stdClass Object ( [id] => 1142760 [title] => Što danas rade nogometaši kada prestanu s igranjem? Pirlo ima svoj vinograd, Flamini je milijarder koji proizvodi gorivo budućnosti, Lahmu baš i ne ide... [alias] => sto-danas-rade-nogometasi-kada-prestanu-s-igranjem-pirlo-ima-svoj-vinograd-flamini-je-milijarder-koji-proizvodi-gorivo-buducnosti-lahmu-bas-i-ne-ide [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Profesionalna karijera nogometaša malo je drugačija od one "običnih ljudi", ponajviše zato što je njihov "vijek trajanja" neusporedivo kraći.

Rijetki su primjeri igrača koji svoj kruh zarađuju naganjajući loptu nakon svoje 40., zbog čega se mnogi od njih nakon, ali i za vrijeme karijere okreću i nekim drugim poslovima.

U Lijepoj našoj je dugo vremena bio standard da nogometaši nakon umirovljenja otvore kafić ili restoran, dok je posljednjih godina u našem medijskom prostoru došlo i do pojave "profesionalnih" stručnih komentatora. Tu se posebno izdvaja Joško Jeličić, koji se svojim radom na HRT-u etablirao kao svojevrsni nogometni "influencer" britanskog tipa, koji kombinacijom svog znanja i pristupa privlači široke mase.

U Velikoj Britaniji to je već postao standard, a u gomili bivših igrača i trenera koji i više nego dobro zarađuju od toga, posebno se izdvajaju Gary Lineker, Jamie Carragher, Gary Neville, Roy Keane i Rio Ferdinand. Svojim komentarima bez dlake na jeziku, koji u slučaju Keanea ponekad graniče s dobrim ukusom, nametnuli su se kao neizostavni dio britanskog nogometnog folklora i praktički postali prvenstveno televizijske ličnosti, a tek onda "bivši igrači".

Flaminijev ekstrem

I dok je njihov odabir nove karijere bliži onoj igračkoj, postoje i primjeri nogometaša koji su otišli u potpuno suprotnom smjeru te u nekim slučajevima zgrnuli čak i veći novac nego što su ga zaradili igrajući nogomet.

Vjerojatno najekstremniji je onaj Mathieua Flaminija. Bivši francuski nogometaš koji je tijekom karijere nosio dres Marseillea, Arsenala, Milana, Crystal Palacea i Getafea, s prijateljem je osnovao tvrtku GF Biochemicals koja jedina na svijetu masovno proizvodi levulinsku kiselinu – biokemijski spoj koji se smatra gorivom budućnosti.

---

image
Mathieu Flamini upustio se u najzanimljiviji projekt. Riječ je o proizvodnji levulinske kiseline
AFP
---

O tvrtki se zapravo ne zna puno, dok Flamini i njegov poslovni partner ne izlaze često u javnost, stoga se ne može sa sigurnošću reći koliko tvrtka vrijedi i koliko je njihov proizvod daleko od široke potrošnje. No ono što se zna jest da GF Biochemicals redovito dobiva nagrade za svoj trud da Zemlju učini "zelenijom" te da tržište biogoriva danas vrijedi između 30 i 50 milijardi eura.

Kako Flaminijeva tvrtka jedina za sada ima mogućnost masovne proizvodnje levulinske kiseline, za pretpostaviti je da je veliki komad tog tržišta njihov.

Iako nije ni blizu Flaminija, Gerard Piqué također već godinama radi na podebljavanju svog bankovnog računa, iako još nije objesio kopačke o klin.

Barcelonin stoper predsjednik je Kosmos Holdinga, tvrtke koju je osnovao zajedno s Hiroshijem Mikitanijem, vlasnikom online trgovine Rakuten. Kosmos Holding je tvrtka koja se bavi ulaganjem u sport i medijski biznis, a najzvučniji posao koji je sklopila jest onaj s ITF-om (Međunarodnom teniskom federacijom), te će sljedećih 25 godina upravljati Davis Cupom čija vrijednost iznosi tri milijarde dolara.

---

image
Gerard Pique predsjednik je tvrtke Kosmos Holding
AFP
---

Kosmos Holdingu 2018. se pridružio i američki milijarder Larry Ellison, najpoznatiji kao suosnivač "Oraclea", a grupacija je u međuvremenu kupila klub iz treće španjolske lige FC Andorra, preuzela većinski udio u Gimnàstic Manresi, koja je pretvorena u omladinski pogon FC Andorre, a ove je godine otkupila prava na televizijski prijenos Copa Américe za područje Španjolske.

Lahmu baš i ne ide

Bivši kapetan Bayern Münchena i njemačke nogometne reprezentacije, Philipp Lahm, također se bacio u poslovne vode, samo je on, kako to i priliči jednom Nijemcu, otišao u malo pragmatičnijem smjeru. Naime, Lahm je 2017. preuzeo 50 posto dionica Sixtusa, posrnule tvrtke koja se bavi proizvodima za osobnu njegu od prirodnih sastojaka, a onda je sljedeće godine postao vlasnik većinskog udjela u Schneekoppeu, poznatoj tvrtki za proizvodnju zdrave hrane koja se također našla u krizi. Na te poteze ga je nagovorio njegov dugogodišnji menadžer Roman Grill, koji je preuzeo direktorske pozicije u spomenutim tvrtkama.

Ono što je zanimljivo jest to da je Lahm prije ulaska u poslovne vode dobio mjesto sportskog direktora Bayerna te se odlučio uhvatiti ukoštac s tvrtkama koje su godinama loše poslovale.

