stdClass Object ( [id] => 1240728 [title] => Pogledali smo novi Netflixov kontroverzni dokumentarac: ‘Debeli prevarant iz Queensa‘ i ljigavci koji se predstavljaju kao žrtve zgadit će vam nogomet [alias] => pogledali-smo-novi-netflixov-kontroverzni-dokumentarac-debeli-prevarant-iz-queensa-i-ljigavci-koji-se-predstavljaju-kao-zrtve-zgadit-ce-vam-nogomet [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Netflix zbog svoje hiperprodukcije u posljednje vrijeme ima više promašaja nego pogodaka kada govorimo o sadržaju koji zaista vrijedi pogledati, ali svako malo se pojavi nekakav uradak koji ima puno veću težinu od isključivo zabavnog aspekta.

Nedavno objavljeni dokumentarac naziva "FIFA Uncovered" jedna je od takvih stvari, jer, iako nam zapravo ne nudi nekakve nove informacije vezane za korupcijske skandale unutar krovne svjetske nogometne federacije, na jedan izuzetno kvalitetan način donosi rezime cijelog skandala popraćen izjavama glavnih aktera kontroverzi koji tako nude svoju stranu priče.

Sepp Blatter (bivši predsjednik FIFA-e), Jérôme Valcke (bivši glavni tajnik FIFA-e), Hassan Al Thawadi (glavni tajnik katarske kandidature za SP 2022.), Phaedra Almajid (zviždačica koja je razotkrila koruptivne radnje vezane za katarsko domaćinstvo SP-a) i Gianni Infantino (predsjednik FIFA-e) samo su neki od osoba koje su stale pred kamere Netflixa i odgovarali na neugodna pitanja.

Blatter, Valcke i Thawadi u svakoj situaciji su se trudili prikazati sebe kao žrtve, ali ne samo da u tome ne uspijevaju, već zapravo samo potvrđuju da se radi o izuzetno nemoralnim ličnostima kojima je modus operandi po kojem je FIFA funkcionirala (a vjerojatno još uvijek funkcionira) najnormalnija stvar. Uostalom, osramoćeni Valcke u jednom trenutku pred kamerama mrtav hladan ispali da se FIFA jednostavno ne može voditi na etički način.

---

image

Jérôme Valcke

AFP
---

Četverodijelni dokumentarac započinje tako što nas odvodi u davne 70-e, kada je Brazilac João Havelange došao na čelo FIFA-e i započeo proces njenog pretvaranja iz amaterske organizacije u jednu od najmoćnijih organizacija na svijetu. Imamo priliku vidjeti kako je Havelange Svjetsko prvenstvo 1978. dodijelio Argentini, na čijem je čelu tada bio zloglasni Jorge Rafael Videla koji je došao na vlast nakon puča dvije godine ranije, te kako ga je tadašnji čelni čovjek Adidasa, Horst Dassler, podmitio i tako si priskrbio prava na apsolutno svaki komercijalni aspekt FIFA-e svojoj tvrtki ISL sve do 2001. godine, kada je ona bankrotirala.

Havelangeu je dugo godina desna ruka bio Sepp Blatter, a onda je od njega 1998. i preuzeo poziciju prvog čovjeka FIFA-e. Tadašnji predsjednik UEFA-e Lennart Johansson slovio je za favorita, ali je Blatter uspio preobratiti određeni broj europskih nacionalnih saveza i ogroman broj afričkih, obećavši organizaciju Svjetskog prvenstva "crnom kontinentu".

---

image

João Havelange i Sepp Blatter

AFP
---

Blatter je svoje obećanje ispunio dodijelivši Mundijal 2010. Južnoafričkoj Republici, a u svemu tome mu je veliku podršku pružio kontroverzni dvojac iz CONCACAF-a (Konfederacije Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba) - Jack Warner i Chuck Blazer.

Warner je bio "bog i batina" u CONCACAF-u, čovjek koji je znao "podmazati" koga treba i koji je nerijetko blatantno tražio mito da bi glasao onako kako netko želi. Također je poznat po tome što je preveslao reprezentativce svog Trinidada i Tobaga kada su izborili nastup na Mundijalu u Njemačkoj 2006. Warner je u pregovorima pristao na sve uvjete igrača oko raspodjele FIFA-inog novca, ali je na kraju ogroman dio toga potrošio na svoje potrebe te stavio na "crnu listu" sve igrače koji su inzistirali na isplati dogovorenog iznosa.

Chuck Blazer je, pak, bio američki nogometni moćnik koji nije imao pojma o nogometu, a koji je bio glavni Warnerov pobočnik i član FIFA-inog Izvršnog odbora od 1996. do 2013. Blazer je redovito uzimao postotak od "nagrada za obavljeni posao", a kada je katarski kandidat za predsjednika FIFA-e 2011., Mohammed bin Hammam, doslovno Warneru donio doslovno kovčege s novcem da razdijeli svojoj ekipi koja će zauzvrat glasati za njega umjesto za Blattera, Blazer je u javnosti slavljen kao junak koji je razotkrio korupcijski skandal.

