stdClass Object ( [id] => 128762 [title] => Zdravko Reić: Paštroč od izbora uprave Hajduka [alias] => zdravko-reic-pastroc-od-izbora-uprave-hajduka [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Karte su otkrivene, kandidati za tri člana uprave su poznati, poneki od njih bolje, neki slabije predstavljeni sportskoj i društvenoj javnosti. Međutim, nepoznanica je kako će se Povjerenstvo za izbor snaći u tom paštroču (mišancija svega i svačega), možda je bolje kazati kako će se izvući iz tog neugodnog kolopleta

Malo-pomalo svima je jasno da se događa neugoda, u prvom redu za Hajduka, ali i za većinskog vlasnika u liku gradonačelnika Željka Keruma. Moguće je da baš svi nisu shvatili kako su se natječajem uvalili u kašetu brokav. S jedne strane, bit će ružno da se natječaj proglasi neuspješnim.

Najprije je dan jedan rok, onda je natječaj produljen, pa kad bi sad Povjerenstvo konstatiralo da nisu u stanju predložiti meritorne osobe, ispast će da je sve bila namještaljka.

Jer, mnogi su unaprijed pretpostavljali da je izbor formalan, da je dogovoren, kako se to kod nas uobičajeno radi. A to je da vladajuća partija – u bivšoj državi Savez komunista, u našoj ona stranka koja je na vlasti – bira rukovodstvo po svojem guštu, po pripadnosti bilo stranačkoj ili klanovskoj.

Tako se s lakoćom dalo zaključiti da su dva od tri mjesta u zamišljenoj novoj upravi Hajduka rezervirana za tandem već utemeljenih u Poljudu, za predsjednika Nadzornog odbora Petroslava Sapunara i ad hoc određenog predsjednika Josipa Grbića.

No, oni su odustali, povukli kandidature, i to između dvaju sastanaka Povjerenstva. Sapunar i Grbić dali su objašnjenja za svoje poteze, prvi je odustajanje tumačio svojom prezauzetošću (privatna firma sa cca 200 uposlenih, brojna politička zaduženja), drugi je izliku pronašao u zdravstvenom stanju. 

Obojica imaju vrijedne skuže, ali se onda postavlja logično pitanje zar toga nisu bili ranije svjesni, u trenutku kad su podnosili molbe? Naime, u njihovu statusu nije došlo do promjena preko noći, u aktualnom stanju oni su već mjesecima. Logika je da su se povukli pod pritiskom, bilo da je gradonačelnik Kerum shvatio kako Sapunar i Grbić možda neće proći rešeto natječaja, bilo da su upozoreni – tako su objavile novine, makar pod standardnom formulom “saznaje se” – od strane peteročlanog Povjerenstva kako su njihove kandidature doslovno nepoželjne.

Mnogima iz aktualnog sastava rukovodstva Hajduka ili njihovim ljudima nije dobro palo isticanje, možda i favoriziranje pojedinih kandidata. No, nitko ne može zabraniti novinarima, ali i bilo kome drugome da u svojim analizama izdvoje pojedince.

I što je najbitnije, takva javna lobiranja nikako nisu obvezujuća za Povjerenstvo i za njihovu odluku o prijedlogu za novo tročlano rukovodstvo. Od početka nas je bilo podosta koji smo najavljivali i tumačili kako je pokušaj da se natječajem dođe do najboljeg izbora tročlane uprave u najblažu ruku nezgrapan.

Osnovno je da Skupština imenuje Nadzorni odbor, koji sa svoje strane bira upravu. No, tu su dva elementa: prvi, tri člana Nadzora su se povukla, ima naznaka da još neki žele odstupiti, što zapravo znači da se taj najvažniji organ kluba mora dopuniti ili rekonstruirati, a drugo, upitno je dokle će trajati i taj Nadzorni odbor…

Nadalje, kod izbora uprave, po mišljenju mnogih, trebalo je jednom, to jest predsjedniku dati mandat da on odredi svoju momčad, odnosno dvojac s kojim će surađivati. Ovako, svi koji su se ponudili u prvom redu računaju na ulogu predsjednika, ali bi se vjerojatno zadovoljili i mjestom člana uprave. Sad zamislite realnu situaciju da će se dogoditi nadmetanja, neka neslaganja…

Kad se i površno pregleda struktura kandidata, čovjek se zapita odakle pojedincima hrabrost, točnije na kojoj razini je njihova odgovornost kad vjeruju da su pozvani za lidersko mjesto u klubu kao što je Hajduk. Posebno mi idu na nerve oni koji u svojim istupima, ovo se ne odnosi na pojedince iz trenerske struke, koji tumače kako bi “bijeli” trebali igrati, ono borbenije, brže, povezanije itd.