Ipak, u novim vodama nije uspijevao postići rezultate kao na nogometnim terenima. Sa Sixtusom je morao proći fazu rezanja troškova, što je rezultiralo mnogim otpuštanjima radnika, a onda i tužbama prema tvrtki, dok mu ni u Schneekoppeu ne cvjetaju ruže.

Dok se Lahm na tržištu bori kao "običan poslovni čovjek", Zlatan Ibrahimović svoje poslovno carstvo gradi na račun svog imena.

Šveđanin u svom portfelju ima liniju odjeće i parfema, vitaminsku vodu te 23,5 posto švedskog prvoligaša Hammarbyja. To ulaganje pokazalo se problematično za fanove Malmöa, kluba iz kojeg je potekao, a koji su u nekoliko navrata vandalizirali njegov kip koji se nalazi u Malmöu.

Cristiano Ronaldo, koji veliki dio svog bogatstva duguje unosnim sponzorskim ugovorima, također na tržištu djeluje vrlo svestrano.

Osim linije odjeće koja je atraktivna prvenstveno zbog činjenice da joj je vlasnik Ronaldo, Portugalac je poznat po lancu hotela diljem svijeta, ali i klinikama za presađivanje kose.

Također je uložio svoj kapital u dionice renomiranih svjetskih tvrtki, kao što su primjerice Apple i Volkswagen, dok mu je najnoviji poslovni pothvat ulaganje u tvrtku za iznajmljivanje privatnih aviona.

I dok njegovi kolege ulažu u financijski zahtjevne i često rizične poslove, Andrea Pirlo nakon završetka igračke karijere uživa u svojim vinogradima.

---

image
AFP
---

Doduše, u međuvremenu je ušao u trenerske vode i odradio poprilično turbulentnu sezonu na klupi Juventusa nakon koje je dobio otkaz, ali Talijan već godinama ima uspješnu vinariju na sjeveru Italije, točnije u okolici Brescije, u kojoj proizvodi organska vina. Iako je Pirlovo ime zapravo najbolji marketing koji vina mogu imati, ako je vjerovati onima koji su ih probali, radi se o zaista kvalitetnom proizvodu, a Pirlo se s vremenom proširio i izvan granica domovine.

A ima i umjetničkih duša

No, čak i kada mu se vina ne bi dobro prodavala, Pirlo se ne bi trebao brinuti za egzistenciju, s obzirom na to da je njegov otac Luigi vlasnik jedne od najvećih talijanskih tvrtki za trgovinu metalom. "Elg Steel", koja godišnje uprihodi više od 70 milijuna eura od prodaje. Andrea, naravno, ima svoj udio u obiteljskom poslu.

Među bivšim nogometašima ima i umjetničkih duša, kao što su Vinnie Jones i Eric Cantona. Legendarni grubijan Jones najpoznatiji je po ulogama u filmovima Guya Ritchieja "Snatch" i "Lock, Stock and Two Smoking Barrels", te "X-Men: The Last Stand" i "Escape Plan" u kojem se našao pored Sylvestera Stallonea i Arnolda Schwarzeneggera, dok će ga nogometni ljubitelji posebno pamtiti kao protagonista sportske komedije "Mean Machine" u kojoj glumi bivšeg engleskog reprezentativca koji je završio u zatvoru zbog namještanja utakmice.

---

image
Vinnie Jones je u filmskoj karijeri najviše glumio u filmovima Guya Ritchieja
AFP
---

Za razliku od Jonesa, koji uglavnom igra karakterno slične likove, Cantona ima više artistički pristup glumi te se od aktivnog igranja pozdravio već s 30 godina i okrenuo filmskoj industriji.

Globalno zapaženih uloga baš i nema, jer uglavnom glumi u filmovima francuske i europske produkcije, a možda je najpoznatiji po dosta dobrom ostvarenju iz 2009. "Looking for Eric" u kojem igra sebe i pomaže poštaru koji navija za Manchester United da se izbori sa životnom krizom.

Hrvatski gledatelji će ga, pak, posebno pamtiti po ulozi u filmu "Anka Brazilijanka" snimljenom po knjizi Mate Lovraka.

---

image
Eric Cantona upustio se u svijet filma, na fotografiji je u društvu Cvite Viljac i Anđele Ramljak, na premijeri filma 'Anka Brazilijanka'
Ranko Šuvar/Cropix
---

Postoje i oni nogometaši koji su svoje bogatstvo stekli na poprilično nekonvencionalan način, kao što je Thomas Gravesen. Danac koji je u karijeri igrao za HSV, Everton, Real Madrid i Celtic navodno je "težak" preko sto milijuna dolara, a iako nitko ne zna točno kako ih je zaradio, mnogi govore da je do njih došao za poker-stolom.

Gravesen, naime, živi u luksuznoj zatvorenoj četvrti Las Vegasa u kojoj kuće imaju, između ostalih, Nicholas Cage i Andre Agassi, a kako je tijekom svoje karijere bio prosječan veznjak, zadužen prvenstveno za destrukciju protivničke igre i za kojeg se još uvijek mnogi čude kako je uspio završiti u Realu, jasno je da si takav život ne može priuštiti samo od novca koji je zaradio u igračkoj karijeri.

Priča koja je kružila jedno vrijeme po poznatim pokeraškim forumima glasi da je Danac godinama igrao "head to head" (jedan na jedan) partije pokera s ogromnim ulozima te da je na taj način zgrnuo bogatstvo. Osobe koje su to tvrdile otkrile su i što znači "ogroman ulog" u Gravesenovu slučaju, rekavši kako je jednom prilikom izgubio čak 54 milijuna dolara u jednoj večeri.

