stdClass Object ( [id] => 1123334 [title] => Svemoćni Nasser Al-Khelaifi drma nogometnom Europom, ali dok njegova domovina i PSG rastu, francuski nogomet se srozava [alias] => svemocni-nasser-al-khelaifi-drma-nogometnom-europom-ali-dok-njegova-domovina-i-psg-rastu-francuski-nogomet-se-srozava [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Transfer Lionela Messija u PSG definitivno se može nazvati jednim od najšokantnijih raspleta u modernoj povijesti nogometa, a prašina koju je izazvao još se nije slegla.

Čelnici elitnih europskih klubova u nevjerici se pitaju kako je moguće da su Parižani oformili ekipu u čijem će napadu igrati Messi, Neymar i Mbappé, obranom zapovijedati jedan od najkvalitetnijih stopera današnjice Sergio Ramos, a najbolji igrač netom završenog Europskog prvenstva Gianluigi Donnarumma neće imati mjesta među vratnicama, već će sezonu započeti na klupi – sve toa da nisu prekršili UEFA-in "Financijski fair play" (FFP).

Basnoslovne plaće

Doduše, postoji šansa da Mbappé ode u Real već ovog ljeta, ali ne zbog toga što ga je PSG prisiljen prodati, već zbog toga što je Francuzu dječački san zaigrati za "kraljevski klub". No, Parižani će se sigurno snaći.

S druge strane, ostali francuski prvoligaši pomalo se pozdravljaju s ikakvom šansom da mogu doći do domaćeg naslova, jer ne samo da ne mogu pratiti PSG-ov tempo trošenja, već većina njih gleda kako će skrpati kraj s krajem.

Odgovori na pitanja kako je moguće da nogometna momčad ima veću platnu listu od ijednog sportskog (ne nogometnog, nego općenito sportskog) kolektiva na svijetu, koja navodno iznosi oko 300 milijuna eura godišnje, a da ostane unutar okvira "strogih" pravila, ili zašto su se francuski klubovi našli u krizi iz koje će teško izići u skorije vrijeme, poprilično su kompleksni, ali istovremeno i fascinantni.

---

image
Nasser Al-Khelaifi, predsjednik PSG-a, i najpopularniji doseljenik u Pariz - Lionel Messi
AFP
---

Počnimo s tim famoznim "Financijskim fair playem", koji je već godinama u suštini fiktivni instrument kojim UEFA pokušava smiriti manje klubove, a velike prividno držati pod kontrolom. On kaže da klubovi ne smiju potrošiti na transfere i plaće igrača više nego što uprihode, ali i dalje ostavlja prostora za "inovativno" poslovanje sa sponzorima, čemu najveći klubovi redovito i pribjegavaju.

'Inovativno' knjiženje

S obzirom na to, nije toliko često da klubovi prekrše FFP, ali i dalje postoje oni koji to redovito rade. To su u prvom redu organizacije na čijem su čelu bliskoistočni vlasnici – Manchester City i PSG. UEFA ih je zbog toga u prošlosti sankcionirala smanjenjem broja igrača koje mogu registrirati za Ligu prvaka i pokojom novčanom kaznom, ali uglavnom je sve ostajalo na tome. Onda je početkom prošle godine odlučila "udariti šakom o stol" i izbacila City iz Lige prvaka te ga kaznila s 30 milijuna eura, ali pet mjeseci kasnije Međunarodni sud za sportsku arbitražu očekivano je poništio tu odluku te je engleskom klubu dopustio nastup u najelitnijem europskom klupskom natjecanju i smanjio kaznu na 10 milijuna eura.

PSG-ov predsjednik Nasser Al-Khelaifi svoju je "inovativnost" svijetu pokazao već u nekoliko navrata (naglasak na slučajeve "Neymar" i "Mbappé" 2017.), ali uz njegovu sposobnost, ovoljetne akvizicije pariškom klubu omogućili su i neki objektivni faktori.

Prije svega, treba znati da nogometni klubovi na različite načine vode prihode od izlaznih transfera i rashode od ulaznih. Primjerice, ako je klub prodao igrača za 50 milijuna eura, cijeli taj iznos će knjižiti u prihod godine u kojoj se to dogodilo. S druge strane, s obzirom na to da je igrač nematerijalna imovina, iznos koji je plaćen za njegovo dovođenje može se knjižiti tako da se podijeli na broj godina na koliko je ugovor potpisan. Jedan od najboljih primjera PSG-ovih manevara je transfer Kyliana Mbappéa. Parižani su u ljeto 2017. praktički kupili mladu zvijezdu od Monaca, ali je transfer dogovoren na način da je Mbappé prvo godinu dana službeno bio na posudbi u Parizu, a onda je u ljeto 2018. plaćen već unaprijed dogovoreni iznos koji se kretao oko 150 milijuna eura. PSG se na to odlučio upravo zbog FFP-a, a Mbappé 2018. i dalje nije koštao Parižane 150 milijuna eura, već je taj iznos u knjigama podijeljen na cijeli period trajanja njegova ugovora, odnosno četiri godine.