Takvima bih se odmah zahvalio. Kao i onima koji se diče, koji kao svoju komparativnu prednost ističu da su radili kao predsjednici ili članovi uprave u vrijednim, ali ipak minornim nižerazrednim klubovima. Jednom mi je Sapunar, inače ugodan čovjek, nastojao objasniti da je on “trideset i više godina u sportu”. Pa kao on te odnose zna, odnosno zna kako bi trebalo raditi, kao ima iskustva.

Jest, hvalevrijedan je njegov angažman u Solinu, ali ipak u slučaju Hajduka to je zanemarivo, to što je on bio košarkaš, funkcionar Košarkaškog kluba “Solin” ili neke druge uprave. Naime, za vođenje Hajduka mnogo je bitnije njegovo iskustvo u upravljanju firmom i s oko 200 uposlenih. Posvetio sam se tim izborima, jer je u ovom trenutku za Hajduka najvažnije stabilizirati vodstvo kluba. Ponovit ću po ne znam koji put aksiom postavljen od Ante Mladinića, trenerskog barda: 

- Do krize rezultata može doći, ali se u klubu ne smije dogoditi kriza rukovođenja. A to se događa, bolje je kazati nastavlja se još od odlaska Mate Peroša, splitskog odvjetnika. Vidite, Peroš se svojevremeno potpuno predao poslu u Hajduku, radio je kao profesionalac od jutra do sutra. Može portparol Hajduka u svojim kolumnama pokušavati naslikati kako se na identičan način poslu s “bijelima” predao i Sapunar kad se zna da nije napustio svoju firmu i druge obveze, posebno onu predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, koja je prolazila kroz turbulentna razdoblja.

U biti, čovjek s toliko funkcija i obveza nesumnjivo neke mora zanemarivati, stavljati u drugi plan, kao što mu se dogodilo s poslovima na organizaciji programa stogodišnjice Hajduka. Onako pošteno, Peroš je sve podredio Hajduku i zato je dobivao menadžersku plaću od 55.000 kuna mjesečno, što je mnogima, pa i meni, osobno smetalo.

I to ne u odnosu na visinu plaće, već obzirom na činjenicu da je Peroševa plaća generirala i visoke dohotke njegovih pobočnika, u prvom redu direktora Fredija Fiorentinija. Tumačenje kako je tako odlučio, kako im je visoke dohotke odredio menadžerski ugovor potvrđen od Nadzornog odbora, kojemu je predsjednik bio Ivan Kuret, stoje samo s formalne strane, nikako ne i suštinske, kad se zna da je Hajduk u kroničnoj besparici.

S tog aspekta vrlo kritički se treba postaviti i u odnosu visokih angažmana pojedinih igrača, ali to se događalo i prije Peroševa mandata, još u vrijeme Branka Grgića.

No, bolja situacija s upravljanjem kluba bila je i s takvim faraonskim davanjima nego danas kad Sapunar kao predsjednik Nadzornog odbora, maksimalno angažiran u operativnim zadacima, radi volonterski za minimalnu naknadu od tisuću ili dvije kuna koliko dobivaju svi iz Nadzora.

Bivši kolega Nikica Vukašin u svojoj kolumni „Pogled s Poljuda“ na portalu Hajduka pita se, kao, koji je predsjednik Nadzornog odbora toliko radio kao Sapunar? Pa do sada je bio samo jedan prethodnik, i to Kuret, koji se istini za volju i nije mnogo bakćao s problemima Hajduka s obzirom na to da su mu primarne bile obveze gradonačelnika Splita.

U biti, u proteklom razdoblju otkako se Hajduk preoblikovao na putu prema privatizaciji baš u odnosu na aktivnost aktualnog Nadzornog odbora može se staviti zamjerka. Sapunar i društvo u prvo vrijeme su praktički sve prepustili Jošku Svaguši, koji je zbog autokratskog ponašanja na kraju smijenjen.

Jedna od zamjerki odnosila se na to da se „Svaguša slizao s novinarima“!

Ostalo je nejasno kome je to zasmetalo iz Nadzornog odbora ili vlasničke strukture, jer po svemu je takva zamjerka zapravo prozirna izlika. Vjerojatno su posrijedi bili neki drugi računi…

No, vratimo se izboru predsjednika. U slučaju novog prolongiranja odluke nužne su promjene u Nadzornom odboru, zatim davanje mandata pojedincu, garantiranje određenog roka mandataru. Bitni su i sportski rezultati, koji osiguravaju ugodniju klimu.

