stdClass Object ( [id] => 179473 [title] => Mario Garber: Štimac i mamac [alias] => mario-garber-stimac-i-mamac [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Još jedan odlazak staroga Splita… Davor Grčić Gaga, legendarni nogometaš Hajduka iz generacije olimpijaca Frane Matošića, Vladimira Beare, Bernarda Vukasa… Zbilja, dobro ga je bilo imat za prijatelja. Zadnja je desetljeća proveo u nekoj vrsti zbjega, na kraju grada, družeći se samo s prijateljima u poljima blizu groblja, najprije u polju kod legendarnog Bagata, a zadnjih godina u polju kod Kolje Krstulovića, zvanog Staljinko.
Tamo se održavalo “na aparatima” onaj lipi Split, otkad je na izdisaju. Ali ne bi ga više ni Dean Kružić spasija…

Zato su Gaga i ekipa, daleko od Splita, u poljima, na sigurnom – ka malo vode na dlanu čuvali vrime da ne ishlapi. S vremenom je taj Utorak u polje kod Kolje postao vrhunski spontano režirana predstava u maniri Fellinija, a u Amarcordu su sudjelovali birani suvremenici kao protagonisti, među kojima su neki i eliminirani iz natjecanja ili su se sami povukli zbog diferentnih stavova, kulturnih ili političkih.

Gagin slatki život

Nije to bila samo zafrkancija. Jer Gaga je i u najbolja vremena dok je držao kafić na Pjaci bio pravi epicentar grada, u njega se praktično dolazilo i po mišljenje, više nego u Komitet. Kad je na raskrižju epoha Gaga počeo seliti s Pjace u Polja, bio sam pozvan na jednu feštu kod Bagata, objavio sam reportažu u Nedjeljnoj Dalmaciji počevši od zadnje stranice s golemom fotografijom pa prema unatrag unutra. Bilo je to u prošlom tisućljeću.

I u neko doba zove Gaga:

– Alo, nema Nedjeljne na Pjaci, pošalji jedno iljadu komada!

Naime, Gaga je zbog objavljene reportaže kupio svu Nedjeljnu počevši od kioska na Pjaci pa dalje.

Nikad ti s Gagom nije moglo bit dosadno. Čak ni na izletu šećeraša u Boku i Kotorsku. Putovao sam s tim busom i pisao za “Slobodnu” pod naslovom “Gagin slatki život”. To je bilo za iskidat se od smija. A kad je zbog operacije noge prešao na protezu, kupio je malog Smarta i priredio feštu u Kolje. Njegov auto su prozvali Gagamobil.
Duh iz mladosti nikako da se smiri. Znao je za Prvi maja, kad mu je bio rođendan, zatvorit vlastiti lokal na Pjaci i bančit unutra s prijateljima do zore.

Jedan put je cili lokal učinija u papar. Poslije će objasnit da mu je inventar bio dospio za otpis… Njegovi izleti u noć Splita i Zagreba vezani su uz prijatelje Vukasa, Bogdana Kragića, Gezu Šenauera, ali i za dinamovca Mirka Brauna koji je držao slični kultni kafić Čarli u Zagrebu. Pisalo se to više puta, nije evo šteta ponoviti, valjda zadnji put, na odlasku velikoga humaniste s kojim definitivno odlazi puno toga, nešto kao epoha.

Mo’š mislit šta bi Gaga činija da ga je bilo stavit u neki od zadnjih nadzornih odbora Hajduka. Ni u doba Jugoslavije Gaga nije pristajao na to šta se ignoriralo nadzorne odbore, ondašnje komisije koje bi samo formalno podnosile izvještaje da je sve u redu. A naravno da nikad nije bilo sve u redu kad su u pitanju financijska poslovanja. Uvijek se nešto trebalo naštimat.

