stdClass Object ( [id] => 482566 [title] => Oštro i beskompromisno: ‘Sportski ‘đikići’ stalno odlaze, ali nikoga nije briga, naši klubovi nemaju pravo na uspjeh’ [alias] => ostro-i-beskompromisno-sportski-dikici-stalno-odlaze-ali-nikoga-nije-briga-nasi-klubovi-nemaju-pravo-na-uspjeh [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nova Strategija i Zakon o sportu su u fazi izrade. Ured za sport kojemu je na čelu naša proslavljena skijašica Janica Kostelić ima nezahvalan zadatak, teško će svih zadovoljiti. Veliki je ovo izazov za Janicu koja je u sportskoj karijeri prošla sve i svašta, osvojila sve, a sada za uredskim stolom mora donijeti paragrafe koji će omogućiti što bolji život i razvoj sporta i sportaša. 

Kako bi Janici pomogli splitski sportski djelatnici na čelu s predsjednikom Splitskog saveza sportova Ivanom Veštićem i predsjednikom Splitskog kluba Olimpijaca Željkom Jerkovim javnosti su prezentirali svoje ideje. Iznijeli su u javnost niz točaka, a najbitnije je da traže da se sport sa sadašnjih 150 milijuna kuna, koliko prima ima iz državnog proračuna, digne na više od milijardu. 

Nakon javne prezentacije ove ideje sjeli smo s Jerkovim te tajnikom Splitskog kluba Olimpijaca Josipom Reićem koji su nam rado dodatno elaborirali ideju koja stoji “iza milijarde”. 

– U bivšoj državi je odnos sporta i kulture bio 3:1 za sport. Ja ne kažem da je to pravedno, samo komentiram. Danas kultura ima 900 milijuna iz proračuna. Po odnosima od tada sport bi imao 2,7 milijardi, a ima 150 milijuna. Možeš onda misliti kolika je šteta učinjena sportu svih tih proteklih godina? I zato je situacija takva – počeo je Jerkov.

Nema života s 15 posto

Bojite li se da će se mnogima ovakvo povećanje izdvajanja za sport učiniti prevelikim?

– Mi ne možemo vratiti sport u život s 15 posto. Milijarda ili milijarda i 200 da budemo 1:1 s kulturom, jednostavno do kraja mandata premijera Andreja Plenkovića se to mora vratiti. Jednostavno je to potreba. Nakon svega i odnosa prema sportu imamo tek nekoliko klubova koji financijski funkcioniraju u proteklom dužem periodu.

- To su Dinamo, Cedevita i PPD Zagreb. Možda sada NK Rijeka i da, vaterpolski Jug. Svi ostali su u problemima, skucaju za preživljavanje. Evo u mome sportu, Zadar, Cibona i Jugoplastika, klubovi koji su uzimali  europske titule, nema ih na mapi. Blizu Eurolige. Svi imaju problem novca.

Tvrdite da je problem zadržati pojedince koji bi nosili klubove?

– U nogometu i košarci gotovo niti jedan reprezentativac ne igra u Hrvatskoj, u košarci eto Bilan. To vam je kao da u bolnicama ne postoji niti jedan kirurg, nego smo u rukama specijalizanata. To ne možemo dopustiti. Nekidan je znanstvenik Đikić išao vani. Pa naši najbolji nogometaši, kao Đikić u nekom institutu, igraju u najboljim klubovima.

- To su sportski “đikići”. A nikoga nije briga gdje su oni. Imamo li mi u našoj državi pravo na sport? Kao da smo odlučili da nemamo. Je li to odluka? Tko ju je priopćio ovom narodu? U kolektivnim sportovima nemamo klub koji ima mogućnost napraviti ozbiljan rezultat u Europi, osim Juga u vaterpolu – kazao je Jerkov.

Formiranje Ureda za sport ipak je neki pomak?

– Politika je formiranjem Ureda pokazala volju. To je simboličan znak želje, a sada nam treba stvarna pomoć koja može biti samo kroz novac. Odnos politike se vidi kroz proračun. Ako daješ 1,2 promila za sport, što je ispod statističke greške, to je tvoj odnos prema sportu. Kako se društvo odnosi prema sportu je licemjerje. Isplatila se milijarda kuna potpore poljoprivredi.

