stdClass Object ( [id] => 290079 [title] => Filmska priča o Luki Rajiću kojeg su voljeli Franjo, Stipe i Ivo, a voli ga i Zoran [alias] => filmska-prica-o-luki-rajicu-kojeg-su-voljeli-franjo-stipe-i-ivo-a-voli-ga-i-zoran [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako od šofera postati milijarder i svoje ulaganje uvećati 60 puta a pri tome ne uhvatiti nijednu mrlju koje su se lijepile na sve hrvatske tajkune, recept je koji je neponovljiv i koji će vjerojatno još dugo ostati tajna. Tajnu zna Luka Rajić.

Institucije se njime nikada, ali baš nikada nisu bavile, a uvijek je bio ljubimac vodećih političara.
Velikom i vrlo tajnovitom biznismenu, kojega je švicarski financijski magazin Bilan uvrstio na listu 300 najbogatijih ljudi u Švicarskoj i procijenio njegov imetak na 400 do 500 milijuna švicarskih franaka, javno su podršku iskazivali i Tuđman i Mesić i Josipović, a naposljetku i Zoran Milanović, koji je na otvaranju modernog logističkog centra u Rugvici pored Zagreba odao Rajiću veliko priznanje za poduzetničku hrabrost i respektabilan biznis.

Kakav put! Interesantan i kontroverzni biznismen, jedan od najpoželjnijih tajkuna i poduzetnika iz pretvorbenog vremena prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana došao je do toga ga hvali aktualni lijevi premijer.

Rođen je u Konjicu 1964. godine, u kojem su ga zvali Goran. Njegova obitelj živjela je u selu Dubravice, nedaleko od grada. Otac Ivan, lokalni majstor koji je gradio kuće i mostove, zajedno sa suprugom Agatom preselio se 1956. u Konjic. Tu je sagradio kuću u naselju Radava Potok. Već 1971. prodao je kuću i preselio se u Sesvete. Ne baš bogati roditelji uz njega su imali još šestero djece. Djetinjstvo ničim nije odavalo potencijal za velike dosege.

Prvi radnici

Nakon jedne godine provedene u Policijskoj školi prebacio se u srednjoškolski centar Nikola Tesla i tu, kako je sam otkrio u jednom od rijetkih intervjua, spoznaje svoje poduzetničke sposobnosti. Kupovao je voće na veletržnici i prodavao ga na Dolcu. Prije mature imao je, navodno, već sedam štandova i zapošljavao prve radnike – kolege iz škole.

Tvrdio je da je već 1984. godine zaradio prvih 60 tisuća maraka. Puno za završenog srednjoškolca, ali još uvijek nedovoljno za kupnju Dukata u kojemu se zaposlio kao vozač kamiona nakon što je u JNA stekao dozvolu C kategorije. Desetak godina kasnije, u vihoru privatizacije, Dukat će prijeći u njegove ruke za deset milijuna njemačkih maraka.

Kako? Paralelno sa šoferskim poslom u Dukatu Rajić nastavlja privatni biznis koji se sve više širi. Prodavao je robu široke potrošnje, posebno je bio ponosan na to kako je tržište opskrbljivao desecima tona cementa u vrijeme nestašice građevnog materijala, a nedaleko od obiteljske kuće u doseljeničkom naselju Mala Bosna otvorio je samoposlugu. Priča, naravno, ne bi bila potpuna bez iznajmljenog kafića Palma u istoj ulici.

Kao da je ispao iz kakvog američkog filma o uspjehu, Rajić krajem osamdesetih kupuje rabljeni tegljač i osniva prijevozničku tvrtku ‘Ralu transporti’, koja dobiva poslove od Dukata. ‘To je bila moja prva kompanija. Kasnije sam otišao u druge sektore, ali transporti su mi uvijek bili bitna karika u poslovanju na koju sam se mogao osloniti’, pričao je Rajić.

Uz prijevozničke usluge Rajić se počeo baviti vanjskom trgovinom. Osnovao je svoju drugu tvrtku Lura, putem koje je za Dukat uvozio jeftine sireve iz Čehoslovačke.