---

image

Mohammed bin Hammam

AFP
---

No, realnost je bila takva da je Blazer pristao biti FBI-jev doušnik nakon što je otkriveno da 15 godina uopće nije plaćao porez te da je i sam korumpiran, zbog čega ga je čekala zatvorska kazna od otprilike 100-injak godina. Njegova tadašnja partnerica Mary Lynn Blanks također se pojavljuje u dokumentarcu te u skladu sa svojom karijerom glumice u sapunicama o svemu priča dosta dramatično i na trenutke kao da pokušava dati do znanja da Blazer nije najobičniji korumpirani ljigavac.

Ipak, Blanks nam otkriva da je njezin bivši partner za sebe mislio upravo to. Kada je upitala zašto jednostavno ne pokrije tih 15 godina neplaćenog poreza umjesto što kreće u (djelomično) raskrinkavanje koruptivne hobotnice, Blazer ju je pogledao i rekao: 

- Ja sam samo debeli prevarant iz Queensa.

---

image

Chuck Blazer

AFP
---

Ako se pitate zašto se FBI odjednom sjetio istraživati FIFA-u, razlog je bio taj što je njihova kandidatura, u kojoj je sudjelovao čak i bivši predsjednik Bill Clinton, izgubila od Rusije 2018. i Katra 2022. Amerikancima je bilo sumnjivo kako pored njih, koji imaju moderne stadione i riješena logistička pitanja, i Engleske, zemlje s najjačom ligom na svijetu i najboljim stadionima na svijetu, domaćinstvo može otići u ruke Rusije i Katra.

Blatter je inače htio da Mundijal 2018. ode Rusiji, a 2022. SAD-u, kako bi na neki način poslao poruku mira tim dvama zemljama, te je bio šokiran kada je Izvršni odbor izglasao Katar. A nakon korupcijskog skandala u kojem je glavnu ulogu odigrao njegov protukandidat na izborima 2011., Katar je odlučio povući Bin Hammama iz utrke i zauzvrat tražio da Blatter ne kritizira dodjelu SP-a 2022. toj državi, što Švicarcu uopće nije bio problem.

Bin Hammama u jednom trenutku možemo vidjeti kako Netflixovim kamerama govori da "nije imao lošu namjeru” dok je podmićivao Warnerovu ekipu iz CONCACAF-a, a onda na scenu stupa njegov sunarodnjak Hassan Al Thawadi, glavni tajnik katarske kandidature za SP 2022., koji malo glumi žrtvu, a malo vidno iživciran riga vatru na pitanja koja mu se baš ne sviđaju.

---

image

Mohammed bin Hammam

AFP
---

Jedan od glavnih razloga zašto se Katar suočio sa salvama kritika jesu katastrofalni uvjeti u kojima žive strani građevinski radnici, a Al Thawadi je tada govorio kako je to istina, ali kako će njihovo domaćinstvo promijeniti to. Guardian je, pak, u veljači 2021. objavio članak u kojem navodi kako je samo na izgradnji stadiona za SP umrlo više od 6500 ljudi.

Al Thawadija možemo vidjeti kako pred Netflixovim kamerama "otvara dušu" i govori da je pao u depresiju nakon reakcija medija i svjetske javnosti na činjenicu da je domaćinstvo SP-a 2022. povjereno Katru. Te napada naziva rasističkima i u jednom trenutku pušta suzu u bizarnom prizoru koji će većinu razumnih osoba natjerati na povraćanje, a navode zviždačice Phaedre Almajid naziva lažnima, iako je ona radila na kandidaturi i bila u središtu mnogih sastanaka na kojima su se dogovarale milijunski "darovi za ispravno glasanje".

---

image

Hassan Al Thawadi

AFP
---

Blatter je s mjesta predsjednika FIFA-e odstupio 2016. godine, zbog ogromnog pritiska s kojim se suočavao, iako protiv njega osobno nije podignuta nijedna optužnica. Kao njegov nasljednik spominjao se tadašnji predsjednik UEFA-e, Michel Platini, ali onda je u javnost procurio podatak da mu je Blatter 2011. s FIFA-onog računa isplatio dva milijuna švicarskih franaka, službeno kao honorar za posao koji je između 1998. i 2001. odradio za FIFA-u. Francuzu je kandidatura nakon toga bila gotova, a u stolicu je uskočio Gianni Infantino.

Blatter i Platini oslobođeni su optužbi u srpnju ove godine, ali i da zaista pravno gledano ništa nije sporno, jasno je da je isplata dva milijuna švicarskih franaka s 10 godina zakašnjenja u najmanju ruku zvuči sumnjivo.

Platini je inače odigrao važnu ulogu u dodjeli domaćinstva SP-a Kataru. Navodno je intervenirao i sam tadašnji predsjednik Francuske, Nicolas Sarkozy, iako je Platini rekao da je on već i prije odlučio podržati Katar. No, indikativno je što je katarska vladajuća obitelj nakon osiguravanja domaćinstva kupila PSG i sklopila ugovor s Airbusom, dok je televizija beIN kupila prava na prijenos Ligue 1.

