stdClass Object ( [id] => 490314 [title] => Dite s Gripa: Liga prvaka će nas dići na novu razinu, a reprezentaciji ne treba američki play [alias] => dite-s-gripa-liga-prvaka-ce-nas-dici-na-novu-razinu-a-reprezentaciji-ne-treba-americki-play [catid] => 278 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Košarkaš Splita u reprezentaciji Hrvatske. Sve do nedavno ta rečenica možda je zvučala više kao ružna šala ili provokacija. Jer, prethodnih godina zaista se rijetko događalo da je neki igrač dohvatio kockasti dres dok je igrao za Split. I da je pritom domaći igrač.

Splitovih igrača koji su reprezentaciju iskusili nakon odlaska u inozemstvo, dakako, puno je više. Iako se ovdje ne radi o A reprezentaciji, već o svojevrsnoj selekciji A1 lige koja je pozvana na turnir u Kinu (19. - 23. srpnja 2017.), svakako je osvježenje što su iz Splita pozvana čak dvojica igrača. Goran Filipović i Henrik Širko.

Obojica zaslužuju pljesak, ali u ovom tekstu glavni je junak Filipović (20). Dijete Gripa. Doslovno. Živi i odrastao je baš u tom kvartu, svega par stotina metara od dvorane, a na košarkaškom terenu poviše kultnog restorana Duje (koji se naslanja na Splitovu dvoranu) odigrao je „milijun" partija basketa s ekipom.

Nakon sjajne klupske sezone sa Splitom nije imao puno vremena za odmor. Iako, priznaje nam, i ne voli previše vremena provesti bez lopte. Jer košarka je život. A valja se i spremati za put u Kinu.

- To će mi bit novo iskustvo i drago mi šta ću moć igrat s momcima iz drugih zemalja koji su nivo više od mene. Ovo je svakako korak prema A reprezentaciji - kaže nam u uvodu Goran.

Jesi li očekivao poziv?

- Nisan baš razmišlja o tome, iako se uvik potajno nadaš pozivu. Samo san vodija računa o sebi i kako bit šta bolji.

Tko ti je prvi javio da si pozvan?

- Nešto san vrtija po mobitelu kad san na stranici HKS-a vidija popis izbornika Petrovića za Kinu. I onda na trećen mistu vidin svoje ime! Obuzela me srića, šok. No bija san svjestan da me do tu dovea samo kontinuitet rada i da bez nastavka tog istog rada neće bit ništa - čvrsto je na zemlji Goran.

Ništa ga ne izbacuje iz takta. Za jednog dvadesetogodišnjaka vrlo zrelo gleda na stvari. Za razliku od njega, koji je poziv primio relativno mirno, u njegovu domu - euforija.

- Roditelji su bili ponosni i sritni, izgrlili su me, izljubili... I meni je ova priča oko reprezentacije nevjerojatna, a njima još i više. Oni su to možda doživili s još više uzbuđenja.

Što za tebe znači reprezentacija?

- Ponos. Kad obučeš taj dres, moraš dat sve od sebe. Ako si zdrav, taj poziv ne smiš odbit. Za to se boriš, moraš bit ponosan i sritan šta možeš predstavljat sebe, svoj rad i zemlju na najbolji način.

Vjeruješ li da se možeš izboriti za mjesto u A reprezentaciji na Eurobasketu u rujnu ove godine?

- Svi igrači koji idu u Kinu se nadaju. To je normalno. Ali ne trebamo mislit o tome već dat sve od sebe.

A misliš li da za tebe ima mjesta na Eurobasketu?

- Mislim da san na granici, tu negdi. Ni sam nisan siguran jer nikad nisan igra na toj razini, puno većoj od A1 lige. Budem li radija kao do sada i bija uporan, mogu dogurat do A selekcije. Jednog dana. Možda to ne bude sad, nego kasnije. Vidit ćemo.

