stdClass Object ( [id] => 1023532 [title] => Dr. Julije Domac: Nemamo više vremena za gubljenje s energetskom tranzicijom. Ne smijemo dopustiti da ostanemo promatrači europske ‘lige prvaka’ [alias] => dr-julije-domac-nemamo-vise-vremena-za-gubljenje-s-energetskom-traznzicijom-ne-smijemo-dopustiti-da-ostanemo-promatraci-europske-lige-prvaka [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U ovoj godini Europska komisija zacrtala je ambiciozne ciljeve kad je riječ o klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji. A onda je i države članice Europske unije, kao i cijeli svijet, zahvatio COVID-19 i u prvi plan došle su epidemiološke mjere u borbi s koronavirusom i spašavanje ljudskih života. S popuštanjem tih mjera dolazi pitanje mjera oporavka.

O tome vidi li Hrvatska, kao većina zemalja članica EU-a, rješenje u "zelenom gospodarstvu", možemo li stajati uz bok najboljima te kakva nas budućnost energetskog sektora čeka, razgovarali smo s dr. sc. Julijem Domcem, ravnateljem Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), ujedno i posebnim savjetnikom predsjednika RH za energiju i klimu te predsjednikom Europskog udruženja regija i energetskih agencija.

Pandemija koronavirusa prouzročila je i ekonomsku krizu. Koliko je usporila ili zaustavila aktivnosti u energetskom sektoru?

– Konačnu štetu koju nam je prouzročio koronavirus nešto je što ćemo tek saznati. Za sada su, na sreću, kašnjenja u izvođenju radova bila minimalna, a događala su se uglavnom zbog otežane dobave roba (npr. fotonaponski paneli iz uvoza i sl.) ili zbog problema u međumjesnom putovanju radnika na energetskoj obnovi javnih zgrada.

Sve je to dosta brzo prevladano i aktivnosti su nastavljene. To su, međutim, aktivnosti koje su ugovorene prije izbijanja krize. Ono na što sada moramo staviti fokus jesu nove investicije. Primjerice, energetska obnova višestambenih zgrada formalno je otkazana do jeseni, a prema neslužbenim informacijama na neodređeno. Energetska obnova obiteljskih kuća najavljena je za lipanj i nadam se da će se i dogoditi.

EU sredstva koja su namijenjena za investicije ne bi se trebala prenamjenjivati jer su nam investicije ključne za gospodarski oporavak. Razgovarao sam nedavno i s kolegama iz HEP-a i uvjeravali su me da će se investicije odvijati potpuno po planu, to mi se također čini kao vrlo dobra vijest. Nadam se i da će donošenje novoga premijskog sustava za obnovljive izvore energije ubrzati investicije, ali i da će se stvari odvijati transparentno.

Prirodni lider

Izjavili ste prije korona-krize kako bi Hrvatska trebala biti prirodni lider energetske tranzicije u Europskoj uniji. Mislite li i sada da Hrvatska to može? Hoće li se po ičemu pamtiti hrvatsko predsjedanje Europskom unijom kad je riječ o energiji i klimi?

– Hrvatska bi sigurno mogla i trebala biti jedan od predvodnika energetske tranzicije – naša tradicija, znanje stručnjaka i prirodni potencijali to omogućuju. Odgovor na vaše pitanje – naravno da mislim da Hrvatska to može, duboko u to vjerujem. Nažalost, činjenica je da se to još nije dogodilo, a u prošlom razdoblju nisam ni primijetio potrebnu ambiciju politike da se to i dogodi.

Je li riječ o nezainteresiranosti za temu ili nedostatku potrebnih informacija o temi, nisam više siguran, ali ono u što jesam jest da nemamo više vremena za gubljenje ako zaista ne želimo propustiti još jednu priliku da našim građanima omogućimo život kakav im naša zemlja može ponuditi.

Hrvatsko predsjedanje nije u području energije i klime donijelo željeni iskorak; temu otoka na kojoj smo se mogli istaknuti posve smo propustili, a na nedavnom Zagrebačkom samitu teme čiste energije, klime ili okoliša nisu ni spomenute.