Kako sad shvatit Hajduka kad trpi udarce sa svih strana, ima unutarnjeg i vanjskog neprijatelja. Ne da mu živit domaća klika sa sucima, Mamić sa svojim dinamovcima, a zapinje mu nogu i Europa, kažnjava ga, i to za utakmice koje smo hvalili kao Torcidin napredak po pitanju bakljada. Između Mamića i Europe, ka između čekića i nakovnja, Hajduka mlati ka pasa na lancu i njegov gospodar, njegovo veličanstvo Grad, gradonačelnik, Gradsko vijeće, tko li? A koji grad? Kako se zove? Split. Autor Hajduka koji ga je i izmislija.

Nemaš se tu šta čudit. Jer Grad je izmislija i Spaladium Arenu ka sam sebi najveći dug. Nema tu krivaca. Živimo ta nova vremena, jer evo zar nije u stečaj sam sebe posla i Kerumov prijatelj Livaja. A kome je Livaja dužan? Svom prijatelju Kerumu. Pa ako se tako danas vrti para, onda zašto ekipa ne bi smislila Spaladium Arenu, digla lovušu i – kima.

Gavran i Kobac

Pamtim da su me neki kritizirali tamo 2006. dok sam u “Slobodnoj” pisao kolumnu “Offside story” i postavio pitanje odakle ta ideja da se gradi nova velika dvorana za naše drage košarkaše “žutih” kad postoje šanse da se na Gripama učini nešto s postojećim dvoranama. Pa sam podsjetio da se slično predlagalo i rušenje Maksimira te gradnja novog, i to dok je još trajao sudski postupak iz vremena gradnje Maksimira po receptu Tuđmana i Novosela.

A protiv Spaladium Arene i sličnih bio je i Lino Červar, o tome mi je govorio u Makedoniji kroz ekskluzivni intervju za Jutarnji list. Zalagao se za funkcionalnu rukometnu dvoranu, a ne nepotrebne spomenike. Nedavno je na tu temu govorio i Ivica Cipci u “Slobodnoj”, ali se oštricu njegovih kritika otupilo drugom pričom.

Mnogi sad pitaju zašto je Kerum odustao od postavljanja pitanja u vezi sa Spaladiumom na početku mandata. A ne pitaju zašto su odustale državne vlasti i tko je u to vrijeme predstavljao Vladu. Ništa Gobac nije mogao bez političke potpore. Nije Gobac jučer. Još u Ateni 2004. pisao sam o rukometanju pod naslovom “Lino Červar između Gavrana i Kobca”, a rukometnu vladu su predstavljali Kavran i Gobac.

Ništa nije od jučer. Pitanja se gomilaju godinama i umjesto odgovora, ušutkava se postavljače pitanja. Nedavno sam pisao i to kako se ušutkava Štimca. To je priča o stanju. I dobro je kad se dogodi da Štimac dobije Makedoniju i remizira s Belgijom pa se izbjegne šteta, ali sve je to privremeno, jer dobro isplaniranu dugoročnu štetu gradi se sustavno na svim frontovima već godinama.

Štimac je odlično prošao, ali nije sve bajno kako se sad piše. Njegovi su superpotezi rehabilitacija Šimunića i rođenje Radoševića, znači od najmlađeg do najstarijeg, Štimac jednako pogađa. Međutim, Šimunić u svakom slučaju ne može biti perspektiva hrvatske obrane i tu slijede ozbiljni problemi viđeni još u mandatu Bilića. Šimunić je odigrao kao nikad, spasio nas je kao i Pletikosa. Ali iza tih pohvala očito je – čim smo spašavani – da u obrani kao fazi igre ima kroničnih problema.

Dalje, Radošević je potez kojim Štimac inače imponira i otkako je Hajduk ostao bez Štimčeva liderskog bezobrazluka i energičnosti, od tada nema trofeja. Međutim, objektivno Radošević nije pokazao neki ekskluzivni talent da bi tako mlad bio lansiran u reprezentativnu orbitu. Radošević je svaka čast, kao da je iskusni profesionalac i rutiner majstorski odradio zadatak razarača u sredini terena. A za to je potrebna darovitost u glavi i kondicija u nogama. Takav Radošević je Štimcu trajna vrijednost i zašto bi čekao da mali ostari kad još bolje raste u vatri. Osim toga, ne raste samo ka čovik, nego i kao investicija.

