stdClass Object ( [id] => 1042204 [title] => ‘Trening me tjera učiti, a faks trenirati‘: upoznajte Klaru Andrijašević najbolju našu atletičarku u juniorskoj i seniorskoj kategoriji na 1500 metara [alias] => trening-me-tjera-uciti-a-faks-trenirati-upoznajte-klaru-andrijasevic-najbolju-nasu-atleticarku-u-juniorskoj-i-seniorskoj-kategoriji-na-1500-metara [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najbolju hrvatsku atletičarku u juniorskoj i seniorskoj kategoriji na 1500 metara, a koja u dvoranskom prvenstvu ima osiguran nastup za hrvatsku juniorsku reprezentaciju, 19-godišnju Klaru Andrijašević, članicu AK "Sv. Marko", u Makarskoj možete vidjeti uglavnom na atletskoj stazi Gradskog sportskog centra, gdje svakog dana trenira sa svojim trenerom Stjepkom Vodanovićem ili u vožnji biciklom, a tamo smo ih oboje ''uhvatili'' prošlog četvrtka, dva sata prije odlaska u Zagreb na atletsko natjecanje mlađih seniora.

Klara se atletikom bavi tri godine, od 2017., nakon ozljede i prekida rukometne karijere. Već tada je počela osvajati državna prvenstva. S Klarom smo popričali o sportskom i privatnom životu, studentskim danima i prehrani koje se pridržava uz pomoć nutricionistice Tihane Pašalić.

Klara je oborila rekord jer je četiri godine zaredom proglašena najboljom sportašicom Makarske.

Studira na dva fakulteta

Mlada atletičarka studira na dva fakulteta, biologiju i tehnologiju mora u Splitu, kao i kineziologiju, stručni studij smjera atletika. Zimi uglavnom trenira u Splitu prema trenerovom programu pa vikendom dolazi u Makarsku i trenira, mada je ove godine, kao i sve, korona poremetila planove, pa od ožujka stalno trenira u Makarskoj, a u Split odlazi polagati ispite. Kako kaže, konstantno treniranje se itekako isplatilo.

---

image
Klara se odrekla izlazaka u kafiće kako se ne bi zarazila koronavirusom
Ivo Ravlić/Cropix
---

– Super sam se spremila za sezonu koja je nabijena u dva do tri mjeseca, a pokazali su to i rezultati. Sezonu sam započela pripremama na Tenerifima, a nakon toga sam nastupila na dvoranskim prvenstvima, na državnom natjecanju sam osvojila juniorsko zlato i bila sam pozvana u reprezentaciju, s kojom sam u Istanbulu osvojila treće mjesto i u dvorani otrčala i nadmašila osobni rekord za četiri sekunde. Jedino mi je teško palo odgođeno Svjetsko prvenstvo koje se trebalo održati 12. srpnja jer sam se baš bila dobro spremila – govori nam Klara.

Nakon toga su krenula natjecanja na otvorenome, od kojih je prvo bilo na jakom međunarodnom mitingu u Mariboru gdje je nastupila na 800 metara i istrčala osobni rezultat 2:13.

– Lijep je osjećaj tako otvoriti sezonu, posebno u disciplini koja nije moja, što znači da ću kasnije trčati još bolje u svojoj disciplini na 1500 metara – kaže Klara koja je poslije na Seniorskom kupu osvojila 2. mjesto.

Oproštaj od juniora s dva zlata

U srpnju je Klara na Pojedinačnom juniorskom prvenstvu Hrvatske osvojila dva zlata na 1500 metara i 3000 metara gdje je vodila cijelu utrku, a time je i zatvorila svoju juniorsku sezonu jer dogodine prelazi u mlađe seniore, a pobjedom je osigurala nastup na Balkanskom prvenstvu koje će se održati sredinom rujna, i to juniorsko u Istanbulu i seniorsko u Rumunjskoj. Klara inače već nastupa za seniorke pa je na natjecanju koje se održalo sredinom kolovoza osvojila zlato.

– Na početku karijere, kad sam počela osvajati medalje na državnim prvenstvima, shvatila sam da atletika nije samo doći i otrčati svoju rutu, već tu ima puno specifičnih stvari koje nisam znala prve godine. Poslije sam shvatila da je atletika kompleksna i da ne ide sve preko noći, već je potrebno razdoblje stjecanja iskustva. Iako sam tada pobjeđivala na utrkama, to nije bilo ni približno profesionalno kao sada kada znam zašto nešto radim i zašto treniram – veli Klara, koja se sa svojim trenerom Stjepkom svakog dana dogovara za trening i plan, ali kako kaže, nikada ne može ići sve po planu jer u pitanju bude ili neka ozljeda ili faktor na koji ne može utjecati.

Učenje i treniranje je idealna kombinacija

– Trener Stjepko i ja super funkcioniramo što se tiče treninga i priprema pa su sada treninzi dva puta dnevno, ujutro od 9 do 11, i poslijepodne, i to kada ljudi odu s atletske staze i onda kada se isključe reflektori, mi treniramo najbolje i najteže. Super je što smo odnedavno uveli bicikl i trener me prati na dionici, puno je lakše jer me može i psihički i fizički kontrolirati i ispravljati pokrete te svaki moj korak, što meni omogućava puno lakši rad – objašnjava Klara.