Umjesto da se nametnemo kao uzor zemljama jugoistočne Europe, što bi uz neosporan politički prestiž sigurno moglo donijeti i posrednu gospodarsku korist i otvaranje tržišta za hrvatsko znanje i industriju, mi propuštamo priliku i ostajemo u drugom redu i samo promatrači europske "lige prvaka".

I EU gradovi iskazali su spremnost da krizu pretvore u priliku i ubrzaju energetsku tranziciju. O kojim gradovima je riječ, što planiraju i gdje su tu hrvatski gradovi?

– EU gradovi prirodni su predvodnici energetske tranzicije i upravo su oni svojim postignutim rezultatima omogućili današnji europski Zeleni plan i vodeću ulogu Europske unije na globalnoj sceni. Danas gotovo da nema europskoga grada koji ne ulaže u energetsku obnovu, ne nabavlja električne autobuse, ne potiče fotonaponske elektrane i druge obnovljive izvore energije.

Kriza s virusom je sve još više ubrzala, a gradovi i regije poduzeli su izvanredne i neviđene mjere sa značajnim socijalnim i ekonomskim posljedicama reorganizirajući svakodnevni život svojih građana.

Nedavno sam, u ime Političkog odbora EU Sporazuma gradonačelnika, zajedno s gradonačelnikom Heidelberga Eckartom Würznerom, zamjenikom predsjednika provincije Barcelone Xescom Gomarom Martínom, gradonačelnikom Freiburga Martinom Hornom, zamjenicom gradonačelnika Stockholma Katarinom Luhr te gradonačelnicom Castel Maggiorea Belindom Gottardi potpisao otvoreno pismo, u kojem zahtijevamo ambicioznu agendu i od strane europskih institucija i od strane nacionalnih vlada na području upravo "zelenog gospodarstva" prateći smjernice europskog Zelenog plana.

Nakon ove krize, ali i izrazito velikih ulaganja koja iz javnih proračuna ulažemo u gospodarstvo, opcija povratka na uobičajeno ne bi trebala postojati.

---

image
---

Nacionalni interesi

Prema podacima udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, u ovom trenutku pripremljeni su projekti u vrijednosti od oko 12 milijardi kuna, koji čekaju da zaživi premijski sustav. Što će taj sustav i realizacija projekata značiti za Hrvatsku?

– Premijski model je sigurno jedan od prikladnih modela za naše tržište danas iako naglasak novog modela ne bi trebao biti na otkupnoj cijeni, jer sadašnji projekti vjetroelektrana i fotonaponskih elektrana više ni ne trebaju neku posebnu povlaštenu ili poticajnu cijenu s obzirom da mogu biti tržišno potpuno konkurentni.

Nužno je da referentna cijena, koja se tek treba utvrditi, bude korektno postavljena kako bi se ostvario maksimalan investicijski učinak, ali uz minimalno financijsko opterećenje potrošača energije – gospodarstva i kućanstava. U uvjetima kada je naše tržište obnovljivih izvora energije još prilično nerazvijeno, uz premijski model bi trebalo širom otvoriti vrata i za druge modele, kao, na primjer, tzv. PPA (engl. Power purchase agreement), gdje se kupac i proizvođač energije mogu izravno dogovarati.

To bi omogućilo aktivaciju velikog broja krovova škola koje u ljetnim mjesecima nemaju nikakvu potrošnju energije. Od iznimne je važnosti i uključivanje građana. Ako govorimo o dobro postavljenoj priči, onda svakome od nas mora biti omogućeno sudjelovanje na tržištu zelene energije. Tek tada imamo zaokruženu i potpunu priču, a ulaganje u obnovljive izvore energije našim građanima može biti isplativije od bilo kojeg mirovinskog fonda.

Ima li Hrvatska investicijski katalog za jače korištenje sredstava iz europskih fondova? Što smo naučili iz financijske perspektive 2014. – 2020.?

– Podbacili smo i s iskorištavanjem EU sredstava. Tu smo, dobro je poznato, na samom začelju. Osobno nisam nikad čuo za postojanje investicijskog kataloga i vjerujem da bi nam on i te kako dobro došao. Tu se zapravo ponovno možemo vratiti na pitanje nacionalnih interesa.

