stdClass Object ( [id] => 241884 [title] => Legendarni Dragan Holcer: Nikako nisam za prodaju kluba [alias] => legendarni-dragan-holcer-nikako-nisam-za-prodaju-kluba [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad navijači Hajduka, ali i uopće poznavatelji nogometa, govore o igračima Hajduka, o njihovim dostignućima onda su u prvom planu tri velikana: Bernard Vukas, kao nedostižni međunarodni as, onda Vladimir Beara, kao jedan od najboljih vratar svijeta, te Frane Matošić, kao nenadmašni golgeter i lider „bijelih“.

Njima uz bok, uz dužno uvažavanje svih igrača Hajduka, svakako svoje mjesto ima Dragan Holcer, jedinstveni obrambeni igrač, stoper, libero, kapetan, uz sve te nogometne kvalitete, još i duša od čovjeka. Holcer, do svoje 22. godine Nišlija, onda Splićanin, uz sedmogodišnju „pečalbu“ u Njemačkoj, bio je i ostao jedan od simbola splitskog kluba.

- E, Splićanin sam, odavno sam prestao biti furešti, srastao sam s ovim gradom, najlipšim na svitu – tako se osjeća danas Holcer, penzioner, pomalo i zaboravljen, što je standardna navika kad su veterani Hajduka u pitanju. Holcer će sljedećeg siječnja navršiti 70 godina, njegov život bi mogao biti materijal za film, makar zanimljivi dokumentarac.

Rođen u koncentracijskom logoru u Njemačkoj, s djetinjstvom u Nišu, s karijerom koja ga je iz Radničkog dovela u Hajduka, s kojim je doživio predivne dane, ali se suočio i s opakom prognozom da je u 30. godini kao igrač potrošen, pa je ipak u Njemačkoj kao igrač slavnih klubova Stuttgarta i Schalkea doživio svojevrsno uskrsnuće i igrao još sedam godina, uz dva braka, dvoje djece, petero unučadi, Holcer se praktično povukao u anonimnost.

- Takav je čovjek, pomalo zatvoren, nikad se nije gurao u prvi plan, nikad govorio o svojim zaslugama, kapetan Hajduka pa Stuttgarta, sportaš za primjer, čovjek za divljenje – tako je Ante Ivković Zonzi, također jedan od veterana Hajduka opisao Dragana.

Protivim se prodaji kluba!

Holcer danas živi povučeno: u rano jutro đir sa svojim retriverom Umom, onda marenda i čitanje novina (Slobodna i Jutarnji), još jedan izlazak s Umom oko podne, objed, poslijepodnevni odmor, predvečer po treći put izlazak, šetnja po Špinutu opet s Umom, navečer televizija, osim kad Hajduk igra u Poljudu. Tada je na utakmici…
- Katkad požalim što sam došao na utakmicu, teško mi je gledati ovog Hajduka - rekao mi je Holcer. Ne, nije mi muka, nisu mi dragi neki tvoji komentari, prihvaćam kritike, pa i one oštre, žestoke, koje se ne sviđaju ovima iz današnjeg vodstva kluba. Međutim, nikad mi nije i ne može biti muka od Hajduka, jednostavno je to, teška su vremena, treba se pokrit koliko je lancun dug, žao mi je što ti lancun katkad ima duljinu šugamana ili tavajola, ali tako je to…

- Je li prodaja kluba, većinskog paketa dionica, ipak mogući izlaz?

- Nikako nisam za prodaju kluba, to moram odmah naglasiti. Ali to da onaj koji donese novac, koji uloži kapital, bude glavni, da se njega pita, da on odlučuje, to bi bilo pravo rješenje.

- Ma tko će dati svoj novac tek tako, s pravom da postavi svojeg predsjednika i svoje ljude, a da nema većinski paket dionica?

- Znam da sve to izgleda kao nemoguće, kao neprirodna kombinacija. Eno vam kako je to u Reala, bira se predsjednik, on odlučuje o svojim suradnicima, svi zajedno imaju program kako voditi klub, sve na određeni mandat, četiri-pet godina. Ima i drugih klubova koji žive na taj način. Pa valjda se može naći takvog zaljubljenika u Hajduka, koji će znati voditi klub, stvarati prave vrijednosti.