Čeferin ga simpatizira

Nadalje, s obzirom na pandemiju koronavirusa, UEFA je odlučila "olabaviti" pravila FFP-a te je dopustila klubovima ulazak u minus od 30 milijuna eura ako dokažu da je ta razlika uzrokovana pandemijom. Ne treba ni sumnjati da će Al-Khelaifi pronaći način kako to dokazati, a ako i zapne negdje, UEFA će zasigurno pronaći način kako mu progledati kroz prste. Naime, PSG-ov predsjednik ostao je uz UEFA-u dok je "dvanaestero odmetnika" pokušavalo pokrenuti Superligu, zbog čega je zadobio posebne simpatije Aleksandera Čeferina, a nedugo potom je i preuzeo čelnu poziciju u Europskom udruženju klubova (ECA) od "izgnanika" Andree Agnellija.

Uz to sve, treba napomenuti i da je zbog pandemije koronavirusa Ligue 1 odgodila uvođenje pravila koje bi branilo klubovima da im plaće igrača prelaze 70 posto ostvarenih prihoda, i to tek za sezonu 2023./24.

---

image
Zanimljivo je i kako je 2017. PSG od Monaca kupio mladu zvijezdu Kyliana Mbappéa i nije prekršio UEFA-in 'Financijski fair play'
AFP
---

PSG zbog toga sada ima momčad za koju će sve osim domaćeg i europskog naslova biti neuspjeh, iako u novu prvenstvenu sezonu nisu ušli kao branitelji naslova. Aktualni prvak je Lille, koji je prošle godine prošao kroz velike turbulencije. Klub sa sjevera Francuske promijenio je vlasnika u prosincu 2020., nakon što je poduzetnik Gérard López izgubio povjerenje glavnog investitora, zloglasnog Elliott Management Corporationa. Razlog su bile godine poslovanja s gubitkom, koje su eskalirale pojavom pandemije, koja je prvo prijevremeno prekinula francusko prvenstvo, a onda ispraznila tribine.

Nerealan plan

Vjeruje se da slična sudbina čeka i većinu ostalih francuskih prvoligaša, a jedan od glavnih razloga je spektakularna propast ugovora o TV pravima koji se od početka činio predobar da bi bio istinit. LFP, koji vodi francuske Ligue 1 i Ligue 2, 2018. je odlučio otkazati suradnju Canal+ koji je bio nositelj njihovih televizijskih prava u Francuskoj više od 30 godina te potpisati ugovor sa španjolskim Mediaproom.

Mediapro je tada ponudio čak 60 posto veći iznos od Canal+, odnosno ukupno gotovo tri milijarde eura kroz četiri godine, ali je propao nakon samo nekoliko mjeseci. Vodstvu LFP-a vjerojatno je trebalo biti sumnjivo to što je Mediapro netom prije došao s ponudom Talijanima, ali su ih oni odbili jer im nije ponuđena nikakva garancija. Francuzi garanciju nisu ni tražili, nisu se raspitali koliko je španjolska TV kuća upoznata s njihovim tržištem, niti su preispitali njezin poprilično nerealan plan.

Naime, Mediapro nije imao nikakvu platformu u Francuskoj, već je morao otvoriti poseban kanal koji je odlučio naplaćivati 25 eura mjesečno. Problem je bio u tome što im je za profitabilnost trebalo tri i pol milijuna pretplatnika, dok su ih oni navodno uspjeli privući otprilike 600 tisuća, što i ne čudi ako znamo da kanal nije prikazivao nijednu drugu važniju nogometnu ligu.

Mediapro je platio samo prvu ratu koja je iznosila 150 milijuna eura, a onda je u prosincu ugovor raskinut uz dodatnih 100 milijuna eura koje je španjolska TV kuća morala isplatiti kao odštetu. No, složit ćete se da je 250 milijuna eura zaista sitnica u kontekstu ugovorene tri milijarde. Klubovi Ligue 1 tako su ostali na vjetrometini, jer su svoje budžete odredili prema planiranim prihodima od TV prava, a sada su ostali bez gotovo polovice.

