stdClass Object ( [id] => 280377 [title] => Leo Kovačić: Hvala navijačima [alias] => leo-kovacic-hvala-navijacima [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Da su navijači Hajduka puno više od pukih gledatelja, žderača besplatnog čipsa ili mutave nogometne publike koja se u zamjenu za gratis ulaznice smijulji i plješće svom gazdi po izlasku iz pritvora, znali smo i prije. Ipak, ovotjednim donošenjem hitnih izmjena Zakona o sportu simpatizeri bijele boje dokazali su javnosti da su pritom nezaustavljivi pokret otpora, ali i putokaz svim ostalim građanima i inicijativama kako se na potpuno legalan, ali i beskompromisan način, stvari mogu mijenjati na bolje. Pa i i onda kada protiv sebe imate političke moćnike, aljkave institucije ili traljave i nezainteresirane ministre....

Što se to zapravo dogodilo na Markovu trgu prije nekoliko dana, netom prije no što su nas saborski zastupnici službeno obavijestili kako je vrijeme za fajrunt i godišnje odmore?

Za one neupućene, Sabor je konačno izglasao izmjene zakona koji bi trebao štititi nacionalni sport, a koje su u proceduru nakon velikog prosvjeda građana na Rivi prije osam mjeseci i bojkota maksimirskog derbija, i to prvenstveno zbog gaženja ljudskih prava i nezakonitih “crnih lista”, progurali čelnici splitskog kluba i Udruge “Naš Hajduk”.

Tada se na glavnoj splitskoj šetnici okupilo više od 30.000 ljudi nezadovoljnih stanjem u domaćem nogometu, močvari koja je u protekla dva desetljeća progutala i ono malo dobrog što smo imali na travnatim terenima, počevši od sudačke organizacije, Nogometnog saveza, reprezentacije, prvoligaškog natjecanja...

Povijesno “NE” kliki okupljenoj oko Zdravka Mamića artikulirano je uskoro u prijedlog izmjena zakona, malo remek djelo koje je, eto, konačno ugledalo svjetlo dana.

Što su tražili...

A što su navijači Hajduka tražili? Ništa spektakularno. Tek da se huligani s tribina izjednače s huliganima u svečanim ložama te da im se zabrani pristup sportskim borilištima, da se izmjeni dosadašnji nakaradni način biranja čelnika nogometnih saveza po kojem bi najveći i najuspješniji klubovi kao nositelji kvalitete dobili veća prava, kao i to da se profesionalnim klubovima, bez obzira bili oni udruge građana ili sportska dionička društva, nametne obveza javne objave financijskih izvještaja.

Iako se na prvi pogled stvar čini poprilično bezazlena, a zahtjevi navijača nešto sasvim normalno u civiliziranom svijetu, put od Rive do saborskih klupa bio je sve nego lagan i jednostavan. Navijači su prvo proglašeni fantomima i orjunašima, njihovi zahtjevi za poštenijim nogometom pokušajem destabilizacije HNS-a, “najuspješnije nacionalne firme”, a inzistiranje na izmjenama zakona, kako su tada tumačili recimo u Hrvatskom helsinškom odboru koji se čitavo to vrijeme financirao upravo novcem Saveza, samo sredstvo za obračun s Mamićem i njegovim poslušnicima.

Kada je kmečanje konačno utihnulo, a splitski saborski zastupnik Srđan Gjurković nakon okruglog stola Udruge “Naš Hajduk” krenuo u prikupljanje potpisa kolega za uvrštavanje zahtjeva navijača u hitnu saborsku proceduru, stiže novi val nebuloznih opravdanja i pokušaja da se obezvrijede napori nogometnih zaljubljenika.

Prvo je HNS plaćenim oglasima smješnog sadržaja nastojao dokazati kako se izmjenama zakona ruši legitimna nogometna vlada, potom se u priču uključio i Nogometni savez splitsko-dalmatinske županije na čelu s Alojzijom Šuprahom koji u Zagreb šalje svoje viđenje čitave situacije, uz nekakvu fantomsku odluku skupštine o kojoj čelnici klubova nisu imali pojma, a kao šlag na kraju, i to nakon što je prijedlog o izmjenama Zakona o sportu ušao u saborsku proceduru, uzvrpoljili su se i u Ministarstvu znanosti i sporta. Točnije, Splićanin (!) Roko Andričević, pomoćnik ministra Vedrana Mornara koji se, vjerovali ili ne, porglasio nenadležnim za ovaj problem, jasno poručivši kako resorno ministarstvo neće poduprijeti izmjene jer, tobože, i oni rade na novom Zakonu.

