stdClass Object ( [id] => 155221 [title] => Ilija Naletilić: Želim da budemo - EUUUgoplastika! [alias] => ilija-naletilic-zelim-da-budemo-euuugoplastika [catid] => 278 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
‘Jugoplastika mora biti proglašena spomenikom
grada Splita’ / Vojko BaŠić / CROPIX

Ilija Naletilić i ja razgovaramo u “Kadene” (nekadašnji Bekan) o Jugoplastici, kako je i dalje zove aktualni predsjednik kluba:

- I danas ja kažem Jugoplastika jer me to podsjeća na njene najveće uspjehe, a jedino zato i jesam na Gripama. I dok ne vratimo tu staru slavu, ja neću bit miran. Kad eto ti iznenada Sema, Juroslava Buljubašića: - Nemate pojma koliko ste mi dragi, ali samo kreteni još uvijek mogu virovat u iskreni doprinos društvu... A ja bih rekao da nemate pojma koliki je fanatik bio na Gripama i Sem Juroslav Buljubašić. Razočaranih je kao u redu za bakalar na Badnjak, nasrid Prokurativa.

Dok su drugi u redu za uć u EU. Jugoplastiku su zvali i Drugoplastika baš 1980., kad smo u doba predsjednika Jugoplastike Jakše Miličića, Frane Jurić, Emil Vuković i ja objavili prvu ozbiljniju klupsku monografiju. Završne rečenice bile su moje pa mi je, kao 30-godišnjem novinaru odgojenom s druge strane bahatosti, najlakše bilo za kraj spomenuti niz imena, Ines, Jasminka, Dragana, Marija, te poželjeti Jugoplastici da traje i dalje. Ko zna di su te cure danas. A cura nije više ni Jugoplastika.

Nezaboravni spektakli

Ali možda ju je idealno uoči povijesnog referenduma prozvat EUgoplastika. Ima dva desetljeća da je bila trostruki prvak EU-a. Tresla se cila Europa, di god smo došli. Kukoč, Rađa itd. A sad se mora mislit kako se izborit za ligu kontra Cibone, Cedevite, Zagreba, Zadra... Kako doć do neke siće koju bi Sanader spiska na osrednji reloj/leroj, Jugoplastici ne triba više od pet-šest milijuna kuna godišnje - govori Ilija Naletilić:

Zovemo cili Split na Gripe ovog proljeća i sto posto smo sigurni da će doć jer ćemo u ovoj hrvatskoj ligi bit prvi a u konkurenciji sa Cibonom, Cedevitom, Zagrebom i Zadrom u Ligi za prvaka jamčimo nezaboravne spektakle koji će se odvijati ne samo za utakmice. Mi smo i lani pobijedili Cedevitu i Cibonu, znači imamo ono nešto, mlade, potencijal i nagomilanu volju, želju, obavezu.

Na toj bazi imamo i projekt, imamo zaljubljenog u košarku Nikolu Vujčića, priznatog u svijetu košarke, dobili smo tu njegovu akademiju i stacionar, a to nam je projekt, mladi, budućnost, svoj proizvod, smanjeni troškovi i veliku sreću da se jedna divna, sportski dobronamjerno orijentirana, Kerumova dogradonačelnica Anđelka Visković zainteresirala za to, prepoznajući naš zanos ali i zasukane rukave na stručnoj osnovi. Uza sve dobre namjere moram ipak uzvratiti: Ali vi ste skoro dvije godine na Gripama! I tek sad...

- Pa ja sam KK Split preuzeo kad ga nitko nije htio. Evo od nekidan mog prvog suradnika uz Nikolu Vujčića, odazvao se konačno i Grad Split, nije samo bitan novac jer danas više ne možemo naći ni 5000 kn od sponzora, ali generalna potpora Grada je presudna. Gripe imaju potencijal za proizvodnju novih Kukoča i Rađa. Srezali smo sve plaće da bi bilo novaca za dicu, to jest za klupsko sutra, ali da se i zaposlenima ne kasni s plaćama zato što su nerealne.

