stdClass Object ( [id] => 147392 [title] => Andre-Marc Prudent: Splitska banka će smanjiti kamate [alias] => andre-marc-prudent-splitska-banka-ce-smanjiti-kamate [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Andre-Marc Prudent
na čelo je Societe Generale Splitske banke došao s mjesta predsjednika Uprave slovenske SKB, a bio je i direktor financija za mrežu banaka iz sustava Societe Generale koje posluju izvan Francuske.

S novim predsjednikom Uprave Splitske banke razgovarali smo o budućnosti te kuće koja se proteklih godina iz Dalmacije širila po cijeloj zemlji, ali i razlikama između domaćeg i europskih financijskih tržišta.

Hoće li širenje mreže i rast na području cijele Hrvatske biti daljnje strateške odrednice Splitske banke?

- Nismo u situaciji podržavati rast radi rasta. Splitska banka je u tri godine otvorila velik broj novih poslovnica, posebice u Zagrebu i na sjeveru zemlje. Dosegnuli smo kritičnu masu infrastrukture potrebne da osiguramo rast poslovne aktivnosti i dovršimo transformaciju banke iz regionalne u nacionalnu. Sada se više moramo okrenuti tomu kako tu infrastrukturu najefikasnije iskoristiti, a eventualne praznine u našoj distributivnoj mreži nastavit ćemo popunjavati, ali ne istim intenzitetom kao do sada.

Paralelno s izgradnjom maloprodajne mreže uspostavili smo nužne popratne djelatnosti kao što su leasing i osiguranje, a sve više smo aktivni na području potrošačkog kreditiranja, posebno u auto segmentu. Ne bih želio opterećivati naše police velikim brojem dodatnih novih proizvoda koji bi trošili naše resurse, a zauzvrat imali vrlo ograničen utjecaj na naše poslovanje.

Želio bih da postignemo izvrsnost u glavnim proizvodima banke, što je put prema zadovoljstvu klijenata i efikasnijem poslovanju. To, jasno, ne isključuje inovativnost i nove koncepte koji bi mogli biti interesantni tržištu.

Koje bi to, konkretno, mogle biti novosti?

- Primjerice, ispitat ću mogućnost kreditiranja uz fiksne kamatne stope koje bi klijentima pružile izvjesnost i sigurnost. S druge strane, proučavam mogućnost kreditiranja za građane uz kamatnu stopu vezanu uz indeks poput EURIBOR-a za klijente koji žele punu transparentnost. Iz Hrvatske udruge banaka nedavno su kazali da se poboljšava profitabilnost banaka, da se pad dobiti zaustavio te se otvara prostor smanjenju kamata.

Možemo li očekivati niže kamate u Splitskoj banci?

- Brojke ponekad skrivaju, koliko i otkrivaju. Naime, rast profitabilnosti u velikoj mjeri je rezultat pada kamatnih troškova. Istovremeno, raste i kamatni prihod, no sporijom dinamikom od rasta kreditne aktivnosti, odnosno kreditnog portfelja. Stoga je najvažnije pitanje u nadolazećem razdoblju hoće li se nastaviti smanjivati kamatni troškovi, pogotovo ako znamo da se međunarodne financijske institucije u Europi suočavaju sa skupljim izvorima financiranja, a u posljednje vrijeme raste i percepcija rizika za Hrvatsku.

Ipak, jaka konkurencija na domaćem tržištu, uz očekivano smanjenje regulatornog troška, trebala bi u svakom slučaju rezultirati smanjenjem kamatne marže te konvergencijom aktivnih i pasivnih kamatnih stopa onima u EU-u.

Što se tiče Splitske banke, spremni smo za borbu na tržištu, a u skladu s tim cilj nam je proširiti lepezu proizvoda i usluga te poboljšati njihovu kvalitetu uz zadržavanje konkurentnih cijena.

