stdClass Object ( [id] => 159268 [title] => KVADRATURA BALUNA Mario Garber: Ne daj se, Skansi! [alias] => kvadratura-baluna-mario-garber-ne-daj-se-skansi [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hajdukovi predsjednici sa mnom očito nemaju sreće. Nikako od njih jedan pošteni intervju. Evo me, nakon Mate Peroša, odbio i Svaguša. Možete provjeriti u “Slobodnoj” od prošle subote da sam u ovoj Kvadraturi baluna postavio pitanje što će sad, nakon Peroša, reći predsjednik Svaguša, jer sam, poučen s primjerom neuspjelog intervjua s Perošem, odmah nazvao Svagušu i dogovorio s njim intervju za iduću, to jest ovu subotu.

Svaguša mi je rekao da za onu prošlu subotu ne može govoriti jer putuje u Zagreb, ali da za iduću garantira intervju. No ništa ni od Peroša, ni od Svaguše. Obojica su intervjue dali drugima.

Svaguša me prevario

Moram priznati da mi je Mate Peroš odmah kazao kako mi se nije mogao javiti jer je bio na sudskim raspravama, ali da su ga u međuvremenu dobili drugi pa im je već dao priču, a bio je toliko korektan da mi je ukratko ispričao taj intervju, samo da ne čekam sutrašnju “Slobodnu”.

Za razliku od Peroša, njegov nasljednik, predsjednik Joško Svaguša me prevario. Zvao sam ga sto tisuća puta i ništa. Onda mi se konačno javio i rekao da je na sastanku, ali da se čujemo navečer i da se drži dogovora iz prošlog tjedna. Od toga “navečer” u ponedjeljak pa do srijede, Svaguša se više nije odazivao.

Nego sam i njegov intervju pročitao sutradan, kao i Perošev, u “Slobodnoj”. Sad sam nazvao Peroša da ga pitam je li točno što Svaguša kaže da mu je Peroš ostavio 22 milijuna kuna minusa. Peroš se ovaj put odmah javio. Iz njega je kao iz kabla iscurio cijeli intervju:

– Svaguša je imao krivu procjenu da će godinu završiti s minusom od 22 milijuna, ali brojke kažu da je on tu godinu završio u plusu od stotinjak milijuna kuna. Zašto? Zato što su stigli novci od prodaje Kalinića i Gabrića. No, oni su prodani dok sam ja bio predsjednik, a Svaguša to postaje tek u kolovozu. Ne polemiziram sa Svagušom, nego vam pojašnjavam jer se sve to može razaznati iz intervjua.

Naravno da ne polemizira. Mogli bi ovako do smrti, red Peroša, red Svaguše, red ribe, red kumpira, ka Hajduk na brujet. Znači, bio sam u pravu kad sam prošle subote u Kvadraturi objavio taj kontrapunkt: svaki predsjednik ostavi Hajduka u plusu, a njegov nasljednik zatim plače da je u minusu.

Vidim da ću ubuduće tražit intervjue od revizora jer jedino oni mogu utvrdit ko je tu u plusu, a ko u minusu. No, svaki predsjednik ima svog revizora, šta opet košta Hajduka, pa vjerojatno ni s revizorima ne bih bio bolje sreće. Kao ni s predsjednicima koji me neodoljivo izbjegavaju. U strahu su velike oči. Vide u meni Gogolja glavom i bradom, autora svih Revizora, a da se o Mrtvim dušama, receptu za pranje novaca – i ne govori.

Zamjeram samome sebi zbog te moje okorjelosti. Bilo je krajnje vrijeme da se prilagodim. Nikako da shvatiš šta su sve prošli ti jadni predsjednici. O pišče Kvadrature baluna, sjeti se još tamo iz ranih osamdesetih kad ti je jedan predsjednik inicijala I.Š. rekao “Iš iz Hajduka” i nije te bilo godinama. A ništa loše nisi uradio, samo si postupio onako kako se tada od novinara tražilo, da se piše u okviru “široke društvene akcije čišćenja u sportu”.