Naime, nacionalni interesi trebali bi biti svima uvijek isti bez obzira o kojoj se političkoj opciji radilo. Što se tiče ostalih lekcija, onih iz samog raspisivanja i provedbe natječaja, trebali smo naučiti koliko je važno imati unaprijed poznat i jasan raspored objave, odnosno da natječaji ne smiju kasniti. Često smo tijekom tekuće perspektive gledali kašnjenja poziva, nekad i jako velika. Trebali smo naučiti i da treba voditi računa o dinamici građevinske sezone, ali i proračunskih godina.

Što možemo očekivati u idućemu sedmogodišnjem razdoblju?

– Trenutačno smo još uvijek u postupku definiranja EU proračuna, ali i cijelog novog sedmogodišnjeg razdoblja. Kriza uzrokovana prvenstveno virusom, ali onda i nekim drugim slabostima Unije, koje su sada još više naglašene, ne može se usporediti ni s jednom u povijesti Europske unije.

Ono što je izgledno jest kratkoročno veća fleksibilnost u pogledu trošenja EU sredstava, ali tu mi sami moramo voditi računa o transparentnosti i zahtijevati je pod svaku cijenu. Sljedeće sedmogodišnje razdoblje bit će svakako obilježeno oporavkom nakon korona-krize, ali je isto tako izvjesno da će se inzistirati na tzv. zelenom oporavku i Zelenom planu. Za čistu energiju i održivost bit će sredstava i izvora na raspolaganju kao nikada do sada.

---

image
---

Dio europske obitelji

U povodu Dana Europe sudjelovali ste u razgovoru s vrhunskim hrvatskim i europskim znanstvenicima na temu EU projekata, znanstvene izvrsnosti, umjetne inteligencije, robotike i Industrije 5.0. Koje su vaše ključne poruke u tim promišljanjima o budućnosti?

– Danas više nego ikad možemo biti ponosni što smo dio EU-a. Zajedničko promišljanje i rad znanstvenika i stručnjaka u ovoj je situaciji pokazalo uspjeh toga zajedničkog djelovanja i solidarnosti bez obzira na sve prepreke i izazove pred kojima smo se našli, i to prvi put u povijesti. Druga faza nas tek očekuje. Ona financijska koju ćemo ponovno, jer smo dio europske obitelji, proći u zajedništvu i jedinstvu.

To su bile ključne poruke znanstvenika koji su sudjelovali na mini konferenciji na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u povodu Dana Europe. Cilj politike EU-a u području istraživanja i tehnološkog razvoja je ojačati znanstveni i tehnološki temelj europske industrije te potaknuti njezinu konkurentnost na međunarodnoj razini. Od tada do danas, uzastopnim okvirnim programima pružala se financijska potpora za provedbu politika EU-a u području istraživanja i inovacija.

Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost znanosti. Jedna od važnih poruka je bila i da EU novcem trebamo stvarati nove vrijednosti te da moramo udružiti javno i privatno. Mi u Hrvatskoj moramo do kraja osvijestiti činjenicu da smo zemlja članica, da Europska unija nije strano tijelo, nego da smo mi njezini ravnopravni sudionici, a da samo o nama ovisi na koji način ćemo iskoristiti činjenicu da smo dio europske obitelji.

---

Pogled prema budućnosti

Čekaju nas parlamentarni izbori. Što biste voljeli čuti od političkih stranaka?

– Volio bih čuti da će Hrvatska svoj gospodarski razvoj temeljiti na "zelenom gospodarstvu" i europskom Zelenom planu. Volio bih vidjeti svijest da će moguća kriza zbog klimatskih promjena biti veća od krize bilo kojeg virusa.

Svijest da trebamo mijenjati ponašanje, a to je jedino moguće poticanjem obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i svih drugih elemenata prilagodbe klimatskim promjenama koje možemo staviti pod zajednički nazivnik "zelenog gospodarstva".

