stdClass Object ( [id] => 1069849 [title] => Novi trend u svijetu sporta je pred vratima, a sa sobom donosi mnoga moralna i pravna pitanja [alias] => hiperkvantificirani-sportas-je-pred-vratima-a-sa-sobom-donosi-mnoga-moralna-i-pravna-pitanja [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tehnologija se u današnje vrijeme razvija brže nego ikad, a oni koji joj imaju pristup neprestano traže načine kako ju što bolje iskoristiti u komercijalne svrhe.

Vrhunski sportaši i sportski kolektivi danas se u ogromnoj mjeri oslanjaju na informacije koje dobivaju analizom podataka prikupljenih tehnologijom koja im je na raspolaganju. Bilo da je u pitanju plan treninga, način tretiranja ozljede ili taktički pristup, danas se sve češće uzimaju u obzir svi mogući parametri kako bi se donijela najbolja odluka.

Stručni stožeri klubova danas na dnevnoj bazi imaju pristup mnogim pokazateljima koji im daju uvid u stanje njihovih sportaša te na temelju toga mogu predvidjeti i spriječiti neželjene posljedice, lakše tempirati njihovu formu ili jednostavno znati na čemu kod svakog pojedinca trebaju dodatno poraditi.

No što kada bi treća strana imala pristup tim podacima?

Deloitte, globalna organizacija tvrtki članica posvećenih izvrsnosti u pružanju profesionalnih usluga i savjeta, objavila je 20. izdanje svog godišnjeg "Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija" za 2021. godinu, a u njemu se između ostalog dotiču i pojma „hiperkvantificiranog sportaša”.

Radi se o pojmu koji je u jednu ruku već prisutan, dok je u drugu ipak još uvijek nedovoljno razvijen i definiran da bi se moglo govoriti o već postojećem fenomenu. Pojam zapravo označava prikupljanje, analizu i prezentaciju ogromnog broja podataka o svakom sportašu, često u "real timeu", a na temelju kojih nastaju informacije potrebne za donošenje odluka.

Ljudi su odavno shvatili da sami podaci ne vrijede ništa ako ih se ne stavi u odgovarajući kontekst i upravo to je jedan od glavnih problema u današnje vrijeme u kojem su oni koji trebaju donijeti odluke bombardirani sa šumom podataka iz koje trebaju probrati ono što im treba i smjestiti to tamo gdje je tome mjesto.

No dok je to posljednjih godina bio jedini problem tvrtki, organizacija i stručnjaka zaduženih za prikupljanje i obradu podataka, u današnje vrijeme se javlja potreba za monetizacijom tih podataka, što predstavlja najveći problem do sada, i to ne samo onaj poslovne prirode, već i moralne.

Podaci se mogu podijeliti na dvije glavne skupine – prostorne i biometričke.

Prostorni se, kao što im i samo ime govori, odnose na kretnju sportaša u prostoru, njegovu brzinu kretanja itd., a jedan od primjera toga su i „heatmapovi” u nogometu koji označavaju prostore na terenu u kojima se igrač najčešće nalazi s loptom u nogama. Doduše, „heatmapovi” su ujedno i primjer kako obrada podataka ne mora biti najreprezentativnija, jer se utjecaj nogometaša na igru njegove momčadi ne ogleda samo u njegovoj kretnji s loptom, već i u kretnji bez nje. No to je u ovoj priči manje važno.

Biometrički podaci se, pak, odnose na sve biološke procese koji se za vrijeme neke aktivnosti odvijaju u tijelu sportaša, kao što su primjerice puls, razina kisika, količina glukoze u krvi... I upravo korištenje tih podataka povlači najviše moralnih pitanja, pogotovo u kontekstu njihove monetizacije.

---

image
Ilustracija/AFP
---

Tvrtke koje se bave sportskom tehnologijom poput Catapulta, KINEXON-a i ostalih već dulje vremena pružaju usluge ligama, klubovima i sportašima, ali do sada su se dobiveni podaci uglavnom služili u svrhu analize učinka pojedinca ili vođenja statistike. No razvojem tehnologije otvaraju se mnoge druge mogućnosti, kao primjerice predviđanje u kojem trenutku uvjeti treninga povećavaju rizik od ozljede.

Ne treba se zavaravati i misliti da je u današnjem okrutnom svijetu razlog zbog kojeg sportski kolektivi žude za takvim podacima humane prirode, već je u pitanju prvenstveno novac. Ozlijeđeni igrač je financijski teret za klub, dok povreda jedne od zvijezda momčadi može značiti i manju gledanost te ekipe. Deloitte tako navodi da je NFL, u kojem vlasnici ekipa koncept funkcioniranja lige grade prvenstveno oko svoje zarade, prošle sezone izgubio više od 500 milijuna dolara zbog ozljeda igrača.