A u tome je presudna uloga trenera Gorana Vučevića. U onom prvom, njegovu startnom ciklusu ostavio je mnogo bolji dojam, dok je sad pokazao konfuzno lice, posebno u derbiju protiv Dinama. Vučević nema koristi od nekakvih testiranja i ispitivanja dometa prvotimaca, njemu potencijali moraju biti jasni. Pa nije on u Hajduka pao iznenada, vrijednost i sposobnost pojedinaca su evidentni.

Ono što manjka to su uigranost, standardnost, povezanost, što se ne može postići promjenama sastava, pa i modela igre. Uzmimo tog Ahmada Sharbinija, centarfora, pa i golgetera iz prošlosti. Taj tip igrača jednostavno ne trpi igru na kontru, na protunapad, jer on nema potrebnu brzinu, ali zato može biti upotrebljiv u igri na postavljenu obranu, naročito na splitskim utakmicama kad gosti provode bunkere.

Nadalje, u manevru, dakle u bitnom dijelu sastava, faktički u laboratorij igre, teško se može naprijed s igračima, kojima je jača strana destrukcija, jer je Hajduk u hrvatskim okvirima momčad za napad, za stvaranje prilika.

I tu ne pomažu apeli za strpljenje, narod navijački je strpljiv godinama, pa kad se ukazala prošla sezona u trenerskim izvedbama Edoarda Reje i Stanka Poklepovića, koja je hoćeš-nećeš razgalila duše pristaša Hajduka, onda je neophodno samo bolje…

ZDRAVKO REIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-04-01 15:08:20 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-04-01 15:17:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-04-01 15:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5467 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/03/26/spektar/TORCIDA-150809.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "426x550" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4732041 Threads: 5 Questions: 161727636 Slow queries: 70320 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4773029 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/zdravko-reic-pastroc-od-izbora-uprave-hajduka-128762 [printLink] => /sport/hajduk/zdravko-reic-pastroc-od-izbora-uprave-hajduka-128762?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232252 [name] => glavaubalunu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glavaubalunu [link] => /tag/glavaubalunu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdravko Reić: Paštroč od izbora uprave Hajduka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-20-55-24-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/26/spektar/TORCIDA-150809.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/26/spektar/TORCIDA-150809.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Karte su otkrivene, kandidati za tri člana uprave su poznati, poneki od njih bolje, neki slabije predstavljeni sportskoj i društvenoj javnosti. Međutim, nepoznanica je kako će se Povjerenstvo za izbor snaći u tom paštroču (mišancija svega i svačega), možda je bolje kazati kako će se izvući iz tog neugodnog kolopleta

Malo-pomalo svima je jasno da se događa neugoda, u prvom redu za Hajduka, ali i za većinskog vlasnika u liku gradonačelnika Željka Keruma. Moguće je da baš svi nisu shvatili kako su se natječajem uvalili u kašetu brokav. S jedne strane, bit će ružno da se natječaj proglasi neuspješnim.

Najprije je dan jedan rok, onda je natječaj produljen, pa kad bi sad Povjerenstvo konstatiralo da nisu u stanju predložiti meritorne osobe, ispast će da je sve bila namještaljka.

Jer, mnogi su unaprijed pretpostavljali da je izbor formalan, da je dogovoren, kako se to kod nas uobičajeno radi. A to je da vladajuća partija – u bivšoj državi Savez komunista, u našoj ona stranka koja je na vlasti – bira rukovodstvo po svojem guštu, po pripadnosti bilo stranačkoj ili klanovskoj.

Tako se s lakoćom dalo zaključiti da su dva od tri mjesta u zamišljenoj novoj upravi Hajduka rezervirana za tandem već utemeljenih u Poljudu, za predsjednika Nadzornog odbora Petroslava Sapunara i ad hoc određenog predsjednika Josipa Grbića.

No, oni su odustali, povukli kandidature, i to između dvaju sastanaka Povjerenstva. Sapunar i Grbić dali su objašnjenja za svoje poteze, prvi je odustajanje tumačio svojom prezauzetošću (privatna firma sa cca 200 uposlenih, brojna politička zaduženja), drugi je izliku pronašao u zdravstvenom stanju. 