Volio bih vidjeti perspektivu za mlade kroz poticanje europske izvrsnosti, promjenu retorike i pogled prema budućnosti, a ne životarenje u prošlosti. Nadam se da se politička utakmica neće ponovno svesti na svađe i optužbe, nego da će se prezentirati konkretni i jasni planovi i vizija kako se u ovoj zemlji nešto može, a ne samo kako se nešto ne može učiniti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nacionalni interes [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [extra_fields_search] => Nacionalni interes 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-05-21 13:19:16 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-05-30 13:28:55 [modified_by] => 3159 [publish_up] => 2020-05-28 14:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 323 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/05\/21\/13192134.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/21\/13192138.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/21\/13192132.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/21\/13192140.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/HANZA MEDIA","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13192134_1280.jpg":"1280x1280","k_13192134_1024.jpg":"1024x1024","k_13192134_640.jpg":"640x640","k_13192134_480.jpg":"480x480","k_13192134_340.jpg":"340x340","k_13192134_220.jpg":"220x220","o_13192134_1280.jpg":"1280x853","o_13192134_1024.jpg":"1024x682","o_13192134_640.jpg":"640x426","o_13192134_480.jpg":"480x320","o_13192134_340.jpg":"340x226","o_13192134_220.jpg":"220x146","h_13192134_1280.jpg":"1280x854","h_13192134_1024.jpg":"1024x683","h_13192134_640.jpg":"640x427","h_13192134_480.jpg":"480x320","h_13192134_340.jpg":"340x227","h_13192134_220.jpg":"220x147","pp_13192134_1280.jpg":"1006x1280","pp_13192134_1024.jpg":"805x1024","pp_13192134_640.jpg":"503x640","pp_13192134_480.jpg":"377x480","pp_13192134_340.jpg":"267x340","pp_13192134_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13192138_1280.jpg":"1280x1280","k_13192138_1024.jpg":"1024x1024","k_13192138_640.jpg":"640x640","k_13192138_480.jpg":"480x480","k_13192138_340.jpg":"340x340","k_13192138_220.jpg":"220x220","o_13192138_1280.jpg":"1280x853","o_13192138_1024.jpg":"1024x682","o_13192138_640.jpg":"640x426","o_13192138_480.jpg":"480x320","o_13192138_340.jpg":"340x226","o_13192138_220.jpg":"220x146","h_13192138_1280.jpg":"1280x854","h_13192138_1024.jpg":"1024x683","h_13192138_640.jpg":"640x427","h_13192138_480.jpg":"480x320","h_13192138_340.jpg":"340x227","h_13192138_220.jpg":"220x147","pp_13192138_1280.jpg":"1006x1280","pp_13192138_1024.jpg":"805x1024","pp_13192138_640.jpg":"503x640","pp_13192138_480.jpg":"377x480","pp_13192138_340.jpg":"267x340","pp_13192138_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13192132_1280.jpg":"1280x1280","k_13192132_1024.jpg":"1024x1024","k_13192132_640.jpg":"640x640","k_13192132_480.jpg":"480x480","k_13192132_340.jpg":"340x340","k_13192132_220.jpg":"220x220","o_13192132_1280.jpg":"1280x853","o_13192132_1024.jpg":"1024x682","o_13192132_640.jpg":"640x426","o_13192132_480.jpg":"480x320","o_13192132_340.jpg":"340x226","o_13192132_220.jpg":"220x146","h_13192132_1280.jpg":"1280x854","h_13192132_1024.jpg":"1024x683","h_13192132_640.jpg":"640x427","h_13192132_480.jpg":"480x320","h_13192132_340.jpg":"340x227","h_13192132_220.jpg":"220x147","pp_13192132_1280.jpg":"1006x1280","pp_13192132_1024.jpg":"805x1024","pp_13192132_640.jpg":"503x640","pp_13192132_480.jpg":"377x480","pp_13192132_340.jpg":"267x340","pp_13192132_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13192140_1280.jpg":"1280x1280","k_13192140_1024.jpg":"1024x1024","k_13192140_640.jpg":"640x640","k_13192140_480.jpg":"480x480","k_13192140_340.jpg":"340x340","k_13192140_220.jpg":"220x220","o_13192140_1280.jpg":"1280x853","o_13192140_1024.jpg":"1024x682","o_13192140_640.jpg":"640x426","o_13192140_480.jpg":"480x320","o_13192140_340.jpg":"340x226","o_13192140_220.jpg":"220x146","h_13192140_1280.jpg":"1280x854","h_13192140_1024.jpg":"1024x683","h_13192140_640.jpg":"640x427","h_13192140_480.jpg":"480x320","h_13192140_340.jpg":"340x227","h_13192140_220.jpg":"220x147","pp_13192140_1280.jpg":"1006x1280","pp_13192140_1024.jpg":"805x1024","pp_13192140_640.jpg":"503x640","pp_13192140_480.jpg":"377x480","pp_13192140_340.jpg":"267x340","pp_13192140_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14947951 Threads: 2 Questions: 3145340792 Slow queries: 7013616 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234866928 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/dr-julije-domac-nemamo-vise-vremena-za-gubljenje-s-energetskom-traznzicijom-ne-smijemo-dopustiti-da-ostanemo-promatraci-europske-lige-prvaka-1023532 [printLink] => /vijesti/biznis/dr-julije-domac-nemamo-vise-vremena-za-gubljenje-s-energetskom-traznzicijom-ne-smijemo-dopustiti-da-ostanemo-promatraci-europske-lige-prvaka-1023532?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606074 [name] => Julije Domac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-13 14:24:39 [main_article_id] => 0 [alias] => julije-domac [link] => /tag/julije-domac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609268 [name] => REGEA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-28 16:12:38 [main_article_id] => 0 [alias] => regea [link] => /tag/regea ) [2] => stdClass Object ( [id] => 198575 [name] => energetika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => energetika [link] => /tag/energetika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nacionalni interes [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [headline_c] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Julije Domac: Nemamo više vremena za gubljenje s energetskom tranzicijom. Ne smijemo dopustiti da ostanemo promatrači europske ‘lige prvaka’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/21/13192134.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/21/13192134.jpg [title] => Boris Kovačev/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/21/13192138.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/21/13192132.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/21/13192140.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U ovoj godini Europska komisija zacrtala je ambiciozne ciljeve kad je riječ o klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji. A onda je i države članice Europske unije, kao i cijeli svijet, zahvatio COVID-19 i u prvi plan došle su epidemiološke mjere u borbi s koronavirusom i spašavanje ljudskih života. S popuštanjem tih mjera dolazi pitanje mjera oporavka.