Ugovor s Amazonom

LFP je prodao prava na preostali dio prošle sezone Canal+, ali je za preostale tri sezone pronašao novu tvrtku koja će biti vlasnik prava na domaće prijenose – Amazon Prime. No, i to se čini kao pomalo nelogičan potez koji se može percipirati gotovo isključivo kao želja za uspostavljanjem dobrih odnosa sa streaming divom. Amazon je prava na prijenos platio samo 250 milijuna eura godišnje, što je trostruko manje od Mediaproa, dok je čak i ponuda Canal+, koju je LFP odbio, bila značajno veća od Amazonove.

LFP je tako ušao u otvoreni "rat" s dugogodišnjim partnerom, jer je Canal+ iz cijele priče izišao kao najveći gubitnik. Naime, 2020. su otkupili prava na samo 20 posto utakmica Ligue 1 po kolu od beIN-a (na čijem je čelu, zanimljivo, Nasser Al-Khelaifi) za čak 332 milijuna eura po sezoni. Iz beIN-a su se navodno bili prepali da su debelo preplatili dvije utakmice po kolu (što se pokazalo točnim) te su ih rado preprodali Canal+, koji se sada nalazi u apsurdnoj situaciji da 20 posto utakmica plaća 33 posto više nego što Amazon plaća za njih 80 posto.

---

image
Trening veličanstvenih - Di María, Mbappé, Neymar i Messi
AFP
---

Sud je odbacio žalbu Canal+ da se sve utakmice ponovno stave na tržište, umjesto samo onih Mediaproovih 80 posto, a Canal+ je onda zaprijetio da neće nastaviti plaćati prava te da neće uopće prikazivati utakmice na svom programu. No, ranije ovog mjeseca sud ih je u tome zaustavio.

Bez obzira na činjenicu da Canal+ i dalje mora plaćati puni iznos, klubovi će na godišnjoj bazi od TV prava zarađivati gotovo 50 posto manje od onoga na što su računali, zbog čega nije ni najmanje čudno što su se našli u teškoj situaciji. Mnogi vlasnici klubova sada su prisiljeni pronalaziti kupce ili barem ulagače, dok ćemo također svjedočiti i sve bržoj prodaji njihovih najatraktivnijih eksponata. To će vrlo vjerojatno dovesti do dodatnog pada kvalitete lige koja ionako već godinama kaska za ostalim članovima liga "petice", a prvi korak se dogodio već nakon playoff runde Lige prvaka, jer je portugalska Primeira preskočila Ligue 1 na UEFA-inoj ljestvici.

Isplata kriptovalutama

Iako francuski klubovi iz godine u godinu "proizvode" neke od najtalentiranijih nogometaša na svijetu, velika većina njih odlazi u Englesku, Italiju, Španjolsku i Njemačku čim malo stasa. Prema istraživanju Međunarodnog centra za sportske studije (CIES), Ligue 1 je od svih liga "petice" (prije nego što je ispala iz tog društva) davala najveći postotak minuta igračima do 21 godine, ali isto tako je najviše igrača napuštalo ligu dok su još igrali za mladu reprezentaciju, zbog čega, primjerice, u Premier ligi i Serie A najveću "koloniju" čine upravo Francuzi, dok Francuska također bilježi najveći rast broja "emigranata" u inozemne lige.

Nassera Al-Khelaifija ništa od toga ne zabrinjava, jer on u PSG-u gradi carstvo koje ne mari za ostatak francuskog nogometa. Uostalom, trofej Lige prvaka je jedino što on vidi kao neophodno za daljnji rast brenda. Jer, PSG je danas upravo to – brend. Parižanima sportsku opremu izrađuje Nike, ali za razliku od ostalih klubova, na njihovoj prednjoj strani dresa se ne može vidjeti logotip američke tvrtke, već silueta "Air Jordana". Doduše, i dalje se radi o Nikeu, ali u ovom slučaju određeni dio kolača ide Michaelu Jordanu. PSG se na taj način želi pozicionirati kao univerzalni "lifestyle" brend, a ne "samo" nogometni klub, dok povezanost s globalnom navijačkom bazom pokušava razvijati putem navijačkih kriptovaluta u kojima će i Messiju biti isplaćen dio ugovora.

