StoryEditorOCM
Ostaloniz kontrovezi

Talijanski ministar na udaru kritika zbog komentara o Janktu: ‘Vjerojatno društvo mora napraviti neke korake naprijed‘

Piše Hina
10. srpnja 2023. - 23:01

Talijanski ministar sporta Andrea Abodi našao se na udaru kritika zbog komentara o češkom veznjaku Jakobu Janktu (27) koji je početkom godine priznao kako je homoseksualac.

- Iskreno govoreći, općenito ne volim razmetljivost, ali individualni izbori moraju se poštivati ​​zbog toga kako se uzimaju i kakvi jesu - rekao je Abodi za Radio 24 komentirajući Janktov "izlazak iz ormara".

- Vjerojatno društvo mora napraviti neke korake naprijed. Što se mene tiče, on je prije svega osoba, a onda sportaš. Ne radim razlike ovisno o osobnim izborima - kazao je.

Njegove tvrdnje izazvale su kontroverze u zemlji, a niz oporbenih političara izrazilo je ogorčenje zbog komentara.

- To je napad koji pokazuje koliko ograničenja moraju homoseksualci nadvladati u svijetu sporta i drugdje - rekla je Rachele Scarpa, zastupnica Demokratske stranke lijevog centra (PD).

- Poštovani ministre, potrebno je iskazati poštovanje prema hrabrosti onoga što je Jankto odlučio učiniti - dodala je.

Za Pinu Picierno, također iz Demokratske stranke, te dopredsjednicu Europskog parlamenta "ministrove izjave su neugodne i neprimjerene, tim više što on obnaša institucionalnu dužnost."

Jankto je u veljači ove godine javno obznanio da je homoseksualac, rekavši kako želi živjeti svoj život "na slobodi".

Češki reprezentativac bi u novoj sezoni trebao igrati za Cagliari nakon što je prošlu sezonu proveo u praškoj Sparti kao posuđeni igrač Getafea.

U Italiji je već igrao za Udinese, Ascoli i Sampdoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 13:58