O tome vidi li Hrvatska, kao većina zemalja članica EU-a, rješenje u "zelenom gospodarstvu", možemo li stajati uz bok najboljima te kakva nas budućnost energetskog sektora čeka, razgovarali smo s dr. sc. Julijem Domcem, ravnateljem Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), ujedno i posebnim savjetnikom predsjednika RH za energiju i klimu te predsjednikom Europskog udruženja regija i energetskih agencija.

Pandemija koronavirusa prouzročila je i ekonomsku krizu. Koliko je usporila ili zaustavila aktivnosti u energetskom sektoru?

– Konačnu štetu koju nam je prouzročio koronavirus nešto je što ćemo tek saznati. Za sada su, na sreću, kašnjenja u izvođenju radova bila minimalna, a događala su se uglavnom zbog otežane dobave roba (npr. fotonaponski paneli iz uvoza i sl.) ili zbog problema u međumjesnom putovanju radnika na energetskoj obnovi javnih zgrada.

Sve je to dosta brzo prevladano i aktivnosti su nastavljene. To su, međutim, aktivnosti koje su ugovorene prije izbijanja krize. Ono na što sada moramo staviti fokus jesu nove investicije. Primjerice, energetska obnova višestambenih zgrada formalno je otkazana do jeseni, a prema neslužbenim informacijama na neodređeno. Energetska obnova obiteljskih kuća najavljena je za lipanj i nadam se da će se i dogoditi.

