StoryEditorOCM
Vaterpoloanđelo šetka

Zlatni o zlatnima: ‘Nije sport bitan samo zbog rezultata, a Bijač je hrvatski Omeyer. Ona njegova krakata ruka...‘

Piše Iva Majić
20. veljače 2024. - 21:34

- Vrhunski rezultat kao što je ovaj ne može doći bez da su posložene doti jedna kockica. Mora postojati zajednička kohezija svih igrača, kao i stručnog stožera. To su nijanse koje odlučuju o najboljima, a najbolji su oni koji imaju to sve u jednom. Kapa do poda svima! - osvrnuo se Anđelo Šetka na novi uspjeh hrvatskih vaterpolista.

A tko će bolje znati o svjetskom zlatu i težini te medalje, nego sami Šetka koji je bio dio one momčadi koja je zadnja došla do tog uspjeha. Naime, sedam godina prije Dohe zlatna je za Barakude bila i Budimpešta 2017., kada je u finalu pred tisuće ljudi pala Mađarska (8:6). Ali ovi najveći uspjesi u bazenu, veći su od samog vaterpola.

- U sportu se računa samo rezultat, a ovaj iz Dohe govori sam za sebe. Kao nacija smo u vaterpolu odlični, a onda to doprinosi cijelom sportu u Hrvatskoj. Nadam se da daje elan i zamah za mlade koji će prepoznati i uživati prvenstveno u vaterpolu, jer s ovakvim rezultatima to dođe i do djece - dotaknuo se bivši reprezentativac i donedavni kapetan Jadrana, pa možda i one najveće dobiti u cijeloj ovoj priči.

- Svako dijete koje dođe u sport je sreća, posebno nama sportašima, jer... Ovo sam već sto puta rekao, nije sport bitan samo zbog rezultata, već i zdravlja nacije. Uz to, vidite i što radi za Hrvatsku, to je najbolja promidžba. Sport vam usadi zdrave navike. Ovi zlatni momci ostavljaju svaki dan po šest, sedam sati na bazenu, "prolivaju krv", daju sve od sebe. To je jedan izuzetno mukotrpan i naporan posao koji kasnije daje ljude koji su zdravi, sposobni i kadri nositi hrvatsko društvo u budućnosti - objasnio je Šetka.

Upravo to je spomenuo i izbornik Ivica Tucak, nakon završenog Europskog prvenstva.

- Najljepša poruka je da će se 100, 200, 300 nove djece upisati na vaterpolo, na sport, neće biti na ulici. Neka nova djeca će htjeti biti Bijač, Fatović, Bukić... - jutro nakon finala u Zagrebu utučeno je izjavio Šibenčanin. Nakon srebra, a svjetsko zlato će sigurno biti i još veća pozivnica.

image

Slavlje vaterpolista u Dohi

Tonci Vlasic/Cropix

Uz to, koliko puta smo bili svjedoci kako su hrvatski sportaši najbolji promotori Lijepe naše, kao da svi rade u Turističkoj zajednici.

- Naravno da mi je ovaj uspjeh drag zbog vaterpola, ali i kompletnog hrvatskog sporta. Lijepo je vidjeti da se pojavljujemo na svjetskoj sceni. Kada vidite da se zbog vaterpola u Dohi razvija hrvatska zastava na najvećim zgradama na svijetu, to je nešto što samo sport može donijeti. Doha nam je očito sretna. Bilo bi lijepo da su i nogometaši bili zlatni, ali vaterpolisti su to vratili - kroz smiješak je dodao Splićanin.

Dva finala u 44 dana, potrošnja je velika. Koliko će se igrači oporavljati nakon ovakvih turnira?

- Ma reći ću vam iz iskustva. Baš je lijepo oporavljati se nakon ovoga. Dao Bog da se mi svaki put oporavljamo nakon zlata, jer puno je lakše probuditi se ujutro i sa zlatnom medaljom oko vrata ići dalje. Puno lakše nego da ste peti, šesti ili koji već pa onda propitkujete sebe što nije valjalo.

Hrvatski Omeyer

Svima u Hrvatskoj je zapelo za oko to ta Marko Bijač nije proglašen najboljim golmanom turnira. Individualna nagrada otišla je u ruke Talijana Marca del Lunga.

- Mislim da bi Bijač zamijenio četiri pojedinačne nagrade za ovo zlato. Iskreno, više sam pratio hrvatsku reprezentaciju i nisam uopće Del Lunga previše gledao ovaj turnir, tako da ne mogu tvrditi ništa. Međutim, rekao sam već i prije Europskog prvenstva da ono što je Thierry Omeyer bio u svijetu rukometa, Hrvatskoj i ostalima, u onim zlatnim dobima francuske reprezentacije, to je Bijač u bazenu. On je hrvatski Omeyer... ma i bolji od njega! Već godinama je na vrhunskoj razini, kako klupskoj, tako i reprezentativnoj. Kad je najbitnije pojavi se ona njegova krakata ruka tamo gdje su već svi vidjeli gol. Tako je bilo u finalu s nekoliko obrana sa stative, gdje igrač sam ispred branke ima samo bacit loptu u mrežu, a on izvadi onu ruku...

image

Mate Anić i Marko Bijač
 

Tonci Vlasic/Cropix

Međutim, Šetka nije želio izdvajati pojedince...

- Niti jedan pojedinac u momčadskom sportu ne može ništa napraviti sam. Svaki igrač je jednako bitan. Od onoga što je bio na pripremama, koji možda i nije bio na svjetskom prvenstvu, ali je dao dio sebe i netko drugi bi bio sretan da je na tom mjestu, do onih koji su bili na tronu. Svakom pojedinačno kapa do poda. Izuzetno sam ponosan i lijepo je biti dio vaterpolo obitelji u ovakvim trenutcima. Moram priznati da sam izuzetno sretan i ponosan zbog tih momaka. Do nedavno sam igrao s njima i znao sam koliko oni vrijede, ali drago mi je da su sada i dobili tu potvrdu svoje vrijednosti. Samo tako dalje!

Veliki je ovo vjetar u leđa za Olimpijske igre?

- Olimpijske igre su glavni cilj godine. Svjetsko prvenstvo je fantastičan uspjeh i drago mi je da su ga osvojili, jer će sada na krilima tog samopouzdanja ići puno lakše u Pariz. Međutim, moramo znati da put do onoga što mi hoćemo je težak. Od vaterpola su uvijek najveća očekivanja, ali najveće želje su u igračima. Sigurno će sada biti i veći pritisak na našoj strani, ali pokazali smo da se znamo nositi s time. Igrači su pokazali da to dobro podnose. Sretno im na Olimpijskim igrama. "Step by step", što se kaže. Međutim, to su već sve iskusni igrači koji znaju što ih čeka, ali neka uživaju u ovome sada, pa ćemo o Parizu za nekoliko mjeseci kad dođe vrijeme za to - zaključio je Anđelo Šetka.

image

Rino Burić i Jerko Marinić Kragić na dočeku u Splitu

Jakov Prkic/Cropix
image

Anđelo Šetka na Rivi

Jakov Prkic/Cropix
image

Mladen Drnasin, Rino Burić, Jerko Marinić Kragić, Mate Anić, Zvonimir Butić

Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:27