stdClass Object ( [id] => 512384 [title] => Na putu prema gore: sinjski ragbi je zapravo čista ljubav i pravi mazohizam [alias] => na-putu-prema-gore-sinjski-ragbi-je-zapravo-cista-ljubav-i-pravi-mazohizam [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

I dok je većina očiju sinjske sportske javnosti uprta u ono što rade Košarkaški klub Alkar i Nogometni klub Junak, u gradu alkara se rađa nova velika priča koja bi lako mogla preusmjeriti svjetla reflektora i ukrasti svu pažnju.

Pored većih "riba" u sinjskom moru nekako je uvijek na marginama i nije dovoljno prepoznata među širom javnosti, osim među onima koji su u ovu ragbi priču uvučeni na jedan drugi, poseban i čisto sportski način.

Nećete na Trnovači naći šminkere koji su se došli ogrebati o tanašan klupski proračun, jer para jednostavno nema. Nećete tu naći ni one koji su došli uživati u činjenici da će biti "viđeni", jer pucanje kostiju, šavovi, istegnuća, masnice ili nesvjestice nisu nešto što bi se moglo provući pod glamur. Može se kazati, vjerujte bez patetike, krv-znoj-suze. Svaki trening i svaku utakmicu.

Zapravo je svaka ragbijaška priča u Hrvata, više-manje, slična kao jaje jajetu, samo što ova sinjska ima i prošlost i sadašnjost i budućnost, besparici usprkos. Već smo u jednom navratu pisali kako se Sinj i Makarska rivijera pod zajedničkim imenom Dalmacije natječu u regionalnoj RRC ligi. Zbog bolje konkurentnosti i financijskih razloga. Kako nam reče jedan sugovornik, pola u šali pola u zbilji, Sinjani daju snagu, a Makarani novce. Naravno da to nećemo uzeti zdravo za gotovo.

Ove godine Sinj je pojačan trojicom odličnih Makarana, čiji je klub zbog smjene generacija i izrazito mlade momčadi, odlučio povući ručnu i preseliti u Drugu ligu kako bi u nešto lakšoj konkurenciji stekli neophodno iskustvo.

- Luka Kovačić i Ante Majić su reprezentativci, a tu je i Novozelanđanin Robbie Sampson. Oni su nam donijeli dodatnu kvalitetu i opravdali su dolazak. Ma to su krasni momci i zadovoljstvo ih je imati u svojoj momčadi., kaže nam Ivica Vučemilo - Vuko, tata-mata sinjskog ragbija.

Kada tu još pridodate briljantnog Nikolu Pavlovića, zatim povratnika i kapetana Marka Grčića te iskusnog Stipu Tomića, kao i niz drugih sjajnih i njihovih niti malo manje važnih kolega, onda je jasno da se u Sinju spremaju velike stvari.

A što se to točno zbiva u ragbijaškom Sinju, pitate se? E pa događa se novi procvat sinjskog ragbija. Nova mladost. Nova nada i novi snovi. Snovi o naslovu prvaka. Snovi o trofeju. Snovi o sportskoj besmrtnosti. Snovi o boljem tretmanu i boljem sutra. A to sanja oko 140 sportaša uključenih u sam klub, od toga 30 seniora, 20 juniora i 30 kadeta. Djevojke također imaju svoju sekciju, nađe se tu i nešto rekreativaca i svi oni pušu u isto jedro.

A imaju li podloge za takvo nešto? Mišljenja smo da imaju. A kako i ne bi imali kad su u uvodna tri kola prvenstva ostvarili tri pobjede, od čega se one protiv slovenskog prvaka Ljubljane i hrvatskog doprvaka Mladosti mogu smatrati i priličnim iznenađenjem. Kao jedini neporaženi su ovog vikenda dočekali i splitsku Nadu, kasnije nego smo zaključili ovaj tekst, no to ionako ne bi promijenilo poantu svega napisanog.

Kažu nam kroz šalu naši domaćini, prije nego li će ih mladi trener Marin Tvrdić potjerati na travnjak kako bi do zadnjih detalja razradili taktiku za subotnji klasik, da im jedino pare nisu problem, jer para nema. Nije sve u novcu, iako se ne bi žalili da ga je barem malo više. 

