stdClass Object ( [id] => 272250 [title] => Bambi: Nemamo šta pričat, u Riju jedrim do medalje [alias] => bambi-nemamo-sta-pricat-u-riju-jedrim-do-medalje [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Evo me za 30 sekundi, samo da se obučem. U svlačionici sam – poručio mi je Ivan Kljaković Gašpić Bambi, jedan od naših najboljih jedriličara, dok sam ga čekao ispred njegova “Labuda”. Uokolo, užurbana ekipa. Svi nešto rade, uređuju okoliš, pripremaju gumenjake. Prvo za Split Olympic Sailing Week, tradicionalnu regatu olimpijskih klasa koja je počela jučer, a potom i za Bambijevo Europsko prvenstvo u “kraljevskoj klasi” Finn.

– Europsko u Splitu je odlična regata za mene. Domaći teren svi sportaši ističu kao prednost, ali meni je važniji taj osjećaj velikih očekivanja, taj pritisak okoline. To na mene dobro utječe. Uvijek sam pod pritiskom dobro jedrio. Imam još 15 dana da se pripremim na miru, odradim završne pripreme.

Brod koji si koristio na zadnjim regatama nije se pokazao dobrim?

– Želja mi je jedriti u svom starom brodu koji je ostao u Italiji, spremljen u garažu nakon Miamija. U Palma de Mallorci i Hyeresu jedrio sam novim brodom koji nije ispao najsretnije rješenje, pa se vraćam starom brodu.

Pripadaš ekipi koja se naziva Team Fantastica. Što je to?


– Naš vlasnik je Talijan Lafranco Cirillo koji živi i radi u Rusiji. Arhitekt je i zaljubljenik u jedrenje, obožava naš sport i godinama jedri. Imao je profesionalni tim u krstašima. Zadnjih godina strahovito se zaludio Finnom kao klasom jer je tehnički zahtjevna. A on kao arhitekt ima tehnički način razmišljanja i želi napredak u jarbolima, jedrima... Stalno isprobava neke nove ideje. Dosta ulaže, a ja sam prvotimac koji to nosi zadnju godinu dana i za mene funkcionira super jer sam dobio nešto što mi je nedostajalo, taj “support” u opremi.

Do sada nisi imao sve što treba?

– Ne, krpao sam se, imao sam budžet koji me ograničavao na jedan brod i pet-šest jedara godišnje, što je minimum za kakvo-takvo jedrenje.

A sada...?

– Imam dovoljno opreme koju mogu rasporediti kako ja želim. Imamo i dosta duple opreme, što je bitno za interkontinentalna putovanja, primjerice za Novi Zeland, gdje će biti Svjetsko prvenstvo. Dobro mi se sve posložilo, šteta što je do sada uvijek bio neki manjak koji je mene i moje kolege iz Hrvatske sputavao u napretku. Uvijek improvizacija, znaš da moraš žrtvovati neke regate, a na krilima tih regata trebalo bi graditi rezultate za cijelu sezonu. Sada imam logistiku, a s druge strane imam dovoljno iskustva da to iskontroliram.

Koliko je jedriličara u Teamu Fantastica?

– Ima nas pet, nije to klub, jednostavno ekipa u kojoj svatko ima svoj klub i naciju, ali treniramo zajedno. Pionirski je to potez.

Gazda Cirillo jedri?


– On se zaleti na regatu koji put, kad može. Trebao bi sada doći u Split, obožava grad, bio je već nekoliko puta. Obožava jedriti, ali je toliko rastrgan obvezama da ne stiže puno. Cirillo je nešto kao guru, mecena i trener.

Imate li u timu i svoje trenere?

– Imamo u biti logističare. Jednog Rusa i jednog Ukrajinca koji su treneri, ali više zaduženi za logistiku. Bave se tehničkom stranom jedrenja i transportom, što mi više treba u ovom trenutku. S druge strane imam podršku “Labuda”, Graja (Tonči Antunović, nap. a.) je odličan trener i prijatelj i podrška, kondicijski već 18 godina sa mnom radi Velimir Velimirović, dugo godina trener i vrhunski prijatelj. Atmosfera u klubu je super, braća Bugarin, Olujić, Mihelići... Jedino što mi je nedostajalo je taj malo drugačiji pristup koji imam sada i sve se to dobro ukomponiralo.

