stdClass Object ( [id] => 484915 [title] => Matutinović: Imam velike planove, odvest ću cure na Olimpijske igre! [alias] => matutinovic-imam-velike-planove-odvest-cu-cure-na-olimpijske-igre [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok neki “mužjaci” iz najbolje generacije španjolske vaterpolske reprezentacije i danas pred kamerama zacvile kad se prisjete žestokih priprema s kojima ih je Dragan Matutinović doveo do srebra na OI 1992. u Barceloni, tog dokazanog stručnjaka ljube naše reprezentativke s kojima naporno radi već godinu dana.

Kako to – pitam ga, jer on tvrdi da se nije smekšao s godinama.

– Iste pripreme koje su bile za Barcelonu, normalno su se radile u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, španjolski vaterpolisti tada još nisu naučili na temeljiti rad od četiri sata ujutro i četiri sata navečer, kakav je bio na tim petomjesečnim zajedničkim pripremama na planini u Andori.

No, sada nitko ne spominje da je nakon dva dana po osam sati uslijedio dan odmora.

– Bio je to jedini način da se jednu zemlju koja je1 dnu svjetskog vaterpola, bila je 11.,dovede do samog vrha. Tako smo došli do finala OI, Europskog i Svjetskog prvenstva. Sve bih to ponovio.

– No, 20 godina kasnije, kada me je predsjednik njihovog Saveza pozvao da se vratim, pobojali su se moji bivši igrači koji su postali treneri, jer su pikirali na mjesto selektora. Tada je Salvador Gómez u javnost pustio priču da sam strašilo španjolskog vaterpola.

Španjolci snimili film o njemu

Španjolska televizija je 2012. snimila film o najboljoj generaciji svojih vaterpolista u kojem je opisano kako što se sve radilo tih osam sati dnevno, a Matuta kaže da mu se film svidio. Evo kako su se pripremali.

Nakon doručka bi trčali od 8 do 9.15.

– Pokazao bi im vrh planine i rekao bi im da tamo moramo doći jer nam je to finale OI-a. Svaki dan su mogli trčati sve više. Zatim bi radili vježbe snage, pa bi 90 minuta igrali nogomet na velikom terenu, a onda bi plivali dvije do tri tisuće metara i to u majicama da im bude malo teže. Nakon ručka i odmora, sat i pol bi vježbali u teretani, a navečer bi plivali 8.000 metara.

Hrvatski stručnjak priznaje da ga nije lako izdržati kao trenera.

Tadašnju španjolsku momčad nazvao je nediscipliniranom.

– Takvi su bili prije mog dolaska. Reći ću vam samo jedan detalj, nevjerojatan, bivšem selektoru i mome prijatelju Toniju Estelleru su nakon priprema na planini, ušli kroz prozor u sobu i odnijeli mu televizor. Tako je, dok je gledao televiziju samo primijetio kako mu televizor polako izlazi iz sobe. Di će to meni napravit?! Meni su bili najdiscipliniraniji.

Kaže da razlog tomu nije bila nikakav vojnički režim, kako se Gómez izrazio, već samo čvrsta ruka.

– Da je to bilo nešto nepodnošljivo, zar bi ja sada radio s curama koje me obožavaju kao i ja njih. Nisam bio toliko strog u odnošenju prema igračima, već sam bio stog u odlukama, koje su zbog toga boljele. Recimo, ako bi neki igrač kvario atmosferu, ja ga ne bih kažnjavao. Samo bi ga udaljio. Tako sam izbacio najboljeg igrača, kapetana Jordija Neira, da bi stavio jednog mladoga od 16 godina Daniela Ballarta koji se poslije dokazao kao najbolji igrač svijeta.

Podvojeni Matuta

No, postoje dva Matute. Jedan je u momčadskom vaterpolu gdje je, veli, i dalje žestok, a sasvim drugi je kad je kod kuće i u odnosu prema našim reprezentativkama.

– Kad sam vodio momčadi, svi su moju suprugu Anu pitali kako može sa mnom kad sam ja žestok i po bazenu tučem suce. Ne da je nikada nisam udario, već na nju nisam povisio glas u 38 godina braka, dok ona nije preminula u travnju prošle godine. Možda sam na djecu nekad trebao zavikati, ali nisam nikad. Kakav sam bio prema supruzi, tako se odnosim prema curama iz reprezentacije. U radu s njima sam se potpuno našao. Bile su tu kad mi je bio najteže.

