stdClass Object ( [id] => 584267 [title] => Svjetska elita u doktoratu Splićanina Luke Pezelja: mladić koji će jedriličarima pomoći da budu još brži, bolji, jači... [alias] => svjetska-elita-u-doktoratu-splicanina-luke-pezelja-mladic-koji-ce-jedrilicarima-pomoci-da-budu-jos-brzi-bolji-jaci [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sportaši, a u ovom slučaju jedriličari, poklonit će vam neprocjenjivo bogatstvo ako im pokažete kako bi njihov brod na regati mogao biti još brži, pa i ne čudi odličan odaziv vrhunskih jedriličara kojima je splitski doktor kineziologije Luka Pezelj izračunao zbog čega su – spori. Što to njih usporava tijekom jedrenja i utrke ne samo sa štopericom, nego i s protivnicima na regatnome polju.

A to što kormilarima smeta, što im umanjuje brzinu te time i mogućnost pobjede, u ovom je slučaju samo obična – mast!

To je, naime, rezultat doktorske disertacije ovog mladog stručnjaka naziva "Utjecaj morfoloških obilježja na natjecateljsku uspješnost vrhunskih jedriličara klase finn". A prije točno dva dana 35-godišnjak je obranio svoj rad na splitskom Pomorskom fakultetu, gdje je iznio dokaze svoje tvrdnje.

– Split je prije tri godine bio domaćin Europskog prvenstva za olimpijsku klasu finn, pa mi se pružila prilika za znanstveno istraživanje na terenu. Često znanstvenike prozivaju da ne izlaze iz okvira sveučilišnih ustanova, da provode istraživanja unutar znanstvene zajednice, da nisu u dodiru s realnim svijetom, a kako se meni kao kineziologu pružila šansa da imam vrhunske jedriličare u svojem gradu, dvojbe baš i nije bilo. Finn je olimpijska klasa, samac jednosjed, i onaj tko jedri u toj klasi mora imati puno snage, rekli bismo mi, u finnu jedre kršni momci, uglavnom visine oko 190 centimetara i s više od 100 kilograma težine – uveo nas je Pezelj u priču o svojem istraživanju, odnosno mjerenju vrhunskih jedriličara. A on i sam ima vrlo bogat i raznolik životni put, i onaj znanstveni, i onaj sportski, i onaj trenerski, no vratit ćemo se na istraživanje.

– Sada se, s odmakom od tri godine, stvarno mogu pohvaliti velikim uspjehom mjerenja, jer smo imali vrhunski uzorak – nastavlja "friški" doktor Pezelj, objašnjavajući:

– Flota "finaca" imala je 60 natjecatelja, a na kraju smo imali uzorak od čak 57 kormilara. Sve su vam to faca do face, olimpijski pobjednici, osvajači brojnih svjetskih i europskih odličja, od Novozelanđanina Josha Juniora, pa Mađara Zsombora Berecza, legendarnog Britanca Edwarda Wrighta, Grka Ionnaisa Mitakisa, Rusa Arkadiya Kistanova, Poljaka Piotra Kula, te našegIvana Kljakovića-Gašpića Bambija, koji je tada uzeo europsku zlatnu kolajnu. Samo mjerenje, od visine, težine, odnosno tjelesne mase, postotka masti, jednom riječju izračunski opis tijela, obavili bismo za dvadesetak minuta. Više nam je trajalo lobiranje jedriličara da pristupe mjerenju, a u tome nam je neizmjerno pomogao upravo Bambi, te trener Tonči Antunović Graja, kojima još jednom zahvaljujem na podršci. Objašnjavali smo im o čemu se radi uoči njihova odlaska na more, hvatali bismo ih prije starta regate u splitskom akvatoriju, da dođu u ured i omoguće nam mjerenje na specijalnoj vagi, uzimanju podataka kako bismo sve to finalizirali u projekt koji u konačnici baš tim jedriličarima nije ni od kakve pomoći. Njima nije, ali će biti na pomoći drugim mladim sportašima, budućim generacijama, kojima će naši izračuni olakšati treninge, ulaganje u opremu, plan treninga...

Pezelj objašnjava kako su ti vrhunski sportaši ipak bili spremni pomoći, premda njima to na kraju ne donosi nikakvu korist, no svi su htjeli vidjeti kako biti na moru još brži. I izračunao je Pezelj sa svojim "malim" timom: profesorima Mladenom Marinovićem iMirjanom Milić, te tada studentima Ivanom i Jurom Benić, kako "fincima" za postizanje brzine u brodu najviše smeta ta famozna mast.

