stdClass Object ( [id] => 1344008 [title] => Fond u koji će se uliti milijarda eura iz džepa umirovljenika je težak promašaj. Ako fond propadne, svi će to platiti [alias] => fond-u-koji-ce-se-uliti-milijarda-eura-iz-dzepa-umirovljenika-je-tezak-promasaj-ako-fond-propadne-svi-ce-to-platiti [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od svih izmjena mirovinskog sustava koje su najavljene za sljedeću godinu, najviše bure u javnosti izazvala je ona kojom država namjerava osnovati nekakav alternativni investicijski fond u koji bi mirovinski fondovi bili obavezni izdvajati pet posto svoje neto imovine.

S obzirom na to da je trenutna vrijednost ukupne imovine obveznih mirovinskih fondova (OMF-ova) u Republici Hrvatskoj oko 20 milijardi eura, radi se o potencijalnih milijardu eura sredstava koje bi od sljedeće godine kontrolirala država preko misterioznog fonda o kojem za sada znamo vrlo malo, gotovo ništa.

Stvar je ozbiljna jer riječ je o novcu osiguranika, dakle svih nas koji smo obvezni plaćati doprinose iz bruto plaće. Ideja je da alternativni fond ulaže u nešto rizičnije oblike imovine (dionice, nekretnine, infrastrukturne projekte), a sve kako bi se smanjila izloženost mirovinskog sustava državnim obveznicama i povećala diverzifikacija portfelja. Istovremeno, sredstva uložena u takav fond bila bi osigurana državnom garancijom.

Drugim riječima, eventualni gubici fonda bili bi socijalizirani, odnosno snosili bi ih svi porezni obveznici. U tom slučaju, izloženost sustava javnim financijama nije uopće smanjena pa se postavlja pitanje svrsishodnosti takvog posla. Isti se cilj mogao ostvariti puno efikasnije tako da se promjenom regulative liberaliziraju uvjeti i time povećaju mogućnosti ulaganja postojećih obveznih mirovinskih fondova. Fond menadžeri već se godinama zalažu za takvu liberalizaciju koja bi povećala prinose na mirovinske uplate.

Ostale su promjene dobre...

Ostvare li se najave o osnivanju alternativnog investicijskog fonda, to će definitivno biti korak nazad u hrvatskoj mirovinskoj odiseji.

Šteta, jer ostale izmjene koje se predlažu uopće ne izgledaju loše. Jednokratna isplata individualne mirovinske štednje iz drugog stupa povećava se s 15 na maksimalnih 20 posto od ukupnog iznosa. Izjednačava se dodatak na osnovnu mirovinu između onih koji su odabrali primati mirovinu samo iz prvog te onih koji mirovinu primaju iz prvog i drugog stupa na 27 posto za sve.

Predlaže se administrativno rasterećenje ukidanjem ulazne naknade od 0,5 posto na svaki mjesečni iznos uplaćenog doprinosa te smanjenje naknade za upravljanja s 0,27 na 0,25 posto. Sve su te promjene ostale u sjeni one o eventualnoj nacionalizaciji dijela privatne imovine iz drugog mirovinskog stupa.

---

image

Paško Burnać:

Ante Čizmić/Cropix
---

Iskoristimo ovu priliku da sagledamo malo širi kontekst koji je motivirao Vladu na još jedne u nizu izmjena mirovinskog sustava. Jedina ozbiljna mirovinska reforma koja je poduzeta u Republici Hrvatskoj dogodila se još davne 2002. godine, kad su uvedeni drugi i treći stup.

Time se djelomično prešlo na sustav kapitalizirane štednje koji podrazumijeva uplatu osiguranika (5 posto iz bruto plaće) na privatni račun u obveznom mirovinskom fondu (drugi stup). Kažem djelomično, jer unatoč reformi najveći dio (15 posto iz bruto plaće ili tri četvrtine) ukupnih izdvajanja za mirovinsko osiguranje i dalje funkcionira po principu međugeneracijske solidarnosti (prvi stup).