---

image
Trener Stjepko Vodanović i Klara Andrijašević
Ivo Ravlić/Cropix
---

Pitamo je kako uspijeva uskladiti treninge i fakultet. Kako kaže – idealno.

– Trening me tjera učiti, a faks me tjera trenirati, tako da paralelno jedno vuče drugo, a ne bih ni mogla ni voljela samo trenirati ili samo učiti i gušt mi je i jedno i drugo, posebno kada se pokažu rezultati i na faksu i u trčanju – objašnjava Klara kojoj je zimi raspored prenatrpan, predavanja su joj od 8 do 17 sati, nakon toga treba joj sat vremena da bi došla do stadiona na kojem odrađuje trening i onda oko 22 sata opet čeka autobus te dođe u Dom oko 23 sata, i tako svakog dana.

Nema 'Ne da mi se i ajme, umorna sam'

– Nikada nema odustajanja, ni zimi ni ljeti. Treniram i po najvećem nevremenu i po najgorem suncu, bilo je dana kada sam se ustajala u 6 sati prije početka predavanja da bih odradila trening i stigla ispuniti sve fakultetske obveze. Nema: ''Ne da mi se, ajme, umorna sam, ajme, kiša i bura, ajme, 40 stupnjeva''. Jednostavno moram biti svjesna toga da će mi treniranje kasnije donijeti uspjeh. Imam i ja svojih dana kada mi se ništa ne da, ali takve dane moram zanemariti i ne razmišljati puno o njima, mora mi se uvijek dati trenirat – kaže Klara, koja bi sutra (srijeda) trebala nastupiti u Sloveniji na međunarodnom mitingu, ali ne znaju hoće li uspjeti prijeći granicu s obzirom na to da je Hrvatska na crvenoj listi Slovenije.

A 8. rujna Klara i Stjepko idu na natjecanje u Italiju koje je najvišeg ranga, nakon njega slijedi samo dijamantna liga.

---

Šest pari tenisica godišnje

Godišnje Klara promijeni najmanje šest pari tenisica jer svako dva mjeseca mora kupiti nove, zato što jedan par traje oko 600 otrčanih kilometara tijekom dva mjeseca.
– Rok tenisica je otrčanih 200 do 300 kilometara, ali ja sebi ne mogu priuštiti kupnju novih svakog mjeseca, jedan par košta oko 1300 kuna. Ali to nisu jedine tenisice, dva do tri puta godišnje moram kupiti još jedan par koji je nalik sprintericama i tenisicama, te još jedne sprinterice.

---

---

Nema noćnih izlazaka

– Ovu sam godinu odlučila navečer ne izlaziti u kafiće da se kojim slučajem ne bih zarazila koronavirusom. Da mene dva tjedna stave u samoizolaciju, to je za mene smrt jer ne znam stajati na jednom mjestu, to znaju i moj trener i moja obitelj. Ovo ljeto sam posvetila isključivo treniranju i baš mi je lijepo. Odradila sam dva ljetna atletska kampa s djecom, planiramo to i dogodine napraviti jer se projekt pokazao vrhunski, i bilo je bolje nego što smo zamišljali – kaže Klara koja je Stjepkov pomoćni trener na dječjim treninzima.
– Djeca me vide kao uzor i na to sam jako ponosna, a i sve više djece je počelo trenirati atletiku, što jako veseli i mene i Stjepka.

