stdClass Object ( [id] => 1234599 [title] => Na kauč umjesto na stadion? Britanci bi zbog novca mogli srušiti pola stoljeća staro pravilo i otvoriti Pandorinu kutiju [alias] => na-kauc-umjesto-na-stadion-britanci-bi-zbog-novca-mogli-srusiti-pola-stoljeca-staro-pravilo-i-otvoriti-pandorinu-kutiju [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posjećenost nogometnih stadiona jedan je od većih problema u hrvatskom nogometu. Utakmice u kojima jedan od protivnika nije Hajduk, Dinamo, Rijeka ili Osijek zjape gotovo prazne, dok su navijači “bijelih” jedini u ligi koji u pravilu pokupuju sve ulaznice koje su im dostupne za gostovanja.

To je u posljednje vrijeme postalo toliko izraženo da klubovi domaćini na raznorazne načine ograničavaju broj karata koje su dostupne Hajdukovim navijačima te im često neustavnim pravilima onemogućavaju da do ulaznica dođu kao bilo koji drugi građani Republike Hrvatske.

Kao i među navijačima Hajduka, kultura pohođenja gostujućih utakmica od davnina je razvijena u kolijevci nogometa – Engleskoj. Ili, točnije, u cijeloj Velikoj Britaniji. Uobičajena je pojava da i klubovi koji se natječu u petoj ligi (pa čak i niže) imaju vjernu vojsku navijača koja ih prati gdje god oni igrali, a dok je problem huliganizma i tamo izražen, već je desetljećima na snazi pravilo koje potiče navijače da idu na stadione, a ne da sjede pred televizorom.

Termini za derbije

Naime, u Velikoj Britaniji se subotom između 14.45 i 17.15 (po lokalnom vremenu) – kada se tradicionalno igra većina susreta u engleskom nogometu – nijedna utakmica ne smije prikazivati na televiziji. Pravilo je prvi put uvedeno šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je tadašnji predsjednik Burnleyja Bob Lord uvjerio čelnike ostalih klubova da bi televizijski prijenosi imali negativan utjecaj na posjećenost niželigaških utakmica, a ono se ne odnosi samo na prijenose domaćih utakmica, već apsolutno svih, što znači da u Velikoj Britaniji u subotu između 14.45 i 17.15 nećete moći pogledati doslovce nijednu utakmicu na televiziji, makar se tada igrao El Clásico.

Zbog toga se najveći engleski derbiji gotovo bez iznimke igraju u drugim terminima, onima u kojima su prijenosi dopušteni, čime se ostavlja mogućnost da, primjerice, fanovi lokalnog četvrtoligaša mogu pogledati utakmicu svoje momčadi u subotu, a onda u nedjelju derbi Liverpoola i Manchester Uniteda.

UEFA takvu mogućnost ostavlja svim nacionalnim savezima člankom 48. svog statuta, ali da bi on mogao stupiti na snagu, najmanje 50 posto svih utakmica iz prva dva razreda domaćeg nogometa moraju se igrati u isto vrijeme.

Ne treba ni naglašavati da se televizijske kuće pokušavaju riješiti toga “blackouta”, ali vodstva engleskih liga do sada se nisu dala nagovoriti. Bez obzira na to, Premier liga po sezoni uprihoduje 3,2 milijarde eura od prodanih prava na emitiranje utakmica najvišeg razreda engleskog nogometa. Od toga otprilike 1,7 milijardi otpada na domaća prava koja plaćaju Sky Sport, BT Sport, BBC Sport i Amazon Prime, dok se preostalih milijardu i pol odnosi na međunarodna prava na prijenos.

---

image
AFP
---

Ne treba biti posebno upućen u problematiku da bi se shvatilo kako bi Premier liga mogla zarađivati još i više kada bi ukinula “blackout”, ali čini se da neće ona biti ta koja će prva “upaliti svjetla” subotom popodne, već bi to mogli biti niželigaši.

Naime, EFL (udruženje 2., 3. i 4. lige) objavilo je poziv na pregovore oko novog ugovora za televizijska prava koji bi trebao stupiti na snagu od sezone 2024./2025. Odnosno, točnije bi bilo reći “prava prijenosa utakmica” jer bi se, osim na televiziji, utakmice trebale prikazivati i na streaming servisima.