Puno se govori o problemu playmakera u našoj reprezentaciji, zbog čega smo znali pozivati upomoć i Amerikance - smatraš li da taj problem uopće postoji?

- Ne preferiram dovođenje Amerikanaca. To je samo moje mišljenje - izravan je Filipović.

Evo pojašnjenja:

- Trebaš bit ponosan na igrače koje imaš. To je ta posebna draž. Navijačima se lakše poistovjetit s reprezentacijom i mislim da će ih više podržat. Vidili smo da se prošle godine u Riju na Olimpijskim igrama stvorija sustav i kemija, znalo se ko je vođa i zato je rezultat bija dobar.

Dio te kemije mogao bi postati i Filipović ako se uspije nametnuti za jedno od tri mjesta koja bi trebala voditi na Eurobasket. A sve je to posljedica njegove odlične sezone u Splitu, u kojem je s prosjekom od 12 koševa i 5 asistencija po susretu bio jedan od njegovih najistaknutijih igrača. Zajedno sa suigračima kreirao je „totalno žutilo" i nadmašio očekivanja svih navijača. Pa i samih igrača.

- Ne sićan se kad je Split ima tako mali broj poraza u prvom dijelu sezone (op.a. pet). Imali smo 3-4 „booma" kad smo napunili Gripe, pa onda oni nezaboravni trenuci protiv Cedevite kad su letjele majice, kad su ljudima visile noge s tribina...

Za mene ka mladog igrača to je iskustvo bilo fenomenalno. Ponosan sam na ljude koji su ove sezone bili dio kluba. Veliki je to iskorak u odnosu na prošlu sezonu kada ste u gostima bili puno slabiji, a ove sezone niste imali ni jedan pravi kiks protiv papirnato slabijeg suparnika...

- Svi su nas tili „skinit", ali se nismo dali. To je napredak. Lani smo na startu dobili Cibonu, no nismo ušli u doigravanje. Ove godine napravili smo korak više. Jolly i Zadar ispali su već u četvrtfinalu, tako da nama poraz od Cedevite u polufinalu ne ostavlja gorak okus u ustima. U početku smo mi lovili druge a onda smo mi postali lovina.

- Tu smo pokazali mentalnu snagu. U seriji pet uzastopnih derbija na Gripama svi su očekivali više naših poraza, a mi smo izgubili samo od Zadra u zadnjem derbiju.

Jesi li kod suparnika primijetio da vas drugačije doživljavaju kad ste bili lideri?

- Jesam. Bili su agresivniji, pogotovo kad smo igrali u gostima. Očekivali su našu ranjivost i pad, ali pokazali smo čvrstu glavu. Svi žele skinit lidera, ka i mi kad smo Cedevitu skinili. Iako ona tada nije bila vodeća, tako smo je doživljavali. Nema dileme da je Goranu ova sezona bila najbolja u seniorskoj košarci.

- Napredova sam i to mi je bitno. Dok sam na parketu, bitno mi je da igra štima, a onda će doći i rezultat. Nije bitno oću li zabijat ili asistirat, bitno je da pomognem momčadi i da rezultat bude dobar.

U čemu si najviše napredovao?

- U razmišljanju i shvaćanju igre. Ali ima još puno posla, kao i na šutu, kontroli lopte, dodavanjima...

Što ti je trener Skelin najčešće savjetovao?

- On je perfekcionist i želi da sve bude idealno. Ukazivao mi je na probleme. Ni na šta konkretno, nego kolektivno. Teško nas je bilo skautirat jer imamo 6-7 igrača koji se mogu razigrat. Protivnik ne zna odakle mu priti opasnost. I skoro svi možete zabiti tricu.

- Čak i Jukić pokušava, haha!

Ostaješ li u Splitu, to mnoge navijače zanima?