Objavio sam 1982. u Nedjeljnoj Dalmaciji tajne nalaze državnih službi gdje su navedena sva sveta Hajdukova predsjednička imena iz jugoslavenskih osamdesetih, pa su mi svi koje su državni inspektori imenovali, došli u redakciju sudit. Čak mi je i jedan ugledni, danas već vremešni komentator, objavio u Slobodnoj Dalmaciji odgovor pod naslovom “Tendenciozno pisanje Nedjeljne Dalmacije”.

A “Nedjeljna” je bila tjednik “Slobodne”. Nije loše se toga sjetit radi novih generacija mojih kolega, da se i njima isto ne dogodi budući da se opet nekako spominju ti široki društveni interesi čišćenja u sportu. Meni su tada, recimo, u redakciju došli Ante Skataretiko, Ante Jurjević Baja, Tito Kirigin, Ivo Šantić

Tko se time može pohvalit? Sve sami legendarni predsjednici Hajduka. A nisam ih ja spominjao, nego ondašnji državni inspektori. Ja samo citir’o tajne nalaze kojih se dočep’o u veljači, a ljeti ih objaviše svi, pa čak i ovi što bestidno rekoše da smo tendenciozni mi u “Nedjeljnoj”, koje, kao ni Feral Tribunea, davno već nema. Eno taman ko za CIA-u minulo već 30 godina.

Bravo, Skansi

Da me se krivo ne shvati, ovim nemam namjeru dezavuirati inicijativu Petra Skansija. Naprotiv! Pa ja sam u Slobodnoj Dalmaciji prvi objavio intervju s njim, i to 4. veljače 2012. pod naslovom “Uvodim policiju u sport!”, što mi je odgovorio već u siječnju kad sam ga pitao za intervju i podsjetio da sam prije petnaest godina sličan intervju objavio u Nedjeljnoj Dalmaciji kad mi je na svom oproštaju od suđenja, pomalo razočaran, slavni košarkaški sudac Zoran Grbac kazao da bi trebalo osnovat sportsku policiju. Skansi mi je ove veljače priznao da je Grbac bio u pravu!

I to prije petnaest godina (1998.). Ohrabruje da, evo, nova vlast i uz Skansijevu spremnost najavljuje bolje dane sportu te da ministar Jovanović uistinu ne odustaje od svojih radikalnih i opravdanih stavova izrečenih kroz javne poruke Mamiću i Markoviću! Nisu bitna imena, pojedinci, to ponavlja i Skansi, nego je bitan sport, taj milje društvenog stvaranja kojemu treba osigurati uvjete pravde i ravnopravnosti za sve koji se žele znanjem natjecati na tom trkalištu prema istinskom rezultatu, a ne prema kupljenom uspjehu.

Na prvoj Olimpijadi samostalne Hrvatske, u Barceloni 1992. godine, pratio sam Skansija kako gradi, kontra američkog, i naš hrvatski košarkaški Dream Team. Bilo bi dobro da se San konačno i objavi na javi. I da prestanu pred mojim intervjuima uzmicat Hajdukovi predsjednici. Jer ne pitam ih ja. Nego čitatelj koji za svojih sedam kuna ima pravo na pitanje. Novinar je – kao i šofer autobusa – pod ugovorom sa svakim putnikom/čitateljem Slobodne Dalmacije koji kupovanjem novine/karte plaća da ga se izvede na pravi put. Da se stigne do informacije.

Blago iz aneksa

A informacija je potpuna kad mi predsjednik Hajduka Mate Peroš objasni da je njegov nasljednik Svaguša godinu u kojoj spominje minus od 22 milijuna kuna, ipak završio u plusu jer je pristigla lova od transfera koje je Peroš obavio (Kalinić i Gabrić = 55 milijuna kuna).

Dakle, Perošev nasljednik Svaguša, kako sam Peroš kaže, nije bio u minusu, nego je još imao i prostor za ulaganje u Reju i braću Sharbini (3-4 milijuna eura), a da bi Hajduk danas profitirao na njima, morao bi prodati Anasa barem za 4.800.001 euro (jer je toliko na njih potrošio kroz ugovor i kroz plaće).