Ugovor i digitalno doba

Vodstvo EFL-a smatra da novi ugovor treba biti prilagođen digitalnom dobu, a njihova ideja dobila je vjetar u leđa nakon što je provedena anketa među navijačima drugoligaških, trećeligaških i četvrtoligaškiih klubova, koja je dovela do zaključka da bi njih 99 posto bilo zainteresirano gledati gostujuće utakmice klubova za koje navijaju putem streaming servisa. I ne samo to, čak 93 posto anketiranih navijača drugoligaških ekipa izjavilo je da bi bili “jako ili umjereno” zainteresirani gledati sve utakmice svoje momčadi (dakle, i domaće i gostujuće) putem streaming servisa.

Amazon je inače već 2018. ušao na mala vrata prenošenja utakmica engleskog nogometa, ali sada su u igri i Apple, Netflix, Google i ostali koji su zainteresirani za dostavljanje utakmice navijačima u njihove domove i koje bi ukidanje “blackouta” moglo motivirati da izdvoje puno veći iznos za prijenose nego što je to slučaj sada. S obzirom na to da paket sadržava utakmice 2., 3. i 4. lige, EFL Cupa i EFL Trophyja, to znači da bi vlasnik TV prava u svom portfelju imao čak 1891 susret po sezoni.

Klubovi iz druge lige trenutačno od TV prava zarađuju oko 8,5 milijuna eura po sezoni, s tim da dvije trećine tog iznosa dolaze iz Premier lige u vidu “solidarnih isplata”. A što se spuštamo niže, iznosi su sve manji, dok također klubovi sve više ovise o Premier ligi, jer nije baš često da susreti četvrte lige budu atraktivni široj engleskoj publici.

Dakle, potencijal za puno veću zaradu je tu, a na putu do ostvarenja stoji samo taj famozni “blackout”, jer streaming servisi su itekako zainteresirani za kupnju prava na nešto što će moći preprodavati navijačima čak 72 kluba, pogotovo ako se zna koliko su Britanci vjerni momčadima za koje navijaju i koliko im nogomet igra važnu ulogu u svakodnevici.

No navijačka kultura i kultura pohođenja nogometnih stadiona u tom bi slučaju pretrpjele veliki udarac te se postavlja pitanje bi li dugoročno takve navike fanova dovele do još većeg jaza između “divova” koji žive od milijardi svojih prebogatih vlasnika i onih klubova koji prvenstveno žive na račun svoje zajednice.

---

image

Sve više engleskih navijača moglo bi preseliti sa stadiona na kauč

AFP
---

Niželigaši najveće prihode generiraju od ulaznica i stadionske ponude na dan utakmice (takozvani “matchday income”), a oni bi se gotovo sigurno smanjili kada bi svi mogli gledati utakmice iz udobnosti svog doma, jer bi se određenom broju navijača smanjio motiv za odlazak na gostujuće, pa čak i domaće utakmice. Ipak, predviđa se da bi novi ugovor sigurno pokrio razliku od “matchday” prihoda koja bi se u tom slučaju javila.

No, osim već navedenih, postoji i jedan još kompleksniji problem koji izaziva strah da bi ukidanje “blackouta” s vremenom moglo “ubiti” niželigaški nogomet u Velikoj Britaniji...

Ako bi EFL odlučio skinuti “blackout”, ne treba ni dvojiti da bi Premier liga učinila isto. To znači da bi petoligaši, koji su prva poluprofesionalna stepenica engleskog nogometa u kojoj neki igrači svejedno žive isključivo od nogometa i koji također u pravilu imaju vojsku navijača, preko noći bili prisiljeni također ispregovarati nekakav ugovor za streaming u vrijeme “blackouta”, a koji bi donio puno manje novca jer se ipak radi o petoj ligi.

I tu dolazimo do srži dugoročnog problema koji bi se mogao pojaviti, a on je sljedeći...

Loš i dobar nogomet

Ako vaš lokalni petoligaš u subotu u 15 sati igra utakmicu na sat vremena vožnje od vašeg doma, a vi ne možete ništa drugo gledati na televiziji, postoji velika šansa da ćete otići na utakmicu. Ako tu utakmicu možete gledati preko Amazona, Netflixa ili nečeg trećeg u udobnosti svoga kauča, mogućnost da ćete otići na stadion već se značajno smanjuje. A čak i ako vaš voljeni klub igra kod kuće, postoji šansa da ćete se odlučiti pogledati utakmicu u toplini svog doma.