Sinjani su uzrečicu "krpati kraj s krajem" proučili i razradili do krajnjih granica. Nužda ne bira. Nisu ih gradski oci nikada ni mazili, s godinama je ionako mršav proračun postao još i mršaviji, sve do današnjih 110 tisuća gradskih kuna.

- Pet do deset tisuća nam pošalje i Županija na ime mladih sportaša, nešto se dobije i od sponzora, nešto od članarina i donatora, ali nije lako jer sve se mora platiti. Putovanja, liječnički pregledi, registracije, stipendije trenerima i dosta tih stvari. Svi koji su tu znaju da novca za ništa drugo nema, a kome to smeta, taj niti ne treba dolaziti., naglašava Vučemilo.

Dakle, sve svodi na prave financijske vratolomije. I nemojte misliti da se oni žale, jer nisu i jer su davno prestali. Zapravo niti ne žele da ih se žali. Ne traže i ne žele milostinju, ali traže najobičniji respekt. Svjesni su samih sebe i situacije u hrvatskom ragbiju, svjesni da novca nikad nije ni bilo, a niti da će ga ikada i biti, barem ne za njih.

Priznajte, ako baš niste nešto žešći zaljubljenik u ragbi, što vam pada na pamet pri pomisli na ragbijaše? Tko su, što su, čim se bave? Od čega žive? Zašto baš ragbi pored toliko momčadskih sportova u kojima je zov novca ipak izraženiji, u kojima se snovi mogu pretočiti u javu?

- Imamo mi pet "gotovih" magistara kineziologije u momčadi, neki su tek krenuli sa školovanjem, a neki su pri kraju i bit će toga još. Oni su ti koji nose ovaj klub i na njima je budućnost. Mi stariji smo tu tek toliko da malo podržimo, dodaje skromni Vuko, uporno u prvi plan gurajući druge.

Ovim sinjskima ragbi je čista ljubav, da ne kažemo opsesija. Neki od njih su zaposleni, imaju obitelji, neki i žene i djecu, imaju vrlo malo slobodnog vremena i pored toga svega nađu vremena u ove prohladne noćne trening sate ubijati boga u sebi i drugima. U jednu ruku je to mazohizam, teško predočiv, ali drugačije očito ne ide.

Čisti je to dokaz što znači ne odustati i što znači voditi se onim iskonskim sportskim porivom, lišenim bilo kakve materijalne koristi. Voljeti sport zbog toga što on predstavlja i što on u suštini jest. Ni manje ni više.

To je poanta sporta. Ne odustajati, naučiti preskakati prepreke i vjerovati u sebe, u svog suigrača, u svoju momčad. Živjeti za trenutak jednog jedinog obaranja, jednog bijega do polaganja, jedne pogođene kazne iz nemoguće situacije i konačno pobjede kao najveće nagrade. I to je to, njima nema većeg od tog.

Omladinski pogon pod vodstvom Stipe Tomića ruši sve pred sobom

Posebna crtica u priči oko Ragbi kluba Sinj i ujedno najveći ponos je omladinski pogon koji je postao sinonim za uspjeh i kojim ravna Stipe Tomić, magistar kineziologije i stručnjak za kondicijsku pripremu sportaša. Gotovo je nemoguće pobrojati sve trofeje i naslove državnih prvaka koje su mladi Sinjani osvojili proteklih godina, koliko su rekorda porušili i koliko su frustracija donijeli svojim suparnicima iznova pokazujući snagu i kvalitetu.