Nogometaši su danas izuzetno konvertibilne nekretnine jer se kreću, pa to više i nije balun nego burza pokretnina. A Štimcu se po svitu ne piše da je trener, niti coach, nego manager. Bez mana poslovni čovjek. Na primjer, Vukojević je već prodan, a Radošević nije. E to je onda mrvica teme i za novinare. Ko će prije svoga. Štimac mora pazit i na Mamića. To je Mamac. Pa me baš zanima kako bi se Štimac postavio u slučaju onog prevrtljivog Sammira. Braziiiil, Braziiiil…

MARIO GARBER

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Ante ČIZMIĆ / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kvadratura baluna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-09-15 17:06:13 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-09-15 21:00:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-09-16 09:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7255 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38361452 Threads: 4 Questions: 7095396565 Slow queries: 3299745 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608281211 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/mario-garber-stimac-i-mamac-179473 [printLink] => /sport/hajduk/mario-garber-stimac-i-mamac-179473?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 161474 [name] => kvadraturabaluna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kvadraturabaluna [link] => /tag/kvadraturabaluna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 164134 [name] => mariogarber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mariogarber [link] => /tag/mariogarber ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Ante ČIZMIĆ / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kvadratura baluna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mario Garber: Štimac i mamac [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-11-29-31-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Još jedan odlazak staroga Splita… Davor Grčić Gaga, legendarni nogometaš Hajduka iz generacije olimpijaca Frane Matošića, Vladimira Beare, Bernarda Vukasa… Zbilja, dobro ga je bilo imat za prijatelja. Zadnja je desetljeća proveo u nekoj vrsti zbjega, na kraju grada, družeći se samo s prijateljima u poljima blizu groblja, najprije u polju kod legendarnog Bagata, a zadnjih godina u polju kod Kolje Krstulovića, zvanog Staljinko.
Tamo se održavalo “na aparatima” onaj lipi Split, otkad je na izdisaju. Ali ne bi ga više ni Dean Kružić spasija…

Zato su Gaga i ekipa, daleko od Splita, u poljima, na sigurnom – ka malo vode na dlanu čuvali vrime da ne ishlapi. S vremenom je taj Utorak u polje kod Kolje postao vrhunski spontano režirana predstava u maniri Fellinija, a u Amarcordu su sudjelovali birani suvremenici kao protagonisti, među kojima su neki i eliminirani iz natjecanja ili su se sami povukli zbog diferentnih stavova, kulturnih ili političkih.

Gagin slatki život

Nije to bila samo zafrkancija. Jer Gaga je i u najbolja vremena dok je držao kafić na Pjaci bio pravi epicentar grada, u njega se praktično dolazilo i po mišljenje, više nego u Komitet. Kad je na raskrižju epoha Gaga počeo seliti s Pjace u Polja, bio sam pozvan na jednu feštu kod Bagata, objavio sam reportažu u Nedjeljnoj Dalmaciji počevši od zadnje stranice s golemom fotografijom pa prema unatrag unutra. Bilo je to u prošlom tisućljeću.

I u neko doba zove Gaga:

– Alo, nema Nedjeljne na Pjaci, pošalji jedno iljadu komada!

Naime, Gaga je zbog objavljene reportaže kupio svu Nedjeljnu počevši od kioska na Pjaci pa dalje.