Ali još veći problem predstavlja ono na što je Lord upozoravao još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ako vaš lokalni petoligaš igra utakmicu u isto vrijeme kada je na televiziji jedan od najvećih derbija na svijetu Manchester United – Liverpool – dvoboj dvaju klubova koji imaju svoje navijače diljem Velike Britanije, od kojih mnogi svoje srce dijele između jednog od ta dva engleska velikana i svog lokalnog petoligaša – pitanje je što ćete u tom terminu gledati. Možda ćete zaista pogledati svoj Darlington, Kettering Town ili ne znam ni ja koji klub... I možda ćete to raditi godinama. Ali kada shvatite da opetovano gledate loš nogomet ekipe koja se muči u petoj ligi, u jednom trenutku ćete promisliti zašto jednostavno to vrijeme ne biste utrošili na gledanje najboljih igrača na svijetu u najboljoj ligi na svijetu.

Onda će s vremenom niželigaški stadioni biti sve prazniji, a pretplata na streaming utakmice će biti sve manje, jer će paketi koji vam trebaju za gledanje Premier lige biti sve skuplji, a kako ćete shvatiti da više ni ne gledate svoga lokalnog petoligaša jer igra grozno, a vi na televiziji imate gomilu boljeg nogometnog sadržaja, prestat ćete plaćati i pretplatu za susrete kluba za koji navijate od djetinjstva. Ili ćete možda nastaviti plaćati tu pretplatu čisto zato da biste pomogli svome klubu, ali ga nećete toliko često gledati, zbog čega se vaše dijete neće vezati uz lokalni klub i neće poslije plaćati pretplatu za njegove utakmice.

---

image
AFP
---

Kako god okrenete, rezultat ukidanja “blackouta” gotovo će sigurno biti smanjenje interesa za niže lige na duge staze, iako će te utakmice biti još dostupnije nego što su sada. Ali to je samo klasični vid apsurda koje digitalno doba sa sobom donosi.

Koliko ste puta odustali od gledanja Netflixa jer imate toliko toga u ponudi da se ne možete ni za što odlučiti pa ste okrenuli na klasični TV program i odlučili buljiti u neku random stvar na koju ste naišli? Ili ste upalili nešto na Netflixu što vas umjereno zanima te gledali to s podijeljenom pažnjom, znajući da vam zapravo nije ni bitno to što gledate?

Jednostavno, bombardiranje sadržajem kad-tad smanji interes ljudi za taj sadržaj, bez obzira na to što im je on nikad dostupniji, dok je također prirodno da gledatelji s vremenom počinju sve više postavljati ljestvicu onoga što im je prihvatljivo gledati. Samim time, pitanje je hoće li za 20, 30 ili 40 godina svi hrliti na svoj kauč kako bi gledali napucavanje lopte poluprofesionalaca ako mogu gledati genijalce kako tu istu loptu “maze”.

Novac i moć

Premier liga je postavila gotovo nedostižne standarde kada su u pitanju prihodi od TV prava u nogometu, o čemu najbolje svjedoči podatak da je UEFA prošle sezone od TV prava za Ligu prvaka uprihodila oko 2,7 milijardi eura. Dakle, oko pola milijarde eura manje nego Premier liga. Stoga je jasno da svi pokušavaju maksimalno iskoristiti potencijal svog proizvoda, ali EFL-ovo “paljenje svjetala” subotom između 14.45 i 17.15 otvorilo bi Pandorinu kutiju koja bi s vremenom uništila navijačku kulturu, a ujedno dala dodatni vjetar u leđa Premier ligi, koja jedva čeka da netko drugi napravi prvi korak k ukidanju ograničenja koja ih sprječavaju da značajno podebljaju svoje ugovore s TV kućama i streaming servisima.

Jasno je da je razlog zbog kojeg EFL razmišlja o ukidanju “blackouta” veći novac koji bi im, promatrano izvan konteksta, dao veću moć i smanjio zaostatak za premierligaškim klubovima, ali problem je u tome što bi se Premier liga gotovo sigurno povela za njihovim primjerom i vjerojatno dobila toliko veće prihode da bi se u konačnici ta “rupa” još i povećala.

