stdClass Object ( [id] => 178435 [title] => Fitch revidirao naviše prognozu za rejting Hrvatske; Milanović: Želja nam je rejting s oznakom A [alias] => fitch-revidirao-navise-prognozu-za-rejting-hrvatske-milanovic-zelja-nam-je-rejting-s-oznakom-a [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Reakcija vladajućih

Ocjenu kreditnog rejtinga premijer Zoran Milanović danas je nazvao “vrlo malim, ali važnim korakom naprijed”. - Zahvaljujem hrvatskim građanima na strpljenju i molit ću ih za još malo strpljenja, jer situacija je i dalje teška i to neće trajati kratko, rekao je Milanović, prenosi Jutarnji.hr.

Ministar Mrsić najavio nove mjere u borbi protiv nezaposlenosti: 'HZZ će biti tihi partner mladim poduzetnicima'
Poručio je kako treba optimizma, ali kako samo on nije dovoljan. - Nešto radimo, to se pomalo i prepoznaje, ali promjena nema preko noći, upozorio je.

Na pitanje kakve ocjene ostalih kreditnih agencija očekuje, Milanović kaže kako one rade samostalno, te kako se na njih ni na koji način ne može utjecati.

Predsjednik Vlade priznao je kako je očekivao da će Hrvatska održati rejting.

- To je rejting BBB-. Moja želja je da, kad napustimo Vladu, a to će se također jednog dana dogoditi, da Hrvatska ima viši rejting, dakle da on bude sa oznakom A. Ima zemalja u Europi, točnije bivših komunističkih država, koje imaju takav rejting, i to nisu nikakva nebeska čuda. To je težak i sistematičan rad, naglasio je Milanović.

Premijer najavljuje kako će njegova Vlada raditi i dalje u najboljoj namjeri.

Foto: Admir Buljubašić / CROPIX
Na novinarski upit znače li objašnjenja iz Fitchove ocjene kako očekuju uštede u javnim poduzećima da ih je Vlada uvjerila da je na tom planu namjerava poduzeti neke korake, te što su im točno obećali, Milanović odgovara:

- Ništa izvan onoga što govorimo javno, a to je bolja organizacija u javnim poduzećima, investicije, racionalizacija. To je to, ali to treba pokazati, jer promjene o kojima govorimo ne idu preko noći, to nisu montažne kolibe nego stvari koje se planiraju mjesecima unaprijed, rade godinama, a traju desetljećima, rekao je.

Posebno je upozorio kako ova ocjena Fitcha nije bezuvijetna.

- Situacija u Europi je teška, zemlje u okruženju su u teškom stanju, mi postižemo neke rezultate, ali to je daleko od onoga što bi nas zadovoljavalo, i daleko od onoga što bi hrvatske građane zadovoljavalo. Oni žele posao i plaću, imati priliku da rade i sami zarađuju i plate porez, rekao je Milanović, te dodao kako u izvješću Fitcha pozitivno ocijenjena porezna politika Vlade, odnostno uvođenje reda i porezne discipline objavom poreznih dužnika.

- Ta objava možda i nije najsretnija stvar koja se morala dogoditi, ali sigurno nije lista srama. Znači, to je naprosto podsjetnik ljudima da svoje obaveze moraju izvršavati. To je obaveza prema državi, ali država ne može stati na tome, i traži samo od građana da njoj daju, već mora nešto i vraćati, rekao je Milanović.

Na novinarski upit znače li ove dobre ocijene Fitcha da će biti smanjen pritisak na Hrvatsku da provodi reforme, Milanović je rekao kako nikakvog pritiska izvana oko reformi nije bilo.

- Mi nemamo drugog izbora, to je naš odabir. A meni je drago da imam tim ljudi s kojim o tim stvarima ne moram pregovarati, jer se savršeno dobro razumijemo. U tom smislu moja pozicija je puno lakša nego pozicija Ivice Račana, kaže Milanović.

Novinare je zanimalo i hoće li svi ministri ispoštovati proračun, odnosno znači li to da neće probiti planirane rashode za plaće. Milanović je kratko rekao da će se stavke koje su zacrtane za troškove za zaposlene morati ispoštovati, unatoč tome što se prihodovna strana proračuna dobro puni.