Zašto vaš gazda ulaže u vas? Može li on tu zaraditi?

– Ne. Nema tu neke zarade. Postoji uzrečica koja pojašnjava kako postati milijunaš u jedrenju.

Kako?

– Tako da uđeš kao milijarder. Teško je zaraditi, kada govorimo o olimpijskom jedrenju, neki novac.

Zašto je to tako?

– Ne postoji klasična kalkulacija sportskih menadžera. Sada se uz moderni pristup marketingu i PR-u nešto miče, ali sve skupa počiva na mecenama. Jedrenje kao sport koji bi se financijski isplatio, teško. Po meni je profitabilna samo organizacija natjecanja kroz koje promoviraš grad i državu. Gdje ćeš u predsezoni ili postsezoni dovesti u grad puno natjecatelja, to jako dugo traje, puno ljudi, to je neki posao. Ali ovako kao mi... Lijep je to i uspješan sport, ali teško u Hrvatskoj netko može od toga profitirati.

No, olimpijsko jedrenje otvara neka vrata koja mogu donijeti novac?

– Pa je. Jedrenje kao sport otvara jako puno poslovnih prilika. Od trenerskih voda koje su jako dobro plaćene pa dalje. Malo je kvalitetnih trenera, a bitno je imati uza se pravog stručnjaka. Potom, velike klase poput Volvo Ocean Race, RC 44, Americas Cup... Tu se može jako dobro živjeti i zaraditi.

Vode li olimpijske medalje, svjetska i europska postolja do tih profitabilnih pozicija?

– Najbitniji su kontakti. Medalje i postolja su dobar preduvjet, ali kontakti otvaraju vrata. Znam jako puno svojih kolega iz Finna, ispodprosječni su u mojoj klasi, ali su imali dobre kontakte i ulaze i danas su na Americas Cupu, Volvu... Respektabilni su u svijetu velikih brodova, a kvalitetom i znanjem u jedrenju su dosta inferiorni. Otegotni podatak je i što smo iz Hrvatske, lakše je Nizozemcu, Amerikancu, Španjolcu, Francuzu...

Član si i Esimit Europe posade koja okuplja jedriličare iz niza europskih zemalja. Cilj je promoviranje suradnje europskih zemalja kroz jedriličarsku posadu. Kakav je to tim?

– To je super iskustvo, nešto što nama nedostaje u Hrvatskoj. Pravi profi odnos u jedriličarskom timu. Svi smo izuzetni individualci, jake persone i jako teško se možemo uklopiti u posadu. To nam je najveći problem, pa mi je to iskustvo Esimitu, kao i polugodišnje isustvo u Americas Cupu otvorilo oči, razbistrilo pogled i naučilo kako funkcionirati u timu.

Kakva je to razlika između timskog i pojedinačnog jedrenja?

– Kad si sam, na tebi sve počiva od jutra do mraka, ti si na prvome mjestu, moraš biti sebičan, koliko god arogantno to zvuči, ali tako moraš funkcionirati. A u timu ti više ne postojiš, trenutno moraš prebaciti prekidač i raditi što je najbolje u tom trenutku za posadu, pa makar to bilo ne raditi ništa, koliko god energije i želje imao u tom trenutku.

Brod tima Esimit Europe u vlasništvu slovenskog biznismena Igora Simčiča izgleda čudesno?

– Jedan je od najjačih, najpogođenijih brodova u svijetu trenutno. Napravljen je do detalja savršeno, optimalan za sve uvjete. Kad bi gledao specifično, možda možeš naći nešto bolje za određeni uvjet, ali kompletno je top.

Daj nam malo brojki, da ga lakše dočaramo.

– Dug je 32 metra, jarbol je visok 45 metara. Veličanstveno! Osjetiti tu silu na tako jednom velikom brodu strašan je osjećaj. Koliko velik, istovremeno je tako prirodan za nas jedriličare, ugodan.
I njime si zadnje tri godine osvajao tršćansku Barcolanu?