Pored košarke, nogometa, rukometa i niza drugih sportova sigurno nije lako privući dijete u ragbi. Ragbija nema na televiziji i radiju, malo ga ima na internetskim portalima, tek se djelomično u tiskanom obliku ljude podsjeti da je tu među nama. Ragbijaši u Hrvatskoj nemaju Ivana Balića zbog kojih će djeca zavoljeti rukomet, nemaju niti Luku Modrića koji će im biti sinonim za nogomet, a još manje Dražena Petrovića kroz kojeg će se i mnoge buduće generacije hraniti košarkom. Zato je preko 50 djece u mlađim kategorijama velika stvar sinjskog ragbija. Zato je sinjski ragbi sam po sebi čudo i to je stvar na kojoj im treba čestitati i koju treba iznova ponavljati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠAMPIONSKE AMBICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-10-17 22:04:54 [created_by] => 39435 [created_by_alias] => Mišo Gulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-10-17 22:05:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-10-17 22:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2970 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/10\/17\/ragbijasi_sinj1-121017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/17\/ragbijasi_sinj-121017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/17\/sinj_nada1-141017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/17\/sinj_nada2-141017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/17\/sinj_nada3-141017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/17\/sinj_nada5-141017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/17\/sinj_nada6-141017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/17\/sinj_nada7-141017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/17\/sinj_nada8-141017.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/10\/17\/sinj_nada9-141017.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ragbijasi_sinj1-121017","ragbijasi_sinj-121017","sinj_nada1-141017","sinj_nada2-141017","sinj_nada3-141017","sinj_nada5-141017","sinj_nada6-141017","sinj_nada7-141017","sinj_nada8-141017","sinj_nada9-141017"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x775"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1262x840"},{"size0":"1262x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4454181 Threads: 4 Questions: 143270912 Slow queries: 61093 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4273292 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/na-putu-prema-gore-sinjski-ragbi-je-zapravo-cista-ljubav-i-pravi-mazohizam-512384 [printLink] => /sport/ostalo/na-putu-prema-gore-sinjski-ragbi-je-zapravo-cista-ljubav-i-pravi-mazohizam-512384?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 348072 [name] => ragbi Sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ragbi-sinj [link] => /tag/ragbi-sinj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠAMPIONSKE AMBICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na putu prema gore: sinjski ragbi je zapravo čista ljubav i pravi mazohizam [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-15-44-24-39435 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/ragbijasi_sinj1-121017.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ragbijasi_sinj1-121017 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/ragbijasi_sinj1-121017.jpg [title] => ragbijasi_sinj1-121017 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/ragbijasi_sinj-121017.jpg [title] => ragbijasi_sinj-121017 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/sinj_nada1-141017.jpg [title] => sinj_nada1-141017 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/sinj_nada2-141017.jpg [title] => sinj_nada2-141017 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/sinj_nada3-141017.jpg [title] => sinj_nada3-141017 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/sinj_nada5-141017.jpg [title] => sinj_nada5-141017 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/sinj_nada6-141017.jpg [title] => sinj_nada6-141017 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/sinj_nada7-141017.jpg [title] => sinj_nada7-141017 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/sinj_nada8-141017.jpg [title] => sinj_nada8-141017 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/17/sinj_nada9-141017.jpg [title] => sinj_nada9-141017 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

I dok je većina očiju sinjske sportske javnosti uprta u ono što rade Košarkaški klub Alkar i Nogometni klub Junak, u gradu alkara se rađa nova velika priča koja bi lako mogla preusmjeriti svjetla reflektora i ukrasti svu pažnju.

Pored većih "riba" u sinjskom moru nekako je uvijek na marginama i nije dovoljno prepoznata među širom javnosti, osim među onima koji su u ovu ragbi priču uvučeni na jedan drugi, poseban i čisto sportski način.

Nećete na Trnovači naći šminkere koji su se došli ogrebati o tanašan klupski proračun, jer para jednostavno nema. Nećete tu naći ni one koji su došli uživati u činjenici da će biti "viđeni", jer pucanje kostiju, šavovi, istegnuća, masnice ili nesvjestice nisu nešto što bi se moglo provući pod glamur. Može se kazati, vjerujte bez patetike, krv-znoj-suze. Svaki trening i svaku utakmicu.

Zapravo je svaka ragbijaška priča u Hrvata, više-manje, slična kao jaje jajetu, samo što ova sinjska ima i prošlost i sadašnjost i budućnost, besparici usprkos. Već smo u jednom navratu pisali kako se Sinj i Makarska rivijera pod zajedničkim imenom Dalmacije natječu u regionalnoj RRC ligi. Zbog bolje konkurentnosti i financijskih razloga. Kako nam reče jedan sugovornik, pola u šali pola u zbilji, Sinjani daju snagu, a Makarani novce. Naravno da to nećemo uzeti zdravo za gotovo.

Ove godine Sinj je pojačan trojicom odličnih Makarana, čiji je klub zbog smjene generacija i izrazito mlade momčadi, odlučio povući ručnu i preseliti u Drugu ligu kako bi u nešto lakšoj konkurenciji stekli neophodno iskustvo.