- Nadan se. Iman još godinu dana ugovora. Uz ovakvu atmosferu u klubu i gradu, a još ako bi se poklopila Liga prvaka, to bi bilo fantastično. To bi baš tija doživit. Time bi dobili puno više težih utakmica nego ove sezone. ABA liga je po svemu sudeći otpala, dakle Liga prvaka ostaje jedina prilika za iskorak. Zamislite „zvučnu" skupinu s Bešiktašom, Juventusom, Monacom, AEK-om...

Sve su to klubovi koji su ove sezone igrali u tom natjecanju.

- Haha, to ka da je nogometno natjecanje. Igra je i Partizan i neki klubovi iz ABA lige. Sad je sve na Gradu Splitu. Ovo bi možda bila i lipša priča od ABA lige, šira od Balkana. Dugo nismo bili u Europi, još od generacije Ukića, Rančića i Kedže.

Ima li zainteresiranih klubova za tebe, raspitivanja?

- Uvik ima, ali ne bi konkretnije o tome. Ka šta sam reka, imam godinu dana ugovora, sve ćemo još vidit.

Koja ti je najljepša uspomena ove sezone? -

Ne mogu izdvojit samo jednu, već razdoblje od tih pet utakmica kad smo fenomenalno igrali (op.a. Cibona, Jolly, Cedevita, Šibenik, Zadar).

A najtužnija?

- Najtužnija... Hm... Vidite koliko dugo razmišljam, to dovoljno govori kako je sezona bila dobra! Teško mi je izdvojit neku. Neka bude... ...poraz od Zadra u Kupu na Baldekinu (64:80, a prva četvrtina bila je 4:28)? - Eto, neka bude ta. Tad smo stvarno odigrali loše. Par dana prije toga igrali smo s njima na Gripama i očekivali smo bolju partiju. Ali bili smo klapa u svakoj pobjedi i porazu. Mladi i stari su se spojili. Zato smo priko svega prolazili bez euforije i depresije. 

Ttvoja najbolja partija?

- Najdraža mi je protiv Zadra u Višnjiku jer smo kolo prije toga od Šibenika izgubili 20 razlike. Tad san baš dobro odigra, a još smo i dobili. Drage su mi i pobjede protiv Cedevite i Šibenika doma. Ono ludilo protiv Šibenika pamtit ću do kraja života. Šta je Širko pogodija, to je nemoguće...

Osjetiš li euforiju navijača, prepoznaju li te na ulici?

- Osjeti se to. Lipo je da ljudi prate, ali najlipše mi je kad pohvala stigne od nekog bližnjeg s kojim se svakodnevno družim i koji me stalno bodri. Možemo mi još i bolje, pogotovo s Ligom prvaka ako bi se dogodila.

Što očekuješ od sebe i kluba u novoj sezoni?

- Ovisi šta ćemo igrat. Želin korak više, to je sigurno.

Ovisi li onda o Ligi prvaka tvoj ostanak u klubu?

- Ovisi svima, ne samo meni. Ako bilo ko ode, to bi moglo utjecat na kemiju koju smo stvorili. Ako budemo igrali Ligu prvaka, to su dvi ili tri utakmice tjedno, pa ćemo tribat proširit kadar. Međutim, s tim natjecanjem rasli bi kao igrači te bi na kraju sezone osjetili benefit tog iskustva u domaćem prvenstvu.

Set osobnih

Kako se pripremaš na dan utakmice??

– Ako je domaća utakmica ili ako iman vrimena, ujutro nakon sastanka oden na kavu. To je obavezno. Kava je spas! Nakon toga odmaran, a prije utakmice odradin zagrijavanje sa strane i još malo šutiranja.

Praznovjerje?

– Na zagrijavanju uzmen svoju žutu majicu i stavin je pod gaće, ali samo zadnji dio. Eto, to je jedino. Ali sad san je poklonija prijatelju pa moran nać novu!

Euroliga ili NBA?