Radimir Čačić

Rajić je ’92. za 20 tisuća maraka upisao u pretvorbi radničke dionice Dukata. Biznis mu cvjeta, a njegov poslodavac Dukat zapada u teškoće. Pune dvije i pol godine nisu ga plaćali već su mu davali dionice. U takvim okolnostima Rajiću se otvara prilika života – zahvaljujući niskoj procjeni vrijednosti, koju je radila tvrtka Coning Radimira Čačića, Rajić je od malih dioničara i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) relativno brzo preuzeo većinski udjel u Dukatu za ukupno 10 milijuna njemačkih maraka (oko pet milijuna eura). Toliko je poslije znao godišnje zaraditi samo na Dukatovoj dividendi. Nakon toga kupuje Sirelu, a zatim Mljekaru Zadar, formirajući Lura grupu.

Luka Rajić se nikada neće, ako se uopće na to obazire, riješiti tereta da je bio samo fasada za prave vlasnike Dukata. Da je tako bogat plijen, bez jakog pokrovitelja ili više njih, pao u ruke tridesetogodišnjaka doista je i danas teško povjerovati.

Još kolaju priče da je Rajić bio samo pijun tadašnjih HDZ-ovih moćnika za koje je odradio povjerljivi ‘zadatak’ prijevoza bezvrijednih jugo dinara u BiH i njihovu zamjenu za devize. To ga stavlja direktno u kontest s primjerice Hrvojem Petračem, no objektivno – ostao je čist. Od zvučnijih imena iz redova HDZ-a iz tog perioda, Luku Rajića se najviše vezivalo uz bivšeg ministra financija Borislava Škegru, no moglo se čuti i kako ipak nije riječ o nikakvom ozbiljnijem prijateljstvu.

Kako bilo, Rajić je uspješno vodio Dukat. Za razliku od većine tajkuna iz 90-ih, odmah je razdvojio vlasničku od upravljačke funkcije, prepustivši upravljanje vrhunskim menadžerima, koji su zapuštenu tvrtku pretvorili u najvećeg proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u regiji. Premda će oni koji ga poznaju, iz Dukatove ere, reći da je tvrdoglav i pomalo ishitren i nedorečen u odlukama, ono što mu se ubraja u vrline je činjenica da se znao okružiti sposobnim suradnicima, kojima je dopuštao da rade ono što najbolje znaju. Imao je snažnu podršku u vezama, znanju i iskustvu jednog Franje Lukovića ili Milana Artukovića, vlasnika Francka i njegovog dugogodišnjeg direktora.

Otmica sina

Početkom 2000-ih Rajić se našao na udaru kriminalnog podzemlja. Zbog prijetnji i navodne otmice sina Borne, 2003. se s obitelji preselio u Švicarsku i potpuno povukao iz javnog života. Četiri godine kasnije kao bomba odjeknula je vijest da Rajić prodaje Dukat francuskom Lactalisu za ogromnih 280 milijuna eura. Više od dvije milijarde kuna!

Time su obnovljene i spekulacije o pravim vlasnicima iz sjene. Čule su se glasine kako su “pravi vlasnici” konačno odlučili unovčiti svoju imovinu. Takva je razmišljanja pojačavala i činjenica da Rajić, unatoč obećanju tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu nije ni pokušao razgovarati o tome da Dukat proda domaćem konzorciju. Sanader mu to baš i nije zamjerio.

Time je najviše razbjesnio Ivicu Todorića, čiji je Agrokor zaprijetio da će s Konzumovih polica maknuti sve Dukatove proizvode, jer Lactalis i prije nego što je postao vlasnik Dukata o tome nije obavijestio najveći maloprodajni lanac u zemlji, a Rajiću su zamjerali što je iznevjerio obećanje Vladi. Lactalis je kasnije skupo platio povratak na police Konzuma (navodno oko 20 milijuna eura).

Rajić i Todorić ni prije toga nisu bili u idiličnim odnosima. U poslovnim i političkim krugovima se kao legenda prepričavao događaj iz devedesetih kad je Rajić Todorića pred tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom optužio za nelikvidnost u državi, odnosno neredovito plaćanje. Tako je Dukat u nekoliko navrata bio izbačen pa vraćan na police Konzuma.

Rajić je u međuvremenu, 2003., kupio švicarsku tvornicu čokolade Favarger, kuću i veliki stan u Ženevi. Činilo se da definitivno odlazi, iako je dao čvrsta obećanja da će zarađeni novac uložiti u Hrvatsku.

