stdClass Object ( [id] => 85347 [title] => SVAGUŠA ZA SD: Dosta je bilo razbacivanja s novcima, prijeti nam stečaj! [alias] => svagusa-za-sd-dosta-je-bilo-razbacivanja-s-novcima-prijeti-nam-stecaj [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Predsjednik Hajduka Joško Svaguša upustio se u najtežu operaciju, vrlo riskantnu, koja ga može koštati položaja. Jest, Svaguša ima podršku Nadzornog odbora, oni mu čuvaju leđa, ali u slučaju da ga ne poljube rezultati sigurno će izazvati novi revolt publike. Istina je i to da ovog trenutka lideri splitskog kluba uživaju golemu podršku, rekao bih da su na referendumu navijača dobili potpunu potporu da se u Poljudu napokon krene pravim putem. A to znači, vladanje, upravljanje, gospodarenje klubom bez razbacivanja, rastrošnosti, darivanja, odnosno racionalno, štedljivo, baš onako kako traži trenutna situacija.

Automatski, bez obzira što sam bez zadrške podržavao u mnogim segmentima odvjetnika Matu Peroša, prethodnika Joška Svaguše, moram priznati da je pravac, kojim je krenuo aktualni lider uprave, jedan i jedini, isključivo mogući za ozdravljenje Hajduka. A to je politika racionalnih angažmana igrača na motivirajući način, a to jest, najprostije rečeno da nema više plaćanja na bazi imena, reputacije, značaja, bez zahtjeva za rezultatima. Naravno, onima kakve navijači Hajduka zaslužuju i zahtjevaju...

Odakle vam kuraže za takav zaokret?
- Nema tu hrabrosti, već je u pitanju logika. Hajduk se zahvaljujući pretvorbi oslobodio duga, teškog bremena, koji ga je godinama sputavao. I ja ne mogu dozvoliti, točnije Nadzorni odbor nema pravo zaigrati se i dozvoliti da naš klub padne u dugove.

Krenuli ste prežestoko, zar se nije moglo na neki blaži način, dogovorni s igračima, smanjiti gaže?
- Još prije nekoliko mjeseci, točnije po dolasku u klub kad smo sveli račune i shvatili da doslovno stižu novi crni dani objavili smo naše namjere. Nije bilo druge nego poduzeti restrikcije i to u onom dijelu poslovanja gdje smo mogli intervenirati. Znali smo da je nepopularno dirati u igračke ugovore, ali to je jedini izlaz. Diskretna sondiranja dala su nam za pravo, pogotovo kad je Hrvoje Vejić javno prihvatio potrebu redimenzioniranja ugovora.

Bez obzira što se navijački puk slaže da je većina ugovora i to najboljih i najiskusnijih igrača baš nerealno visoka, ipak morate biti legalist i poštivati ono što je potpisano?
- Pa tko kaže da nećemo poštivati ugovore? Prisiljeni smo na to, tu nema odstupanja. Ono što je potpisano apsolutno će se poštivati, a promjene će doći jedino uz suglasnost svakog igrača. No, žarko se nadam i vjerujem da igrači, čiji su ugovori u pitanju shvaćaju kakve je situacija i to ne samo u Hajduku nego u društvu uopće. Jednostavno, tražili smo uviđavnost u tome da se plaćaju i nagrađuju samo pravi rezultati. Molim vas, ne možemo se ponašati kao pijani milijunaši...

Bonusi bez obzira je li
Hajduk prvi ili dvanaesti

Jesu li se onda prethodne uprave ponašale na taj način?
- Ne želim nikoga okrivljavati, niti se upuštati u bilo kakve procjene kako je netko drugi radio, konkretno moji prethodnici. Ali, bjelodano je da je bilo pretjerivanja. Uzmite detalj, da jedan igrač samo na račun činjenice da je odigrao 50 posto utakmica ima pravo na bonus od 100 ili 120 tisuća eura. I to bez obzira hoće li Hajduk biti prvi, drugi, sedmi ili dvanaesti...