Smisao je bio u tome da se dio izdvajanja za drugi stup postupno povećava kako bi iznos mirovine što više ovisio o kapitaliziranim uplatama tijekom radnog vijeka. Međutim, to se nije dogodilo. Kao posljedica takvog stanja, većina građana koji odlaze u mirovinu, umjesto kombinacije prvog i drugog stupa, izabiru da im se sredstva iz drugog prebace u prvi stup. Naime, radniku s prosječnom plaćom koji je dvadeset dvije godine uplaćivao u drugi stup i uštedio oko 20 tisuća eura još uvijek se ne isplati primati mirovinu iz tog stupa. Od ukupnog broja umirovljenika u Hrvatskoj, njih tek 15 tisuća prima mirovinu iz drugog stupa. Time se na neki način drugi mirovinski stup čini besmislenim. Stoji tako mirovinska reforma nedovršena i čeka neka bolja vremena, baš poput Spaladium Arene.

Osuđeni na propast

Ono što sa sigurnošću možemo reći o predloženim izmjenama jest da one neće riješiti strukturne probleme mirovinskog sustava u Hrvatskoj. Prvi takav problem, iz kojega proizlazi većina ostalih, jest odnos broja osiguranika (radnika) i broja korisnika (umirovljenika).

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), trenutno je u Hrvatskoj 1.661.597 zaposlenih koji uplaćuju doprinose, dok je broj onih primaju mirovinu 1.227.004. To znači da 1,35 radnika financira mirovinu jednog umirovljenika.

---

image

Stanje bi se eventualno poboljšalo s 500 tisuća novih radnika koji bi uplaćivali doprinose, ali to je teško očekivati

Dv
---

Isti omjer 1991. godine iznosio je čak 2,5, dok se već u 2002. godini (kada je današnji sustav implementiran) omjer smanjio na 1,36. Dvadeset dvije godine poslije nismo se puno pomaknuli. Uz sadašnji omjer broja osiguranika i korisnika, sustav međugeneracijske solidarnosti osuđen je na propast, tim više što udio korisnika mirovina u ukupnom broju stanovnika kontinuirano raste.

Deficit mirovinskog sustava je iz godine u godinu sve veći, što znači da je iz državnog proračuna svake godine potrebno zagrabiti sve više kako bi se nadoknadila razlika između onoga što osiguranici uplate u prvi stup i ukupnog iznosa za isplatu mirovina. Samo u prošloj godini manjak je iznosio oko 2,7 milijardi eura. Stanje bi se eventualno poboljšalo s 500 tisuća novih radnika koji bi uplaćivali doprinose. Kako je u srednjem roku iluzorno očekivati toliki priljev radnika u Hrvatskoj, potrebno je motivirati zaposlene na što duži ostanak na tržištu rada.

Unatoč otporu sindikata, vrlo je izvjesno da ćemo u bliskoj budućnosti morati povećati zakonsku dob za odlazak u mirovinu. Paralelno s tim, valja jačati treći stup i poticati sve oblike privatne mirovinske štednje. Pogled u budućnost ne ulijeva optimizam pogleda li se dobna struktura zaposlenih, s obzirom na to da je sve više onih u starijoj dobi za koje se očekuje skori odlazak u mirovinu, dok broj zaposlenih mlađe životne dobi opada. S obzirom na sve duži životni vijek, prosječna dob korisnika mirovine raste, što podrazumijeva produljenje perioda korištenja mirovina iz prvog stupa. Navedeno implicira porast rashoda za mirovine u budućnosti. Sve su to stvari koje nikakav alternativni investicijski fond pod kontrolom države neće riješiti.

Takvo stanje jednim dijelom uzrokuje relativno nisku prosječnu mirovinu, koja prema podacima HZMO-a za prošli mjesec iznosi 479 eura i čini jedva 40 posto prosječne plaće.

Za veće mirovine radite više

Puno precizniji pokazatelj od prosječne jest medijalna mirovina, koja iznosi oko 400 eura, što znači da čak polovina umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovinu koja je manja od tog iznosa.

Neovisno o predloženim izmjenama, zbog malog broja zaposlenih i niske produktivnosti radnih mjesta, realna kupovna moć prosječne mirovine iz prvog stupa bit će niska i nije izgledno da se može znatnije povećati bez dodatne porezne presije. Međutim, najveći dio uzroka zbog kojih su mirovine tako niske krije se u strukturi umirovljenika. Naime, od ukupnog broja umirovljenika u Republici Hrvatskoj puni radni staž od 40 i više godina odradilo je njih tek nešto manje od 20 posto.