Vlasnik pariškog kluba, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani uz pomoć svog namjesnika Al-Khelaifija samo nastavlja nacionalnu politiku Katara koji već desetljećima razvija sliku o sebi kroz sport, ali svakim novim potezom PSG-a javlja se dojam da je svaki korak naprijed za njih zapravo korak natrag za francuski, a moguće i cijeli europski nogomet.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGRA MILIJARDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IGRA MILIJARDI 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-25 08:53:50 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-29 09:21:53 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-08-29 08:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 631 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/25\/18979688.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/18979854.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19096626.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/25\/19047130.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Nasser Al-Khelaifi, predsjednik PSG-a, i najpopularniji doseljenik u Pariz - Lionel Messi","Zanimljivo je i kako je 2017. PSG od Monaca kupio mladu zvijezdu Kyliana Mbapp\u00e9a i nije prekr\u0161io UEFA-in 'Financijski fair play'","Trening veli\u010danstvenih - Di Mar\u00eda, Mbapp\u00e9, Neymar i Messi"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18979688_1920.jpg":"1920x1080","k_18979688_1280.jpg":"1280x1280","k_18979688_1024.jpg":"1024x1024","k_18979688_640.jpg":"640x640","k_18979688_480.jpg":"480x480","k_18979688_340.jpg":"340x340","k_18979688_220.jpg":"220x220","o_18979688_1280.jpg":"1280x853","o_18979688_1024.jpg":"1024x682","o_18979688_640.jpg":"640x426","o_18979688_480.jpg":"480x320","o_18979688_340.jpg":"340x226","o_18979688_220.jpg":"220x146","h_18979688_1280.jpg":"1280x854","h_18979688_1024.jpg":"1024x683","h_18979688_640.jpg":"640x427","h_18979688_480.jpg":"480x320","h_18979688_340.jpg":"340x227","h_18979688_220.jpg":"220x147","pp_18979688_1280.jpg":"1006x1280","pp_18979688_1024.jpg":"805x1024","pp_18979688_640.jpg":"503x640","pp_18979688_480.jpg":"377x480","pp_18979688_340.jpg":"267x340","pp_18979688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18979854_1920.jpg":"1920x1080","k_18979854_1280.jpg":"1280x1280","k_18979854_1024.jpg":"1024x1024","k_18979854_640.jpg":"640x640","k_18979854_480.jpg":"480x480","k_18979854_340.jpg":"340x340","k_18979854_220.jpg":"220x220","o_18979854_1280.jpg":"1280x853","o_18979854_1024.jpg":"1024x682","o_18979854_640.jpg":"640x426","o_18979854_480.jpg":"480x320","o_18979854_340.jpg":"340x226","o_18979854_220.jpg":"220x146","h_18979854_1280.jpg":"1280x854","h_18979854_1024.jpg":"1024x683","h_18979854_640.jpg":"640x427","h_18979854_480.jpg":"480x320","h_18979854_340.jpg":"340x227","h_18979854_220.jpg":"220x147","pp_18979854_1280.jpg":"1006x1280","pp_18979854_1024.jpg":"805x1024","pp_18979854_640.jpg":"503x640","pp_18979854_480.jpg":"377x480","pp_18979854_340.jpg":"267x340","pp_18979854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19096626_1920.jpg":"1920x1080","k_19096626_1280.jpg":"1280x1280","k_19096626_1024.jpg":"1024x1024","k_19096626_640.jpg":"640x640","k_19096626_480.jpg":"480x480","k_19096626_340.jpg":"340x340","k_19096626_220.jpg":"220x220","o_19096626_1280.jpg":"1280x853","o_19096626_1024.jpg":"1024x682","o_19096626_640.jpg":"640x426","o_19096626_480.jpg":"480x320","o_19096626_340.jpg":"340x226","o_19096626_220.jpg":"220x146","h_19096626_1280.jpg":"1280x854","h_19096626_1024.jpg":"1024x683","h_19096626_640.jpg":"640x427","h_19096626_480.jpg":"480x320","h_19096626_340.jpg":"340x227","h_19096626_220.jpg":"220x147","pp_19096626_1280.jpg":"1006x1280","pp_19096626_1024.jpg":"805x1024","pp_19096626_640.jpg":"503x640","pp_19096626_480.jpg":"377x480","pp_19096626_340.jpg":"267x340","pp_19096626_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19047130_1920.jpg":"1920x1080","k_19047130_1280.jpg":"1280x1280","k_19047130_1024.jpg":"1024x1024","k_19047130_640.jpg":"640x640","k_19047130_480.jpg":"480x480","k_19047130_340.jpg":"340x340","k_19047130_220.jpg":"220x220","o_19047130_1280.jpg":"1280x853","o_19047130_1024.jpg":"1024x682","o_19047130_640.jpg":"640x426","o_19047130_480.jpg":"480x320","o_19047130_340.jpg":"340x226","o_19047130_220.jpg":"220x146","h_19047130_1280.jpg":"1280x854","h_19047130_1024.jpg":"1024x683","h_19047130_640.jpg":"640x427","h_19047130_480.jpg":"480x320","h_19047130_340.jpg":"340x227","h_19047130_220.jpg":"220x147","pp_19047130_1280.jpg":"1006x1280","pp_19047130_1024.jpg":"805x1024","pp_19047130_640.jpg":"503x640","pp_19047130_480.jpg":"377x480","pp_19047130_340.jpg":"267x340","pp_19047130_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7998659 Threads: 4 Questions: 1595642870 Slow queries: 4877805 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112423473 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/svemocni-nasser-al-khelaifi-drma-nogometnom-europom-ali-dok-njegova-domovina-i-psg-rastu-francuski-nogomet-se-srozava-1123334 [printLink] => /sport/strani-nogomet/svemocni-nasser-al-khelaifi-drma-nogometnom-europom-ali-dok-njegova-domovina-i-psg-rastu-francuski-nogomet-se-srozava-1123334?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231572 [name] => psg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => psg [link] => /tag/psg ) [1] => stdClass Object ( [id] => 339928 [name] => Nasser Al-Khelaifi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasser-al-khelaifi [link] => /tag/nasser-al-khelaifi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 336088 [name] => UEFA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uefa [link] => /tag/uefa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGRA MILIJARDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svemoćni Nasser Al-Khelaifi drma nogometnom Europom, ali dok njegova domovina i PSG rastu, francuski nogomet se srozava [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/18979688.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/18979688.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/18979854.jpg [title] => Nasser Al-Khelaifi, predsjednik PSG-a, i najpopularniji doseljenik u Pariz - Lionel Messi AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19096626.jpg [title] => Zanimljivo je i kako je 2017. PSG od Monaca kupio mladu zvijezdu Kyliana Mbappéa i nije prekršio UEFA-in 'Financijski fair play' AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/25/19047130.jpg [title] => Trening veličanstvenih - Di María, Mbappé, Neymar i Messi AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Transfer Lionela Messija u PSG definitivno se može nazvati jednim od najšokantnijih raspleta u modernoj povijesti nogometa, a prašina koju je izazvao još se nije slegla.