I dok pristup takvim podacima može pomoći sportskim organizacijama, on istovremeno može odmoći samim sportašima. Primjerice, ako direktor, trener ili netko drugi iz kluba tko želi dovesti nekog igrača u svoje redove, on će htjeti imati što bolji uvid u njegov zdravstveni karton, a detaljni podaci o igračevoj „povijesti bolesti” i njegovim svim mogućim fizičkim karakteristikama mogu ga navesti da na kraju odustane od angažmana tog igrača. Sportaše bi tako ozljede i limitiranost određenih funkcionalnih kapaciteta, koji uopće ne moraju biti presudni za njihove predstave, obilježili za cijeli život i možda više nikada ne bi mogli pronaći angažman, ili bi im bila ponuđena manja plaća zbog saznanja koja njihov budući poslodavac posjeduje.

Ta problematika još je uvijek pod velikim moralnim upitnikom, a u brojnim profesionalnim ligama u SAD-u strogo je regulirano u kojim slučajevima se tako osjetljivi podaci mogu koristiti.

Zbog toga se javlja pitanje i moralne prihvatljivosti dijeljena biometričkih podataka sportaša s javnosti, odnosno s fanovima, dok se također javlja i problem definiranja tko polaže prava na korištenje podataka svakog pojedinog sportaša.

Sindikat igrača NFL-a 2017. je sklopio sporazum s tvrtkom „Whoop” koji omogućava svakom pojedincu da prodaje svoje biometričke podatke prikupljene senzorima, ali mnoge lige imaju samostalno sklopljene ugovore s trećim stranama o korištenju podataka sportaša, a te treće strane najčešće su kladionice.

Alliance of American Football, projekt profesionalne lige američkog nogometa koji je pokrenut 2019. godine, a koji je prekinut zbog neisplativosti i prije kraja prve sezone, razvio je aplikaciju u partnerstvu s poznatom kockarnicom MGM koja je u realnom vremenu pratila biometričke podatke svih igrača na terenu i sukladno tome regulirala koeficijente uživo.

Nepotrebno je naglašavati koliko se novca okreće u svijetu sportskog klađenja, a u SAD-u ono tek čeka na procvat nakon što ga je većina saveznih država 2018. legalizirala. Novinska agencija GlobeNewswire tako predviđa da će do 2024. tržište sportskog klađenja u SAD-u doseći vrijednost od 150 milijardi dolara, stoga je očekivano da će tvrtke koje se bave tom vrstom posla na sve moguće načine pokušati unaprijediti iskustvo svojim potrošačima, ali i sebe dodatno osigurati.

No kao što smo već rekli, tu se nameću mnoga moralna i pravna pitanja, kao primjerice zašto bi netko (osim kluba koji ga plaća) imao uvid u osobne podatke sportaša bez njegovog izričitog odobrenja. Pogotovo ako se oni primjerice koriste u kladioničarske svrhe.

U srpnju prošle godine The Athletic je objavio da je stotine nogometaša iz engleske Premier lige i nižih liga te iz škotskog Premiershipa podiglo tužbu zbog korištenja njihovih podataka bez njihovog izričitog dopuštenja, a slučaj će biti izuzetno kompliciran jer se u sportskom svijetu razvijena tehnologija obično počne koristiti prije nego što je odgovorna tijela uspiju regulirati, zbog čega sve strane koje se nađu suprotstavljene uglavnom imaju valjane argumente.

Osobni podaci se prema mišljenju nekih mogu svrstati u „image rights”, dok prema drugima ne mogu, iako je i pojam tih „prava na imidž” također daleko od jasne definicije, zbog čega nogometni svijet i u tom kontekstu očekuju turbulentne rasprave koje je u studenom 2020. intenzivirao Zlatan Ibrahimović, a o kojima smo već pisali.