– Izračuni su pokazali da je idealan kormilar u klasi finn jedriličar visok 187 centimetara s 95 kilograma težine. To je optimalna tjelesna masa za tu klasu koja zahtijeva jake i izdržljive kormilare. U doktorskoj disertaciji još je mnogo stručnih smjernica i za buduće kormilare i za njihove trenere koji će sutra stvarati olimpijske pobjednike – tumači nam dalje naš sugovornik koji sada ispred imena ima i ono dr. sc. – doktor znanosti.

Trenutno je predavač na Pomorskom fakultetu Split, i to za predmet Jedrenje i mornarske vještine, no ima on i svoju posadu studenata s kojima jedri na brodu "Adio pameti", pa mlade "brusi" za život na moru, za uživanje u sportu i ljepotama koje pruža naš akvatorij.

A sad ćemo se vratiti na njegov životni put, koji je bio sve osim – dosadan. Pa bi malo tko vjerovao da ovaj otac dvoje djece iza sebe ima karijeru veslača, jedriličara, pa trenera kuglanja, trenera veslanja, trenera jedrenja, ali i pjevača u dalmatinskoj klapi. Nema što Luka nije, što ne zna, što ga ne zanima....

– Da ste mojim prijateljima prije deset godina rekli da ću biti doktor kineziologije, vjerojatno bi vas u čudu pogledali. Osim moje majke, koja mi je bila bezrezervna podrška. Jer moj prvi izbor faksa bilo je pravo. Trebala mi je jedna godina da shvatim da to nije za mene, pa sam upisao ekonomiju i završio dvije godine. Tek nakon četiri godine studentskog lutanja napokon sam došao na svoje "misto", u svoj svijet, upisavši kineziologiju. Naime, od svoje 17. godine bio sam trener kuglačima splitskog kluba Mertojak, kao i mojem bratu Hrvoju Marinoviću, koji je prvi put postao svjetski prvak 2005. godine, a ima tri titule najboljeg na kugli zemaljskoj. On je naš najtrofejniji kuglač – vratio nas je Luka u desetljeće rada u kuglanju, te priznaje da mu je nestalo znanja da i dalje bude klupski trener.

– Nisam više imao znanja, dica su me pretekla, bez obzira na tečaje za trenere, trebalo je upisati fakultet i steći nove vještine. Iako mi je to bio treći faks, na kraju sam zaslužio i Rektorovu te Dekanovu nagradu, magisterij sam obranio 2012. godine, a sada evo me i s doktorskom titulom – zadovoljno nam zbori Pezelj, pa otkrivamo još detalja iz njegova burnog i raznolikog života.

Njegov je sport, naime, bilo veslanje, koje je i trenirao pa je bio trener mlađim kategorijama. Ujedno je bio trener i malim jedriličarima u klasi optimist, i to u 150 kilometara udaljenom Biogradu na moru. Tri puta tjedno putovao je do Biograda kako bi držao školu jedrenja u YC-u Biograd, a paralelno sa svim sportskim zbivanjima odlazio je i na klapske probe.

– U klapi "Tusculum" sam bariton. Od 2006. godine smo zajedno, to je moja ekipa s Ekonomskog faksa i iz crkve Gospe od Zdravlja. Dobro nam je zajedno, zapivamo, družimo se i nastupamo.

I tako uz red treninga, predavanja, pjevanja, izučavanja, pisanja projekata, odgajanja budućih pomoraca, ali i sportaša, živi punim plućima Luka Pezelj, kojemu je i ovaj doktorat još jedan životni uspjeh, a već sada u planu ima i niz novih projekata koje je tek opisao riječima: studenti i more.

Doktorska disertacija

Doktorska disertacija napisana je na 102 stranice, što nije ništa senzacionalno, no obuhvaćeno je 15.000 podataka, što je itekako reprezentativna brojka. Još kad se zna da su podatke dali sve vrhunski, svjetski poznati jedriličari, to daje dodatnu težinu Lukinu istraživanju.

