StoryEditorOCM
KošarkaDalmatinska fešta

Toni Perković uoči spektakla: ‘Nadam se da ćemo prekinuti ‘prokletstvo‘. Tko se više ‘potuče‘, taj će slaviti‘

14. veljače 2024. - 10:38

Već u četvrtfinalu SuperSport Kupa Krešimira Ćosića ždrijeb je spojio po mnogima dva glavna favorita za osvajanje trofeja Sloodne Dalmacije Split i Zadar. U finalu prije finala (srijeda 20 sati) gledat ćemo dalmatinski derbi na prepunim Gripama. Split će imati brojniju podršku, ali očekuje se čak oko 500 navijača Zadra. Uoči susreta razgovarali smo s jednim od najboljih igrača Splita, hrvatskim reprezentativcem Tonijem Perkovićem.

Znamo da je možda prerano zbog toga što smo tek u veljači, ali s obzirom na to da se dijeli prvi trofej i Zadar je na tom putu najteža prepreka, s obzirom na to da se igra na Gripama, je li ovo za Split utakmica sezone?

- Ne znam je li ovo utakmica sezone, ali nam je svakako ovo najbitnija utakmica dosadašnjeg dijela sezone. Pobjedniku će donijeti najviše – smatra Perković.

Prava je šteta da se dva favorita za podizanje trofeja spletom okolnosti sastaju već u ovoj fazi natjecanja. Međutim, i treneri govore da je bolje da se igra već u četvrtfinalu zbog toga što je tako moguće bolje pripremiti utakmicu, pripremiti se na protivnika. Što ti misliš?

- Uvjeren sam da će biti kvalitetnija utakmica nego da primjerice igramo međusobno u finalu. Donekle ćemo i Zadar i mi biti svježi. Ovo će za finalista biti, ako prođe do te faze, tek prvi od tri susreta u četiri dana. Da je ovo finale bio bi to treći susret u tako kratkom razmaku i sigurno bi umor bio vrlo prisutan. Očekujem tvrdu, čvrstu utakmicu, fizičku. Tko se više ‘potuče‘, taj će na kraju slaviti – uvjeren je Perković.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nadaš se svježini, a i Zadar i vi izlazite iz suludog ritma utakmica? Primjerice, Split je u razmaku od 15 dana igrao čak sedam utakmica. Pa ste sada imali četiri dana razmaka do ove utakmice

- Ha, ha... Nismo odmorni, to je sigurno, ali u kakvom smo sve ritmu utakmica bili, s obzirom na to da smo nekad znali igrati i dan za danom, ovo sada je super! – skromno će Perković.

- Mi smo tu u nešto povoljnijoj situaciji od Zadra. Svoju smo zadnju utakmicu s Budućnosti na Gripama igrali u subotu, a da nismo dva dana prije igrali u Zaboku pobijedili bismo. U oba susreta smo ostali bez energije. Zadar je dan kasnije gostovao u Beogradu kod Crvene zvezde. Imamo dan odmora više, ali to ne mora baš ništa značiti. I Zadar i mi ćemo biti maksimalno motivirani. Za obje momčadi je ovo najvažniji susret dosadašnjeg dijela sezone – prisnažio je Perković, strijelac onog čudesnog koša u zadnjoj sekundi za pobjedu kod SC Derbyja u regionalnoj ligi.

image
Paun Paunović/Cropix

Kako igrati protiv Zadra koji njeguje atipičnu košarku, bez klasičnog playmakera, s puno spuštanja lopte, s igračima koji imaju jaka tijela? U zadnje vrijeme ne leže Splitu?

- Nema tu previše taktike protiv njih. Nije da imaju jednog izvanrednog igrača, rijetko igraju pick and roll. Stalno spuštaju loptu, do besvijesti. Svaku utakmicu igraju isto, ne odstupaju od toga. Kada trener Jusup i pozove ‘time out‘, opet nakon toga idu na leđnu tehniku. Jednostavno im treba fizički odgovoriti. Fizički su dominantniji od većine momčadi.

A kako protiv Luke Božića? Tko više može i pobrojati koliko je puta bio MVP kola u ovosezonskoj Admiral Bet ABA ligi?

- Doveo je svoj način igre gotovo do savršenstva. Prije si ga ponekad mogao ‘pustiti‘ na šut, ali više ne jer osjetno ga je popravio. Igra fenomenalno. Ali dobro smo se i za njega pripremili.

Splitu opet nedostaju centar Krešimir Ljubičić zbog slomljenog prsta i razigravač Vito Kučić koji u kupu nema pravo nastupa. Koliko si se ti priviknuo na tu novu ulogu razigravača, gdje pomažeš Mati Kalajžiću? Dojam je da si se vrlo brzo adaptirao na poziciju koja odgovara tvom broju na dresu (jedan, nap.a.)?

- Neobično mi je bilo u početku zbog toga što sam se praktično prvi put našao u toj ulozi. Ne može Mate sve sam, ali i kada je on na parketu i igramo zajedno, opet sam i na svojoj poziciji kreativac. Sigurno ću ove sezone individualno jako puno napredovati.

image
Jakov Prkić/Cropix

Očekuje se fantastična atmosfera na Gripama?

- Bit će to dalmatinska fešta košarke, pravi košarkaški praznik. Njihovi će navijači vjerojatno biti glasniji, ali i mi i naši navijači ćemo dati sve od sebe. Rezultatima i jedni i drugi zaslužujemo takvu atmosferu.

Split čak 20 godina čeka na osvajanje trofeja?

- Bio bih najsretniji da ga osvojimo. Volio bih to više od svega. Imamo dobru momčad, ‘kemiju‘, ali tu se pita i Zadar, odnosno ako prođemo i kasnije protivnike u polufinalu i finalu. Za pobjednika ovog susreta ništa neće biti gotovo.

Split nikada kao domaćin nije osvojio Krešin kup, a ovo je četvrti pokušaj?

- Čuo sam za to. Zadnji kup i trofej uopće osvojen je 2004., sada je 2024. godina. Prošlo je okruglo 20 godina. Nadam se da ćemo mi prekinuti to ‘prokletstvo‘. Još se prije utakmice i Roko (Ukić, nap.a.) oprašta. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo i za njega.

image

Navijači Splita

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:51