...to su dobili

I kada su političari, a posebice nogometni funkcioneri, pomislili kako će nakon nekoliko mjeseci po starom dobrom hrvatskom običaju utihnuti vapaji nezadovoljnog puka, Gjurković uspijeva prikupiti dovoljno glasova i izmjene ulaze u hitnu proceduru.

Inicijativu redom podržavaju i članovi oporbe, čak i neki zastupnici HDZ-a koji je svojim kadrom poprilično napunio kancelarije HNS-a, no slijedi posljednji udar. Nogometna vlada na čelu s Davorom Šukerom tužaka se UEFA-i, a potom slijedi i srcedrapajuće pismo krovne europske nogometne organizacije prema kojoj se država ne bi trebala miješati u sport?! Što su Platiniju napričali Šuker i Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a, nije poznato, no očito su bili inspirirani budući je UEFA na koncu doista reagirala iako su doslovno sve izmjene zakona u skladu s njezinim temeljnim načelima: onima o ravnopravnosti, transparentnosti, zakonitosti... Naravno, ustrajnošću navijača i taj je bastion srušen, a prošlog tjedna izmjene konačno i usvojene...

Što nas očekuje u budućnosti? Teško je prognozirati, no ovako dalje jednostavno više nije moglo, a to će vam priznati i svaki iole osvješteniji navijač Hajduka, Dinama ili Rijeke.

Nogometni savez dobio je šest mjeseci da statut uskladi s novim, izmijenjenim zakonom, i u međuvremenu se pročisti od fundača koji se tijekom vremena nataložio na gotovo svim razinama. Iako se, upozoravaju pravnici, Zakon ne može primjenjivati retroaktivno, pa je stoga nerealno očekivati kako će preko noći ostavke podnijeti likovi poput braće Mamić, Vrbanovića, Šukera, Željka Širića ili, pak, gore spomenutog Šuprahe koji je, još uvijek nekažnjeno, šaketao predsjednika Hajduka, vrijeme njihova šerifovanja, uvjereni smo, konačno je iza nas.

I na koncu, kako bi nogomet u Hrvata izgledao bez ove notorne družine? Teško vam je i zamisliti? U tom slučaju preporučamo vam da pogledate posljednji derbi na Maksimiru uz ispunjene tribine i fanatičnu podršku jednom i drugom klubu.

Navijači, hvala!

LEO KOVAČIć
SNIMA TOM DUBRAVEC / CROPIX

Igor, Luka i Ljubica

Gradsko vijeće, nakon trosatne mučne i iscrpljujuće rasprave, prihvatilo je novi saziv NO Hajduka, pa čelne ljude splitskog prvoligaša do konačnog ustoličenja dijeli tek potvrda na Skupštini kluba. Ipak, lokalni političari počastili su nas još jednim igrokazom kada je u pitanju Hajduk, a ovoga puta povodom im je bio životopis Ljube Pavasovića Viskovića koji, kako su ustvrdili, nije stigao na vrijeme. Uzjogunili su se tako vijećnici, prvi je na propust ukazao nezavisni vijećnik Igor Boraska, a u priču se s posebnim zanosom uključila HDZ-ova uzdanica Ljubica Vrdoljak, a potom i najveći hajdukomrzac na ovim prostorima – Luka Podrug, član HČSP-a. Iako povjerenstvo Gradskog vijeća nije imalo nikakve primjedbe, iako ničim nije ugroženo nečije pravo, iako se nitko od kandidata nije žalio na izbore, trojac je ustrajno tražio da se Viskoviću onemogući ulazak u NO. “Ne možemo donositi nelegalne odluke”, papagajski su ponavljali pred tv kamerama, pozivajući se na zakone, proceduru... Kad je već tako i kad su toliko principijelni, onda bi bilo u redu i da nam i oni konačno nešto razjasne. Prvo bismo zamolili Borasku da nam protumači je li njegova supruga dostavila životopis prije negoli je nedavno dobila posao u gradskoj firmi “Splitska obala” i je li bilo natječaja za to radno mjesto? Vrdoljak bi nam mogla dati odgovor je li, primjerice, njena kći dostavila životopis kada je bez natječaja primljena u Turističku zajednicu, a Podrug bi javnosti mogao objasniti tko mu je i zašto platio put na Olimpijske igre u London? Čisto onako, iz principa...