Poziv na pregovore tek je odaslan u svijet, ali čim iz vodstva EFL-a stižu signali da je na stolu čak i ukidanje “blackouta”, to znači da će se o tome zasigurno i raspravljati. A znajući kako stvari u modernom nogometu idu, lako je moguće da će sezona 2024./2025. označiti novu eru u načinu praćenja nogometa, koja opasno prijeti uništavanjem navijačke kulture kakvu poznajemo i koja zapravo čini nogomet onim što on jest.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ubijanje strasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Ubijanje strasti 2 0 11143 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-20 07:20:46 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-22 11:05:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-22 11:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 337 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/20\/23631097.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/23642684.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/23631039.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/20\/23631098.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Sve vi\u0161e engleskih navija\u010da moglo bi preseliti sa stadiona na kau\u010d<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1295","hd_23631097_1920.jpg":"1920x1080","k_23631097_1280.jpg":"1280x1280","k_23631097_1024.jpg":"1024x1024","k_23631097_640.jpg":"640x640","k_23631097_480.jpg":"480x480","k_23631097_340.jpg":"340x340","k_23631097_220.jpg":"220x220","o_23631097_1280.jpg":"1280x863","o_23631097_1024.jpg":"1024x690","o_23631097_640.jpg":"640x431","o_23631097_480.jpg":"480x323","o_23631097_340.jpg":"340x229","o_23631097_220.jpg":"220x148","h_23631097_1280.jpg":"1280x854","h_23631097_1024.jpg":"1024x683","h_23631097_640.jpg":"640x427","h_23631097_480.jpg":"480x320","h_23631097_340.jpg":"340x227","h_23631097_220.jpg":"220x147","pp_23631097_1280.jpg":"1280x1628","pp_23631097_1024.jpg":"1024x1303","pp_23631097_640.jpg":"640x814","pp_23631097_480.jpg":"480x611","pp_23631097_340.jpg":"340x432","pp_23631097_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23642684_1920.jpg":"1920x1080","k_23642684_1280.jpg":"1280x1280","k_23642684_1024.jpg":"1024x1024","k_23642684_640.jpg":"640x640","k_23642684_480.jpg":"480x480","k_23642684_340.jpg":"340x340","k_23642684_220.jpg":"220x220","o_23642684_1280.jpg":"1280x852","o_23642684_1024.jpg":"1024x682","o_23642684_640.jpg":"640x426","o_23642684_480.jpg":"480x319","o_23642684_340.jpg":"340x226","o_23642684_220.jpg":"220x146","h_23642684_1280.jpg":"1280x854","h_23642684_1024.jpg":"1024x683","h_23642684_640.jpg":"640x427","h_23642684_480.jpg":"480x320","h_23642684_340.jpg":"340x227","h_23642684_220.jpg":"220x147","pp_23642684_1280.jpg":"1280x1628","pp_23642684_1024.jpg":"1024x1303","pp_23642684_640.jpg":"640x814","pp_23642684_480.jpg":"480x611","pp_23642684_340.jpg":"340x432","pp_23642684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2780","hd_23631039_1920.jpg":"1920x1080","k_23631039_1280.jpg":"1280x1280","k_23631039_1024.jpg":"1024x1024","k_23631039_640.jpg":"640x640","k_23631039_480.jpg":"480x480","k_23631039_340.jpg":"340x340","k_23631039_220.jpg":"220x220","o_23631039_1280.jpg":"1280x1853","o_23631039_1024.jpg":"1024x1482","o_23631039_640.jpg":"640x926","o_23631039_480.jpg":"480x695","o_23631039_340.jpg":"340x492","o_23631039_220.jpg":"220x318","h_23631039_1280.jpg":"1280x854","h_23631039_1024.jpg":"1024x683","h_23631039_640.jpg":"640x427","h_23631039_480.jpg":"480x320","h_23631039_340.jpg":"340x227","h_23631039_220.jpg":"220x147","pp_23631039_1280.jpg":"1280x1628","pp_23631039_1024.jpg":"1024x1303","pp_23631039_640.jpg":"640x814","pp_23631039_480.jpg":"480x611","pp_23631039_340.jpg":"340x432","pp_23631039_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_23631098_1920.jpg":"1920x1080","k_23631098_1280.jpg":"1280x1280","k_23631098_1024.jpg":"1024x1024","k_23631098_640.jpg":"640x640","k_23631098_480.jpg":"480x480","k_23631098_340.jpg":"340x340","k_23631098_220.jpg":"220x220","o_23631098_1280.jpg":"1280x822","o_23631098_1024.jpg":"1024x658","o_23631098_640.jpg":"640x411","o_23631098_480.jpg":"480x308","o_23631098_340.jpg":"340x218","o_23631098_220.jpg":"220x141","h_23631098_1280.jpg":"1280x854","h_23631098_1024.jpg":"1024x683","h_23631098_640.jpg":"640x427","h_23631098_480.jpg":"480x320","h_23631098_340.jpg":"340x227","h_23631098_220.jpg":"220x147","pp_23631098_1280.jpg":"1280x1628","pp_23631098_1024.jpg":"1024x1303","pp_23631098_640.jpg":"640x814","pp_23631098_480.jpg":"480x611","pp_23631098_340.jpg":"340x432","pp_23631098_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38174090 Threads: 4 Questions: 7084343583 Slow queries: 3297394 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608003047 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/na-kauc-umjesto-na-stadion-britanci-bi-zbog-novca-mogli-srusiti-pola-stoljeca-staro-pravilo-i-otvoriti-pandorinu-kutiju-1234599 [printLink] => /sport/strani-nogomet/na-kauc-umjesto-na-stadion-britanci-bi-zbog-novca-mogli-srusiti-pola-stoljeca-staro-pravilo-i-otvoriti-pandorinu-kutiju-1234599?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679199 [name] => Engleska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => engleska [link] => /tag/engleska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 309137 [name] => Premier League [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => premier-league [link] => /tag/premier-league ) [2] => stdClass Object ( [id] => 431667 [name] => championship [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => championship [link] => /tag/championship ) [3] => stdClass Object ( [id] => 492069 [name] => EFL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => efl [link] => /tag/efl ) [4] => stdClass Object ( [id] => 109382 [name] => televizija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => televizija [link] => /tag/televizija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ubijanje strasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na kauč umjesto na stadion? Britanci bi zbog novca mogli srušiti pola stoljeća staro pravilo i otvoriti Pandorinu kutiju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23631097.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23631097.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23642684.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23631039.jpg [title] =>