Idiličan život

Zatajni Luka i supruga mu Borna Rajić živjeli su idiličan život u luksuznoj kući na Ženevskom jezeru, gdje su tri njihova sina - Luka, Borna i Fran - odrastali okruženi nepojmljivim luksuzom. Ipak, 2004. godine brak Rajićevih puca, a njihov razvod spominje se kao jedan od najskupljih u hrvatskoj javnosti. Nakon što je razvodom od “kralja mlijeka” postala najbogatija razvedena Hrvatica, kojoj je navodno pripalo oko 40 milijuna eura, Borna Rajić je zahladila odnose s Lukom.

Rajićeva je novu ljubav pronašla u izraelskom poduzetniku Ronu Haleu. Preselila se u Pariz, gdje je 2009. godine rodila četvrtog sina Rafaela. Nedugo nakon porođaja i ulaskom u četvrto desetljeće života odlučila je postati modna dizajnerica. Epilog njezine četverogodišnje veze koju je sama nazivala olujom a ne idilom, u rukama je Interpola i francuske policije. Ron je optužio Bornu da mu je uzela dijete te ga bez njegova znanja odvela na praznike u Zagreb.

Uslijedili su i poslovni problemi. Bogatašica je morala zatvoriti butik u Veneciji, za čiji je najam dugovala 28.000 eura. Navodno je ostala dužna i glasnogovorniku, dizajnerici, trima poslovnim suradnicima u Parizu te knjigovođi u Italiji. Nakon debakla u modnom svijetu Borna se prozvala životnom savjetnicom.

Puno diskretniji Luka Rajić nije dopuštao da slike njegove svakodnevice i privatnog života lako prodru u javnost. Na zagrebačkom Tuškancu za 1,5 milijun eura kupio je dotrajalu vilu od 220 četvornih metara s dvorištem od 700 kvadrata, sagrađenu prije 120 godina za velikoga zagrebačkog ljekarnika Slavka Zimmermanna. Delikatna obnova trajala je godinu dana. Vilu je uredio jer, navodno, u Zagrebu nije imao gdje prespavati nakon što je supruzi ostavio stan od 250 kvadrata i prodao kuriju kod Samobora.

Bježi od novinara

Proteklih deset godina Luka Rajić živi na relaciji Hrvatska – Švicarska. Bježi od javnosti, trudi se u hrvatskim medijima biti što manje prisutan. Na zagrebački aerodrom slijeće malim privatnim zrakoplovom. U Zagrebu se rijetko kad zadržava duže od nekoliko dana i tada je najčešće posvećen isključivo poslu. Ne viđa ga se na ručku ili večeri u nekom od zagrebačkih restorana, a niti na kavi u kafiću. Iz menze mu obrok donose u ured, a kad je hrana u pitanju nije osobito izbirljiv. Nema vremena, a očito ni volje, niti za šetnje gradom. Njegov vozač prebacuje ga do odredišta, najčešće ureda u sjedištu tvrtke u Radničkoj ulici ili do Popovače, gdje je njegova tvornica lijekova.

Posljednjih mjeseci, ipak se saznalo, uživao je u društvu riječke pjevačice Tine Vukov (26), koju je upoznao kada ju je osobno angažirao da pjeva na vjenčanju njegovih rođaka. Navodno je veza s gotovo dvostruko mlađom partnericom odnedavno ipak postala stvar prošlosti. U poslu se najbolje osjeća. Tri godine nakon prodaje Dukata francuskom Lactalisu, Luka Rajić je odlučio zarađeni novac ulagati u Hrvatsku.

Osnovao je tvrtku Lura Voće i odlučio na području općine Velika Ludina u Sisačko-moslavačkoj županiji pokrenuti uzgoj najboljih sorti jabuka. Plantaže podno Moslavačke gore na 170 hektara procijenjene su na sedam milijuna eura. Čini se da je od poljoprivrednog biznisa u zadnji čas odustao jer tvrtke Lura voće više nema na popisu njegovih aktivnih tvrtki.

