StoryEditorOCM
Rukomethrabri islanđanin

Dagur Sigurdsson: Dvije su varijante kako ideš na OI, jedna je kao turist, jedna je po medalju. Ja želim ići po medalju

Piše dražen pinević/SN
16. travnja 2024. - 19:36

U sjedištu Francuske rukometne federacije u pariškom Créteilu danas je održan ždrijeb skupina za olimpijske turnire koji će se održati u Parizu od 25. srpnja do 11. kolovoza ove godine. To nije običan turnir, samo dio Olimpijskih igara kao što je bio na neki način u nerukometnim centrima poput Tokija, Rija, Londona, Pekinga, Atene, Sydneya ili Atlante. Francuska je rukometni centar svijeta i turniri u Parizu imat će posebnu težinu.

Sudjelovat će po 12 muških i ženskih reprezentacija. I muški i ženski turnir podijeljeni su po dvije skupine s po šest selekcija. U ždrijebu su uz čelnike IHF-a sudjelovali legendarni francuski reprezentativci Jerome Fernandez i Siraba Dembele.

Kod rukometaša Hrvatska je bila svrstana u bubanj 2 s Norveškom s kojom nije mogla igrati u prvom krugu. No, sa svima ostalima jest. Hrvatska je u skupinu došla kao četvrta, u njoj su već bili Japan, Švedska i Njemačka, kasnije su došle još Španjolska i Slovenija, koju nam je poslao francuski izbornik Guillaume Gille koji je izabrao skupinu s Danskom.

- Skupina je jaka po svemu što znamo. Na Igrama je uvijek teško jer je velika koncentracija kvalitete. Dvije su varijante kako ideš na OI, jedna je kao turist, jedna je po medalju. Ja želim ići po medalju. Nismo za to kandidati u ovom trenutku, kao 11. reprezentacija s Eura, ali ćemo učiniti sve da se dobro pripremimo i da u Francusku idemo po medalju - rekao je nakon ždrijeba hrvatski izbornik Islanđanin Dagur Sigurdsson, pišu Sportske novosti.

Nakon grupne faze četiri najbolja sastava idu dalje, spajaju se u četvrtfinalu (1) 1A-4B, (2) 2A-3B, (3) 3A-2B, (4) 4A-1B. Nakon toga u polufinalu se sastaju 1-3 i 2-4. Pobjednici igraju za zlato, a poraženi za broncu. Dakle, matematika je prilično jednostavna s obzirom na to da su u skupini B Danska i Francuska, a to znači da bi ih se izbjeglo u četvrtfinalu trebalo bi biti vjerojatno prvi ili drugi u skupini A. Bit će uzbudljivo, to je sigurno.

Po svim dosadašnjim rasporedima startali bismo 27. srpnja protiv Japana, a onda svaka dva dana dolaze Slovenija, Njemačka, Švedska i Španjolska.

Kod rukometašica obje su skupine komplicirane na svoj način. U skupini A su Danska i Norveška, a u skupini B će biti domaćin i branitelj olimpijskog zlata Francuska. Francuski izbornik Olivier Krumbholz imao je priliku birati skupinu i očekivano izbjegao je u startu Dansku i Norvešku, te im poslao u skupinu i Švedsku.

Utakmice grupne faze igraju se u Parizu u South Paris Areni 6, dok se sve utakmice razigravanja igraju na stadionu Pierre Mauroy u Lilleu.

U obje konkurencije zlato brani Francuska, srebro kod rukometaša Danska, a bronce kod rukometaša Španjolska, a kod rukometašica Norveška. Norveška je svjetski i europski prvak kod rukometašica, a kod rukometaša svjetski prvaci su Danci, a europski Francuzi. Sedam reprezentacija ima i muške i ženske selekcije na OI. Svih sedam je iz Europe. Samo mi i Nizozemska imamo po jednu, mi u muškoj, Nizozemska u ženskoj konkurenciji. Tri kontinenta imaju svoje predstavnike, kod muških to su Egipat, Argentina i Japan, kod žena Angola, Brazil i Koreja. U odnosu na Tokio i prošle OI, po tri su promjene u svakom turniru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:55