EU sredstva koja su namijenjena za investicije ne bi se trebala prenamjenjivati jer su nam investicije ključne za gospodarski oporavak. Razgovarao sam nedavno i s kolegama iz HEP-a i uvjeravali su me da će se investicije odvijati potpuno po planu, to mi se također čini kao vrlo dobra vijest. Nadam se i da će donošenje novoga premijskog sustava za obnovljive izvore energije ubrzati investicije, ali i da će se stvari odvijati transparentno.

Prirodni lider

Izjavili ste prije korona-krize kako bi Hrvatska trebala biti prirodni lider energetske tranzicije u Europskoj uniji. Mislite li i sada da Hrvatska to može? Hoće li se po ičemu pamtiti hrvatsko predsjedanje Europskom unijom kad je riječ o energiji i klimi?

– Hrvatska bi sigurno mogla i trebala biti jedan od predvodnika energetske tranzicije – naša tradicija, znanje stručnjaka i prirodni potencijali to omogućuju. Odgovor na vaše pitanje – naravno da mislim da Hrvatska to može, duboko u to vjerujem. Nažalost, činjenica je da se to još nije dogodilo, a u prošlom razdoblju nisam ni primijetio potrebnu ambiciju politike da se to i dogodi.

Je li riječ o nezainteresiranosti za temu ili nedostatku potrebnih informacija o temi, nisam više siguran, ali ono u što jesam jest da nemamo više vremena za gubljenje ako zaista ne želimo propustiti još jednu priliku da našim građanima omogućimo život kakav im naša zemlja može ponuditi.

Hrvatsko predsjedanje nije u području energije i klime donijelo željeni iskorak; temu otoka na kojoj smo se mogli istaknuti posve smo propustili, a na nedavnom Zagrebačkom samitu teme čiste energije, klime ili okoliša nisu ni spomenute.

Umjesto da se nametnemo kao uzor zemljama jugoistočne Europe, što bi uz neosporan politički prestiž sigurno moglo donijeti i posrednu gospodarsku korist i otvaranje tržišta za hrvatsko znanje i industriju, mi propuštamo priliku i ostajemo u drugom redu i samo promatrači europske "lige prvaka".

I EU gradovi iskazali su spremnost da krizu pretvore u priliku i ubrzaju energetsku tranziciju. O kojim gradovima je riječ, što planiraju i gdje su tu hrvatski gradovi?

– EU gradovi prirodni su predvodnici energetske tranzicije i upravo su oni svojim postignutim rezultatima omogućili današnji europski Zeleni plan i vodeću ulogu Europske unije na globalnoj sceni. Danas gotovo da nema europskoga grada koji ne ulaže u energetsku obnovu, ne nabavlja električne autobuse, ne potiče fotonaponske elektrane i druge obnovljive izvore energije.

Kriza s virusom je sve još više ubrzala, a gradovi i regije poduzeli su izvanredne i neviđene mjere sa značajnim socijalnim i ekonomskim posljedicama reorganizirajući svakodnevni život svojih građana.

Nedavno sam, u ime Političkog odbora EU Sporazuma gradonačelnika, zajedno s gradonačelnikom Heidelberga Eckartom Würznerom, zamjenikom predsjednika provincije Barcelone Xescom Gomarom Martínom, gradonačelnikom Freiburga Martinom Hornom, zamjenicom gradonačelnika Stockholma Katarinom Luhr te gradonačelnicom Castel Maggiorea Belindom Gottardi potpisao otvoreno pismo, u kojem zahtijevamo ambicioznu agendu i od strane europskih institucija i od strane nacionalnih vlada na području upravo "zelenog gospodarstva" prateći smjernice europskog Zelenog plana.

Nakon ove krize, ali i izrazito velikih ulaganja koja iz javnih proračuna ulažemo u gospodarstvo, opcija povratka na uobičajeno ne bi trebala postojati.

---

image
---

Nacionalni interesi

Prema podacima udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, u ovom trenutku pripremljeni su projekti u vrijednosti od oko 12 milijardi kuna, koji čekaju da zaživi premijski sustav. Što će taj sustav i realizacija projekata značiti za Hrvatsku?