Zapošljava 500 ljudi

Danas je Luka Rajić vlasnik poslovnog carstva koje čini regionalna kompanija LURA Grupa koja, kao krovna tvrtka, objedinjuje poslovanje četiri kompanije - farmaceutsku kompaniju PharmaS, logističku kompaniju RALU logistika, kompaniju LURA nekretnine i LURA Investments te kompaniju za proizvodnju čokolade Favarger u Ženevi. Djeluje na devet tržišta (Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH, Kosovo, Albanija, Mađarska, Austrija, Švicarska).
Voli naglasiti kako je održao obećanje i reinvestirao zarađeni novac u Hrvatsku. Uložio je blizu milijardu kuna u izgradnju novog, već sasvim respektabilnog poslovnog carstva koje zapošljava više od 500 ljudi i ubrzano raste. Njegovi poslovi odavno su izašli iz hrvatskih okvira.

Intimno, vjerojatno mu je najvažnija Ralu Logistika, vodeća nezavisna regionalna logistička kompanija u segmentu hladnog lanca koja na jednom mjestu pruža logističko rješenje. Ralu Grupa ima tvrtke u tri zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj te više od 300 zaposlenih, a s više od 180 najmodernijih vozila.
No, najviše ga obilježava ulaganje u farmaceutsku industriju.

PharmaS je moderna i fleksibilna regionalna kompanija koja ima bogatu paletu lijekova na šest tržišta, a započeo je raditi na razvoju i proizvodnji pet vlastitih proizvoda koji su izvozno orijentirani. PharmaS ima dualni karakter poslovanja, proizvodnju i distribuciju generičkih lijekova na recept te bezreceptnih proizvoda koji obuhvaćaju OTC lijekove, dodatke prehrani i medicinske proizvode.

Treća etapa

Nakon otvaranja farmaceutske tvornice u Popovači, PharmaS je pokrenuo proizvodnju u jednako modernoj tvornici u Zrenjaninu, svaka kapaciteta većeg od 40 milijuna pakiranja i 300 milijuna kapsula godišnje. Trenutačno je u sustavu PharmaSa zaposleno oko 170 stručnjaka, a broj se kontinuirano povećava.

“Očekujem da PharmaS nastavi povećavati prodaju lijekova te rast tržišnih udjela na tržištima na kojima posluje, kao i širenje na druga tržišta”, kaže sa zadovoljstvom jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika.
Luka Rajić zaista ima mnogo razloga za optimizam. Posao cvjeta na sve strane, a priča o nestvarnom, filmskom uspjehu nekadašnjeg prekupca i vozača kamiona još nije ni blizu kraja. Treća etapa tek je počela.

dražen gudić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatni dukati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-18 16:44:05 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-19 12:41:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-18 16:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 48 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/10\/18\/Magazin\/ralu1-061015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/ralu7-061015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/ralu32-061015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/ralu30-061015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/ralu16-061015.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/rajic32203.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/rajic_v_wide_34742S1.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/raji__pharmaS_mesi_231556S1.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/pharmas2-021209.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/pharmas_rajic4-181109.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/pharmas_otvorenje12-050511.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/borna_i_luka_rajic_231058S1.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/10\/18\/Magazin\/Luka\/luka_raji__227967S1.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x593"},{"size0":"460x209"},{"size0":"652x326"},{"size0":"419x629"},{"size0":"419x629"},{"size0":"420x629"},{"size0":"652x326"},{"size0":"652x326"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7390700 Threads: 3 Questions: 1528009705 Slow queries: 4646574 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110588113 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/filmska-prica-o-luki-rajicu-kojeg-su-voljeli-franjo-stipe-i-ivo-a-voli-ga-i-zoran-290079 [printLink] => /vijesti/biznis/filmska-prica-o-luki-rajicu-kojeg-su-voljeli-franjo-stipe-i-ivo-a-voli-ga-i-zoran-290079?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 227521 [name] => lukarajić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lukarajic [link] => /tag/lukarajic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatni dukati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Filmska priča o Luki Rajiću kojeg su voljeli Franjo, Stipe i Ivo, a voli ga i Zoran [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-20-13-54-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/18/Magazin/ralu1-061015.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/18/Magazin/ralu1-061015.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/ralu7-061015.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/ralu32-061015.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/ralu30-061015.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/ralu16-061015.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/rajic32203.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/rajic_v_wide_34742S1.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/raji__pharmaS_mesi_231556S1.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/pharmas2-021209.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/pharmas_rajic4-181109.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/pharmas_otvorenje12-050511.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/borna_i_luka_rajic_231058S1.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/10/18/Magazin/Luka/luka_raji__227967S1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kako od šofera postati milijarder i svoje ulaganje uvećati 60 puta a pri tome ne uhvatiti nijednu mrlju koje su se lijepile na sve hrvatske tajkune, recept je koji je neponovljiv i koji će vjerojatno još dugo ostati tajna. Tajnu zna Luka Rajić.