– I sad se naježim, to je spektakl! Nešto što treba doživjeti, start s preko 1000 brodova je veličanstven. Šušur je u gradu, želja mi je da i u Splitu tako nešto bude, na našoj Mrduji.

Po broju brodova Mrduja je daleko, što joj još nedostaje?

– Baza je što je Barcolana više od jedrenja i što cijeli Trst godinu dana živi za Barcolanu. Taj tjedan je neprestano ludilo, akcija. Ogroman proces koji se događa, kao paralelni svijet u tom gradu.

Trst još pamtimo po šopingu i mnogi ga doživljavaju kao ne baš lijep, industrijski grad. Kakav je zapravo?

– Grad je dugo stagnirao i raspadao se koncem 80-ih. Onda je njihov industrijalac vlasnik Illy kave Riccardo Illy postao gradonačelnik i obnovio cijeli Trst. Više nije gradonačelnik, ali nakon njegova mandata Trst je lijep. Koliko je industrijski i trgovački, sada ima i dobru kulturu i zanimljiv društveni život.

Da se maknemo iz Trsta, kako se ti osjećaš sada, u zrelim jedriličarskim godinama?


– Stvarno sam sada zadovoljan sobom i dobro se osjećam u svojoj koži. U svim situacijama mogu objektivno reagirati i izvući maksimum.

Što to zapravo znači?

– Iskusan sam, mogu odvojiti emocije od nastupa, to je sada moja najveća snaga. Prije me svaka regata umarala, crpila mi energiju. Bojao sam se i sebe, i protivnika, i uvjeta. Sve mi je to stvaralo probleme. Sada se ne zamaram uvjetima i protivnicima, to su zapreke koje želim preskočiti, a zamaram se samo samim sobom. Tu želim sve staviti pod kontrolu, dati maksimum u datom trenutku. Samo da bude zdravlja i bit će sve bolje i bolje.

Je li bilo trenutaka kada si bio blizu da se upitaš što sve ovo tebi treba? Koji je smisao?

– Jest. London je bio zaista mučan. Rezultat dobar, peti na Olimpijskim igrama, ali i veliki šok. I velika škola.

I što si naučio u toj školi?

– Danas sam sigurniji u sebe, vidim svoju budućnost, znam gdje ću nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, što nakon Londona nisam znao. Došao sam na kopno i nisam znao gdje se okrenuti, kuda sada moram ići. Bilo je i problema s financiranjem od strane Saveza, ostao sam malo financijski kratak i sve je to dovelo do nesigurnosti. I želio sam se osvježiti jednu godinu, odmoriti od jedrenja i uhvatiti novi elan. Diplomirao sam na Ekonomskom fakultetu, ali sportski rezultati su bili slabiji i pitao sam se jesam li ja još za jedrenje ili je došlo vrijeme da se ostavim.

Srećom, nisi se ostavio.

– Puno mojih prijatelja se pitalo, a nitko mi nije imao hrabrosti reći, je li London bio moj labuđi pjev, jesam li za staro željezo... Ali mi je to dalo dodatnu energiju, idem sada vidjeti dokle će me to odvesti.

Što ti misliš dokle?


– Ja znam da u Riju vrijedim medalju, nema tu više nikakve diskusije ni premišljanja. Medalja je realnost, ja ću to ostvariti i u to sam 100 posto siguran. Želim to.

Znaš što ćeš raditi poslije Rija. Što? Koliko to ovisi o rezultatu?

– Jedno je što planiram, a drugo što će se dogoditi. Razlika je u odnosu na London što nisam limitiran, ima puno stvari, poslovnih prilika o kojima razmišljam, niz toga me sutra čeka, svjestan sam svojih kvaliteta i ne bojim se za budućnost. Zato će mi i biti lakše jedriti tamo jer znam da me iza toga nešto čeka.

Čeka te i drugo dijete.

– Krajem svibnja ili početkom lipnja ćemo supruga i ja dobiti sina.

Koliko te promijenilo rođenje prvog djeteta, kćerke Mije?