– Premijski model je sigurno jedan od prikladnih modela za naše tržište danas iako naglasak novog modela ne bi trebao biti na otkupnoj cijeni, jer sadašnji projekti vjetroelektrana i fotonaponskih elektrana više ni ne trebaju neku posebnu povlaštenu ili poticajnu cijenu s obzirom da mogu biti tržišno potpuno konkurentni.

Nužno je da referentna cijena, koja se tek treba utvrditi, bude korektno postavljena kako bi se ostvario maksimalan investicijski učinak, ali uz minimalno financijsko opterećenje potrošača energije – gospodarstva i kućanstava. U uvjetima kada je naše tržište obnovljivih izvora energije još prilično nerazvijeno, uz premijski model bi trebalo širom otvoriti vrata i za druge modele, kao, na primjer, tzv. PPA (engl. Power purchase agreement), gdje se kupac i proizvođač energije mogu izravno dogovarati.

To bi omogućilo aktivaciju velikog broja krovova škola koje u ljetnim mjesecima nemaju nikakvu potrošnju energije. Od iznimne je važnosti i uključivanje građana. Ako govorimo o dobro postavljenoj priči, onda svakome od nas mora biti omogućeno sudjelovanje na tržištu zelene energije. Tek tada imamo zaokruženu i potpunu priču, a ulaganje u obnovljive izvore energije našim građanima može biti isplativije od bilo kojeg mirovinskog fonda.

Ima li Hrvatska investicijski katalog za jače korištenje sredstava iz europskih fondova? Što smo naučili iz financijske perspektive 2014. – 2020.?

– Podbacili smo i s iskorištavanjem EU sredstava. Tu smo, dobro je poznato, na samom začelju. Osobno nisam nikad čuo za postojanje investicijskog kataloga i vjerujem da bi nam on i te kako dobro došao. Tu se zapravo ponovno možemo vratiti na pitanje nacionalnih interesa.

Naime, nacionalni interesi trebali bi biti svima uvijek isti bez obzira o kojoj se političkoj opciji radilo. Što se tiče ostalih lekcija, onih iz samog raspisivanja i provedbe natječaja, trebali smo naučiti koliko je važno imati unaprijed poznat i jasan raspored objave, odnosno da natječaji ne smiju kasniti. Često smo tijekom tekuće perspektive gledali kašnjenja poziva, nekad i jako velika. Trebali smo naučiti i da treba voditi računa o dinamici građevinske sezone, ali i proračunskih godina.

Što možemo očekivati u idućemu sedmogodišnjem razdoblju?

– Trenutačno smo još uvijek u postupku definiranja EU proračuna, ali i cijelog novog sedmogodišnjeg razdoblja. Kriza uzrokovana prvenstveno virusom, ali onda i nekim drugim slabostima Unije, koje su sada još više naglašene, ne može se usporediti ni s jednom u povijesti Europske unije.

Ono što je izgledno jest kratkoročno veća fleksibilnost u pogledu trošenja EU sredstava, ali tu mi sami moramo voditi računa o transparentnosti i zahtijevati je pod svaku cijenu. Sljedeće sedmogodišnje razdoblje bit će svakako obilježeno oporavkom nakon korona-krize, ali je isto tako izvjesno da će se inzistirati na tzv. zelenom oporavku i Zelenom planu. Za čistu energiju i održivost bit će sredstava i izvora na raspolaganju kao nikada do sada.

---

image
---

Dio europske obitelji

U povodu Dana Europe sudjelovali ste u razgovoru s vrhunskim hrvatskim i europskim znanstvenicima na temu EU projekata, znanstvene izvrsnosti, umjetne inteligencije, robotike i Industrije 5.0. Koje su vaše ključne poruke u tim promišljanjima o budućnosti?

– Danas više nego ikad možemo biti ponosni što smo dio EU-a. Zajedničko promišljanje i rad znanstvenika i stručnjaka u ovoj je situaciji pokazalo uspjeh toga zajedničkog djelovanja i solidarnosti bez obzira na sve prepreke i izazove pred kojima smo se našli, i to prvi put u povijesti. Druga faza nas tek očekuje. Ona financijska koju ćemo ponovno, jer smo dio europske obitelji, proći u zajedništvu i jedinstvu.