Institucije se njime nikada, ali baš nikada nisu bavile, a uvijek je bio ljubimac vodećih političara.
Velikom i vrlo tajnovitom biznismenu, kojega je švicarski financijski magazin Bilan uvrstio na listu 300 najbogatijih ljudi u Švicarskoj i procijenio njegov imetak na 400 do 500 milijuna švicarskih franaka, javno su podršku iskazivali i Tuđman i Mesić i Josipović, a naposljetku i Zoran Milanović, koji je na otvaranju modernog logističkog centra u Rugvici pored Zagreba odao Rajiću veliko priznanje za poduzetničku hrabrost i respektabilan biznis.

Kakav put! Interesantan i kontroverzni biznismen, jedan od najpoželjnijih tajkuna i poduzetnika iz pretvorbenog vremena prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana došao je do toga ga hvali aktualni lijevi premijer.

Rođen je u Konjicu 1964. godine, u kojem su ga zvali Goran. Njegova obitelj živjela je u selu Dubravice, nedaleko od grada. Otac Ivan, lokalni majstor koji je gradio kuće i mostove, zajedno sa suprugom Agatom preselio se 1956. u Konjic. Tu je sagradio kuću u naselju Radava Potok. Već 1971. prodao je kuću i preselio se u Sesvete. Ne baš bogati roditelji uz njega su imali još šestero djece. Djetinjstvo ničim nije odavalo potencijal za velike dosege.

Prvi radnici

Nakon jedne godine provedene u Policijskoj školi prebacio se u srednjoškolski centar Nikola Tesla i tu, kako je sam otkrio u jednom od rijetkih intervjua, spoznaje svoje poduzetničke sposobnosti. Kupovao je voće na veletržnici i prodavao ga na Dolcu. Prije mature imao je, navodno, već sedam štandova i zapošljavao prve radnike – kolege iz škole.

Tvrdio je da je već 1984. godine zaradio prvih 60 tisuća maraka. Puno za završenog srednjoškolca, ali još uvijek nedovoljno za kupnju Dukata u kojemu se zaposlio kao vozač kamiona nakon što je u JNA stekao dozvolu C kategorije. Desetak godina kasnije, u vihoru privatizacije, Dukat će prijeći u njegove ruke za deset milijuna njemačkih maraka.

Kako? Paralelno sa šoferskim poslom u Dukatu Rajić nastavlja privatni biznis koji se sve više širi. Prodavao je robu široke potrošnje, posebno je bio ponosan na to kako je tržište opskrbljivao desecima tona cementa u vrijeme nestašice građevnog materijala, a nedaleko od obiteljske kuće u doseljeničkom naselju Mala Bosna otvorio je samoposlugu. Priča, naravno, ne bi bila potpuna bez iznajmljenog kafića Palma u istoj ulici.

Kao da je ispao iz kakvog američkog filma o uspjehu, Rajić krajem osamdesetih kupuje rabljeni tegljač i osniva prijevozničku tvrtku ‘Ralu transporti’, koja dobiva poslove od Dukata. ‘To je bila moja prva kompanija. Kasnije sam otišao u druge sektore, ali transporti su mi uvijek bili bitna karika u poslovanju na koju sam se mogao osloniti’, pričao je Rajić.

Uz prijevozničke usluge Rajić se počeo baviti vanjskom trgovinom. Osnovao je svoju drugu tvrtku Lura, putem koje je za Dukat uvozio jeftine sireve iz Čehoslovačke.