– Puno toga se promijenilo. Prije Londona mi se rodila kćerka, to je bio dodatni šok koji me poremetio, spavanje, odmor, sve skupa. Plus intenzivne pripreme za London, a nisam imao dovoljno vremena za obitelj koliko sam htio.

Kako će sada život izgledati s dvoje?

– Kaže se jedno kao nijedno, a dvoje kao 200, vidjet ću. No, imam podršku svoje supruge, ne bi trebalo biti problema.

Hrvatska u jedrenju ima jako puno vrhunskih rezultata u zadnje vrijeme. Uz tebe imamo Šimu Fantelu i Igora Marenića (klasa 470), Tončija Stipanovića (Laser), Tinu Mihelić (Laser Radial)... Redom svjetski i europski prvaci s još nizom drugih medalja. No, teško je u jedrenju dobiti u nas širinu. Zašto?


– Jedrenje traži kapitalne investicije, brod, spremišta. Infrastrukturu. Trener u mnogim sportovima treba slikovito samo zviždaljku, ali za 50 jedriličara trebaš 20 gumenjaka, svaki stoji 20-ak tisuća eura, a to je samo jedan rekvizit koji treba treneru. Gdje su brodovi za djecu, oprema... Naša nesreća je što smo nedovoljno razvijeni kao zemlja, iako bi s obzirom na potencijal Švicarci mogli biti ljubomorni na nas. Nadam se da će se nešto promijeniti, da ću doživjeti dan kad će jedrenje biti prepoznatljiv sport u Hrvatskoj jer će to značiti i da smo kao zemlja razvijeni.

Hoće li tvoja djeca jedriti?

– Obavezno.

Kakav je to sport za djecu? Je li opasan?

– Jedan je od sigurnijih sportova, ne znam u svojih 18 godina jesam li u olimpijskom jedrenju vidio ozbiljniju ozljedu. Razvija snalažljivost u prostoru i vremenskim uvjetima. Razvija drugačiju životnu percepciju. Postaneš svestran jer je to i tehnički sport, a taktički je jedan od težih jer si stalno u promjenjivim uvjetima, okružen s puno suparnika i moraš u trenutku pravilno reagirati. Koliko god je mojih kolega prošlo kroz jedrenje, ne mogu na prste jedne ruke nabrojati problematične situacije. Jako puno jedriličara su akademski građani – kazao je Bambi te dodao:

– U jedrenju jest svojevrsna elita. Naš sport otvara jako puno poslovnih prilika, nautički sektor buja, nitko tko je prošao jedrenje danas nije gladan kruha. Nudi vrhunski potencijal i za posao i daje iskustvo, zdrav je, dobra je okolina... I što je bitno, ne omogućuje ti bogaćenje, za sve se moraš dobro potruditi sam. Nauči te živjeti. Rapolagati novcem, vremenom, organizacijom svojih putovanja, transporta - zaključio je Ivan Kljaković Gašpić, vrhunski sportaš koji je prošle godine na putovanjima i regatama proveo 216 dana.

pero smolčić
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GOSPODAR VJETRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-05-04 12:37:50 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-05-04 15:12:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-05-04 15:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1867 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/05/04/Sport/bam00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7833945 Threads: 3 Questions: 1575607145 Slow queries: 4807877 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111889031 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/bambi-nemamo-sta-pricat-u-riju-jedrim-do-medalje-272250 [printLink] => /sport/ostalo/bambi-nemamo-sta-pricat-u-riju-jedrim-do-medalje-272250?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 217511 [name] => IvanKljakovićGašpić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivankljakovicgaspic [link] => /tag/ivankljakovicgaspic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GOSPODAR VJETRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bambi: Nemamo šta pričat, u Riju jedrim do medalje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-23-21-19-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/04/Sport/bam00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/04/Sport/bam00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Evo me za 30 sekundi, samo da se obučem. U svlačionici sam – poručio mi je Ivan Kljaković Gašpić Bambi, jedan od naših najboljih jedriličara, dok sam ga čekao ispred njegova “Labuda”. Uokolo, užurbana ekipa. Svi nešto rade, uređuju okoliš, pripremaju gumenjake. Prvo za Split Olympic Sailing Week, tradicionalnu regatu olimpijskih klasa koja je počela jučer, a potom i za Bambijevo Europsko prvenstvo u “kraljevskoj klasi” Finn.