---

image

Michel Platini i Sepp Blatter

AFP
---

Američki tužitelji nakon detaljne istrage podigli su optužnicu koja je uobičajena kada su u pitanju mafija i meksički narkokarteli, a i cijela istraga je vođena na taj način. Osim uzimanja Blazera za doušnika, FBI je uhitio sinove Jacka Warnera, koji je tada već dao ostavku na mjesto predsjednika CONCACAF-a te si osigurao diplomatski imunitet na temelju političke dužnosti koju obnaša u svojoj zemlji.

Njegovi sinovi inače su radili mnoge nedozvoljene radnje po naputcima oca, stoga je FBI njihovim uhićenjima htio pritisnuti mozak cijele operacije da se preda. No, Warner nije dvojio ni sekunde, već je sinove "bacio pod vlak", rekavši im neka se sami izvuku iz škripca u kojem su se našli.

---

image

Jack Warner

AFP
---

Do početka Svjetskog prvenstva u Katru, možda i najkontroverznijeg u povijesti, ostalo je još manje od tjedan dana, a "FIFA Uncovered" donosi nam rekapitulaciju svega onoga što mu je prethodilo. I pticama na grani je jasno da je novac odigrao presudnu ulogu u domaćinstvu malene bliskoistočne zemlje koja je svih osam stadiona izgradila u krugu od 50 kilometara i kojoj kronično nedostaje smještajnih kapaciteta za sve posjetitelje, ali ovaj dokumentarac svejedno će vam dodatno zgaditi svijet nogometa.

Netflix je, uz sjajnu produkciju, maestralno raskrinkao gomilu korumpiranih i nemoralnih likova tako što im je jednostavno dao prostor da na raznorazne načine pokušaju spinati sporne događaje, usput vrijeđajući inteligenciju gledateljima, zbog čega nikakva intervencija s njihove strane zapravo nije bila ni potrebna.

Ukratko, "FIFA Uncovered" je sjajan uvod u nadolazeće Svjetsko prvenstvo koje se po prvi put igra ujesen i koje je obavijeno mnogim kontroverzama zbog kojih nikada nije ni trebalo biti dodijeljeno Katru.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘fifa uncovered‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘fifa uncovered‘ 2 0 9777 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-14 16:24:12 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-14 19:19:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-14 19:19:29 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 106 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pogledali smo novi Netflixov kontroverzni dokumentarac: 'Debeli prevarant iz Queensa' i ljigavci koji se predstavljaju kao žrtve zgadit će vam nogomet [metakey] => FIFA, netflix, sp u katru 2022., Sepp Blatter, jerome valcke, jack warner, chuck blazer, hassan al thawadi, phadera al majid, Gianni Infantino [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/14\/23757842.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/14\/23792570.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/14\/23792571.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/14\/23792572.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/14\/23792573.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/14\/23792632.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/14\/23792655.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/14\/23792656.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Mohammed bin Hammam<\/p>","

Hassan Al Thawadi<\/p>","

J\u00e9r\u00f4me Valcke<\/p>","

Michel Platini i Sepp Blatter<\/p>","

Jo\u00e3o Havelange\u00a0i Sepp Blatter<\/p>","

Jack Warner<\/p>","