Radi se o Vejiću i Šeriću?
- U krajnjoj liniji nije bitno o kojim se igračima radi, govorim načelno.

Ali i kad se isključe te bonusi za pojedince činjenica je da ste zadrli i u ugovore, jer tražite smanjenje od preko 30 posto?
- Na Nadzornom odboru zaključili smo da osnovni ugovori moraju biti u tri kategorije, prva za najbolje od 200 do 250 tisuća eura godišnje, druga od 150, treća od 100.000. To je ono što se može garantirati, a da ne bude ugroženo poslovanje kluba. Uz napomenu da svi igrači imaju premije za svaku utakmicu, odnosno pobjedu. I za osvojeni trofej. I na taj način mogu ostvariti dodatne zarade, koje nisu male.

Na udaru su se našli Vejić i Šerić, prethodno Marijan Buljat i Dario Jertec, a što je sa drugima? Konkretno s braćom Sharbini, koje ste vi doveli i skupo platili?
- I sa Sharbinijima razgovaramo, uvjeren sam da će oni prihvatiti restrikciju i naći se u zadanim okvirima.

Ali Vejić i Šerić su došli bez odštete, za Sharbinije se masno platilo?
- Točno je, ali je razlika u tome da ćemo mi, bar tako treba vjerovati, logično je, Sharbinije mi možemo prodati i zaraditi, a to nije slučaj s igračima kao što su Vejić i Šerić, koji su prošli tridesetu godinu. Želim naglasiti da su i Vejić i Šerić sjajni momci i igrači, oni su se vratili s namjerom da u Hajduku završe karijeru.

Duje Klarić / CROPIX
U redu, što je s Vejićem?

- Nije lijepo iznositi fakte iz ugovora, ali ionako se sve zna i nema razloga nešto tajiti. Ovo je posljednji put da o ovome govorim, jer ugovori moraju biti poslovno pitanje, zapravo tajna. No, prisiljen sam... Dakle, Vejić ima ugovor do ljeta 2012. uz dogovorena primanja od 360.000 eura godišnje plus bonus o kojem sam govorio od 120.000. I to zamislite, i u slučaju ozljede, znači bez obzira hoće li odigrati tih 50 posto utakmica. Žao mi je da je ovo sve išlo daleko, volio bih da smo se našli, dogovorili, usaglasili.

Ponavljam, Vejić je bez sumnje pravi igrač, jedan od najboljih prvotimaca, uzoran po ponašanju, zaista nemam primjedbi. Ali na ljeto će navršiti 33 godine, hoće li i kako će održati formu još dvije i po godine da bude nezamjenjiv. Mi smo ponudili 240.000 fiksa i još bonuse kojima bi trebao ove sezone zaraditi dvadesetak tisuća na račun pobjeda, uz mogućnost da za osvajanje kupa još dobije tridesetak tisuća. A to nije malo...I k tome smo mu nudili da po završetku ugovora još tri godine ima garantirano mjesto u Hajduku kao trener, skaut ili – zašto ne? – sportski direktor.

‘Neću mučat i ići u dug’

A Šerić?
- Šerić ima ugovor na 300 plus 120 tisuća eura za 50 posto utakmica... On je odbio, kaže da neće popustiti ni za deset tisuća eura.

Ali, ponovit ću: njima i drugima su tako bogati ugovori ponuđeni, oni su samo prihvatili ponuđeno?
- I što ću ja onda, mučat i ići u dug. Meni nisu prijatni ovi događaji, pogotovo što strahujem da nas možda rezultati do kraja prvenstva neće poljubiti. Ali rađe idem u taj rizik nego da mi u godini slavlja, u proslavi stogodišnjice Hajduka dođe prijetnja stečajem.

Možda će se i u tom slučaju naći neka solucija, jer niti jedna vlast, barem tako razmišljaju navijači, ne može dozvoliti propast Hajduka?
- Zaboravite to, jednom smo se izvukli i više popusta nema. Mi ne smijemo i ne možemo dozvoliti da se Hajduk nađe pod prijetnjom stečaja. Kao Predsjednik uprave dužan sam voditi računa o klupskoj egzistenciji. Uz napomenu da bi ovo morali biti vitalni zaokreti, jedini mogući za zdravu budućnost kluba.