Nema više 5-6000 eura plaće, živimo u Hrvatskoj. Naletilić i Vujčić, taj fanatični tandem, stoji iza projekta koji nekomu možda izgleda naučna fantastika, a već godinama Gripe funkcioniraju u okruženju “zapinjanja nogu”, pa zato o tome ne žele govorit u detalje, no otprilike je to priča da se na Gripama dogodi nešto kao hokejaški Medveščak u Zagrebu.

- Nemojte nam kvarit posal, obećavamo, vidjet ćete, cili Split će doć na Gripe, bit će to košarkaško ludilo iako se tek uspinjemo do njega. Oslonit ćemo se na našu mladu momčad kojoj triba dat šansu jer kupovat nema nikakvog smisla ako nemaš procjenu uspjeha. To je bio glavni generator niza sportskih i financijskih bankrota moje drage Jugoplastike, a sad smo evo sigurni da stečaja neće biti i da idemo u preoblikovanje.

Otpočelo je kompletno renoviranje na trofejnim Gripama

Radit u miru

E tu vas možda čeka najveće razočaranje. Vidi pod “Hajduk”... Naletilić i Vujčić suzdržavaju se od otvorenih kritičkih osvrta, kao da su se opekli i žele radit u miru. Istina je da Split mnogi prepoznaju kao sredinu u kojoj nije mogao na miru raditi niti Marko Marulić pa se i Miljenko Smoje tom paralelom poslužio još tamo 1976., kad je posprdno dočekana vijest o transferu Tomislava Ivića u Ajax. Vjerojatno ovaj dvojac fanatika jasno vidi sve zamke preoblikovanja, ali bolje i to nego stečaj koji bi upropastio mnoge ljude koji su pošteno radili za klub i ne mogu naplatiti svoj dug.

- Jedna od naših deviza je obitelj. Klub se mora temeljiti na toj poruci kojom se nadoknađuje manjak novaca. Dica su naša prednost, njihovi roditelji mogu se uvjeriti da brinemo kroz Vujčićevu akademiju i stacionar, a zluradi neka grintaju - kaže Naletilić. Naime, mnogi su u Vujčićevu stacionaru paranoično vidjeli nešto kao u Hajduku, proizvodnju transfera, a u biti na Gripama danas ni veće talente s te ligaške razine ne bi uspio prodati za više od 200.000 eura. Taj bi morao bit genij.

- Ali nama se ne žuri. Moramo stvoriti nekoliko jakih generacija, po svim uzrastima, tako da klub živi u jednom stabilnom kontinuitetu. Vujčić i Naletilić su mišljenja da bi Jugoplastika morala bit proglašena spomenikom grada Splita. Vujčiću je bilo deset godina kad je s ocem odlazio u polje u Vrgorcu, a na televiziji pratio Kukoče, Rađe i druge prema EU-vrhu.

- Ima pet-šest godina da sam molio sve u gradu da pomognemo Jugoplastici pa ništa. A sad je čas, najviše zahvaljujući Vujčiću koji je uložio i svoj novac, ali njemu bi bilo draže da govorim o svemu drugom što je uložio. Vujčić jedva čeka da zaigra kad uđemo u Ligu za prvaka. On će u biti igrati mukte. A kako je već uložio, znači plaća da bi igrao za Jugoplastiku!

- Pa sad pogledajte što zaslužuje naša Jugoplastika. Morate biti svjesni da novaca više nema nigdje. A zna se da ih ima. Najjače firme u Hrvatskoj u biti su Grad Zagreb i Grad Split. A to je loše jer znači da sve pada na njihova leđa. Na Gripama su uvjereni da već u sezoni prema 2013. može doći do povratka Jugoplastike u njen prirodni status, uz bok najvećih kod kuće, pa onda i vani. Brend kluba gradit će se i na povratku ljudi koji su uvijek bili uz Gripe: Skansi, Tvrdić, Šolman, Jerkov...