---

image

Većina građana koji odlaze u mirovinu, umjesto kombinacije prvog i drugog stupa, izabiru da im se sredstva iz drugog prebace u prvi stup

Ivo Ravlić/Cropix
---

Njihova starosna mirovina iznosi 70 posto prosječne hrvatske plaće. Dakle, prosječna mirovina niska je prije svega zbog toga što gotovo 80 posto umirovljenika nije odradilo puni radni staž. Prema tome, za veće mirovine potrebno je i više raditi.

U svakom slučaju i bez obzira na izmjene koje nam od Nove godine donosi tzv. mini mirovinska reforma, o ugodnoj starosti valja razmišljati puno prije nego što napustimo tržište rada. Povrh obveznih mirovinskih izdvajanja, potrebno je štedjeti kada i koliko god nam financijske mogućnosti to omogućavaju. Osloniti se samo na državnu mirovinu nije pouzdano čak ni u puno razvijenijim zemljama od Hrvatske.

---

BROJKE NAM NISU DOBRE

1.661.597

je zaposlenih koji uplaćuju doprinose

1.227.004

je umirovljenika

1,35

radnika financira mirovinu jednog umirovljenika

 2,7

milijardi eura manje je lani uplaćeno za mirovine iz plaća nego što je isplaćeno za mirovine

---

---

ZAPRAVO SU BROJKE JAKO LOŠE

479

eura iznosila je prošli mjesec prosječna mirovina, i čini jedva 40 posto prosječne plaće

400

eura je prosječna medijalna mirovina, što znači da čak polovina umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovinu koja je manja od tog iznosa.

20

posto umirovljenika je odradilo puni radni staž od 40 i više godina

70

posto prosječne hrvatske plaće iznosi mirovina ljudi koji su odradili puni radni staž

 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEOZBILJNA EKONOMIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NEOZBILJNA EKONOMIJA 2 0 7738 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-01 13:45:31 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Paško Burnać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-02 07:02:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-02 07:02:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Fond u koji će se uliti milijarda eura iz džepa umirovljenika je težak promašaj. Ako fond propadne, svi će to platiti page_title=Fond u koji će se uliti milijarda eura iz džepa umirovljenika je težak promašaj. Ako fond propadne, svi će to platiti [metakey] => paško burnać, drugi stup, Investicijski fond, ulaganja, Sistem solidarnosti, Medijalna mirovina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/01\/20837730.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/01\/24618799.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/01\/25833345.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/01\/23563145.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Dv","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr\u017eava zavla\u010di ruku u privatnu imovinu!<\/p>","

Stanje bi se eventualno pobolj\u0161alo s 500 tisu\u0107a novih radnika koji bi upla\u0107ivali doprinose, ali to je te\u0161ko o\u010dekivati<\/p>","

Pa\u0161ko Burna\u0107:<\/p>","