– Euroliga. Igra se kolektivnije. Najviše volin gledat CSKA zbog Teodosića i De Coloa te Olympiakos zbog Spanoulisa. Imaju milijun trikova. Za Teodosića se uvik iznenadin kako nađe novo rješenje, pogotovo na toj razini di svak svakog zna.

Pratiš li druge sportove?

– Nogomet, odbojku, a najviše tenis koji ponekad rado zaigran.

U svlačionici

Tko ti je cimer?

– Dijan. Najbolji cimer ikad! Super je igrač i čovik. S njin nikad nije dosadno, uvik je neka zezancija. Izvan terena i na terenu uvik daje savjete.

Najveća spavalica?

– Subotić. Taj u busu spava 90 posto vrimena. Dođe u hotel, pojede i onda opet ode u krevet. I bude najspremniji za utakmicu!

Najveći šaljivdžija?

– Kedžo i Rančić. Kaštelanska veza. Međusobno se podbadaju, i to nisko! Pa se onda drugi ubace, Širko isto. 

Tko najmanje priča?

– Najev. 

Tko najviše vremena provodi ispred ogledala?

– Kala (op.a. Mate Kalajžić) i Rančić. Oni vole te gelove stavljat.

Tko najviše jede?

– Jukić i Najev.

Tko najbolje pjeva?

– Širko. On će znat zašto!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => košarka je život [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-06-06 23:03:34 [created_by] => 3223 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-06-07 13:23:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-06-07 11:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10367 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 278 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz košarke. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, košarka [secure] => 0 [page_title] => Košarka [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran9-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran13-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran1-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran2-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran3-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran4-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran5-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran6-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran7-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran8-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran10-010617.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/06\/06\/filipovic_goran12-010617.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["filipovic_goran9-010617.JPG","filipovic_goran13-010617.JPG","filipovic_goran1-010617.JPG","filipovic_goran2-010617.JPG","filipovic_goran3-010617.JPG","filipovic_goran4-010617.JPG","filipovic_goran5-010617.JPG","filipovic_goran6-010617.JPG","filipovic_goran7-010617.JPG","filipovic_goran8-010617.JPG","filipovic_goran10-010617.JPG","filipovic_goran12-010617.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x822"},{"size0":"1280x795"},{"size0":"1280x792"},{"size0":"1191x840"},{"size0":"1038x840"},{"size0":"706x840"},{"size0":"1095x840"},{"size0":"1143x840"},{"size0":"984x840"},{"size0":"1280x812"},{"size0":"576x840"},{"size0":"548x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 278 [name] => Košarka [alias] => kosarka [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15517651 Threads: 3 Questions: 3205621665 Slow queries: 7223017 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236079870 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/kosarka ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/kosarka/dite-s-gripa-liga-prvaka-ce-nas-dici-na-novu-razinu-a-reprezentaciji-ne-treba-americki-play-490314 [printLink] => /sport/kosarka/dite-s-gripa-liga-prvaka-ce-nas-dici-na-novu-razinu-a-reprezentaciji-ne-treba-americki-play-490314?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265667 [name] => Goran Filipović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-filipovic [link] => /tag/goran-filipovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => košarka je život [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dite s Gripa: Liga prvaka će nas dići na novu razinu, a reprezentaciji ne treba američki play [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3223 [name] => Vedran Babić [username] => vedran-babi [email] => vedran-babi@sd.hr [password] => $2y$10$gFbywjW2kBysaKj6dCiTgud8qVNSXexNmeoIhU6PTYn6haGvfmFjy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vedran-babic-3223 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1741 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ccae21fa2683b134c7ba8f9a8076c822?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran9-010617.JPG [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => filipovic_goran9-010617.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran9-010617.JPG [title] => filipovic_goran9-010617.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran13-010617.JPG [title] => filipovic_goran13-010617.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran1-010617.JPG [title] => filipovic_goran1-010617.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran2-010617.JPG [title] => filipovic_goran2-010617.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran3-010617.JPG [title] => filipovic_goran3-010617.JPG ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran4-010617.JPG [title] => filipovic_goran4-010617.JPG ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran5-010617.JPG [title] => filipovic_goran5-010617.JPG ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran6-010617.JPG [title] => filipovic_goran6-010617.JPG ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran7-010617.JPG [title] => filipovic_goran7-010617.JPG ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran8-010617.JPG [title] => filipovic_goran8-010617.JPG ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran10-010617.JPG [title] => filipovic_goran10-010617.JPG ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/06/filipovic_goran12-010617.JPG [title] => filipovic_goran12-010617.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Košarkaš Splita u reprezentaciji Hrvatske. Sve do nedavno ta rečenica možda je zvučala više kao ružna šala ili provokacija. Jer, prethodnih godina zaista se rijetko događalo da je neki igrač dohvatio kockasti dres dok je igrao za Split. I da je pritom domaći igrač.