- Ali ne smijemo niti potrošiti više od onoga što smo rekli, pa smo se tako morali odreći božićnica i regresa, kaže Milanović, koji je priznao kako mu je “najteže što osnovnoškolski i srednjoškolski profesori moraju raditi za tako male plaće”.

Revizija naviše prognoze kreditnog rejtinga za Hrvatsku agencije Fitch Ratings potvrda je dobrog rada hrvatske Vlade i povjerenja u njezine planove, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić. 

"Ta revizija znači da su ocjene kreditnih agencija o radu Vlade u prvih devet mjeseci pozitivne u dijelu koji se odnosi na štednju, naplatu prihoda, poreznu reformu i rasterećenje privrede te u onome dijelu koji jasno govori da ćemo dio deficita financirati i privatizacijskih prihodima", rekao je Linić. U nizu loših vijesti, s obzirom na gospodarski pad i pad industrijskih djelatnosti, to je znak da još ima povjerenja u Hrvatsku i one koji njome upravljaju te da se možemo nastaviti boriti onako kako je Vlada predvidjela, kaže Linić.

Fitch je, po njegovom mišljenju, honorirao i program Vlade za smanjenje uvoza. Ustvrdio je da Vlada nosi teret rizika vraćanja inozemnih dugova kao i da je politika Vlade u idućem razdoblju provedba fiskalne odgovornosti. "To će održavati naš rejting, a napuštanje takva politike značit će pad rejtinga", rekao je Linić.

Dodao je da premijer Milanović inzistira da se proračun za ovu godinu ostvari prema planu, kao i planirane uštede, te da se ministri koji još imaju određenih poteškoća s prekoračenjima u isplatama plaća moraju to uskladiti s programom Vlade.

Kako je kazao, neće biti bitnih promjena u proračunu, a problem ostaje gospodarski pad koji je rezultat smanjene aktivnosti gospodarstva. U tom smislu, dodao je, Vlada u prvih šest mjeseci iduće godine želi podići državne investicije u energetici, željeznici, vodoopskrbi, sanaciji odlagališta i otpadnih voda. Najavio je i nastavak "bitke za štednju" i privatizaciju pojedinih djelatnosti i imovine. Vlada će također, kao je rekao Linić, nastaviti s unapređenjem likvidnosti s ciljem osposobljavanja privatnih investitora i poduzetnika da mogu održavati proizvodnju i zapošljavati, te krenuti u investicije.

Na pitanje što očekuje od drugih rejting agencija, izjavio je da pada rejtinga ne bi smjelo biti nakon ovakve ocjene Fitcha. Na upit kako će konkretno ocjena Fitcha utjecati na kretanje kamatnih stopa, rekao je da su kamate na domaćem tržištu za kratkoročno kreditiranje prihvatljive i kreću se od 2,5 do 4 posto. Kod međunarodnih kredita, dodao je, Vlada ne planira prije ožujka ili travnja izaći na inozemna tržišta, a dotad treba puno učiniti na daljnjim uštedama i podizanju gospodarske i investicijske aktivnosti. U ovom trenutku, kako je rekao, nema potreba za refinanciranjem potreba državnog proračuna.

Linić je pohvalio sindikate za zajedničke napore s Vladom u postizanju dogovora. Shvatili su, kazao je Linić, da i državne službe moraju učiniti sve da uštede uspiju. "S poslodavcima guramo malo žešće, nemamo potporu, ali promjene u politici naplate pokazuju da Vlada ima odgovorne službe. S druge strane, nije samo riječ o naplati poreza nego i borbi za lojalnu konkurenciju, jer je bitno da sudionici tržišta plaćaju svoje obveze", kaže Linić.

Na opasku da u Fitchovom obrazloženju revizije rejtinga stoji da očekuje od Vlade uštede u javnom sektoru te upitan znači li to samo smanjenje plaća ili i otkaze, Linić je odgovorio da je na prvom mjestu restrukturiranje, ali da će biti i otpuštanja. Plaće zaposlenih u agencijama i (javnim) trgovačkim društvima spustit će se na razinu onih u javnih službama i državnoj administraciji, dodao je Linić.