Pojasnio je i kamo ide s curama.

– S njima imam velike planove. Goni me želja da dođemo do OI u Tokyo 2020. godine. Kad sad to nekome kažem, svi se smiju.

To izgleda nemoguće jer ženski vaterpolo sada u Hrvatskoj - nigdje.

– Te cure me svaki dan pozitivno iznenađuju. U godinu dana su napravile toliki napredak da je to čudo. Srpkinje su nas prije nabijale, a sada ih na svakom treningu dobijemo s pet do deset golova razlike.

Kako ste u tome uspjeli?

– Dotaknuo sam ih znanjem, a one su uzvratile. U svijetu ima boljih trenera od mene, ali ne puno. No, kao motivatora nema boljega od mene.

Žensku reprezentaciju kao selektor je preuzeo na nagovor Perice Bukića, predsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza.

– On je ludi fanatik. Dao mi je sve uvjete koje jedan trener može poželjeti. To mi je šesta reprezentacija u životu i želim napraviti čudo. Nakon godinu rada s tim curama mogu reći da takav koncentrat talenta imaju samo najbolje reprezentacije svijeta. Sad će se svi smijati kad to pročitaju, a ja vas uvjeravam da je to tako. Ne samo da su talentirane, već su i disciplinirane, pametne i inteligentne. Sijedeći korak je da se uspijemo kvalificirati za Europsko prvenstvo 2018. godine u Barceloni.

Igrat ćemo u mađarskoj ligi

Iznio je i posebnu zanimljivost.

– Nevjerojatno je i senzacionalno da su nas primili u mađarsku ligu. Igrat ćemo kao reprezentacija s njihovim klubovima i tako ćemo dobiti broj utakmica koje će nam koristiti u razvoju.

Objašnjava da je u Americi, Australiji, Kanadi, Nizozemskoj Španjolskoj, Italiji, Mađarskoj i Grčkoj ženski vaterpolo jači nego muški i imaju sponzore zahvaljujući masovnosti, jer se taj sport igra na koledžima.

– Kod nas je studentski sport slab, a upravo se kroz njega puno toga može napraviti. To se treba riješiti kroz Zakon o sportu. Bilo bi dobro da dođe i do uredbe da svaki prvoligaški muški klub mora imati i žensku ekipu, jer mnogo je cura zainteresirano za vaterpolo. ∙

Nikako u spliski klub
Malo se tko kao Dragan Matutinović može pohvaliti da je vodio čak šest
reprezentacija i da je stvorio najbolju generaciju španjolskih vaterpolista. No, splitski klubovi ga ne zovu za trenera, iako bi on to htio raditi. Kritizira ih da je njihov rad s mladim vaterpolistima – očajan. Kaže da jedino u Poška s mlađima radi Kovačević koji je vrhunski stručnjak. U svog “Mornara” već 20 godina ne može pristupiti zbog loših odnosa s Upravom.

No, ima ponude iz Španjolske i Kanade.

- Možda na mjesec, dva dana odem u Vaterpolski klub Vancouver, ali u pauzi od reprezentacije koju ne puštam - kazao nam je odlučni Matuta.

Ne smiju ostati trudne
Našim vaterpolisticama sam predložio program rada i rekao sam im da se
moraju žrtvovati, da na tom putu nema novaca i da ne ostanu “noseće”, jer
onda sve propada. Respekt od igrača i igračica trener treba steći radi
svog znanja, a ne na viku i galamu. Bez prekida radim 40 godina i uvijek kažem da dok je ovih trenera i trenerčića koji nisu naučeni, ja ću imati posao - kao i uvijek bez dlake je na jeziku poznati splitski trener i priznati svjetski stručnjak.

Pomoćnici su mu Mia Šimunić, Željko Jozipović i Dunja Bračun. Kaže da će zajedno izgurati do OI, no ističe da bez Perice Bukića ne bi bilo ničega.