- To je potrebno, ali rijetki idu za tim da poljoprivreda u BDP-u Europske unije sudjeluje s 1,5 posto, sport s čak tri posto. Poljoprivredi jasno je treba dati, dobili su milijardu, dobit će još. Mi tražimo samo tu jednu milijardu. Bolnice su probile proračun, normalno je da će se i njima dati. Ali s druge strane nije, izgleda, normalno da se pomogne sportu. Hrvatska se odrekla sporta, bez svih drugih grana društva se ne može, osim bez sporta.

– Veliki je problem i što su davanja za sport i dalje na razini donacija. Sad se mijenjaju Strategija i Zakon o sportu, to je borba za biti ili ne biti hrvatskog sporta. Ovakav sport od 150 miijuna kuna, to nas ne zanima. Hrvatska mora reći što želi – dodao je Josip Reić.

Svi se uključite

Kakve su reakcije javnosti, vaših prijatelja, suradnika, sportskih kolega, nakon što ste izašli u javnost s vašim prijedlogom?

– Otvorena je diskusija. Glavni je nositelj Ured za sport s Janicom. Mi sportaši smo puno učinili, ne samo kao igrači. Ja sam bio 15 godina u klubu (Jugoplastika/KK Split, nap. a.), igrao u njemu i vodio klub koji je proglašen za najbolji europski klub 20. stoljeća.

- Josip je radio u Gusara čiji su veslači osvajali olimpijske medalje. Imamo znanja i iskustva i obrazovanje koja nisu mala i govorimo što mislimo da treba. I mislimo da proračun sporta mora ići na jedan posto ukupnog proračuna. Novac je to bez kojeg će se sport ugasiti – kazao je Jerkov.

– Tada će se raditi po programima. Danas je obratno, nekom Savezu se daju recimo tri miijuna, a onda se po tome radi program. Nekima je dovoljno ono što dobiju, ali kolektivnim sportovima je jako malo – dodao je Reić.

– Dinamo je imao u protekloj godini imao 492 milijuna kuna prihoda, a cijeli hrvatski sport je na 150 milijuna. S tim iznosom imaju uredno financijski posložen klub, bore se za prvaka Hrvatske, a s druge strane ne mogu apsolutno ništa napraviti u Europi. S 492 milijuna. A gdje je onda čitav ostali sport koji prima iz proračuna 150 milijuna?

- To su financijske relacije, čisto da vidite s koliko se novca nešto može ili ne može napraviti. U Dinamu imaju nekih drugih problema, ali financijski za hrvatske uvjete rade odličan posao. I opet nisu konkurentni u Europi. KK Split, recimo, za šansu za Europu treba barem tri milijuna eura – drži Jerkov.

Kako podijeliti eventualnu milijardu i kusur?

– Moramo napraviti kategorizaciju sportova da bi se to rasporedilo. Država mora reći želi li sport, a onda koji su to sportovi koje će financirati – kazao je Reić.

– Želja nam je da se što više sportaša, sportskih radnika i saveza uključi. Ovo je bitka u kojoj moramo biti zajedno – naglasio je Jerkov.

Savezi moraju financijski pomagati i klubovima

Potom je iznio i zanimljive podatke iz košarkaškog saveza.

– Ne može se nacionalni savez brinuti samo o reprezentaciji, već o ukupnosti svoga sporta. Najveći su problemi klubova kotizacije, suci, putovanja. Kolektivni klubovi su zakazali radi putovanja. Košarkaški klub ne može na put voditi ispod 24 čovjeka, pa imaš seniore, juniore, kadete....

- Košarkaški savez Hrvatske, kad se podijeli po danu, svaki dan ima reprezentaciju i pol u hotelu. Znači oko 35 ljudi svaki dan u hotelima o njihovom trošku su na spavanju, hrani... To što dobiju iz proračuna je nedostatno i da to pokriju, a kamoli da skrbe i o klubovima.

– Klub stvara igrače i on ga drži. U reprezentaciju bude kasnije pozvan. Klubovima treba pomoći – istaknuo je Reić.