– Europsko u Splitu je odlična regata za mene. Domaći teren svi sportaši ističu kao prednost, ali meni je važniji taj osjećaj velikih očekivanja, taj pritisak okoline. To na mene dobro utječe. Uvijek sam pod pritiskom dobro jedrio. Imam još 15 dana da se pripremim na miru, odradim završne pripreme.

Brod koji si koristio na zadnjim regatama nije se pokazao dobrim?

– Želja mi je jedriti u svom starom brodu koji je ostao u Italiji, spremljen u garažu nakon Miamija. U Palma de Mallorci i Hyeresu jedrio sam novim brodom koji nije ispao najsretnije rješenje, pa se vraćam starom brodu.

Pripadaš ekipi koja se naziva Team Fantastica. Što je to?


– Naš vlasnik je Talijan Lafranco Cirillo koji živi i radi u Rusiji. Arhitekt je i zaljubljenik u jedrenje, obožava naš sport i godinama jedri. Imao je profesionalni tim u krstašima. Zadnjih godina strahovito se zaludio Finnom kao klasom jer je tehnički zahtjevna. A on kao arhitekt ima tehnički način razmišljanja i želi napredak u jarbolima, jedrima... Stalno isprobava neke nove ideje. Dosta ulaže, a ja sam prvotimac koji to nosi zadnju godinu dana i za mene funkcionira super jer sam dobio nešto što mi je nedostajalo, taj “support” u opremi.

Do sada nisi imao sve što treba?

– Ne, krpao sam se, imao sam budžet koji me ograničavao na jedan brod i pet-šest jedara godišnje, što je minimum za kakvo-takvo jedrenje.

A sada...?

– Imam dovoljno opreme koju mogu rasporediti kako ja želim. Imamo i dosta duple opreme, što je bitno za interkontinentalna putovanja, primjerice za Novi Zeland, gdje će biti Svjetsko prvenstvo. Dobro mi se sve posložilo, šteta što je do sada uvijek bio neki manjak koji je mene i moje kolege iz Hrvatske sputavao u napretku. Uvijek improvizacija, znaš da moraš žrtvovati neke regate, a na krilima tih regata trebalo bi graditi rezultate za cijelu sezonu. Sada imam logistiku, a s druge strane imam dovoljno iskustva da to iskontroliram.

Koliko je jedriličara u Teamu Fantastica?

– Ima nas pet, nije to klub, jednostavno ekipa u kojoj svatko ima svoj klub i naciju, ali treniramo zajedno. Pionirski je to potez.

Gazda Cirillo jedri?


– On se zaleti na regatu koji put, kad može. Trebao bi sada doći u Split, obožava grad, bio je već nekoliko puta. Obožava jedriti, ali je toliko rastrgan obvezama da ne stiže puno. Cirillo je nešto kao guru, mecena i trener.

Imate li u timu i svoje trenere?

– Imamo u biti logističare. Jednog Rusa i jednog Ukrajinca koji su treneri, ali više zaduženi za logistiku. Bave se tehničkom stranom jedrenja i transportom, što mi više treba u ovom trenutku. S druge strane imam podršku “Labuda”, Graja (Tonči Antunović, nap. a.) je odličan trener i prijatelj i podrška, kondicijski već 18 godina sa mnom radi Velimir Velimirović, dugo godina trener i vrhunski prijatelj. Atmosfera u klubu je super, braća Bugarin, Olujić, Mihelići... Jedino što mi je nedostajalo je taj malo drugačiji pristup koji imam sada i sve se to dobro ukomponiralo.

Zašto vaš gazda ulaže u vas? Može li on tu zaraditi?

– Ne. Nema tu neke zarade. Postoji uzrečica koja pojašnjava kako postati milijunaš u jedrenju.

Kako?

– Tako da uđeš kao milijarder. Teško je zaraditi, kada govorimo o olimpijskom jedrenju, neki novac.