JL

Prva vijest

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch Ratings danas jerevidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne nastabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje ustranoj valuti na 'BBB-' i u domaćoj valuti na 'BBB'.

Revizija prognoze za hrvatski rejting odražava napredak vlade urazvijanju srednjoročnog plana kojim se želi odgovoriti na fiskalneizazove s kojima je Hrvatska suočena, navodi se, između ostaloga, udanašnjem priopćenju Fitcha.

Međutim, kako se ističe, implementacijski rizici su veliki, a izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda slabi.

Aktualna je procjena Fitcha da će hrvatski BDP realno pasti ovegodine 1,7 posto, a da bi u srednjem roku rastao po "anemičnoj" stopi od1,5 posto.

Javne financije i dalje su ključni faktor za rejting, ističu uFitchu, upozoravajući da je dinamika hrvatskog javnog duga na dulji rokneodrživa bez vjerodostojnog srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije.

"Odluka o reviziji prognoze hrvatskog rejtinga na stabilnu stogaje utemeljena na ustrajavanju hrvatske vlade na štedljivojsrednjeročnoj fiskalnoj politici u skladu sa zahtjevima propisanimazakonom o fiskalnoj odgovornosti", naglašavaju u Fitchu.

Agencija pozitivno ocjenjuje nastojanja vlade da poboljša naplatu poreza i suzbije poreznu evaziju.

"Takva su nastojanja dobro usmjerena i urodila su plodom u kratkom roku", drže u Fitchu.

Procjenjuju ujedno da će zahvaljujući izmjenama radnogzakonodavstva i kolektivnih ugovora plaće u javnom sektoru postatifleksibilnije i bolje usklađene s gospodarskim ciklusom.

Ključni je izazov s kojim se vlada suočava dodatno smanjenjedeficita i provedba strukturalnih reformi u kontekstu duljeg razdobljaslabog gospodarskog rasta, podsjećaju uz ostalo u Fitchu.

Kao moguće "okidače" koji bi negativno utjecali na rejtingHrvatske, u Fitchu izdvajaju značajan podbačaj u ostvarivanju fiskalnihciljeva te pritiske na bilancu plaćanja koji bi kroz dulje razdobljedoveli do pada deviznih rezervi, primjerice zbog zaoštravanja krize ueurozoni.

Nasuprot tome, ispuni li vlada svoje proračunske ciljeve,stabilizira li udio javnog duga i ostvari li ponovo održivi rast BDP-a,to bi stabiliziralo rejting. Napredak u strukturnim reformama također bipozitivno utjecao na rejting, zaključuje se u priopćenju Fitcha.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => plus liniću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-09-05 14:12:18 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-09-06 11:23:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-09-05 17:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4847 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/FOTO PSD 2012/Politicari/linic01.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x500" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7484830 Threads: 5 Questions: 1537476331 Slow queries: 4676989 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110846136 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/fitch-revidirao-navise-prognozu-za-rejting-hrvatske-milanovic-zelja-nam-je-rejting-s-oznakom-a-178435 [printLink] => /vijesti/biznis/fitch-revidirao-navise-prognozu-za-rejting-hrvatske-milanovic-zelja-nam-je-rejting-s-oznakom-a-178435?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 200145 [name] => kreditnirejting [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kreditnirejting [link] => /tag/kreditnirejting ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => plus liniću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Fitch revidirao naviše prognozu za rejting Hrvatske; Milanović: Želja nam je rejting s oznakom A [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-22-22-44-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/FOTO PSD 2012/Politicari/linic01.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/FOTO PSD 2012/Politicari/linic01.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Reakcija vladajućih

Ocjenu kreditnog rejtinga premijer Zoran Milanović danas je nazvao “vrlo malim, ali važnim korakom naprijed”. - Zahvaljujem hrvatskim građanima na strpljenju i molit ću ih za još malo strpljenja, jer situacija je i dalje teška i to neće trajati kratko, rekao je Milanović, prenosi Jutarnji.hr.