Splitovih igrača koji su reprezentaciju iskusili nakon odlaska u inozemstvo, dakako, puno je više. Iako se ovdje ne radi o A reprezentaciji, već o svojevrsnoj selekciji A1 lige koja je pozvana na turnir u Kinu (19. - 23. srpnja 2017.), svakako je osvježenje što su iz Splita pozvana čak dvojica igrača. Goran Filipović i Henrik Širko.

Obojica zaslužuju pljesak, ali u ovom tekstu glavni je junak Filipović (20). Dijete Gripa. Doslovno. Živi i odrastao je baš u tom kvartu, svega par stotina metara od dvorane, a na košarkaškom terenu poviše kultnog restorana Duje (koji se naslanja na Splitovu dvoranu) odigrao je „milijun" partija basketa s ekipom.

Nakon sjajne klupske sezone sa Splitom nije imao puno vremena za odmor. Iako, priznaje nam, i ne voli previše vremena provesti bez lopte. Jer košarka je život. A valja se i spremati za put u Kinu.

- To će mi bit novo iskustvo i drago mi šta ću moć igrat s momcima iz drugih zemalja koji su nivo više od mene. Ovo je svakako korak prema A reprezentaciji - kaže nam u uvodu Goran.

Jesi li očekivao poziv?

- Nisan baš razmišlja o tome, iako se uvik potajno nadaš pozivu. Samo san vodija računa o sebi i kako bit šta bolji.

Tko ti je prvi javio da si pozvan?

- Nešto san vrtija po mobitelu kad san na stranici HKS-a vidija popis izbornika Petrovića za Kinu. I onda na trećen mistu vidin svoje ime! Obuzela me srića, šok. No bija san svjestan da me do tu dovea samo kontinuitet rada i da bez nastavka tog istog rada neće bit ništa - čvrsto je na zemlji Goran.

Ništa ga ne izbacuje iz takta. Za jednog dvadesetogodišnjaka vrlo zrelo gleda na stvari. Za razliku od njega, koji je poziv primio relativno mirno, u njegovu domu - euforija.

- Roditelji su bili ponosni i sritni, izgrlili su me, izljubili... I meni je ova priča oko reprezentacije nevjerojatna, a njima još i više. Oni su to možda doživili s još više uzbuđenja.

Što za tebe znači reprezentacija?

- Ponos. Kad obučeš taj dres, moraš dat sve od sebe. Ako si zdrav, taj poziv ne smiš odbit. Za to se boriš, moraš bit ponosan i sritan šta možeš predstavljat sebe, svoj rad i zemlju na najbolji način.

Vjeruješ li da se možeš izboriti za mjesto u A reprezentaciji na Eurobasketu u rujnu ove godine?

- Svi igrači koji idu u Kinu se nadaju. To je normalno. Ali ne trebamo mislit o tome već dat sve od sebe.

A misliš li da za tebe ima mjesta na Eurobasketu?