– Mi želimo da savezi organziraju natjecanje. Da savezi pokrivaju sva putovanja, kotizacije i suce... Pričao sam s ljudima iz Zadra, njima je jeftinija ABA liga nego domaće prvenstvo. Okosnicu sporta čine sportaš, trener i klub. To mora biti u centru pažnje. Kad uredimo vrhunski sport, uredit će se i školski i rekreativni sport. Vrhunski sport motivira, vuče...

- Ne možemo dopustiti da neko dijete čiji roditelj financijski ne može to pratiti odustaje od sporta. Pravi klub mora imati sve kategorije i mora se takmičiti. Ne može klub biti u rangu s udrugama koji imaju samo sportske škole – kazao je Jerkov i dodao:

– Evo u veslanju, imali smo osmerac u Sydneyu, četverac u Londonu, sad se raspadaju da vide tko će voziti skif. Seniora nema, pruge su prazne... U kolektivnom, pak, sportu mi učimo djecu, a da bi opstali prodajemo ih. Postali smo učionice sporta. Naši klubovi gotovo da nemaju pravo na uspjeh.

– To između ostaloga želimo postići, da su prvenstva klubovima besplatna, da bi bila jaka – rekao je Reić.

Otvorili ste i priču izuzeća od plaćanja poreza na dobit klubova koji od vansportskih djelatnosti financiraju sport? 

– Evo primjer. Kad lučica na otoku ima školu jedrenje držimo da bi ih trebalo osloboditi plaćanje koncesija. Zakonodavac mora propisati što mora imati, recimo klasu Optimist i barem jednu olimpijsku klasu. I onda ih oslobodiš koncesije. To je poanta, da na račun toga djeca na otoku jedre – istaknuo je Jerkov.


Ne mogu klubovi biti u istom košu s ‘mačkama’

Išao sam predati papire za Zakladu za izvrsnost, a žena pored mene ispred udruga za zaštitu mačaka. Žena koja radi na pultu se počela smijati. Kad se priča o udrugama, svi smo u istome registru.

Kad bi imali poseban registar mogao bi se sport drukčije financirati. Sportske udruge su specifične, drugačije i treba ih izdvojiti iz ostalih udruga - ispričao nam je svoju anegdotu Josip Reić.

Sport ne smije biti privilegij djece bogatih roditelja

Na američkom UCLA sveučilištu radili su usporedbu motoričkih sposobnosti učenika prije pedesetak godina i danas. Djeca su danas 50 posto manje motorična. Potom su napravili usporedbu sposobnosti djece i njihovom sudjelovanju u sportu u odnosu na primanja roditelja.

I zaključili su da djeca siromašnijih roditelja imaju najlošije rezultate. To ne smijemo dopustiti, takav kapitalizam u sportu u kojem je sport privilegij, umjesto da je jednako dostupan svima - poručio je Željko Jerkov.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => problem novca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-04-26 08:59:17 [created_by] => 3195 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-04-26 12:45:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-04-26 08:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5773 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/04/26/spl00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "spl00" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x600" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15584225 Threads: 3 Questions: 3215239582 Slow queries: 7258206 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236259127 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/ostro-i-beskompromisno-sportski-dikici-stalno-odlaze-ali-nikoga-nije-briga-nasi-klubovi-nemaju-pravo-na-uspjeh-482566 [printLink] => /sport/ostalo/ostro-i-beskompromisno-sportski-dikici-stalno-odlaze-ali-nikoga-nije-briga-nasi-klubovi-nemaju-pravo-na-uspjeh-482566?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 362951 [name] => Željko Jerkov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-jerkov [link] => /tag/zeljko-jerkov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 311408 [name] => Josip Reić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-reic [link] => /tag/josip-reic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => problem novca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oštro i beskompromisno: ‘Sportski ‘đikići’ stalno odlaze, ali nikoga nije briga, naši klubovi nemaju pravo na uspjeh’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3195 [name] => Pero Smolčić [username] => pero-smol-i [email] => pero-smol-i@sd.hr [password] => $2y$10$Ep9mQMfY3oaEHDia2kpqAuZZPVpfAJ/QVSjyMhhwFrVP1nQ9lDmV2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/pero-smolcic-3195 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1713 [gender] => m [description] => [image] => 1713.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1713.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/26/spl00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => spl00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/26/spl00.jpg [title] => spl00 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nova Strategija i Zakon o sportu su u fazi izrade. Ured za sport kojemu je na čelu naša proslavljena skijašica Janica Kostelić ima nezahvalan zadatak, teško će svih zadovoljiti. Veliki je ovo izazov za Janicu koja je u sportskoj karijeri prošla sve i svašta, osvojila sve, a sada za uredskim stolom mora donijeti paragrafe koji će omogućiti što bolji život i razvoj sporta i sportaša. 

