stdClass Object ( [id] => 110160 [title] => Torcida udara na Svagušu, Splitska banka ga brani [alias] => torcida-udara-na-svagusu-splitska-banka-ga-brani [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nakon što se spustio zastor na Kodeksom “začinjenu” Hajdukovu skupštinu, članovi Torcide utjelovljeni u male dioničare splitskog kluba zadovoljni su izlazili iz dvorane u kojoj su svojim dokumentom, za koji je ruku digao i dogradonačelnik Jure Šundov, predstavnik Grada-većinskog vlasnika kluba i bliski suradnik poteštata Željka Keruma, napravili podlogu za novi nastavak priče o osporavanju rada Joška Svaguše, predsjednika Hajduka.

Poznati poduzetnik ne ispunjava nijednu točku navijačkog Kodeksa, smatraju Torcidaši, koji su svoj stav argumentirali detaljnim navodima o djelovanju klupskog vodstva na čelu sa Svagušom.

Pošteniji Hajduk

Navijači će u skladu s vlastitim dokumentom nastaviti borbu za “bolji i pošteniji Hajduk”, a, kako neslužbeno doznajemo, idući korak prema tome trebala bi biti izrada i provedba nove sistematizacije dužnosti unutar kluba. Ne osporavajući im status manjinskih (su)vlasnika kluba, kao i pravo svakog dioničara da potpuno sudjeluje u donošenja odluka vezanih za splitsku sportsku legendu, kritičari već relativiziraju zahtjeve najvatrenijih navijača smatrajući njihove planove miješanjem jedne udruge u rad i djelovanje kluba koji je s pridjevkom “š.d.d.” postao i - tvrtka.

Kako će se cjelokupna priča privesti kraju i hoće li Torcidaši uspjeti u svojim zahtjevima, pokazat će vrijeme, ali jedno je sigurno - prema Svaguši su odapeli strelice koje ga sumnjiče za brojne nečasne radnje u i oko kluba, te u devet točaka obrazlažu zbog čega po njihovu mišljenju ne zadovoljava svoj status na čelu kluba.
    
U Splitskoj banci smo potražili komentar na informacije kojima raspolaže Torcida kako je predsjednik Uprave Hajduka Joško Svaguša, u trenutku kada je klub ostao bez dotadašnjeg glavnog sponzora INA d.d., odbio ponudu Societe Generale Splitske banke d.d. da postane novi glavni pokrovitelj kluba uz godišnju naknadu od milijun eura. Odbio ih je, tvrdi Torcida. kako bi potpisao ugovor s trgovačkim lancem NTL-om u kojemu udjele ima gradonačelnik Splita Željko Kerum, a zahvaljujući kojem, navodi splitska navijačka skupina, Svaguša i sjedi u fotelji predsjednika kluba.

U Splitskoj banci su najprije izrazili čuđenje zbog upita i tvrdnji koje se iznijeli navijači, te su nam poslali pismeni odgovor uz demanti:
-  Činjenica je kako je Splitska banka već sponzor Hajduka i to od sredine 2008.godine kada je potpisan višegodišnji ugovor koji je na snazi još preko 3 godine. Planiramo i nove zajedničke projekte s Hajdukom o čemu ćemo pravodobno obavijestiti javnost. Ujedno izražavamo zadovoljstvo postojećim ugovorom, kao i suradnjom s predsjednikom Kluba, gospodinom Svagušom. Ovim putem šaljemo iskrene čestitke za borbenu igru i na plasmanu u Europu – stoji u odgovoru kojeg potpisuje Silvija Bareša, direktorica Ureda uprave i komunikacija.  

Hajduk je krajem lipnja ove godine ostao bez generalnog sponzora INA-e, a naftna kompanija nakon isteka četverogodišnjeg ugovora nije produžila sponzorstvo. Time je Hajduk ostao bez njihovih 7 milijuna kuna godišnje, a nakon što je Agrokor bio generalni sponzor od 2002. do 2006., krenulo se u potragu za novim privrednim gigantom kako bi se pokrpale proračunske rupe.