- Mislim da san na granici, tu negdi. Ni sam nisan siguran jer nikad nisan igra na toj razini, puno većoj od A1 lige. Budem li radija kao do sada i bija uporan, mogu dogurat do A selekcije. Jednog dana. Možda to ne bude sad, nego kasnije. Vidit ćemo.

Puno se govori o problemu playmakera u našoj reprezentaciji, zbog čega smo znali pozivati upomoć i Amerikance - smatraš li da taj problem uopće postoji?

- Ne preferiram dovođenje Amerikanaca. To je samo moje mišljenje - izravan je Filipović.

Evo pojašnjenja:

- Trebaš bit ponosan na igrače koje imaš. To je ta posebna draž. Navijačima se lakše poistovjetit s reprezentacijom i mislim da će ih više podržat. Vidili smo da se prošle godine u Riju na Olimpijskim igrama stvorija sustav i kemija, znalo se ko je vođa i zato je rezultat bija dobar.

Dio te kemije mogao bi postati i Filipović ako se uspije nametnuti za jedno od tri mjesta koja bi trebala voditi na Eurobasket. A sve je to posljedica njegove odlične sezone u Splitu, u kojem je s prosjekom od 12 koševa i 5 asistencija po susretu bio jedan od njegovih najistaknutijih igrača. Zajedno sa suigračima kreirao je „totalno žutilo" i nadmašio očekivanja svih navijača. Pa i samih igrača.

- Ne sićan se kad je Split ima tako mali broj poraza u prvom dijelu sezone (op.a. pet). Imali smo 3-4 „booma" kad smo napunili Gripe, pa onda oni nezaboravni trenuci protiv Cedevite kad su letjele majice, kad su ljudima visile noge s tribina...

Za mene ka mladog igrača to je iskustvo bilo fenomenalno. Ponosan sam na ljude koji su ove sezone bili dio kluba. Veliki je to iskorak u odnosu na prošlu sezonu kada ste u gostima bili puno slabiji, a ove sezone niste imali ni jedan pravi kiks protiv papirnato slabijeg suparnika...

- Svi su nas tili „skinit", ali se nismo dali. To je napredak. Lani smo na startu dobili Cibonu, no nismo ušli u doigravanje. Ove godine napravili smo korak više. Jolly i Zadar ispali su već u četvrtfinalu, tako da nama poraz od Cedevite u polufinalu ne ostavlja gorak okus u ustima. U početku smo mi lovili druge a onda smo mi postali lovina.

- Tu smo pokazali mentalnu snagu. U seriji pet uzastopnih derbija na Gripama svi su očekivali više naših poraza, a mi smo izgubili samo od Zadra u zadnjem derbiju.

Jesi li kod suparnika primijetio da vas drugačije doživljavaju kad ste bili lideri?

- Jesam. Bili su agresivniji, pogotovo kad smo igrali u gostima. Očekivali su našu ranjivost i pad, ali pokazali smo čvrstu glavu. Svi žele skinit lidera, ka i mi kad smo Cedevitu skinili. Iako ona tada nije bila vodeća, tako smo je doživljavali. Nema dileme da je Goranu ova sezona bila najbolja u seniorskoj košarci.

- Napredova sam i to mi je bitno. Dok sam na parketu, bitno mi je da igra štima, a onda će doći i rezultat. Nije bitno oću li zabijat ili asistirat, bitno je da pomognem momčadi i da rezultat bude dobar.

U čemu si najviše napredovao?

- U razmišljanju i shvaćanju igre. Ali ima još puno posla, kao i na šutu, kontroli lopte, dodavanjima...

Što ti je trener Skelin najčešće savjetovao?

- On je perfekcionist i želi da sve bude idealno. Ukazivao mi je na probleme. Ni na šta konkretno, nego kolektivno. Teško nas je bilo skautirat jer imamo 6-7 igrača koji se mogu razigrat. Protivnik ne zna odakle mu priti opasnost. I skoro svi možete zabiti tricu.