No, danas Hajduku ipak prijeti stečaj, čak i kad se o nogometu radi, kratke su noge u laži. Hibić i Mornar su dva milijuna eura koje je puno teže izbjeći nego jedan predsjednički intervju. Evo, zanimljivo je što Peroš veli jer nije bio samo predsjednik nego prije toga i Hajdukov odvjetnik koji nije sastavljao, nego naslijedio sporne ugovore u kojima, primjerice, jedan ugovor iznosi 800.000 dolara, a sam aneks ugovora penje se do 700.000. Dobro da aneks nije i veći od samog ugovora!?

Eto zašto nije lako naći predsjednika Hajduka kojemu bi bilo lako sa mnom razgovarati. A moram priznat da ću se ubuduće i sam klonit toga ćoravoga posla.

mario garber

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-03-03 16:35:19 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-03-03 18:06:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-03-03 19:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3701 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/03/03/PSD/ska00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7846265 Threads: 2 Questions: 1642658484 Slow queries: 4883975 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111563954 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/kvadratura-baluna-mario-garber-ne-daj-se-skansi-159268 [printLink] => /sport/ostalo/kvadratura-baluna-mario-garber-ne-daj-se-skansi-159268?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 164134 [name] => mariogarber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mariogarber [link] => /tag/mariogarber ) [1] => stdClass Object ( [id] => 161474 [name] => kvadraturabaluna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kvadraturabaluna [link] => /tag/kvadraturabaluna ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => KVADRATURA BALUNA Mario Garber: Ne daj se, Skansi! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-03-21-42-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/03/PSD/ska00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/03/PSD/ska00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hajdukovi predsjednici sa mnom očito nemaju sreće. Nikako od njih jedan pošteni intervju. Evo me, nakon Mate Peroša, odbio i Svaguša. Možete provjeriti u “Slobodnoj” od prošle subote da sam u ovoj Kvadraturi baluna postavio pitanje što će sad, nakon Peroša, reći predsjednik Svaguša, jer sam, poučen s primjerom neuspjelog intervjua s Perošem, odmah nazvao Svagušu i dogovorio s njim intervju za iduću, to jest ovu subotu.

Svaguša mi je rekao da za onu prošlu subotu ne može govoriti jer putuje u Zagreb, ali da za iduću garantira intervju. No ništa ni od Peroša, ni od Svaguše. Obojica su intervjue dali drugima.

Svaguša me prevario

Moram priznati da mi je Mate Peroš odmah kazao kako mi se nije mogao javiti jer je bio na sudskim raspravama, ali da su ga u međuvremenu dobili drugi pa im je već dao priču, a bio je toliko korektan da mi je ukratko ispričao taj intervju, samo da ne čekam sutrašnju “Slobodnu”.

Za razliku od Peroša, njegov nasljednik, predsjednik Joško Svaguša me prevario. Zvao sam ga sto tisuća puta i ništa. Onda mi se konačno javio i rekao da je na sastanku, ali da se čujemo navečer i da se drži dogovora iz prošlog tjedna. Od toga “navečer” u ponedjeljak pa do srijede, Svaguša se više nije odazivao.

Nego sam i njegov intervju pročitao sutradan, kao i Perošev, u “Slobodnoj”. Sad sam nazvao Peroša da ga pitam je li točno što Svaguša kaže da mu je Peroš ostavio 22 milijuna kuna minusa. Peroš se ovaj put odmah javio. Iz njega je kao iz kabla iscurio cijeli intervju:

– Svaguša je imao krivu procjenu da će godinu završiti s minusom od 22 milijuna, ali brojke kažu da je on tu godinu završio u plusu od stotinjak milijuna kuna. Zašto? Zato što su stigli novci od prodaje Kalinića i Gabrića. No, oni su prodani dok sam ja bio predsjednik, a Svaguša to postaje tek u kolovozu. Ne polemiziram sa Svagušom, nego vam pojašnjavam jer se sve to može razaznati iz intervjua.