- Jer ja sam siguran, da sad pozovemo Kukoča ili nekog, da bi nam odmah poslao deset košarkaških lopti. A Vujčić nam jadan mora zvat Maccabi. Jer su pokidani svi konci, sve veze, nikoga se nije ni zvalo. Naravno, neki su anonimusi htjeli upravljat klubom. Istinske veličine u takvim situacijama se povuku. Međutim, moramo vratiti i jedan drugi fenomen na Gripe.

Kad su odrastali Toni Kukoč i Dino Rađa, ja se sjećam kako su tada svi to pratili. Bili su klinci, šesnaest godina, ali svaki korak se pratio. A danas nitko ne spominje našu djecu. Iako se zna da je Jugoplastika lansirala generacije. Na primjer, Nikola Vujčić, Roko Ukić... Sve je to brend kluba koji moramo ponovno oblikovati u jedan povijesni brend.

Kompletno renoviranje

Naletilić i Vujčić fanatični tandem
/ Jakov Prkić / CROPIX

Zapuštene Gripe renoviraju se i marketinški, ekipiraju se na svim razinama kao tek rođeni klub. - Dotakli smo dno, a doživimo to kao nešto dobro, kao nešto tvrdo da tvrđe ne može biti, i odskočimo kako smo mogli više puta odskočiti i u proteklo vrijeme. Evo, sjetimo se Sube, Mimice, Grge, na kojima smo gradili ekipu. Pa prije 15 godina se njih pratilo onako kako je to bilo s Kukočem, Rađom, Vujčićem, Ukićem...

Zašto je sve to propušteno? Time smo uništili vlastiti brend. A vide to i menadžeri. Jer i da hoćeš, koga ćeš prodati u smislu reprodukcije kluba, koga? Pa nitko te ne primjećuje kad se ti sam skrivaš i umanjuješ. Nakon proljeća obećanih atrakcija kontra Cedevite, Zagreba, Cibone, Zadra i drugih trebalo bi skočit i dalje, ali kako kad naprijed ide samo njih četvero:

- U biti moramo tražiti uski prolaz između njih pet. Znači da ulazimo u otvoreni rat sa Zadrom. Jer, Cibonu, Cedevitu i Zagreb ne možemo ni sanjati. Kako ćeš ih uhvatit kad jedan njihov jači igrač troši cijeli naš godišnji proračun. Treba nam, znači, izravno na Zadar. A i to je iluzija. Jer oni su u svom gradu brend broj jedan, kao u nas Hajduk. Sigurno će naći načina da kupe neko pojačanje. A ja ipak virujen da možemo baš zato sve iznenadit.

Neka nas dođu vidit u treći i četvrti misec. Kad se skine i Vujčić. Bit će to raspad sistema na Gripama. A dođe li vam i Torcida?

- Neka dođu svi koji vole košarku. Time sam sve rekao. Moramo slavit i gradit. Siguran sam da će Splićani, Dalmatinci, zaljubljenici sporta doć na Gripe za pobijedit, a ne za izgubit, za gradit, a ne za rušit! A mi ćemo se odužit. Eto, ta atmosfera je sad naš adut. EUUUgoplastika! EUUUgoplastika!

mario garber

Vujčić: Milijuni nisu presudni

U ovome sam gradu, nažalost, evo još uvik to ne mogu virovat, naletija na raznorazne mine. Ali vratila mi je nadu jedna gospođa Anđelka Visković koja mi se svojim pozitivnim stavovima nikako ne uklapa u sliku ovoga grada. Prepoznala je ovaj projekt i dala nam podršku. Čovika to diže iz depresije.