Supruga životni oslonac
Moj najveći oslonac u životu, i kad nije bilo rezultata, i moje sve bila mi je supruga. Za razliku od drugih u ovom poslu, nikad nigdje nisam išao bez obitelji, a najljepše nam je bilo u Barceloni gdje smo proveli 12 godina. Ako bi negdje i otišao sam na mjesec dana, onda bi se razbolio.

Upoznao sam je u diskoteci na otvorenom nakon moje utakmice na Korčuli kad je imala 18 godina. Došla je iz Splita. Bio sam 8 godina stariji od nje. Do tada sam bio vražji. Imali smo lijepi život. Sinovi su pohađali u američke škole...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legendarni trener [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-05-09 16:53:10 [created_by] => 3215 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-05-09 16:53:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-05-09 16:53:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6364 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/05\/09\/SD Portal\/8684927.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/09\/SD Portal\/8684924.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/09\/SD Portal\/8684923.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/05\/09\/SD Portal\/8684922.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x1804"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7732956 Threads: 1 Questions: 1630443046 Slow queries: 4844527 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111253863 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/matutinovic-imam-velike-planove-odvest-cu-cure-na-olimpijske-igre-484915 [printLink] => /sport/ostalo/matutinovic-imam-velike-planove-odvest-cu-cure-na-olimpijske-igre-484915?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 314288 [name] => Dragan Matutinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-matutinovic [link] => /tag/dragan-matutinovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 314289 [name] => Hrvatska ženska vaterpolska reprezentacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-zenska-vaterpolska-reprezentacija [link] => /tag/hrvatska-zenska-vaterpolska-reprezentacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legendarni trener [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Matutinović: Imam velike planove, odvest ću cure na Olimpijske igre! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3215 [name] => Tanja Gattin [username] => tanja-gattin [email] => tanja-gattin-zebi@sd.hr [password] => $2y$10$ylOB0fmJ.YHXer9b47aXY.iHpGT0rsDXvm13AJuBTpq25fgNb5X2q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2020-03-13 11:24:42 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-gattin-3215 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1733 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/09919fcdc36a40d5b94f0b62e3e82463?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/09/SD Portal/8684927.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/09/SD Portal/8684927.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/09/SD Portal/8684924.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/09/SD Portal/8684923.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/05/09/SD Portal/8684922.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok neki “mužjaci” iz najbolje generacije španjolske vaterpolske reprezentacije i danas pred kamerama zacvile kad se prisjete žestokih priprema s kojima ih je Dragan Matutinović doveo do srebra na OI 1992. u Barceloni, tog dokazanog stručnjaka ljube naše reprezentativke s kojima naporno radi već godinu dana.

Kako to – pitam ga, jer on tvrdi da se nije smekšao s godinama.

– Iste pripreme koje su bile za Barcelonu, normalno su se radile u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, španjolski vaterpolisti tada još nisu naučili na temeljiti rad od četiri sata ujutro i četiri sata navečer, kakav je bio na tim petomjesečnim zajedničkim pripremama na planini u Andori.

No, sada nitko ne spominje da je nakon dva dana po osam sati uslijedio dan odmora.

– Bio je to jedini način da se jednu zemlju koja je1 dnu svjetskog vaterpola, bila je 11.,dovede do samog vrha. Tako smo došli do finala OI, Europskog i Svjetskog prvenstva. Sve bih to ponovio.

– No, 20 godina kasnije, kada me je predsjednik njihovog Saveza pozvao da se vratim, pobojali su se moji bivši igrači koji su postali treneri, jer su pikirali na mjesto selektora. Tada je Salvador Gómez u javnost pustio priču da sam strašilo španjolskog vaterpola.

Španjolci snimili film o njemu

Španjolska televizija je 2012. snimila film o najboljoj generaciji svojih vaterpolista u kojem je opisano kako što se sve radilo tih osam sati dnevno, a Matuta kaže da mu se film svidio. Evo kako su se pripremali.

Nakon doručka bi trčali od 8 do 9.15.

– Pokazao bi im vrh planine i rekao bi im da tamo moramo doći jer nam je to finale OI-a. Svaki dan su mogli trčati sve više. Zatim bi radili vježbe snage, pa bi 90 minuta igrali nogomet na velikom terenu, a onda bi plivali dvije do tri tisuće metara i to u majicama da im bude malo teže. Nakon ručka i odmora, sat i pol bi vježbali u teretani, a navečer bi plivali 8.000 metara.