- Kako naći takvu facu? Tu i tamo su se javljali neki, ambicije je u početku imao Jako Andabak, kasnije Tomislav Mamić, ali to nije prošlo.

- Zašto? Pa zato jer Hajduka žele voditi navijači, a oni mogu jedino podržavati klub, uzde moraju uzeti oni koji znaju. Kod nas svi znaju, odnosno misle da znaju. To je uobičajeno, ova današnja uprava uvjerena je da rade pravi posao, neki koji nisu u klupskim strukturama misle da bi oni to radili bolje. Toga je bilo i u moje vrijeme, dok sam igrao za Hajduka. Znači i kad je klub na maestralan način vodio Tito Kirigin, bilo ih je koji su htjeli uskočiti na njegovo mjesto, koji su govorili da bi mogli djelovati i bolje od Tita. Ali kad je Tito otišao, pokazalo se da se klub urušio.

- Svi mi koji smo živjeli sa šjor Tajom, kao novinar sam ga pratio, čak mogu kazati da sam mu bio blizak, moramo priznati da su to bila druga vremena?

- Bila su vremena u kojima isto tako nije bilo novca, ali ih je Kirigin znao naći, dobiti, osigurati. U današnje vrijeme Kirigin bi bio još jači, Hajduk moćniji, usudio bih se kazati, čak na razini najvećih, najboljih europskih klubova. Kako se god svi slažu da bi Bajdo Vukas i danas, u najmodernije doba nogometa, također bio veliki igrač, dapače još i veći zbog televizije, tako isto bi Kirigin bio u stanju stvoriti klub ravan najjačima u Europi.
Holcer je bio i ostao fasciniran Kiriginom, od prvog dana kad ga je upoznao u Nišu, pa ga – uz pomoć Dušana Nenkovića – i doveo u Split. Bila je to vrhunska akcija Kirigina i njegova suradnika, kompanjona, prijatelja Jere Burazina, bivšeg visoko pozicioniranog MUP-ovca u Splitu. Holcer je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća postao jedan od najboljih igrača bivše Jugoslavije, najprije zapaženi junior (lijevo krilo), onda centarhalf Radničkog iz Niša, ubrzo nezamjenjivi reprezentativac Jugoslavije…

- Moj drugi otac bio je Dušan Nenković, tada trener Radničkog, on me gurnuo u prvu momčad, da tako kažem. On me na jednoj utakmici protiv Partizana na Čairu postavio na centarhalfa. Bunio sam se, negodovao, tumačio mu da ja to ne mogu igrati, da je to prevelika odgovornost. Međutim, inzistirao je, rekao mi je da on odgovara. Pobijedili smo s 2:1, tako sam postao stoper. I kad je Nenković otišao za trenera Hajduka bilo mi je prirodno da ga slijedim, posebno kad sam se susreo s šjor Titom. U pet minuta dogovorili smo se…Koliko sam dobio za prijelaz? Toliko da sam bio zadovoljan, predsjednik je ponudio, ja sam prihvatio…

S Vardićem konačno u Splitu

U siječnju 1966. Holcer je došao u privatni posjet Splitu, družio se s Vinkom Cuzzijem. Bio sam u društvu tadašnjeg i budućeg kapetana, Cuzzi je provozao Holcera po gradu, Nišliji su se posebno dojmili Meje i Marjan, bili smo na prvoj vidilici, divio se panorami Splita. Obvezao sam se na šutnju, nisam pustio vijest o tome da Holcer prelazi u Hajduka.

-„Bijeli“ su se neočekivano borili za opstanak, bila je to posljedica one afere s Rankom Planinićem, Hajduk je kažnjen s minus pet bodova. Posljednja utakmica koja je odlučivala o opstanku igrala se na Čairu. Čuvao sam Andriju Ankovića, zapravo puštao sam ga da izjednači rezultat. A on je pet-šest šansi fulao, ono opalio bi iz sve snage i falija. Govorio sam mu da ne mogu dati autogol…Bila je to moja jedina utakmica koje sam se stidio, Hajduk je izgubio s 1:2, ali srećom nisu ispali.