---

image
Thomas Gravesen (lijevo) u društvu Dennisa Rommedahla (desno) zaradio je bogatstvo - na kocki!?
AFP
---

Neki su, pak, rekli da je Danac profitirao od dobrih investicija, a kako to uglavnom biva kada su u pitanju priče obavijene velom tajne koje se svode samo na svjedočanstva anonimnih osoba, istina je vjerojatno negdje na pola puta.

Briga Beckhama za kritike

Od svih bivših nogometaša koji nakon karijere zarađuju čak i bolje nego dok su igrali, možda "najnogometniji" put ima David Beckham.

Prelaskom iz Real Madrida u Los Angeles Galaxy 2007. godine osigurao si je lagodan ostatak života, ubacivši u ugovor stavku koju nitko nikada prije nije dobio, a koja mu je garantirala mogućnost da za samo 25 milijuna dolara osnuje klub i kupi mjesto u ligi kada dođe do ekspanzije MLS-a.

Beckham je tu opciju iskoristio 2014. te je kao predvodnik grupacije Miami Beckham United osnovao Inter Miami CF, koji je premijeru u MLS-u imao u ožujku 2020. godine. Beckham je također i direktor engleskog četvrtoligaša Salford Cityja, kojeg je kupio zajedno sa svojim bivšim suigračima iz Manchester Uniteda Nickyjem Buttom, Ryanom Giggsom, Garyjem Nevilleom, Philom Nevilleom i Paulom Scholesom.

---

image
David Beckham s Nasserom al-Khelaifijem, čovjekom od povjerenja vladajuće katarske obitelji i predsjednikom PSG-a
AFP
---

Uz sve to, još uvijek sjajno zarađuje od raznoraznih sponzorskih ugovora, među kojima se odnedavno našao i onaj s Katarom, prema kojem će legendarni veznjak biti zaštitno lice Svjetskog prvenstva 2022. i obnašati dužnost ambasadora sljedećih 10 godina, za što će u džep spremiti oko 175 milijuna eura.

Taj njegov potez naišao je na osudu gotovo cijelog nogometnog svijeta i šire, ali Beckham kao pravi biznismen nikada nije propustio ugrabiti priliku koja mu se pruža za zgrnuti još novca.

Vrli novi svijet u kojem živimo osigurava nogometašima veću zaradu nego ikada, ali im ujedno daje i mogućnost da nakon završetka karijere novac ulože na razne načine, ili možda započnu neku sasvim drugu karijeru.