Naravno da ne polemizira. Mogli bi ovako do smrti, red Peroša, red Svaguše, red ribe, red kumpira, ka Hajduk na brujet. Znači, bio sam u pravu kad sam prošle subote u Kvadraturi objavio taj kontrapunkt: svaki predsjednik ostavi Hajduka u plusu, a njegov nasljednik zatim plače da je u minusu.

Vidim da ću ubuduće tražit intervjue od revizora jer jedino oni mogu utvrdit ko je tu u plusu, a ko u minusu. No, svaki predsjednik ima svog revizora, šta opet košta Hajduka, pa vjerojatno ni s revizorima ne bih bio bolje sreće. Kao ni s predsjednicima koji me neodoljivo izbjegavaju. U strahu su velike oči. Vide u meni Gogolja glavom i bradom, autora svih Revizora, a da se o Mrtvim dušama, receptu za pranje novaca – i ne govori.

Zamjeram samome sebi zbog te moje okorjelosti. Bilo je krajnje vrijeme da se prilagodim. Nikako da shvatiš šta su sve prošli ti jadni predsjednici. O pišče Kvadrature baluna, sjeti se još tamo iz ranih osamdesetih kad ti je jedan predsjednik inicijala I.Š. rekao “Iš iz Hajduka” i nije te bilo godinama. A ništa loše nisi uradio, samo si postupio onako kako se tada od novinara tražilo, da se piše u okviru “široke društvene akcije čišćenja u sportu”.

Objavio sam 1982. u Nedjeljnoj Dalmaciji tajne nalaze državnih službi gdje su navedena sva sveta Hajdukova predsjednička imena iz jugoslavenskih osamdesetih, pa su mi svi koje su državni inspektori imenovali, došli u redakciju sudit. Čak mi je i jedan ugledni, danas već vremešni komentator, objavio u Slobodnoj Dalmaciji odgovor pod naslovom “Tendenciozno pisanje Nedjeljne Dalmacije”.

A “Nedjeljna” je bila tjednik “Slobodne”. Nije loše se toga sjetit radi novih generacija mojih kolega, da se i njima isto ne dogodi budući da se opet nekako spominju ti široki društveni interesi čišćenja u sportu. Meni su tada, recimo, u redakciju došli Ante Skataretiko, Ante Jurjević Baja, Tito Kirigin, Ivo Šantić

Tko se time može pohvalit? Sve sami legendarni predsjednici Hajduka. A nisam ih ja spominjao, nego ondašnji državni inspektori. Ja samo citir’o tajne nalaze kojih se dočep’o u veljači, a ljeti ih objaviše svi, pa čak i ovi što bestidno rekoše da smo tendenciozni mi u “Nedjeljnoj”, koje, kao ni Feral Tribunea, davno već nema. Eno taman ko za CIA-u minulo već 30 godina.

Bravo, Skansi

Da me se krivo ne shvati, ovim nemam namjeru dezavuirati inicijativu Petra Skansija. Naprotiv! Pa ja sam u Slobodnoj Dalmaciji prvi objavio intervju s njim, i to 4. veljače 2012. pod naslovom “Uvodim policiju u sport!”, što mi je odgovorio već u siječnju kad sam ga pitao za intervju i podsjetio da sam prije petnaest godina sličan intervju objavio u Nedjeljnoj Dalmaciji kad mi je na svom oproštaju od suđenja, pomalo razočaran, slavni košarkaški sudac Zoran Grbac kazao da bi trebalo osnovat sportsku policiju. Skansi mi je ove veljače priznao da je Grbac bio u pravu!

I to prije petnaest godina (1998.). Ohrabruje da, evo, nova vlast i uz Skansijevu spremnost najavljuje bolje dane sportu te da ministar Jovanović uistinu ne odustaje od svojih radikalnih i opravdanih stavova izrečenih kroz javne poruke Mamiću i Markoviću! Nisu bitna imena, pojedinci, to ponavlja i Skansi, nego je bitan sport, taj milje društvenog stvaranja kojemu treba osigurati uvjete pravde i ravnopravnosti za sve koji se žele znanjem natjecati na tom trkalištu prema istinskom rezultatu, a ne prema kupljenom uspjehu.