Nikad ti s Gagom nije moglo bit dosadno. Čak ni na izletu šećeraša u Boku i Kotorsku. Putovao sam s tim busom i pisao za “Slobodnu” pod naslovom “Gagin slatki život”. To je bilo za iskidat se od smija. A kad je zbog operacije noge prešao na protezu, kupio je malog Smarta i priredio feštu u Kolje. Njegov auto su prozvali Gagamobil.
Duh iz mladosti nikako da se smiri. Znao je za Prvi maja, kad mu je bio rođendan, zatvorit vlastiti lokal na Pjaci i bančit unutra s prijateljima do zore.

Jedan put je cili lokal učinija u papar. Poslije će objasnit da mu je inventar bio dospio za otpis… Njegovi izleti u noć Splita i Zagreba vezani su uz prijatelje Vukasa, Bogdana Kragića, Gezu Šenauera, ali i za dinamovca Mirka Brauna koji je držao slični kultni kafić Čarli u Zagrebu. Pisalo se to više puta, nije evo šteta ponoviti, valjda zadnji put, na odlasku velikoga humaniste s kojim definitivno odlazi puno toga, nešto kao epoha.

Mo’š mislit šta bi Gaga činija da ga je bilo stavit u neki od zadnjih nadzornih odbora Hajduka. Ni u doba Jugoslavije Gaga nije pristajao na to šta se ignoriralo nadzorne odbore, ondašnje komisije koje bi samo formalno podnosile izvještaje da je sve u redu. A naravno da nikad nije bilo sve u redu kad su u pitanju financijska poslovanja. Uvijek se nešto trebalo naštimat.

Kako sad shvatit Hajduka kad trpi udarce sa svih strana, ima unutarnjeg i vanjskog neprijatelja. Ne da mu živit domaća klika sa sucima, Mamić sa svojim dinamovcima, a zapinje mu nogu i Europa, kažnjava ga, i to za utakmice koje smo hvalili kao Torcidin napredak po pitanju bakljada. Između Mamića i Europe, ka između čekića i nakovnja, Hajduka mlati ka pasa na lancu i njegov gospodar, njegovo veličanstvo Grad, gradonačelnik, Gradsko vijeće, tko li? A koji grad? Kako se zove? Split. Autor Hajduka koji ga je i izmislija.

Nemaš se tu šta čudit. Jer Grad je izmislija i Spaladium Arenu ka sam sebi najveći dug. Nema tu krivaca. Živimo ta nova vremena, jer evo zar nije u stečaj sam sebe posla i Kerumov prijatelj Livaja. A kome je Livaja dužan? Svom prijatelju Kerumu. Pa ako se tako danas vrti para, onda zašto ekipa ne bi smislila Spaladium Arenu, digla lovušu i – kima.

Gavran i Kobac

Pamtim da su me neki kritizirali tamo 2006. dok sam u “Slobodnoj” pisao kolumnu “Offside story” i postavio pitanje odakle ta ideja da se gradi nova velika dvorana za naše drage košarkaše “žutih” kad postoje šanse da se na Gripama učini nešto s postojećim dvoranama. Pa sam podsjetio da se slično predlagalo i rušenje Maksimira te gradnja novog, i to dok je još trajao sudski postupak iz vremena gradnje Maksimira po receptu Tuđmana i Novosela.

A protiv Spaladium Arene i sličnih bio je i Lino Červar, o tome mi je govorio u Makedoniji kroz ekskluzivni intervju za Jutarnji list. Zalagao se za funkcionalnu rukometnu dvoranu, a ne nepotrebne spomenike. Nedavno je na tu temu govorio i Ivica Cipci u “Slobodnoj”, ali se oštricu njegovih kritika otupilo drugom pričom.

Mnogi sad pitaju zašto je Kerum odustao od postavljanja pitanja u vezi sa Spaladiumom na početku mandata. A ne pitaju zašto su odustale državne vlasti i tko je u to vrijeme predstavljao Vladu. Ništa Gobac nije mogao bez političke potpore. Nije Gobac jučer. Još u Ateni 2004. pisao sam o rukometanju pod naslovom “Lino Červar između Gavrana i Kobca”, a rukometnu vladu su predstavljali Kavran i Gobac.