Jeste li svjesni da za tu zdravu budućnost treba vremena, a navijači nisu baš strpljivi?
- Nitko nije nestrpljiviji od mene, ali drugog izlaza nema. Ovo što sad radimo moralo se izvesti prije pet, šest godina, pogotovo odmah čim je krenula privatizacija. Pa vi ste napisali da je sve počelo s prekomjernim davanjima još iz doba dolaska Borisa Živkovića... Ne želim, neću i ne mogu kopati što je bilo, moja je dužnost i odgovornost srediti stanje, dovesti u normalu.

A što je s angažmanom trenera Edoarda Reje?
- Dobro, sad se počinjem pomalo i nervirati. Držim da ste vi novinar, koji znate puno o balunu. Vi ste napisali, tvrdili i vjerujem argumentirali da je Reja pun pogodak, da je on najveći dobitak za klub. Uvjeren sam da je to tako. On sređuje momčad, bilo bi mu lakše s Vejićem i Šerićem, ali onda, u tom slučaju, sve bi bilo isto. Opredjelili smo se za Reju, stručni ljudi su tako odredili, stalno pišete da je dosta smjena trenera. Talijan će, siguran sam, podignuti vrijednost igrača i momčadi. To je već uradio...I svi viču, dajte našu dicu. Pogledajte, zaokret je tu, sad sve zavisi od Reje i od Gorana Vučevića i njegovih ljudi.

Reja daje dijagnozu

A što je s tim Leom Novakom i Marinom Zulimom?
- Jesam li im ja ili Ivica Šurjak dali ugovore? I njima i drugim mladim igračima? Novaka i Zulima smo priključili, trener Reja je tu da nam ponudi dijagnozu. Jesu li Novak i Zulim, ali i Livaja i Lendrić potencijali, pustimo da se vidi. Sad možete propitivati, a gdje je ovaj, a gdje je onaj, zašto ovaj ili onaj...Pa neću ja određivati tko zaslužuje tretman za prvu momčad. Garantiram, nitko neće imati popust, pa ma kako se zvao i tko ga preporučivao. Jedino struka.

Poslije svega koja su vaša očekivanja?
- Moja očekivanja? Neka pobijedimo na startu Belupa, neka prođemo Dinama u polufinalu, neka se postave temelji za novu momčad, to su moja očekivanja. Naša je obveza imati sređenu kuću, poslovati pozitivno. Moramo voditi računa i o sponzorima, jer i oni pitaju gdje su nam rezultati. Hajduk se stalno vrti, dolazi brdo igrača, pa iznova... Jedni su bili na posudbi, masno plaćeni. Kod drugih se pokazalo da su previše plaćeni za rezultate koje postižemo. Ne može više tako, ne može. I gotovo!

ZDRAVKO REIĆ

 

Nitko ih ne maltretira

 

Mnogo se piše oko termina treninga “odbačenih“?
-  Oni su dobili termin treninga na temelju programa prve momčadi. Sad treniraju u normalno vrijeme, nitko njih ne maltretira. Ugovorne obveze ćemo poštovati...

Mi smo Marijanu Buljatu ponudili slobodne papire uz bonus od čak 180.000 eura, Dariju Jertecu također uz 100.000 eura ua odlazak. Slobodni su, neka nađu klub i otiđu. Ne mogu zamisliti da ta dva ipak mlada igrača ne žele negdje nastaviti karijeru i to uz bogatu poputbinu. Je li njihovo odbijanje znači da će žrtvovati karijeru, ne igrati do ljeta 2012. i inkasirati ono što je klupska obveza? A to je za Buljata 300.000 eura godišnje, a za Jerteca cca 250.000.

 

Andrić do kraja

 

Kalkulira se da će kapetan Srđan Andrić prihvatiti modifikaciju svojeg ugovora, Svaguša kaže:
- Mi smo prezadovoljni s Andrićem kao kapetanom i igračem, želimo da ostane do kraja karijere.

