StoryEditorOCM
Više od sportazaštita integriteta

Veliko istraživanje pokazalo, većina sportašica ne želi transrodne osobe u svojoj konkurenciji

Piše Sport SD
18. travnja 2024. - 16:33
A woman wears pins of different sport events during the Pan American Games Santiago 2023 in Santiago on October 25, 2023. (Photo by Raul ARBOLEDA/AFP)Raul Arboleda/Afp

Većina sportašica svjetske klase preferira kategorizaciju prema biološkom spolu, a ne prema rodnom identitetu pokazala je najnovija studija. Izvještaje je objavljen u Journal od Sports Sciences, a u istraživanju je sudjelovalo 175 sportašica nacionalne i svjetske klase i koje su odgovarale na pitanja u vezi s uključivanjem i podobnošću transrodnih osoba.

- Većina sportašica, njih 58 posto favorizirala je kategorizaciju prema biološkom spolu i smatra nepravednim da se transrodne osobe natječu u ženskoj konkurenciji – navodi se u istraživanju.   

Studija je kategorizirala sportove u tri kategorije, beskontaktna natjecanja, potom sportove koji se jako oslanjaju na fizički kapacitet i kontaktne sportove.   

Većina ispitanih sportašica su smatrale poštenim da se transrodni muškarci natječu među biološkim muškarcima, iako su sportašice iz olimpijskih sportova smatrala da je to nepošteno u kontaktnim sportovima i sportovima koji se uvelike oslanjaju na fizički kapacitet. Jednak tako većina je smatrala nepravednim da se transrodne žene natječu protiv bioloških žena izvan beskontaktnih sportova.

Autori studije vjeruju da bi njihovi rezultati mogli pomoći upravljačkim tijelima u MOO i svjetskim sportskim federacijama da se snađu kroz vrtlog modernog sportskog natjecanja.

Ispitivana skupina sportašica uključivala je 26 svjetskih prvakinja, 22 olimpijke, među kojima su bile i dvije pobjednice, te dvije osvajačice srebrnih i tri osvajačice brončanih medalja i šest paraolimpijki. 

Popis vrhunskih sportašica, sadašnjih i umirovljenih, dolazi iz raznih zemalja, a najviše ih je iz SAD-a, potom slijede Velika Britanija, Kanada i Finska. Autori studije također su primijetili da velika većina (94,2%) ispitanica podržava promjenu spola izvan natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:59