Kako bi Janici pomogli splitski sportski djelatnici na čelu s predsjednikom Splitskog saveza sportova Ivanom Veštićem i predsjednikom Splitskog kluba Olimpijaca Željkom Jerkovim javnosti su prezentirali svoje ideje. Iznijeli su u javnost niz točaka, a najbitnije je da traže da se sport sa sadašnjih 150 milijuna kuna, koliko prima ima iz državnog proračuna, digne na više od milijardu. 

Nakon javne prezentacije ove ideje sjeli smo s Jerkovim te tajnikom Splitskog kluba Olimpijaca Josipom Reićem koji su nam rado dodatno elaborirali ideju koja stoji “iza milijarde”. 

– U bivšoj državi je odnos sporta i kulture bio 3:1 za sport. Ja ne kažem da je to pravedno, samo komentiram. Danas kultura ima 900 milijuna iz proračuna. Po odnosima od tada sport bi imao 2,7 milijardi, a ima 150 milijuna. Možeš onda misliti kolika je šteta učinjena sportu svih tih proteklih godina? I zato je situacija takva – počeo je Jerkov.

Nema života s 15 posto

Bojite li se da će se mnogima ovakvo povećanje izdvajanja za sport učiniti prevelikim?

– Mi ne možemo vratiti sport u život s 15 posto. Milijarda ili milijarda i 200 da budemo 1:1 s kulturom, jednostavno do kraja mandata premijera Andreja Plenkovića se to mora vratiti. Jednostavno je to potreba. Nakon svega i odnosa prema sportu imamo tek nekoliko klubova koji financijski funkcioniraju u proteklom dužem periodu.

- To su Dinamo, Cedevita i PPD Zagreb. Možda sada NK Rijeka i da, vaterpolski Jug. Svi ostali su u problemima, skucaju za preživljavanje. Evo u mome sportu, Zadar, Cibona i Jugoplastika, klubovi koji su uzimali  europske titule, nema ih na mapi. Blizu Eurolige. Svi imaju problem novca.

Tvrdite da je problem zadržati pojedince koji bi nosili klubove?

– U nogometu i košarci gotovo niti jedan reprezentativac ne igra u Hrvatskoj, u košarci eto Bilan. To vam je kao da u bolnicama ne postoji niti jedan kirurg, nego smo u rukama specijalizanata. To ne možemo dopustiti. Nekidan je znanstvenik Đikić išao vani. Pa naši najbolji nogometaši, kao Đikić u nekom institutu, igraju u najboljim klubovima.

- To su sportski “đikići”. A nikoga nije briga gdje su oni. Imamo li mi u našoj državi pravo na sport? Kao da smo odlučili da nemamo. Je li to odluka? Tko ju je priopćio ovom narodu? U kolektivnim sportovima nemamo klub koji ima mogućnost napraviti ozbiljan rezultat u Europi, osim Juga u vaterpolu – kazao je Jerkov.

Formiranje Ureda za sport ipak je neki pomak?

– Politika je formiranjem Ureda pokazala volju. To je simboličan znak želje, a sada nam treba stvarna pomoć koja može biti samo kroz novac. Odnos politike se vidi kroz proračun. Ako daješ 1,2 promila za sport, što je ispod statističke greške, to je tvoj odnos prema sportu. Kako se društvo odnosi prema sportu je licemjerje. Isplatila se milijarda kuna potpore poljoprivredi.

- To je potrebno, ali rijetki idu za tim da poljoprivreda u BDP-u Europske unije sudjeluje s 1,5 posto, sport s čak tri posto. Poljoprivredi jasno je treba dati, dobili su milijardu, dobit će još. Mi tražimo samo tu jednu milijardu. Bolnice su probile proračun, normalno je da će se i njima dati. Ali s druge strane nije, izgleda, normalno da se pomogne sportu. Hrvatska se odrekla sporta, bez svih drugih grana društva se ne može, osim bez sporta.