Sve više engleskih navijača moglo bi preseliti sa stadiona na kauč

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/20/23631098.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Posjećenost nogometnih stadiona jedan je od većih problema u hrvatskom nogometu. Utakmice u kojima jedan od protivnika nije Hajduk, Dinamo, Rijeka ili Osijek zjape gotovo prazne, dok su navijači “bijelih” jedini u ligi koji u pravilu pokupuju sve ulaznice koje su im dostupne za gostovanja.

To je u posljednje vrijeme postalo toliko izraženo da klubovi domaćini na raznorazne načine ograničavaju broj karata koje su dostupne Hajdukovim navijačima te im često neustavnim pravilima onemogućavaju da do ulaznica dođu kao bilo koji drugi građani Republike Hrvatske.

Kao i među navijačima Hajduka, kultura pohođenja gostujućih utakmica od davnina je razvijena u kolijevci nogometa – Engleskoj. Ili, točnije, u cijeloj Velikoj Britaniji. Uobičajena je pojava da i klubovi koji se natječu u petoj ligi (pa čak i niže) imaju vjernu vojsku navijača koja ih prati gdje god oni igrali, a dok je problem huliganizma i tamo izražen, već je desetljećima na snazi pravilo koje potiče navijače da idu na stadione, a ne da sjede pred televizorom.

Termini za derbije

Naime, u Velikoj Britaniji se subotom između 14.45 i 17.15 (po lokalnom vremenu) – kada se tradicionalno igra većina susreta u engleskom nogometu – nijedna utakmica ne smije prikazivati na televiziji. Pravilo je prvi put uvedeno šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je tadašnji predsjednik Burnleyja Bob Lord uvjerio čelnike ostalih klubova da bi televizijski prijenosi imali negativan utjecaj na posjećenost niželigaških utakmica, a ono se ne odnosi samo na prijenose domaćih utakmica, već apsolutno svih, što znači da u Velikoj Britaniji u subotu između 14.45 i 17.15 nećete moći pogledati doslovce nijednu utakmicu na televiziji, makar se tada igrao El Clásico.