Gotovo sa svakim značajnijim razvojem tehnologije javljaju se određena moralna pitanja, a ni sport nije drugačiji. „Hiperkvantificirani sportaš” već je među nama, ali se još uvijek nalazi ispod radara. A mnoga pravna i moralna pitanja najveći su razlog zašto se još uvijek nije uspio prezentirati u svojoj punoj raskoši.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pogled u budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => pogled u budućnost 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-09 17:39:25 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-10 11:32:59 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-01-10 11:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2790 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/09\/15749138.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/09\/15749144.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/AFP","Ilustracija\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1014x699","k_15749138_1280.jpg":"1280x1280","k_15749138_1024.jpg":"1024x1024","k_15749138_640.jpg":"640x640","k_15749138_480.jpg":"480x480","k_15749138_340.jpg":"340x340","k_15749138_220.jpg":"220x220","o_15749138_1280.jpg":"1280x882","o_15749138_1024.jpg":"1024x705","o_15749138_640.jpg":"640x441","o_15749138_480.jpg":"480x330","o_15749138_340.jpg":"340x234","o_15749138_220.jpg":"220x151","h_15749138_1280.jpg":"1280x854","h_15749138_1024.jpg":"1024x683","h_15749138_640.jpg":"640x427","h_15749138_480.jpg":"480x320","h_15749138_340.jpg":"340x227","h_15749138_220.jpg":"220x147","pp_15749138_1280.jpg":"1006x1280","pp_15749138_1024.jpg":"805x1024","pp_15749138_640.jpg":"503x640","pp_15749138_480.jpg":"377x480","pp_15749138_340.jpg":"267x340","pp_15749138_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x767","k_15749144_1280.jpg":"1280x1280","k_15749144_1024.jpg":"1024x1024","k_15749144_640.jpg":"640x640","k_15749144_480.jpg":"480x480","k_15749144_340.jpg":"340x340","k_15749144_220.jpg":"220x220","o_15749144_1280.jpg":"1280x958","o_15749144_1024.jpg":"1024x767","o_15749144_640.jpg":"640x479","o_15749144_480.jpg":"480x359","o_15749144_340.jpg":"340x254","o_15749144_220.jpg":"220x164","h_15749144_1280.jpg":"1280x854","h_15749144_1024.jpg":"1024x683","h_15749144_640.jpg":"640x427","h_15749144_480.jpg":"480x320","h_15749144_340.jpg":"340x227","h_15749144_220.jpg":"220x147","pp_15749144_1280.jpg":"1006x1280","pp_15749144_1024.jpg":"805x1024","pp_15749144_640.jpg":"503x640","pp_15749144_480.jpg":"377x480","pp_15749144_340.jpg":"267x340","pp_15749144_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15230411 Threads: 3 Questions: 3173080794 Slow queries: 7109142 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235421642 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/ostalo ) ) [link] => /sport/ostalo/hiperkvantificirani-sportas-je-pred-vratima-a-sa-sobom-donosi-mnoga-moralna-i-pravna-pitanja-1069849 [printLink] => /sport/ostalo/hiperkvantificirani-sportas-je-pred-vratima-a-sa-sobom-donosi-mnoga-moralna-i-pravna-pitanja-1069849?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 627683 [name] => Hiperkvantificirani sportaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-10 00:35:54 [main_article_id] => 0 [alias] => hiperkvantificirani-sportas [link] => /tag/hiperkvantificirani-sportas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 427321 [name] => Deloitte [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => deloitte [link] => /tag/deloitte ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pogled u budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novi trend u svijetu sporta je pred vratima, a sa sobom donosi mnoga moralna i pravna pitanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/09/15749138.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/09/15749138.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/09/15749144.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tehnologija se u današnje vrijeme razvija brže nego ikad, a oni koji joj imaju pristup neprestano traže načine kako ju što bolje iskoristiti u komercijalne svrhe.

Vrhunski sportaši i sportski kolektivi danas se u ogromnoj mjeri oslanjaju na informacije koje dobivaju analizom podataka prikupljenih tehnologijom koja im je na raspolaganju. Bilo da je u pitanju plan treninga, način tretiranja ozljede ili taktički pristup, danas se sve češće uzimaju u obzir svi mogući parametri kako bi se donijela najbolja odluka.

Stručni stožeri klubova danas na dnevnoj bazi imaju pristup mnogim pokazateljima koji im daju uvid u stanje njihovih sportaša te na temelju toga mogu predvidjeti i spriječiti neželjene posljedice, lakše tempirati njihovu formu ili jednostavno znati na čemu kod svakog pojedinca trebaju dodatno poraditi.

No što kada bi treća strana imala pristup tim podacima?

Deloitte, globalna organizacija tvrtki članica posvećenih izvrsnosti u pružanju profesionalnih usluga i savjeta, objavila je 20. izdanje svog godišnjeg "Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija" za 2021. godinu, a u njemu se između ostalog dotiču i pojma „hiperkvantificiranog sportaša”.

