StoryEditorOCM
OstaloSP u dvorani

Hrvati kreću u borbu za svjetska zlata, Jana Koščak uoči spektakla u Glasgowu: ‘Očekujem osobni i državni rekord‘

Piše Sport SD
27. veljače 2024. - 21:50

U Glasgowu će se od 1. do 3. ožujka održati Svjetsko atletsko dvoransko prvenstvo na kojem će Hrvatska imati troje predstavnika. Hrvatske boje će na svjetskoj pozornici braniti naš najbolji bacač kugle - Filip Mihaljević, naša najbolja višebojka i svjetska rekorderka do 18 godina u sedmoboju - Jana Koščak i nekadašnji juniorski prvak Europe na 800 metara - Marino Bloudek.

Aktualni prvak Europe na otvorenom, Filip Mihaljević, će u društvu najboljih bacača kugle pokušati baciti najbolji hitac ove sezone za koji vjeruje da bi mu mogao donijeti dobar plasman. Ove sezone nastupao je četiri puta, a najbolji rezultat bacio je na posljednjem natjecanju sredinom veljače, Belgrade Indoor Meetingu, gdje je kuglu bacio 21,18 metara. Na kugli je prema konačnim prijavnim listama 17 bacača koji će nastupiti u Glasgowu, a Filip se sa svojim najboljim ovosezonskim rezultatom nalazi na jedanaestom mjestu među prijavljenima.

- Približili smo se vrhuncu dvoranske sezone. Kao uvijek, dvoranska sezona je kratka ali dosta dinamična, sve to dosta brzo dođe i prođe. Iščekujemo to Svjetsko prvenstvo u jednoj dobroj formi, a cilj i želja za nastup u Glasgowu je najbolji rezultat sezone, što više dobrih hitaca i nadamo se da će to donijeti jedan dobar plasman. Konkurencija je jako dobra, kao i uvijek. Svi najbolji su tu, tako da znamo što nas očekuje bez nekih iznenađenja. Trenutno smo u Novom Mestu i sutra putujemo iz Zagreba za Glasgow, tako da ni taj put ne bi trebao biti naporan i težak, tako da u jednoj pozitivnoj atmosferi očekujemo Svjetsko prvenstvo i nastup u petak navečer - rekao je Mihaljević.

image

Filip Mihaljević

Ben Stansall/Afp

Nakon prošlogodišnje ozljede koja joj se dogodila na Europskom prvenstvu za juniore prošle godine u Jeruzalemu, Jana se vratila jača nego prije. Početkom veljače nastupila je u Tallinu, Estonija, na međunarodnom natjecanju u višebojima gdje je postavila novi državni rekord u petoboju s prikupljenih 4436 bodova, a ove je godine još popravljala osobne rekorde u bacanju kugle i na 800 metara. Ukupan broj natjecateljica u petoboju u Glasgowu je 12, a naša Jani, kojoj će ovo biti debitantski nastup na svjetskom prvenstvu, se na toj listi nalazi na osmom mjestu.

- Što se tiče ovog natjecanja, pripremala sam se zapravo od kraja ljetne sezone i cijela ova dvoranska sezona je na neki način bila priprema za Glasgow jer je ovo moje najveće natjecanje do sada na kojem ću nastupiti. Prvo svjetsko prvenstvo (do sada nisam nastupila na svjetskom prvenstvu ni u jednoj starosnoj kategoriji) i to seniorsko. Konkurencija je stvarno jaka, već su neke cure napravile preko 4700 bodova, puno nas je na 4500 bodova i mislim da će u Glasgowu biti jedan zanimljiv višeboj jer zapravo nema favoritkinja, sve je otvoreno. Moja očekivanja su minimalno osobni i državni rekord, a sve više od toga je i više nego odlično. Već sada sam jako ponosna na sebe što sam uspjela izboriti nastup na jednom tako velikom natjecanju sa samo sedamnaest godina i očekujem jedan dobar rezultat - rekla je Koščak.

image

Zagreb, 180224.
Atletska dvorana na Velesajmu.
Dvoransko prvenstvo Hrvatske u atletici.
Na fotografiji: Jana Koscak.
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

Zeljko Puhovski/Cropix

Marino Bloudek će u Glasgowu imati svoj drugi nastup na svjetskom prvenstvu, nakon prošlogodišnjeg nastupa u Budimpešti. Najbolji rezultat na 800 metara ove godine (1:48,64) istrčao je na Prvenstvu Balkana za seniore u Turskoj početkom veljače što je bilo vrlo blizu i njegovom osobnom rekordu. Na 800 metara je ukupno prijavljeno 30 atletičara, a Marino ima 23. rezultat među njima. Uz pravu konkurenciju i motivaciju koje ne nedostaje, Marino će u Glasgowu pokušati istrčati svoj osobni rekord i „hvatati“ prolazak u polufinale.

- Drago mi je što mogu prvi puta nastupati u reprezentacijskom dresu na Svjetskom dvoranskom prvenstvu. Dvoranska sezona nije išla onako kako smo očekivali zbog par okolnosti, ali sam u jako dobroj formi i jedva čekam kvalifikacijsku utrku. Trčao sam ovu sezonu već par puta blizu osobnog rekorda, a u pravoj utrci mogu pomaknuti svoje granice na 800 metara. Konkurencija je jako zahtjevna, bez obzira na otkazivanje par atletičara koji su pri vrhu. Ove godine je kvotaj 30 atletičara za razliku od prošle godine gdje se na Svjetsko prvenstvo u Budimpešti plasiralo 56 atletičara iz cijelog svijeta. Očekujem jaku skupinu i brze prolaze u kvalifikacijskoj utrci koja je prvi dan prvenstva - rekao je Bloudek.

image

Marino Bloudek

Zeljko Puhovski/Cropix

Raspored nastupa hrvatskih predstavnika

Filip Mihaljević – kugla

Finale – petak, 01.03., 21:20 h

Jana Koščak – petoboj

60 m prepone – 01.03., 11:05 h

Skok u vis – 01.03., 11:55 h

Kugla – 01.03., 14:20 h

Skok u dalj – 01.03., 20:15 h

800 m – 01.03., 22:30

Marino Bloudek – 800 metara

Kvalifikacije – petak, 01.03., 13:22 h

Polufinale – subota, 02.03., 13:30 h

Finale – nedjelja, 03.03., 22:10 h

*vremena nastupa su po hrvatskom vremenu 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:12