– Vrhunski uzorak i rezultati bit će publicirani i u vrhunskim stručnim časopisima, a u istom ritmu nastavit ću dalje. Naime, 2017. godine Split je bio domaćin i Svjetskog prvenstva za još jednu olimpijsku klasu, laser, gdje smo također mjerili sportaše po sličnom uzorku. Sada treba i to objediniti, sve izračunati i donijeti zaključke za nove generacije sportaša. Vrhunskih, naravno...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sport i znanost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-01-14 16:42:34 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-01-14 16:47:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-01-14 16:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2862 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/01\/14\/luka_pezelj4-110119.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/14\/jedrenje_finn11-120515.JPG","\/Archive\/Images\/2019\/01\/14\/jedrilicarska_reprezentac_3.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/14\/kljakovic-gaspic.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/14\/luka_pezelj1-110119.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/14\/luka_pezelj2-110119.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/14\/luka_pezelj5-110119.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/14\/luka_pezelj-110119.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["luka_pezelj4-110119","jedrenje_finn11-120515.JPG","jedrilicarska_reprezentac_3","kljakovic-gaspic","luka_pezelj1-110119","luka_pezelj2-110119","luka_pezelj5-110119","luka_pezelj-110119"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x834"},{"size0":"1280x832"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x788"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"535x840"},{"size0":"1280x831"},{"size0":"560x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7493301 Threads: 5 Questions: 1538136992 Slow queries: 4679211 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110865178 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/svjetska-elita-u-doktoratu-splicanina-luke-pezelja-mladic-koji-ce-jedrilicarima-pomoci-da-budu-jos-brzi-bolji-jaci-584267 [printLink] => /sport/ostalo/svjetska-elita-u-doktoratu-splicanina-luke-pezelja-mladic-koji-ce-jedrilicarima-pomoci-da-budu-jos-brzi-bolji-jaci-584267?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 500121 [name] => znanost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znanost [link] => /tag/znanost ) [1] => stdClass Object ( [id] => 195937 [name] => kineziologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kineziologija [link] => /tag/kineziologija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 433933 [name] => luka pezelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-pezelj [link] => /tag/luka-pezelj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sport i znanost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svjetska elita u doktoratu Splićanina Luke Pezelja: mladić koji će jedriličarima pomoći da budu još brži, bolji, jači... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/14/luka_pezelj4-110119.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => luka_pezelj4-110119 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/14/luka_pezelj4-110119.jpg [title] => luka_pezelj4-110119 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/14/jedrenje_finn11-120515.JPG [title] => jedrenje_finn11-120515.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/14/jedrilicarska_reprezentac_3.jpg [title] => jedrilicarska_reprezentac_3 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/14/kljakovic-gaspic.jpg [title] => kljakovic-gaspic ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/14/luka_pezelj1-110119.jpg [title] => luka_pezelj1-110119 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/14/luka_pezelj2-110119.jpg [title] => luka_pezelj2-110119 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/14/luka_pezelj5-110119.jpg [title] => luka_pezelj5-110119 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/14/luka_pezelj-110119.jpg [title] => luka_pezelj-110119 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sportaši, a u ovom slučaju jedriličari, poklonit će vam neprocjenjivo bogatstvo ako im pokažete kako bi njihov brod na regati mogao biti još brži, pa i ne čudi odličan odaziv vrhunskih jedriličara kojima je splitski doktor kineziologije Luka Pezelj izračunao zbog čega su – spori. Što to njih usporava tijekom jedrenja i utrke ne samo sa štopericom, nego i s protivnicima na regatnome polju.

A to što kormilarima smeta, što im umanjuje brzinu te time i mogućnost pobjede, u ovom je slučaju samo obična – mast!

To je, naime, rezultat doktorske disertacije ovog mladog stručnjaka naziva "Utjecaj morfoloških obilježja na natjecateljsku uspješnost vrhunskih jedriličara klase finn". A prije točno dva dana 35-godišnjak je obranio svoj rad na splitskom Pomorskom fakultetu, gdje je iznio dokaze svoje tvrdnje.

– Split je prije tri godine bio domaćin Europskog prvenstva za olimpijsku klasu finn, pa mi se pružila prilika za znanstveno istraživanje na terenu. Često znanstvenike prozivaju da ne izlaze iz okvira sveučilišnih ustanova, da provode istraživanja unutar znanstvene zajednice, da nisu u dodiru s realnim svijetom, a kako se meni kao kineziologu pružila šansa da imam vrhunske jedriličare u svojem gradu, dvojbe baš i nije bilo. Finn je olimpijska klasa, samac jednosjed, i onaj tko jedri u toj klasi mora imati puno snage, rekli bismo mi, u finnu jedre kršni momci, uglavnom visine oko 190 centimetara i s više od 100 kilograma težine – uveo nas je Pezelj u priču o svojem istraživanju, odnosno mjerenju vrhunskih jedriličara. A on i sam ima vrlo bogat i raznolik životni put, i onaj znanstveni, i onaj sportski, i onaj trenerski, no vratit ćemo se na istraživanje.