Chuck Blazer<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1260","hd_23757842_1920.jpg":"1920x1080","k_23757842_1280.jpg":"1280x1280","k_23757842_1024.jpg":"1024x1024","k_23757842_640.jpg":"640x640","k_23757842_480.jpg":"480x480","k_23757842_340.jpg":"340x340","k_23757842_220.jpg":"220x220","o_23757842_1280.jpg":"1280x840","o_23757842_1024.jpg":"1024x672","o_23757842_640.jpg":"640x420","o_23757842_480.jpg":"480x315","o_23757842_340.jpg":"340x223","o_23757842_220.jpg":"220x144","h_23757842_1280.jpg":"1280x854","h_23757842_1024.jpg":"1024x683","h_23757842_640.jpg":"640x427","h_23757842_480.jpg":"480x320","h_23757842_340.jpg":"340x227","h_23757842_220.jpg":"220x147","pp_23757842_1280.jpg":"1280x1628","pp_23757842_1024.jpg":"1024x1303","pp_23757842_640.jpg":"640x814","pp_23757842_480.jpg":"480x611","pp_23757842_340.jpg":"340x432","pp_23757842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x635","hd_23792570_1920.jpg":"1920x1080","k_23792570_1280.jpg":"1280x1280","k_23792570_1024.jpg":"1024x1024","k_23792570_640.jpg":"640x640","k_23792570_480.jpg":"480x480","k_23792570_340.jpg":"340x340","k_23792570_220.jpg":"220x220","o_23792570_1280.jpg":"1280x793","o_23792570_1024.jpg":"1024x635","o_23792570_640.jpg":"640x396","o_23792570_480.jpg":"480x297","o_23792570_340.jpg":"340x210","o_23792570_220.jpg":"220x136","h_23792570_1280.jpg":"1280x854","h_23792570_1024.jpg":"1024x683","h_23792570_640.jpg":"640x427","h_23792570_480.jpg":"480x320","h_23792570_340.jpg":"340x227","h_23792570_220.jpg":"220x147","pp_23792570_1280.jpg":"1280x1628","pp_23792570_1024.jpg":"1024x1303","pp_23792570_640.jpg":"640x814","pp_23792570_480.jpg":"480x611","pp_23792570_340.jpg":"340x432","pp_23792570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x718","hd_23792571_1920.jpg":"1920x1080","k_23792571_1280.jpg":"1280x1280","k_23792571_1024.jpg":"1024x1024","k_23792571_640.jpg":"640x640","k_23792571_480.jpg":"480x480","k_23792571_340.jpg":"340x340","k_23792571_220.jpg":"220x220","o_23792571_1280.jpg":"1280x897","o_23792571_1024.jpg":"1024x718","o_23792571_640.jpg":"640x448","o_23792571_480.jpg":"480x336","o_23792571_340.jpg":"340x238","o_23792571_220.jpg":"220x154","h_23792571_1280.jpg":"1280x854","h_23792571_1024.jpg":"1024x683","h_23792571_640.jpg":"640x427","h_23792571_480.jpg":"480x320","h_23792571_340.jpg":"340x227","h_23792571_220.jpg":"220x147","pp_23792571_1280.jpg":"1280x1628","pp_23792571_1024.jpg":"1024x1303","pp_23792571_640.jpg":"640x814","pp_23792571_480.jpg":"480x611","pp_23792571_340.jpg":"340x432","pp_23792571_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x697","hd_23792572_1920.jpg":"1920x1080","k_23792572_1280.jpg":"1280x1280","k_23792572_1024.jpg":"1024x1024","k_23792572_640.jpg":"640x640","k_23792572_480.jpg":"480x480","k_23792572_340.jpg":"340x340","k_23792572_220.jpg":"220x220","o_23792572_1280.jpg":"1280x871","o_23792572_1024.jpg":"1024x697","o_23792572_640.jpg":"640x435","o_23792572_480.jpg":"480x326","o_23792572_340.jpg":"340x231","o_23792572_220.jpg":"220x149","h_23792572_1280.jpg":"1280x854","h_23792572_1024.jpg":"1024x683","h_23792572_640.jpg":"640x427","h_23792572_480.jpg":"480x320","h_23792572_340.jpg":"340x227","h_23792572_220.jpg":"220x147","pp_23792572_1280.jpg":"1280x1628","pp_23792572_1024.jpg":"1024x1303","pp_23792572_640.jpg":"640x814","pp_23792572_480.jpg":"480x611","pp_23792572_340.jpg":"340x432","pp_23792572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23792573_1920.jpg":"1920x1080","k_23792573_1280.jpg":"1280x1280","k_23792573_1024.jpg":"1024x1024","k_23792573_640.jpg":"640x640","k_23792573_480.jpg":"480x480","k_23792573_340.jpg":"340x340","k_23792573_220.jpg":"220x220","o_23792573_1280.jpg":"1280x852","o_23792573_1024.jpg":"1024x682","o_23792573_640.jpg":"640x426","o_23792573_480.jpg":"480x319","o_23792573_340.jpg":"340x226","o_23792573_220.jpg":"220x146","h_23792573_1280.jpg":"1280x854","h_23792573_1024.jpg":"1024x683","h_23792573_640.jpg":"640x427","h_23792573_480.jpg":"480x320","h_23792573_340.jpg":"340x227","h_23792573_220.jpg":"220x147","pp_23792573_1280.jpg":"1280x1628","pp_23792573_1024.jpg":"1024x1303","pp_23792573_640.jpg":"640x814","pp_23792573_480.jpg":"480x611","pp_23792573_340.jpg":"340x432","pp_23792573_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x774","hd_23792632_1920.jpg":"1920x1080","k_23792632_1280.jpg":"1280x1280","k_23792632_1024.jpg":"1024x1024","k_23792632_640.jpg":"640x640","k_23792632_480.jpg":"480x480","k_23792632_340.jpg":"340x340","k_23792632_220.jpg":"220x220","o_23792632_1280.jpg":"1280x967","o_23792632_1024.jpg":"1024x774","o_23792632_640.jpg":"640x483","o_23792632_480.jpg":"480x362","o_23792632_340.jpg":"340x256","o_23792632_220.jpg":"220x166","h_23792632_1280.jpg":"1280x854","h_23792632_1024.jpg":"1024x683","h_23792632_640.jpg":"640x427","h_23792632_480.jpg":"480x320","h_23792632_340.jpg":"340x227","h_23792632_220.jpg":