stdClass Object ( [id] => 129031 [title] => Bajs: Gradonačelnici turističkih gradova, vrijeme je za buđenje iz zimskoga sna! [alias] => bajs-gradonacelnici-turistickih-gradova-vrijeme-je-za-budenje-iz-zimskoga-sna [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Protekli vikend u jadranske su zračne luke počeli slijetati prvi ovogodišnji čarter letovi s turistima iz Europe, hoteli, ako već nisu otvorili vrata gostima, užurbano se pripremaju za to jer, eto nam predsezone.

Tijekom zimskih mjeseci inozemni partneri vrlo su jasno poručivali našim turističkim operativcima što od Hrvatske očekuju predsezonski gosti, Uskrs je pred vratima, turizma su puna usta svima, od sezone se očekuje puno... Koliko smo spremni za nju, jesmo li sve uradili što se moglo, pitali smo nakon prvog predsezonskog vikenda ministra turizma Damira Bajsa.

- Početak sezone u Hrvatskoj vezuje se tradicionalno uz uskrsno vrijeme, a taj blagdan ove godine pada na kraju travnja i mi očekujemo u cijelom ovome mjesecu prve veće grupe gostiju, prvenstveno iz zemalja koje su naši susjedi. Prema sadašnjim najavama, u travnju će turistički promet kod nas obilježiti gosti iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Italije i južnih pokrajina Njemačke, jer se radi o kraćim obiteljskim odmorima, pa je blizina tim tržištima važna.

Očekujemo da će uskrsni blagdani u turističkom prometu biti nešto bolji od prošlogodišnjih, kada nam je u cijelom travnju došlo nešto manje od pola milijuna turista i da će to biti dobar uvod u predsezonu.

Kakvo je stanje bukinga za svibanj, u kojemu nema blagdana ni školskih praznika u Europi? On je donedavno označavan kao prijelomni mjesec za uspjeh predsezone?

- Svjesni smo izazova, a solidan svibanj uvjet je za dobru predsezonu. Prema izvješćima iz Europe, stanje rezervacije za Jadran za svibanj nešto se popravilo, a sigurno će biti i odlučivanja u posljednji trenutak ako vremenske okolnosti budu takve da se naši gosti odluče krenuti prema jugu. Nismo još zadovoljni zanimanjem gostiju za predsezonu, ali upravo zato smo i osigurali dodatna sredstva za udruženo oglašavanje od ukupno 2 milijuna eura kako bismo popravili prodaju u predsezoni.

Ove godine su sredstva za udruženo oglašavanje za predsezonu i posezonu veća 20 puta od onih za glavnu sezonu! Očekujem da će to bitno poboljšati prodaju u svibnju jer nam je to zaista važno, ali to ovisi o učinku našeg zajedničkog napora, jer i ovdje su mjere partnerski dogovorene s privatnim sektorom.

Nažalost, na obali se dojam o početku predsezone baš i ne osjeća. Kopa se na cestama, gradilišta dižu prašinu i buku, turistička mjesta još su u zimskom snu. Hoće li predsezonskim gostima i ove godine biti dosadno?

- Mi smo napravili sve da što više kompanija počne s predsezonskim letovima što ranije, i to se upravo događa, ali let i otvoren hotel nisu gostima dovoljan razlog da dođu. A najgore je kada dođu, a u mjestu ne rade kafići, restorani, stolovi za terase još su u skladištima, nema događanja...

Na terenu je situacija različita, ima izvrsnih primjera gdje već sada svi žive za turizam, ali nije to svuda tako, na što nas upozoravaju i turističke agencije, a to je da lokalna zajednica „spava“ i tu nema pomoći. Da bismo stvari unaprijedili, zakonski smo zadužili gradonačelnike da budu i predsjednici turističkih zajednica, tako da su izravno odgovorni za kreiranje turističkog proizvoda svojeg mjesta ili grada. Nitko im drugi to neće doći napraviti umjesto njih, a gost koji ne bude ove godine zadovoljan odmorom, više se tu neće vratiti.

Turističke zajednice na terenu žale se kako nemaju novca za događanja jer ste im smanjili članarine, a nautička pristojba ne ostaje njima, nego ide nacionalnim parkovima?