Na prvoj Olimpijadi samostalne Hrvatske, u Barceloni 1992. godine, pratio sam Skansija kako gradi, kontra američkog, i naš hrvatski košarkaški Dream Team. Bilo bi dobro da se San konačno i objavi na javi. I da prestanu pred mojim intervjuima uzmicat Hajdukovi predsjednici. Jer ne pitam ih ja. Nego čitatelj koji za svojih sedam kuna ima pravo na pitanje. Novinar je – kao i šofer autobusa – pod ugovorom sa svakim putnikom/čitateljem Slobodne Dalmacije koji kupovanjem novine/karte plaća da ga se izvede na pravi put. Da se stigne do informacije.

Blago iz aneksa

A informacija je potpuna kad mi predsjednik Hajduka Mate Peroš objasni da je njegov nasljednik Svaguša godinu u kojoj spominje minus od 22 milijuna kuna, ipak završio u plusu jer je pristigla lova od transfera koje je Peroš obavio (Kalinić i Gabrić = 55 milijuna kuna).

Dakle, Perošev nasljednik Svaguša, kako sam Peroš kaže, nije bio u minusu, nego je još imao i prostor za ulaganje u Reju i braću Sharbini (3-4 milijuna eura), a da bi Hajduk danas profitirao na njima, morao bi prodati Anasa barem za 4.800.001 euro (jer je toliko na njih potrošio kroz ugovor i kroz plaće).

No, danas Hajduku ipak prijeti stečaj, čak i kad se o nogometu radi, kratke su noge u laži. Hibić i Mornar su dva milijuna eura koje je puno teže izbjeći nego jedan predsjednički intervju. Evo, zanimljivo je što Peroš veli jer nije bio samo predsjednik nego prije toga i Hajdukov odvjetnik koji nije sastavljao, nego naslijedio sporne ugovore u kojima, primjerice, jedan ugovor iznosi 800.000 dolara, a sam aneks ugovora penje se do 700.000. Dobro da aneks nije i veći od samog ugovora!?

Eto zašto nije lako naći predsjednika Hajduka kojemu bi bilo lako sa mnom razgovarati. A moram priznat da ću se ubuduće i sam klonit toga ćoravoga posla.

mario garber

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/kvadratura-baluna-mario-garber-ne-daj-se-skansi-159268 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c332f8508092c3d5c892fa07600a549a469ba0bc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=KVADRATURA+BALUNA+Mario+Garber%3A+Ne+daj+se%2C+Skansi%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fkvadratura-baluna-mario-garber-ne-daj-se-skansi-159268 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fkvadratura-baluna-mario-garber-ne-daj-se-skansi-159268 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

KVADRATURA BALUNA Mario Garber: Ne daj se, Skansi!

Piše PSD.
3. ožujka 2012. - 20:17

Hajdukovi predsjednici sa mnom očito nemaju sreće. Nikako od njih jedan pošteni intervju. Evo me, nakon Mate Peroša, odbio i Svaguša. Možete provjeriti u “Slobodnoj” od prošle subote da sam u ovoj Kvadraturi baluna postavio pitanje što će sad, nakon Peroša, reći predsjednik Svaguša, jer sam, poučen s primjerom neuspjelog intervjua s Perošem, odmah nazvao Svagušu i dogovorio s njim intervju za iduću, to jest ovu subotu.

Svaguša mi je rekao da za onu prošlu subotu ne može govoriti jer putuje u Zagreb, ali da za iduću garantira intervju. No ništa ni od Peroša, ni od Svaguše. Obojica su intervjue dali drugima.

Svaguša me prevario

Moram priznati da mi je Mate Peroš odmah kazao kako mi se nije mogao javiti jer je bio na sudskim raspravama, ali da su ga u međuvremenu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:21