Radimir Čačić

Rajić je ’92. za 20 tisuća maraka upisao u pretvorbi radničke dionice Dukata. Biznis mu cvjeta, a njegov poslodavac Dukat zapada u teškoće. Pune dvije i pol godine nisu ga plaćali već su mu davali dionice. U takvim okolnostima Rajiću se otvara prilika života – zahvaljujući niskoj procjeni vrijednosti, koju je radila tvrtka Coning Radimira Čačića, Rajić je od malih dioničara i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) relativno brzo preuzeo većinski udjel u Dukatu za ukupno 10 milijuna njemačkih maraka (oko pet milijuna eura). Toliko je poslije znao godišnje zaraditi samo na Dukatovoj dividendi. Nakon toga kupuje Sirelu, a zatim Mljekaru Zadar, formirajući Lura grupu.

Luka Rajić se nikada neće, ako se uopće na to obazire, riješiti tereta da je bio samo fasada za prave vlasnike Dukata. Da je tako bogat plijen, bez jakog pokrovitelja ili više njih, pao u ruke tridesetogodišnjaka doista je i danas teško povjerovati.

Još kolaju priče da je Rajić bio samo pijun tadašnjih HDZ-ovih moćnika za koje je odradio povjerljivi ‘zadatak’ prijevoza bezvrijednih jugo dinara u BiH i njihovu zamjenu za devize. To ga stavlja direktno u kontest s primjerice Hrvojem Petračem, no objektivno – ostao je čist. Od zvučnijih imena iz redova HDZ-a iz tog perioda, Luku Rajića se najviše vezivalo uz bivšeg ministra financija Borislava Škegru, no moglo se čuti i kako ipak nije riječ o nikakvom ozbiljnijem prijateljstvu.

Kako bilo, Rajić je uspješno vodio Dukat. Za razliku od većine tajkuna iz 90-ih, odmah je razdvojio vlasničku od upravljačke funkcije, prepustivši upravljanje vrhunskim menadžerima, koji su zapuštenu tvrtku pretvorili u najvećeg proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u regiji. Premda će oni koji ga poznaju, iz Dukatove ere, reći da je tvrdoglav i pomalo ishitren i nedorečen u odlukama, ono što mu se ubraja u vrline je činjenica da se znao okružiti sposobnim suradnicima, kojima je dopuštao da rade ono što najbolje znaju. Imao je snažnu podršku u vezama, znanju i iskustvu jednog Franje Lukovića ili Milana Artukovića, vlasnika Francka i njegovog dugogodišnjeg direktora.

Otmica sina

Početkom 2000-ih Rajić se našao na udaru kriminalnog podzemlja. Zbog prijetnji i navodne otmice sina Borne, 2003. se s obitelji preselio u Švicarsku i potpuno povukao iz javnog života. Četiri godine kasnije kao bomba odjeknula je vijest da Rajić prodaje Dukat francuskom Lactalisu za ogromnih 280 milijuna eura. Više od dvije milijarde kuna!

Time su obnovljene i spekulacije o pravim vlasnicima iz sjene. Čule su se glasine kako su “pravi vlasnici” konačno odlučili unovčiti svoju imovinu. Takva je razmišljanja pojačavala i činjenica da Rajić, unatoč obećanju tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu nije ni pokušao razgovarati o tome da Dukat proda domaćem konzorciju. Sanader mu to baš i nije zamjerio.

Time je najviše razbjesnio Ivicu Todorića, čiji je Agrokor zaprijetio da će s Konzumovih polica maknuti sve Dukatove proizvode, jer Lactalis i prije nego što je postao vlasnik Dukata o tome nije obavijestio najveći maloprodajni lanac u zemlji, a Rajiću su zamjerali što je iznevjerio obećanje Vladi. Lactalis je kasnije skupo platio povratak na police Konzuma (navodno oko 20 milijuna eura).

Rajić i Todorić ni prije toga nisu bili u idiličnim odnosima. U poslovnim i političkim krugovima se kao legenda prepričavao događaj iz devedesetih kad je Rajić Todorića pred tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom optužio za nelikvidnost u državi, odnosno neredovito plaćanje. Tako je Dukat u nekoliko navrata bio izbačen pa vraćan na police Konzuma.

Rajić je u međuvremenu, 2003., kupio švicarsku tvornicu čokolade Favarger, kuću i veliki stan u Ženevi. Činilo se da definitivno odlazi, iako je dao čvrsta obećanja da će zarađeni novac uložiti u Hrvatsku.