 

Logično je Ibričiću povećati

Čuju se prigovori kako se nekim igračima nastoji smanjiti gaža, dok je Senijadu Ibričiću ugovor udvostručen?
- Ibričić je po svim ocjenama naš najvrijedniji i najbolji igrač. Logično je da smo mu povećali ugovor, ali ipak u okvirima zadanih vrijednosti od strane Nadzornog odbora. I još nešto: Ibričić je u prošlom ugovoru imam klauzulu po kojem mu pripada 20 posto od budućeg transfera, kad se Hajduk podmiri, ta klauzula je ostala.

 


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nogometni presedan, predsjednik kluba otkrio iznose ugovora s igračima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-01-20 19:56:51 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-01-21 15:25:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-01-20 19:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15181 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/01/08/Sport/svagi.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x261" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7756144 Threads: 5 Questions: 1564368673 Slow queries: 4771972 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111596473 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/svagusa-za-sd-dosta-je-bilo-razbacivanja-s-novcima-prijeti-nam-stecaj-85347 [printLink] => /sport/hajduk/svagusa-za-sd-dosta-je-bilo-razbacivanja-s-novcima-prijeti-nam-stecaj-85347?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 80379 [name] => kažnjeni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kaznjeni [link] => /tag/kaznjeni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nogometni presedan, predsjednik kluba otkrio iznose ugovora s igračima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => SVAGUŠA ZA SD: Dosta je bilo razbacivanja s novcima, prijeti nam stečaj! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-01-44-39-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/01/08/Sport/svagi.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/01/08/Sport/svagi.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Predsjednik Hajduka Joško Svaguša upustio se u najtežu operaciju, vrlo riskantnu, koja ga može koštati položaja. Jest, Svaguša ima podršku Nadzornog odbora, oni mu čuvaju leđa, ali u slučaju da ga ne poljube rezultati sigurno će izazvati novi revolt publike. Istina je i to da ovog trenutka lideri splitskog kluba uživaju golemu podršku, rekao bih da su na referendumu navijača dobili potpunu potporu da se u Poljudu napokon krene pravim putem. A to znači, vladanje, upravljanje, gospodarenje klubom bez razbacivanja, rastrošnosti, darivanja, odnosno racionalno, štedljivo, baš onako kako traži trenutna situacija.

Automatski, bez obzira što sam bez zadrške podržavao u mnogim segmentima odvjetnika Matu Peroša, prethodnika Joška Svaguše, moram priznati da je pravac, kojim je krenuo aktualni lider uprave, jedan i jedini, isključivo mogući za ozdravljenje Hajduka. A to je politika racionalnih angažmana igrača na motivirajući način, a to jest, najprostije rečeno da nema više plaćanja na bazi imena, reputacije, značaja, bez zahtjeva za rezultatima. Naravno, onima kakve navijači Hajduka zaslužuju i zahtjevaju...

Odakle vam kuraže za takav zaokret?
- Nema tu hrabrosti, već je u pitanju logika. Hajduk se zahvaljujući pretvorbi oslobodio duga, teškog bremena, koji ga je godinama sputavao. I ja ne mogu dozvoliti, točnije Nadzorni odbor nema pravo zaigrati se i dozvoliti da naš klub padne u dugove.

Krenuli ste prežestoko, zar se nije moglo na neki blaži način, dogovorni s igračima, smanjiti gaže?
- Još prije nekoliko mjeseci, točnije po dolasku u klub kad smo sveli račune i shvatili da doslovno stižu novi crni dani objavili smo naše namjere. Nije bilo druge nego poduzeti restrikcije i to u onom dijelu poslovanja gdje smo mogli intervenirati. Znali smo da je nepopularno dirati u igračke ugovore, ali to je jedini izlaz. Diskretna sondiranja dala su nam za pravo, pogotovo kad je Hrvoje Vejić javno prihvatio potrebu redimenzioniranja ugovora.