Ve\u0107ina gra\u0111ana koji odlaze u mirovinu, umjesto kombinacije prvog i drugog stupa, izabiru da im se sredstva iz drugog prebace u prvi stup<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1089","hd_20837730_1920.jpg":"1920x1080","k_20837730_1280.jpg":"1280x1280","k_20837730_1024.jpg":"1024x1024","k_20837730_640.jpg":"640x640","k_20837730_480.jpg":"480x480","k_20837730_340.jpg":"340x340","k_20837730_220.jpg":"220x220","o_20837730_1280.jpg":"1280x726","o_20837730_1024.jpg":"1024x580","o_20837730_640.jpg":"640x363","o_20837730_480.jpg":"480x272","o_20837730_340.jpg":"340x192","o_20837730_220.jpg":"220x124","h_20837730_1280.jpg":"1280x854","h_20837730_1024.jpg":"1024x683","h_20837730_640.jpg":"640x427","h_20837730_480.jpg":"480x320","h_20837730_340.jpg":"340x227","h_20837730_220.jpg":"220x147","pp_20837730_1280.jpg":"1280x1628","pp_20837730_1024.jpg":"1024x1303","pp_20837730_640.jpg":"640x814","pp_20837730_480.jpg":"480x611","pp_20837730_340.jpg":"340x432","pp_20837730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1152x720","hd_24618799_1920.jpg":"1920x1080","k_24618799_1280.jpg":"1280x1280","k_24618799_1024.jpg":"1024x1024","k_24618799_640.jpg":"640x640","k_24618799_480.jpg":"480x480","k_24618799_340.jpg":"340x340","k_24618799_220.jpg":"220x220","o_24618799_1280.jpg":"1280x800","o_24618799_1024.jpg":"1024x640","o_24618799_640.jpg":"640x400","o_24618799_480.jpg":"480x300","o_24618799_340.jpg":"340x212","o_24618799_220.jpg":"220x137","h_24618799_1280.jpg":"1280x854","h_24618799_1024.jpg":"1024x683","h_24618799_640.jpg":"640x427","h_24618799_480.jpg":"480x320","h_24618799_340.jpg":"340x227","h_24618799_220.jpg":"220x147","pp_24618799_1280.jpg":"1280x1628","pp_24618799_1024.jpg":"1024x1303","pp_24618799_640.jpg":"640x814","pp_24618799_480.jpg":"480x611","pp_24618799_340.jpg":"340x432","pp_24618799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_25833345_1920.jpg":"1920x1080","k_25833345_1280.jpg":"1280x1280","k_25833345_1024.jpg":"1024x1024","k_25833345_640.jpg":"640x640","k_25833345_480.jpg":"480x480","k_25833345_340.jpg":"340x340","k_25833345_220.jpg":"220x220","o_25833345_1280.jpg":"1280x848","o_25833345_1024.jpg":"1024x678","o_25833345_640.jpg":"640x424","o_25833345_480.jpg":"480x318","o_25833345_340.jpg":"340x225","o_25833345_220.jpg":"220x145","h_25833345_1280.jpg":"1280x854","h_25833345_1024.jpg":"1024x683","h_25833345_640.jpg":"640x427","h_25833345_480.jpg":"480x320","h_25833345_340.jpg":"340x227","h_25833345_220.jpg":"220x147","pp_25833345_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833345_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833345_640.jpg":"640x814","pp_25833345_480.jpg":"480x611","pp_25833345_340.jpg":"340x432","pp_25833345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23563145_1920.jpg":"1920x1080","k_23563145_1280.jpg":"1280x1280","k_23563145_1024.jpg":"1024x1024","k_23563145_640.jpg":"640x640","k_23563145_480.jpg":"480x480","k_23563145_340.jpg":"340x340","k_23563145_220.jpg":"220x220","o_23563145_1280.jpg":"1280x854","o_23563145_1024.jpg":"1024x683","o_23563145_640.jpg":"640x427","o_23563145_480.jpg":"480x320","o_23563145_340.jpg":"340x226","o_23563145_220.jpg":"220x146","h_23563145_1280.jpg":"1280x854","h_23563145_1024.jpg":"1024x683","h_23563145_640.jpg":"640x427","h_23563145_480.jpg":"480x320","h_23563145_340.jpg":"340x227","h_23563145_220.jpg":"220x147","pp_23563145_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563145_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563145_640.jpg":"640x814","pp_23563145_480.jpg":"480x611","pp_23563145_340.jpg":"340x432","pp_23563145_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4449972 Threads: 4 Questions: 143020233 Slow queries: 60967 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4265605 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/fond-u-koji-ce-se-uliti-milijarda-eura-iz-dzepa-umirovljenika-je-tezak-promasaj-ako-fond-propadne-svi-ce-to-platiti-1344008 [printLink] => /vijesti/biznis/fond-u-koji-ce-se-uliti-milijarda-eura-iz-dzepa-umirovljenika-je-tezak-promasaj-ako-fond-propadne-svi-ce-to-platiti-1344008?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733178 [name] => paško burnać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-14 07:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-burnac [link] => /tag/pasko-burnac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 397981 [name] => drugi stup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drugi-stup [link] => /tag/drugi-stup ) [2] => stdClass Object ( [id] => 738953 [name] => Investicijski fond [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-02 08:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => investicijski-fond [link] => /tag/investicijski-fond ) [3] => stdClass Object ( [id] => 201992 [name] => ulaganja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ulaganja [link] => /tag/ulaganja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 738954 [name] => Sistem solidarnosti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-02 08:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => sistem-solidarnosti [link] => /tag/sistem-solidarnosti ) [5] => stdClass Object ( [id] => 738955 [name] => Medijalna mirovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-02 08:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => medijalna-mirovina [link] => /tag/medijalna-mirovina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEOZBILJNA EKONOMIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Fond u koji će se uliti milijarda eura iz džepa umirovljenika je težak promašaj. Ako fond propadne, svi će to platiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/01/20837730.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Država zavlači ruku u privatnu imovinu!