"220x147","pp_23792632_1280.jpg":"1280x1628","pp_23792632_1024.jpg":"1024x1303","pp_23792632_640.jpg":"640x814","pp_23792632_480.jpg":"480x611","pp_23792632_340.jpg":"340x432","pp_23792632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x689","hd_23792655_1920.jpg":"1920x1080","k_23792655_1280.jpg":"1280x1280","k_23792655_1024.jpg":"1024x1024","k_23792655_640.jpg":"640x640","k_23792655_480.jpg":"480x480","k_23792655_340.jpg":"340x340","k_23792655_220.jpg":"220x220","o_23792655_1280.jpg":"1280x861","o_23792655_1024.jpg":"1024x689","o_23792655_640.jpg":"640x430","o_23792655_480.jpg":"480x322","o_23792655_340.jpg":"340x228","o_23792655_220.jpg":"220x148","h_23792655_1280.jpg":"1280x854","h_23792655_1024.jpg":"1024x683","h_23792655_640.jpg":"640x427","h_23792655_480.jpg":"480x320","h_23792655_340.jpg":"340x227","h_23792655_220.jpg":"220x147","pp_23792655_1280.jpg":"1280x1628","pp_23792655_1024.jpg":"1024x1303","pp_23792655_640.jpg":"640x814","pp_23792655_480.jpg":"480x611","pp_23792655_340.jpg":"340x432","pp_23792655_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x714","hd_23792656_1920.jpg":"1920x1080","k_23792656_1280.jpg":"1280x1280","k_23792656_1024.jpg":"1024x1024","k_23792656_640.jpg":"640x640","k_23792656_480.jpg":"480x480","k_23792656_340.jpg":"340x340","k_23792656_220.jpg":"220x220","o_23792656_1280.jpg":"1280x892","o_23792656_1024.jpg":"1024x714","o_23792656_640.jpg":"640x446","o_23792656_480.jpg":"480x334","o_23792656_340.jpg":"340x237","o_23792656_220.jpg":"220x153","h_23792656_1280.jpg":"1280x854","h_23792656_1024.jpg":"1024x683","h_23792656_640.jpg":"640x427","h_23792656_480.jpg":"480x320","h_23792656_340.jpg":"340x227","h_23792656_220.jpg":"220x147","pp_23792656_1280.jpg":"1280x1628","pp_23792656_1024.jpg":"1024x1303","pp_23792656_640.jpg":"640x814","pp_23792656_480.jpg":"480x611","pp_23792656_340.jpg":"340x432","pp_23792656_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7771398 Threads: 5 Questions: 1565731449 Slow queries: 4776029 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111635250 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/pogledali-smo-novi-netflixov-kontroverzni-dokumentarac-debeli-prevarant-iz-queensa-i-ljigavci-koji-se-predstavljaju-kao-zrtve-zgadit-ce-vam-nogomet-1240728 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/pogledali-smo-novi-netflixov-kontroverzni-dokumentarac-debeli-prevarant-iz-queensa-i-ljigavci-koji-se-predstavljaju-kao-zrtve-zgadit-ce-vam-nogomet-1240728?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 399221 [name] => FIFA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fifa [link] => /tag/fifa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 529529 [name] => netflix [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => netflix [link] => /tag/netflix ) [2] => stdClass Object ( [id] => 696662 [name] => sp u katru 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-10 11:46:42 [main_article_id] => 0 [alias] => sp-u-katru-2022 [link] => /tag/sp-u-katru-2022 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 348982 [name] => Sepp blatter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sepp-blatter [link] => /tag/sepp-blatter ) [4] => stdClass Object ( [id] => 621720 [name] => jerome valcke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-29 11:36:47 [main_article_id] => 0 [alias] => jerome-valcke [link] => /tag/jerome-valcke ) [5] => stdClass Object ( [id] => 697077 [name] => jack warner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-14 20:19:45 [main_article_id] => 0 [alias] => jack-warner [link] => /tag/jack-warner ) [6] => stdClass Object ( [id] => 697078 [name] => chuck blazer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-14 20:19:46 [main_article_id] => 0 [alias] => chuck-blazer [link] => /tag/chuck-blazer ) [7] => stdClass Object ( [id] => 697079 [name] => hassan al thawadi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-14 20:19:46 [main_article_id] => 0 [alias] => hassan-al-thawadi [link] => /tag/hassan-al-thawadi ) [8] => stdClass Object ( [id] => 697080 [name] => phadera al majid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-14 20:19:46 [main_article_id] => 0 [alias] => phadera-al-majid [link] => /tag/phadera-al-majid ) [9] => stdClass Object ( [id] => 255401 [name] => Gianni Infantino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gianni-infantino [link] => /tag/gianni-infantino ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘fifa uncovered‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pogledali smo novi Netflixov kontroverzni dokumentarac: ‘Debeli prevarant iz Queensa‘ i ljigavci koji se predstavljaju kao žrtve zgadit će vam nogomet [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23757842.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23757842.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23792570.jpg [title] =>