Sigurno iza nje stoji Kerum, ali mi smo u suradnji s njom došli do optimističnog pogleda s Gripa. Imamo skauta Mladena Šestana i moju akademiju koja je radila i kampove po Hercegovini, tako da imamo uvida u talente. U Splitu dva trenera stalno brinu o djeci, a njihovi roditelji mogu se u to i uvjeriti, posjetiti stacionar, kontaktirati s dvjema ženskim stručnim osobama koje brinu o djeci u svim stvarima njihova odrastanja.

Radio sam u referentnim klubovima kao što je Maccabi pa znam kako se slaže uspjeh. Nisu dovoljni samo milijuni, nisu čak ni presudni. Presudne su sitnice, pitanja koja nisu isključivo materijalna a to čovika najviše diže i veseli.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => predsjednik KK Split, o novom košarkaškom bumu na Gripama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-01-21 16:26:45 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-01-24 14:48:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-01-23 12:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6771 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 278 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz košarke. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, košarka [secure] => 0 [page_title] => Košarka [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/01/21/PSD/nal00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 278 [name] => Košarka [alias] => kosarka [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38375809 Threads: 3 Questions: 7096507180 Slow queries: 3300027 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608309158 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/kosarka ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/kosarka/ilija-naletilic-zelim-da-budemo-euuugoplastika-155221 [printLink] => /sport/kosarka/ilija-naletilic-zelim-da-budemo-euuugoplastika-155221?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142960 [name] => ilijanaletilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ilijanaletilic [link] => /tag/ilijanaletilic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233411 [name] => kksplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kksplit [link] => /tag/kksplit ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => predsjednik KK Split, o novom košarkaškom bumu na Gripama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ilija Naletilić: Želim da budemo - EUUUgoplastika! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-15-28-48-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/01/21/PSD/nal00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/01/21/PSD/nal00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
‘Jugoplastika mora biti proglašena spomenikom
grada Splita’ / Vojko BaŠić / CROPIX

Ilija Naletilić i ja razgovaramo u “Kadene” (nekadašnji Bekan) o Jugoplastici, kako je i dalje zove aktualni predsjednik kluba:

- I danas ja kažem Jugoplastika jer me to podsjeća na njene najveće uspjehe, a jedino zato i jesam na Gripama. I dok ne vratimo tu staru slavu, ja neću bit miran. Kad eto ti iznenada Sema, Juroslava Buljubašića: - Nemate pojma koliko ste mi dragi, ali samo kreteni još uvijek mogu virovat u iskreni doprinos društvu... A ja bih rekao da nemate pojma koliki je fanatik bio na Gripama i Sem Juroslav Buljubašić. Razočaranih je kao u redu za bakalar na Badnjak, nasrid Prokurativa.

Dok su drugi u redu za uć u EU. Jugoplastiku su zvali i Drugoplastika baš 1980., kad smo u doba predsjednika Jugoplastike Jakše Miličića, Frane Jurić, Emil Vuković i ja objavili prvu ozbiljniju klupsku monografiju. Završne rečenice bile su moje pa mi je, kao 30-godišnjem novinaru odgojenom s druge strane bahatosti, najlakše bilo za kraj spomenuti niz imena, Ines, Jasminka, Dragana, Marija, te poželjeti Jugoplastici da traje i dalje. Ko zna di su te cure danas. A cura nije više ni Jugoplastika.

Nezaboravni spektakli

Ali možda ju je idealno uoči povijesnog referenduma prozvat EUgoplastika. Ima dva desetljeća da je bila trostruki prvak EU-a. Tresla se cila Europa, di god smo došli. Kukoč, Rađa itd. A sad se mora mislit kako se izborit za ligu kontra Cibone, Cedevite, Zagreba, Zadra... Kako doć do neke siće koju bi Sanader spiska na osrednji reloj/leroj, Jugoplastici ne triba više od pet-šest milijuna kuna godišnje - govori Ilija Naletilić:

Zovemo cili Split na Gripe ovog proljeća i sto posto smo sigurni da će doć jer ćemo u ovoj hrvatskoj ligi bit prvi a u konkurenciji sa Cibonom, Cedevitom, Zagrebom i Zadrom u Ligi za prvaka jamčimo nezaboravne spektakle koji će se odvijati ne samo za utakmice. Mi smo i lani pobijedili Cedevitu i Cibonu, znači imamo ono nešto, mlade, potencijal i nagomilanu volju, želju, obavezu.