---

---

Ni lipe od institucija

Kako kaže Klarin trener Stjepko, baš sada kada Klara dostiže svoje vrhunce u trčanju, sve postaje teže. Inače, Klara ima 30 medalja s državnih natjecanja, i to 19 zlatnih, devet srebrnih i tri brončane, a tu je još i 20 medalja s međunarodnih natjecanja.
–​ Klara je u Hrvatskoj postavila mlađi juniorski rekord na 3000 metara, trenutačno je upisana na svim tablicama s najboljim juniorskim rezultatom na 1500 metara, prvakinja je i seniorska, i mlađa seniorska, juniorska i mlađa juniorska, dobila je nagradu od Hrvatskog atletskog saveza za najbolju mlađu juniorku. Dogodine kako postaje mlađa seniorka, više nema toliko natjecanja u Hrvatskoj, što nam je malo nezgodno jer smo ipak udaljeni od svega, njima u Zagrebu je puno jednostavnije otići u Sloveniju, Mađarsku i Austriju na natjecanje, dok je nama to dalek put. I tek sada kada smo došli na ovu razinu, vidimo koliko smo i mali i koliko smo daleko. Problem nam predstavlja kupnja sprinterica i tenisica, i tu aktiviramo stotine prijatelja i poznanika, na sve načine nabavljamo svakakvu opremu. Ne znam u čemu je problem financiranja, očito je da nitko nema sluha, ma nijedna institucija. Klara ni lipe nije dobila ni od koga, već je financiraju samo roditelji i AK "Sv. Marko", što je meni nepojmljivo i žalosno – kaže nam Stjepko.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zvijezda makarske [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => zvijezda makarske 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-28 14:05:31 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-03 19:12:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-09-03 19:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2480 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494418.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494404.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494414.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494398.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494388.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494382.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494372.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494376.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494366.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494362.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494358.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/28\/14494386.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ivo Ravli\u0107\/Cropix\/Cropix, Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Klara Andrija\u0161evi\u0107 je najbolja hrvatska atleti\u010darka u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na 1500 metara","Klara se odrekla izlazaka u kafi\u0107e kako se ne bi zarazila koronavirusom","Klara svakog dana trenira na atletskoj stazi Gradskog sportskog centra","Uz uobi\u010dajene atleti\u010darske treninge, Klara formu brusi i vo\u017enjom bicikla","Trener Stjepko Vodanovi\u0107 i Klara Andrija\u0161evi\u0107","Treninzi su dva puta dnevno, ujutro i poslijepodne","Naporni treninzi daju rezultate","Naporni treninzi daju rezultate","Uz zahtjevnu sportsku karijeru Klara studira na dva fakulteta, biologiju i tehnologiju mora u Splitu, kao i kineziologiju, stru\u010dni studij smjera atletika","Nema odustajanja ni ljeti ni zimi, Klara trenira i po najve\u0107em nevremenu i po najgorem suncu","Uz uobi\u010dajene atleti\u010darske treninge, Klara formu brusi i vo\u017enjom bicikla","Dogovor o treningu - trener Stjepko Vodanovi\u0107 i Klara Andrija\u0161evi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","53:36","50:50","50:50","39:52","50:50","59:52","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14494418_1280.jpg":"1280x1280","k_14494418_1024.jpg":"1024x1024","k_14494418_640.jpg":"640x640","k_14494418_480.jpg":"480x480","k_14494418_340.jpg":"340x340","k_14494418_220.jpg":"220x220","o_14494418_1280.jpg":"1280x853","o_14494418_1024.jpg":"1024x682","o_14494418_640.jpg":"640x426","o_14494418_480.jpg":"480x320","o_14494418_340.jpg":"340x226","o_14494418_220.jpg":"220x146","h_14494418_1280.jpg":"1280x854","h_14494418_1024.jpg":"1024x683","h_14494418_640.jpg":"640x427","h_14494418_480.jpg":"480x320","h_14494418_340.jpg":"340x227","h_14494418_220.jpg":"220x147","pp_14494418_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494418_1024.jpg":"805x1024","pp_14494418_640.jpg":"503x640","pp_14494418_480.jpg":"377x480","pp_14494418_340.jpg":"267x340","pp_14494418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14494404_1280.jpg":"1280x1280","k_14494404_1024.jpg":"1024x1024","k_14494404_640.jpg":"640x640","k_14494404_480.jpg":"480x480","k_14494404_340.jpg":"340x340","k_14494404_220.jpg":"220x220","o_14494404_1280.jpg":"1280x853","o_14494404_1024.jpg":"1024x682","o_14494404_640.jpg":"640x426","o_14494404_480.jpg":"480x320","o_14494404_340.jpg":"340x226","o_14494404_220.jpg":"220x146","h_14494404_1280.jpg":"1280x854","h_14494404_1024.jpg":"1024x683","h_14494404_640.jpg":"640x427","h_14494404_480.jpg":"480x320","h_14494404_340.jpg":"340x227","h_14494404_220.jpg":"220x147","pp_14494404_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494404_1024.jpg":"805x1024","pp_14494404_640.jpg":"503x640","pp_14494404_480.jpg":"377x480","pp_14494404_340.jpg":"267x340","pp_14494404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14494414_1280.jpg":"1280x1280","k_14494414_1024.jpg":"1024x1024","k_14494414_640.jpg":"640x640","k_14494414_480.jpg":"480x480","k_14494414_340.jpg":"340x340","k_14494414_220.jpg":"220x220","o_14494414_1280.jpg":"1280x1920","o_14494414_1024.jpg":"1024x1536","o_14494414_640.jpg":"640x960","o_14494414_480.jpg":"480x720","o_14494414_340.jpg":"340x510","o_14494414_220.jpg":"220x330","h_14494414_1280.jpg":"1280x854","h_14494414_1024.jpg":"1024x683","h_14494414_640.jpg":"640x427