Ubrzo se javno oglašava Klub navijača Torcide s tvrdnjama da je Svaguša odbio ponudu Societe Generale Splitske banke da postane novi glavni pokrovitelj kluba. Joško Svaguša potom s Narodnim trgovačkim lancem d.o.o. sa sjedištem u Sesvetama ugovara za 300.000 kuna logo NTL na Bijelom dresu za utakmicu protiv Dinama iz Bukurešta.

Kerumov NTL

Ujedno je najavljeno sklapanje godišnjeg ugovora o glavnom pokroviteljstvu kluba sa NTL-om u vrijednosti 5 milijuna kuna.  Kako poslovne udjele u NTL-u imaju i neki veći dioničari kluba kao što su KERUM d.o.o. Split Željka Keruma, TOMMY d.o.o. Split Tomislava Mamića i STUDENAC d.o.o. Omiš Josipa Milavića, Torcida drži da je sukob interesa očit. U NTL-u, mogućem idućem glavnom pokrovitelju Hajduka nam nisu bili u mogućnosti još odgovoriti da li je na pomolu sklapanje sponzorskog ugovora.

I Bobis opovrgava

Poentirajući kako su Svaguši privatni interesi pred klupskim, navode tako i da Hajduk ne pokreće ovrhu za prisilnu naplatu od Svagušinog Bobis d.o.o. Stobreč, koji prema Godišnjem financijskom izvješću FINE za 2009. godinu zaključno sa  krajem prošle godine duguje Hajduku iznos od 144.767 kn.

U Bobisu nam pak opovrgavaju te navode, ističuči da Svaguša nema privatnih interesa te da je proteklih 6 godina velikodušno pomagao Hajduk:
- Bobis d.o.o. te Market Svaguša koje su u vlasništvu gosp. Joška Svaguše, posluje s HNK Hajduk već 6 godina te je u tom periodu realizirano 1.189.477,05 kuna. Navedene obveze uredno su podmirivane te je trenutni saldo duga 48.510 kuna, koji će biti podmirene u najkraćem roku. – odgovoreno nam je.

Ostali smo pak i bez konkretnog pojašnjenja zbog čega je naftna kompanija INA d.d. odustala od daljnjeg sponzoriranja Hajduka. Iz Sektora korporativnih komunikacija tek poručuju: Sponzorskih ugovora su tajna.


ANDREA KUZMIĆ
GORDAN ZUBČIĆ


SVAGUŠA ŠUTI

Ne mogu se očitovati, usred posla sam, u velikoj gužvi. U ovom trenutku zaista nemam vremena, rekao nam je Svaguša, inače ulovljen u “nezgodnom trenutku”.

F.V.

TVRDNJE TORCIDE

Joško Svaguša je iznos od pet milijuna eura koje je Hajduk zaradio na transferu Nikole Kalinića oročio kod Zagrebačke banke iako je Splitska banka, dugogodišnji sponzor Hajduka i službeni partner u preoblikovanju kluba u dioničko društvo. Svagušino postupanje kojim je oštetio sponzora kluba postaje jasnije kada se zna da su on i Željko Kerum putem svojih privatnih tvrtki korisnici usluga Zagrebačke banke.

Nadalje, navijači i dioničari kluba ostali su zatečeni spoznajom da je Svaguša, u trenutku kada je klub ostao bez dotadašnjeg glavnog sponzora Ine, odbio ponudu Splitske banke da postane novi glavni pokrovitelj kluba uz godišnju naknadu od milijun eura. Umjesto dugoročne suradnje, ugovara jednokratno sponzorstvo s NTL-om u kojem poslovne udjele imaju i neki veći dioničari kluba kao što su Željko Kerum, Tomislav Mamić i Josip Milavić.