Na toj bazi imamo i projekt, imamo zaljubljenog u košarku Nikolu Vujčića, priznatog u svijetu košarke, dobili smo tu njegovu akademiju i stacionar, a to nam je projekt, mladi, budućnost, svoj proizvod, smanjeni troškovi i veliku sreću da se jedna divna, sportski dobronamjerno orijentirana, Kerumova dogradonačelnica Anđelka Visković zainteresirala za to, prepoznajući naš zanos ali i zasukane rukave na stručnoj osnovi. Uza sve dobre namjere moram ipak uzvratiti: Ali vi ste skoro dvije godine na Gripama! I tek sad...

- Pa ja sam KK Split preuzeo kad ga nitko nije htio. Evo od nekidan mog prvog suradnika uz Nikolu Vujčića, odazvao se konačno i Grad Split, nije samo bitan novac jer danas više ne možemo naći ni 5000 kn od sponzora, ali generalna potpora Grada je presudna. Gripe imaju potencijal za proizvodnju novih Kukoča i Rađa. Srezali smo sve plaće da bi bilo novaca za dicu, to jest za klupsko sutra, ali da se i zaposlenima ne kasni s plaćama zato što su nerealne.

Nema više 5-6000 eura plaće, živimo u Hrvatskoj. Naletilić i Vujčić, taj fanatični tandem, stoji iza projekta koji nekomu možda izgleda naučna fantastika, a već godinama Gripe funkcioniraju u okruženju “zapinjanja nogu”, pa zato o tome ne žele govorit u detalje, no otprilike je to priča da se na Gripama dogodi nešto kao hokejaški Medveščak u Zagrebu.

- Nemojte nam kvarit posal, obećavamo, vidjet ćete, cili Split će doć na Gripe, bit će to košarkaško ludilo iako se tek uspinjemo do njega. Oslonit ćemo se na našu mladu momčad kojoj triba dat šansu jer kupovat nema nikakvog smisla ako nemaš procjenu uspjeha. To je bio glavni generator niza sportskih i financijskih bankrota moje drage Jugoplastike, a sad smo evo sigurni da stečaja neće biti i da idemo u preoblikovanje.

Otpočelo je kompletno renoviranje na trofejnim Gripama

Radit u miru

E tu vas možda čeka najveće razočaranje. Vidi pod “Hajduk”... Naletilić i Vujčić suzdržavaju se od otvorenih kritičkih osvrta, kao da su se opekli i žele radit u miru. Istina je da Split mnogi prepoznaju kao sredinu u kojoj nije mogao na miru raditi niti Marko Marulić pa se i Miljenko Smoje tom paralelom poslužio još tamo 1976., kad je posprdno dočekana vijest o transferu Tomislava Ivića u Ajax. Vjerojatno ovaj dvojac fanatika jasno vidi sve zamke preoblikovanja, ali bolje i to nego stečaj koji bi upropastio mnoge ljude koji su pošteno radili za klub i ne mogu naplatiti svoj dug.

- Jedna od naših deviza je obitelj. Klub se mora temeljiti na toj poruci kojom se nadoknađuje manjak novaca. Dica su naša prednost, njihovi roditelji mogu se uvjeriti da brinemo kroz Vujčićevu akademiju i stacionar, a zluradi neka grintaju - kaže Naletilić. Naime, mnogi su u Vujčićevu stacionaru paranoično vidjeli nešto kao u Hajduku, proizvodnju transfera, a u biti na Gripama danas ni veće talente s te ligaške razine ne bi uspio prodati za više od 200.000 eura. Taj bi morao bit genij.