Mohammed bin Hammam

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23792571.jpg [title] =>

Hassan Al Thawadi

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23792572.jpg [title] =>

Jérôme Valcke

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23792573.jpg [title] =>

Michel Platini i Sepp Blatter

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23792632.jpg [title] =>

João Havelange i Sepp Blatter

AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23792655.jpg [title] =>

Jack Warner

AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/14/23792656.jpg [title] =>

Chuck Blazer

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Netflix zbog svoje hiperprodukcije u posljednje vrijeme ima više promašaja nego pogodaka kada govorimo o sadržaju koji zaista vrijedi pogledati, ali svako malo se pojavi nekakav uradak koji ima puno veću težinu od isključivo zabavnog aspekta.

Nedavno objavljeni dokumentarac naziva "FIFA Uncovered" jedna je od takvih stvari, jer, iako nam zapravo ne nudi nekakve nove informacije vezane za korupcijske skandale unutar krovne svjetske nogometne federacije, na jedan izuzetno kvalitetan način donosi rezime cijelog skandala popraćen izjavama glavnih aktera kontroverzi koji tako nude svoju stranu priče.

Sepp Blatter (bivši predsjednik FIFA-e), Jérôme Valcke (bivši glavni tajnik FIFA-e), Hassan Al Thawadi (glavni tajnik katarske kandidature za SP 2022.), Phaedra Almajid (zviždačica koja je razotkrila koruptivne radnje vezane za katarsko domaćinstvo SP-a) i Gianni Infantino (predsjednik FIFA-e) samo su neki od osoba koje su stale pred kamere Netflixa i odgovarali na neugodna pitanja.

Blatter, Valcke i Thawadi u svakoj situaciji su se trudili prikazati sebe kao žrtve, ali ne samo da u tome ne uspijevaju, već zapravo samo potvrđuju da se radi o izuzetno nemoralnim ličnostima kojima je modus operandi po kojem je FIFA funkcionirala (a vjerojatno još uvijek funkcionira) najnormalnija stvar. Uostalom, osramoćeni Valcke u jednom trenutku pred kamerama mrtav hladan ispali da se FIFA jednostavno ne može voditi na etički način.

---

image

Jérôme Valcke

AFP
---

Četverodijelni dokumentarac započinje tako što nas odvodi u davne 70-e, kada je Brazilac João Havelange došao na čelo FIFA-e i započeo proces njenog pretvaranja iz amaterske organizacije u jednu od najmoćnijih organizacija na svijetu. Imamo priliku vidjeti kako je Havelange Svjetsko prvenstvo 1978. dodijelio Argentini, na čijem je čelu tada bio zloglasni Jorge Rafael Videla koji je došao na vlast nakon puča dvije godine ranije, te kako ga je tadašnji čelni čovjek Adidasa, Horst Dassler, podmitio i tako si priskrbio prava na apsolutno svaki komercijalni aspekt FIFA-e svojoj tvrtki ISL sve do 2001. godine, kada je ona bankrotirala.

Havelangeu je dugo godina desna ruka bio Sepp Blatter, a onda je od njega 1998. i preuzeo poziciju prvog čovjeka FIFA-e. Tadašnji predsjednik UEFA-e Lennart Johansson slovio je za favorita, ali je Blatter uspio preobratiti određeni broj europskih nacionalnih saveza i ogroman broj afričkih, obećavši organizaciju Svjetskog prvenstva "crnom kontinentu".

---

image

João Havelange i Sepp Blatter

AFP
---

Blatter je svoje obećanje ispunio dodijelivši Mundijal 2010. Južnoafričkoj Republici, a u svemu tome mu je veliku podršku pružio kontroverzni dvojac iz CONCACAF-a (Konfederacije Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba) - Jack Warner i Chuck Blazer.

Warner je bio "bog i batina" u CONCACAF-u, čovjek koji je znao "podmazati" koga treba i koji je nerijetko blatantno tražio mito da bi glasao onako kako netko želi. Također je poznat po tome što je preveslao reprezentativce svog Trinidada i Tobaga kada su izborili nastup na Mundijalu u Njemačkoj 2006. Warner je u pregovorima pristao na sve uvjete igrača oko raspodjele FIFA-inog novca, ali je na kraju ogroman dio toga potrošio na svoje potrebe te stavio na "crnu listu" sve igrače koji su inzistirali na isplati dogovorenog iznosa.

Chuck Blazer je, pak, bio američki nogometni moćnik koji nije imao pojma o nogometu, a koji je bio glavni Warnerov pobočnik i član FIFA-inog Izvršnog odbora od 1996. do 2013. Blazer je redovito uzimao postotak od "nagrada za obavljeni posao", a kada je katarski kandidat za predsjednika FIFA-e 2011., Mohammed bin Hammam, doslovno Warneru donio doslovno kovčege s novcem da razdijeli svojoj ekipi koja će zauzvrat glasati za njega umjesto za Blattera, Blazer je u javnosti slavljen kao junak koji je razotkrio korupcijski skandal.