Uz navedene odluke koje su donesene u očitom sukobu interesa, posebno je zanimljiva i afera oko izbora logotipa za proslavu 100-godišnjice Hajduka. Svaguša je potpuno zanemario odluku stručnjaka koje je sam imenovao u ocjenjivački sud i autokratski donio odluku da se rad Petra Jerkovića koristi kao službeni logotip proslave, a isti je autor osmislio kompletan vizualni identitet Svagušine privatne tvrtke.

Torcida skuplja Svagušin ‘crni dosje’

Kako bi pokazali da ne ispunjava ni šestu točku Torcidinog Kodeksa o moralnosti i zakonskom nekažnjavanju čelnika i djelatnika Hajduka, Torcida marljivo prikuplja Svagušin „dosje“, objavljuje ga i pita se koji je od njegovih slučajeva kršenja zakona digao veću buru nezadovoljstva u javnosti te više narušio ugled i dostojanstvo kluba. U ožujku 2006. g. je kao nogometni menadžer i zastupnik igrača Mate Selaka bio na obavijesnom razgovoru u policiji zbog još uvijek nerazjašnjenog pokušaja ubojstva Hajdukovog trenera Luke Bonačića. U listopadu 2007. g. se kroz medije pojavljuje kao „prvi hrvatski tajkun“ pravomoćno osuđen zbog „izrabljivanja radnika“, kažnjen novčano s 204.000 kuna.

Početkom studenog 2009. g. je osuđen zbog bespravne gradnje na Zvončacu i kažnjen sa 60.000 kuna, uz naredbu da građevinu ukloni o svome trošku.Krajem te godine, nakon utakmice Hajduka i Osijeka, u sitnim noćnim satima i pod vidnim utjecajem alkohola, Svaguša se sukobio s posjetiteljima splitskog kluba Tropic o čemu su mediji opsežno izvijestili objavljujući i fotografije događaja. U prosincu je bio dovođen u vezu sa Splićankom Dajanom Stojić, čiji su automobil pregledavali pirotehničari, otkrivši da pod automobilom nije bila eksplozivna naprava već GPS uređaj. Mlada žena je prethodno Svagušu prijavila za prijetnju i uništenje vrijednog mobitela. Početkom ove godine se saznalo da je Svaguša još 17.01.2008. od Josipa Grbića, sadašnjeg direktora Hajduka za pravne poslove i njegove tete, kupio više od 100 nekretnina u Rogoznici ukupne površine preko 300.000m2.

Dio kupljenih nekretnina ubrzo je prodao Frani Pašaliću, vlasniku Marine Frapa. poznatom po ranijim ulaganjima u transfere igrača Hajduka (Niku Kranjčara, Marija Maloču i druge). Ispostavilo se da su nekretnine bile u vlasništvu drugih osoba, a u tijeku je policijska istraga. U ožujku 2010. godine, Svaguša se dovezao do stadiona u Maksimiru na derbi Dinamo-Hajduk, u civilnom vozilu s plavim rotacijskim svjetlom, što je izričito zabranjeno Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KODEKS RAZDORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-09-01 20:52:44 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-09-02 20:46:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-09-02 20:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15349 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/09/02/Sport/tor00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38771363 Threads: 5 Questions: 7123587584 Slow queries: 3309831 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609014413 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/torcida-udara-na-svagusu-splitska-banka-ga-brani-110160 [printLink] => /sport/hajduk/torcida-udara-na-svagusu-splitska-banka-ga-brani-110160?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 109808 [name] => kodeks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kodeks [link] => /tag/kodeks ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KODEKS RAZDORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Torcida udara na Svagušu, Splitska banka ga brani [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-05-21-22-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/09/02/Sport/tor00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/09/02/Sport/tor00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nakon što se spustio zastor na Kodeksom “začinjenu” Hajdukovu skupštinu, članovi Torcide utjelovljeni u male dioničare splitskog kluba zadovoljni su izlazili iz dvorane u kojoj su svojim dokumentom, za koji je ruku digao i dogradonačelnik Jure Šundov, predstavnik Grada-većinskog vlasnika kluba i bliski suradnik poteštata Željka Keruma, napravili podlogu za novi nastavak priče o osporavanju rada Joška Svaguše, predsjednika Hajduka.