Građani percipiraju banke neosjetljivima, osobito u ovo vrijeme krize, kada su podizale kamate na kredite, nezadovoljni su naknadama za razne usluge u bankama koje smatraju previsokim. Uvjereni su da kao slabiji u odnosu s bankama nose veći teret. Što kažete na to?

- Kamatne stope na kredite morale su porasti prvenstveno zbog rasta kamatnih troškova, na domaće i strane izvore financiranja. Kako cijene zaduženja za banke pada, tako vidimo da padaju i kamatne stope na kredite. Vjerujem da ne postoji niti jedan moj kolega koji ne bi iskoristio eventualni prostor za smanjenje aktivnih kamatnih stopa te na taj način prigrabio sebi dodatni tržišni udio, kada bi to bilo moguće.

Uočio sam da je od kraja 2000. kapital bankovnog sustava u RH povećan s nešto više od 14 milijardi kuna na današnjih preko 56 milijardi kuna. To su velika sredstva koja se ne mogu vratiti u kratkom roku, stoga se banke ne orijentiraju primarno na kratkoročnu profitabilnost, već na dugogodišnji razvoj poslovanja.

S tvrdnjom o podređenosti teško bi se složile naše štediše, koji su na depozite dobivali i po nekoliko puta višu kamatu od štediša u eurozoni. Naravno, financijski sektor je jedan od najglobaliziranijih sektora pa je iluzorno očekivati da je moguće da banke budu neprofitabilne, a da se svejedno nastave ulaganja vlasnika te na taj način zadrži visoka stabilnost sustava.

Razina profitabilnosti (ROE od 6,5 posto u 2010.) domaćih banaka je ispod one na većini matičnih tržišta grupacija koje posluju u RH. Taj ključni pokazatelj govori o tome koliko su hrvatske banke podmetnule svoja leđa u ovoj krizi.

Societe Generaleu je snižen rejting zbog izloženosti Grčkoj, Italiji i Španjolskoj, u drugom mu je kvartalu dobit pala 31 posto na 747 milijuna eura, dionice gube na vrijednosti. Banka je najavila rezanje troškova, broja zaposlenih i prodaju imovine. Hoće li to zahvatiti poslovanje u Hrvatskoj i koliko?

- Posljednjih mjeseci suočeni smo s reakcijama financijskih tržišta, koje nemaju često uporišta u stvarnosti. Tako je i pad cijena dionica brojnih financijskih institucija posljednjih nekoliko tjedana teško objasniti fundamentima. Navedeni pad dobiti posljedica je pogoršanja okruženja u kojem posluju banke, a uračunat je i financijski efekt “mekog restrukturiranja” grčkoga javnog duga u kojem su sudjelovali i privatni investitori. Svjesni visokih rizika, Societe Generale grupa je poduzela brojne aktivnosti.

Tako je, primjerice, smanjena naša izloženost prema ugroženim perifernim članicama eurozone (PIIGS), a poduzete su i brojne aktivnosti kako bi se povećale zalihe gotovine i kratkoročnih instrumenata i time smanjio rizik od refinanciranja, posebice kod kratkoročnog duga.

Dodatno, SG grupa je objavila da je u potpunosti dogovorila sve dugoročne izvore sredstava koji podmiruju sve potrebe do kraja godine. Nemojmo zaboraviti da se model univerzalnog bankarstva koji generira zaradu iz tekućih aktivnosti pokazao vrlo otpornim i robusnim u vremenima krize.

Unatoč svim globalnim izazovima, SG grupa posluje pozitivno u kontinuitetu od 2007. godine i očekuje prema Basel III metodologiji kapitalnu adekvatnost višu od 9 posto do kraja 2013., i to bez dodatnog povećanja kapitala

A što je sa Splitskom bankom?

- Splitska banka ima diverzificirane izvore financiranja uz zdrav omjer plasmana i depozita, a samim tim je i otpornija na eventualne nove šokove iz inozemstva. Dok je na domaćem tržištu prijašnjih godina naglasak uglavnom bio na širenju poslovanja, fokus će se u nadolazećem razdoblju prebaciti na povećanje efikasnosti.