– Veliki je problem i što su davanja za sport i dalje na razini donacija. Sad se mijenjaju Strategija i Zakon o sportu, to je borba za biti ili ne biti hrvatskog sporta. Ovakav sport od 150 miijuna kuna, to nas ne zanima. Hrvatska mora reći što želi – dodao je Josip Reić.

Svi se uključite

Kakve su reakcije javnosti, vaših prijatelja, suradnika, sportskih kolega, nakon što ste izašli u javnost s vašim prijedlogom?

– Otvorena je diskusija. Glavni je nositelj Ured za sport s Janicom. Mi sportaši smo puno učinili, ne samo kao igrači. Ja sam bio 15 godina u klubu (Jugoplastika/KK Split, nap. a.), igrao u njemu i vodio klub koji je proglašen za najbolji europski klub 20. stoljeća.

- Josip je radio u Gusara čiji su veslači osvajali olimpijske medalje. Imamo znanja i iskustva i obrazovanje koja nisu mala i govorimo što mislimo da treba. I mislimo da proračun sporta mora ići na jedan posto ukupnog proračuna. Novac je to bez kojeg će se sport ugasiti – kazao je Jerkov.

– Tada će se raditi po programima. Danas je obratno, nekom Savezu se daju recimo tri miijuna, a onda se po tome radi program. Nekima je dovoljno ono što dobiju, ali kolektivnim sportovima je jako malo – dodao je Reić.

– Dinamo je imao u protekloj godini imao 492 milijuna kuna prihoda, a cijeli hrvatski sport je na 150 milijuna. S tim iznosom imaju uredno financijski posložen klub, bore se za prvaka Hrvatske, a s druge strane ne mogu apsolutno ništa napraviti u Europi. S 492 milijuna. A gdje je onda čitav ostali sport koji prima iz proračuna 150 milijuna?

- To su financijske relacije, čisto da vidite s koliko se novca nešto može ili ne može napraviti. U Dinamu imaju nekih drugih problema, ali financijski za hrvatske uvjete rade odličan posao. I opet nisu konkurentni u Europi. KK Split, recimo, za šansu za Europu treba barem tri milijuna eura – drži Jerkov.

Kako podijeliti eventualnu milijardu i kusur?

– Moramo napraviti kategorizaciju sportova da bi se to rasporedilo. Država mora reći želi li sport, a onda koji su to sportovi koje će financirati – kazao je Reić.

– Želja nam je da se što više sportaša, sportskih radnika i saveza uključi. Ovo je bitka u kojoj moramo biti zajedno – naglasio je Jerkov.

Savezi moraju financijski pomagati i klubovima

Potom je iznio i zanimljive podatke iz košarkaškog saveza.

– Ne može se nacionalni savez brinuti samo o reprezentaciji, već o ukupnosti svoga sporta. Najveći su problemi klubova kotizacije, suci, putovanja. Kolektivni klubovi su zakazali radi putovanja. Košarkaški klub ne može na put voditi ispod 24 čovjeka, pa imaš seniore, juniore, kadete....

- Košarkaški savez Hrvatske, kad se podijeli po danu, svaki dan ima reprezentaciju i pol u hotelu. Znači oko 35 ljudi svaki dan u hotelima o njihovom trošku su na spavanju, hrani... To što dobiju iz proračuna je nedostatno i da to pokriju, a kamoli da skrbe i o klubovima.

– Klub stvara igrače i on ga drži. U reprezentaciju bude kasnije pozvan. Klubovima treba pomoći – istaknuo je Reić.

– Mi želimo da savezi organziraju natjecanje. Da savezi pokrivaju sva putovanja, kotizacije i suce... Pričao sam s ljudima iz Zadra, njima je jeftinija ABA liga nego domaće prvenstvo. Okosnicu sporta čine sportaš, trener i klub. To mora biti u centru pažnje. Kad uredimo vrhunski sport, uredit će se i školski i rekreativni sport. Vrhunski sport motivira, vuče...