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/01/20837730.jpg [title] =>

Država zavlači ruku u privatnu imovinu!

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/01/24618799.jpg [title] =>

Stanje bi se eventualno poboljšalo s 500 tisuća novih radnika koji bi uplaćivali doprinose, ali to je teško očekivati

Dv ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/01/25833345.jpg [title] =>

Paško Burnać:

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/01/23563145.jpg [title] =>

Većina građana koji odlaze u mirovinu, umjesto kombinacije prvog i drugog stupa, izabiru da im se sredstva iz drugog prebace u prvi stup

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od svih izmjena mirovinskog sustava koje su najavljene za sljedeću godinu, najviše bure u javnosti izazvala je ona kojom država namjerava osnovati nekakav alternativni investicijski fond u koji bi mirovinski fondovi bili obavezni izdvajati pet posto svoje neto imovine.

S obzirom na to da je trenutna vrijednost ukupne imovine obveznih mirovinskih fondova (OMF-ova) u Republici Hrvatskoj oko 20 milijardi eura, radi se o potencijalnih milijardu eura sredstava koje bi od sljedeće godine kontrolirala država preko misterioznog fonda o kojem za sada znamo vrlo malo, gotovo ništa.

Stvar je ozbiljna jer riječ je o novcu osiguranika, dakle svih nas koji smo obvezni plaćati doprinose iz bruto plaće. Ideja je da alternativni fond ulaže u nešto rizičnije oblike imovine (dionice, nekretnine, infrastrukturne projekte), a sve kako bi se smanjila izloženost mirovinskog sustava državnim obveznicama i povećala diverzifikacija portfelja. Istovremeno, sredstva uložena u takav fond bila bi osigurana državnom garancijom.

Drugim riječima, eventualni gubici fonda bili bi socijalizirani, odnosno snosili bi ih svi porezni obveznici. U tom slučaju, izloženost sustava javnim financijama nije uopće smanjena pa se postavlja pitanje svrsishodnosti takvog posla. Isti se cilj mogao ostvariti puno efikasnije tako da se promjenom regulative liberaliziraju uvjeti i time povećaju mogućnosti ulaganja postojećih obveznih mirovinskih fondova. Fond menadžeri već se godinama zalažu za takvu liberalizaciju koja bi povećala prinose na mirovinske uplate.

Ostale su promjene dobre...

Ostvare li se najave o osnivanju alternativnog investicijskog fonda, to će definitivno biti korak nazad u hrvatskoj mirovinskoj odiseji.

Šteta, jer ostale izmjene koje se predlažu uopće ne izgledaju loše. Jednokratna isplata individualne mirovinske štednje iz drugog stupa povećava se s 15 na maksimalnih 20 posto od ukupnog iznosa. Izjednačava se dodatak na osnovnu mirovinu između onih koji su odabrali primati mirovinu samo iz prvog te onih koji mirovinu primaju iz prvog i drugog stupa na 27 posto za sve.

Predlaže se administrativno rasterećenje ukidanjem ulazne naknade od 0,5 posto na svaki mjesečni iznos uplaćenog doprinosa te smanjenje naknade za upravljanja s 0,27 na 0,25 posto. Sve su te promjene ostale u sjeni one o eventualnoj nacionalizaciji dijela privatne imovine iz drugog mirovinskog stupa.

---

image

Paško Burnać:

Ante Čizmić/Cropix
---

Iskoristimo ovu priliku da sagledamo malo širi kontekst koji je motivirao Vladu na još jedne u nizu izmjena mirovinskog sustava. Jedina ozbiljna mirovinska reforma koja je poduzeta u Republici Hrvatskoj dogodila se još davne 2002. godine, kad su uvedeni drugi i treći stup.

Time se djelomično prešlo na sustav kapitalizirane štednje koji podrazumijeva uplatu osiguranika (5 posto iz bruto plaće) na privatni račun u obveznom mirovinskom fondu (drugi stup). Kažem djelomično, jer unatoč reformi najveći dio (15 posto iz bruto plaće ili tri četvrtine) ukupnih izdvajanja za mirovinsko osiguranje i dalje funkcionira po principu međugeneracijske solidarnosti (prvi stup).