Čelnici elitnih europskih klubova u nevjerici se pitaju kako je moguće da su Parižani oformili ekipu u čijem će napadu igrati Messi, Neymar i Mbappé, obranom zapovijedati jedan od najkvalitetnijih stopera današnjice Sergio Ramos, a najbolji igrač netom završenog Europskog prvenstva Gianluigi Donnarumma neće imati mjesta među vratnicama, već će sezonu započeti na klupi – sve toa da nisu prekršili UEFA-in "Financijski fair play" (FFP).

Basnoslovne plaće

Doduše, postoji šansa da Mbappé ode u Real već ovog ljeta, ali ne zbog toga što ga je PSG prisiljen prodati, već zbog toga što je Francuzu dječački san zaigrati za "kraljevski klub". No, Parižani će se sigurno snaći.

S druge strane, ostali francuski prvoligaši pomalo se pozdravljaju s ikakvom šansom da mogu doći do domaćeg naslova, jer ne samo da ne mogu pratiti PSG-ov tempo trošenja, već većina njih gleda kako će skrpati kraj s krajem.

Odgovori na pitanja kako je moguće da nogometna momčad ima veću platnu listu od ijednog sportskog (ne nogometnog, nego općenito sportskog) kolektiva na svijetu, koja navodno iznosi oko 300 milijuna eura godišnje, a da ostane unutar okvira "strogih" pravila, ili zašto su se francuski klubovi našli u krizi iz koje će teško izići u skorije vrijeme, poprilično su kompleksni, ali istovremeno i fascinantni.

---

image
Nasser Al-Khelaifi, predsjednik PSG-a, i najpopularniji doseljenik u Pariz - Lionel Messi
AFP
---

Počnimo s tim famoznim "Financijskim fair playem", koji je već godinama u suštini fiktivni instrument kojim UEFA pokušava smiriti manje klubove, a velike prividno držati pod kontrolom. On kaže da klubovi ne smiju potrošiti na transfere i plaće igrača više nego što uprihode, ali i dalje ostavlja prostora za "inovativno" poslovanje sa sponzorima, čemu najveći klubovi redovito i pribjegavaju.