Obojica imaju vrijedne skuže, ali se onda postavlja logično pitanje zar toga nisu bili ranije svjesni, u trenutku kad su podnosili molbe? Naime, u njihovu statusu nije došlo do promjena preko noći, u aktualnom stanju oni su već mjesecima. Logika je da su se povukli pod pritiskom, bilo da je gradonačelnik Kerum shvatio kako Sapunar i Grbić možda neće proći rešeto natječaja, bilo da su upozoreni – tako su objavile novine, makar pod standardnom formulom “saznaje se” – od strane peteročlanog Povjerenstva kako su njihove kandidature doslovno nepoželjne.

Mnogima iz aktualnog sastava rukovodstva Hajduka ili njihovim ljudima nije dobro palo isticanje, možda i favoriziranje pojedinih kandidata. No, nitko ne može zabraniti novinarima, ali i bilo kome drugome da u svojim analizama izdvoje pojedince.

I što je najbitnije, takva javna lobiranja nikako nisu obvezujuća za Povjerenstvo i za njihovu odluku o prijedlogu za novo tročlano rukovodstvo. Od početka nas je bilo podosta koji smo najavljivali i tumačili kako je pokušaj da se natječajem dođe do najboljeg izbora tročlane uprave u najblažu ruku nezgrapan.

Osnovno je da Skupština imenuje Nadzorni odbor, koji sa svoje strane bira upravu. No, tu su dva elementa: prvi, tri člana Nadzora su se povukla, ima naznaka da još neki žele odstupiti, što zapravo znači da se taj najvažniji organ kluba mora dopuniti ili rekonstruirati, a drugo, upitno je dokle će trajati i taj Nadzorni odbor…

Nadalje, kod izbora uprave, po mišljenju mnogih, trebalo je jednom, to jest predsjedniku dati mandat da on odredi svoju momčad, odnosno dvojac s kojim će surađivati. Ovako, svi koji su se ponudili u prvom redu računaju na ulogu predsjednika, ali bi se vjerojatno zadovoljili i mjestom člana uprave. Sad zamislite realnu situaciju da će se dogoditi nadmetanja, neka neslaganja…

Kad se i površno pregleda struktura kandidata, čovjek se zapita odakle pojedincima hrabrost, točnije na kojoj razini je njihova odgovornost kad vjeruju da su pozvani za lidersko mjesto u klubu kao što je Hajduk. Posebno mi idu na nerve oni koji u svojim istupima, ovo se ne odnosi na pojedince iz trenerske struke, koji tumače kako bi “bijeli” trebali igrati, ono borbenije, brže, povezanije itd.

Takvima bih se odmah zahvalio. Kao i onima koji se diče, koji kao svoju komparativnu prednost ističu da su radili kao predsjednici ili članovi uprave u vrijednim, ali ipak minornim nižerazrednim klubovima. Jednom mi je Sapunar, inače ugodan čovjek, nastojao objasniti da je on “trideset i više godina u sportu”. Pa kao on te odnose zna, odnosno zna kako bi trebalo raditi, kao ima iskustva.

Jest, hvalevrijedan je njegov angažman u Solinu, ali ipak u slučaju Hajduka to je zanemarivo, to što je on bio košarkaš, funkcionar Košarkaškog kluba “Solin” ili neke druge uprave. Naime, za vođenje Hajduka mnogo je bitnije njegovo iskustvo u upravljanju firmom i s oko 200 uposlenih. Posvetio sam se tim izborima, jer je u ovom trenutku za Hajduka najvažnije stabilizirati vodstvo kluba. Ponovit ću po ne znam koji put aksiom postavljen od Ante Mladinića, trenerskog barda: 

- Do krize rezultata može doći, ali se u klubu ne smije dogoditi kriza rukovođenja. A to se događa, bolje je kazati nastavlja se još od odlaska Mate Peroša, splitskog odvjetnika. Vidite, Peroš se svojevremeno potpuno predao poslu u Hajduku, radio je kao profesionalac od jutra do sutra. Može portparol Hajduka u svojim kolumnama pokušavati naslikati kako se na identičan način poslu s “bijelima” predao i Sapunar kad se zna da nije napustio svoju firmu i druge obveze, posebno onu predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, koja je prolazila kroz turbulentna razdoblja.

U biti, čovjek s toliko funkcija i obveza nesumnjivo neke mora zanemarivati, stavljati u drugi plan, kao što mu se dogodilo s poslovima na organizaciji programa stogodišnjice Hajduka. Onako pošteno, Peroš je sve podredio Hajduku i zato je dobivao menadžersku plaću od 55.000 kuna mjesečno, što je mnogima, pa i meni, osobno smetalo.