Idiličan život

Zatajni Luka i supruga mu Borna Rajić živjeli su idiličan život u luksuznoj kući na Ženevskom jezeru, gdje su tri njihova sina - Luka, Borna i Fran - odrastali okruženi nepojmljivim luksuzom. Ipak, 2004. godine brak Rajićevih puca, a njihov razvod spominje se kao jedan od najskupljih u hrvatskoj javnosti. Nakon što je razvodom od “kralja mlijeka” postala najbogatija razvedena Hrvatica, kojoj je navodno pripalo oko 40 milijuna eura, Borna Rajić je zahladila odnose s Lukom.

Rajićeva je novu ljubav pronašla u izraelskom poduzetniku Ronu Haleu. Preselila se u Pariz, gdje je 2009. godine rodila četvrtog sina Rafaela. Nedugo nakon porođaja i ulaskom u četvrto desetljeće života odlučila je postati modna dizajnerica. Epilog njezine četverogodišnje veze koju je sama nazivala olujom a ne idilom, u rukama je Interpola i francuske policije. Ron je optužio Bornu da mu je uzela dijete te ga bez njegova znanja odvela na praznike u Zagreb.

Uslijedili su i poslovni problemi. Bogatašica je morala zatvoriti butik u Veneciji, za čiji je najam dugovala 28.000 eura. Navodno je ostala dužna i glasnogovorniku, dizajnerici, trima poslovnim suradnicima u Parizu te knjigovođi u Italiji. Nakon debakla u modnom svijetu Borna se prozvala životnom savjetnicom.

Puno diskretniji Luka Rajić nije dopuštao da slike njegove svakodnevice i privatnog života lako prodru u javnost. Na zagrebačkom Tuškancu za 1,5 milijun eura kupio je dotrajalu vilu od 220 četvornih metara s dvorištem od 700 kvadrata, sagrađenu prije 120 godina za velikoga zagrebačkog ljekarnika Slavka Zimmermanna. Delikatna obnova trajala je godinu dana. Vilu je uredio jer, navodno, u Zagrebu nije imao gdje prespavati nakon što je supruzi ostavio stan od 250 kvadrata i prodao kuriju kod Samobora.

Bježi od novinara

Proteklih deset godina Luka Rajić živi na relaciji Hrvatska – Švicarska. Bježi od javnosti, trudi se u hrvatskim medijima biti što manje prisutan. Na zagrebački aerodrom slijeće malim privatnim zrakoplovom. U Zagrebu se rijetko kad zadržava duže od nekoliko dana i tada je najčešće posvećen isključivo poslu. Ne viđa ga se na ručku ili večeri u nekom od zagrebačkih restorana, a niti na kavi u kafiću. Iz menze mu obrok donose u ured, a kad je hrana u pitanju nije osobito izbirljiv. Nema vremena, a očito ni volje, niti za šetnje gradom. Njegov vozač prebacuje ga do odredišta, najčešće ureda u sjedištu tvrtke u Radničkoj ulici ili do Popovače, gdje je njegova tvornica lijekova.

Posljednjih mjeseci, ipak se saznalo, uživao je u društvu riječke pjevačice Tine Vukov (26), koju je upoznao kada ju je osobno angažirao da pjeva na vjenčanju njegovih rođaka. Navodno je veza s gotovo dvostruko mlađom partnericom odnedavno ipak postala stvar prošlosti. U poslu se najbolje osjeća. Tri godine nakon prodaje Dukata francuskom Lactalisu, Luka Rajić je odlučio zarađeni novac ulagati u Hrvatsku.

Osnovao je tvrtku Lura Voće i odlučio na području općine Velika Ludina u Sisačko-moslavačkoj županiji pokrenuti uzgoj najboljih sorti jabuka. Plantaže podno Moslavačke gore na 170 hektara procijenjene su na sedam milijuna eura. Čini se da je od poljoprivrednog biznisa u zadnji čas odustao jer tvrtke Lura voće više nema na popisu njegovih aktivnih tvrtki.