Momci, kupite stvari...

Već zaboravljena sportska inspekcija, krnjavi podsjetnik na bivšeg ministra sporta Željka Jovanovića, izdala je rješenje kojim se Antu Kulušića i Valentina Pjanića treba maknuti iz Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije, a time i iz HNS-a. Ovim je i službeno potvrđeno da državni dužnosnici prema važećem Zakonu o sportu ne smiju biti članovi sportskih saveza i klubova. Uz Kulušića, koji je saborski zastupnik te član famoznog Odbora za hitnost, u redovim HNS-a krije se još imena čije su funkcije u suprotnosti sa zakonima.To su Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Đuro Bukvić, načelnik Općine Lukač, Nenad Horvatić, načelnik općine Ljubeščica, Slavko Prišćan, načelnik općine Rovišće., Goran Pauk, župan šibensko-kninski, saborski zastupnik Josip Friščić, Mate Dugandžić, dogradonačelnik Ploča, Ivan Vrkić, gradonačelbnik Osijeka...
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kultna 22. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-07-18 18:28:19 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-07-20 10:14:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-07-19 17:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7633 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/07/18/Spektar/leo00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7889944 Threads: 3 Questions: 1581731854 Slow queries: 4827301 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112059229 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/leo-kovacic-hvala-navijacima-280377 [printLink] => /sport/hajduk/leo-kovacic-hvala-navijacima-280377?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233789 [name] => leokovačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => leokovacic [link] => /tag/leokovacic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kultna 22. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Leo Kovačić: Hvala navijačima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-14-54-38-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/18/Spektar/leo00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/18/Spektar/leo00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Da su navijači Hajduka puno više od pukih gledatelja, žderača besplatnog čipsa ili mutave nogometne publike koja se u zamjenu za gratis ulaznice smijulji i plješće svom gazdi po izlasku iz pritvora, znali smo i prije. Ipak, ovotjednim donošenjem hitnih izmjena Zakona o sportu simpatizeri bijele boje dokazali su javnosti da su pritom nezaustavljivi pokret otpora, ali i putokaz svim ostalim građanima i inicijativama kako se na potpuno legalan, ali i beskompromisan način, stvari mogu mijenjati na bolje. Pa i i onda kada protiv sebe imate političke moćnike, aljkave institucije ili traljave i nezainteresirane ministre....

Što se to zapravo dogodilo na Markovu trgu prije nekoliko dana, netom prije no što su nas saborski zastupnici službeno obavijestili kako je vrijeme za fajrunt i godišnje odmore?

Za one neupućene, Sabor je konačno izglasao izmjene zakona koji bi trebao štititi nacionalni sport, a koje su u proceduru nakon velikog prosvjeda građana na Rivi prije osam mjeseci i bojkota maksimirskog derbija, i to prvenstveno zbog gaženja ljudskih prava i nezakonitih “crnih lista”, progurali čelnici splitskog kluba i Udruge “Naš Hajduk”.

Tada se na glavnoj splitskoj šetnici okupilo više od 30.000 ljudi nezadovoljnih stanjem u domaćem nogometu, močvari koja je u protekla dva desetljeća progutala i ono malo dobrog što smo imali na travnatim terenima, počevši od sudačke organizacije, Nogometnog saveza, reprezentacije, prvoligaškog natjecanja...

Povijesno “NE” kliki okupljenoj oko Zdravka Mamića artikulirano je uskoro u prijedlog izmjena zakona, malo remek djelo koje je, eto, konačno ugledalo svjetlo dana.

Što su tražili...

A što su navijači Hajduka tražili? Ništa spektakularno. Tek da se huligani s tribina izjednače s huliganima u svečanim ložama te da im se zabrani pristup sportskim borilištima, da se izmjeni dosadašnji nakaradni način biranja čelnika nogometnih saveza po kojem bi najveći i najuspješniji klubovi kao nositelji kvalitete dobili veća prava, kao i to da se profesionalnim klubovima, bez obzira bili oni udruge građana ili sportska dionička društva, nametne obveza javne objave financijskih izvještaja.

