StoryEditorOCM
HajdukIma se, ne može se

‘Utakmica koja nikog ne zanima‘ ima posebnu priču, pogledajte koliko su plaće igrača Hajduka veće od onih iz Rudeša

Piše Frane Vulas
27. travnja 2024. - 10:04

Hajduk u 32. kolu SuperSport HNL-a na svom travnjaku dočekuje Rudeš (subota, 19.10 sati), ali čak i nakon imenovanja novog predsjednika Uprave ‘bijelih‘ Ivana Bilića interes za ovu utakmicu je ukupno za Hajdukove pojmove mizeran. Nije stvar samo u tome što u grad pod Marjanom stiže uvjerljivo posljednji Rudeš ili o tome što se sezona ‘bijelih‘ raspala. Utakmica generalno nema gotovo nikakav rezultatski značaj.

Hajduk je već odavno ispao iz utrke za naslovom prvaka, a od pretprošlog kola Zagrepčani su već i matematički ispali. Uz sve to zbog kazne Hajduku igra se bez publike (posljednja druga utakmica kazne), Hajduk igre bez doslovno pola momčadi zbog velikih problema s ozljedama... Teško može biti gore. No, opet jedna stvar čini ovu utakmicu intrigantnom. Financijska pozadina ovog okršaja. Neovisno o iznimno lošim rezultatima sastava iz Zagreba, nevjerojatno je da ovaj Hajduk koji je debelo podbacio u drugom dijelu sezone na plaće igrača troši čak 21 put više od Rudeša, momčadi koja se natječe u istom rangu natjecanja.   

Prema financijskom izvještaju za 2023. godinu troškovi primanja igrača Rudeša iznosili su 571.083 eura. Za usporedbu Hajduk je lani na plaće igrača potrošio gotovo 12 milijuna eura, točnije prema javno objavljenom financijskom izvješću 11.995.803 eura. Da to zaokružimo, oko 21 put više novca na plaće igrača potrošio je Rudeš nego Hajduk. Čak i u slučaju kada Hajduk simboličnih jedan euro plaće daje Ivanu Perišiću odnosno Nikoli Kaliniću. Da je Hajduk njih platio po nekakvoj tarifi koja je iole blizu njihovih tržišnih vrijednosti, približio bi se Hajduk opasno iznosima koje na plaće igrača troši najveći rival Dinamo. Rekorder s najvećim budžetom za plaće igrača u ligi je Dinamo koji je u tu svrhu u 2023. godini izdvojio 20.948.038 eura. Klub iz Maksimira na plaće igrača troši 36 puta više od Rudeša.

Brojke Rudeša ipak treba uzeti s određenom rezervom. Naime, zagrebački klub prošle je godine izborio ulazak u elitni rang hrvatskog nogometa. Pola kalendarske 2023. godine bio je član SuperSport Prve NL. Stoga su i troškovi za plaće igračkog kadra Zagrepčana bili manji nego da je klub cijelo vrijeme bio u SuperSport HNL-u. No, neovisno o tome ovakav nesrazmjer je nevjerojatan.

image

Aleksandar Trajkovski

Ante Čizmić/Cropix
image

Ivan Perišić
 

Ante Čizmić/Cropix
image

Rokas Pukštas

Božidar Vukičević/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 08:22