– Sada se, s odmakom od tri godine, stvarno mogu pohvaliti velikim uspjehom mjerenja, jer smo imali vrhunski uzorak – nastavlja "friški" doktor Pezelj, objašnjavajući:

– Flota "finaca" imala je 60 natjecatelja, a na kraju smo imali uzorak od čak 57 kormilara. Sve su vam to faca do face, olimpijski pobjednici, osvajači brojnih svjetskih i europskih odličja, od Novozelanđanina Josha Juniora, pa Mađara Zsombora Berecza, legendarnog Britanca Edwarda Wrighta, Grka Ionnaisa Mitakisa, Rusa Arkadiya Kistanova, Poljaka Piotra Kula, te našegIvana Kljakovića-Gašpića Bambija, koji je tada uzeo europsku zlatnu kolajnu. Samo mjerenje, od visine, težine, odnosno tjelesne mase, postotka masti, jednom riječju izračunski opis tijela, obavili bismo za dvadesetak minuta. Više nam je trajalo lobiranje jedriličara da pristupe mjerenju, a u tome nam je neizmjerno pomogao upravo Bambi, te trener Tonči Antunović Graja, kojima još jednom zahvaljujem na podršci. Objašnjavali smo im o čemu se radi uoči njihova odlaska na more, hvatali bismo ih prije starta regate u splitskom akvatoriju, da dođu u ured i omoguće nam mjerenje na specijalnoj vagi, uzimanju podataka kako bismo sve to finalizirali u projekt koji u konačnici baš tim jedriličarima nije ni od kakve pomoći. Njima nije, ali će biti na pomoći drugim mladim sportašima, budućim generacijama, kojima će naši izračuni olakšati treninge, ulaganje u opremu, plan treninga...

Pezelj objašnjava kako su ti vrhunski sportaši ipak bili spremni pomoći, premda njima to na kraju ne donosi nikakvu korist, no svi su htjeli vidjeti kako biti na moru još brži. I izračunao je Pezelj sa svojim "malim" timom: profesorima Mladenom Marinovićem iMirjanom Milić, te tada studentima Ivanom i Jurom Benić, kako "fincima" za postizanje brzine u brodu najviše smeta ta famozna mast.

– Izračuni su pokazali da je idealan kormilar u klasi finn jedriličar visok 187 centimetara s 95 kilograma težine. To je optimalna tjelesna masa za tu klasu koja zahtijeva jake i izdržljive kormilare. U doktorskoj disertaciji još je mnogo stručnih smjernica i za buduće kormilare i za njihove trenere koji će sutra stvarati olimpijske pobjednike – tumači nam dalje naš sugovornik koji sada ispred imena ima i ono dr. sc. – doktor znanosti.

Trenutno je predavač na Pomorskom fakultetu Split, i to za predmet Jedrenje i mornarske vještine, no ima on i svoju posadu studenata s kojima jedri na brodu "Adio pameti", pa mlade "brusi" za život na moru, za uživanje u sportu i ljepotama koje pruža naš akvatorij.

A sad ćemo se vratiti na njegov životni put, koji je bio sve osim – dosadan. Pa bi malo tko vjerovao da ovaj otac dvoje djece iza sebe ima karijeru veslača, jedriličara, pa trenera kuglanja, trenera veslanja, trenera jedrenja, ali i pjevača u dalmatinskoj klapi. Nema što Luka nije, što ne zna, što ga ne zanima....

– Da ste mojim prijateljima prije deset godina rekli da ću biti doktor kineziologije, vjerojatno bi vas u čudu pogledali. Osim moje majke, koja mi je bila bezrezervna podrška. Jer moj prvi izbor faksa bilo je pravo. Trebala mi je jedna godina da shvatim da to nije za mene, pa sam upisao ekonomiju i završio dvije godine. Tek nakon četiri godine studentskog lutanja napokon sam došao na svoje "misto", u svoj svijet, upisavši kineziologiju. Naime, od svoje 17. godine bio sam trener kuglačima splitskog kluba Mertojak, kao i mojem bratu Hrvoju Marinoviću, koji je prvi put postao svjetski prvak 2005. godine, a ima tri titule najboljeg na kugli zemaljskoj. On je naš najtrofejniji kuglač – vratio nas je Luka u desetljeće rada u kuglanju, te priznaje da mu je nestalo znanja da i dalje bude klupski trener.