Iako se na prvi pogled stvar čini poprilično bezazlena, a zahtjevi navijača nešto sasvim normalno u civiliziranom svijetu, put od Rive do saborskih klupa bio je sve nego lagan i jednostavan. Navijači su prvo proglašeni fantomima i orjunašima, njihovi zahtjevi za poštenijim nogometom pokušajem destabilizacije HNS-a, “najuspješnije nacionalne firme”, a inzistiranje na izmjenama zakona, kako su tada tumačili recimo u Hrvatskom helsinškom odboru koji se čitavo to vrijeme financirao upravo novcem Saveza, samo sredstvo za obračun s Mamićem i njegovim poslušnicima.

Kada je kmečanje konačno utihnulo, a splitski saborski zastupnik Srđan Gjurković nakon okruglog stola Udruge “Naš Hajduk” krenuo u prikupljanje potpisa kolega za uvrštavanje zahtjeva navijača u hitnu saborsku proceduru, stiže novi val nebuloznih opravdanja i pokušaja da se obezvrijede napori nogometnih zaljubljenika.

Prvo je HNS plaćenim oglasima smješnog sadržaja nastojao dokazati kako se izmjenama zakona ruši legitimna nogometna vlada, potom se u priču uključio i Nogometni savez splitsko-dalmatinske županije na čelu s Alojzijom Šuprahom koji u Zagreb šalje svoje viđenje čitave situacije, uz nekakvu fantomsku odluku skupštine o kojoj čelnici klubova nisu imali pojma, a kao šlag na kraju, i to nakon što je prijedlog o izmjenama Zakona o sportu ušao u saborsku proceduru, uzvrpoljili su se i u Ministarstvu znanosti i sporta. Točnije, Splićanin (!) Roko Andričević, pomoćnik ministra Vedrana Mornara koji se, vjerovali ili ne, porglasio nenadležnim za ovaj problem, jasno poručivši kako resorno ministarstvo neće poduprijeti izmjene jer, tobože, i oni rade na novom Zakonu.

...to su dobili

I kada su političari, a posebice nogometni funkcioneri, pomislili kako će nakon nekoliko mjeseci po starom dobrom hrvatskom običaju utihnuti vapaji nezadovoljnog puka, Gjurković uspijeva prikupiti dovoljno glasova i izmjene ulaze u hitnu proceduru.

Inicijativu redom podržavaju i članovi oporbe, čak i neki zastupnici HDZ-a koji je svojim kadrom poprilično napunio kancelarije HNS-a, no slijedi posljednji udar. Nogometna vlada na čelu s Davorom Šukerom tužaka se UEFA-i, a potom slijedi i srcedrapajuće pismo krovne europske nogometne organizacije prema kojoj se država ne bi trebala miješati u sport?! Što su Platiniju napričali Šuker i Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a, nije poznato, no očito su bili inspirirani budući je UEFA na koncu doista reagirala iako su doslovno sve izmjene zakona u skladu s njezinim temeljnim načelima: onima o ravnopravnosti, transparentnosti, zakonitosti... Naravno, ustrajnošću navijača i taj je bastion srušen, a prošlog tjedna izmjene konačno i usvojene...

Što nas očekuje u budućnosti? Teško je prognozirati, no ovako dalje jednostavno više nije moglo, a to će vam priznati i svaki iole osvješteniji navijač Hajduka, Dinama ili Rijeke.

Nogometni savez dobio je šest mjeseci da statut uskladi s novim, izmijenjenim zakonom, i u međuvremenu se pročisti od fundača koji se tijekom vremena nataložio na gotovo svim razinama. Iako se, upozoravaju pravnici, Zakon ne može primjenjivati retroaktivno, pa je stoga nerealno očekivati kako će preko noći ostavke podnijeti likovi poput braće Mamić, Vrbanovića, Šukera, Željka Širića ili, pak, gore spomenutog Šuprahe koji je, još uvijek nekažnjeno, šaketao predsjednika Hajduka, vrijeme njihova šerifovanja, uvjereni smo, konačno je iza nas.

I na koncu, kako bi nogomet u Hrvata izgledao bez ove notorne družine? Teško vam je i zamisliti? U tom slučaju preporučamo vam da pogledate posljednji derbi na Maksimiru uz ispunjene tribine i fanatičnu podršku jednom i drugom klubu.

Navijači, hvala!