Bilo to vođenje revolucionarne tvrtke koja proizvodi gorivo budućnosti, uskakanje u šoubiznis ili zgrtanje milijuna za poker-stolovima, nogometaši su danas svestraniji nego ikada i često nakon igračke mirovine vode još dinamičniji i zanimljiviji život.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => balun pa biznis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => balun pa biznis 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-10 10:27:00 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-13 20:05:00 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-11-13 20:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 222 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19958950.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19959184.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19958944.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19958946.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19958948.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19958952.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19958954.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/10\/19958956.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","Ranko \u0160uvar\/Cropix","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Philipp Lahm - njemu biznis ba\u0161 i ne ide najbolje
\n\u00a0","","Gerard Pique predsjednik je tvrtke Kosmos Holding","Eric Cantona upustio se u svijet filma, na fotografiji je u dru\u0161tvu Cvite Viljac i An\u0111ele Ramljak, na premijeri filma 'Anka Brazilijanka'","Vinnie Jones je u filmskoj karijeri najvi\u0161e glumio u filmovima Guya Ritchieja","Mathieu Flamini upustio se u najzanimljiviji projekt. Rije\u010d je o proizvodnji levulinske kiseline","Thomas Gravesen (lijevo) u dru\u0161tvu Dennisa Rommedahla (desno) zaradio je bogatstvo - na kocki!?","David Beckham s Nasserom al-Khelaifijem, \u010dovjekom od povjerenja vladaju\u0107e katarske obitelji i predsjednikom PSG-a"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x681","hd_19958950_1920.jpg":"1920x1080","k_19958950_1280.jpg":"1280x1280","k_19958950_1024.jpg":"1024x1024","k_19958950_640.jpg":"640x640","k_19958950_480.jpg":"480x480","k_19958950_340.jpg":"340x340","k_19958950_220.jpg":"220x220","o_19958950_1280.jpg":"1280x851","o_19958950_1024.jpg":"1024x681","o_19958950_640.jpg":"640x425","o_19958950_480.jpg":"480x319","o_19958950_340.jpg":"340x226","o_19958950_220.jpg":"220x146","h_19958950_1280.jpg":"1280x854","h_19958950_1024.jpg":"1024x683","h_19958950_640.jpg":"640x427","h_19958950_480.jpg":"480x320","h_19958950_340.jpg":"340x227","h_19958950_220.jpg":"220x147","pp_19958950_1280.jpg":"1006x1280","pp_19958950_1024.jpg":"805x1024","pp_19958950_640.jpg":"503x640","pp_19958950_480.jpg":"377x480","pp_19958950_340.jpg":"267x340","pp_19958950_220.jpg":"173x220"},{"size0":"769x1024","hd_19959184_1920.jpg":"1920x1080","k_19959184_1280.jpg":"1280x1280","k_19959184_1024.jpg":"1024x1024","k_19959184_640.jpg":"640x640","k_19959184_480.jpg":"480x480","k_19959184_340.jpg":"340x340","k_19959184_220.jpg":"220x220","o_19959184_1280.jpg":"1280x1704","o_19959184_1024.jpg":"1024x1363","o_19959184_640.jpg":"640x852","o_19959184_480.jpg":"480x639","o_19959184_340.jpg":"340x452","o_19959184_220.jpg":"220x292","h_19959184_1280.jpg":"1280x854","h_19959184_1024.jpg":"1024x683","h_19959184_640.jpg":"640x427","h_19959184_480.jpg":"480x320","h_19959184_340.jpg":"340x227","h_19959184_220.jpg":"220x147","pp_19959184_1280.jpg":"1006x1280","pp_19959184_1024.jpg":"805x1024","pp_19959184_640.jpg":"503x640","pp_19959184_480.jpg":"377x480","pp_19959184_340.jpg":"267x340","pp_19959184_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19958944_1920.jpg":"1920x1080","k_19958944_1280.jpg":"1280x1280","k_19958944_1024.jpg":"1024x1024","k_19958944_640.jpg":"640x640","k_19958944_480.jpg":"480x480","k_19958944_340.jpg":"340x340","k_19958944_220.jpg":"220x220","o_19958944_1280.jpg":"1280x852","o_19958944_1024.jpg":"1024x682","o_19958944_640.jpg":"640x426","o_19958944_480.jpg":"480x319","o_19958944_340.jpg":"340x226","o_19958944_220.jpg":"220x146","h_19958944_1280.jpg":"1280x854","h_19958944_1024.jpg":"1024x683","h_19958944_640.jpg":"640x427","h_19958944_480.jpg":"480x320","h_19958944_340.jpg":"340x227","h_19958944_220.jpg":"220x147","pp_19958944_1280.jpg":"1006x1280","pp_19958944_1024.jpg":"805x1024","pp_19958944_640.jpg":"503x640","pp_19958944_480.jpg":"377x480","pp_19958944_340.jpg":"267x340","pp_19958944_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19958946_1920.jpg":"1920x1080","k_19958946_1280.jpg":"1280x1280","k_19958946_1024.jpg":"1024x1024","k_19958946_640.jpg":"640x640","k_19958946_480.jpg":"480x480","k_19958946_340.jpg":"340x340","k_19958946_220.jpg":"220x220","o_19958946_1280.jpg":"1280x853","o_19958946_1024.jpg":"1024x682","o_19958946_640.jpg":"640x426","o_19958946_480.jpg":"480x320","o_19958946_340.jpg":"340x226","o_19958946_220.jpg":"220x146","h_19958946_1280.jpg":"1280x854","h_19958946_1024.jpg":"1024x683","h_19958946_640.jpg":"640x427","h_19958946_480.jpg":"480x320","h_19958946_340.jpg":"340x227","h_19958946_220.jpg":"220x147","pp_19958946_1280.jpg":"1006x1280","pp_19958946_1024.jpg":"805x1024","pp_19958946_640.jpg":"503x640","pp_19958946_480.jpg":"377x480","pp_19958946_340.jpg":"267x340","pp_19958946_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19958948_1920.jpg":"1920x1080","k_19958948_1280.jpg":"1280x1280","k_19958948_1024.jpg":"1024x1024","k_19958948_640.jpg":"640x640","k_19958948_480.jpg":"480x480","k_19958948_340.jpg":"340x340","k_19958948_220.jpg":"220x220","o_19958948_1280.jpg":"1280x852","o_19958948_1024.jpg":"1024x682","o_19958948_640.jpg":"640x426","o_19958948_480.jpg":"480x319","o_19958948_340.jpg":"340x226","o_19958948_220.jpg":"220x146","h_19958948_1280.jpg":"1280x854","h_19958948_1024.jpg":"1024x683