To su bile ključne poruke znanstvenika koji su sudjelovali na mini konferenciji na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u povodu Dana Europe. Cilj politike EU-a u području istraživanja i tehnološkog razvoja je ojačati znanstveni i tehnološki temelj europske industrije te potaknuti njezinu konkurentnost na međunarodnoj razini. Od tada do danas, uzastopnim okvirnim programima pružala se financijska potpora za provedbu politika EU-a u području istraživanja i inovacija.

Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost znanosti. Jedna od važnih poruka je bila i da EU novcem trebamo stvarati nove vrijednosti te da moramo udružiti javno i privatno. Mi u Hrvatskoj moramo do kraja osvijestiti činjenicu da smo zemlja članica, da Europska unija nije strano tijelo, nego da smo mi njezini ravnopravni sudionici, a da samo o nama ovisi na koji način ćemo iskoristiti činjenicu da smo dio europske obitelji.

---

Pogled prema budućnosti

Čekaju nas parlamentarni izbori. Što biste voljeli čuti od političkih stranaka?

– Volio bih čuti da će Hrvatska svoj gospodarski razvoj temeljiti na "zelenom gospodarstvu" i europskom Zelenom planu. Volio bih vidjeti svijest da će moguća kriza zbog klimatskih promjena biti veća od krize bilo kojeg virusa.

Svijest da trebamo mijenjati ponašanje, a to je jedino moguće poticanjem obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i svih drugih elemenata prilagodbe klimatskim promjenama koje možemo staviti pod zajednički nazivnik "zelenog gospodarstva".

Volio bih vidjeti perspektivu za mlade kroz poticanje europske izvrsnosti, promjenu retorike i pogled prema budućnosti, a ne životarenje u prošlosti. Nadam se da se politička utakmica neće ponovno svesti na svađe i optužbe, nego da će se prezentirati konkretni i jasni planovi i vizija kako se u ovoj zemlji nešto može, a ne samo kako se nešto ne može učiniti.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/HANZA MEDIA



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/dr-julije-domac-nemamo-vise-vremena-za-gubljenje-s-energetskom-traznzicijom-ne-smijemo-dopustiti-da-ostanemo-promatraci-europske-lige-prvaka-1023532 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a61459ea9a9e0d47014e0f2abf212205c44c4410 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Julije+Domac%3A+Nemamo+vi%C5%A1e+vremena+za+gubljenje+s+energetskom+tranzicijom.+Ne+smijemo+dopustiti+da+ostanemo+promatra%C4%8Di+europske+%E2%80%98lige+prvaka%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fdr-julije-domac-nemamo-vise-vremena-za-gubljenje-s-energetskom-traznzicijom-ne-smijemo-dopustiti-da-ostanemo-promatraci-europske-lige-prvaka-1023532 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fdr-julije-domac-nemamo-vise-vremena-za-gubljenje-s-energetskom-traznzicijom-ne-smijemo-dopustiti-da-ostanemo-promatraci-europske-lige-prvaka-1023532 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nacionalni interes [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) )
StoryEditorOCM
BiznisNacionalni interes

Dr. Julije Domac: Nemamo više vremena za gubljenje s energetskom tranzicijom. Ne smijemo dopustiti da ostanemo promatrači europske ‘lige prvaka’

28. svibnja 2020. - 16:12

U ovoj godini Europska komisija zacrtala je ambiciozne ciljeve kad je riječ o klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji. A onda je i države članice Europske unije, kao i cijeli svijet, zahvatio COVID-19 i u prvi plan došle su epidemiološke mjere u borbi s koronavirusom i spašavanje ljudskih života. S popuštanjem tih mjera dolazi pitanje mjera oporavka.

O tome vidi li Hrvatska, kao većina zemalja članica EU-a, rješenje u "zelenom gospodarstvu", možemo li stajati uz bok najboljima te kakva nas budućnost energetskog sektora čeka, razgovarali smo s dr. sc. Julijem Domcem, ravnateljem Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), ujedno i posebnim savjetnikom predsjednika RH za energiju i klimu te predsjednikom Europskog udruženja regija i energetskih agen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:23