---

image

Mohammed bin Hammam

AFP
---

No, realnost je bila takva da je Blazer pristao biti FBI-jev doušnik nakon što je otkriveno da 15 godina uopće nije plaćao porez te da je i sam korumpiran, zbog čega ga je čekala zatvorska kazna od otprilike 100-injak godina. Njegova tadašnja partnerica Mary Lynn Blanks također se pojavljuje u dokumentarcu te u skladu sa svojom karijerom glumice u sapunicama o svemu priča dosta dramatično i na trenutke kao da pokušava dati do znanja da Blazer nije najobičniji korumpirani ljigavac.

Ipak, Blanks nam otkriva da je njezin bivši partner za sebe mislio upravo to. Kada je upitala zašto jednostavno ne pokrije tih 15 godina neplaćenog poreza umjesto što kreće u (djelomično) raskrinkavanje koruptivne hobotnice, Blazer ju je pogledao i rekao: 

- Ja sam samo debeli prevarant iz Queensa.

---

image

Chuck Blazer

AFP
---

Ako se pitate zašto se FBI odjednom sjetio istraživati FIFA-u, razlog je bio taj što je njihova kandidatura, u kojoj je sudjelovao čak i bivši predsjednik Bill Clinton, izgubila od Rusije 2018. i Katra 2022. Amerikancima je bilo sumnjivo kako pored njih, koji imaju moderne stadione i riješena logistička pitanja, i Engleske, zemlje s najjačom ligom na svijetu i najboljim stadionima na svijetu, domaćinstvo može otići u ruke Rusije i Katra.

Blatter je inače htio da Mundijal 2018. ode Rusiji, a 2022. SAD-u, kako bi na neki način poslao poruku mira tim dvama zemljama, te je bio šokiran kada je Izvršni odbor izglasao Katar. A nakon korupcijskog skandala u kojem je glavnu ulogu odigrao njegov protukandidat na izborima 2011., Katar je odlučio povući Bin Hammama iz utrke i zauzvrat tražio da Blatter ne kritizira dodjelu SP-a 2022. toj državi, što Švicarcu uopće nije bio problem.

Bin Hammama u jednom trenutku možemo vidjeti kako Netflixovim kamerama govori da "nije imao lošu namjeru” dok je podmićivao Warnerovu ekipu iz CONCACAF-a, a onda na scenu stupa njegov sunarodnjak Hassan Al Thawadi, glavni tajnik katarske kandidature za SP 2022., koji malo glumi žrtvu, a malo vidno iživciran riga vatru na pitanja koja mu se baš ne sviđaju.

---

image

Mohammed bin Hammam

AFP
---

Jedan od glavnih razloga zašto se Katar suočio sa salvama kritika jesu katastrofalni uvjeti u kojima žive strani građevinski radnici, a Al Thawadi je tada govorio kako je to istina, ali kako će njihovo domaćinstvo promijeniti to. Guardian je, pak, u veljači 2021. objavio članak u kojem navodi kako je samo na izgradnji stadiona za SP umrlo više od 6500 ljudi.

Al Thawadija možemo vidjeti kako pred Netflixovim kamerama "otvara dušu" i govori da je pao u depresiju nakon reakcija medija i svjetske javnosti na činjenicu da je domaćinstvo SP-a 2022. povjereno Katru. Te napada naziva rasističkima i u jednom trenutku pušta suzu u bizarnom prizoru koji će većinu razumnih osoba natjerati na povraćanje, a navode zviždačice Phaedre Almajid naziva lažnima, iako je ona radila na kandidaturi i bila u središtu mnogih sastanaka na kojima su se dogovarale milijunski "darovi za ispravno glasanje".

---

image

Hassan Al Thawadi

AFP
---

Blatter je s mjesta predsjednika FIFA-e odstupio 2016. godine, zbog ogromnog pritiska s kojim se suočavao, iako protiv njega osobno nije podignuta nijedna optužnica. Kao njegov nasljednik spominjao se tadašnji predsjednik UEFA-e, Michel Platini, ali onda je u javnost procurio podatak da mu je Blatter 2011. s FIFA-onog računa isplatio dva milijuna švicarskih franaka, službeno kao honorar za posao koji je između 1998. i 2001. odradio za FIFA-u. Francuzu je kandidatura nakon toga bila gotova, a u stolicu je uskočio Gianni Infantino.

Blatter i Platini oslobođeni su optužbi u srpnju ove godine, ali i da zaista pravno gledano ništa nije sporno, jasno je da je isplata dva milijuna švicarskih franaka s 10 godina zakašnjenja u najmanju ruku zvuči sumnjivo.

Platini je inače odigrao važnu ulogu u dodjeli domaćinstva SP-a Kataru. Navodno je intervenirao i sam tadašnji predsjednik Francuske, Nicolas Sarkozy, iako je Platini rekao da je on već i prije odlučio podržati Katar. No, indikativno je što je katarska vladajuća obitelj nakon osiguravanja domaćinstva kupila PSG i sklopila ugovor s Airbusom, dok je televizija beIN kupila prava na prijenos Ligue 1.