U ljeto 1967. Kirigin je došao u Niš na pregovore oko prijelaza Holcera, jednim svojim trikom prisluškivao je telefon u prostorijama niškog kluba, čuo je da su iz Crvene zvezde tražili Holcera, pa su kao nemogući uvjet za Hajduka sugerirali, zahtijevali da se postavi cijena od čak pedeset milijuna dinara. Kirigin je onda ponudio šezdeset milijuna i to za Holcera i Miroslava Vardića, Nišlije nisu vjerovali da će Hajduk toliko platiti, tražili su garancije, dobili su teleks poruku od tadašnje splitske Investiciono-komercijalne banke, od direktora Šimetina da je uplata već obavljena! Jer Kirigin je još ranije dogovorio uzimanje kredita. Holcer je za četverogodišnji ugovor dobio deset milijuna dinara i stan na korištenje.

- Ne mogu govoriti, ne želim o novcima, ali je poznato da sam dobio na korištenje kafić na pjaci. Ne znam kako je šjor Tito to iskemijao, ali u Bobisu, poduzeću u kojem je bio direktor, prihvatili su da taj kafić nije rentabilan. Tako sam dobio kafić i to uređen, „Bili as“, arhitekt Vili Pleić ga je uredio.
Holcer je zavolio Split, navijači Hajduka su obožavali Holcera. Jer, on je ne samo na svakoj utakmici nego i na treninzima davao sve od sebe…“Znao sam da je publici u Splitu bitno da igrači izgaraju na terenu, zato sam se trudio, znam da su me zato zavoljeli“. Hajduk je s Holcerom kao kapetanom, svi se slažu al pari sa slavnim Franom Matošićem, osvojio naslov prvaka Jugoslavije 1971., poslije čak 16 godina posta. Onda su pala i dva kupa 1972. (finale s Dinamom 2:1) i 1973. (s Crvenom zvezdom, 1:1 u Splitu, 2:1 u Beogradu), još dva naslova prvaka države (1974. i 1975.).

- O tim slavljima se mnogo toga napisalo, snimilo, pa i opjevalo. Čovjek sam koji pamti samo lijepe događaje, ali moram naglasiti, sad kad se pravi inventura moje karijere, najteži dani su mi bili pod trenerom Tomislavom Ivićem. Svaka njemu čast, veliki je stručnjak, zgriješio je kad me proglasio invalidom, tvrdio da mi je karijera gotova. Srećom, ljudi iz Stuttgarta su me ipak angažirali, s tim klubom sam ušao u Bundes-ligu, odigrao još šest godina, možete misliti kako sam igrao kad sam četiri godine bio kapetan momčadi. Onda sam odlučio stati, ali su me zvali iz Schaleka 04, oni su bili drugoligaši i s njima sam isto osvojio Bundes-ligu.
To s Ivićem se dogodilo uoči odlučne utakmice za prvaka u Beogradu, protiv Crvene zvezde. Delegacija Stuttgarta je došla s jednom željom da samo vide na terenu Holcera, predsjednik Kirigin je postavio taj uvjet treneru, a Ivić mu je uzvratio: “Hoću pod uvjetom da mi to date napismeno“. Kirigin se nije navukao, Holcer nije igrao, Hajduk je pobijedio s 2:1 (dva gola Mićuna Jovanića) i praktično osigurao naslov prvaka 1975.

U zvijezde sa Stuttgartom

Holcer je ipak dobio angažman, opravdao ga je, kasnije je u povodu stogodišnjice Stuttgarta izabran u najbolju momčad svih vremena, što je zaslužio i s Hajdukom kad je 2011. birana najbolja jedanaestorica. Uglavnom, Holcer je ostao privržen „bijelima“, jednom je u kriznoj situaciji u ljeto 2000., kao član trijumvirata (sa Šimom Luketinom i Antom Žajom) pomagao kadrovskim rješenjima, ali se brzo povukao nezadovoljan ulogom politike u klubu. Dugo je kasnije predvodio veterane Hajduka u tandemu sa Antom Ivkovićem.
„Krivo mi je, baš žao kad vidim da se danas veterani nisu u stanju okupiti. Baš me pogodilo kad sam pročitao da je na ovom turniru Torcide Zlatko Vujović stao na branku, dok je Ivan Balić igrao, nije mi jasna ta gimnastika“.