- To nije nikakvo opravdanje jer Ministarstvo i HTZ posebno financijski pomažu manifestacijama i događanjima u predsezoni, turističke zajednice trebaju zatražiti taj novac temeljem predsezonskih manifestacija i sadržaja. Što se smanjenja prihoda tiče, mi smo imali ozbiljne zahtjeve gospodarstva za rasterećenjem parafiskalnih davanja i morali smo se odreći dijela novca i iz članarina turističkim zajednicama, a za 2011. zakonski smo zatražili neovisno o natječajima da nam se dostave manifestacije za svibanj kako bismo ih financirali.

One su umanjene za 20 posto, i to s odgođenom primjenom od ove godine, dok su svi ostali nameti iz drugih djelatnosti odmah uzeti još lani. Istovremeno, zato su 2009. smanjene naknade za spomeničku rentu, HRT, ZAMP i time smo ispunili dugogodišnji zahtjev sektora.

Hrvatska će ove godine prvi put dobiti i Fond za turizam u koji će ići novac od naplate koncesija za turističko zemljište oko hotela i kampova. Hoće li taj novac od nekoliko stotina milijuna kuna kojima će raspolagati fond biti iskorišten u turizmu?

- Osnovni smisao Zakona o turističkom zemljištu jest da se davanjem zemljišta u koncesiju osiguraju pretpostavke za investiranje i produženje sezone. Tako će zemljište na kojemu rade plaćati manje oni koji budu radili duže nego oni koji su otvoreni samo u „špici“. I što je najvažnije, Vlada je prihvatila prijedlog Ministarstva turizma da se novci tako uprihođeni iz turizma moraju i vratiti turizmu, jer u svim prijašnjim prijedlozima zakona to nije bilo tako.

Tako će fond dijeliti sredstva na lokalnu, županijsku i nacionalnu razinu u točno određenom omjeru, ali ona moraju na svim razinama biti namjenski trošena samo i isključivo za turizam.

Hoće li Fond za turizam biti samostalna pravna osoba ili će funkcionirati u sklopu ministarstva?

- Napravili smo nacrt prijedloga na temelju tih mogućnosti, ali o detaljima ćemo kad to bude usklađeno na razini Vlade. Tek, bitno je da će se tim sredstvima koja se prikupe od koncesija za zemljište potaknuti razvitak turizma, privatne inicijative i kvalitetni iskoraci u turističkoj ponudi. Sve što treba doprinijeti povećanju naše konkurentnosti može biti financirano iz tog fonda, partnerski kroz javni i privatni sektor.

Znači li to da bi Fond za turizam mogao pomoći i malim poduzetnicima kroz kredite za turističke projekte?


- Ministarstvo turizma i HTZ to rade već godinama i stotine projekata, osobito u malim i obiteljskim hotelima, ali i seoskim domaćinstvima je zaživjelo korištenjem kredita koje daje Ministarstvo turizma, a koji su daleko najpovoljniji za turističke poduzetnike. Naravno da će i sredstva iz fonda biti korištena u tom smjeru i to može biti zamašnjak novih investicija u turizam.

Nedavno ste usred zime bili s inspektorima u kontroli privatnih iznajmljivača u Gorskom kotaru. Koliko su mjere koje provodite sa inspektoratom spriječile rad na crno u iznajmljivanju?

- Lanjske godine smo objavili nultu stopu tolerancije prema sivom tržištu i toga se držimo i dalje. Naša molba i naputak Državnom inspektoratu jest da se povećani broj kontrola ne odnosi na legalne iznajmljivače, nego na ilegalne. Željeli smo da oni iz nelojalne konkurencije osjete da im u svako doba dana i godine netko može pokucati na vrata i napisati ozbiljne prijave i kazne i to naravno i u Gorskom kotaru , Istri, Dalmaciji, ali i na kontinentu.

U Hrvatskoj se iznajmljivanjem legalno bavi 58 tisuća domaćinstava. Izmjenom zakona smo omogući inspektorima kontrole privatnih stanova i apartmana čak i kada tamo nema vlasnika, ako je on stranac i slično, što je ranije bilo nemoguće. Rezultati su vidljivi kroz sve veći broj prijavljenih domaćinstava.