'Inovativno' knjiženje

S obzirom na to, nije toliko često da klubovi prekrše FFP, ali i dalje postoje oni koji to redovito rade. To su u prvom redu organizacije na čijem su čelu bliskoistočni vlasnici – Manchester City i PSG. UEFA ih je zbog toga u prošlosti sankcionirala smanjenjem broja igrača koje mogu registrirati za Ligu prvaka i pokojom novčanom kaznom, ali uglavnom je sve ostajalo na tome. Onda je početkom prošle godine odlučila "udariti šakom o stol" i izbacila City iz Lige prvaka te ga kaznila s 30 milijuna eura, ali pet mjeseci kasnije Međunarodni sud za sportsku arbitražu očekivano je poništio tu odluku te je engleskom klubu dopustio nastup u najelitnijem europskom klupskom natjecanju i smanjio kaznu na 10 milijuna eura.

PSG-ov predsjednik Nasser Al-Khelaifi svoju je "inovativnost" svijetu pokazao već u nekoliko navrata (naglasak na slučajeve "Neymar" i "Mbappé" 2017.), ali uz njegovu sposobnost, ovoljetne akvizicije pariškom klubu omogućili su i neki objektivni faktori.

Prije svega, treba znati da nogometni klubovi na različite načine vode prihode od izlaznih transfera i rashode od ulaznih. Primjerice, ako je klub prodao igrača za 50 milijuna eura, cijeli taj iznos će knjižiti u prihod godine u kojoj se to dogodilo. S druge strane, s obzirom na to da je igrač nematerijalna imovina, iznos koji je plaćen za njegovo dovođenje može se knjižiti tako da se podijeli na broj godina na koliko je ugovor potpisan. Jedan od najboljih primjera PSG-ovih manevara je transfer Kyliana Mbappéa. Parižani su u ljeto 2017. praktički kupili mladu zvijezdu od Monaca, ali je transfer dogovoren na način da je Mbappé prvo godinu dana službeno bio na posudbi u Parizu, a onda je u ljeto 2018. plaćen već unaprijed dogovoreni iznos koji se kretao oko 150 milijuna eura. PSG se na to odlučio upravo zbog FFP-a, a Mbappé 2018. i dalje nije koštao Parižane 150 milijuna eura, već je taj iznos u knjigama podijeljen na cijeli period trajanja njegova ugovora, odnosno četiri godine.

Čeferin ga simpatizira

Nadalje, s obzirom na pandemiju koronavirusa, UEFA je odlučila "olabaviti" pravila FFP-a te je dopustila klubovima ulazak u minus od 30 milijuna eura ako dokažu da je ta razlika uzrokovana pandemijom. Ne treba ni sumnjati da će Al-Khelaifi pronaći način kako to dokazati, a ako i zapne negdje, UEFA će zasigurno pronaći način kako mu progledati kroz prste. Naime, PSG-ov predsjednik ostao je uz UEFA-u dok je "dvanaestero odmetnika" pokušavalo pokrenuti Superligu, zbog čega je zadobio posebne simpatije Aleksandera Čeferina, a nedugo potom je i preuzeo čelnu poziciju u Europskom udruženju klubova (ECA) od "izgnanika" Andree Agnellija.

Uz to sve, treba napomenuti i da je zbog pandemije koronavirusa Ligue 1 odgodila uvođenje pravila koje bi branilo klubovima da im plaće igrača prelaze 70 posto ostvarenih prihoda, i to tek za sezonu 2023./24.

---

image
Zanimljivo je i kako je 2017. PSG od Monaca kupio mladu zvijezdu Kyliana Mbappéa i nije prekršio UEFA-in 'Financijski fair play'
AFP
---

PSG zbog toga sada ima momčad za koju će sve osim domaćeg i europskog naslova biti neuspjeh, iako u novu prvenstvenu sezonu nisu ušli kao branitelji naslova. Aktualni prvak je Lille, koji je prošle godine prošao kroz velike turbulencije. Klub sa sjevera Francuske promijenio je vlasnika u prosincu 2020., nakon što je poduzetnik Gérard López izgubio povjerenje glavnog investitora, zloglasnog Elliott Management Corporationa. Razlog su bile godine poslovanja s gubitkom, koje su eskalirale pojavom pandemije, koja je prvo prijevremeno prekinula francusko prvenstvo, a onda ispraznila tribine.

