StoryEditorOCM
RukometPARIŠKI SNOVI

Mislite da je Hrvatska dobro prošla u ždrijebu za Olimpijske igre? E pa nije, gore od ovoga nije moglo! Evo i zašto...

Piše Marko Bilić
17. travnja 2024. - 15:44

Prva reakcija naše sportske javnosti nakon jučerašnjeg ždrijeba olimpijskog rukometnog turnira u Parizu bila je "uh, super, dobro smo prošli, izbjegli smo Francuze i Dance". Na žalost, nismo dobro prošli. Taj dojam samo je privid. Za nas je on najteži mogući, najmanje priželjkivan.

O čemu se, zapravo, radi? O kutu gledanja. Ako gledamo u konktekstu prvog kruga natjecanja onda je to ok, dobro smo prošli. Ali, ako gledamo dalje, na četvrtfinale, onda smo uboli ko prstom u... znate već šta.

PRVI KRUG

A-skupina: Španjolska, Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Švedska, Japan

B-skupina: Danska, Norveška, Mađarska, Francuska, Egipat, Argentina

Četiri reprezentacije iz svake skupine idu u četvrtfinale.

A-skupina: U našoj grupi jasno je da Japan neće dalje, ostalih pet borit će se za četiri mjesta koja vode u četvrtfinale. Naoko, čeka nas gadan posao, treba izbaciti nekog jakog, uglednog.

No, trenutno stanje govori da su Španjolci u padu, momčad im je na zalasku, nisu napravili smjenu generacija, prije tri mjeseca deklasirali smo ih na Europskom prvenstvu s deset golova razlike.

Nijemci su, pak, rukometna velesila, imaju najjaču ligu na svijetu, ulažu puno novca, ali reprezentacija im često nije na ekstra razini, pa tako ni ova, čisti prosjek. Vratar Andreas Wolff drži ih na životu. U Hannoveru smo ih prije mjesec dana lakoćom dobili na kvalifikacijskom turniru upravo za Olimpijske igre.

Slovenija je ozbiljna rukometna nacija, našima često kost u grlu, Šveđani pogotovo.

Prognoza je da svih možemo pobijediti, i morat ćemo... kako bi osigurali donekle lakšeg protivnika u četvrfinalu.

Iz naše skupine sigurnima se doimaju Španjolska, Švedska i Hrvatska, dok bi se za preostalo četvrto mjesto trebali "potući" Nijemci i Slovenci.

B-skupina: Francuzi i Danci sigurno prolaze, Egipat gotovo sigurno, a za četvrto mjesto borit će se Norvežani i Mađari.

image

Bravo, momci!

Afp

ČETVRTFINALE

E sad, gdje je tu problem? U četvrtfinalu. Jer, u ovakvom sustavu natjecanja, pogotovo kad čak četiri momčadi iz skupine idu dalje, važnije je s kim se poslije križaš iz druge grupe, a tu nam je ždrijeb bio najgori neprijatelj.

Jer nas vodi na Francuze i Dance, dvije velesile koje dominiraju svjetskim rukometom zadnjih desetak godina (Francuzi i puno duže), Francuska je i domaćin Igrara, igra se u Parizu... Vodi nas i na Egipat koji nam ne leži, koji je moćan, koji nas je prošle godine na Svjetskom prvenstvu razbio s 31:22 i to bez svog ponajboljeg igrača.

Francuska i Danska jako teško, Egipat teško, dakle, moramo biti prvi u našoj skupini, možda i drugi, da bi u četvrtfinalu izbjegli ove tri momčadi i išli na Norvežane ili Mađare.

image

Ajmo ovako i u Parizu!

Afp

Dakle, ždrijeb nas nije usrećio. Ali, tako je to na Olimpijskim igrama, samo je 12 momčadi, konkurencija je gadna. Uz to, Hrvatska je opet jaka, imamo puno dobrih igrača, svjetske mlade vratare, možemo se "potući" sa svima. Pa i s Francuzima i Dancima.

Ali, ždrijeb je mogao biti i bolji, da ne moramo baš na njih odmah u četvrtfinalu. A to je "najvažnija utakmica", ako je dobiješ u polufinalu si, u zoni medalja.

image

Slavio se plasman na Olimpijske igre

Afp
image

Izbornik Dagur Sigurdsson

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:58