StoryEditorOCM
Više od sportadvije legende

Iko Buljan je bio blizak s Beckenbauerom: ‘Kaiser Franz me posebno poštovao, bio je gospodin u kopačkama i privatno‘

Piše Slaven Alfirević
8. siječnja 2024. - 20:08

Ivan Buljan bio je suigrač i može se reći dobar prijatelj s Kaiser Franzom. Igrali su zajedno Beckenbauer i naš Iko kratko u Cosmosu, a ranije nešto duže u Hamburgeru. Sudbina ih je spojila dvaput, Buljan nam je kasnije, 2004. pomogao da dođemo i do intervjua s Beckenbauerom kad je Kaiser Franz prezentirao, najavljivao njemački Weltmeisterschaft 2006. u gradu Splitu.

Beckenbauer je rođeni Bavarac, iz Muenchena. I kako se to dogodilo da je u smiraj karijere, nakon prvog boravka u Cosmosu došao natrag u domovinu, ali ovaj put na sjever Njemačke, u redove Hamburgera, tada najvećeg Bayernova rivala? Buljan nam priča:

- Branko Zebec i Guenther Netzer, trener i sportski direktor su sve to smuvali, dogovorili, nagovorili ga. Franz me upoznao i posebno poštovao jer ja sam se u anketi Bilda među igračima Hamburgera ponio korektno, odnosno rekao sam što sam mislio, da će mi biti čast da mi takva veličina bude suigrač. Ostali su mahom grintali i pitali se šta će nam tako star igrač, u godinama, pa neka je to veliki Beckenbauer. I to je Franz osjetio, približio mi se, bili smo baš dobri. Na terenu elegantan, gospodin u kopačkama, profesionalac i džentlmen, briljantan tehničar i nogometaš, a u svakodnevnici je bio vrlo drag čovjek, volio je šalu, dugo smo razgovarali i družili se...

image
Tom Dubravec/Cropix

Beckenbauer je bio puno puta prvak s Bayernom, pa onda s Hamburgerom 1982., na kraju i sa Cosmosom 1983. u još jednom povratku preko Atlantika. Tu se opet našao s Buljanom:

- U Hamburger je došao taman nakon utakmice Cosmosa u Splitu, bio mu je to oproštaj od Amerike, vratio se u Njemačku. Onda je iz Hamburgera 1982. još jednom došao u Cosmos, opet smo se našli i postali smo u San Diegu prvaci Amerike. I nakon toga liga nam se raspala - prisjeća se Buljan.

Bio je to i kraj igračke karijere.

- Ostaje mi sjajna uspomena na velikog nogometaša i čovjeka s kojim sam se intenzivno družio, na divnu osobu koja je zračila autoritetom, a opet je prema meni bio krajnje jednostavan tip. Možete mislit koliko smo bili bliski kad me 1995. pozvao sa suprugom na proslavu svoga 50. rođendana i revijalnu utakmicu zvijezda, a tu pozivnicu, oprostite, nije mogao dobiti baš svatko. Žalim za Franzom, za prohujalim vremenom - rekao nam je Ivan Buljan i sam legenda Hajduka, našeg nogometa, ali i njemačke, te svakako i američke nogometne scene.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:42