Smisao je bio u tome da se dio izdvajanja za drugi stup postupno povećava kako bi iznos mirovine što više ovisio o kapitaliziranim uplatama tijekom radnog vijeka. Međutim, to se nije dogodilo. Kao posljedica takvog stanja, većina građana koji odlaze u mirovinu, umjesto kombinacije prvog i drugog stupa, izabiru da im se sredstva iz drugog prebace u prvi stup. Naime, radniku s prosječnom plaćom koji je dvadeset dvije godine uplaćivao u drugi stup i uštedio oko 20 tisuća eura još uvijek se ne isplati primati mirovinu iz tog stupa. Od ukupnog broja umirovljenika u Hrvatskoj, njih tek 15 tisuća prima mirovinu iz drugog stupa. Time se na neki način drugi mirovinski stup čini besmislenim. Stoji tako mirovinska reforma nedovršena i čeka neka bolja vremena, baš poput Spaladium Arene.

Osuđeni na propast

Ono što sa sigurnošću možemo reći o predloženim izmjenama jest da one neće riješiti strukturne probleme mirovinskog sustava u Hrvatskoj. Prvi takav problem, iz kojega proizlazi većina ostalih, jest odnos broja osiguranika (radnika) i broja korisnika (umirovljenika).

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), trenutno je u Hrvatskoj 1.661.597 zaposlenih koji uplaćuju doprinose, dok je broj onih primaju mirovinu 1.227.004. To znači da 1,35 radnika financira mirovinu jednog umirovljenika.

---

image

Stanje bi se eventualno poboljšalo s 500 tisuća novih radnika koji bi uplaćivali doprinose, ali to je teško očekivati

Dv
---

Isti omjer 1991. godine iznosio je čak 2,5, dok se već u 2002. godini (kada je današnji sustav implementiran) omjer smanjio na 1,36. Dvadeset dvije godine poslije nismo se puno pomaknuli. Uz sadašnji omjer broja osiguranika i korisnika, sustav međugeneracijske solidarnosti osuđen je na propast, tim više što udio korisnika mirovina u ukupnom broju stanovnika kontinuirano raste.

Deficit mirovinskog sustava je iz godine u godinu sve veći, što znači da je iz državnog proračuna svake godine potrebno zagrabiti sve više kako bi se nadoknadila razlika između onoga što osiguranici uplate u prvi stup i ukupnog iznosa za isplatu mirovina. Samo u prošloj godini manjak je iznosio oko 2,7 milijardi eura. Stanje bi se eventualno poboljšalo s 500 tisuća novih radnika koji bi uplaćivali doprinose. Kako je u srednjem roku iluzorno očekivati toliki priljev radnika u Hrvatskoj, potrebno je motivirati zaposlene na što duži ostanak na tržištu rada.

Unatoč otporu sindikata, vrlo je izvjesno da ćemo u bliskoj budućnosti morati povećati zakonsku dob za odlazak u mirovinu. Paralelno s tim, valja jačati treći stup i poticati sve oblike privatne mirovinske štednje. Pogled u budućnost ne ulijeva optimizam pogleda li se dobna struktura zaposlenih, s obzirom na to da je sve više onih u starijoj dobi za koje se očekuje skori odlazak u mirovinu, dok broj zaposlenih mlađe životne dobi opada. S obzirom na sve duži životni vijek, prosječna dob korisnika mirovine raste, što podrazumijeva produljenje perioda korištenja mirovina iz prvog stupa. Navedeno implicira porast rashoda za mirovine u budućnosti. Sve su to stvari koje nikakav alternativni investicijski fond pod kontrolom države neće riješiti.

Takvo stanje jednim dijelom uzrokuje relativno nisku prosječnu mirovinu, koja prema podacima HZMO-a za prošli mjesec iznosi 479 eura i čini jedva 40 posto prosječne plaće.

Za veće mirovine radite više

Puno precizniji pokazatelj od prosječne jest medijalna mirovina, koja iznosi oko 400 eura, što znači da čak polovina umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovinu koja je manja od tog iznosa.

Neovisno o predloženim izmjenama, zbog malog broja zaposlenih i niske produktivnosti radnih mjesta, realna kupovna moć prosječne mirovine iz prvog stupa bit će niska i nije izgledno da se može znatnije povećati bez dodatne porezne presije. Međutim, najveći dio uzroka zbog kojih su mirovine tako niske krije se u strukturi umirovljenika. Naime, od ukupnog broja umirovljenika u Republici Hrvatskoj puni radni staž od 40 i više godina odradilo je njih tek nešto manje od 20 posto.