- Luka Kovačić i Ante Majić su reprezentativci, a tu je i Novozelanđanin Robbie Sampson. Oni su nam donijeli dodatnu kvalitetu i opravdali su dolazak. Ma to su krasni momci i zadovoljstvo ih je imati u svojoj momčadi., kaže nam Ivica Vučemilo - Vuko, tata-mata sinjskog ragbija.

Kada tu još pridodate briljantnog Nikolu Pavlovića, zatim povratnika i kapetana Marka Grčića te iskusnog Stipu Tomića, kao i niz drugih sjajnih i njihovih niti malo manje važnih kolega, onda je jasno da se u Sinju spremaju velike stvari.

A što se to točno zbiva u ragbijaškom Sinju, pitate se? E pa događa se novi procvat sinjskog ragbija. Nova mladost. Nova nada i novi snovi. Snovi o naslovu prvaka. Snovi o trofeju. Snovi o sportskoj besmrtnosti. Snovi o boljem tretmanu i boljem sutra. A to sanja oko 140 sportaša uključenih u sam klub, od toga 30 seniora, 20 juniora i 30 kadeta. Djevojke također imaju svoju sekciju, nađe se tu i nešto rekreativaca i svi oni pušu u isto jedro.

A imaju li podloge za takvo nešto? Mišljenja smo da imaju. A kako i ne bi imali kad su u uvodna tri kola prvenstva ostvarili tri pobjede, od čega se one protiv slovenskog prvaka Ljubljane i hrvatskog doprvaka Mladosti mogu smatrati i priličnim iznenađenjem. Kao jedini neporaženi su ovog vikenda dočekali i splitsku Nadu, kasnije nego smo zaključili ovaj tekst, no to ionako ne bi promijenilo poantu svega napisanog.

Kažu nam kroz šalu naši domaćini, prije nego li će ih mladi trener Marin Tvrdić potjerati na travnjak kako bi do zadnjih detalja razradili taktiku za subotnji klasik, da im jedino pare nisu problem, jer para nema. Nije sve u novcu, iako se ne bi žalili da ga je barem malo više. 

Sinjani su uzrečicu "krpati kraj s krajem" proučili i razradili do krajnjih granica. Nužda ne bira. Nisu ih gradski oci nikada ni mazili, s godinama je ionako mršav proračun postao još i mršaviji, sve do današnjih 110 tisuća gradskih kuna.

- Pet do deset tisuća nam pošalje i Županija na ime mladih sportaša, nešto se dobije i od sponzora, nešto od članarina i donatora, ali nije lako jer sve se mora platiti. Putovanja, liječnički pregledi, registracije, stipendije trenerima i dosta tih stvari. Svi koji su tu znaju da novca za ništa drugo nema, a kome to smeta, taj niti ne treba dolaziti., naglašava Vučemilo.

Dakle, sve svodi na prave financijske vratolomije. I nemojte misliti da se oni žale, jer nisu i jer su davno prestali. Zapravo niti ne žele da ih se žali. Ne traže i ne žele milostinju, ali traže najobičniji respekt. Svjesni su samih sebe i situacije u hrvatskom ragbiju, svjesni da novca nikad nije ni bilo, a niti da će ga ikada i biti, barem ne za njih.

Priznajte, ako baš niste nešto žešći zaljubljenik u ragbi, što vam pada na pamet pri pomisli na ragbijaše? Tko su, što su, čim se bave? Od čega žive? Zašto baš ragbi pored toliko momčadskih sportova u kojima je zov novca ipak izraženiji, u kojima se snovi mogu pretočiti u javu?

- Imamo mi pet "gotovih" magistara kineziologije u momčadi, neki su tek krenuli sa školovanjem, a neki su pri kraju i bit će toga još. Oni su ti koji nose ovaj klub i na njima je budućnost. Mi stariji smo tu tek toliko da malo podržimo, dodaje skromni Vuko, uporno u prvi plan gurajući druge.

Ovim sinjskima ragbi je čista ljubav, da ne kažemo opsesija. Neki od njih su zaposleni, imaju obitelji, neki i žene i djecu, imaju vrlo malo slobodnog vremena i pored toga svega nađu vremena u ove prohladne noćne trening sate ubijati boga u sebi i drugima. U jednu ruku je to mazohizam, teško predočiv, ali drugačije očito ne ide.