Zašto je to tako?

– Ne postoji klasična kalkulacija sportskih menadžera. Sada se uz moderni pristup marketingu i PR-u nešto miče, ali sve skupa počiva na mecenama. Jedrenje kao sport koji bi se financijski isplatio, teško. Po meni je profitabilna samo organizacija natjecanja kroz koje promoviraš grad i državu. Gdje ćeš u predsezoni ili postsezoni dovesti u grad puno natjecatelja, to jako dugo traje, puno ljudi, to je neki posao. Ali ovako kao mi... Lijep je to i uspješan sport, ali teško u Hrvatskoj netko može od toga profitirati.

No, olimpijsko jedrenje otvara neka vrata koja mogu donijeti novac?

– Pa je. Jedrenje kao sport otvara jako puno poslovnih prilika. Od trenerskih voda koje su jako dobro plaćene pa dalje. Malo je kvalitetnih trenera, a bitno je imati uza se pravog stručnjaka. Potom, velike klase poput Volvo Ocean Race, RC 44, Americas Cup... Tu se može jako dobro živjeti i zaraditi.

Vode li olimpijske medalje, svjetska i europska postolja do tih profitabilnih pozicija?

– Najbitniji su kontakti. Medalje i postolja su dobar preduvjet, ali kontakti otvaraju vrata. Znam jako puno svojih kolega iz Finna, ispodprosječni su u mojoj klasi, ali su imali dobre kontakte i ulaze i danas su na Americas Cupu, Volvu... Respektabilni su u svijetu velikih brodova, a kvalitetom i znanjem u jedrenju su dosta inferiorni. Otegotni podatak je i što smo iz Hrvatske, lakše je Nizozemcu, Amerikancu, Španjolcu, Francuzu...

Član si i Esimit Europe posade koja okuplja jedriličare iz niza europskih zemalja. Cilj je promoviranje suradnje europskih zemalja kroz jedriličarsku posadu. Kakav je to tim?

– To je super iskustvo, nešto što nama nedostaje u Hrvatskoj. Pravi profi odnos u jedriličarskom timu. Svi smo izuzetni individualci, jake persone i jako teško se možemo uklopiti u posadu. To nam je najveći problem, pa mi je to iskustvo Esimitu, kao i polugodišnje isustvo u Americas Cupu otvorilo oči, razbistrilo pogled i naučilo kako funkcionirati u timu.

Kakva je to razlika između timskog i pojedinačnog jedrenja?

– Kad si sam, na tebi sve počiva od jutra do mraka, ti si na prvome mjestu, moraš biti sebičan, koliko god arogantno to zvuči, ali tako moraš funkcionirati. A u timu ti više ne postojiš, trenutno moraš prebaciti prekidač i raditi što je najbolje u tom trenutku za posadu, pa makar to bilo ne raditi ništa, koliko god energije i želje imao u tom trenutku.

Brod tima Esimit Europe u vlasništvu slovenskog biznismena Igora Simčiča izgleda čudesno?

– Jedan je od najjačih, najpogođenijih brodova u svijetu trenutno. Napravljen je do detalja savršeno, optimalan za sve uvjete. Kad bi gledao specifično, možda možeš naći nešto bolje za određeni uvjet, ali kompletno je top.

Daj nam malo brojki, da ga lakše dočaramo.

– Dug je 32 metra, jarbol je visok 45 metara. Veličanstveno! Osjetiti tu silu na tako jednom velikom brodu strašan je osjećaj. Koliko velik, istovremeno je tako prirodan za nas jedriličare, ugodan.
I njime si zadnje tri godine osvajao tršćansku Barcolanu?

– I sad se naježim, to je spektakl! Nešto što treba doživjeti, start s preko 1000 brodova je veličanstven. Šušur je u gradu, želja mi je da i u Splitu tako nešto bude, na našoj Mrduji.

Po broju brodova Mrduja je daleko, što joj još nedostaje?

– Baza je što je Barcolana više od jedrenja i što cijeli Trst godinu dana živi za Barcolanu. Taj tjedan je neprestano ludilo, akcija. Ogroman proces koji se događa, kao paralelni svijet u tom gradu.