Ništa nije od jučer. Pitanja se gomilaju godinama i umjesto odgovora, ušutkava se postavljače pitanja. Nedavno sam pisao i to kako se ušutkava Štimca. To je priča o stanju. I dobro je kad se dogodi da Štimac dobije Makedoniju i remizira s Belgijom pa se izbjegne šteta, ali sve je to privremeno, jer dobro isplaniranu dugoročnu štetu gradi se sustavno na svim frontovima već godinama.

Štimac je odlično prošao, ali nije sve bajno kako se sad piše. Njegovi su superpotezi rehabilitacija Šimunića i rođenje Radoševića, znači od najmlađeg do najstarijeg, Štimac jednako pogađa. Međutim, Šimunić u svakom slučaju ne može biti perspektiva hrvatske obrane i tu slijede ozbiljni problemi viđeni još u mandatu Bilića. Šimunić je odigrao kao nikad, spasio nas je kao i Pletikosa. Ali iza tih pohvala očito je – čim smo spašavani – da u obrani kao fazi igre ima kroničnih problema.

Dalje, Radošević je potez kojim Štimac inače imponira i otkako je Hajduk ostao bez Štimčeva liderskog bezobrazluka i energičnosti, od tada nema trofeja. Međutim, objektivno Radošević nije pokazao neki ekskluzivni talent da bi tako mlad bio lansiran u reprezentativnu orbitu. Radošević je svaka čast, kao da je iskusni profesionalac i rutiner majstorski odradio zadatak razarača u sredini terena. A za to je potrebna darovitost u glavi i kondicija u nogama. Takav Radošević je Štimcu trajna vrijednost i zašto bi čekao da mali ostari kad još bolje raste u vatri. Osim toga, ne raste samo ka čovik, nego i kao investicija.

Nogometaši su danas izuzetno konvertibilne nekretnine jer se kreću, pa to više i nije balun nego burza pokretnina. A Štimcu se po svitu ne piše da je trener, niti coach, nego manager. Bez mana poslovni čovjek. Na primjer, Vukojević je već prodan, a Radošević nije. E to je onda mrvica teme i za novinare. Ko će prije svoga. Štimac mora pazit i na Mamića. To je Mamac. Pa me baš zanima kako bi se Štimac postavio u slučaju onog prevrtljivog Sammira. Braziiiil, Braziiiil…

MARIO GARBER

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/mario-garber-stimac-i-mamac-179473 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=926334966b4ddfc11da6f74fbff7b0e27bf11d51 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mario+Garber%3A+%C5%A0timac+i+mamac&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmario-garber-stimac-i-mamac-179473 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmario-garber-stimac-i-mamac-179473 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Ante ČIZMIĆ / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kvadratura baluna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukkvadratura baluna

Mario Garber: Štimac i mamac

Piše PSD.
16. rujna 2012. - 11:28
Još jedan odlazak staroga Splita… Davor Grčić Gaga, legendarni nogometaš Hajduka iz generacije olimpijaca Frane Matošića, Vladimira Beare, Bernarda Vukasa… Zbilja, dobro ga je bilo imat za prijatelja. Zadnja je desetljeća proveo u nekoj vrsti zbjega, na kraju grada, družeći se samo s prijateljima u poljima blizu groblja, najprije u polju kod legendarnog Bagata, a zadnjih godina u polju kod Kolje Krstulovića, zvanog Staljinko.
Tamo se održavalo “na aparatima” onaj lipi Split, otkad je na izdisaju. Ali ne bi ga više ni Dean Kružić spasija…

Zato su Gaga i ekipa, daleko od Splita, u poljima, na sigurnom – ka malo vode na dlanu čuvali vrime da ne ishlapi. S vremenom je taj Utorak u polje kod Kolje postao vrhunski spontano režirana predstava u maniri Fellinija, a u Amarc...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:29