Bez obzira što se navijački puk slaže da je većina ugovora i to najboljih i najiskusnijih igrača baš nerealno visoka, ipak morate biti legalist i poštivati ono što je potpisano?
- Pa tko kaže da nećemo poštivati ugovore? Prisiljeni smo na to, tu nema odstupanja. Ono što je potpisano apsolutno će se poštivati, a promjene će doći jedino uz suglasnost svakog igrača. No, žarko se nadam i vjerujem da igrači, čiji su ugovori u pitanju shvaćaju kakve je situacija i to ne samo u Hajduku nego u društvu uopće. Jednostavno, tražili smo uviđavnost u tome da se plaćaju i nagrađuju samo pravi rezultati. Molim vas, ne možemo se ponašati kao pijani milijunaši...

Bonusi bez obzira je li
Hajduk prvi ili dvanaesti

Jesu li se onda prethodne uprave ponašale na taj način?
- Ne želim nikoga okrivljavati, niti se upuštati u bilo kakve procjene kako je netko drugi radio, konkretno moji prethodnici. Ali, bjelodano je da je bilo pretjerivanja. Uzmite detalj, da jedan igrač samo na račun činjenice da je odigrao 50 posto utakmica ima pravo na bonus od 100 ili 120 tisuća eura. I to bez obzira hoće li Hajduk biti prvi, drugi, sedmi ili dvanaesti...

Radi se o Vejiću i Šeriću?
- U krajnjoj liniji nije bitno o kojim se igračima radi, govorim načelno.

Ali i kad se isključe te bonusi za pojedince činjenica je da ste zadrli i u ugovore, jer tražite smanjenje od preko 30 posto?
- Na Nadzornom odboru zaključili smo da osnovni ugovori moraju biti u tri kategorije, prva za najbolje od 200 do 250 tisuća eura godišnje, druga od 150, treća od 100.000. To je ono što se može garantirati, a da ne bude ugroženo poslovanje kluba. Uz napomenu da svi igrači imaju premije za svaku utakmicu, odnosno pobjedu. I za osvojeni trofej. I na taj način mogu ostvariti dodatne zarade, koje nisu male.

Na udaru su se našli Vejić i Šerić, prethodno Marijan Buljat i Dario Jertec, a što je sa drugima? Konkretno s braćom Sharbini, koje ste vi doveli i skupo platili?
- I sa Sharbinijima razgovaramo, uvjeren sam da će oni prihvatiti restrikciju i naći se u zadanim okvirima.

Ali Vejić i Šerić su došli bez odštete, za Sharbinije se masno platilo?
- Točno je, ali je razlika u tome da ćemo mi, bar tako treba vjerovati, logično je, Sharbinije mi možemo prodati i zaraditi, a to nije slučaj s igračima kao što su Vejić i Šerić, koji su prošli tridesetu godinu. Želim naglasiti da su i Vejić i Šerić sjajni momci i igrači, oni su se vratili s namjerom da u Hajduku završe karijeru.

Duje Klarić / CROPIX
U redu, što je s Vejićem?

- Nije lijepo iznositi fakte iz ugovora, ali ionako se sve zna i nema razloga nešto tajiti. Ovo je posljednji put da o ovome govorim, jer ugovori moraju biti poslovno pitanje, zapravo tajna. No, prisiljen sam... Dakle, Vejić ima ugovor do ljeta 2012. uz dogovorena primanja od 360.000 eura godišnje plus bonus o kojem sam govorio od 120.000. I to zamislite, i u slučaju ozljede, znači bez obzira hoće li odigrati tih 50 posto utakmica. Žao mi je da je ovo sve išlo daleko, volio bih da smo se našli, dogovorili, usaglasili.