Nerealan plan

Vjeruje se da slična sudbina čeka i većinu ostalih francuskih prvoligaša, a jedan od glavnih razloga je spektakularna propast ugovora o TV pravima koji se od početka činio predobar da bi bio istinit. LFP, koji vodi francuske Ligue 1 i Ligue 2, 2018. je odlučio otkazati suradnju Canal+ koji je bio nositelj njihovih televizijskih prava u Francuskoj više od 30 godina te potpisati ugovor sa španjolskim Mediaproom.

Mediapro je tada ponudio čak 60 posto veći iznos od Canal+, odnosno ukupno gotovo tri milijarde eura kroz četiri godine, ali je propao nakon samo nekoliko mjeseci. Vodstvu LFP-a vjerojatno je trebalo biti sumnjivo to što je Mediapro netom prije došao s ponudom Talijanima, ali su ih oni odbili jer im nije ponuđena nikakva garancija. Francuzi garanciju nisu ni tražili, nisu se raspitali koliko je španjolska TV kuća upoznata s njihovim tržištem, niti su preispitali njezin poprilično nerealan plan.

Naime, Mediapro nije imao nikakvu platformu u Francuskoj, već je morao otvoriti poseban kanal koji je odlučio naplaćivati 25 eura mjesečno. Problem je bio u tome što im je za profitabilnost trebalo tri i pol milijuna pretplatnika, dok su ih oni navodno uspjeli privući otprilike 600 tisuća, što i ne čudi ako znamo da kanal nije prikazivao nijednu drugu važniju nogometnu ligu.

Mediapro je platio samo prvu ratu koja je iznosila 150 milijuna eura, a onda je u prosincu ugovor raskinut uz dodatnih 100 milijuna eura koje je španjolska TV kuća morala isplatiti kao odštetu. No, složit ćete se da je 250 milijuna eura zaista sitnica u kontekstu ugovorene tri milijarde. Klubovi Ligue 1 tako su ostali na vjetrometini, jer su svoje budžete odredili prema planiranim prihodima od TV prava, a sada su ostali bez gotovo polovice.

Ugovor s Amazonom

LFP je prodao prava na preostali dio prošle sezone Canal+, ali je za preostale tri sezone pronašao novu tvrtku koja će biti vlasnik prava na domaće prijenose – Amazon Prime. No, i to se čini kao pomalo nelogičan potez koji se može percipirati gotovo isključivo kao želja za uspostavljanjem dobrih odnosa sa streaming divom. Amazon je prava na prijenos platio samo 250 milijuna eura godišnje, što je trostruko manje od Mediaproa, dok je čak i ponuda Canal+, koju je LFP odbio, bila značajno veća od Amazonove.

LFP je tako ušao u otvoreni "rat" s dugogodišnjim partnerom, jer je Canal+ iz cijele priče izišao kao najveći gubitnik. Naime, 2020. su otkupili prava na samo 20 posto utakmica Ligue 1 po kolu od beIN-a (na čijem je čelu, zanimljivo, Nasser Al-Khelaifi) za čak 332 milijuna eura po sezoni. Iz beIN-a su se navodno bili prepali da su debelo preplatili dvije utakmice po kolu (što se pokazalo točnim) te su ih rado preprodali Canal+, koji se sada nalazi u apsurdnoj situaciji da 20 posto utakmica plaća 33 posto više nego što Amazon plaća za njih 80 posto.

---

image
Trening veličanstvenih - Di María, Mbappé, Neymar i Messi
AFP
---

Sud je odbacio žalbu Canal+ da se sve utakmice ponovno stave na tržište, umjesto samo onih Mediaproovih 80 posto, a Canal+ je onda zaprijetio da neće nastaviti plaćati prava te da neće uopće prikazivati utakmice na svom programu. No, ranije ovog mjeseca sud ih je u tome zaustavio.

Bez obzira na činjenicu da Canal+ i dalje mora plaćati puni iznos, klubovi će na godišnjoj bazi od TV prava zarađivati gotovo 50 posto manje od onoga na što su računali, zbog čega nije ni najmanje čudno što su se našli u teškoj situaciji. Mnogi vlasnici klubova sada su prisiljeni pronalaziti kupce ili barem ulagače, dok ćemo također svjedočiti i sve bržoj prodaji njihovih najatraktivnijih eksponata. To će vrlo vjerojatno dovesti do dodatnog pada kvalitete lige koja ionako već godinama kaska za ostalim članovima liga "petice", a prvi korak se dogodio već nakon playoff runde Lige prvaka, jer je portugalska Primeira preskočila Ligue 1 na UEFA-inoj ljestvici.