Poznati poduzetnik ne ispunjava nijednu točku navijačkog Kodeksa, smatraju Torcidaši, koji su svoj stav argumentirali detaljnim navodima o djelovanju klupskog vodstva na čelu sa Svagušom.

Pošteniji Hajduk

Navijači će u skladu s vlastitim dokumentom nastaviti borbu za “bolji i pošteniji Hajduk”, a, kako neslužbeno doznajemo, idući korak prema tome trebala bi biti izrada i provedba nove sistematizacije dužnosti unutar kluba. Ne osporavajući im status manjinskih (su)vlasnika kluba, kao i pravo svakog dioničara da potpuno sudjeluje u donošenja odluka vezanih za splitsku sportsku legendu, kritičari već relativiziraju zahtjeve najvatrenijih navijača smatrajući njihove planove miješanjem jedne udruge u rad i djelovanje kluba koji je s pridjevkom “š.d.d.” postao i - tvrtka.

Kako će se cjelokupna priča privesti kraju i hoće li Torcidaši uspjeti u svojim zahtjevima, pokazat će vrijeme, ali jedno je sigurno - prema Svaguši su odapeli strelice koje ga sumnjiče za brojne nečasne radnje u i oko kluba, te u devet točaka obrazlažu zbog čega po njihovu mišljenju ne zadovoljava svoj status na čelu kluba.
    
U Splitskoj banci smo potražili komentar na informacije kojima raspolaže Torcida kako je predsjednik Uprave Hajduka Joško Svaguša, u trenutku kada je klub ostao bez dotadašnjeg glavnog sponzora INA d.d., odbio ponudu Societe Generale Splitske banke d.d. da postane novi glavni pokrovitelj kluba uz godišnju naknadu od milijun eura. Odbio ih je, tvrdi Torcida. kako bi potpisao ugovor s trgovačkim lancem NTL-om u kojemu udjele ima gradonačelnik Splita Željko Kerum, a zahvaljujući kojem, navodi splitska navijačka skupina, Svaguša i sjedi u fotelji predsjednika kluba.

U Splitskoj banci su najprije izrazili čuđenje zbog upita i tvrdnji koje se iznijeli navijači, te su nam poslali pismeni odgovor uz demanti:
-  Činjenica je kako je Splitska banka već sponzor Hajduka i to od sredine 2008.godine kada je potpisan višegodišnji ugovor koji je na snazi još preko 3 godine. Planiramo i nove zajedničke projekte s Hajdukom o čemu ćemo pravodobno obavijestiti javnost. Ujedno izražavamo zadovoljstvo postojećim ugovorom, kao i suradnjom s predsjednikom Kluba, gospodinom Svagušom. Ovim putem šaljemo iskrene čestitke za borbenu igru i na plasmanu u Europu – stoji u odgovoru kojeg potpisuje Silvija Bareša, direktorica Ureda uprave i komunikacija.  

Hajduk je krajem lipnja ove godine ostao bez generalnog sponzora INA-e, a naftna kompanija nakon isteka četverogodišnjeg ugovora nije produžila sponzorstvo. Time je Hajduk ostao bez njihovih 7 milijuna kuna godišnje, a nakon što je Agrokor bio generalni sponzor od 2002. do 2006., krenulo se u potragu za novim privrednim gigantom kako bi se pokrpale proračunske rupe.

Ubrzo se javno oglašava Klub navijača Torcide s tvrdnjama da je Svaguša odbio ponudu Societe Generale Splitske banke da postane novi glavni pokrovitelj kluba. Joško Svaguša potom s Narodnim trgovačkim lancem d.o.o. sa sjedištem u Sesvetama ugovara za 300.000 kuna logo NTL na Bijelom dresu za utakmicu protiv Dinama iz Bukurešta.