Ministar Mrsić najavio nove mjere u borbi protiv nezaposlenosti: 'HZZ će biti tihi partner mladim poduzetnicima'
Poručio je kako treba optimizma, ali kako samo on nije dovoljan. - Nešto radimo, to se pomalo i prepoznaje, ali promjena nema preko noći, upozorio je.

Na pitanje kakve ocjene ostalih kreditnih agencija očekuje, Milanović kaže kako one rade samostalno, te kako se na njih ni na koji način ne može utjecati.

Predsjednik Vlade priznao je kako je očekivao da će Hrvatska održati rejting.

- To je rejting BBB-. Moja želja je da, kad napustimo Vladu, a to će se također jednog dana dogoditi, da Hrvatska ima viši rejting, dakle da on bude sa oznakom A. Ima zemalja u Europi, točnije bivših komunističkih država, koje imaju takav rejting, i to nisu nikakva nebeska čuda. To je težak i sistematičan rad, naglasio je Milanović.

Premijer najavljuje kako će njegova Vlada raditi i dalje u najboljoj namjeri.

Foto: Admir Buljubašić / CROPIX
Na novinarski upit znače li objašnjenja iz Fitchove ocjene kako očekuju uštede u javnim poduzećima da ih je Vlada uvjerila da je na tom planu namjerava poduzeti neke korake, te što su im točno obećali, Milanović odgovara:

- Ništa izvan onoga što govorimo javno, a to je bolja organizacija u javnim poduzećima, investicije, racionalizacija. To je to, ali to treba pokazati, jer promjene o kojima govorimo ne idu preko noći, to nisu montažne kolibe nego stvari koje se planiraju mjesecima unaprijed, rade godinama, a traju desetljećima, rekao je.

Posebno je upozorio kako ova ocjena Fitcha nije bezuvijetna.

- Situacija u Europi je teška, zemlje u okruženju su u teškom stanju, mi postižemo neke rezultate, ali to je daleko od onoga što bi nas zadovoljavalo, i daleko od onoga što bi hrvatske građane zadovoljavalo. Oni žele posao i plaću, imati priliku da rade i sami zarađuju i plate porez, rekao je Milanović, te dodao kako u izvješću Fitcha pozitivno ocijenjena porezna politika Vlade, odnostno uvođenje reda i porezne discipline objavom poreznih dužnika.

- Ta objava možda i nije najsretnija stvar koja se morala dogoditi, ali sigurno nije lista srama. Znači, to je naprosto podsjetnik ljudima da svoje obaveze moraju izvršavati. To je obaveza prema državi, ali država ne može stati na tome, i traži samo od građana da njoj daju, već mora nešto i vraćati, rekao je Milanović.

Na novinarski upit znače li ove dobre ocijene Fitcha da će biti smanjen pritisak na Hrvatsku da provodi reforme, Milanović je rekao kako nikakvog pritiska izvana oko reformi nije bilo.

- Mi nemamo drugog izbora, to je naš odabir. A meni je drago da imam tim ljudi s kojim o tim stvarima ne moram pregovarati, jer se savršeno dobro razumijemo. U tom smislu moja pozicija je puno lakša nego pozicija Ivice Račana, kaže Milanović.

Novinare je zanimalo i hoće li svi ministri ispoštovati proračun, odnosno znači li to da neće probiti planirane rashode za plaće. Milanović je kratko rekao da će se stavke koje su zacrtane za troškove za zaposlene morati ispoštovati, unatoč tome što se prihodovna strana proračuna dobro puni.

- Ali ne smijemo niti potrošiti više od onoga što smo rekli, pa smo se tako morali odreći božićnica i regresa, kaže Milanović, koji je priznao kako mu je “najteže što osnovnoškolski i srednjoškolski profesori moraju raditi za tako male plaće”.

Revizija naviše prognoze kreditnog rejtinga za Hrvatsku agencije Fitch Ratings potvrda je dobrog rada hrvatske Vlade i povjerenja u njezine planove, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić. 