Radi se o pojmu koji je u jednu ruku već prisutan, dok je u drugu ipak još uvijek nedovoljno razvijen i definiran da bi se moglo govoriti o već postojećem fenomenu. Pojam zapravo označava prikupljanje, analizu i prezentaciju ogromnog broja podataka o svakom sportašu, često u "real timeu", a na temelju kojih nastaju informacije potrebne za donošenje odluka.

Ljudi su odavno shvatili da sami podaci ne vrijede ništa ako ih se ne stavi u odgovarajući kontekst i upravo to je jedan od glavnih problema u današnje vrijeme u kojem su oni koji trebaju donijeti odluke bombardirani sa šumom podataka iz koje trebaju probrati ono što im treba i smjestiti to tamo gdje je tome mjesto.

No dok je to posljednjih godina bio jedini problem tvrtki, organizacija i stručnjaka zaduženih za prikupljanje i obradu podataka, u današnje vrijeme se javlja potreba za monetizacijom tih podataka, što predstavlja najveći problem do sada, i to ne samo onaj poslovne prirode, već i moralne.

Podaci se mogu podijeliti na dvije glavne skupine – prostorne i biometričke.

Prostorni se, kao što im i samo ime govori, odnose na kretnju sportaša u prostoru, njegovu brzinu kretanja itd., a jedan od primjera toga su i „heatmapovi” u nogometu koji označavaju prostore na terenu u kojima se igrač najčešće nalazi s loptom u nogama. Doduše, „heatmapovi” su ujedno i primjer kako obrada podataka ne mora biti najreprezentativnija, jer se utjecaj nogometaša na igru njegove momčadi ne ogleda samo u njegovoj kretnji s loptom, već i u kretnji bez nje. No to je u ovoj priči manje važno.

Biometrički podaci se, pak, odnose na sve biološke procese koji se za vrijeme neke aktivnosti odvijaju u tijelu sportaša, kao što su primjerice puls, razina kisika, količina glukoze u krvi... I upravo korištenje tih podataka povlači najviše moralnih pitanja, pogotovo u kontekstu njihove monetizacije.

---

image
Ilustracija/AFP
---

Tvrtke koje se bave sportskom tehnologijom poput Catapulta, KINEXON-a i ostalih već dulje vremena pružaju usluge ligama, klubovima i sportašima, ali do sada su se dobiveni podaci uglavnom služili u svrhu analize učinka pojedinca ili vođenja statistike. No razvojem tehnologije otvaraju se mnoge druge mogućnosti, kao primjerice predviđanje u kojem trenutku uvjeti treninga povećavaju rizik od ozljede.

Ne treba se zavaravati i misliti da je u današnjem okrutnom svijetu razlog zbog kojeg sportski kolektivi žude za takvim podacima humane prirode, već je u pitanju prvenstveno novac. Ozlijeđeni igrač je financijski teret za klub, dok povreda jedne od zvijezda momčadi može značiti i manju gledanost te ekipe. Deloitte tako navodi da je NFL, u kojem vlasnici ekipa koncept funkcioniranja lige grade prvenstveno oko svoje zarade, prošle sezone izgubio više od 500 milijuna dolara zbog ozljeda igrača.

I dok pristup takvim podacima može pomoći sportskim organizacijama, on istovremeno može odmoći samim sportašima. Primjerice, ako direktor, trener ili netko drugi iz kluba tko želi dovesti nekog igrača u svoje redove, on će htjeti imati što bolji uvid u njegov zdravstveni karton, a detaljni podaci o igračevoj „povijesti bolesti” i njegovim svim mogućim fizičkim karakteristikama mogu ga navesti da na kraju odustane od angažmana tog igrača. Sportaše bi tako ozljede i limitiranost određenih funkcionalnih kapaciteta, koji uopće ne moraju biti presudni za njihove predstave, obilježili za cijeli život i možda više nikada ne bi mogli pronaći angažman, ili bi im bila ponuđena manja plaća zbog saznanja koja njihov budući poslodavac posjeduje.

Ta problematika još je uvijek pod velikim moralnim upitnikom, a u brojnim profesionalnim ligama u SAD-u strogo je regulirano u kojim slučajevima se tako osjetljivi podaci mogu koristiti.

Zbog toga se javlja pitanje i moralne prihvatljivosti dijeljena biometričkih podataka sportaša s javnosti, odnosno s fanovima, dok se također javlja i problem definiranja tko polaže prava na korištenje podataka svakog pojedinog sportaša.