ZDRAVKO REIĆ

Rastao okružen s pet žena

Intrigantna je ta priča s rođenjem Dragana Holcera u Zwieslu, koncentracijskom logoru u Bavarskoj. Dakle, Ida Orelli, podrijetlom Talijanka (otac joj je bio tehničar u željeznici, angažiran na gradnji pruge Niš – Skoplje) i Franc Holcer (Slovenac, istim poslom je došao u Niš) vjenčali su i dobili tri kćerke Karolinu, Anđelku i Elizabetu. Kad je počeo Drugi svjetski rat otišli su u Sloveniju, Franc je odmah krenuo u partizane, Ida je pomagala pokret otpora. Prigodom jedne racije njemački vojnici su upali u Holcerovu kuću, majku nisu našli, odvukli su tri kćerke da ih deportiraju u Njemačku. Kad je Ida Holcer to doznala, otrčala je do stanice i u trećem mjesecu trudnoće, nekako uskočila u vlak, koji ih je odveo u logor. Tamo je Ida rodila Dragana… U međuvremenu je Franc Holcer poginuo, bio je komesar 14. slovenske divizije, ime mu je uklesano na spomeniku u Mariboru, a u njegovu selu Skoke danas ima Holcerjova ulica.
Ida s četvero djece nije imala kud nego vratiti se svojoj neudanoj sestri Jeleni u Niš, tamo su obje radile u tvornici duhana. Dragan Holcer je rastao okružen pažnjom pet žena i izrastao u svjetskog nogometnog asa.

Sve o Draganu

Rođen 16. siječnja 1945. u Zwieselu. Prvotimac Radničkog iz Niša od 1961. do 1967. (96 prvenstvenih utakmica), Hajduka od 1967. do 1975.(214 prvenstvenih, 20 kup i 15 europskih utakmica), Stuttgarta od 1975. do 1981. (179 prvenstvenih utakmica), te Schalkea 04 1982. (12 utakmica). Reprezentativac Jugoslavije 52 puta (sedam kao igrač Radničkog, 45 u Hajduku), osvajač srebrne medalje na prvenstvu Europe 1968. Oženjen dva puta, prvi brak s Vlastom (sin Saša i dva unuka, kćer Ivona i troje unučadi), drugi brak s Goranom Valčić (zaposlena u domu „Juraj Bonaći“, djeca s teškoćama u razvoju).


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AMARCORD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-07-27 20:22:55 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-07-28 21:55:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-07-28 21:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20506 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/07/27/Nedjeljna/holcer_dragan4-300513.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x567" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4494988 Threads: 3 Questions: 145773976 Slow queries: 62020 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4341320 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/legendarni-dragan-holcer-nikako-nisam-za-prodaju-kluba-241884 [printLink] => /sport/hajduk/legendarni-dragan-holcer-nikako-nisam-za-prodaju-kluba-241884?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 225819 [name] => draganholcer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => draganholcer [link] => /tag/draganholcer ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AMARCORD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Legendarni Dragan Holcer: Nikako nisam za prodaju kluba [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-03-04-30-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/27/Nedjeljna/holcer_dragan4-300513.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/27/Nedjeljna/holcer_dragan4-300513.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad navijači Hajduka, ali i uopće poznavatelji nogometa, govore o igračima Hajduka, o njihovim dostignućima onda su u prvom planu tri velikana: Bernard Vukas, kao nedostižni međunarodni as, onda Vladimir Beara, kao jedan od najboljih vratar svijeta, te Frane Matošić, kao nenadmašni golgeter i lider „bijelih“.

Njima uz bok, uz dužno uvažavanje svih igrača Hajduka, svakako svoje mjesto ima Dragan Holcer, jedinstveni obrambeni igrač, stoper, libero, kapetan, uz sve te nogometne kvalitete, još i duša od čovjeka. Holcer, do svoje 22. godine Nišlija, onda Splićanin, uz sedmogodišnju „pečalbu“ u Njemačkoj, bio je i ostao jedan od simbola splitskog kluba.

- E, Splićanin sam, odavno sam prestao biti furešti, srastao sam s ovim gradom, najlipšim na svitu – tako se osjeća danas Holcer, penzioner, pomalo i zaboravljen, što je standardna navika kad su veterani Hajduka u pitanju. Holcer će sljedećeg siječnja navršiti 70 godina, njegov život bi mogao biti materijal za film, makar zanimljivi dokumentarac.