Zbog toga se najveći engleski derbiji gotovo bez iznimke igraju u drugim terminima, onima u kojima su prijenosi dopušteni, čime se ostavlja mogućnost da, primjerice, fanovi lokalnog četvrtoligaša mogu pogledati utakmicu svoje momčadi u subotu, a onda u nedjelju derbi Liverpoola i Manchester Uniteda.

UEFA takvu mogućnost ostavlja svim nacionalnim savezima člankom 48. svog statuta, ali da bi on mogao stupiti na snagu, najmanje 50 posto svih utakmica iz prva dva razreda domaćeg nogometa moraju se igrati u isto vrijeme.

Ne treba ni naglašavati da se televizijske kuće pokušavaju riješiti toga “blackouta”, ali vodstva engleskih liga do sada se nisu dala nagovoriti. Bez obzira na to, Premier liga po sezoni uprihoduje 3,2 milijarde eura od prodanih prava na emitiranje utakmica najvišeg razreda engleskog nogometa. Od toga otprilike 1,7 milijardi otpada na domaća prava koja plaćaju Sky Sport, BT Sport, BBC Sport i Amazon Prime, dok se preostalih milijardu i pol odnosi na međunarodna prava na prijenos.

---

image
AFP
---

Ne treba biti posebno upućen u problematiku da bi se shvatilo kako bi Premier liga mogla zarađivati još i više kada bi ukinula “blackout”, ali čini se da neće ona biti ta koja će prva “upaliti svjetla” subotom popodne, već bi to mogli biti niželigaši.

Naime, EFL (udruženje 2., 3. i 4. lige) objavilo je poziv na pregovore oko novog ugovora za televizijska prava koji bi trebao stupiti na snagu od sezone 2024./2025. Odnosno, točnije bi bilo reći “prava prijenosa utakmica” jer bi se, osim na televiziji, utakmice trebale prikazivati i na streaming servisima.

Ugovor i digitalno doba

Vodstvo EFL-a smatra da novi ugovor treba biti prilagođen digitalnom dobu, a njihova ideja dobila je vjetar u leđa nakon što je provedena anketa među navijačima drugoligaških, trećeligaških i četvrtoligaškiih klubova, koja je dovela do zaključka da bi njih 99 posto bilo zainteresirano gledati gostujuće utakmice klubova za koje navijaju putem streaming servisa. I ne samo to, čak 93 posto anketiranih navijača drugoligaških ekipa izjavilo je da bi bili “jako ili umjereno” zainteresirani gledati sve utakmice svoje momčadi (dakle, i domaće i gostujuće) putem streaming servisa.

Amazon je inače već 2018. ušao na mala vrata prenošenja utakmica engleskog nogometa, ali sada su u igri i Apple, Netflix, Google i ostali koji su zainteresirani za dostavljanje utakmice navijačima u njihove domove i koje bi ukidanje “blackouta” moglo motivirati da izdvoje puno veći iznos za prijenose nego što je to slučaj sada. S obzirom na to da paket sadržava utakmice 2., 3. i 4. lige, EFL Cupa i EFL Trophyja, to znači da bi vlasnik TV prava u svom portfelju imao čak 1891 susret po sezoni.

Klubovi iz druge lige trenutačno od TV prava zarađuju oko 8,5 milijuna eura po sezoni, s tim da dvije trećine tog iznosa dolaze iz Premier lige u vidu “solidarnih isplata”. A što se spuštamo niže, iznosi su sve manji, dok također klubovi sve više ovise o Premier ligi, jer nije baš često da susreti četvrte lige budu atraktivni široj engleskoj publici.

Dakle, potencijal za puno veću zaradu je tu, a na putu do ostvarenja stoji samo taj famozni “blackout”, jer streaming servisi su itekako zainteresirani za kupnju prava na nešto što će moći preprodavati navijačima čak 72 kluba, pogotovo ako se zna koliko su Britanci vjerni momčadima za koje navijaju i koliko im nogomet igra važnu ulogu u svakodnevici.

No navijačka kultura i kultura pohođenja nogometnih stadiona u tom bi slučaju pretrpjele veliki udarac te se postavlja pitanje bi li dugoročno takve navike fanova dovele do još većeg jaza između “divova” koji žive od milijardi svojih prebogatih vlasnika i onih klubova koji prvenstveno žive na račun svoje zajednice.

