StoryEditorOCM
OstaloRegata u Hyeresu

Filip Jurišić je postao prvi hrvatski olimpijac sa Hvara, Tonči Stipanović ide u olimpijsku mirovinu!

Piše Sport SD
26. travnja 2024. - 18:28

Filip Jurišić će predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama ovoga ljeta u klasi ILCA 7, a u Francusku će ići kao prvi hvarski olimpijac u povijesti! Dvoboj Jurišića i Tončija Stipanovića, dva prijatelja i dva rivala iz Jedriličarskog kluba Mornar otišao je do samog ruba, posljednjeg plova od tri kriterijske regate na regati u francuskom Hyeresu. Nakon dva Svjetska prvenstva, lanjskog u Scheveningenu i ovogodišnjeg u Adelaideu, odluka je ostavljena za 55. izdanje regate u Hyeresu na koju je Jurišić stigao s devet bodova prednosti u odnosu na našeg najuspješnijeg jedriličara svih vremena, dvostrukog osvajača srebra na Olimpijskim igrama u klasi ILCA 7, Stipanovića. Jurišić je na koncu, nakon svih „up and downa“ u Hyeresu uspio obraniti prednost za svoj debi na Olimpijskim igrama. Načekao se on za debi, njemu je 31 godina i dugo je bio u sjeni Stipanovića, koji je prošle godine peti put postao europski prvak (titulu je osvojio za jedan bod ispred Jurišića), a za to je nagrađen priznanjima za najboljeg sportaša Splita i Dalmacije u 2023. godini.

U Hyeresu su jednostavno jedrili jedan protiv drugog, makar u konkurenciji više od 60 jedriličara, ali ideja je bila samo jedna. Završiti bolji od onog drugog, tako da njihov konačni plasman nije bio važan. I bilo je napeto, bilo je zanimljivo. Praktički iz plova u plov se mijenjala situacija. Jedan tren je Stipanović bio bolji, u drugom je Jurišić vraćao prednost na svoju stranu, a posljednjeg dana s tri regate u planu, odluka je pala odmah u prvoj. Jurišić je kroz cilj prošao na 21. mjestu, Stipanović 15 mjesta iza njega, što je u ukupnom poretku značilo da je Jurišić bolji dva mjesta (18 – 20) i da se tu više ništa krucijalno ne može promijeniti. Treća se na kraju nije niti jedrila. Čak i da je, za njih dvojicu ne bi ništa promijenila.

S ovom regatom Stipanović će u olimpijsku mirovinu, oprašta se od klase ILCA 7, a kako je klasa Zvijezda već odavno maknuta iz olimpijskog programa, sve je jasno. Nastavit će on jedriti, pogotovo u Zvijezdi u kojoj je već osvojio dosta medalja s partnerom Tudorom Bilićem, a bit će i drugih izazova. No, s uskoro 38 godina ti izazovi više neće biti olimpijski. Vrijeme je za mlađe, uostalom, dobri su, poručio je nedavno svjestan da godine nikoga ne maze. Dao je sve od sebe, ima dva olimpijska srebra (Rio de Janeiro 2016, Tokio 2021), pet europskih zlata, ukupno 11 medalja s najvećih svjetskih regata…

Za Filipa Jurišića sada kreće nova faza u karijeri, u tri mjeseca mora napraviti sve s trenerom Jozom Jakelićem kako bi spreman stigao na olimpijsko regatno polje u Marseilleu. Nije da ga već nije upoznao, jer istraživao ga je još 2021. godine, u vrijeme dok je Stipanović osvajao srebro u Tokiju. U planu su, prije Igara, tri odlaska u Marseille i nema sumnje da će Jedriličarski klub Mornar učiniti sve što je u njegovoj moći da bi olimpijska medalja treći put zaredom stigla u Uvalu Baluni.   

Šime i Mihovil Fantela su u četiri plova u petak napredovali dva mjesta u ukupnom poretku, sa sedmog na peto nakon što su kroz cilj prolazili ovim redom – 5, 3, 14, 1. Pobjeda u posljednjem plovu je dokaz njihove vrijednosti, ne samo zato što će u plov za medalje ući sa samopouzdanjem, nego i stoga što je „zlatni“ Šime prebolio mononukleozu prije manje od dva mjeseca. Očito, bolest nije ostavila tragične posljedice, kao na neke druge sportaše, te će braća Fantela imati što za reći i na Olimpijskim igrama za otprilike tri mjeseca.

Šime se već okrunio zlatom s Igorom Marenićem u klasi 470 u Rio de Janeiru 2016. godine, s bratom Mihovilom je u prvom olimpijskom pokušaju bio osmi u Tokiju prije tri godine, a sada će definitivno napadati postolje.

REZULTATI

ILCA 7: 1. Beckett (VBR) 38, 2. Wearn (AUS) 39, 3. Bühl (NJEM) 63, 4. Kontides (CIP) 72, 5. Saunders (NZL) 73, 6. McAullay (AUS) 91, 7. Bernaz (FRA) 116, 8. Tomasgaard (NOR) 120, 9. Alexander (AUS) 122, 10. Saravanan (IND) 126, 16. STIPANOVIĆ 148, 17. JURIŠIĆ 156.

ILCA 6: 1. Rose (SAD) 44, 2. Bouwmeester (NIZ) 47, 3. Hoest (NOR) 63, 21. VOROBJEVA 177, 54. MARENDIĆ 383, 58. BALAŠ 424.

49er: 1. Botin, Trittel (ŠPA) 64, 2. Buksak, Wierzbicki (POLJ) 81, 3. Fischer, Pequin (FRA) 89, 4. Lambriex, Van de Werken (NIZ) 90, 5. FANTELA, FANTELA 94, 6. Mollerus, MacDiarmid (SAD) 94, 7. Staniul, Sztorch (POLJ) 122, 8. Przybytek, Piasecki (POLJ) 122, 9. Schneiter, De Planta (ŠVI) 138, 10. Colley, Connor (AUS) 142.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 22:33