Rođen u koncentracijskom logoru u Njemačkoj, s djetinjstvom u Nišu, s karijerom koja ga je iz Radničkog dovela u Hajduka, s kojim je doživio predivne dane, ali se suočio i s opakom prognozom da je u 30. godini kao igrač potrošen, pa je ipak u Njemačkoj kao igrač slavnih klubova Stuttgarta i Schalkea doživio svojevrsno uskrsnuće i igrao još sedam godina, uz dva braka, dvoje djece, petero unučadi, Holcer se praktično povukao u anonimnost.

- Takav je čovjek, pomalo zatvoren, nikad se nije gurao u prvi plan, nikad govorio o svojim zaslugama, kapetan Hajduka pa Stuttgarta, sportaš za primjer, čovjek za divljenje – tako je Ante Ivković Zonzi, također jedan od veterana Hajduka opisao Dragana.

Protivim se prodaji kluba!

Holcer danas živi povučeno: u rano jutro đir sa svojim retriverom Umom, onda marenda i čitanje novina (Slobodna i Jutarnji), još jedan izlazak s Umom oko podne, objed, poslijepodnevni odmor, predvečer po treći put izlazak, šetnja po Špinutu opet s Umom, navečer televizija, osim kad Hajduk igra u Poljudu. Tada je na utakmici…
- Katkad požalim što sam došao na utakmicu, teško mi je gledati ovog Hajduka - rekao mi je Holcer. Ne, nije mi muka, nisu mi dragi neki tvoji komentari, prihvaćam kritike, pa i one oštre, žestoke, koje se ne sviđaju ovima iz današnjeg vodstva kluba. Međutim, nikad mi nije i ne može biti muka od Hajduka, jednostavno je to, teška su vremena, treba se pokrit koliko je lancun dug, žao mi je što ti lancun katkad ima duljinu šugamana ili tavajola, ali tako je to…

- Je li prodaja kluba, većinskog paketa dionica, ipak mogući izlaz?

- Nikako nisam za prodaju kluba, to moram odmah naglasiti. Ali to da onaj koji donese novac, koji uloži kapital, bude glavni, da se njega pita, da on odlučuje, to bi bilo pravo rješenje.

- Ma tko će dati svoj novac tek tako, s pravom da postavi svojeg predsjednika i svoje ljude, a da nema većinski paket dionica?

- Znam da sve to izgleda kao nemoguće, kao neprirodna kombinacija. Eno vam kako je to u Reala, bira se predsjednik, on odlučuje o svojim suradnicima, svi zajedno imaju program kako voditi klub, sve na određeni mandat, četiri-pet godina. Ima i drugih klubova koji žive na taj način. Pa valjda se može naći takvog zaljubljenika u Hajduka, koji će znati voditi klub, stvarati prave vrijednosti.

- Kako naći takvu facu? Tu i tamo su se javljali neki, ambicije je u početku imao Jako Andabak, kasnije Tomislav Mamić, ali to nije prošlo.

- Zašto? Pa zato jer Hajduka žele voditi navijači, a oni mogu jedino podržavati klub, uzde moraju uzeti oni koji znaju. Kod nas svi znaju, odnosno misle da znaju. To je uobičajeno, ova današnja uprava uvjerena je da rade pravi posao, neki koji nisu u klupskim strukturama misle da bi oni to radili bolje. Toga je bilo i u moje vrijeme, dok sam igrao za Hajduka. Znači i kad je klub na maestralan način vodio Tito Kirigin, bilo ih je koji su htjeli uskočiti na njegovo mjesto, koji su govorili da bi mogli djelovati i bolje od Tita. Ali kad je Tito otišao, pokazalo se da se klub urušio.

- Svi mi koji smo živjeli sa šjor Tajom, kao novinar sam ga pratio, čak mogu kazati da sam mu bio blizak, moramo priznati da su to bila druga vremena?

- Bila su vremena u kojima isto tako nije bilo novca, ali ih je Kirigin znao naći, dobiti, osigurati. U današnje vrijeme Kirigin bi bio još jači, Hajduk moćniji, usudio bih se kazati, čak na razini najvećih, najboljih europskih klubova. Kako se god svi slažu da bi Bajdo Vukas i danas, u najmodernije doba nogometa, također bio veliki igrač, dapače još i veći zbog televizije, tako isto bi Kirigin bio u stanju stvoriti klub ravan najjačima u Europi.
Holcer je bio i ostao fasciniran Kiriginom, od prvog dana kad ga je upoznao u Nišu, pa ga – uz pomoć Dušana Nenkovića – i doveo u Split. Bila je to vrhunska akcija Kirigina i njegova suradnika, kompanjona, prijatelja Jere Burazina, bivšeg visoko pozicioniranog MUP-ovca u Splitu. Holcer je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća postao jedan od najboljih igrača bivše Jugoslavije, najprije zapaženi junior (lijevo krilo), onda centarhalf Radničkog iz Niša, ubrzo nezamjenjivi reprezentativac Jugoslavije…