---

image

Sve više engleskih navijača moglo bi preseliti sa stadiona na kauč

AFP
---

Niželigaši najveće prihode generiraju od ulaznica i stadionske ponude na dan utakmice (takozvani “matchday income”), a oni bi se gotovo sigurno smanjili kada bi svi mogli gledati utakmice iz udobnosti svog doma, jer bi se određenom broju navijača smanjio motiv za odlazak na gostujuće, pa čak i domaće utakmice. Ipak, predviđa se da bi novi ugovor sigurno pokrio razliku od “matchday” prihoda koja bi se u tom slučaju javila.

No, osim već navedenih, postoji i jedan još kompleksniji problem koji izaziva strah da bi ukidanje “blackouta” s vremenom moglo “ubiti” niželigaški nogomet u Velikoj Britaniji...

Ako bi EFL odlučio skinuti “blackout”, ne treba ni dvojiti da bi Premier liga učinila isto. To znači da bi petoligaši, koji su prva poluprofesionalna stepenica engleskog nogometa u kojoj neki igrači svejedno žive isključivo od nogometa i koji također u pravilu imaju vojsku navijača, preko noći bili prisiljeni također ispregovarati nekakav ugovor za streaming u vrijeme “blackouta”, a koji bi donio puno manje novca jer se ipak radi o petoj ligi.

I tu dolazimo do srži dugoročnog problema koji bi se mogao pojaviti, a on je sljedeći...

Loš i dobar nogomet

Ako vaš lokalni petoligaš u subotu u 15 sati igra utakmicu na sat vremena vožnje od vašeg doma, a vi ne možete ništa drugo gledati na televiziji, postoji velika šansa da ćete otići na utakmicu. Ako tu utakmicu možete gledati preko Amazona, Netflixa ili nečeg trećeg u udobnosti svoga kauča, mogućnost da ćete otići na stadion već se značajno smanjuje. A čak i ako vaš voljeni klub igra kod kuće, postoji šansa da ćete se odlučiti pogledati utakmicu u toplini svog doma.

Ali još veći problem predstavlja ono na što je Lord upozoravao još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ako vaš lokalni petoligaš igra utakmicu u isto vrijeme kada je na televiziji jedan od najvećih derbija na svijetu Manchester United – Liverpool – dvoboj dvaju klubova koji imaju svoje navijače diljem Velike Britanije, od kojih mnogi svoje srce dijele između jednog od ta dva engleska velikana i svog lokalnog petoligaša – pitanje je što ćete u tom terminu gledati. Možda ćete zaista pogledati svoj Darlington, Kettering Town ili ne znam ni ja koji klub... I možda ćete to raditi godinama. Ali kada shvatite da opetovano gledate loš nogomet ekipe koja se muči u petoj ligi, u jednom trenutku ćete promisliti zašto jednostavno to vrijeme ne biste utrošili na gledanje najboljih igrača na svijetu u najboljoj ligi na svijetu.

Onda će s vremenom niželigaški stadioni biti sve prazniji, a pretplata na streaming utakmice će biti sve manje, jer će paketi koji vam trebaju za gledanje Premier lige biti sve skuplji, a kako ćete shvatiti da više ni ne gledate svoga lokalnog petoligaša jer igra grozno, a vi na televiziji imate gomilu boljeg nogometnog sadržaja, prestat ćete plaćati i pretplatu za susrete kluba za koji navijate od djetinjstva. Ili ćete možda nastaviti plaćati tu pretplatu čisto zato da biste pomogli svome klubu, ali ga nećete toliko često gledati, zbog čega se vaše dijete neće vezati uz lokalni klub i neće poslije plaćati pretplatu za njegove utakmice.

---

image
AFP
---

Kako god okrenete, rezultat ukidanja “blackouta” gotovo će sigurno biti smanjenje interesa za niže lige na duge staze, iako će te utakmice biti još dostupnije nego što su sada. Ali to je samo klasični vid apsurda koje digitalno doba sa sobom donosi.

Koliko ste puta odustali od gledanja Netflixa jer imate toliko toga u ponudi da se ne možete ni za što odlučiti pa ste okrenuli na klasični TV program i odlučili buljiti u neku random stvar na koju ste naišli? Ili ste upalili nešto na Netflixu što vas umjereno zanima te gledali to s podijeljenom pažnjom, znajući da vam zapravo nije ni bitno to što gledate?