- Čak i Jukić pokušava, haha!

Ostaješ li u Splitu, to mnoge navijače zanima?

- Nadan se. Iman još godinu dana ugovora. Uz ovakvu atmosferu u klubu i gradu, a još ako bi se poklopila Liga prvaka, to bi bilo fantastično. To bi baš tija doživit. Time bi dobili puno više težih utakmica nego ove sezone. ABA liga je po svemu sudeći otpala, dakle Liga prvaka ostaje jedina prilika za iskorak. Zamislite „zvučnu" skupinu s Bešiktašom, Juventusom, Monacom, AEK-om...

Sve su to klubovi koji su ove sezone igrali u tom natjecanju.

- Haha, to ka da je nogometno natjecanje. Igra je i Partizan i neki klubovi iz ABA lige. Sad je sve na Gradu Splitu. Ovo bi možda bila i lipša priča od ABA lige, šira od Balkana. Dugo nismo bili u Europi, još od generacije Ukića, Rančića i Kedže.

Ima li zainteresiranih klubova za tebe, raspitivanja?

- Uvik ima, ali ne bi konkretnije o tome. Ka šta sam reka, imam godinu dana ugovora, sve ćemo još vidit.

Koja ti je najljepša uspomena ove sezone? -

Ne mogu izdvojit samo jednu, već razdoblje od tih pet utakmica kad smo fenomenalno igrali (op.a. Cibona, Jolly, Cedevita, Šibenik, Zadar).

A najtužnija?

- Najtužnija... Hm... Vidite koliko dugo razmišljam, to dovoljno govori kako je sezona bila dobra! Teško mi je izdvojit neku. Neka bude... ...poraz od Zadra u Kupu na Baldekinu (64:80, a prva četvrtina bila je 4:28)? - Eto, neka bude ta. Tad smo stvarno odigrali loše. Par dana prije toga igrali smo s njima na Gripama i očekivali smo bolju partiju. Ali bili smo klapa u svakoj pobjedi i porazu. Mladi i stari su se spojili. Zato smo priko svega prolazili bez euforije i depresije. 

Ttvoja najbolja partija?

- Najdraža mi je protiv Zadra u Višnjiku jer smo kolo prije toga od Šibenika izgubili 20 razlike. Tad san baš dobro odigra, a još smo i dobili. Drage su mi i pobjede protiv Cedevite i Šibenika doma. Ono ludilo protiv Šibenika pamtit ću do kraja života. Šta je Širko pogodija, to je nemoguće...

Osjetiš li euforiju navijača, prepoznaju li te na ulici?

- Osjeti se to. Lipo je da ljudi prate, ali najlipše mi je kad pohvala stigne od nekog bližnjeg s kojim se svakodnevno družim i koji me stalno bodri. Možemo mi još i bolje, pogotovo s Ligom prvaka ako bi se dogodila.

Što očekuješ od sebe i kluba u novoj sezoni?

- Ovisi šta ćemo igrat. Želin korak više, to je sigurno.

Ovisi li onda o Ligi prvaka tvoj ostanak u klubu?

- Ovisi svima, ne samo meni. Ako bilo ko ode, to bi moglo utjecat na kemiju koju smo stvorili. Ako budemo igrali Ligu prvaka, to su dvi ili tri utakmice tjedno, pa ćemo tribat proširit kadar. Međutim, s tim natjecanjem rasli bi kao igrači te bi na kraju sezone osjetili benefit tog iskustva u domaćem prvenstvu.

Set osobnih

Kako se pripremaš na dan utakmice??

– Ako je domaća utakmica ili ako iman vrimena, ujutro nakon sastanka oden na kavu. To je obavezno. Kava je spas! Nakon toga odmaran, a prije utakmice odradin zagrijavanje sa strane i još malo šutiranja.

Praznovjerje?