Kerumov NTL

Ujedno je najavljeno sklapanje godišnjeg ugovora o glavnom pokroviteljstvu kluba sa NTL-om u vrijednosti 5 milijuna kuna.  Kako poslovne udjele u NTL-u imaju i neki veći dioničari kluba kao što su KERUM d.o.o. Split Željka Keruma, TOMMY d.o.o. Split Tomislava Mamića i STUDENAC d.o.o. Omiš Josipa Milavića, Torcida drži da je sukob interesa očit. U NTL-u, mogućem idućem glavnom pokrovitelju Hajduka nam nisu bili u mogućnosti još odgovoriti da li je na pomolu sklapanje sponzorskog ugovora.

I Bobis opovrgava

Poentirajući kako su Svaguši privatni interesi pred klupskim, navode tako i da Hajduk ne pokreće ovrhu za prisilnu naplatu od Svagušinog Bobis d.o.o. Stobreč, koji prema Godišnjem financijskom izvješću FINE za 2009. godinu zaključno sa  krajem prošle godine duguje Hajduku iznos od 144.767 kn.

U Bobisu nam pak opovrgavaju te navode, ističuči da Svaguša nema privatnih interesa te da je proteklih 6 godina velikodušno pomagao Hajduk:
- Bobis d.o.o. te Market Svaguša koje su u vlasništvu gosp. Joška Svaguše, posluje s HNK Hajduk već 6 godina te je u tom periodu realizirano 1.189.477,05 kuna. Navedene obveze uredno su podmirivane te je trenutni saldo duga 48.510 kuna, koji će biti podmirene u najkraćem roku. – odgovoreno nam je.

Ostali smo pak i bez konkretnog pojašnjenja zbog čega je naftna kompanija INA d.d. odustala od daljnjeg sponzoriranja Hajduka. Iz Sektora korporativnih komunikacija tek poručuju: Sponzorskih ugovora su tajna.


ANDREA KUZMIĆ
GORDAN ZUBČIĆ


SVAGUŠA ŠUTI

Ne mogu se očitovati, usred posla sam, u velikoj gužvi. U ovom trenutku zaista nemam vremena, rekao nam je Svaguša, inače ulovljen u “nezgodnom trenutku”.

F.V.

TVRDNJE TORCIDE

Joško Svaguša je iznos od pet milijuna eura koje je Hajduk zaradio na transferu Nikole Kalinića oročio kod Zagrebačke banke iako je Splitska banka, dugogodišnji sponzor Hajduka i službeni partner u preoblikovanju kluba u dioničko društvo. Svagušino postupanje kojim je oštetio sponzora kluba postaje jasnije kada se zna da su on i Željko Kerum putem svojih privatnih tvrtki korisnici usluga Zagrebačke banke.

Nadalje, navijači i dioničari kluba ostali su zatečeni spoznajom da je Svaguša, u trenutku kada je klub ostao bez dotadašnjeg glavnog sponzora Ine, odbio ponudu Splitske banke da postane novi glavni pokrovitelj kluba uz godišnju naknadu od milijun eura. Umjesto dugoročne suradnje, ugovara jednokratno sponzorstvo s NTL-om u kojem poslovne udjele imaju i neki veći dioničari kluba kao što su Željko Kerum, Tomislav Mamić i Josip Milavić.

Uz navedene odluke koje su donesene u očitom sukobu interesa, posebno je zanimljiva i afera oko izbora logotipa za proslavu 100-godišnjice Hajduka. Svaguša je potpuno zanemario odluku stručnjaka koje je sam imenovao u ocjenjivački sud i autokratski donio odluku da se rad Petra Jerkovića koristi kao službeni logotip proslave, a isti je autor osmislio kompletan vizualni identitet Svagušine privatne tvrtke.