Trst još pamtimo po šopingu i mnogi ga doživljavaju kao ne baš lijep, industrijski grad. Kakav je zapravo?

– Grad je dugo stagnirao i raspadao se koncem 80-ih. Onda je njihov industrijalac vlasnik Illy kave Riccardo Illy postao gradonačelnik i obnovio cijeli Trst. Više nije gradonačelnik, ali nakon njegova mandata Trst je lijep. Koliko je industrijski i trgovački, sada ima i dobru kulturu i zanimljiv društveni život.

Da se maknemo iz Trsta, kako se ti osjećaš sada, u zrelim jedriličarskim godinama?


– Stvarno sam sada zadovoljan sobom i dobro se osjećam u svojoj koži. U svim situacijama mogu objektivno reagirati i izvući maksimum.

Što to zapravo znači?

– Iskusan sam, mogu odvojiti emocije od nastupa, to je sada moja najveća snaga. Prije me svaka regata umarala, crpila mi energiju. Bojao sam se i sebe, i protivnika, i uvjeta. Sve mi je to stvaralo probleme. Sada se ne zamaram uvjetima i protivnicima, to su zapreke koje želim preskočiti, a zamaram se samo samim sobom. Tu želim sve staviti pod kontrolu, dati maksimum u datom trenutku. Samo da bude zdravlja i bit će sve bolje i bolje.

Je li bilo trenutaka kada si bio blizu da se upitaš što sve ovo tebi treba? Koji je smisao?

– Jest. London je bio zaista mučan. Rezultat dobar, peti na Olimpijskim igrama, ali i veliki šok. I velika škola.

I što si naučio u toj školi?

– Danas sam sigurniji u sebe, vidim svoju budućnost, znam gdje ću nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, što nakon Londona nisam znao. Došao sam na kopno i nisam znao gdje se okrenuti, kuda sada moram ići. Bilo je i problema s financiranjem od strane Saveza, ostao sam malo financijski kratak i sve je to dovelo do nesigurnosti. I želio sam se osvježiti jednu godinu, odmoriti od jedrenja i uhvatiti novi elan. Diplomirao sam na Ekonomskom fakultetu, ali sportski rezultati su bili slabiji i pitao sam se jesam li ja još za jedrenje ili je došlo vrijeme da se ostavim.

Srećom, nisi se ostavio.

– Puno mojih prijatelja se pitalo, a nitko mi nije imao hrabrosti reći, je li London bio moj labuđi pjev, jesam li za staro željezo... Ali mi je to dalo dodatnu energiju, idem sada vidjeti dokle će me to odvesti.

Što ti misliš dokle?


– Ja znam da u Riju vrijedim medalju, nema tu više nikakve diskusije ni premišljanja. Medalja je realnost, ja ću to ostvariti i u to sam 100 posto siguran. Želim to.

Znaš što ćeš raditi poslije Rija. Što? Koliko to ovisi o rezultatu?

– Jedno je što planiram, a drugo što će se dogoditi. Razlika je u odnosu na London što nisam limitiran, ima puno stvari, poslovnih prilika o kojima razmišljam, niz toga me sutra čeka, svjestan sam svojih kvaliteta i ne bojim se za budućnost. Zato će mi i biti lakše jedriti tamo jer znam da me iza toga nešto čeka.

Čeka te i drugo dijete.

– Krajem svibnja ili početkom lipnja ćemo supruga i ja dobiti sina.

Koliko te promijenilo rođenje prvog djeteta, kćerke Mije?

– Puno toga se promijenilo. Prije Londona mi se rodila kćerka, to je bio dodatni šok koji me poremetio, spavanje, odmor, sve skupa. Plus intenzivne pripreme za London, a nisam imao dovoljno vremena za obitelj koliko sam htio.

Kako će sada život izgledati s dvoje?

– Kaže se jedno kao nijedno, a dvoje kao 200, vidjet ću. No, imam podršku svoje supruge, ne bi trebalo biti problema.