Ove predsezone stalno nas se uspoređuje sa Tunisom, Egiptom, Grčkom, nagađa se tko kome uzima goste, tko gubi, a tko profitira. Kako to tumačite?


- Hrvatski turizam snažno ovisi o stranim tržištima, u pridobivanju gostiju nadmećemo se u konkurenciji sa 160 zemalja svijeta, a moramo imati uspjeh na 30-ak najvažnijih tržišta da bi nam godina bila dobra. Stoga su pripreme za sezonu puno ranije i sveobuhvatnije nego u drugim sektorima. Što se tiče Grčke prošle godine, evo vam jedan primjer: lani je Hrvatska imala oko 500 tisuća turista više nego godinu ranije.

Grčka je iste godine izgubila oko 700 tisuća turista. Jesu li baš svi oni došli samo i jedno k nama?! Da im baš niti jedna druga zemlja nije pala na pamet?! Prosudite sami. Ali kada je nervoza na tržištu, svatko je svakome kriv, svašta se piše, priča… Mi se ne uzdamo u probleme drugih, nego u našu kvalitetu, ne sudjelujemo u utakmici „tko jeftiniji“ i naši partneri to znaju. Pratimo događaje, mijenjamo planove „u hodu“, prilagođavamo se situaciji na tržištu. Ali, prije svega radimo ozbiljno i kvalitetno. Ništa više.

Očekuje li nas onda ipak jedna dobra turistička godina?

- Dobre najave tek se trebaju pretvoriti i u dobre rezultate. Naša ljestvica je svake godine sve više podignuta, Hrvatska je lani imala gotovo duplo veći rast od Europe, a i 2011. moramo biti barem jednako dobri kao Europa, stoga nas očekuje zbiljan i velik posao, tržište je ćudljivo i doista sve što smo napravili lani, ove godine neće biti dovoljno dobro.

Ljudi koji cijeli život rade u turizmu iznenađuju se tolikim promjenama na tržištu posljednjih godina. Uvijek treba bolje, više, kvalitetnije, drugačije i to iz dana u dan. Jedan događaj mijenja sve preko noći, sjetimo se lani vulkanske erupcije i prekida letenja, u turizmu nema „spavanja“.

ružica mikačić, foto: arhiv cropix

Udvostručen proračun

Ministarstvo turizma jedno je od rijetkih koje je u ovogodišnjem proračunu povećalo sredstva. Je li razlog tome vaša stranačka – politička pozicija s koje možete resoru osigurati kvalitetniji status?

- Svaki ministar mora se boriti za svoj sektor, pa i za proračun. Politika je dio te borbe, ali konačna odluka uvijek je na Vladi, a Vlada zaista drži turizam strateškom gospodarskom granom. Činjenica je ipak da je proračun Ministarstva u tri godine povećan za gotovo dvostruko, ali taj sektor istovremeno zaista sve uloženo vraća, svake godine su rezultati sve bolji i to je ključ svega.


Stranci nas cijene

U posljednje vrijeme izgleda kao da nas u svijetu turizma vani doživljavaju puno boljima nego mi sami sebe vidimo, zašto je to tako?

- Kvaliteta turizma Hrvatske nešto je na čemu se temelji naša sadašnjost i budućnost, to je zajednički stav države i privatnog sektora. Ali naše mišljenje je jedno, mi možemo biti subjektivni sve dok vani to partneri ne prepoznaju. A jedna od najznačajnijih stvari kojom su oni to pokazali jest da nas je najveći svjetski turoperator TUI ove godine stavio u svoj program „Nova kvaliteta za staru destinaciju“, i to ne samo za 2011. nego je to njihovo dugoročno opredjeljenje. To je zaista potvrda da smo na dobru putu.


Nismo zaboravili na otoke i Zagoru

Postotak koji se uzima od prihoda turističkim zajednicama ide i za nerazvijena područja? Prigovaraju vam da je to zato što dolazite iz turistički nerazvijenog područja pa navijate za svoje da im osigurate sredstva za rad?