- Moj drugi otac bio je Dušan Nenković, tada trener Radničkog, on me gurnuo u prvu momčad, da tako kažem. On me na jednoj utakmici protiv Partizana na Čairu postavio na centarhalfa. Bunio sam se, negodovao, tumačio mu da ja to ne mogu igrati, da je to prevelika odgovornost. Međutim, inzistirao je, rekao mi je da on odgovara. Pobijedili smo s 2:1, tako sam postao stoper. I kad je Nenković otišao za trenera Hajduka bilo mi je prirodno da ga slijedim, posebno kad sam se susreo s šjor Titom. U pet minuta dogovorili smo se…Koliko sam dobio za prijelaz? Toliko da sam bio zadovoljan, predsjednik je ponudio, ja sam prihvatio…

S Vardićem konačno u Splitu

U siječnju 1966. Holcer je došao u privatni posjet Splitu, družio se s Vinkom Cuzzijem. Bio sam u društvu tadašnjeg i budućeg kapetana, Cuzzi je provozao Holcera po gradu, Nišliji su se posebno dojmili Meje i Marjan, bili smo na prvoj vidilici, divio se panorami Splita. Obvezao sam se na šutnju, nisam pustio vijest o tome da Holcer prelazi u Hajduka.

-„Bijeli“ su se neočekivano borili za opstanak, bila je to posljedica one afere s Rankom Planinićem, Hajduk je kažnjen s minus pet bodova. Posljednja utakmica koja je odlučivala o opstanku igrala se na Čairu. Čuvao sam Andriju Ankovića, zapravo puštao sam ga da izjednači rezultat. A on je pet-šest šansi fulao, ono opalio bi iz sve snage i falija. Govorio sam mu da ne mogu dati autogol…Bila je to moja jedina utakmica koje sam se stidio, Hajduk je izgubio s 1:2, ali srećom nisu ispali.

U ljeto 1967. Kirigin je došao u Niš na pregovore oko prijelaza Holcera, jednim svojim trikom prisluškivao je telefon u prostorijama niškog kluba, čuo je da su iz Crvene zvezde tražili Holcera, pa su kao nemogući uvjet za Hajduka sugerirali, zahtijevali da se postavi cijena od čak pedeset milijuna dinara. Kirigin je onda ponudio šezdeset milijuna i to za Holcera i Miroslava Vardića, Nišlije nisu vjerovali da će Hajduk toliko platiti, tražili su garancije, dobili su teleks poruku od tadašnje splitske Investiciono-komercijalne banke, od direktora Šimetina da je uplata već obavljena! Jer Kirigin je još ranije dogovorio uzimanje kredita. Holcer je za četverogodišnji ugovor dobio deset milijuna dinara i stan na korištenje.

- Ne mogu govoriti, ne želim o novcima, ali je poznato da sam dobio na korištenje kafić na pjaci. Ne znam kako je šjor Tito to iskemijao, ali u Bobisu, poduzeću u kojem je bio direktor, prihvatili su da taj kafić nije rentabilan. Tako sam dobio kafić i to uređen, „Bili as“, arhitekt Vili Pleić ga je uredio.
Holcer je zavolio Split, navijači Hajduka su obožavali Holcera. Jer, on je ne samo na svakoj utakmici nego i na treninzima davao sve od sebe…“Znao sam da je publici u Splitu bitno da igrači izgaraju na terenu, zato sam se trudio, znam da su me zato zavoljeli“. Hajduk je s Holcerom kao kapetanom, svi se slažu al pari sa slavnim Franom Matošićem, osvojio naslov prvaka Jugoslavije 1971., poslije čak 16 godina posta. Onda su pala i dva kupa 1972. (finale s Dinamom 2:1) i 1973. (s Crvenom zvezdom, 1:1 u Splitu, 2:1 u Beogradu), još dva naslova prvaka države (1974. i 1975.).