","h_14494414_480.jpg":"480x320","h_14494414_340.jpg":"340x227","h_14494414_220.jpg":"220x147","pp_14494414_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494414_1024.jpg":"805x1024","pp_14494414_640.jpg":"503x640","pp_14494414_480.jpg":"377x480","pp_14494414_340.jpg":"267x340","pp_14494414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14494398_1280.jpg":"1280x1280","k_14494398_1024.jpg":"1024x1024","k_14494398_640.jpg":"640x640","k_14494398_480.jpg":"480x480","k_14494398_340.jpg":"340x340","k_14494398_220.jpg":"220x220","o_14494398_1280.jpg":"1280x1920","o_14494398_1024.jpg":"1024x1536","o_14494398_640.jpg":"640x960","o_14494398_480.jpg":"480x720","o_14494398_340.jpg":"340x510","o_14494398_220.jpg":"220x330","h_14494398_1280.jpg":"1280x854","h_14494398_1024.jpg":"1024x683","h_14494398_640.jpg":"640x427","h_14494398_480.jpg":"480x320","h_14494398_340.jpg":"340x227","h_14494398_220.jpg":"220x147","pp_14494398_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494398_1024.jpg":"805x1024","pp_14494398_640.jpg":"503x640","pp_14494398_480.jpg":"377x480","pp_14494398_340.jpg":"267x340","pp_14494398_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14494388_1280.jpg":"1280x1280","k_14494388_1024.jpg":"1024x1024","k_14494388_640.jpg":"640x640","k_14494388_480.jpg":"480x480","k_14494388_340.jpg":"340x340","k_14494388_220.jpg":"220x220","o_14494388_1280.jpg":"1280x1920","o_14494388_1024.jpg":"1024x1536","o_14494388_640.jpg":"640x960","o_14494388_480.jpg":"480x720","o_14494388_340.jpg":"340x510","o_14494388_220.jpg":"220x330","h_14494388_1280.jpg":"1280x854","h_14494388_1024.jpg":"1024x683","h_14494388_640.jpg":"640x427","h_14494388_480.jpg":"480x320","h_14494388_340.jpg":"340x227","h_14494388_220.jpg":"220x147","pp_14494388_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494388_1024.jpg":"805x1024","pp_14494388_640.jpg":"503x640","pp_14494388_480.jpg":"377x480","pp_14494388_340.jpg":"267x340","pp_14494388_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14494382_1280.jpg":"1280x1280","k_14494382_1024.jpg":"1024x1024","k_14494382_640.jpg":"640x640","k_14494382_480.jpg":"480x480","k_14494382_340.jpg":"340x340","k_14494382_220.jpg":"220x220","o_14494382_1280.jpg":"1280x853","o_14494382_1024.jpg":"1024x682","o_14494382_640.jpg":"640x426","o_14494382_480.jpg":"480x320","o_14494382_340.jpg":"340x226","o_14494382_220.jpg":"220x146","h_14494382_1280.jpg":"1280x854","h_14494382_1024.jpg":"1024x683","h_14494382_640.jpg":"640x427","h_14494382_480.jpg":"480x320","h_14494382_340.jpg":"340x227","h_14494382_220.jpg":"220x147","pp_14494382_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494382_1024.jpg":"805x1024","pp_14494382_640.jpg":"503x640","pp_14494382_480.jpg":"377x480","pp_14494382_340.jpg":"267x340","pp_14494382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14494372_1280.jpg":"1280x1280","k_14494372_1024.jpg":"1024x1024","k_14494372_640.jpg":"640x640","k_14494372_480.jpg":"480x480","k_14494372_340.jpg":"340x340","k_14494372_220.jpg":"220x220","o_14494372_1280.jpg":"1280x853","o_14494372_1024.jpg":"1024x682","o_14494372_640.jpg":"640x426","o_14494372_480.jpg":"480x320","o_14494372_340.jpg":"340x226","o_14494372_220.jpg":"220x146","h_14494372_1280.jpg":"1280x854","h_14494372_1024.jpg":"1024x683","h_14494372_640.jpg":"640x427","h_14494372_480.jpg":"480x320","h_14494372_340.jpg":"340x227","h_14494372_220.jpg":"220x147","pp_14494372_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494372_1024.jpg":"805x1024","pp_14494372_640.jpg":"503x640","pp_14494372_480.jpg":"377x480","pp_14494372_340.jpg":"267x340","pp_14494372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14494376_1280.jpg":"1280x1280","k_14494376_1024.jpg":"1024x1024","k_14494376_640.jpg":"640x640","k_14494376_480.jpg":"480x480","k_14494376_340.jpg":"340x340","k_14494376_220.jpg":"220x220","o_14494376_1280.jpg":"1280x1920","o_14494376_1024.jpg":"1024x1536","o_14494376_640.jpg":"640x960","o_14494376_480.jpg":"480x720","o_14494376_340.jpg":"340x510","o_14494376_220.jpg":"220x330","h_14494376_1280.jpg":"1280x854","h_14494376_1024.jpg":"1024x683","h_14494376_640.jpg":"640x427","h_14494376_480.jpg":"480x320","h_14494376_340.jpg":"340x227","h_14494376_220.jpg":"220x147","pp_14494376_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494376_1024.jpg":"805x1024","pp_14494376_640.jpg":"503x640","pp_14494376_480.jpg":"377x480","pp_14494376_340.jpg":"267x340","pp_14494376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14494366_1280.jpg":"1280x1280","k_14494366_1024.jpg":"1024x1024","k_14494366_640.jpg":"640x640","k_14494366_480.jpg":"480x480","k_14494366_340.jpg":"340x340","k_14494366_220.jpg":"220x220","o_14494366_1280.jpg":"1280x853","o_14494366_1024.jpg":"1024x682","o_14494366_640.jpg":"640x426","o_14494366_480.jpg":"480x320","o_14494366_340.jpg":"340x226","o_14494366_220.jpg":"220x146","h_14494366_1280.jpg":"1280x854","h_14494366_1024.jpg":"1024x683","h_14494366_640.jpg":"640x427","h_14494366_480.jpg":"480x320","h_14494366_340.jpg":"340x227","h_14494366_220.jpg":"220x147","pp_14494366_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494366_1024.jpg":"805x1024","pp_14494366_640.jpg":"503x640","pp_14494366_480.jpg":"377x480","pp_14494366_340.jpg":"267x340","pp_14494366_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14494362_1280.jpg":"1280x1280","k_14494362_1024.jpg":"1024x1024","k_14494362_640.jpg":"640x640","k_14494362_480.jpg":"480x480","k_14494362_340.jpg":"340x340","k_14494362_220.jpg":"220x220","o_14494362_1280.jpg":"1280x853","o_14494362_1024.jpg":"1024x682","o_14494362_640.jpg":"640x426","o_14494362_480.jpg":"480x320","o_14494362_340.jpg":"340x226","o_14494362_220.jpg":"220x146","h_14494362_1280.jpg":"1280x854","h_14494362_1024.jpg":"1024x683","h_14494362_640.jpg":"640x427","h_14494362_480.jpg":"480x320","h_14494362_340.jpg":"340x227","h_14494362