Hrvatski stručnjak priznaje da ga nije lako izdržati kao trenera.

Tadašnju španjolsku momčad nazvao je nediscipliniranom.

– Takvi su bili prije mog dolaska. Reći ću vam samo jedan detalj, nevjerojatan, bivšem selektoru i mome prijatelju Toniju Estelleru su nakon priprema na planini, ušli kroz prozor u sobu i odnijeli mu televizor. Tako je, dok je gledao televiziju samo primijetio kako mu televizor polako izlazi iz sobe. Di će to meni napravit?! Meni su bili najdiscipliniraniji.

Kaže da razlog tomu nije bila nikakav vojnički režim, kako se Gómez izrazio, već samo čvrsta ruka.

– Da je to bilo nešto nepodnošljivo, zar bi ja sada radio s curama koje me obožavaju kao i ja njih. Nisam bio toliko strog u odnošenju prema igračima, već sam bio stog u odlukama, koje su zbog toga boljele. Recimo, ako bi neki igrač kvario atmosferu, ja ga ne bih kažnjavao. Samo bi ga udaljio. Tako sam izbacio najboljeg igrača, kapetana Jordija Neira, da bi stavio jednog mladoga od 16 godina Daniela Ballarta koji se poslije dokazao kao najbolji igrač svijeta.

Podvojeni Matuta

No, postoje dva Matute. Jedan je u momčadskom vaterpolu gdje je, veli, i dalje žestok, a sasvim drugi je kad je kod kuće i u odnosu prema našim reprezentativkama.

– Kad sam vodio momčadi, svi su moju suprugu Anu pitali kako može sa mnom kad sam ja žestok i po bazenu tučem suce. Ne da je nikada nisam udario, već na nju nisam povisio glas u 38 godina braka, dok ona nije preminula u travnju prošle godine. Možda sam na djecu nekad trebao zavikati, ali nisam nikad. Kakav sam bio prema supruzi, tako se odnosim prema curama iz reprezentacije. U radu s njima sam se potpuno našao. Bile su tu kad mi je bio najteže.

Pojasnio je i kamo ide s curama.

– S njima imam velike planove. Goni me želja da dođemo do OI u Tokyo 2020. godine. Kad sad to nekome kažem, svi se smiju.

To izgleda nemoguće jer ženski vaterpolo sada u Hrvatskoj - nigdje.

– Te cure me svaki dan pozitivno iznenađuju. U godinu dana su napravile toliki napredak da je to čudo. Srpkinje su nas prije nabijale, a sada ih na svakom treningu dobijemo s pet do deset golova razlike.

Kako ste u tome uspjeli?

– Dotaknuo sam ih znanjem, a one su uzvratile. U svijetu ima boljih trenera od mene, ali ne puno. No, kao motivatora nema boljega od mene.

Žensku reprezentaciju kao selektor je preuzeo na nagovor Perice Bukića, predsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza.

– On je ludi fanatik. Dao mi je sve uvjete koje jedan trener može poželjeti. To mi je šesta reprezentacija u životu i želim napraviti čudo. Nakon godinu rada s tim curama mogu reći da takav koncentrat talenta imaju samo najbolje reprezentacije svijeta. Sad će se svi smijati kad to pročitaju, a ja vas uvjeravam da je to tako. Ne samo da su talentirane, već su i disciplinirane, pametne i inteligentne. Sijedeći korak je da se uspijemo kvalificirati za Europsko prvenstvo 2018. godine u Barceloni.

Igrat ćemo u mađarskoj ligi

Iznio je i posebnu zanimljivost.

– Nevjerojatno je i senzacionalno da su nas primili u mađarsku ligu. Igrat ćemo kao reprezentacija s njihovim klubovima i tako ćemo dobiti broj utakmica koje će nam koristiti u razvoju.

Objašnjava da je u Americi, Australiji, Kanadi, Nizozemskoj Španjolskoj, Italiji, Mađarskoj i Grčkoj ženski vaterpolo jači nego muški i imaju sponzore zahvaljujući masovnosti, jer se taj sport igra na koledžima.