I to ne u odnosu na visinu plaće, već obzirom na činjenicu da je Peroševa plaća generirala i visoke dohotke njegovih pobočnika, u prvom redu direktora Fredija Fiorentinija. Tumačenje kako je tako odlučio, kako im je visoke dohotke odredio menadžerski ugovor potvrđen od Nadzornog odbora, kojemu je predsjednik bio Ivan Kuret, stoje samo s formalne strane, nikako ne i suštinske, kad se zna da je Hajduk u kroničnoj besparici.

S tog aspekta vrlo kritički se treba postaviti i u odnosu visokih angažmana pojedinih igrača, ali to se događalo i prije Peroševa mandata, još u vrijeme Branka Grgića.

No, bolja situacija s upravljanjem kluba bila je i s takvim faraonskim davanjima nego danas kad Sapunar kao predsjednik Nadzornog odbora, maksimalno angažiran u operativnim zadacima, radi volonterski za minimalnu naknadu od tisuću ili dvije kuna koliko dobivaju svi iz Nadzora.

Bivši kolega Nikica Vukašin u svojoj kolumni „Pogled s Poljuda“ na portalu Hajduka pita se, kao, koji je predsjednik Nadzornog odbora toliko radio kao Sapunar? Pa do sada je bio samo jedan prethodnik, i to Kuret, koji se istini za volju i nije mnogo bakćao s problemima Hajduka s obzirom na to da su mu primarne bile obveze gradonačelnika Splita.

U biti, u proteklom razdoblju otkako se Hajduk preoblikovao na putu prema privatizaciji baš u odnosu na aktivnost aktualnog Nadzornog odbora može se staviti zamjerka. Sapunar i društvo u prvo vrijeme su praktički sve prepustili Jošku Svaguši, koji je zbog autokratskog ponašanja na kraju smijenjen.

Jedna od zamjerki odnosila se na to da se „Svaguša slizao s novinarima“!

Ostalo je nejasno kome je to zasmetalo iz Nadzornog odbora ili vlasničke strukture, jer po svemu je takva zamjerka zapravo prozirna izlika. Vjerojatno su posrijedi bili neki drugi računi…

No, vratimo se izboru predsjednika. U slučaju novog prolongiranja odluke nužne su promjene u Nadzornom odboru, zatim davanje mandata pojedincu, garantiranje određenog roka mandataru. Bitni su i sportski rezultati, koji osiguravaju ugodniju klimu.

A u tome je presudna uloga trenera Gorana Vučevića. U onom prvom, njegovu startnom ciklusu ostavio je mnogo bolji dojam, dok je sad pokazao konfuzno lice, posebno u derbiju protiv Dinama. Vučević nema koristi od nekakvih testiranja i ispitivanja dometa prvotimaca, njemu potencijali moraju biti jasni. Pa nije on u Hajduka pao iznenada, vrijednost i sposobnost pojedinaca su evidentni.

Ono što manjka to su uigranost, standardnost, povezanost, što se ne može postići promjenama sastava, pa i modela igre. Uzmimo tog Ahmada Sharbinija, centarfora, pa i golgetera iz prošlosti. Taj tip igrača jednostavno ne trpi igru na kontru, na protunapad, jer on nema potrebnu brzinu, ali zato može biti upotrebljiv u igri na postavljenu obranu, naročito na splitskim utakmicama kad gosti provode bunkere.

Nadalje, u manevru, dakle u bitnom dijelu sastava, faktički u laboratorij igre, teško se može naprijed s igračima, kojima je jača strana destrukcija, jer je Hajduk u hrvatskim okvirima momčad za napad, za stvaranje prilika.

I tu ne pomažu apeli za strpljenje, narod navijački je strpljiv godinama, pa kad se ukazala prošla sezona u trenerskim izvedbama Edoarda Reje i Stanka Poklepovića, koja je hoćeš-nećeš razgalila duše pristaša Hajduka, onda je neophodno samo bolje…

ZDRAVKO REIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/zdravko-reic-pastroc-od-izbora-uprave-hajduka-128762 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c66a6a359b8ce40811282294c865d2229a883c33 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdravko+Rei%C4%87%3A+Pa%C5%A1tro%C4%8D+od+izbora+uprave+Hajduka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzdravko-reic-pastroc-od-izbora-uprave-hajduka-128762 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzdravko-reic-pastroc-od-izbora-uprave-hajduka-128762 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Zdravko Reić: Paštroč od izbora uprave Hajduka

Piše PSD.
1. travnja 2011. - 17:19

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:55