_220.jpg":"220x147","pp_14494362_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494362_1024.jpg":"805x1024","pp_14494362_640.jpg":"503x640","pp_14494362_480.jpg":"377x480","pp_14494362_340.jpg":"267x340","pp_14494362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14494358_1280.jpg":"1280x1280","k_14494358_1024.jpg":"1024x1024","k_14494358_640.jpg":"640x640","k_14494358_480.jpg":"480x480","k_14494358_340.jpg":"340x340","k_14494358_220.jpg":"220x220","o_14494358_1280.jpg":"1280x853","o_14494358_1024.jpg":"1024x682","o_14494358_640.jpg":"640x426","o_14494358_480.jpg":"480x320","o_14494358_340.jpg":"340x226","o_14494358_220.jpg":"220x146","h_14494358_1280.jpg":"1280x854","h_14494358_1024.jpg":"1024x683","h_14494358_640.jpg":"640x427","h_14494358_480.jpg":"480x320","h_14494358_340.jpg":"340x227","h_14494358_220.jpg":"220x147","pp_14494358_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494358_1024.jpg":"805x1024","pp_14494358_640.jpg":"503x640","pp_14494358_480.jpg":"377x480","pp_14494358_340.jpg":"267x340","pp_14494358_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14494386_1280.jpg":"1280x1280","k_14494386_1024.jpg":"1024x1024","k_14494386_640.jpg":"640x640","k_14494386_480.jpg":"480x480","k_14494386_340.jpg":"340x340","k_14494386_220.jpg":"220x220","o_14494386_1280.jpg":"1280x1920","o_14494386_1024.jpg":"1024x1536","o_14494386_640.jpg":"640x960","o_14494386_480.jpg":"480x720","o_14494386_340.jpg":"340x510","o_14494386_220.jpg":"220x330","h_14494386_1280.jpg":"1280x854","h_14494386_1024.jpg":"1024x683","h_14494386_640.jpg":"640x427","h_14494386_480.jpg":"480x320","h_14494386_340.jpg":"340x227","h_14494386_220.jpg":"220x147","pp_14494386_1280.jpg":"1006x1280","pp_14494386_1024.jpg":"805x1024","pp_14494386_640.jpg":"503x640","pp_14494386_480.jpg":"377x480","pp_14494386_340.jpg":"267x340","pp_14494386_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7879242 Threads: 6 Questions: 1580453214 Slow queries: 4822986 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112023568 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/ostalo ) ) [link] => /sport/ostalo/trening-me-tjera-uciti-a-faks-trenirati-upoznajte-klaru-andrijasevic-najbolju-nasu-atleticarku-u-juniorskoj-i-seniorskoj-kategoriji-na-1500-metara-1042204 [printLink] => /sport/ostalo/trening-me-tjera-uciti-a-faks-trenirati-upoznajte-klaru-andrijasevic-najbolju-nasu-atleticarku-u-juniorskoj-i-seniorskoj-kategoriji-na-1500-metara-1042204?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233079 [name] => makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 337050 [name] => Klara andrijašević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klara-andrijasevic [link] => /tag/klara-andrijasevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 18332 [name] => atletika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atletika [link] => /tag/atletika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zvijezda makarske [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Trening me tjera učiti, a faks trenirati‘: upoznajte Klaru Andrijašević najbolju našu atletičarku u juniorskoj i seniorskoj kategoriji na 1500 metara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494418.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => Klara Andrijašević je najbolja hrvatska atletičarka u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na 1500 metara [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494418.jpg [title] => Klara Andrijašević je najbolja hrvatska atletičarka u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na 1500 metara Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494404.jpg [title] => Klara se odrekla izlazaka u kafiće kako se ne bi zarazila koronavirusom Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494414.jpg [title] => Klara svakog dana trenira na atletskoj stazi Gradskog sportskog centra Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494398.jpg [title] => Uz uobičajene atletičarske treninge, Klara formu brusi i vožnjom bicikla Ivo Ravlić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494388.jpg [title] => Trener Stjepko Vodanović i Klara Andrijašević Ivo Ravlić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494382.jpg [title] => Treninzi su dva puta dnevno, ujutro i poslijepodne Ivo Ravlić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494372.jpg [title] => Naporni treninzi daju rezultate Ivo Ravlić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494376.jpg [title] => Naporni treninzi daju rezultate Ivo Ravlić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494366.jpg [title] => Uz zahtjevnu sportsku karijeru Klara studira na dva fakulteta, biologiju i tehnologiju mora u Splitu, kao i kineziologiju, stručni studij smjera atletika Ivo Ivo Ravlić/Cropix/Cropix, Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494362.jpg [title] => Nema odustajanja ni ljeti ni zimi, Klara trenira i po najvećem nevremenu i po najgorem suncu Ivo Ravlić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494358.jpg [title] => Uz uobičajene atletičarske treninge, Klara formu brusi i vožnjom bicikla Ivo Ravlić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/28/14494386.jpg [title] => Dogovor o treningu - trener Stjepko Vodanović i Klara Andrijašević Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najbolju hrvatsku atletičarku u juniorskoj i seniorskoj kategoriji na 1500 metara, a koja u dvoranskom prvenstvu ima osiguran nastup za hrvatsku juniorsku reprezentaciju, 19-godišnju Klaru Andrijašević, članicu AK "Sv. Marko", u Makarskoj možete vidjeti uglavnom na atletskoj stazi Gradskog sportskog centra, gdje svakog dana trenira sa svojim trenerom Stjepkom Vodanovićem ili u vožnji biciklom, a tamo smo ih oboje ''uhvatili'' prošlog četvrtka, dva sata prije odlaska u Zagreb na atletsko natjecanje mlađih seniora.