- Razvoj turizma u cijeloj Hrvatskoj strateško je određenje od kojega se neće odstupiti i puno promjena u zakonskim rješenjima, ali i novi programi usmjereni su prema tome. Ali, ta sredstva nisu otišla izvan sustava HTZ-a, nego su dijelom namijenjena i onima koji bi bez toga teško funkcionirali. A to nisu samo oni na kontinentu odakle i ja dolazim, nego, na primjer, i Dalmatinska zagora, nerazvijeni dijelovi otoka, Gorski kotar i slično, svi jednako dobivaju i mislim da je to pošteno. Taj novac ne dobivaju razvijeni na kontinentu.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najgore   je kada u predsezoni u turističkim odredištima ne rade kafići ni restorani, nema događanja iako su na čelu turističkih zajednica gradonačelnici koji su izravno odgovorni za kreiranje ponude svoga grada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MINISTAR TURIZMA, O MINUSIMA I PREDNOSTIMA HRVATSKE TURISTIČKE PONUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-04-04 19:46:15 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-04-05 15:14:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-04-04 20:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2217 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/04/04/Novosti/BAJS5-300610_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "208x209" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7797162 Threads: 15 Questions: 1570402394 Slow queries: 4790700 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111752658 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/bajs-gradonacelnici-turistickih-gradova-vrijeme-je-za-budenje-iz-zimskoga-sna-129031 [printLink] => /vijesti/biznis/bajs-gradonacelnici-turistickih-gradova-vrijeme-je-za-budenje-iz-zimskoga-sna-129031?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 154235 [name] => damirbajs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirbajs [link] => /tag/damirbajs ) [1] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najgore   je kada u predsezoni u turističkim odredištima ne rade kafići ni restorani, nema događanja iako su na čelu turističkih zajednica gradonačelnici koji su izravno odgovorni za kreiranje ponude svoga grada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MINISTAR TURIZMA, O MINUSIMA I PREDNOSTIMA HRVATSKE TURISTIČKE PONUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bajs: Gradonačelnici turističkih gradova, vrijeme je za buđenje iz zimskoga sna! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-13-08-17-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/04/Novosti/BAJS5-300610_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/04/Novosti/BAJS5-300610_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Protekli vikend u jadranske su zračne luke počeli slijetati prvi ovogodišnji čarter letovi s turistima iz Europe, hoteli, ako već nisu otvorili vrata gostima, užurbano se pripremaju za to jer, eto nam predsezone.

Tijekom zimskih mjeseci inozemni partneri vrlo su jasno poručivali našim turističkim operativcima što od Hrvatske očekuju predsezonski gosti, Uskrs je pred vratima, turizma su puna usta svima, od sezone se očekuje puno... Koliko smo spremni za nju, jesmo li sve uradili što se moglo, pitali smo nakon prvog predsezonskog vikenda ministra turizma Damira Bajsa.

- Početak sezone u Hrvatskoj vezuje se tradicionalno uz uskrsno vrijeme, a taj blagdan ove godine pada na kraju travnja i mi očekujemo u cijelom ovome mjesecu prve veće grupe gostiju, prvenstveno iz zemalja koje su naši susjedi. Prema sadašnjim najavama, u travnju će turistički promet kod nas obilježiti gosti iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Italije i južnih pokrajina Njemačke, jer se radi o kraćim obiteljskim odmorima, pa je blizina tim tržištima važna.

Očekujemo da će uskrsni blagdani u turističkom prometu biti nešto bolji od prošlogodišnjih, kada nam je u cijelom travnju došlo nešto manje od pola milijuna turista i da će to biti dobar uvod u predsezonu.

Kakvo je stanje bukinga za svibanj, u kojemu nema blagdana ni školskih praznika u Europi? On je donedavno označavan kao prijelomni mjesec za uspjeh predsezone?

- Svjesni smo izazova, a solidan svibanj uvjet je za dobru predsezonu. Prema izvješćima iz Europe, stanje rezervacije za Jadran za svibanj nešto se popravilo, a sigurno će biti i odlučivanja u posljednji trenutak ako vremenske okolnosti budu takve da se naši gosti odluče krenuti prema jugu. Nismo još zadovoljni zanimanjem gostiju za predsezonu, ali upravo zato smo i osigurali dodatna sredstva za udruženo oglašavanje od ukupno 2 milijuna eura kako bismo popravili prodaju u predsezoni.