Naravno, niti Splitska banka nije izuzetak u ovakvim trendovima. Međutim, većina ušteda za sada se planira ostvariti poboljšanjem poslovnih procesa te smanjenja materijalnih troškova, a to će nam omogućiti i novi IT sustav implementiran krajem prošle godine.

sanja stapić

Još uvijek bez zgrade u Splitu

Dugo se najavljuje gradnja nove poslovne zgrade Splitske banke u Splitu: hoće li se graditi i gdje?

-
Očito je svakom promatraču da su naši današnji prostori neadekvatni, a poslovanje na mnogim lokacijama u Splitu čini naše poslovanje nedovoljno efikasnim. Splet je raznih okolnosti uvjetovao da kroz mnoge godine banka još nije riješila problem svojih prostora u Splitu, a posebno je takvoj situaciji pridonijela česta promjena vlasnika Splitske banke. Moj prethodnik se uhvatio u koštac s tim problemom i velik posao je već obavljen. Ja nastavljam raditi na tom velikom projektu, za koji držim da je jednako značajan za grad Split kao i za Splitsku banku i nadam se da ću uskoro moći podijeliti s Vama detalje.

Kreditni rejting Hrvatske

Kolike su kamate na kredite i štednju u Hrvatskoj, Sloveniji i Francuskoj i je li rizičnost Hrvatske jedini razlog za visinu kamata?

- Prema mom dosadašnjem iskustvu mogu reći da su razine kamatnih stopa rezultat utjecaja brojnih čimbenika. Kako ste spomenuli, kreditni rejting zemlje, ali i spredovi na državne obveznice ili u posljednje vrijeme popularni CDS-ovi, jedan je od važnijih determinanti. Za razliku od Francuske i Slovenije, u Hrvatskoj je prisutan i valutni rizik. Stoga, za smanjenje kamatnih stopa u budućnosti ključna će biti i dinamika ulaska Hrvatske u eurozonu, naravno uz potrebne reforme u javnim financijama. No, ne smijemo zaboraviti ni visinu regulatornog troška. Banke u RH moraju imati veću razinu kapitaliziranosti i likvidnosti u usporedbi s većinom drugih zemalja. Rezultat toga je stabilan bankovni sustav, ali trošak te stabilnosti snose banke (kroz manji ROE) te dijelom i klijenti (nešto veća kamatna marža).


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Želio bih  da postignemo izvrsnost u glavnim proizvodima banke, što je put prema zadovoljstvu klijenata i efikasnijem poslovanju. Jaka konkurencija na domaćem tržištu, uz očekivano smanjenje regulatornog troška, trebala bi u svakom slučaju rezulti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi predsjednik uprave nacionalne bankarske kuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-10-31 21:25:36 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-11-04 15:11:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-10-31 20:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7415 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/10/31/Novosti/PRUDENT_ANDRE-111011_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "396x308" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8094984 Threads: 3 Questions: 1675240505 Slow queries: 4988296 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112350568 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/andre-marc-prudent-splitska-banka-ce-smanjiti-kamate-147392 [printLink] => /vijesti/biznis/andre-marc-prudent-splitska-banka-ce-smanjiti-kamate-147392?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 134845 [name] => Andre-MarcPrudent [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andre-marcprudent [link] => /tag/andre-marcprudent ) [1] => stdClass Object ( [id] => 228346 [name] => splitskabanka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitskabanka [link] => /tag/splitskabanka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 334640 [name] => kamate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kamate [link] => /tag/kamate ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Želio bih  da postignemo izvrsnost u glavnim proizvodima banke, što je put prema zadovoljstvu klijenata i efikasnijem poslovanju. Jaka konkurencija na domaćem tržištu, uz očekivano smanjenje regulatornog troška, trebala bi u svakom slučaju rezulti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi predsjednik uprave nacionalne bankarske kuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Andre-Marc Prudent: Splitska banka će smanjiti kamate [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-00-27-01-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/31/Novosti/PRUDENT_ANDRE-111011_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/31/Novosti/PRUDENT_ANDRE-111011_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Andre-Marc Prudent
na čelo je Societe Generale Splitske banke došao s mjesta predsjednika Uprave slovenske SKB, a bio je i direktor financija za mrežu banaka iz sustava Societe Generale koje posluju izvan Francuske.