Ponavljam, Vejić je bez sumnje pravi igrač, jedan od najboljih prvotimaca, uzoran po ponašanju, zaista nemam primjedbi. Ali na ljeto će navršiti 33 godine, hoće li i kako će održati formu još dvije i po godine da bude nezamjenjiv. Mi smo ponudili 240.000 fiksa i još bonuse kojima bi trebao ove sezone zaraditi dvadesetak tisuća na račun pobjeda, uz mogućnost da za osvajanje kupa još dobije tridesetak tisuća. A to nije malo...I k tome smo mu nudili da po završetku ugovora još tri godine ima garantirano mjesto u Hajduku kao trener, skaut ili – zašto ne? – sportski direktor.

‘Neću mučat i ići u dug’

A Šerić?
- Šerić ima ugovor na 300 plus 120 tisuća eura za 50 posto utakmica... On je odbio, kaže da neće popustiti ni za deset tisuća eura.

Ali, ponovit ću: njima i drugima su tako bogati ugovori ponuđeni, oni su samo prihvatili ponuđeno?
- I što ću ja onda, mučat i ići u dug. Meni nisu prijatni ovi događaji, pogotovo što strahujem da nas možda rezultati do kraja prvenstva neće poljubiti. Ali rađe idem u taj rizik nego da mi u godini slavlja, u proslavi stogodišnjice Hajduka dođe prijetnja stečajem.

Možda će se i u tom slučaju naći neka solucija, jer niti jedna vlast, barem tako razmišljaju navijači, ne može dozvoliti propast Hajduka?
- Zaboravite to, jednom smo se izvukli i više popusta nema. Mi ne smijemo i ne možemo dozvoliti da se Hajduk nađe pod prijetnjom stečaja. Kao Predsjednik uprave dužan sam voditi računa o klupskoj egzistenciji. Uz napomenu da bi ovo morali biti vitalni zaokreti, jedini mogući za zdravu budućnost kluba.

Jeste li svjesni da za tu zdravu budućnost treba vremena, a navijači nisu baš strpljivi?
- Nitko nije nestrpljiviji od mene, ali drugog izlaza nema. Ovo što sad radimo moralo se izvesti prije pet, šest godina, pogotovo odmah čim je krenula privatizacija. Pa vi ste napisali da je sve počelo s prekomjernim davanjima još iz doba dolaska Borisa Živkovića... Ne želim, neću i ne mogu kopati što je bilo, moja je dužnost i odgovornost srediti stanje, dovesti u normalu.

A što je s angažmanom trenera Edoarda Reje?
- Dobro, sad se počinjem pomalo i nervirati. Držim da ste vi novinar, koji znate puno o balunu. Vi ste napisali, tvrdili i vjerujem argumentirali da je Reja pun pogodak, da je on najveći dobitak za klub. Uvjeren sam da je to tako. On sređuje momčad, bilo bi mu lakše s Vejićem i Šerićem, ali onda, u tom slučaju, sve bi bilo isto. Opredjelili smo se za Reju, stručni ljudi su tako odredili, stalno pišete da je dosta smjena trenera. Talijan će, siguran sam, podignuti vrijednost igrača i momčadi. To je već uradio...I svi viču, dajte našu dicu. Pogledajte, zaokret je tu, sad sve zavisi od Reje i od Gorana Vučevića i njegovih ljudi.

Reja daje dijagnozu

A što je s tim Leom Novakom i Marinom Zulimom?
- Jesam li im ja ili Ivica Šurjak dali ugovore? I njima i drugim mladim igračima? Novaka i Zulima smo priključili, trener Reja je tu da nam ponudi dijagnozu. Jesu li Novak i Zulim, ali i Livaja i Lendrić potencijali, pustimo da se vidi. Sad možete propitivati, a gdje je ovaj, a gdje je onaj, zašto ovaj ili onaj...Pa neću ja određivati tko zaslužuje tretman za prvu momčad. Garantiram, nitko neće imati popust, pa ma kako se zvao i tko ga preporučivao. Jedino struka.