Klara se atletikom bavi tri godine, od 2017., nakon ozljede i prekida rukometne karijere. Već tada je počela osvajati državna prvenstva. S Klarom smo popričali o sportskom i privatnom životu, studentskim danima i prehrani koje se pridržava uz pomoć nutricionistice Tihane Pašalić.

Klara je oborila rekord jer je četiri godine zaredom proglašena najboljom sportašicom Makarske.

Studira na dva fakulteta

Mlada atletičarka studira na dva fakulteta, biologiju i tehnologiju mora u Splitu, kao i kineziologiju, stručni studij smjera atletika. Zimi uglavnom trenira u Splitu prema trenerovom programu pa vikendom dolazi u Makarsku i trenira, mada je ove godine, kao i sve, korona poremetila planove, pa od ožujka stalno trenira u Makarskoj, a u Split odlazi polagati ispite. Kako kaže, konstantno treniranje se itekako isplatilo.

---

image
Klara se odrekla izlazaka u kafiće kako se ne bi zarazila koronavirusom
Ivo Ravlić/Cropix
---

– Super sam se spremila za sezonu koja je nabijena u dva do tri mjeseca, a pokazali su to i rezultati. Sezonu sam započela pripremama na Tenerifima, a nakon toga sam nastupila na dvoranskim prvenstvima, na državnom natjecanju sam osvojila juniorsko zlato i bila sam pozvana u reprezentaciju, s kojom sam u Istanbulu osvojila treće mjesto i u dvorani otrčala i nadmašila osobni rekord za četiri sekunde. Jedino mi je teško palo odgođeno Svjetsko prvenstvo koje se trebalo održati 12. srpnja jer sam se baš bila dobro spremila – govori nam Klara.

Nakon toga su krenula natjecanja na otvorenome, od kojih je prvo bilo na jakom međunarodnom mitingu u Mariboru gdje je nastupila na 800 metara i istrčala osobni rezultat 2:13.

– Lijep je osjećaj tako otvoriti sezonu, posebno u disciplini koja nije moja, što znači da ću kasnije trčati još bolje u svojoj disciplini na 1500 metara – kaže Klara koja je poslije na Seniorskom kupu osvojila 2. mjesto.

Oproštaj od juniora s dva zlata

U srpnju je Klara na Pojedinačnom juniorskom prvenstvu Hrvatske osvojila dva zlata na 1500 metara i 3000 metara gdje je vodila cijelu utrku, a time je i zatvorila svoju juniorsku sezonu jer dogodine prelazi u mlađe seniore, a pobjedom je osigurala nastup na Balkanskom prvenstvu koje će se održati sredinom rujna, i to juniorsko u Istanbulu i seniorsko u Rumunjskoj. Klara inače već nastupa za seniorke pa je na natjecanju koje se održalo sredinom kolovoza osvojila zlato.