Jednostavno, bombardiranje sadržajem kad-tad smanji interes ljudi za taj sadržaj, bez obzira na to što im je on nikad dostupniji, dok je također prirodno da gledatelji s vremenom počinju sve više postavljati ljestvicu onoga što im je prihvatljivo gledati. Samim time, pitanje je hoće li za 20, 30 ili 40 godina svi hrliti na svoj kauč kako bi gledali napucavanje lopte poluprofesionalaca ako mogu gledati genijalce kako tu istu loptu “maze”.

Novac i moć

Premier liga je postavila gotovo nedostižne standarde kada su u pitanju prihodi od TV prava u nogometu, o čemu najbolje svjedoči podatak da je UEFA prošle sezone od TV prava za Ligu prvaka uprihodila oko 2,7 milijardi eura. Dakle, oko pola milijarde eura manje nego Premier liga. Stoga je jasno da svi pokušavaju maksimalno iskoristiti potencijal svog proizvoda, ali EFL-ovo “paljenje svjetala” subotom između 14.45 i 17.15 otvorilo bi Pandorinu kutiju koja bi s vremenom uništila navijačku kulturu, a ujedno dala dodatni vjetar u leđa Premier ligi, koja jedva čeka da netko drugi napravi prvi korak k ukidanju ograničenja koja ih sprječavaju da značajno podebljaju svoje ugovore s TV kućama i streaming servisima.

Jasno je da je razlog zbog kojeg EFL razmišlja o ukidanju “blackouta” veći novac koji bi im, promatrano izvan konteksta, dao veću moć i smanjio zaostatak za premierligaškim klubovima, ali problem je u tome što bi se Premier liga gotovo sigurno povela za njihovim primjerom i vjerojatno dobila toliko veće prihode da bi se u konačnici ta “rupa” još i povećala.

Poziv na pregovore tek je odaslan u svijet, ali čim iz vodstva EFL-a stižu signali da je na stolu čak i ukidanje “blackouta”, to znači da će se o tome zasigurno i raspravljati. A znajući kako stvari u modernom nogometu idu, lako je moguće da će sezona 2024./2025. označiti novu eru u načinu praćenja nogometa, koja opasno prijeti uništavanjem navijačke kulture kakvu poznajemo i koja zapravo čini nogomet onim što on jest.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP

Sve više engleskih navijača moglo bi preseliti sa stadiona na kauč

AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/na-kauc-umjesto-na-stadion-britanci-bi-zbog-novca-mogli-srusiti-pola-stoljeca-staro-pravilo-i-otvoriti-pandorinu-kutiju-1234599 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a2af22f0d61e994d8a18d667829aa50b442a7e9d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+kau%C4%8D+umjesto+na+stadion%3F+Britanci+bi+zbog+novca+mogli+sru%C5%A1iti+pola+stolje%C4%87a+staro+pravilo+i+otvoriti+Pandorinu+kutiju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fna-kauc-umjesto-na-stadion-britanci-bi-zbog-novca-mogli-srusiti-pola-stoljeca-staro-pravilo-i-otvoriti-pandorinu-kutiju-1234599 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fna-kauc-umjesto-na-stadion-britanci-bi-zbog-novca-mogli-srusiti-pola-stoljeca-staro-pravilo-i-otvoriti-pandorinu-kutiju-1234599 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ubijanje strasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometUbijanje strasti

Na kauč umjesto na stadion? Britanci bi zbog novca mogli srušiti pola stoljeća staro pravilo i otvoriti Pandorinu kutiju

22. listopada 2022. - 13:05

Posjećenost nogometnih stadiona jedan je od većih problema u hrvatskom nogometu. Utakmice u kojima jedan od protivnika nije Hajduk, Dinamo, Rijeka ili Osijek zjape gotovo prazne, dok su navijači “bijelih” jedini u ligi koji u pravilu pokupuju sve ulaznice koje su im dostupne za gostovanja.

To je u posljednje vrijeme postalo toliko izraženo da klubovi domaćini na raznorazne načine ograničavaju broj karata koje su dostupne Hajdukovim navijačima te im često neustavnim pravilima onemogućavaju da do ulaznica dođu kao bilo koji drugi građani Republike Hrvatske.

Kao i među navijačima Hajduka, kultura pohođenja gostujućih utakmica od davnina je razvijena u kolijevci nogometa – Engleskoj. Ili, točnije, u cijeloj Velikoj Britaniji. Uobičajena je pojava da i klubovi koji se natječu u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:26