---

image

Većina građana koji odlaze u mirovinu, umjesto kombinacije prvog i drugog stupa, izabiru da im se sredstva iz drugog prebace u prvi stup

Ivo Ravlić/Cropix
---

Njihova starosna mirovina iznosi 70 posto prosječne hrvatske plaće. Dakle, prosječna mirovina niska je prije svega zbog toga što gotovo 80 posto umirovljenika nije odradilo puni radni staž. Prema tome, za veće mirovine potrebno je i više raditi.

U svakom slučaju i bez obzira na izmjene koje nam od Nove godine donosi tzv. mini mirovinska reforma, o ugodnoj starosti valja razmišljati puno prije nego što napustimo tržište rada. Povrh obveznih mirovinskih izdvajanja, potrebno je štedjeti kada i koliko god nam financijske mogućnosti to omogućavaju. Osloniti se samo na državnu mirovinu nije pouzdano čak ni u puno razvijenijim zemljama od Hrvatske.

---

BROJKE NAM NISU DOBRE

1.661.597

je zaposlenih koji uplaćuju doprinose

1.227.004

je umirovljenika

1,35

radnika financira mirovinu jednog umirovljenika

 2,7

milijardi eura manje je lani uplaćeno za mirovine iz plaća nego što je isplaćeno za mirovine

---

---

ZAPRAVO SU BROJKE JAKO LOŠE

479

eura iznosila je prošli mjesec prosječna mirovina, i čini jedva 40 posto prosječne plaće

400

eura je prosječna medijalna mirovina, što znači da čak polovina umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovinu koja je manja od tog iznosa.

20

posto umirovljenika je odradilo puni radni staž od 40 i više godina

70

posto prosječne hrvatske plaće iznosi mirovina ljudi koji su odradili puni radni staž

 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Dv Ante Čizmić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Država zavlači ruku u privatnu imovinu!

Dv

Stanje bi se eventualno poboljšalo s 500 tisuća novih radnika koji bi uplaćivali doprinose, ali to je teško očekivati

Ante Čizmić/Cropix

Paško Burnać:

Ivo Ravlić/Cropix

Većina građana koji odlaze u mirovinu, umjesto kombinacije prvog i drugog stupa, izabiru da im se sredstva iz drugog prebace u prvi stup

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/fond-u-koji-ce-se-uliti-milijarda-eura-iz-dzepa-umirovljenika-je-tezak-promasaj-ako-fond-propadne-svi-ce-to-platiti-1344008 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=469728d54660021a2fa2f128e1ab973cd09c7106 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Fond+u+koji+%C4%87e+se+uliti+milijarda+eura+iz+d%C5%BEepa+umirovljenika+je+te%C5%BEak+proma%C5%A1aj.+Ako+fond+propadne%2C+svi+%C4%87e+to+platiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ffond-u-koji-ce-se-uliti-milijarda-eura-iz-dzepa-umirovljenika-je-tezak-promasaj-ako-fond-propadne-svi-ce-to-platiti-1344008 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ffond-u-koji-ce-se-uliti-milijarda-eura-iz-dzepa-umirovljenika-je-tezak-promasaj-ako-fond-propadne-svi-ce-to-platiti-1344008 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEOZBILJNA EKONOMIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisNEOZBILJNA EKONOMIJA

Fond u koji će se uliti milijarda eura iz džepa umirovljenika je težak promašaj. Ako fond propadne, svi će to platiti

Piše Paško Burnać
2. prosinca 2023. - 08:02

Od svih izmjena mirovinskog sustava koje su najavljene za sljedeću godinu, najviše bure u javnosti izazvala je ona kojom država namjerava osnovati nekakav alternativni investicijski fond u koji bi mirovinski fondovi bili obavezni izdvajati pet posto svoje neto imovine.

S obzirom na to da je trenutna vrijednost ukupne imovine obveznih mirovinskih fondova (OMF-ova) u Republici Hrvatskoj oko 20 milijardi eura, radi se o potencijalnih milijardu eura sredstava koje bi od sljedeće godine kontrolirala država preko misterioznog fonda o kojem za sada znamo vrlo malo, gotovo ništa.

Stvar je ozbiljna jer riječ je o novcu osiguranika, dakle svih nas koji smo obvezni plaćati doprinose iz bruto plaće. Ideja je da alternativni fond ulaže u nešto rizičnije oblike imovine (dionice, nekretnine, infra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 16:34