Sindikat igrača NFL-a 2017. je sklopio sporazum s tvrtkom „Whoop” koji omogućava svakom pojedincu da prodaje svoje biometričke podatke prikupljene senzorima, ali mnoge lige imaju samostalno sklopljene ugovore s trećim stranama o korištenju podataka sportaša, a te treće strane najčešće su kladionice.

Alliance of American Football, projekt profesionalne lige američkog nogometa koji je pokrenut 2019. godine, a koji je prekinut zbog neisplativosti i prije kraja prve sezone, razvio je aplikaciju u partnerstvu s poznatom kockarnicom MGM koja je u realnom vremenu pratila biometričke podatke svih igrača na terenu i sukladno tome regulirala koeficijente uživo.

Nepotrebno je naglašavati koliko se novca okreće u svijetu sportskog klađenja, a u SAD-u ono tek čeka na procvat nakon što ga je većina saveznih država 2018. legalizirala. Novinska agencija GlobeNewswire tako predviđa da će do 2024. tržište sportskog klađenja u SAD-u doseći vrijednost od 150 milijardi dolara, stoga je očekivano da će tvrtke koje se bave tom vrstom posla na sve moguće načine pokušati unaprijediti iskustvo svojim potrošačima, ali i sebe dodatno osigurati.

No kao što smo već rekli, tu se nameću mnoga moralna i pravna pitanja, kao primjerice zašto bi netko (osim kluba koji ga plaća) imao uvid u osobne podatke sportaša bez njegovog izričitog odobrenja. Pogotovo ako se oni primjerice koriste u kladioničarske svrhe.

U srpnju prošle godine The Athletic je objavio da je stotine nogometaša iz engleske Premier lige i nižih liga te iz škotskog Premiershipa podiglo tužbu zbog korištenja njihovih podataka bez njihovog izričitog dopuštenja, a slučaj će biti izuzetno kompliciran jer se u sportskom svijetu razvijena tehnologija obično počne koristiti prije nego što je odgovorna tijela uspiju regulirati, zbog čega sve strane koje se nađu suprotstavljene uglavnom imaju valjane argumente.

Osobni podaci se prema mišljenju nekih mogu svrstati u „image rights”, dok prema drugima ne mogu, iako je i pojam tih „prava na imidž” također daleko od jasne definicije, zbog čega nogometni svijet i u tom kontekstu očekuju turbulentne rasprave koje je u studenom 2020. intenzivirao Zlatan Ibrahimović, a o kojima smo već pisali.

Gotovo sa svakim značajnijim razvojem tehnologije javljaju se određena moralna pitanja, a ni sport nije drugačiji. „Hiperkvantificirani sportaš” već je među nama, ali se još uvijek nalazi ispod radara. A mnoga pravna i moralna pitanja najveći su razlog zašto se još uvijek nije uspio prezentirati u svojoj punoj raskoši.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/AFP Ilustracija/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/hiperkvantificirani-sportas-je-pred-vratima-a-sa-sobom-donosi-mnoga-moralna-i-pravna-pitanja-1069849 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=81f6658694318ebd412a66dd5f066541722c752e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novi+trend+u+svijetu+sporta+je+pred+vratima%2C+a+sa+sobom+donosi+mnoga+moralna+i+pravna+pitanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fhiperkvantificirani-sportas-je-pred-vratima-a-sa-sobom-donosi-mnoga-moralna-i-pravna-pitanja-1069849 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fhiperkvantificirani-sportas-je-pred-vratima-a-sa-sobom-donosi-mnoga-moralna-i-pravna-pitanja-1069849 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pogled u budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Ostalopogled u budućnost

Novi trend u svijetu sporta je pred vratima, a sa sobom donosi mnoga moralna i pravna pitanja

10. siječnja 2021. - 12:00

Tehnologija se u današnje vrijeme razvija brže nego ikad, a oni koji joj imaju pristup neprestano traže načine kako ju što bolje iskoristiti u komercijalne svrhe.

Vrhunski sportaši i sportski kolektivi danas se u ogromnoj mjeri oslanjaju na informacije koje dobivaju analizom podataka prikupljenih tehnologijom koja im je na raspolaganju. Bilo da je u pitanju plan treninga, način tretiranja ozljede ili taktički pristup, danas se sve češće uzimaju u obzir svi mogući parametri kako bi se donijela najbolja odluka.

Stručni stožeri klubova danas na dnevnoj bazi imaju pristup mnogim pokazateljima koji im daju uvid u stanje njihovih sportaša te na temelju toga mogu predvidjeti i spriječiti neželjene posljedice, lakše tempirati njihovu formu ili jednostavno znati na čemu kod sva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 17:51