Poslije svega koja su vaša očekivanja?
- Moja očekivanja? Neka pobijedimo na startu Belupa, neka prođemo Dinama u polufinalu, neka se postave temelji za novu momčad, to su moja očekivanja. Naša je obveza imati sređenu kuću, poslovati pozitivno. Moramo voditi računa i o sponzorima, jer i oni pitaju gdje su nam rezultati. Hajduk se stalno vrti, dolazi brdo igrača, pa iznova... Jedni su bili na posudbi, masno plaćeni. Kod drugih se pokazalo da su previše plaćeni za rezultate koje postižemo. Ne može više tako, ne može. I gotovo!

ZDRAVKO REIĆ

 

Nitko ih ne maltretira

 

Mnogo se piše oko termina treninga “odbačenih“?
-  Oni su dobili termin treninga na temelju programa prve momčadi. Sad treniraju u normalno vrijeme, nitko njih ne maltretira. Ugovorne obveze ćemo poštovati...

Mi smo Marijanu Buljatu ponudili slobodne papire uz bonus od čak 180.000 eura, Dariju Jertecu također uz 100.000 eura ua odlazak. Slobodni su, neka nađu klub i otiđu. Ne mogu zamisliti da ta dva ipak mlada igrača ne žele negdje nastaviti karijeru i to uz bogatu poputbinu. Je li njihovo odbijanje znači da će žrtvovati karijeru, ne igrati do ljeta 2012. i inkasirati ono što je klupska obveza? A to je za Buljata 300.000 eura godišnje, a za Jerteca cca 250.000.

 

Andrić do kraja

 

Kalkulira se da će kapetan Srđan Andrić prihvatiti modifikaciju svojeg ugovora, Svaguša kaže:
- Mi smo prezadovoljni s Andrićem kao kapetanom i igračem, želimo da ostane do kraja karijere.

 

Logično je Ibričiću povećati

Čuju se prigovori kako se nekim igračima nastoji smanjiti gaža, dok je Senijadu Ibričiću ugovor udvostručen?
- Ibričić je po svim ocjenama naš najvrijedniji i najbolji igrač. Logično je da smo mu povećali ugovor, ali ipak u okvirima zadanih vrijednosti od strane Nadzornog odbora. I još nešto: Ibričić je u prošlom ugovoru imam klauzulu po kojem mu pripada 20 posto od budućeg transfera, kad se Hajduk podmiri, ta klauzula je ostala.

 


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/svagusa-za-sd-dosta-je-bilo-razbacivanja-s-novcima-prijeti-nam-stecaj-85347 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=669c23bc4a8b0217e91b7b32566b7f8742a077c3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=SVAGU%C5%A0A+ZA+SD%3A+Dosta+je+bilo+razbacivanja+s+novcima%2C+prijeti+nam+ste%C4%8Daj%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fsvagusa-za-sd-dosta-je-bilo-razbacivanja-s-novcima-prijeti-nam-stecaj-85347 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fsvagusa-za-sd-dosta-je-bilo-razbacivanja-s-novcima-prijeti-nam-stecaj-85347 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nogometni presedan, predsjednik kluba otkrio iznose ugovora s igračima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajduknogometni presedan, predsjednik kluba otkrio iznose ugovora s igračima

SVAGUŠA ZA SD: Dosta je bilo razbacivanja s novcima, prijeti nam stečaj!

Piše PSD.
20. siječnja 2010. - 20:27
Predsjednik Hajduka Joško Svaguša upustio se u najtežu operaciju, vrlo riskantnu, koja ga može koštati položaja. Jest, Svaguša ima podršku Nadzornog odbora, oni mu čuvaju leđa, ali u slučaju da ga ne poljube rezultati sigurno će izazvati novi revolt publike. Istina je i to da ovog trenutka lideri splitskog kluba uživaju golemu podršku, rekao bih da su na referendumu navijača dobili potpunu potporu da se u Poljudu napokon krene pravim putem. A to znači, vladanje, upravljanje, gospodarenje klubom bez razbacivanja, rastrošnosti, darivanja, odnosno racionalno, štedljivo, baš onako kako traži trenutna situacija.

Automatski, bez obzira što sam bez zadrške podržavao u mnogim segmentima odvjetnika Matu Peroša, prethodnika Joška Svaguše, moram priznati da je pravac, kojim ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:44