Ove godine su sredstva za udruženo oglašavanje za predsezonu i posezonu veća 20 puta od onih za glavnu sezonu! Očekujem da će to bitno poboljšati prodaju u svibnju jer nam je to zaista važno, ali to ovisi o učinku našeg zajedničkog napora, jer i ovdje su mjere partnerski dogovorene s privatnim sektorom.

Nažalost, na obali se dojam o početku predsezone baš i ne osjeća. Kopa se na cestama, gradilišta dižu prašinu i buku, turistička mjesta još su u zimskom snu. Hoće li predsezonskim gostima i ove godine biti dosadno?

- Mi smo napravili sve da što više kompanija počne s predsezonskim letovima što ranije, i to se upravo događa, ali let i otvoren hotel nisu gostima dovoljan razlog da dođu. A najgore je kada dođu, a u mjestu ne rade kafići, restorani, stolovi za terase još su u skladištima, nema događanja...

Na terenu je situacija različita, ima izvrsnih primjera gdje već sada svi žive za turizam, ali nije to svuda tako, na što nas upozoravaju i turističke agencije, a to je da lokalna zajednica „spava“ i tu nema pomoći. Da bismo stvari unaprijedili, zakonski smo zadužili gradonačelnike da budu i predsjednici turističkih zajednica, tako da su izravno odgovorni za kreiranje turističkog proizvoda svojeg mjesta ili grada. Nitko im drugi to neće doći napraviti umjesto njih, a gost koji ne bude ove godine zadovoljan odmorom, više se tu neće vratiti.

Turističke zajednice na terenu žale se kako nemaju novca za događanja jer ste im smanjili članarine, a nautička pristojba ne ostaje njima, nego ide nacionalnim parkovima?

- To nije nikakvo opravdanje jer Ministarstvo i HTZ posebno financijski pomažu manifestacijama i događanjima u predsezoni, turističke zajednice trebaju zatražiti taj novac temeljem predsezonskih manifestacija i sadržaja. Što se smanjenja prihoda tiče, mi smo imali ozbiljne zahtjeve gospodarstva za rasterećenjem parafiskalnih davanja i morali smo se odreći dijela novca i iz članarina turističkim zajednicama, a za 2011. zakonski smo zatražili neovisno o natječajima da nam se dostave manifestacije za svibanj kako bismo ih financirali.

One su umanjene za 20 posto, i to s odgođenom primjenom od ove godine, dok su svi ostali nameti iz drugih djelatnosti odmah uzeti još lani. Istovremeno, zato su 2009. smanjene naknade za spomeničku rentu, HRT, ZAMP i time smo ispunili dugogodišnji zahtjev sektora.

Hrvatska će ove godine prvi put dobiti i Fond za turizam u koji će ići novac od naplate koncesija za turističko zemljište oko hotela i kampova. Hoće li taj novac od nekoliko stotina milijuna kuna kojima će raspolagati fond biti iskorišten u turizmu?

- Osnovni smisao Zakona o turističkom zemljištu jest da se davanjem zemljišta u koncesiju osiguraju pretpostavke za investiranje i produženje sezone. Tako će zemljište na kojemu rade plaćati manje oni koji budu radili duže nego oni koji su otvoreni samo u „špici“. I što je najvažnije, Vlada je prihvatila prijedlog Ministarstva turizma da se novci tako uprihođeni iz turizma moraju i vratiti turizmu, jer u svim prijašnjim prijedlozima zakona to nije bilo tako.

Tako će fond dijeliti sredstva na lokalnu, županijsku i nacionalnu razinu u točno određenom omjeru, ali ona moraju na svim razinama biti namjenski trošena samo i isključivo za turizam.

Hoće li Fond za turizam biti samostalna pravna osoba ili će funkcionirati u sklopu ministarstva?

- Napravili smo nacrt prijedloga na temelju tih mogućnosti, ali o detaljima ćemo kad to bude usklađeno na razini Vlade. Tek, bitno je da će se tim sredstvima koja se prikupe od koncesija za zemljište potaknuti razvitak turizma, privatne inicijative i kvalitetni iskoraci u turističkoj ponudi. Sve što treba doprinijeti povećanju naše konkurentnosti može biti financirano iz tog fonda, partnerski kroz javni i privatni sektor.