Zapošljava 500 ljudi

Danas je Luka Rajić vlasnik poslovnog carstva koje čini regionalna kompanija LURA Grupa koja, kao krovna tvrtka, objedinjuje poslovanje četiri kompanije - farmaceutsku kompaniju PharmaS, logističku kompaniju RALU logistika, kompaniju LURA nekretnine i LURA Investments te kompaniju za proizvodnju čokolade Favarger u Ženevi. Djeluje na devet tržišta (Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH, Kosovo, Albanija, Mađarska, Austrija, Švicarska).
Voli naglasiti kako je održao obećanje i reinvestirao zarađeni novac u Hrvatsku. Uložio je blizu milijardu kuna u izgradnju novog, već sasvim respektabilnog poslovnog carstva koje zapošljava više od 500 ljudi i ubrzano raste. Njegovi poslovi odavno su izašli iz hrvatskih okvira.

Intimno, vjerojatno mu je najvažnija Ralu Logistika, vodeća nezavisna regionalna logistička kompanija u segmentu hladnog lanca koja na jednom mjestu pruža logističko rješenje. Ralu Grupa ima tvrtke u tri zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj te više od 300 zaposlenih, a s više od 180 najmodernijih vozila.
No, najviše ga obilježava ulaganje u farmaceutsku industriju.

PharmaS je moderna i fleksibilna regionalna kompanija koja ima bogatu paletu lijekova na šest tržišta, a započeo je raditi na razvoju i proizvodnji pet vlastitih proizvoda koji su izvozno orijentirani. PharmaS ima dualni karakter poslovanja, proizvodnju i distribuciju generičkih lijekova na recept te bezreceptnih proizvoda koji obuhvaćaju OTC lijekove, dodatke prehrani i medicinske proizvode.

Treća etapa

Nakon otvaranja farmaceutske tvornice u Popovači, PharmaS je pokrenuo proizvodnju u jednako modernoj tvornici u Zrenjaninu, svaka kapaciteta većeg od 40 milijuna pakiranja i 300 milijuna kapsula godišnje. Trenutačno je u sustavu PharmaSa zaposleno oko 170 stručnjaka, a broj se kontinuirano povećava.

“Očekujem da PharmaS nastavi povećavati prodaju lijekova te rast tržišnih udjela na tržištima na kojima posluje, kao i širenje na druga tržišta”, kaže sa zadovoljstvom jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika.
Luka Rajić zaista ima mnogo razloga za optimizam. Posao cvjeta na sve strane, a priča o nestvarnom, filmskom uspjehu nekadašnjeg prekupca i vozača kamiona još nije ni blizu kraja. Treća etapa tek je počela.

dražen gudić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>













[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/filmska-prica-o-luki-rajicu-kojeg-su-voljeli-franjo-stipe-i-ivo-a-voli-ga-i-zoran-290079 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=05bbf010d25e9df5df95db3dc045206173407e9f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Filmska+pri%C4%8Da+o+Luki+Raji%C4%87u+kojeg+su+voljeli+Franjo%2C+Stipe+i+Ivo%2C+a+voli+ga+i+Zoran&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ffilmska-prica-o-luki-rajicu-kojeg-su-voljeli-franjo-stipe-i-ivo-a-voli-ga-i-zoran-290079 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Ffilmska-prica-o-luki-rajicu-kojeg-su-voljeli-franjo-stipe-i-ivo-a-voli-ga-i-zoran-290079 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatni dukati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Bizniszlatni dukati

Filmska priča o Luki Rajiću kojeg su voljeli Franjo, Stipe i Ivo, a voli ga i Zoran

Piše PSD.
18. listopada 2015. - 18:57

Kako od šofera postati milijarder i svoje ulaganje uvećati 60 puta a pri tome ne uhvatiti nijednu mrlju koje su se lijepile na sve hrvatske tajkune, recept je koji je neponovljiv i koji će vjerojatno još dugo ostati tajna. Tajnu zna Luka Rajić.

Institucije se njime nikada, ali baš nikada nisu bavile, a uvijek je bio ljubimac vodećih političara.
Velikom i vrlo tajnovitom biznismenu, kojega je švicarski financijski magazin Bilan uvrstio na listu 300 najbogatijih ljudi u Švicarskoj i procijenio njegov imetak na 400 do 500 milijuna švicarskih franaka, javno su podršku iskazivali i Tuđman i Mesić i Josipović, a naposljetku i Zoran Milanović, koji je na otvaranju modernog logističkog centra u Rugvici pored Zagreba odao Rajiću veliko priznanje za poduzetničku hrabrost i respektabilan bi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:13