","h_19958948_640.jpg":"640x427","h_19958948_480.jpg":"480x320","h_19958948_340.jpg":"340x227","h_19958948_220.jpg":"220x147","pp_19958948_1280.jpg":"1006x1280","pp_19958948_1024.jpg":"805x1024","pp_19958948_640.jpg":"503x640","pp_19958948_480.jpg":"377x480","pp_19958948_340.jpg":"267x340","pp_19958948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"756x1024","hd_19958952_1920.jpg":"1920x1080","k_19958952_1280.jpg":"1280x1280","k_19958952_1024.jpg":"1024x1024","k_19958952_640.jpg":"640x640","k_19958952_480.jpg":"480x480","k_19958952_340.jpg":"340x340","k_19958952_220.jpg":"220x220","o_19958952_1280.jpg":"1280x1733","o_19958952_1024.jpg":"1024x1387","o_19958952_640.jpg":"640x866","o_19958952_480.jpg":"480x650","o_19958952_340.jpg":"340x460","o_19958952_220.jpg":"220x297","h_19958952_1280.jpg":"1280x854","h_19958952_1024.jpg":"1024x683","h_19958952_640.jpg":"640x427","h_19958952_480.jpg":"480x320","h_19958952_340.jpg":"340x227","h_19958952_220.jpg":"220x147","pp_19958952_1280.jpg":"1006x1280","pp_19958952_1024.jpg":"805x1024","pp_19958952_640.jpg":"503x640","pp_19958952_480.jpg":"377x480","pp_19958952_340.jpg":"267x340","pp_19958952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"682x1024","hd_19958954_1920.jpg":"1920x1080","k_19958954_1280.jpg":"1280x1280","k_19958954_1024.jpg":"1024x1024","k_19958954_640.jpg":"640x640","k_19958954_480.jpg":"480x480","k_19958954_340.jpg":"340x340","k_19958954_220.jpg":"220x220","o_19958954_1280.jpg":"1280x1921","o_19958954_1024.jpg":"1024x1537","o_19958954_640.jpg":"640x960","o_19958954_480.jpg":"480x720","o_19958954_340.jpg":"340x510","o_19958954_220.jpg":"220x330","h_19958954_1280.jpg":"1280x854","h_19958954_1024.jpg":"1024x683","h_19958954_640.jpg":"640x427","h_19958954_480.jpg":"480x320","h_19958954_340.jpg":"340x227","h_19958954_220.jpg":"220x147","pp_19958954_1280.jpg":"1006x1280","pp_19958954_1024.jpg":"805x1024","pp_19958954_640.jpg":"503x640","pp_19958954_480.jpg":"377x480","pp_19958954_340.jpg":"267x340","pp_19958954_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19958956_1920.jpg":"1920x1080","k_19958956_1280.jpg":"1280x1280","k_19958956_1024.jpg":"1024x1024","k_19958956_640.jpg":"640x640","k_19958956_480.jpg":"480x480","k_19958956_340.jpg":"340x340","k_19958956_220.jpg":"220x220","o_19958956_1280.jpg":"1280x852","o_19958956_1024.jpg":"1024x682","o_19958956_640.jpg":"640x426","o_19958956_480.jpg":"480x319","o_19958956_340.jpg":"340x226","o_19958956_220.jpg":"220x146","h_19958956_1280.jpg":"1280x854","h_19958956_1024.jpg":"1024x683","h_19958956_640.jpg":"640x427","h_19958956_480.jpg":"480x320","h_19958956_340.jpg":"340x227","h_19958956_220.jpg":"220x147","pp_19958956_1280.jpg":"1006x1280","pp_19958956_1024.jpg":"805x1024","pp_19958956_640.jpg":"503x640","pp_19958956_480.jpg":"377x480","pp_19958956_340.jpg":"267x340","pp_19958956_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38770563 Threads: 4 Questions: 7123526694 Slow queries: 3309790 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609013012 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/sto-danas-rade-nogometasi-kada-prestanu-s-igranjem-pirlo-ima-svoj-vinograd-flamini-je-milijarder-koji-proizvodi-gorivo-buducnosti-lahmu-bas-i-ne-ide-1142760 [printLink] => /sport/strani-nogomet/sto-danas-rade-nogometasi-kada-prestanu-s-igranjem-pirlo-ima-svoj-vinograd-flamini-je-milijarder-koji-proizvodi-gorivo-buducnosti-lahmu-bas-i-ne-ide-1142760?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 402678 [name] => andrea pirlo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrea-pirlo [link] => /tag/andrea-pirlo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 277637 [name] => cristiano ronaldo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cristiano-ronaldo [link] => /tag/cristiano-ronaldo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656275 [name] => mathieu flamini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-13 18:04:37 [main_article_id] => 0 [alias] => mathieu-flamini [link] => /tag/mathieu-flamini ) [3] => stdClass Object ( [id] => 247383 [name] => gerard pique [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gerard-pique [link] => /tag/gerard-pique ) [4] => stdClass Object ( [id] => 651905 [name] => philipp lahm [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-05 22:34:11 [main_article_id] => 0 [alias] => philipp-lahm [link] => /tag/philipp-lahm ) [5] => stdClass Object ( [id] => 453707 [name] => David Beckham [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => david-beckham [link] => /tag/david-beckham ) [6] => stdClass Object ( [id] => 246659 [name] => Zlatan Ibrahimović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatan-ibrahimovic [link] => /tag/zlatan-ibrahimovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 504626 [name] => vinnie jones [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinnie-jones [link] => /tag/vinnie-jones ) [8] => stdClass Object ( [id] => 355742 [name] => Eric Cantona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eric-cantona [link] => /tag/eric-cantona ) [9] => stdClass Object ( [id] => 633958 [name] => Thomas Gravesen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-21 09:26:01 [main_article_id] => 0 [alias] => thomas-gravesen [link] => /tag/thomas-gravesen ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => balun pa biznis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što danas rade nogometaši kada prestanu s igranjem? Pirlo ima svoj vinograd, Flamini je milijarder koji proizvodi gorivo budućnosti, Lahmu baš i ne ide... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958950.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Philipp Lahm - njemu biznis baš i ne ide najbolje
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958950.jpg [title] => Philipp Lahm - njemu biznis baš i ne ide najbolje
 
AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19959184.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958944.jpg [title] => Gerard Pique predsjednik je tvrtke Kosmos Holding AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958946.jpg [title] => Eric Cantona upustio se u svijet filma, na fotografiji je u društvu Cvite Viljac i Anđele Ramljak, na premijeri filma 'Anka Brazilijanka' Ranko Šuvar/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958948.jpg [title] => Vinnie Jones je u filmskoj karijeri najviše glumio u filmovima Guya Ritchieja AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958952.jpg [title] => Mathieu Flamini upustio se u najzanimljiviji projekt. Riječ je o proizvodnji levulinske kiseline AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958954.jpg [title] => Thomas Gravesen (lijevo) u društvu Dennisa Rommedahla (desno) zaradio je bogatstvo - na kocki!? AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/10/19958956.jpg [title] => David Beckham s Nasserom al-Khelaifijem, čovjekom od povjerenja vladajuće katarske obitelji i predsjednikom PSG-a AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Profesionalna karijera nogometaša malo je drugačija od one "običnih ljudi", ponajviše zato što je njihov "vijek trajanja" neusporedivo kraći.

Rijetki su primjeri igrača koji svoj kruh zarađuju naganjajući loptu nakon svoje 40., zbog čega se mnogi od njih nakon, ali i za vrijeme karijere okreću i nekim drugim poslovima.

U Lijepoj našoj je dugo vremena bio standard da nogometaši nakon umirovljenja otvore kafić ili restoran, dok je posljednjih godina u našem medijskom prostoru došlo i do pojave "profesionalnih" stručnih komentatora. Tu se posebno izdvaja Joško Jeličić, koji se svojim radom na HRT-u etablirao kao svojevrsni nogometni "influencer" britanskog tipa, koji kombinacijom svog znanja i pristupa privlači široke mase.

U Velikoj Britaniji to je već postao standard, a u gomili bivših igrača i trenera koji i više nego dobro zarađuju od toga, posebno se izdvajaju Gary Lineker, Jamie Carragher, Gary Neville, Roy Keane i Rio Ferdinand. Svojim komentarima bez dlake na jeziku, koji u slučaju Keanea ponekad graniče s dobrim ukusom, nametnuli su se kao neizostavni dio britanskog nogometnog folklora i praktički postali prvenstveno televizijske ličnosti, a tek onda "bivši igrači".

Flaminijev ekstrem

I dok je njihov odabir nove karijere bliži onoj igračkoj, postoje i primjeri nogometaša koji su otišli u potpuno suprotnom smjeru te u nekim slučajevima zgrnuli čak i veći novac nego što su ga zaradili igrajući nogomet.

Vjerojatno najekstremniji je onaj Mathieua Flaminija. Bivši francuski nogometaš koji je tijekom karijere nosio dres Marseillea, Arsenala, Milana, Crystal Palacea i Getafea, s prijateljem je osnovao tvrtku GF Biochemicals koja jedina na svijetu masovno proizvodi levulinsku kiselinu – biokemijski spoj koji se smatra gorivom budućnosti.

---

image
Mathieu Flamini upustio se u najzanimljiviji projekt. Riječ je o proizvodnji levulinske kiseline
AFP
---

O tvrtki se zapravo ne zna puno, dok Flamini i njegov poslovni partner ne izlaze često u javnost, stoga se ne može sa sigurnošću reći koliko tvrtka vrijedi i koliko je njihov proizvod daleko od široke potrošnje. No ono što se zna jest da GF Biochemicals redovito dobiva nagrade za svoj trud da Zemlju učini "zelenijom" te da tržište biogoriva danas vrijedi između 30 i 50 milijardi eura.

Kako Flaminijeva tvrtka jedina za sada ima mogućnost masovne proizvodnje levulinske kiseline, za pretpostaviti je da je veliki komad tog tržišta njihov.

Iako nije ni blizu Flaminija, Gerard Piqué također već godinama radi na podebljavanju svog bankovnog računa, iako još nije objesio kopačke o klin.

Barcelonin stoper predsjednik je Kosmos Holdinga, tvrtke koju je osnovao zajedno s Hiroshijem Mikitanijem, vlasnikom online trgovine Rakuten. Kosmos Holding je tvrtka koja se bavi ulaganjem u sport i medijski biznis, a najzvučniji posao koji je sklopila jest onaj s ITF-om (Međunarodnom teniskom federacijom), te će sljedećih 25 godina upravljati Davis Cupom čija vrijednost iznosi tri milijarde dolara.

---

image
Gerard Pique predsjednik je tvrtke Kosmos Holding
AFP
---

Kosmos Holdingu 2018. se pridružio i američki milijarder Larry Ellison, najpoznatiji kao suosnivač "Oraclea", a grupacija je u međuvremenu kupila klub iz treće španjolske lige FC Andorra, preuzela većinski udio u Gimnàstic Manresi, koja je pretvorena u omladinski pogon FC Andorre, a ove je godine otkupila prava na televizijski prijenos Copa Américe za područje Španjolske.

Lahmu baš i ne ide

Bivši kapetan Bayern Münchena i njemačke nogometne reprezentacije, Philipp Lahm, također se bacio u poslovne vode, samo je on, kako to i priliči jednom Nijemcu, otišao u malo pragmatičnijem smjeru. Naime, Lahm je 2017. preuzeo 50 posto dionica Sixtusa, posrnule tvrtke koja se bavi proizvodima za osobnu njegu od prirodnih sastojaka, a onda je sljedeće godine postao vlasnik većinskog udjela u Schneekoppeu, poznatoj tvrtki za proizvodnju zdrave hrane koja se također našla u krizi. Na te poteze ga je nagovorio njegov dugogodišnji menadžer Roman Grill, koji je preuzeo direktorske pozicije u spomenutim tvrtkama.

Ono što je zanimljivo jest to da je Lahm prije ulaska u poslovne vode dobio mjesto sportskog direktora Bayerna te se odlučio uhvatiti ukoštac s tvrtkama koje su godinama loše poslovale.

Ipak, u novim vodama nije uspijevao postići rezultate kao na nogometnim terenima. Sa Sixtusom je morao proći fazu rezanja troškova, što je rezultiralo mnogim otpuštanjima radnika, a onda i tužbama prema tvrtki, dok mu ni u Schneekoppeu ne cvjetaju ruže.

Dok se Lahm na tržištu bori kao "običan poslovni čovjek", Zlatan Ibrahimović svoje poslovno carstvo gradi na račun svog imena.

