StoryEditorOCM
Ostalostari grijesi

Ruskinji zbog dopinga prijeti oduzimanje olimpijske medalje, već je zaradila suspenziju na četiri godine

Piše Hina
8. travnja 2024. - 19:33

Atletičarka Jekaterina Poistogova-Gulijev vjerojatno će izgubiti svoju srebrnu medalju na 800 metara sa Olimpijskih igara u Londonu nakon što ju je Ruski atletski savez (RusAF) suspendirao na četiri godine zbog dopinga.

Ovoj 33-godišnjakinji, koja se natjecala za Rusiju prije nego što je prešla u Tursku, poništeni su svi njezini rezultati od srpnja 2012. do listopada 2014. nakon što je proglašena krivom za korištenje ili pokušaj korištenja zabranjenih supstanci, stoji u priopćenju RusAF-a.Kazna je bila za prekršaje u 2012. i 2013. i na temelju podataka moskovskog antidopinškog laboratorija, dodaje se u priopćenju.

Natječući se kao Jekaterina Poistogova, završila je treća u olimpijskom finalu 2012., ali je napredovala na drugo mjesto kada je ruska pobjednica Marija Savinova proglašena krivom za doping prekršaje.Svjetska antidopinška agencija (WADA) preporučila je da se Poistogovoj doživotno zabrani nastupanje i da joj se oduzme medalja iz Londona 2015. godine kao rezultat njihove istrage o državno sponzoriranom sustavnom dopingu u ruskoj atletici.

Sportski arbitražni sud (CAS) 2017. godine Poistogovu na kraju suspendirao na dvije godine, ali su njezini rezultati poništeni tek u listopadu 2015., što joj je omogućilo da zadrži svoju olimpijsku medalju.Konačna odluka o oduzimanju i preraspodjeli medalja je na Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO), koji nije bio dostupan za komentar.

Ako Poistogovoj bude oduzeta medalja, Kenijka Pamela Jelimo osvojila bi srebro, a Amerikanka Alysia Montano osvojila bi broncu.

Ženske utrke na srednjim udaljenostima na Olimpijskim igrama u Londonu bile su u velikoj mjeri narušene dopingom s tri trkačice u finalu na 800 metara jer su njihovi rezultati poništeni - Savinova, Poistogova-Gulijev i šestoplasirana Ruskinja Elena Aržakova.

Pet od 13 trkačica u finalu na 1.500 metara također je naknadno dobilo zabranu zbog dopinških prekršaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:26