– Na početku karijere, kad sam počela osvajati medalje na državnim prvenstvima, shvatila sam da atletika nije samo doći i otrčati svoju rutu, već tu ima puno specifičnih stvari koje nisam znala prve godine. Poslije sam shvatila da je atletika kompleksna i da ne ide sve preko noći, već je potrebno razdoblje stjecanja iskustva. Iako sam tada pobjeđivala na utrkama, to nije bilo ni približno profesionalno kao sada kada znam zašto nešto radim i zašto treniram – veli Klara, koja se sa svojim trenerom Stjepkom svakog dana dogovara za trening i plan, ali kako kaže, nikada ne može ići sve po planu jer u pitanju bude ili neka ozljeda ili faktor na koji ne može utjecati.

Učenje i treniranje je idealna kombinacija

– Trener Stjepko i ja super funkcioniramo što se tiče treninga i priprema pa su sada treninzi dva puta dnevno, ujutro od 9 do 11, i poslijepodne, i to kada ljudi odu s atletske staze i onda kada se isključe reflektori, mi treniramo najbolje i najteže. Super je što smo odnedavno uveli bicikl i trener me prati na dionici, puno je lakše jer me može i psihički i fizički kontrolirati i ispravljati pokrete te svaki moj korak, što meni omogućava puno lakši rad – objašnjava Klara.

---

image
Trener Stjepko Vodanović i Klara Andrijašević
Ivo Ravlić/Cropix
---

Pitamo je kako uspijeva uskladiti treninge i fakultet. Kako kaže – idealno.

– Trening me tjera učiti, a faks me tjera trenirati, tako da paralelno jedno vuče drugo, a ne bih ni mogla ni voljela samo trenirati ili samo učiti i gušt mi je i jedno i drugo, posebno kada se pokažu rezultati i na faksu i u trčanju – objašnjava Klara kojoj je zimi raspored prenatrpan, predavanja su joj od 8 do 17 sati, nakon toga treba joj sat vremena da bi došla do stadiona na kojem odrađuje trening i onda oko 22 sata opet čeka autobus te dođe u Dom oko 23 sata, i tako svakog dana.

Nema 'Ne da mi se i ajme, umorna sam'

– Nikada nema odustajanja, ni zimi ni ljeti. Treniram i po najvećem nevremenu i po najgorem suncu, bilo je dana kada sam se ustajala u 6 sati prije početka predavanja da bih odradila trening i stigla ispuniti sve fakultetske obveze. Nema: ''Ne da mi se, ajme, umorna sam, ajme, kiša i bura, ajme, 40 stupnjeva''. Jednostavno moram biti svjesna toga da će mi treniranje kasnije donijeti uspjeh. Imam i ja svojih dana kada mi se ništa ne da, ali takve dane moram zanemariti i ne razmišljati puno o njima, mora mi se uvijek dati trenirat – kaže Klara, koja bi sutra (srijeda) trebala nastupiti u Sloveniji na međunarodnom mitingu, ali ne znaju hoće li uspjeti prijeći granicu s obzirom na to da je Hrvatska na crvenoj listi Slovenije.

A 8. rujna Klara i Stjepko idu na natjecanje u Italiju koje je najvišeg ranga, nakon njega slijedi samo dijamantna liga.

---

Šest pari tenisica godišnje

Godišnje Klara promijeni najmanje šest pari tenisica jer svako dva mjeseca mora kupiti nove, zato što jedan par traje oko 600 otrčanih kilometara tijekom dva mjeseca.
– Rok tenisica je otrčanih 200 do 300 kilometara, ali ja sebi ne mogu priuštiti kupnju novih svakog mjeseca, jedan par košta oko 1300 kuna. Ali to nisu jedine tenisice, dva do tri puta godišnje moram kupiti još jedan par koji je nalik sprintericama i tenisicama, te još jedne sprinterice.

---

---

Nema noćnih izlazaka

– Ovu sam godinu odlučila navečer ne izlaziti u kafiće da se kojim slučajem ne bih zarazila koronavirusom. Da mene dva tjedna stave u samoizolaciju, to je za mene smrt jer ne znam stajati na jednom mjestu, to znaju i moj trener i moja obitelj. Ovo ljeto sam posvetila isključivo treniranju i baš mi je lijepo. Odradila sam dva ljetna atletska kampa s djecom, planiramo to i dogodine napraviti jer se projekt pokazao vrhunski, i bilo je bolje nego što smo zamišljali – kaže Klara koja je Stjepkov pomoćni trener na dječjim treninzima.
– Djeca me vide kao uzor i na to sam jako ponosna, a i sve više djece je počelo trenirati atletiku, što jako veseli i mene i Stjepka.