Hrvatska u jedrenju ima jako puno vrhunskih rezultata u zadnje vrijeme. Uz tebe imamo Šimu Fantelu i Igora Marenića (klasa 470), Tončija Stipanovića (Laser), Tinu Mihelić (Laser Radial)... Redom svjetski i europski prvaci s još nizom drugih medalja. No, teško je u jedrenju dobiti u nas širinu. Zašto?


– Jedrenje traži kapitalne investicije, brod, spremišta. Infrastrukturu. Trener u mnogim sportovima treba slikovito samo zviždaljku, ali za 50 jedriličara trebaš 20 gumenjaka, svaki stoji 20-ak tisuća eura, a to je samo jedan rekvizit koji treba treneru. Gdje su brodovi za djecu, oprema... Naša nesreća je što smo nedovoljno razvijeni kao zemlja, iako bi s obzirom na potencijal Švicarci mogli biti ljubomorni na nas. Nadam se da će se nešto promijeniti, da ću doživjeti dan kad će jedrenje biti prepoznatljiv sport u Hrvatskoj jer će to značiti i da smo kao zemlja razvijeni.

Hoće li tvoja djeca jedriti?

– Obavezno.

Kakav je to sport za djecu? Je li opasan?

– Jedan je od sigurnijih sportova, ne znam u svojih 18 godina jesam li u olimpijskom jedrenju vidio ozbiljniju ozljedu. Razvija snalažljivost u prostoru i vremenskim uvjetima. Razvija drugačiju životnu percepciju. Postaneš svestran jer je to i tehnički sport, a taktički je jedan od težih jer si stalno u promjenjivim uvjetima, okružen s puno suparnika i moraš u trenutku pravilno reagirati. Koliko god je mojih kolega prošlo kroz jedrenje, ne mogu na prste jedne ruke nabrojati problematične situacije. Jako puno jedriličara su akademski građani – kazao je Bambi te dodao:

– U jedrenju jest svojevrsna elita. Naš sport otvara jako puno poslovnih prilika, nautički sektor buja, nitko tko je prošao jedrenje danas nije gladan kruha. Nudi vrhunski potencijal i za posao i daje iskustvo, zdrav je, dobra je okolina... I što je bitno, ne omogućuje ti bogaćenje, za sve se moraš dobro potruditi sam. Nauči te živjeti. Rapolagati novcem, vremenom, organizacijom svojih putovanja, transporta - zaključio je Ivan Kljaković Gašpić, vrhunski sportaš koji je prošle godine na putovanjima i regatama proveo 216 dana.

pero smolčić
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/bambi-nemamo-sta-pricat-u-riju-jedrim-do-medalje-272250 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c556e59ab84a9c0554fa17159af290e3e52e4860 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bambi%3A+Nemamo+%C5%A1ta+pri%C4%8Dat%2C+u+Riju+jedrim+do+medalje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fbambi-nemamo-sta-pricat-u-riju-jedrim-do-medalje-272250 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fbambi-nemamo-sta-pricat-u-riju-jedrim-do-medalje-272250 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GOSPODAR VJETRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
OstaloGOSPODAR VJETRA

Bambi: Nemamo šta pričat, u Riju jedrim do medalje

Piše PSD.
4. svibnja 2015. - 17:10
Evo me za 30 sekundi, samo da se obučem. U svlačionici sam – poručio mi je Ivan Kljaković Gašpić Bambi, jedan od naših najboljih jedriličara, dok sam ga čekao ispred njegova “Labuda”. Uokolo, užurbana ekipa. Svi nešto rade, uređuju okoliš, pripremaju gumenjake. Prvo za Split Olympic Sailing Week, tradicionalnu regatu olimpijskih klasa koja je počela jučer, a potom i za Bambijevo Europsko prvenstvo u “kraljevskoj klasi” Finn.

– Europsko u Splitu je odlična regata za mene. Domaći teren svi sportaši ističu kao prednost, ali meni je važniji taj osjećaj velikih očekivanja, taj pritisak okoline. To na mene dobro utječe. Uvijek sam pod pritiskom dobro jedrio. Imam još 15 dana da se pripremim na miru, odradim završne pripreme.

Brod koji si koristio na zadnjim ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:21