Čisti je to dokaz što znači ne odustati i što znači voditi se onim iskonskim sportskim porivom, lišenim bilo kakve materijalne koristi. Voljeti sport zbog toga što on predstavlja i što on u suštini jest. Ni manje ni više.

To je poanta sporta. Ne odustajati, naučiti preskakati prepreke i vjerovati u sebe, u svog suigrača, u svoju momčad. Živjeti za trenutak jednog jedinog obaranja, jednog bijega do polaganja, jedne pogođene kazne iz nemoguće situacije i konačno pobjede kao najveće nagrade. I to je to, njima nema većeg od tog.

Omladinski pogon pod vodstvom Stipe Tomića ruši sve pred sobom

Posebna crtica u priči oko Ragbi kluba Sinj i ujedno najveći ponos je omladinski pogon koji je postao sinonim za uspjeh i kojim ravna Stipe Tomić, magistar kineziologije i stručnjak za kondicijsku pripremu sportaša. Gotovo je nemoguće pobrojati sve trofeje i naslove državnih prvaka koje su mladi Sinjani osvojili proteklih godina, koliko su rekorda porušili i koliko su frustracija donijeli svojim suparnicima iznova pokazujući snagu i kvalitetu.

Pored košarke, nogometa, rukometa i niza drugih sportova sigurno nije lako privući dijete u ragbi. Ragbija nema na televiziji i radiju, malo ga ima na internetskim portalima, tek se djelomično u tiskanom obliku ljude podsjeti da je tu među nama. Ragbijaši u Hrvatskoj nemaju Ivana Balića zbog kojih će djeca zavoljeti rukomet, nemaju niti Luku Modrića koji će im biti sinonim za nogomet, a još manje Dražena Petrovića kroz kojeg će se i mnoge buduće generacije hraniti košarkom. Zato je preko 50 djece u mlađim kategorijama velika stvar sinjskog ragbija. Zato je sinjski ragbi sam po sebi čudo i to je stvar na kojoj im treba čestitati i koju treba iznova ponavljati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ragbijasi_sinj1-121017 ragbijasi_sinj-121017 sinj_nada1-141017 sinj_nada2-141017 sinj_nada3-141017 sinj_nada5-141017 sinj_nada6-141017 sinj_nada7-141017 sinj_nada8-141017 sinj_nada9-141017
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/na-putu-prema-gore-sinjski-ragbi-je-zapravo-cista-ljubav-i-pravi-mazohizam-512384 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=96d19c4c04b1f4a7ecb9c4c900b49ae34d8e4d78 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+putu+prema+gore%3A+sinjski+ragbi+je+zapravo+%C4%8Dista+ljubav+i+pravi+mazohizam&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fna-putu-prema-gore-sinjski-ragbi-je-zapravo-cista-ljubav-i-pravi-mazohizam-512384 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fna-putu-prema-gore-sinjski-ragbi-je-zapravo-cista-ljubav-i-pravi-mazohizam-512384 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠAMPIONSKE AMBICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
OstaloŠAMPIONSKE AMBICIJE

Na putu prema gore: sinjski ragbi je zapravo čista ljubav i pravi mazohizam

Piše Mišo Gulić
18. listopada 2017. - 00:08
ragbijasi_sinj1-121017

I dok je većina očiju sinjske sportske javnosti uprta u ono što rade Košarkaški klub Alkar i Nogometni klub Junak, u gradu alkara se rađa nova velika priča koja bi lako mogla preusmjeriti svjetla reflektora i ukrasti svu pažnju.

Pored većih "riba" u sinjskom moru nekako je uvijek na marginama i nije dovoljno prepoznata među širom javnosti, osim među onima koji su u ovu ragbi priču uvučeni na jedan drugi, poseban i čisto sportski način.

Nećete na Trnovači naći šminkere koji su se došli ogrebati o tanašan klupski proračun, jer para jednostavno nema. Nećete tu naći ni one koji su došli uživati u činjenici da će biti "viđeni", jer pucanje kostiju, šavovi, istegnuća, masnice ili nesvjestice nisu nešto što bi se moglo provući pod glamur. Može se kazati, vjerujte bez patetik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 17:44