"Ta revizija znači da su ocjene kreditnih agencija o radu Vlade u prvih devet mjeseci pozitivne u dijelu koji se odnosi na štednju, naplatu prihoda, poreznu reformu i rasterećenje privrede te u onome dijelu koji jasno govori da ćemo dio deficita financirati i privatizacijskih prihodima", rekao je Linić. U nizu loših vijesti, s obzirom na gospodarski pad i pad industrijskih djelatnosti, to je znak da još ima povjerenja u Hrvatsku i one koji njome upravljaju te da se možemo nastaviti boriti onako kako je Vlada predvidjela, kaže Linić.

Fitch je, po njegovom mišljenju, honorirao i program Vlade za smanjenje uvoza. Ustvrdio je da Vlada nosi teret rizika vraćanja inozemnih dugova kao i da je politika Vlade u idućem razdoblju provedba fiskalne odgovornosti. "To će održavati naš rejting, a napuštanje takva politike značit će pad rejtinga", rekao je Linić.

Dodao je da premijer Milanović inzistira da se proračun za ovu godinu ostvari prema planu, kao i planirane uštede, te da se ministri koji još imaju određenih poteškoća s prekoračenjima u isplatama plaća moraju to uskladiti s programom Vlade.

Kako je kazao, neće biti bitnih promjena u proračunu, a problem ostaje gospodarski pad koji je rezultat smanjene aktivnosti gospodarstva. U tom smislu, dodao je, Vlada u prvih šest mjeseci iduće godine želi podići državne investicije u energetici, željeznici, vodoopskrbi, sanaciji odlagališta i otpadnih voda. Najavio je i nastavak "bitke za štednju" i privatizaciju pojedinih djelatnosti i imovine. Vlada će također, kao je rekao Linić, nastaviti s unapređenjem likvidnosti s ciljem osposobljavanja privatnih investitora i poduzetnika da mogu održavati proizvodnju i zapošljavati, te krenuti u investicije.

Na pitanje što očekuje od drugih rejting agencija, izjavio je da pada rejtinga ne bi smjelo biti nakon ovakve ocjene Fitcha. Na upit kako će konkretno ocjena Fitcha utjecati na kretanje kamatnih stopa, rekao je da su kamate na domaćem tržištu za kratkoročno kreditiranje prihvatljive i kreću se od 2,5 do 4 posto. Kod međunarodnih kredita, dodao je, Vlada ne planira prije ožujka ili travnja izaći na inozemna tržišta, a dotad treba puno učiniti na daljnjim uštedama i podizanju gospodarske i investicijske aktivnosti. U ovom trenutku, kako je rekao, nema potreba za refinanciranjem potreba državnog proračuna.

Linić je pohvalio sindikate za zajedničke napore s Vladom u postizanju dogovora. Shvatili su, kazao je Linić, da i državne službe moraju učiniti sve da uštede uspiju. "S poslodavcima guramo malo žešće, nemamo potporu, ali promjene u politici naplate pokazuju da Vlada ima odgovorne službe. S druge strane, nije samo riječ o naplati poreza nego i borbi za lojalnu konkurenciju, jer je bitno da sudionici tržišta plaćaju svoje obveze", kaže Linić.

Na opasku da u Fitchovom obrazloženju revizije rejtinga stoji da očekuje od Vlade uštede u javnom sektoru te upitan znači li to samo smanjenje plaća ili i otkaze, Linić je odgovorio da je na prvom mjestu restrukturiranje, ali da će biti i otpuštanja. Plaće zaposlenih u agencijama i (javnim) trgovačkim društvima spustit će se na razinu onih u javnih službama i državnoj administraciji, dodao je Linić.

JL

Prva vijest

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch Ratings danas jerevidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne nastabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje ustranoj valuti na 'BBB-' i u domaćoj valuti na 'BBB'.

Revizija prognoze za hrvatski rejting odražava napredak vlade urazvijanju srednjoročnog plana kojim se želi odgovoriti na fiskalneizazove s kojima je Hrvatska suočena, navodi se, između ostaloga, udanašnjem priopćenju Fitcha.