– Na zagrijavanju uzmen svoju žutu majicu i stavin je pod gaće, ali samo zadnji dio. Eto, to je jedino. Ali sad san je poklonija prijatelju pa moran nać novu!

Euroliga ili NBA?

– Euroliga. Igra se kolektivnije. Najviše volin gledat CSKA zbog Teodosića i De Coloa te Olympiakos zbog Spanoulisa. Imaju milijun trikova. Za Teodosića se uvik iznenadin kako nađe novo rješenje, pogotovo na toj razini di svak svakog zna.

Pratiš li druge sportove?

– Nogomet, odbojku, a najviše tenis koji ponekad rado zaigran.

U svlačionici

Tko ti je cimer?

– Dijan. Najbolji cimer ikad! Super je igrač i čovik. S njin nikad nije dosadno, uvik je neka zezancija. Izvan terena i na terenu uvik daje savjete.

Najveća spavalica?

– Subotić. Taj u busu spava 90 posto vrimena. Dođe u hotel, pojede i onda opet ode u krevet. I bude najspremniji za utakmicu!

Najveći šaljivdžija?

– Kedžo i Rančić. Kaštelanska veza. Međusobno se podbadaju, i to nisko! Pa se onda drugi ubace, Širko isto. 

Tko najmanje priča?

– Najev. 

Tko najviše vremena provodi ispred ogledala?

– Kala (op.a. Mate Kalajžić) i Rančić. Oni vole te gelove stavljat.

Tko najviše jede?

– Jukić i Najev.

Tko najbolje pjeva?

– Širko. On će znat zašto!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
filipovic_goran9-010617.JPG filipovic_goran13-010617.JPG filipovic_goran1-010617.JPG filipovic_goran2-010617.JPG filipovic_goran3-010617.JPG filipovic_goran4-010617.JPG filipovic_goran5-010617.JPG filipovic_goran6-010617.JPG filipovic_goran7-010617.JPG filipovic_goran8-010617.JPG filipovic_goran10-010617.JPG filipovic_goran12-010617.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/kosarka/dite-s-gripa-liga-prvaka-ce-nas-dici-na-novu-razinu-a-reprezentaciji-ne-treba-americki-play-490314 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c2e449dee985dcbfe36b0c15b8c8c405070a5956 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dite+s+Gripa%3A+Liga+prvaka+%C4%87e+nas+di%C4%87i+na+novu+razinu%2C+a+reprezentaciji+ne+treba+ameri%C4%8Dki+play&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Fdite-s-gripa-liga-prvaka-ce-nas-dici-na-novu-razinu-a-reprezentaciji-ne-treba-americki-play-490314 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Fdite-s-gripa-liga-prvaka-ce-nas-dici-na-novu-razinu-a-reprezentaciji-ne-treba-americki-play-490314 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => košarka je život [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Košarkakošarka je život

Dite s Gripa: Liga prvaka će nas dići na novu razinu, a reprezentaciji ne treba američki play

7. lipnja 2017. - 13:00
filipovic_goran9-010617.JPG

Košarkaš Splita u reprezentaciji Hrvatske. Sve do nedavno ta rečenica možda je zvučala više kao ružna šala ili provokacija. Jer, prethodnih godina zaista se rijetko događalo da je neki igrač dohvatio kockasti dres dok je igrao za Split. I da je pritom domaći igrač.

Splitovih igrača koji su reprezentaciju iskusili nakon odlaska u inozemstvo, dakako, puno je više. Iako se ovdje ne radi o A reprezentaciji, već o svojevrsnoj selekciji A1 lige koja je pozvana na turnir u Kinu (19. - 23. srpnja 2017.), svakako je osvježenje što su iz Splita pozvana čak dvojica igrača. Goran Filipović i Henrik Širko.

Obojica zaslužuju pljesak, ali u ovom tekstu glavni je junak Filipović (20). Dijete Gripa. Doslovno. Živi i odrastao je baš u tom kvartu, svega par stotina metara od dvorane, a ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 01:38