- Ne možemo dopustiti da neko dijete čiji roditelj financijski ne može to pratiti odustaje od sporta. Pravi klub mora imati sve kategorije i mora se takmičiti. Ne može klub biti u rangu s udrugama koji imaju samo sportske škole – kazao je Jerkov i dodao:

– Evo u veslanju, imali smo osmerac u Sydneyu, četverac u Londonu, sad se raspadaju da vide tko će voziti skif. Seniora nema, pruge su prazne... U kolektivnom, pak, sportu mi učimo djecu, a da bi opstali prodajemo ih. Postali smo učionice sporta. Naši klubovi gotovo da nemaju pravo na uspjeh.

– To između ostaloga želimo postići, da su prvenstva klubovima besplatna, da bi bila jaka – rekao je Reić.

Otvorili ste i priču izuzeća od plaćanja poreza na dobit klubova koji od vansportskih djelatnosti financiraju sport? 

– Evo primjer. Kad lučica na otoku ima školu jedrenje držimo da bi ih trebalo osloboditi plaćanje koncesija. Zakonodavac mora propisati što mora imati, recimo klasu Optimist i barem jednu olimpijsku klasu. I onda ih oslobodiš koncesije. To je poanta, da na račun toga djeca na otoku jedre – istaknuo je Jerkov.


Ne mogu klubovi biti u istom košu s ‘mačkama’

Išao sam predati papire za Zakladu za izvrsnost, a žena pored mene ispred udruga za zaštitu mačaka. Žena koja radi na pultu se počela smijati. Kad se priča o udrugama, svi smo u istome registru.

Kad bi imali poseban registar mogao bi se sport drukčije financirati. Sportske udruge su specifične, drugačije i treba ih izdvojiti iz ostalih udruga - ispričao nam je svoju anegdotu Josip Reić.

Sport ne smije biti privilegij djece bogatih roditelja

Na američkom UCLA sveučilištu radili su usporedbu motoričkih sposobnosti učenika prije pedesetak godina i danas. Djeca su danas 50 posto manje motorična. Potom su napravili usporedbu sposobnosti djece i njihovom sudjelovanju u sportu u odnosu na primanja roditelja.

I zaključili su da djeca siromašnijih roditelja imaju najlošije rezultate. To ne smijemo dopustiti, takav kapitalizam u sportu u kojem je sport privilegij, umjesto da je jednako dostupan svima - poručio je Željko Jerkov.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
spl00
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/ostro-i-beskompromisno-sportski-dikici-stalno-odlaze-ali-nikoga-nije-briga-nasi-klubovi-nemaju-pravo-na-uspjeh-482566 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=35d8552ea655fc60a0e65647a84e02313bb4ca99 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O%C5%A1tro+i+beskompromisno%3A+%E2%80%98Sportski+%E2%80%98%C4%91iki%C4%87i%E2%80%99+stalno+odlaze%2C+ali+nikoga+nije+briga%2C+na%C5%A1i+klubovi+nemaju+pravo+na+uspjeh%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fostro-i-beskompromisno-sportski-dikici-stalno-odlaze-ali-nikoga-nije-briga-nasi-klubovi-nemaju-pravo-na-uspjeh-482566 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fostro-i-beskompromisno-sportski-dikici-stalno-odlaze-ali-nikoga-nije-briga-nasi-klubovi-nemaju-pravo-na-uspjeh-482566 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => problem novca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostaloproblem novca

Oštro i beskompromisno: ‘Sportski ‘đikići’ stalno odlaze, ali nikoga nije briga, naši klubovi nemaju pravo na uspjeh’

26. travnja 2017. - 10:59
spl00

Nova Strategija i Zakon o sportu su u fazi izrade. Ured za sport kojemu je na čelu naša proslavljena skijašica Janica Kostelić ima nezahvalan zadatak, teško će svih zadovoljiti. Veliki je ovo izazov za Janicu koja je u sportskoj karijeri prošla sve i svašta, osvojila sve, a sada za uredskim stolom mora donijeti paragrafe koji će omogućiti što bolji život i razvoj sporta i sportaša. 

Kako bi Janici pomogli splitski sportski djelatnici na čelu s predsjednikom Splitskog saveza sportova Ivanom Veštićem i predsjednikom Splitskog kluba Olimpijaca Željkom Jerkovim javnosti su prezentirali svoje ideje. Iznijeli su u javnost niz točaka, a najbitnije je da traže da se sport sa sadašnjih 150 milijuna kuna, koliko prima ima iz državnog proračuna, digne na više od milijardu. 

Na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:08