Stil Gastro

oaza finih okusa

Želite probati savršeni cheesecake? Ekipa Croccantina zna u čemu je tajna...

oaza finih okusa
Obiteljsko naslijeđe, mašta, inovativnost, hrabrost i ljubav sastojci su koji su mladom poduzetnom trojcu skrivenom iza imena Croccantino donijeli recept za uspjeh.

Sestre Ivana i Marija Antunović i Marijin dečko Ivan Borac prošlog su ljeta u Orebiću otvorili neobičnu slastičarnicu koja je lokalnom stanovništvu i njihovim gostima ubrzo visoko podigla ljestvicu za deserte.

Sladoled od svježeg mlijeka i sastojaka po kojima okusi nose ime, a ne aditiva koji na njih podsjećaju, sorbet od domaćeg voća iz okolice, te čitav niz šarenih i ukusnih torta i kolača napravljenih od vrhunskih sastojaka bilo tradicionalnim ili suvremenim metodama ovu malu tvornicu čudesa čine poželjnom gastronomskom destinacijom za sve sladokusce, bez iznimke.



Ime Croccantino osmišljeno je kao priča koja će privući stare i mlade, domaće i strane, no neka vas ne zavarava ime te tradicionalne slastice u nazivu, jer u ponudi ove slastičarnice možete pronaći i moderne, eksperimentalne kolače bez glutena, bez šećera i bez termičke obrade, poput čokovokado torte, a i sorbete pripremaju s agavinim sirupom, pa su primjereni i za dijabetičare.

Ulaskom u njihovu pomno uređenu oazu finih okusa i lijepih predmeta posjetitelja će zasigurno zbuniti izbor, jer je vrlo teško odabrati samo jedan slatkiš iz tako široke i poželjne ponude.

Klasične krempite ovdje se prave s jajima, a ne gotovim praškom, cheese cake se peče dva puta da bi bio upravo savršen, a tehnika izrade slastica poput lemon namelake, prvog odabira sladokusca koji s vama dijeli radost ovog otkrića, toliko je zahtjevna i složena da bi vam njen recept bio posve beskoristan, ali okus je, vjerujte nezaboravan.



Budući da Ivana i Marija potječu iz slastičarske obitelji, nastavak tradicije nije posve neočekivan, pogotovo s obzirom na to da im je ekonomski fakultet donio i znanje potrebno za poslovanje. A Mariji je, pak, donio i ljubav koja ju spaja s Ivanom, pa je ovaj mladi Zagrepčanin odlučio slijediti srce i razum pridruživši se složnim sestrama u pokretanju vlastite priče.

Među trojicom partnera točno se zna tko što radi, pa je tako Ivana zadužena za sladoled, Marija za proizvodnju i marketing, a Ivan za analizu, poslovno planiranje i financiranje.

- Zapravo smo svi troje prvenstveno konobari i čistači - uz smijeh su nam kazale Marija i Ivana koje su radne navike stekle još kao srednjoškolke, pomažući ocu, koji je inače bio i nastavnik slastičarstva, u njegovoj proizvodnji slastica.



- Sve stižemo, jer znamo zašto radimo. Svatko od nas je putovao malo svijetom i vidjeli smo kakav potencijal nose slastičarnice, a svi obožavamo slatko, tako da svojim gostima želimo ponuditi samo vrhunske proizvode. Mještani su pozitivno reagirali na nas, kažu da nisu ni znali da im je tako nešto trebalo.A turisti uglavnom govore kako nisu očekivali ovako nešto u tako malom mjestu - zadovoljno će Marija.

Ova je "slatka poduzetnica" svoje znanje o slasticama usavršila na "Valrhoneovoj" edukaciji, uz poznatog slastičara Gianluku Fustu, dok je njena sestra Ivana sladolede "apsolvirala" u jednoj od najpoznatijih svjetskih škola za slastice "Caprigiani gellato university" u Bologni, što dobrim dijelom objašnjava uspjeh Croccantino tima.

Tanja GIOVANELLI, foto: tanja giovanelli

Cheesecake



Sastojci za bazu:

- 350 g Digestive keksa
- 70 g maslaca

Priprema:

Sjediniti ručno izmrvljene kekse i otopljeni maslac. Smjesu utisnuti u dno kalupa za tortu.

Sastojci za kremu od sira:

- 5 jaja
- 500 g svježeg sira
- 200 g meda
- 1 korica limuna
- 2 vanilin šećera

Priprema:


Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke umiksati med i vanilin-šećer. Svježi sir izraditi mikserom i umješati u smjesu žumanjaka i meda. Dodati ribanu koricu od limuna i umiješati snijeg od bjelanjaka. Kremu od sira preliti preko baze keksa i maslaca. Peći 20 min na temperaturi od 180 stupnjeva. Ohladiti.

Sastojci za kremu od vrhnja:

- 750 g kiselog vrhnja
- 4 žlice šećera u prahu

Priprema:

U kiselo vrhnje postepeno dodavati šećer u prahu. Izmiksanu glatku smjesu preliti preko ohlađene kreme od sira i peći 10-15 minuta na 150 stupnjeva. Tortu ukrasiti kuhanim preljevom od šumskog voća i meda ili sjeckanim bademima i sušenim voćem.











Naslovnica Gastro