S novim predsjednikom Uprave Splitske banke razgovarali smo o budućnosti te kuće koja se proteklih godina iz Dalmacije širila po cijeloj zemlji, ali i razlikama između domaćeg i europskih financijskih tržišta.

Hoće li širenje mreže i rast na području cijele Hrvatske biti daljnje strateške odrednice Splitske banke?

- Nismo u situaciji podržavati rast radi rasta. Splitska banka je u tri godine otvorila velik broj novih poslovnica, posebice u Zagrebu i na sjeveru zemlje. Dosegnuli smo kritičnu masu infrastrukture potrebne da osiguramo rast poslovne aktivnosti i dovršimo transformaciju banke iz regionalne u nacionalnu. Sada se više moramo okrenuti tomu kako tu infrastrukturu najefikasnije iskoristiti, a eventualne praznine u našoj distributivnoj mreži nastavit ćemo popunjavati, ali ne istim intenzitetom kao do sada.

Paralelno s izgradnjom maloprodajne mreže uspostavili smo nužne popratne djelatnosti kao što su leasing i osiguranje, a sve više smo aktivni na području potrošačkog kreditiranja, posebno u auto segmentu. Ne bih želio opterećivati naše police velikim brojem dodatnih novih proizvoda koji bi trošili naše resurse, a zauzvrat imali vrlo ograničen utjecaj na naše poslovanje.

Želio bih da postignemo izvrsnost u glavnim proizvodima banke, što je put prema zadovoljstvu klijenata i efikasnijem poslovanju. To, jasno, ne isključuje inovativnost i nove koncepte koji bi mogli biti interesantni tržištu.

Koje bi to, konkretno, mogle biti novosti?

- Primjerice, ispitat ću mogućnost kreditiranja uz fiksne kamatne stope koje bi klijentima pružile izvjesnost i sigurnost. S druge strane, proučavam mogućnost kreditiranja za građane uz kamatnu stopu vezanu uz indeks poput EURIBOR-a za klijente koji žele punu transparentnost. Iz Hrvatske udruge banaka nedavno su kazali da se poboljšava profitabilnost banaka, da se pad dobiti zaustavio te se otvara prostor smanjenju kamata.

Možemo li očekivati niže kamate u Splitskoj banci?

- Brojke ponekad skrivaju, koliko i otkrivaju. Naime, rast profitabilnosti u velikoj mjeri je rezultat pada kamatnih troškova. Istovremeno, raste i kamatni prihod, no sporijom dinamikom od rasta kreditne aktivnosti, odnosno kreditnog portfelja. Stoga je najvažnije pitanje u nadolazećem razdoblju hoće li se nastaviti smanjivati kamatni troškovi, pogotovo ako znamo da se međunarodne financijske institucije u Europi suočavaju sa skupljim izvorima financiranja, a u posljednje vrijeme raste i percepcija rizika za Hrvatsku.

Ipak, jaka konkurencija na domaćem tržištu, uz očekivano smanjenje regulatornog troška, trebala bi u svakom slučaju rezultirati smanjenjem kamatne marže te konvergencijom aktivnih i pasivnih kamatnih stopa onima u EU-u.

Što se tiče Splitske banke, spremni smo za borbu na tržištu, a u skladu s tim cilj nam je proširiti lepezu proizvoda i usluga te poboljšati njihovu kvalitetu uz zadržavanje konkurentnih cijena.

Građani percipiraju banke neosjetljivima, osobito u ovo vrijeme krize, kada su podizale kamate na kredite, nezadovoljni su naknadama za razne usluge u bankama koje smatraju previsokim. Uvjereni su da kao slabiji u odnosu s bankama nose veći teret. Što kažete na to?