LEO KOVAČIć
SNIMA TOM DUBRAVEC / CROPIX

Igor, Luka i Ljubica

Gradsko vijeće, nakon trosatne mučne i iscrpljujuće rasprave, prihvatilo je novi saziv NO Hajduka, pa čelne ljude splitskog prvoligaša do konačnog ustoličenja dijeli tek potvrda na Skupštini kluba. Ipak, lokalni političari počastili su nas još jednim igrokazom kada je u pitanju Hajduk, a ovoga puta povodom im je bio životopis Ljube Pavasovića Viskovića koji, kako su ustvrdili, nije stigao na vrijeme. Uzjogunili su se tako vijećnici, prvi je na propust ukazao nezavisni vijećnik Igor Boraska, a u priču se s posebnim zanosom uključila HDZ-ova uzdanica Ljubica Vrdoljak, a potom i najveći hajdukomrzac na ovim prostorima – Luka Podrug, član HČSP-a. Iako povjerenstvo Gradskog vijeća nije imalo nikakve primjedbe, iako ničim nije ugroženo nečije pravo, iako se nitko od kandidata nije žalio na izbore, trojac je ustrajno tražio da se Viskoviću onemogući ulazak u NO. “Ne možemo donositi nelegalne odluke”, papagajski su ponavljali pred tv kamerama, pozivajući se na zakone, proceduru... Kad je već tako i kad su toliko principijelni, onda bi bilo u redu i da nam i oni konačno nešto razjasne. Prvo bismo zamolili Borasku da nam protumači je li njegova supruga dostavila životopis prije negoli je nedavno dobila posao u gradskoj firmi “Splitska obala” i je li bilo natječaja za to radno mjesto? Vrdoljak bi nam mogla dati odgovor je li, primjerice, njena kći dostavila životopis kada je bez natječaja primljena u Turističku zajednicu, a Podrug bi javnosti mogao objasniti tko mu je i zašto platio put na Olimpijske igre u London? Čisto onako, iz principa...

Momci, kupite stvari...

Već zaboravljena sportska inspekcija, krnjavi podsjetnik na bivšeg ministra sporta Željka Jovanovića, izdala je rješenje kojim se Antu Kulušića i Valentina Pjanića treba maknuti iz Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije, a time i iz HNS-a. Ovim je i službeno potvrđeno da državni dužnosnici prema važećem Zakonu o sportu ne smiju biti članovi sportskih saveza i klubova. Uz Kulušića, koji je saborski zastupnik te član famoznog Odbora za hitnost, u redovim HNS-a krije se još imena čije su funkcije u suprotnosti sa zakonima.To su Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Đuro Bukvić, načelnik Općine Lukač, Nenad Horvatić, načelnik općine Ljubeščica, Slavko Prišćan, načelnik općine Rovišće., Goran Pauk, župan šibensko-kninski, saborski zastupnik Josip Friščić, Mate Dugandžić, dogradonačelnik Ploča, Ivan Vrkić, gradonačelbnik Osijeka...
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/leo-kovacic-hvala-navijacima-280377 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ce24e2cf4d7541907e9655463ca8f84b19a9e5f9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Leo+Kova%C4%8Di%C4%87%3A+Hvala+navija%C4%8Dima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fleo-kovacic-hvala-navijacima-280377 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fleo-kovacic-hvala-navijacima-280377 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kultna 22. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukkultna 22.

Leo Kovačić: Hvala navijačima

Piše PSD.
19. srpnja 2015. - 19:43
Da su navijači Hajduka puno više od pukih gledatelja, žderača besplatnogčipsa ili mutave nogometne publike koja se u zamjenu za gratis ulaznicesmijulji i plješće svom gazdi po izlasku iz pritvora, znali smo iprije. Ipak, ovotjednim donošenjem hitnih izmjena Zakona o sportusimpatizeri bijele boje dokazali su javnosti da su pritom nezaustavljivipokret otpora, ali i putokaz svim ostalim građanima i inicijativamakako se na potpuno legalan, ali i beskompromisan način, stvari mogumijenjati na bolje. Pa i i onda kada protiv sebe imate političkemoćnike, aljkave institucije ili traljave i nezainteresiraneministre....

Što se to zapravo dogodilo na Markovu trgu prijenekoliko dana, netom prije no što su nas saborski zastupnici službenoobavijestili kako je vrijeme za fajrunt i godišnje od...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 16:54