Međutim, kako se ističe, implementacijski rizici su veliki, a izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda slabi.

Aktualna je procjena Fitcha da će hrvatski BDP realno pasti ovegodine 1,7 posto, a da bi u srednjem roku rastao po "anemičnoj" stopi od1,5 posto.

Javne financije i dalje su ključni faktor za rejting, ističu uFitchu, upozoravajući da je dinamika hrvatskog javnog duga na dulji rokneodrživa bez vjerodostojnog srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije.

"Odluka o reviziji prognoze hrvatskog rejtinga na stabilnu stogaje utemeljena na ustrajavanju hrvatske vlade na štedljivojsrednjeročnoj fiskalnoj politici u skladu sa zahtjevima propisanimazakonom o fiskalnoj odgovornosti", naglašavaju u Fitchu.

Agencija pozitivno ocjenjuje nastojanja vlade da poboljša naplatu poreza i suzbije poreznu evaziju.

"Takva su nastojanja dobro usmjerena i urodila su plodom u kratkom roku", drže u Fitchu.

Procjenjuju ujedno da će zahvaljujući izmjenama radnogzakonodavstva i kolektivnih ugovora plaće u javnom sektoru postatifleksibilnije i bolje usklađene s gospodarskim ciklusom.

Ključni je izazov s kojim se vlada suočava dodatno smanjenjedeficita i provedba strukturalnih reformi u kontekstu duljeg razdobljaslabog gospodarskog rasta, podsjećaju uz ostalo u Fitchu.

Kao moguće "okidače" koji bi negativno utjecali na rejtingHrvatske, u Fitchu izdvajaju značajan podbačaj u ostvarivanju fiskalnihciljeva te pritiske na bilancu plaćanja koji bi kroz dulje razdobljedoveli do pada deviznih rezervi, primjerice zbog zaoštravanja krize ueurozoni.

Nasuprot tome, ispuni li vlada svoje proračunske ciljeve,stabilizira li udio javnog duga i ostvari li ponovo održivi rast BDP-a,to bi stabiliziralo rejting. Napredak u strukturnim reformama također bipozitivno utjecao na rejting, zaključuje se u priopćenju Fitcha.

(H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/fitch-revidirao-navise-prognozu-za-rejting-hrvatske-milanovic-zelja-nam-je-rejting-s-oznakom-a-178435 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b0ca3f974ef839922313f2db2e500fd3f88a387 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Fitch+revidirao+navi%C5%A1e+prognozu+za+rejting+Hrvatske%3B+Milanovi%C4%87%3A+%C5%BDelja+nam+je+rejting+s+oznakom+A&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ffitch-revidirao-navise-prognozu-za-rejting-hrvatske-milanovic-zelja-nam-je-rejting-s-oznakom-a-178435 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ffitch-revidirao-navise-prognozu-za-rejting-hrvatske-milanovic-zelja-nam-je-rejting-s-oznakom-a-178435 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => plus liniću [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Biznisplus liniću

Fitch revidirao naviše prognozu za rejting Hrvatske; Milanović: Želja nam je rejting s oznakom A

Piše PSD.
5. rujna 2012. - 19:45
Reakcija vladajućih

Ocjenu kreditnog rejtinga premijer Zoran Milanović danas je nazvao “vrlo malim, ali važnim korakom naprijed”. - Zahvaljujem hrvatskim građanima na strpljenju i molit ću ih za još malo strpljenja, jer situacija je i dalje teška i to neće trajati kratko, rekao je Milanović, prenosi Jutarnji.hr.

Ministar Mrsić najavio nove mjere u borbi protiv nezaposlenosti: 'HZZ će biti tihi partner mladim poduzetnicima'
Poručio je kako treba optimizma, ali kako samo on nije dovoljan. - Nešto radimo, to se pomalo i prepoznaje, ali promjena nema preko noći, upozorio je.

Na pitanje kakve ocjene ostalih kreditnih agencija očekuje, Milanović kaže kako one rade samostalno, te kako se na njih ni na koji način ne može utjecati.

Predsjednik Vlade priznao je kako je očekivao ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:22