Znači li to da bi Fond za turizam mogao pomoći i malim poduzetnicima kroz kredite za turističke projekte?


- Ministarstvo turizma i HTZ to rade već godinama i stotine projekata, osobito u malim i obiteljskim hotelima, ali i seoskim domaćinstvima je zaživjelo korištenjem kredita koje daje Ministarstvo turizma, a koji su daleko najpovoljniji za turističke poduzetnike. Naravno da će i sredstva iz fonda biti korištena u tom smjeru i to može biti zamašnjak novih investicija u turizam.

Nedavno ste usred zime bili s inspektorima u kontroli privatnih iznajmljivača u Gorskom kotaru. Koliko su mjere koje provodite sa inspektoratom spriječile rad na crno u iznajmljivanju?

- Lanjske godine smo objavili nultu stopu tolerancije prema sivom tržištu i toga se držimo i dalje. Naša molba i naputak Državnom inspektoratu jest da se povećani broj kontrola ne odnosi na legalne iznajmljivače, nego na ilegalne. Željeli smo da oni iz nelojalne konkurencije osjete da im u svako doba dana i godine netko može pokucati na vrata i napisati ozbiljne prijave i kazne i to naravno i u Gorskom kotaru , Istri, Dalmaciji, ali i na kontinentu.

U Hrvatskoj se iznajmljivanjem legalno bavi 58 tisuća domaćinstava. Izmjenom zakona smo omogući inspektorima kontrole privatnih stanova i apartmana čak i kada tamo nema vlasnika, ako je on stranac i slično, što je ranije bilo nemoguće. Rezultati su vidljivi kroz sve veći broj prijavljenih domaćinstava.

Ove predsezone stalno nas se uspoređuje sa Tunisom, Egiptom, Grčkom, nagađa se tko kome uzima goste, tko gubi, a tko profitira. Kako to tumačite?


- Hrvatski turizam snažno ovisi o stranim tržištima, u pridobivanju gostiju nadmećemo se u konkurenciji sa 160 zemalja svijeta, a moramo imati uspjeh na 30-ak najvažnijih tržišta da bi nam godina bila dobra. Stoga su pripreme za sezonu puno ranije i sveobuhvatnije nego u drugim sektorima. Što se tiče Grčke prošle godine, evo vam jedan primjer: lani je Hrvatska imala oko 500 tisuća turista više nego godinu ranije.

Grčka je iste godine izgubila oko 700 tisuća turista. Jesu li baš svi oni došli samo i jedno k nama?! Da im baš niti jedna druga zemlja nije pala na pamet?! Prosudite sami. Ali kada je nervoza na tržištu, svatko je svakome kriv, svašta se piše, priča… Mi se ne uzdamo u probleme drugih, nego u našu kvalitetu, ne sudjelujemo u utakmici „tko jeftiniji“ i naši partneri to znaju. Pratimo događaje, mijenjamo planove „u hodu“, prilagođavamo se situaciji na tržištu. Ali, prije svega radimo ozbiljno i kvalitetno. Ništa više.

Očekuje li nas onda ipak jedna dobra turistička godina?

- Dobre najave tek se trebaju pretvoriti i u dobre rezultate. Naša ljestvica je svake godine sve više podignuta, Hrvatska je lani imala gotovo duplo veći rast od Europe, a i 2011. moramo biti barem jednako dobri kao Europa, stoga nas očekuje zbiljan i velik posao, tržište je ćudljivo i doista sve što smo napravili lani, ove godine neće biti dovoljno dobro.

Ljudi koji cijeli život rade u turizmu iznenađuju se tolikim promjenama na tržištu posljednjih godina. Uvijek treba bolje, više, kvalitetnije, drugačije i to iz dana u dan. Jedan događaj mijenja sve preko noći, sjetimo se lani vulkanske erupcije i prekida letenja, u turizmu nema „spavanja“.

ružica mikačić, foto: arhiv cropix

Udvostručen proračun

Ministarstvo turizma jedno je od rijetkih koje je u ovogodišnjem proračunu povećalo sredstva. Je li razlog tome vaša stranačka – politička pozicija s koje možete resoru osigurati kvalitetniji status?