---

image

Michel Platini i Sepp Blatter

AFP
---

Američki tužitelji nakon detaljne istrage podigli su optužnicu koja je uobičajena kada su u pitanju mafija i meksički narkokarteli, a i cijela istraga je vođena na taj način. Osim uzimanja Blazera za doušnika, FBI je uhitio sinove Jacka Warnera, koji je tada već dao ostavku na mjesto predsjednika CONCACAF-a te si osigurao diplomatski imunitet na temelju političke dužnosti koju obnaša u svojoj zemlji.

Njegovi sinovi inače su radili mnoge nedozvoljene radnje po naputcima oca, stoga je FBI njihovim uhićenjima htio pritisnuti mozak cijele operacije da se preda. No, Warner nije dvojio ni sekunde, već je sinove "bacio pod vlak", rekavši im neka se sami izvuku iz škripca u kojem su se našli.

---

image

Jack Warner

AFP
---

Do početka Svjetskog prvenstva u Katru, možda i najkontroverznijeg u povijesti, ostalo je još manje od tjedan dana, a "FIFA Uncovered" donosi nam rekapitulaciju svega onoga što mu je prethodilo. I pticama na grani je jasno da je novac odigrao presudnu ulogu u domaćinstvu malene bliskoistočne zemlje koja je svih osam stadiona izgradila u krugu od 50 kilometara i kojoj kronično nedostaje smještajnih kapaciteta za sve posjetitelje, ali ovaj dokumentarac svejedno će vam dodatno zgaditi svijet nogometa.

Netflix je, uz sjajnu produkciju, maestralno raskrinkao gomilu korumpiranih i nemoralnih likova tako što im je jednostavno dao prostor da na raznorazne načine pokušaju spinati sporne događaje, usput vrijeđajući inteligenciju gledateljima, zbog čega nikakva intervencija s njihove strane zapravo nije bila ni potrebna.

Ukratko, "FIFA Uncovered" je sjajan uvod u nadolazeće Svjetsko prvenstvo koje se po prvi put igra ujesen i koje je obavijeno mnogim kontroverzama zbog kojih nikada nije ni trebalo biti dodijeljeno Katru.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP

Mohammed bin Hammam

AFP

Hassan Al Thawadi

AFP

Jérôme Valcke

AFP

Michel Platini i Sepp Blatter

AFP

João Havelange i Sepp Blatter

AFP

Jack Warner

AFP

Chuck Blazer

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/pogledali-smo-novi-netflixov-kontroverzni-dokumentarac-debeli-prevarant-iz-queensa-i-ljigavci-koji-se-predstavljaju-kao-zrtve-zgadit-ce-vam-nogomet-1240728 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e065392d5efcf707770e68829c57e0b8070a79f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pogledali+smo+novi+Netflixov+kontroverzni+dokumentarac%3A+%E2%80%98Debeli+prevarant+iz+Queensa%E2%80%98+i+ljigavci+koji+se+predstavljaju+kao+%C5%BErtve+zgadit+%C4%87e+vam+nogomet&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fpogledali-smo-novi-netflixov-kontroverzni-dokumentarac-debeli-prevarant-iz-queensa-i-ljigavci-koji-se-predstavljaju-kao-zrtve-zgadit-ce-vam-nogomet-1240728 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fpogledali-smo-novi-netflixov-kontroverzni-dokumentarac-debeli-prevarant-iz-queensa-i-ljigavci-koji-se-predstavljaju-kao-zrtve-zgadit-ce-vam-nogomet-1240728 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘fifa uncovered‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sporta‘fifa uncovered‘

Pogledali smo novi Netflixov kontroverzni dokumentarac: ‘Debeli prevarant iz Queensa‘ i ljigavci koji se predstavljaju kao žrtve zgadit će vam nogomet

14. studenog 2022. - 20:19

Netflix zbog svoje hiperprodukcije u posljednje vrijeme ima više promašaja nego pogodaka kada govorimo o sadržaju koji zaista vrijedi pogledati, ali svako malo se pojavi nekakav uradak koji ima puno veću težinu od isključivo zabavnog aspekta.

Nedavno objavljeni dokumentarac naziva "FIFA Uncovered" jedna je od takvih stvari, jer, iako nam zapravo ne nudi nekakve nove informacije vezane za korupcijske skandale unutar krovne svjetske nogometne federacije, na jedan izuzetno kvalitetan način donosi rezime cijelog skandala popraćen izjavama glavnih aktera kontroverzi koji tako nude svoju stranu priče.

Sepp Blatter (bivši predsjednik FIFA-e), Jérôme Valcke (bivši glavni tajnik FIFA-e), Hassan Al Thawadi (glavni tajnik katarske kandidature za SP 2022.), Phaedra Almajid (zviždačica ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 07:58