Šveđanin u svom portfelju ima liniju odjeće i parfema, vitaminsku vodu te 23,5 posto švedskog prvoligaša Hammarbyja. To ulaganje pokazalo se problematično za fanove Malmöa, kluba iz kojeg je potekao, a koji su u nekoliko navrata vandalizirali njegov kip koji se nalazi u Malmöu.

Cristiano Ronaldo, koji veliki dio svog bogatstva duguje unosnim sponzorskim ugovorima, također na tržištu djeluje vrlo svestrano.

Osim linije odjeće koja je atraktivna prvenstveno zbog činjenice da joj je vlasnik Ronaldo, Portugalac je poznat po lancu hotela diljem svijeta, ali i klinikama za presađivanje kose.

Također je uložio svoj kapital u dionice renomiranih svjetskih tvrtki, kao što su primjerice Apple i Volkswagen, dok mu je najnoviji poslovni pothvat ulaganje u tvrtku za iznajmljivanje privatnih aviona.

I dok njegovi kolege ulažu u financijski zahtjevne i često rizične poslove, Andrea Pirlo nakon završetka igračke karijere uživa u svojim vinogradima.

---

image
AFP
---

Doduše, u međuvremenu je ušao u trenerske vode i odradio poprilično turbulentnu sezonu na klupi Juventusa nakon koje je dobio otkaz, ali Talijan već godinama ima uspješnu vinariju na sjeveru Italije, točnije u okolici Brescije, u kojoj proizvodi organska vina. Iako je Pirlovo ime zapravo najbolji marketing koji vina mogu imati, ako je vjerovati onima koji su ih probali, radi se o zaista kvalitetnom proizvodu, a Pirlo se s vremenom proširio i izvan granica domovine.

A ima i umjetničkih duša

No, čak i kada mu se vina ne bi dobro prodavala, Pirlo se ne bi trebao brinuti za egzistenciju, s obzirom na to da je njegov otac Luigi vlasnik jedne od najvećih talijanskih tvrtki za trgovinu metalom. "Elg Steel", koja godišnje uprihodi više od 70 milijuna eura od prodaje. Andrea, naravno, ima svoj udio u obiteljskom poslu.

Među bivšim nogometašima ima i umjetničkih duša, kao što su Vinnie Jones i Eric Cantona. Legendarni grubijan Jones najpoznatiji je po ulogama u filmovima Guya Ritchieja "Snatch" i "Lock, Stock and Two Smoking Barrels", te "X-Men: The Last Stand" i "Escape Plan" u kojem se našao pored Sylvestera Stallonea i Arnolda Schwarzeneggera, dok će ga nogometni ljubitelji posebno pamtiti kao protagonista sportske komedije "Mean Machine" u kojoj glumi bivšeg engleskog reprezentativca koji je završio u zatvoru zbog namještanja utakmice.

---

image
Vinnie Jones je u filmskoj karijeri najviše glumio u filmovima Guya Ritchieja
AFP
---

Za razliku od Jonesa, koji uglavnom igra karakterno slične likove, Cantona ima više artistički pristup glumi te se od aktivnog igranja pozdravio već s 30 godina i okrenuo filmskoj industriji.

Globalno zapaženih uloga baš i nema, jer uglavnom glumi u filmovima francuske i europske produkcije, a možda je najpoznatiji po dosta dobrom ostvarenju iz 2009. "Looking for Eric" u kojem igra sebe i pomaže poštaru koji navija za Manchester United da se izbori sa životnom krizom.

Hrvatski gledatelji će ga, pak, posebno pamtiti po ulozi u filmu "Anka Brazilijanka" snimljenom po knjizi Mate Lovraka.

---

image
Eric Cantona upustio se u svijet filma, na fotografiji je u društvu Cvite Viljac i Anđele Ramljak, na premijeri filma 'Anka Brazilijanka'
Ranko Šuvar/Cropix
---

Postoje i oni nogometaši koji su svoje bogatstvo stekli na poprilično nekonvencionalan način, kao što je Thomas Gravesen. Danac koji je u karijeri igrao za HSV, Everton, Real Madrid i Celtic navodno je "težak" preko sto milijuna dolara, a iako nitko ne zna točno kako ih je zaradio, mnogi govore da je do njih došao za poker-stolom.

Gravesen, naime, živi u luksuznoj zatvorenoj četvrti Las Vegasa u kojoj kuće imaju, između ostalih, Nicholas Cage i Andre Agassi, a kako je tijekom svoje karijere bio prosječan veznjak, zadužen prvenstveno za destrukciju protivničke igre i za kojeg se još uvijek mnogi čude kako je uspio završiti u Realu, jasno je da si takav život ne može priuštiti samo od novca koji je zaradio u igračkoj karijeri.

Priča koja je kružila jedno vrijeme po poznatim pokeraškim forumima glasi da je Danac godinama igrao "head to head" (jedan na jedan) partije pokera s ogromnim ulozima te da je na taj način zgrnuo bogatstvo. Osobe koje su to tvrdile otkrile su i što znači "ogroman ulog" u Gravesenovu slučaju, rekavši kako je jednom prilikom izgubio čak 54 milijuna dolara u jednoj večeri.

---

image
Thomas Gravesen (lijevo) u društvu Dennisa Rommedahla (desno) zaradio je bogatstvo - na kocki!?
AFP
---

Neki su, pak, rekli da je Danac profitirao od dobrih investicija, a kako to uglavnom biva kada su u pitanju priče obavijene velom tajne koje se svode samo na svjedočanstva anonimnih osoba, istina je vjerojatno negdje na pola puta.

Briga Beckhama za kritike

Od svih bivših nogometaša koji nakon karijere zarađuju čak i bolje nego dok su igrali, možda "najnogometniji" put ima David Beckham.