- Svaki ministar mora se boriti za svoj sektor, pa i za proračun. Politika je dio te borbe, ali konačna odluka uvijek je na Vladi, a Vlada zaista drži turizam strateškom gospodarskom granom. Činjenica je ipak da je proračun Ministarstva u tri godine povećan za gotovo dvostruko, ali taj sektor istovremeno zaista sve uloženo vraća, svake godine su rezultati sve bolji i to je ključ svega.


Stranci nas cijene

U posljednje vrijeme izgleda kao da nas u svijetu turizma vani doživljavaju puno boljima nego mi sami sebe vidimo, zašto je to tako?

- Kvaliteta turizma Hrvatske nešto je na čemu se temelji naša sadašnjost i budućnost, to je zajednički stav države i privatnog sektora. Ali naše mišljenje je jedno, mi možemo biti subjektivni sve dok vani to partneri ne prepoznaju. A jedna od najznačajnijih stvari kojom su oni to pokazali jest da nas je najveći svjetski turoperator TUI ove godine stavio u svoj program „Nova kvaliteta za staru destinaciju“, i to ne samo za 2011. nego je to njihovo dugoročno opredjeljenje. To je zaista potvrda da smo na dobru putu.


Nismo zaboravili na otoke i Zagoru

Postotak koji se uzima od prihoda turističkim zajednicama ide i za nerazvijena područja? Prigovaraju vam da je to zato što dolazite iz turistički nerazvijenog područja pa navijate za svoje da im osigurate sredstva za rad?

- Razvoj turizma u cijeloj Hrvatskoj strateško je određenje od kojega se neće odstupiti i puno promjena u zakonskim rješenjima, ali i novi programi usmjereni su prema tome. Ali, ta sredstva nisu otišla izvan sustava HTZ-a, nego su dijelom namijenjena i onima koji bi bez toga teško funkcionirali. A to nisu samo oni na kontinentu odakle i ja dolazim, nego, na primjer, i Dalmatinska zagora, nerazvijeni dijelovi otoka, Gorski kotar i slično, svi jednako dobivaju i mislim da je to pošteno. Taj novac ne dobivaju razvijeni na kontinentu.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/bajs-gradonacelnici-turistickih-gradova-vrijeme-je-za-budenje-iz-zimskoga-sna-129031 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b656368ed4001a8789aed509d63bdc921eb658bd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bajs%3A+Gradona%C4%8Delnici+turisti%C4%8Dkih+gradova%2C+vrijeme+je+za+bu%C4%91enje+iz+zimskoga+sna%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fbajs-gradonacelnici-turistickih-gradova-vrijeme-je-za-budenje-iz-zimskoga-sna-129031 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fbajs-gradonacelnici-turistickih-gradova-vrijeme-je-za-budenje-iz-zimskoga-sna-129031 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Najgore   je kada u predsezoni u turističkim odredištima ne rade kafići ni restorani, nema događanja iako su na čelu turističkih zajednica gradonačelnici koji su izravno odgovorni za kreiranje ponude svoga grada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MINISTAR TURIZMA, O MINUSIMA I PREDNOSTIMA HRVATSKE TURISTIČKE PONUDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
BiznisMINISTAR TURIZMA, O MINUSIMA I PREDNOSTIMA HRVATSKE TURISTIČKE PONUDE

Bajs: Gradonačelnici turističkih gradova, vrijeme je za buđenje iz zimskoga sna!

Piše PSD.
4. travnja 2011. - 22:49

Protekli vikend u jadranske su zračne luke počelislijetati prvi ovogodišnji čarter letovi s turistima iz Europe, hoteli,ako već nisu otvorili vrata gostima, užurbano se pripremaju za to jer,eto nam predsezone.

Tijekom zimskih mjeseci inozemni partneri vrlo su jasno poručivali našimturističkim operativcima što od Hrvatske očekuju predsezonski gosti,Uskrs je pred vratima, turizma su puna usta svima, od sezone se očekujepuno... Koliko smo spremni za nju, jesmo li sve uradili što se moglo,pitali smo nakon prvog predsezonskog vikenda ministra turizma DamiraBajsa.

Udvostručen proračun

Ministarstvo turizma jedno je od rijetkih koje je u o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 15:08