- Ali nama se ne žuri. Moramo stvoriti nekoliko jakih generacija, po svim uzrastima, tako da klub živi u jednom stabilnom kontinuitetu. Vujčić i Naletilić su mišljenja da bi Jugoplastika morala bit proglašena spomenikom grada Splita. Vujčiću je bilo deset godina kad je s ocem odlazio u polje u Vrgorcu, a na televiziji pratio Kukoče, Rađe i druge prema EU-vrhu.

- Ima pet-šest godina da sam molio sve u gradu da pomognemo Jugoplastici pa ništa. A sad je čas, najviše zahvaljujući Vujčiću koji je uložio i svoj novac, ali njemu bi bilo draže da govorim o svemu drugom što je uložio. Vujčić jedva čeka da zaigra kad uđemo u Ligu za prvaka. On će u biti igrati mukte. A kako je već uložio, znači plaća da bi igrao za Jugoplastiku!

- Pa sad pogledajte što zaslužuje naša Jugoplastika. Morate biti svjesni da novaca više nema nigdje. A zna se da ih ima. Najjače firme u Hrvatskoj u biti su Grad Zagreb i Grad Split. A to je loše jer znači da sve pada na njihova leđa. Na Gripama su uvjereni da već u sezoni prema 2013. može doći do povratka Jugoplastike u njen prirodni status, uz bok najvećih kod kuće, pa onda i vani. Brend kluba gradit će se i na povratku ljudi koji su uvijek bili uz Gripe: Skansi, Tvrdić, Šolman, Jerkov...

- Jer ja sam siguran, da sad pozovemo Kukoča ili nekog, da bi nam odmah poslao deset košarkaških lopti. A Vujčić nam jadan mora zvat Maccabi. Jer su pokidani svi konci, sve veze, nikoga se nije ni zvalo. Naravno, neki su anonimusi htjeli upravljat klubom. Istinske veličine u takvim situacijama se povuku. Međutim, moramo vratiti i jedan drugi fenomen na Gripe.

Kad su odrastali Toni Kukoč i Dino Rađa, ja se sjećam kako su tada svi to pratili. Bili su klinci, šesnaest godina, ali svaki korak se pratio. A danas nitko ne spominje našu djecu. Iako se zna da je Jugoplastika lansirala generacije. Na primjer, Nikola Vujčić, Roko Ukić... Sve je to brend kluba koji moramo ponovno oblikovati u jedan povijesni brend.

Kompletno renoviranje

Naletilić i Vujčić fanatični tandem
/ Jakov Prkić / CROPIX

Zapuštene Gripe renoviraju se i marketinški, ekipiraju se na svim razinama kao tek rođeni klub. - Dotakli smo dno, a doživimo to kao nešto dobro, kao nešto tvrdo da tvrđe ne može biti, i odskočimo kako smo mogli više puta odskočiti i u proteklo vrijeme. Evo, sjetimo se Sube, Mimice, Grge, na kojima smo gradili ekipu. Pa prije 15 godina se njih pratilo onako kako je to bilo s Kukočem, Rađom, Vujčićem, Ukićem...

Zašto je sve to propušteno? Time smo uništili vlastiti brend. A vide to i menadžeri. Jer i da hoćeš, koga ćeš prodati u smislu reprodukcije kluba, koga? Pa nitko te ne primjećuje kad se ti sam skrivaš i umanjuješ. Nakon proljeća obećanih atrakcija kontra Cedevite, Zagreba, Cibone, Zadra i drugih trebalo bi skočit i dalje, ali kako kad naprijed ide samo njih četvero:

- U biti moramo tražiti uski prolaz između njih pet. Znači da ulazimo u otvoreni rat sa Zadrom. Jer, Cibonu, Cedevitu i Zagreb ne možemo ni sanjati. Kako ćeš ih uhvatit kad jedan njihov jači igrač troši cijeli naš godišnji proračun. Treba nam, znači, izravno na Zadar. A i to je iluzija. Jer oni su u svom gradu brend broj jedan, kao u nas Hajduk. Sigurno će naći načina da kupe neko pojačanje. A ja ipak virujen da možemo baš zato sve iznenadit.

