Stil Gastro

SLASNI PLODOVI

Svjetski stručnjaci voćke koje odlično uspijevaju u Dalmaciji proglasili okusom godine: štite organizam od karcinoma, srčanih bolesti, pomažu kod dijabetesa

SLASNI PLODOVI

Smokva je "okus 2018. godine". Švicarska tvrtka "Firmenich", najveća svjetska privatna tvrtka koja se bavi okusima i mirisima, rajsko voće Mediterana, kako se smokvu često naziva, proglasila je okusom godine i predviđa da će njezina popularnost vrtoglavo rasti tijekom sljedećih 12 mjeseci, kako ljudi budu otkrivali njezinu divnu teksturu, slatki okus, hranidbene koristi i golemu raznovrsnost. U prilog tome govori i podatak kako je od 2012. godine broj proizvoda s okusom smokve povećan za 80 posto.

Smokve se mogu jesti za doručak, ručak i večeru, sa slatkom ili slanom hranom, kuhane ili sirove, cijele ili narezane, mogu se, što je nama u ovom podneblju vrlo dobro poznato, sušiti, pretvarati u džem, praviti od njih rakija...

Arheološki dokazi pokazuju kako kultivacija smokava datira još pet tisuća godina prije Krista, a u "Firmenichu" vjeruju kako privlačnost tog ploda, koji zapravo nije voće, ali se slobodno može reći da je čudo prirode, ponajprije leži u njegovoj zdravstvenoj koristi i autentičnosti. Smokve su odličan izvor minerala i vitamina, kalcija, fosfora, bakra, kalija, magnezija, vitamina B i C, a sadrže i tekin koji smanjuje razinu kolesterola u krvi. A sušene smokve imaju trostruko više magnezija od svježih.

U prehrani se smokve preporučuju za povećanje bubrežne aktivnosti, poboljšanje probave, kao sredstvo protiv kašlja, za zdravlje kostiju i srca. Svježe smokve prepune su antioksidansa koji štite organizam od prijevremenog starenja, karcinoma i raznih srčanih bolesti. Osim toga, smokve pomažu u liječenju dijabetesa i kod održavanja prehrambene ravnoteže i stimuliranje crijeva...

Možda će ova svjetska slava, koja se ove godine predviđa smokvama, i u našim krajevima potaknuti pozornost kakvu smokve nesumnjivo zaslužuju, povećati proizvodnju i uživanje u slasnim plodovima, u kakvom god obliku bili.

Naslovnica Gastro