Isplata kriptovalutama

Iako francuski klubovi iz godine u godinu "proizvode" neke od najtalentiranijih nogometaša na svijetu, velika većina njih odlazi u Englesku, Italiju, Španjolsku i Njemačku čim malo stasa. Prema istraživanju Međunarodnog centra za sportske studije (CIES), Ligue 1 je od svih liga "petice" (prije nego što je ispala iz tog društva) davala najveći postotak minuta igračima do 21 godine, ali isto tako je najviše igrača napuštalo ligu dok su još igrali za mladu reprezentaciju, zbog čega, primjerice, u Premier ligi i Serie A najveću "koloniju" čine upravo Francuzi, dok Francuska također bilježi najveći rast broja "emigranata" u inozemne lige.

Nassera Al-Khelaifija ništa od toga ne zabrinjava, jer on u PSG-u gradi carstvo koje ne mari za ostatak francuskog nogometa. Uostalom, trofej Lige prvaka je jedino što on vidi kao neophodno za daljnji rast brenda. Jer, PSG je danas upravo to – brend. Parižanima sportsku opremu izrađuje Nike, ali za razliku od ostalih klubova, na njihovoj prednjoj strani dresa se ne može vidjeti logotip američke tvrtke, već silueta "Air Jordana". Doduše, i dalje se radi o Nikeu, ali u ovom slučaju određeni dio kolača ide Michaelu Jordanu. PSG se na taj način želi pozicionirati kao univerzalni "lifestyle" brend, a ne "samo" nogometni klub, dok povezanost s globalnom navijačkom bazom pokušava razvijati putem navijačkih kriptovaluta u kojima će i Messiju biti isplaćen dio ugovora.

Vlasnik pariškog kluba, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani uz pomoć svog namjesnika Al-Khelaifija samo nastavlja nacionalnu politiku Katara koji već desetljećima razvija sliku o sebi kroz sport, ali svakim novim potezom PSG-a javlja se dojam da je svaki korak naprijed za njih zapravo korak natrag za francuski, a moguće i cijeli europski nogomet.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
Nasser Al-Khelaifi, predsjednik PSG-a, i najpopularniji doseljenik u Pariz - Lionel Messi
AFP
Zanimljivo je i kako je 2017. PSG od Monaca kupio mladu zvijezdu Kyliana Mbappéa i nije prekršio UEFA-in 'Financijski fair play'
AFP
Trening veličanstvenih - Di María, Mbappé, Neymar i Messi
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/svemocni-nasser-al-khelaifi-drma-nogometnom-europom-ali-dok-njegova-domovina-i-psg-rastu-francuski-nogomet-se-srozava-1123334 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=55058c01fd6079bf2875bc40d551b1041207ca77 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svemo%C4%87ni+Nasser+Al-Khelaifi+drma+nogometnom+Europom%2C+ali+dok+njegova+domovina+i+PSG+rastu%2C+francuski+nogomet+se+srozava&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fsvemocni-nasser-al-khelaifi-drma-nogometnom-europom-ali-dok-njegova-domovina-i-psg-rastu-francuski-nogomet-se-srozava-1123334 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fsvemocni-nasser-al-khelaifi-drma-nogometnom-europom-ali-dok-njegova-domovina-i-psg-rastu-francuski-nogomet-se-srozava-1123334 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGRA MILIJARDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometIGRA MILIJARDI

Svemoćni Nasser Al-Khelaifi drma nogometnom Europom, ali dok njegova domovina i PSG rastu, francuski nogomet se srozava

29. kolovoza 2021. - 10:10

Transfer Lionela Messija u PSG definitivno se može nazvati jednim od najšokantnijih raspleta u modernoj povijesti nogometa, a prašina koju je izazvao još se nije slegla.

Čelnici elitnih europskih klubova u nevjerici se pitaju kako je moguće da su Parižani oformili ekipu u čijem će napadu igrati Messi, Neymar i Mbappé, obranom zapovijedati jedan od najkvalitetnijih stopera današnjice Sergio Ramos, a najbolji igrač netom završenog Europskog prvenstva Gianluigi Donnarumma neće imati mjesta među vratnicama, već će sezonu započeti na klupi – sve toa da nisu prekršili UEFA-in "Financijski fair play" (FFP).

Basnoslovne plaće

Doduše, postoji šansa da Mbappé ode u Real već ovog ljeta, ali ne zbog toga što ga je PSG prisiljen prodati, već zbog toga što je Francuzu dječački san ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:06