Torcida skuplja Svagušin ‘crni dosje’

Kako bi pokazali da ne ispunjava ni šestu točku Torcidinog Kodeksa o moralnosti i zakonskom nekažnjavanju čelnika i djelatnika Hajduka, Torcida marljivo prikuplja Svagušin „dosje“, objavljuje ga i pita se koji je od njegovih slučajeva kršenja zakona digao veću buru nezadovoljstva u javnosti te više narušio ugled i dostojanstvo kluba. U ožujku 2006. g. je kao nogometni menadžer i zastupnik igrača Mate Selaka bio na obavijesnom razgovoru u policiji zbog još uvijek nerazjašnjenog pokušaja ubojstva Hajdukovog trenera Luke Bonačića. U listopadu 2007. g. se kroz medije pojavljuje kao „prvi hrvatski tajkun“ pravomoćno osuđen zbog „izrabljivanja radnika“, kažnjen novčano s 204.000 kuna.

Početkom studenog 2009. g. je osuđen zbog bespravne gradnje na Zvončacu i kažnjen sa 60.000 kuna, uz naredbu da građevinu ukloni o svome trošku.Krajem te godine, nakon utakmice Hajduka i Osijeka, u sitnim noćnim satima i pod vidnim utjecajem alkohola, Svaguša se sukobio s posjetiteljima splitskog kluba Tropic o čemu su mediji opsežno izvijestili objavljujući i fotografije događaja. U prosincu je bio dovođen u vezu sa Splićankom Dajanom Stojić, čiji su automobil pregledavali pirotehničari, otkrivši da pod automobilom nije bila eksplozivna naprava već GPS uređaj. Mlada žena je prethodno Svagušu prijavila za prijetnju i uništenje vrijednog mobitela. Početkom ove godine se saznalo da je Svaguša još 17.01.2008. od Josipa Grbića, sadašnjeg direktora Hajduka za pravne poslove i njegove tete, kupio više od 100 nekretnina u Rogoznici ukupne površine preko 300.000m2.

Dio kupljenih nekretnina ubrzo je prodao Frani Pašaliću, vlasniku Marine Frapa. poznatom po ranijim ulaganjima u transfere igrača Hajduka (Niku Kranjčara, Marija Maloču i druge). Ispostavilo se da su nekretnine bile u vlasništvu drugih osoba, a u tijeku je policijska istraga. U ožujku 2010. godine, Svaguša se dovezao do stadiona u Maksimiru na derbi Dinamo-Hajduk, u civilnom vozilu s plavim rotacijskim svjetlom, što je izričito zabranjeno Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/torcida-udara-na-svagusu-splitska-banka-ga-brani-110160 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f8116d8886357b7b7298955f478858dca2d83e61 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Torcida+udara+na+Svagu%C5%A1u%2C+Splitska+banka++ga+brani&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Ftorcida-udara-na-svagusu-splitska-banka-ga-brani-110160 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Ftorcida-udara-na-svagusu-splitska-banka-ga-brani-110160 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KODEKS RAZDORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HajdukKODEKS RAZDORA

Torcida udara na Svagušu, Splitska banka ga brani

Piše PSD.
2. rujna 2010. - 22:10
Nakon što se spustio zastor na Kodeksom “začinjenu” Hajdukovu skupštinu, članovi Torcide utjelovljeni u male dioničare splitskog kluba zadovoljni su izlazili iz dvorane u kojoj su svojim dokumentom, za koji je ruku digao i dogradonačelnik Jure Šundov, predstavnik Grada-većinskog vlasnika kluba i bliski suradnik poteštata Željka Keruma, napravili podlogu za novi nastavak priče o osporavanju rada Joška Svaguše, predsjednika Hajduka.

Poznati poduzetnik ne ispunjava nijednu točku navijačkog Kodeksa, smatraju Torcidaši, koji su svoj stav argumentirali detaljnim navodima o djelovanju klupskog vodstva na čelu sa Svagušom.

Pošteniji Hajduk

Navijači će u skladu s vlastitim dokumentom nastaviti borbu za “bolji i pošteniji Hajduk”, a, kako neslužbeno doznajemo, idući korak pre...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:21