– Kod nas je studentski sport slab, a upravo se kroz njega puno toga može napraviti. To se treba riješiti kroz Zakon o sportu. Bilo bi dobro da dođe i do uredbe da svaki prvoligaški muški klub mora imati i žensku ekipu, jer mnogo je cura zainteresirano za vaterpolo. ∙

Nikako u spliski klub
Malo se tko kao Dragan Matutinović može pohvaliti da je vodio čak šest
reprezentacija i da je stvorio najbolju generaciju španjolskih vaterpolista. No, splitski klubovi ga ne zovu za trenera, iako bi on to htio raditi. Kritizira ih da je njihov rad s mladim vaterpolistima – očajan. Kaže da jedino u Poška s mlađima radi Kovačević koji je vrhunski stručnjak. U svog “Mornara” već 20 godina ne može pristupiti zbog loših odnosa s Upravom.

No, ima ponude iz Španjolske i Kanade.

- Možda na mjesec, dva dana odem u Vaterpolski klub Vancouver, ali u pauzi od reprezentacije koju ne puštam - kazao nam je odlučni Matuta.

Ne smiju ostati trudne
Našim vaterpolisticama sam predložio program rada i rekao sam im da se
moraju žrtvovati, da na tom putu nema novaca i da ne ostanu “noseće”, jer
onda sve propada. Respekt od igrača i igračica trener treba steći radi
svog znanja, a ne na viku i galamu. Bez prekida radim 40 godina i uvijek kažem da dok je ovih trenera i trenerčića koji nisu naučeni, ja ću imati posao - kao i uvijek bez dlake je na jeziku poznati splitski trener i priznati svjetski stručnjak.

Pomoćnici su mu Mia Šimunić, Željko Jozipović i Dunja Bračun. Kaže da će zajedno izgurati do OI, no ističe da bez Perice Bukića ne bi bilo ničega.

Supruga životni oslonac
Moj najveći oslonac u životu, i kad nije bilo rezultata, i moje sve bila mi je supruga. Za razliku od drugih u ovom poslu, nikad nigdje nisam išao bez obitelji, a najljepše nam je bilo u Barceloni gdje smo proveli 12 godina. Ako bi negdje i otišao sam na mjesec dana, onda bi se razbolio.

Upoznao sam je u diskoteci na otvorenom nakon moje utakmice na Korčuli kad je imala 18 godina. Došla je iz Splita. Bio sam 8 godina stariji od nje. Do tada sam bio vražji. Imali smo lijepi život. Sinovi su pohađali u američke škole...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/matutinovic-imam-velike-planove-odvest-cu-cure-na-olimpijske-igre-484915 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=99a78811958c73bb34a6cd398d24446e416e4472 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Matutinovi%C4%87%3A+Imam+velike+planove%2C+odvest+%C4%87u+cure+na+Olimpijske+igre%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fmatutinovic-imam-velike-planove-odvest-cu-cure-na-olimpijske-igre-484915 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fmatutinovic-imam-velike-planove-odvest-cu-cure-na-olimpijske-igre-484915 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legendarni trener [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostalolegendarni trener

Matutinović: Imam velike planove, odvest ću cure na Olimpijske igre!

9. svibnja 2017. - 18:53

Dok neki “mužjaci” iz najbolje generacije španjolske vaterpolske reprezentacije i danas pred kamerama zacvile kad se prisjete žestokih priprema s kojima ih je Dragan Matutinović doveo do srebra na OI 1992. u Barceloni, tog dokazanog stručnjaka ljube naše reprezentativke s kojima naporno radi već godinu dana.

Kako to – pitam ga, jer on tvrdi da se nije smekšao s godinama.

– Iste pripreme koje su bile za Barcelonu, normalno su se radile u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, španjolski vaterpolisti tada još nisu naučili na temeljiti rad od četiri sata ujutro i četiri sata navečer, kakav je bio na tim petomjesečnim zajedničkim pripremama na planini u Andori.

No, sada nitko ne spominje da je nakon dva dana po osam sati uslijedio dan odmora.

– Bio je to jedini način da se jednu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 21:53