– Nisam više imao znanja, dica su me pretekla, bez obzira na tečaje za trenere, trebalo je upisati fakultet i steći nove vještine. Iako mi je to bio treći faks, na kraju sam zaslužio i Rektorovu te Dekanovu nagradu, magisterij sam obranio 2012. godine, a sada evo me i s doktorskom titulom – zadovoljno nam zbori Pezelj, pa otkrivamo još detalja iz njegova burnog i raznolikog života.

Njegov je sport, naime, bilo veslanje, koje je i trenirao pa je bio trener mlađim kategorijama. Ujedno je bio trener i malim jedriličarima u klasi optimist, i to u 150 kilometara udaljenom Biogradu na moru. Tri puta tjedno putovao je do Biograda kako bi držao školu jedrenja u YC-u Biograd, a paralelno sa svim sportskim zbivanjima odlazio je i na klapske probe.

– U klapi "Tusculum" sam bariton. Od 2006. godine smo zajedno, to je moja ekipa s Ekonomskog faksa i iz crkve Gospe od Zdravlja. Dobro nam je zajedno, zapivamo, družimo se i nastupamo.

I tako uz red treninga, predavanja, pjevanja, izučavanja, pisanja projekata, odgajanja budućih pomoraca, ali i sportaša, živi punim plućima Luka Pezelj, kojemu je i ovaj doktorat još jedan životni uspjeh, a već sada u planu ima i niz novih projekata koje je tek opisao riječima: studenti i more.

Doktorska disertacija

Doktorska disertacija napisana je na 102 stranice, što nije ništa senzacionalno, no obuhvaćeno je 15.000 podataka, što je itekako reprezentativna brojka. Još kad se zna da su podatke dali sve vrhunski, svjetski poznati jedriličari, to daje dodatnu težinu Lukinu istraživanju.

– Vrhunski uzorak i rezultati bit će publicirani i u vrhunskim stručnim časopisima, a u istom ritmu nastavit ću dalje. Naime, 2017. godine Split je bio domaćin i Svjetskog prvenstva za još jednu olimpijsku klasu, laser, gdje smo također mjerili sportaše po sličnom uzorku. Sada treba i to objediniti, sve izračunati i donijeti zaključke za nove generacije sportaša. Vrhunskih, naravno...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
luka_pezelj4-110119 jedrenje_finn11-120515.JPG jedrilicarska_reprezentac_3 kljakovic-gaspic luka_pezelj1-110119 luka_pezelj2-110119 luka_pezelj5-110119 luka_pezelj-110119
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/svjetska-elita-u-doktoratu-splicanina-luke-pezelja-mladic-koji-ce-jedrilicarima-pomoci-da-budu-jos-brzi-bolji-jaci-584267 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8eac1e1cc0a454f54f3d3aed6c890a8adf910a16 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svjetska+elita+u+doktoratu+Spli%C4%87anina+Luke+Pezelja%3A+mladi%C4%87+koji+%C4%87e+jedrili%C4%8Darima+pomo%C4%87i+da+budu+jo%C5%A1+br%C5%BEi%2C+bolji%2C+ja%C4%8Di...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fsvjetska-elita-u-doktoratu-splicanina-luke-pezelja-mladic-koji-ce-jedrilicarima-pomoci-da-budu-jos-brzi-bolji-jaci-584267 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fsvjetska-elita-u-doktoratu-splicanina-luke-pezelja-mladic-koji-ce-jedrilicarima-pomoci-da-budu-jos-brzi-bolji-jaci-584267 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sport i znanost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostalosport i znanost

Svjetska elita u doktoratu Splićanina Luke Pezelja: mladić koji će jedriličarima pomoći da budu još brži, bolji, jači...

14. siječnja 2019. - 17:44
luka_pezelj4-110119

Sportaši, a u ovom slučaju jedriličari, poklonit će vam neprocjenjivo bogatstvo ako im pokažete kako bi njihov brod na regati mogao biti još brži, pa i ne čudi odličan odaziv vrhunskih jedriličara kojima je splitski doktor kineziologije Luka Pezelj izračunao zbog čega su – spori. Što to njih usporava tijekom jedrenja i utrke ne samo sa štopericom, nego i s protivnicima na regatnome polju.

A to što kormilarima smeta, što im umanjuje brzinu te time i mogućnost pobjede, u ovom je slučaju samo obična – mast!

To je, naime, rezultat doktorske disertacije ovog mladog stručnjaka naziva "Utjecaj morfoloških obilježja na natjecateljsku uspješnost vrhunskih jedriličara klase finn". A prije točno dva dana 35-godišnjak je obranio svoj rad na splitskom Pomorskom fakultetu, gdje je iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:43