Prelaskom iz Real Madrida u Los Angeles Galaxy 2007. godine osigurao si je lagodan ostatak života, ubacivši u ugovor stavku koju nitko nikada prije nije dobio, a koja mu je garantirala mogućnost da za samo 25 milijuna dolara osnuje klub i kupi mjesto u ligi kada dođe do ekspanzije MLS-a.

Beckham je tu opciju iskoristio 2014. te je kao predvodnik grupacije Miami Beckham United osnovao Inter Miami CF, koji je premijeru u MLS-u imao u ožujku 2020. godine. Beckham je također i direktor engleskog četvrtoligaša Salford Cityja, kojeg je kupio zajedno sa svojim bivšim suigračima iz Manchester Uniteda Nickyjem Buttom, Ryanom Giggsom, Garyjem Nevilleom, Philom Nevilleom i Paulom Scholesom.

---

image
David Beckham s Nasserom al-Khelaifijem, čovjekom od povjerenja vladajuće katarske obitelji i predsjednikom PSG-a
AFP
---

Uz sve to, još uvijek sjajno zarađuje od raznoraznih sponzorskih ugovora, među kojima se odnedavno našao i onaj s Katarom, prema kojem će legendarni veznjak biti zaštitno lice Svjetskog prvenstva 2022. i obnašati dužnost ambasadora sljedećih 10 godina, za što će u džep spremiti oko 175 milijuna eura.

Taj njegov potez naišao je na osudu gotovo cijelog nogometnog svijeta i šire, ali Beckham kao pravi biznismen nikada nije propustio ugrabiti priliku koja mu se pruža za zgrnuti još novca.

Vrli novi svijet u kojem živimo osigurava nogometašima veću zaradu nego ikada, ali im ujedno daje i mogućnost da nakon završetka karijere novac ulože na razne načine, ili možda započnu neku sasvim drugu karijeru.

Bilo to vođenje revolucionarne tvrtke koja proizvodi gorivo budućnosti, uskakanje u šoubiznis ili zgrtanje milijuna za poker-stolovima, nogometaši su danas svestraniji nego ikada i često nakon igračke mirovine vode još dinamičniji i zanimljiviji život.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP Ranko Šuvar/Cropix AFP AFP AFP AFP
AFP
Philipp Lahm - njemu biznis baš i ne ide najbolje
 
AFP
AFP
Gerard Pique predsjednik je tvrtke Kosmos Holding
Ranko Šuvar/Cropix
Eric Cantona upustio se u svijet filma, na fotografiji je u društvu Cvite Viljac i Anđele Ramljak, na premijeri filma 'Anka Brazilijanka'
AFP
Vinnie Jones je u filmskoj karijeri najviše glumio u filmovima Guya Ritchieja
AFP
Mathieu Flamini upustio se u najzanimljiviji projekt. Riječ je o proizvodnji levulinske kiseline
AFP
Thomas Gravesen (lijevo) u društvu Dennisa Rommedahla (desno) zaradio je bogatstvo - na kocki!?
AFP
David Beckham s Nasserom al-Khelaifijem, čovjekom od povjerenja vladajuće katarske obitelji i predsjednikom PSG-a
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/sto-danas-rade-nogometasi-kada-prestanu-s-igranjem-pirlo-ima-svoj-vinograd-flamini-je-milijarder-koji-proizvodi-gorivo-buducnosti-lahmu-bas-i-ne-ide-1142760 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d71442e7e9bb5efb4a7b889b95f81bb7df4b8d71 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+danas+rade+nogometa%C5%A1i+kada+prestanu+s+igranjem%3F+Pirlo+ima+svoj+vinograd%2C+Flamini+je+milijarder+koji+proizvodi+gorivo+budu%C4%87nosti%2C+Lahmu+ba%C5%A1+i+ne+ide...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fsto-danas-rade-nogometasi-kada-prestanu-s-igranjem-pirlo-ima-svoj-vinograd-flamini-je-milijarder-koji-proizvodi-gorivo-buducnosti-lahmu-bas-i-ne-ide-1142760 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fsto-danas-rade-nogometasi-kada-prestanu-s-igranjem-pirlo-ima-svoj-vinograd-flamini-je-milijarder-koji-proizvodi-gorivo-buducnosti-lahmu-bas-i-ne-ide-1142760 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => balun pa biznis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometbalun pa biznis

Što danas rade nogometaši kada prestanu s igranjem? Pirlo ima svoj vinograd, Flamini je milijarder koji proizvodi gorivo budućnosti, Lahmu baš i ne ide...

13. studenog 2021. - 21:05

Profesionalna karijera nogometaša malo je drugačija od one "običnih ljudi", ponajviše zato što je njihov "vijek trajanja" neusporedivo kraći.

Rijetki su primjeri igrača koji svoj kruh zarađuju naganjajući loptu nakon svoje 40., zbog čega se mnogi od njih nakon, ali i za vrijeme karijere okreću i nekim drugim poslovima.

U Lijepoj našoj je dugo vremena bio standard da nogometaši nakon umirovljenja otvore kafić ili restoran, dok je posljednjih godina u našem medijskom prostoru došlo i do pojave "profesionalnih" stručnih komentatora. Tu se posebno izdvaja Joško Jeličić, koji se svojim radom na HRT-u etablirao kao svojevrsni nogometni "influencer" britanskog tipa, koji kombinacijom svog znanja i pristupa privlači široke mase.

U Velikoj Britaniji to je već postao standard, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:08