---

---

Ni lipe od institucija

Kako kaže Klarin trener Stjepko, baš sada kada Klara dostiže svoje vrhunce u trčanju, sve postaje teže. Inače, Klara ima 30 medalja s državnih natjecanja, i to 19 zlatnih, devet srebrnih i tri brončane, a tu je još i 20 medalja s međunarodnih natjecanja.
–​ Klara je u Hrvatskoj postavila mlađi juniorski rekord na 3000 metara, trenutačno je upisana na svim tablicama s najboljim juniorskim rezultatom na 1500 metara, prvakinja je i seniorska, i mlađa seniorska, juniorska i mlađa juniorska, dobila je nagradu od Hrvatskog atletskog saveza za najbolju mlađu juniorku. Dogodine kako postaje mlađa seniorka, više nema toliko natjecanja u Hrvatskoj, što nam je malo nezgodno jer smo ipak udaljeni od svega, njima u Zagrebu je puno jednostavnije otići u Sloveniju, Mađarsku i Austriju na natjecanje, dok je nama to dalek put. I tek sada kada smo došli na ovu razinu, vidimo koliko smo i mali i koliko smo daleko. Problem nam predstavlja kupnja sprinterica i tenisica, i tu aktiviramo stotine prijatelja i poznanika, na sve načine nabavljamo svakakvu opremu. Ne znam u čemu je problem financiranja, očito je da nitko nema sluha, ma nijedna institucija. Klara ni lipe nije dobila ni od koga, već je financiraju samo roditelji i AK "Sv. Marko", što je meni nepojmljivo i žalosno – kaže nam Stjepko.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ivo Ravlić/Cropix/Cropix, Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix
Klara Andrijašević je najbolja hrvatska atletičarka u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na 1500 metara
Ivo Ravlić/Cropix
Klara se odrekla izlazaka u kafiće kako se ne bi zarazila koronavirusom
Ivo Ravlić/Cropix
Klara svakog dana trenira na atletskoj stazi Gradskog sportskog centra
Ivo Ravlić/Cropix
Uz uobičajene atletičarske treninge, Klara formu brusi i vožnjom bicikla
Ivo Ravlić/Cropix
Trener Stjepko Vodanović i Klara Andrijašević
Ivo Ravlić/Cropix
Treninzi su dva puta dnevno, ujutro i poslijepodne
Ivo Ravlić/Cropix
Naporni treninzi daju rezultate
Ivo Ravlić/Cropix
Naporni treninzi daju rezultate
Ivo Ivo Ravlić/Cropix/Cropix, Cropix
Uz zahtjevnu sportsku karijeru Klara studira na dva fakulteta, biologiju i tehnologiju mora u Splitu, kao i kineziologiju, stručni studij smjera atletika
Ivo Ravlić/Cropix
Nema odustajanja ni ljeti ni zimi, Klara trenira i po najvećem nevremenu i po najgorem suncu
Ivo Ravlić/Cropix
Uz uobičajene atletičarske treninge, Klara formu brusi i vožnjom bicikla
Ivo Ravlić/Cropix
Dogovor o treningu - trener Stjepko Vodanović i Klara Andrijašević
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/trening-me-tjera-uciti-a-faks-trenirati-upoznajte-klaru-andrijasevic-najbolju-nasu-atleticarku-u-juniorskoj-i-seniorskoj-kategoriji-na-1500-metara-1042204 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa8a6676d3df48e9eb84bdc19c456be895bbc127 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Trening+me+tjera+u%C4%8Diti%2C+a+faks+trenirati%E2%80%98%3A+upoznajte+Klaru+Andrija%C5%A1evi%C4%87+najbolju+na%C5%A1u+atleti%C4%8Darku+u+juniorskoj+i+seniorskoj+kategoriji+na+1500+metara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Ftrening-me-tjera-uciti-a-faks-trenirati-upoznajte-klaru-andrijasevic-najbolju-nasu-atleticarku-u-juniorskoj-i-seniorskoj-kategoriji-na-1500-metara-1042204 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Ftrening-me-tjera-uciti-a-faks-trenirati-upoznajte-klaru-andrijasevic-najbolju-nasu-atleticarku-u-juniorskoj-i-seniorskoj-kategoriji-na-1500-metara-1042204 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zvijezda makarske [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
Ostalozvijezda makarske

‘Trening me tjera učiti, a faks trenirati‘: upoznajte Klaru Andrijašević najbolju našu atletičarku u juniorskoj i seniorskoj kategoriji na 1500 metara

3. rujna 2020. - 21:12
Klara Andrijašević je najbolja hrvatska atletičarka u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na 1500 metaraIvo Ravlić/Cropix

Najbolju hrvatsku atletičarku u juniorskoj i seniorskoj kategoriji na 1500 metara, a koja u dvoranskom prvenstvu ima osiguran nastup za hrvatsku juniorsku reprezentaciju, 19-godišnju Klaru Andrijašević, članicu AK "Sv. Marko", u Makarskoj možete vidjeti uglavnom na atletskoj stazi Gradskog sportskog centra, gdje svakog dana trenira sa svojim trenerom Stjepkom Vodanovićem ili u vožnji biciklom, a tamo smo ih oboje ''uhvatili'' prošlog četvrtka, dva sata prije odlaska u Zagreb na atletsko natjecanje mlađih seniora.

Klara se atletikom bavi tri godine, od 2017., nakon ozljede i prekida rukometne karijere. Već tada je počela osvajati državna prvenstva. S Klarom smo popričali o sportskom i privatnom životu, studentskim danima i prehrani koje se pridržava uz pomoć nutricionistice ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:56