- Kamatne stope na kredite morale su porasti prvenstveno zbog rasta kamatnih troškova, na domaće i strane izvore financiranja. Kako cijene zaduženja za banke pada, tako vidimo da padaju i kamatne stope na kredite. Vjerujem da ne postoji niti jedan moj kolega koji ne bi iskoristio eventualni prostor za smanjenje aktivnih kamatnih stopa te na taj način prigrabio sebi dodatni tržišni udio, kada bi to bilo moguće.

Uočio sam da je od kraja 2000. kapital bankovnog sustava u RH povećan s nešto više od 14 milijardi kuna na današnjih preko 56 milijardi kuna. To su velika sredstva koja se ne mogu vratiti u kratkom roku, stoga se banke ne orijentiraju primarno na kratkoročnu profitabilnost, već na dugogodišnji razvoj poslovanja.

S tvrdnjom o podređenosti teško bi se složile naše štediše, koji su na depozite dobivali i po nekoliko puta višu kamatu od štediša u eurozoni. Naravno, financijski sektor je jedan od najglobaliziranijih sektora pa je iluzorno očekivati da je moguće da banke budu neprofitabilne, a da se svejedno nastave ulaganja vlasnika te na taj način zadrži visoka stabilnost sustava.

Razina profitabilnosti (ROE od 6,5 posto u 2010.) domaćih banaka je ispod one na većini matičnih tržišta grupacija koje posluju u RH. Taj ključni pokazatelj govori o tome koliko su hrvatske banke podmetnule svoja leđa u ovoj krizi.

Societe Generaleu je snižen rejting zbog izloženosti Grčkoj, Italiji i Španjolskoj, u drugom mu je kvartalu dobit pala 31 posto na 747 milijuna eura, dionice gube na vrijednosti. Banka je najavila rezanje troškova, broja zaposlenih i prodaju imovine. Hoće li to zahvatiti poslovanje u Hrvatskoj i koliko?

- Posljednjih mjeseci suočeni smo s reakcijama financijskih tržišta, koje nemaju često uporišta u stvarnosti. Tako je i pad cijena dionica brojnih financijskih institucija posljednjih nekoliko tjedana teško objasniti fundamentima. Navedeni pad dobiti posljedica je pogoršanja okruženja u kojem posluju banke, a uračunat je i financijski efekt “mekog restrukturiranja” grčkoga javnog duga u kojem su sudjelovali i privatni investitori. Svjesni visokih rizika, Societe Generale grupa je poduzela brojne aktivnosti.

Tako je, primjerice, smanjena naša izloženost prema ugroženim perifernim članicama eurozone (PIIGS), a poduzete su i brojne aktivnosti kako bi se povećale zalihe gotovine i kratkoročnih instrumenata i time smanjio rizik od refinanciranja, posebice kod kratkoročnog duga.

Dodatno, SG grupa je objavila da je u potpunosti dogovorila sve dugoročne izvore sredstava koji podmiruju sve potrebe do kraja godine. Nemojmo zaboraviti da se model univerzalnog bankarstva koji generira zaradu iz tekućih aktivnosti pokazao vrlo otpornim i robusnim u vremenima krize.

Unatoč svim globalnim izazovima, SG grupa posluje pozitivno u kontinuitetu od 2007. godine i očekuje prema Basel III metodologiji kapitalnu adekvatnost višu od 9 posto do kraja 2013., i to bez dodatnog povećanja kapitala

A što je sa Splitskom bankom?

- Splitska banka ima diverzificirane izvore financiranja uz zdrav omjer plasmana i depozita, a samim tim je i otpornija na eventualne nove šokove iz inozemstva. Dok je na domaćem tržištu prijašnjih godina naglasak uglavnom bio na širenju poslovanja, fokus će se u nadolazećem razdoblju prebaciti na povećanje efikasnosti.