Neka nas dođu vidit u treći i četvrti misec. Kad se skine i Vujčić. Bit će to raspad sistema na Gripama. A dođe li vam i Torcida?

- Neka dođu svi koji vole košarku. Time sam sve rekao. Moramo slavit i gradit. Siguran sam da će Splićani, Dalmatinci, zaljubljenici sporta doć na Gripe za pobijedit, a ne za izgubit, za gradit, a ne za rušit! A mi ćemo se odužit. Eto, ta atmosfera je sad naš adut. EUUUgoplastika! EUUUgoplastika!

mario garber

Vujčić: Milijuni nisu presudni

U ovome sam gradu, nažalost, evo još uvik to ne mogu virovat, naletija na raznorazne mine. Ali vratila mi je nadu jedna gospođa Anđelka Visković koja mi se svojim pozitivnim stavovima nikako ne uklapa u sliku ovoga grada. Prepoznala je ovaj projekt i dala nam podršku. Čovika to diže iz depresije.

Sigurno iza nje stoji Kerum, ali mi smo u suradnji s njom došli do optimističnog pogleda s Gripa. Imamo skauta Mladena Šestana i moju akademiju koja je radila i kampove po Hercegovini, tako da imamo uvida u talente. U Splitu dva trenera stalno brinu o djeci, a njihovi roditelji mogu se u to i uvjeriti, posjetiti stacionar, kontaktirati s dvjema ženskim stručnim osobama koje brinu o djeci u svim stvarima njihova odrastanja.

Radio sam u referentnim klubovima kao što je Maccabi pa znam kako se slaže uspjeh. Nisu dovoljni samo milijuni, nisu čak ni presudni. Presudne su sitnice, pitanja koja nisu isključivo materijalna a to čovika najviše diže i veseli.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/kosarka/ilija-naletilic-zelim-da-budemo-euuugoplastika-155221 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=deaf1e4a3f7e3e26e9e1b88fbc5f6488c268f69e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ilija+Naletili%C4%87%3A+%C5%BDelim+da+budemo+-+EUUUgoplastika%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Filija-naletilic-zelim-da-budemo-euuugoplastika-155221 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Filija-naletilic-zelim-da-budemo-euuugoplastika-155221 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => predsjednik KK Split, o novom košarkaškom bumu na Gripama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Košarkapredsjednik KK Split, o novom košarkaškom bumu na Gripama

Ilija Naletilić: Želim da budemo - EUUUgoplastika!

Piše PSD.
23. siječnja 2012. - 13:50
‘Jugoplastika mora biti proglašena spomenikom
grada Splita’ / Vojko BaŠić / CROPIX

Ilija Naletilić i ja razgovaramo u “Kadene” (nekadašnji Bekan) o Jugoplastici, kako je i dalje zove aktualni predsjednik kluba:

- I danas ja kažem Jugoplastika jer me to podsjeća na njene najveće uspjehe, a jedino zato i jesam na Gripama. I dok ne vratimo tu staru slavu, ja neću bit miran. Kad eto ti iznenada Sema, Juroslava Buljubašića: - Nemate pojma koliko ste mi dragi, ali samo kreteni još uvijek mogu virovat u iskreni doprinos društvu... A ja bih rekao da nemate pojma koliki je fanatik bio na Gripama i Sem Juroslav Buljubašić. Razočaranih je kao u redu za bakalar na Badnjak, nasrid Prokurativa.

Dok su dru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:28