Naravno, niti Splitska banka nije izuzetak u ovakvim trendovima. Međutim, većina ušteda za sada se planira ostvariti poboljšanjem poslovnih procesa te smanjenja materijalnih troškova, a to će nam omogućiti i novi IT sustav implementiran krajem prošle godine.

sanja stapić

Još uvijek bez zgrade u Splitu

Dugo se najavljuje gradnja nove poslovne zgrade Splitske banke u Splitu: hoće li se graditi i gdje?

-
Očito je svakom promatraču da su naši današnji prostori neadekvatni, a poslovanje na mnogim lokacijama u Splitu čini naše poslovanje nedovoljno efikasnim. Splet je raznih okolnosti uvjetovao da kroz mnoge godine banka još nije riješila problem svojih prostora u Splitu, a posebno je takvoj situaciji pridonijela česta promjena vlasnika Splitske banke. Moj prethodnik se uhvatio u koštac s tim problemom i velik posao je već obavljen. Ja nastavljam raditi na tom velikom projektu, za koji držim da je jednako značajan za grad Split kao i za Splitsku banku i nadam se da ću uskoro moći podijeliti s Vama detalje.

Kreditni rejting Hrvatske

Kolike su kamate na kredite i štednju u Hrvatskoj, Sloveniji i Francuskoj i je li rizičnost Hrvatske jedini razlog za visinu kamata?

- Prema mom dosadašnjem iskustvu mogu reći da su razine kamatnih stopa rezultat utjecaja brojnih čimbenika. Kako ste spomenuli, kreditni rejting zemlje, ali i spredovi na državne obveznice ili u posljednje vrijeme popularni CDS-ovi, jedan je od važnijih determinanti. Za razliku od Francuske i Slovenije, u Hrvatskoj je prisutan i valutni rizik. Stoga, za smanjenje kamatnih stopa u budućnosti ključna će biti i dinamika ulaska Hrvatske u eurozonu, naravno uz potrebne reforme u javnim financijama. No, ne smijemo zaboraviti ni visinu regulatornog troška. Banke u RH moraju imati veću razinu kapitaliziranosti i likvidnosti u usporedbi s većinom drugih zemalja. Rezultat toga je stabilan bankovni sustav, ali trošak te stabilnosti snose banke (kroz manji ROE) te dijelom i klijenti (nešto veća kamatna marža).


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/andre-marc-prudent-splitska-banka-ce-smanjiti-kamate-147392 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bc9b2490763d0e26e2e7abb9f0343213981ce904 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Andre-Marc+Prudent%3A+Splitska+banka+%C4%87e+smanjiti++kamate&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fandre-marc-prudent-splitska-banka-ce-smanjiti-kamate-147392 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fandre-marc-prudent-splitska-banka-ce-smanjiti-kamate-147392 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Želio bih  da postignemo izvrsnost u glavnim proizvodima banke, što je put prema zadovoljstvu klijenata i efikasnijem poslovanju. Jaka konkurencija na domaćem tržištu, uz očekivano smanjenje regulatornog troška, trebala bi u svakom slučaju rezulti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi predsjednik uprave nacionalne bankarske kuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Biznisnovi predsjednik uprave nacionalne bankarske kuće

Andre-Marc Prudent: Splitska banka će smanjiti kamate

Piše PSD.
31. listopada 2011. - 21:40
Andre-Marc Prudent
na čelo je Societe Generale Splitske banke došao s mjesta predsjednika Uprave slovenske SKB, a bio je i direktor financija za mrežu banaka iz sustava Societe Generale koje posluju izvan Francuske.

S novim predsjednikom Uprave Splitske banke razgovarali smo o budućnosti te kuće koja se proteklih godina iz Dalmacije širila po cijeloj zemlji, ali i razlikama između domaćeg i europskih financijskih tržišta.

Još uvijek bez zgrade u Splitu

Dugo se najavljuje gradnja nove poslovne zgrade Splitske banke u Splitu: hoće li se graditi i gdje?

-
Očito je svakom promatraču da su naši današnji prostori neadekvatni, a poslovanje na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 02:27