- O tim slavljima se mnogo toga napisalo, snimilo, pa i opjevalo. Čovjek sam koji pamti samo lijepe događaje, ali moram naglasiti, sad kad se pravi inventura moje karijere, najteži dani su mi bili pod trenerom Tomislavom Ivićem. Svaka njemu čast, veliki je stručnjak, zgriješio je kad me proglasio invalidom, tvrdio da mi je karijera gotova. Srećom, ljudi iz Stuttgarta su me ipak angažirali, s tim klubom sam ušao u Bundes-ligu, odigrao još šest godina, možete misliti kako sam igrao kad sam četiri godine bio kapetan momčadi. Onda sam odlučio stati, ali su me zvali iz Schaleka 04, oni su bili drugoligaši i s njima sam isto osvojio Bundes-ligu.
To s Ivićem se dogodilo uoči odlučne utakmice za prvaka u Beogradu, protiv Crvene zvezde. Delegacija Stuttgarta je došla s jednom željom da samo vide na terenu Holcera, predsjednik Kirigin je postavio taj uvjet treneru, a Ivić mu je uzvratio: “Hoću pod uvjetom da mi to date napismeno“. Kirigin se nije navukao, Holcer nije igrao, Hajduk je pobijedio s 2:1 (dva gola Mićuna Jovanića) i praktično osigurao naslov prvaka 1975.

U zvijezde sa Stuttgartom

Holcer je ipak dobio angažman, opravdao ga je, kasnije je u povodu stogodišnjice Stuttgarta izabran u najbolju momčad svih vremena, što je zaslužio i s Hajdukom kad je 2011. birana najbolja jedanaestorica. Uglavnom, Holcer je ostao privržen „bijelima“, jednom je u kriznoj situaciji u ljeto 2000., kao član trijumvirata (sa Šimom Luketinom i Antom Žajom) pomagao kadrovskim rješenjima, ali se brzo povukao nezadovoljan ulogom politike u klubu. Dugo je kasnije predvodio veterane Hajduka u tandemu sa Antom Ivkovićem.
„Krivo mi je, baš žao kad vidim da se danas veterani nisu u stanju okupiti. Baš me pogodilo kad sam pročitao da je na ovom turniru Torcide Zlatko Vujović stao na branku, dok je Ivan Balić igrao, nije mi jasna ta gimnastika“.

ZDRAVKO REIĆ

Rastao okružen s pet žena

Intrigantna je ta priča s rođenjem Dragana Holcera u Zwieslu, koncentracijskom logoru u Bavarskoj. Dakle, Ida Orelli, podrijetlom Talijanka (otac joj je bio tehničar u željeznici, angažiran na gradnji pruge Niš – Skoplje) i Franc Holcer (Slovenac, istim poslom je došao u Niš) vjenčali su i dobili tri kćerke Karolinu, Anđelku i Elizabetu. Kad je počeo Drugi svjetski rat otišli su u Sloveniju, Franc je odmah krenuo u partizane, Ida je pomagala pokret otpora. Prigodom jedne racije njemački vojnici su upali u Holcerovu kuću, majku nisu našli, odvukli su tri kćerke da ih deportiraju u Njemačku. Kad je Ida Holcer to doznala, otrčala je do stanice i u trećem mjesecu trudnoće, nekako uskočila u vlak, koji ih je odveo u logor. Tamo je Ida rodila Dragana… U međuvremenu je Franc Holcer poginuo, bio je komesar 14. slovenske divizije, ime mu je uklesano na spomeniku u Mariboru, a u njegovu selu Skoke danas ima Holcerjova ulica.
Ida s četvero djece nije imala kud nego vratiti se svojoj neudanoj sestri Jeleni u Niš, tamo su obje radile u tvornici duhana. Dragan Holcer je rastao okružen pažnjom pet žena i izrastao u svjetskog nogometnog asa.

Sve o Draganu

Rođen 16. siječnja 1945. u Zwieselu. Prvotimac Radničkog iz Niša od 1961. do 1967. (96 prvenstvenih utakmica), Hajduka od 1967. do 1975.(214 prvenstvenih, 20 kup i 15 europskih utakmica), Stuttgarta od 1975. do 1981. (179 prvenstvenih utakmica), te Schalkea 04 1982. (12 utakmica). Reprezentativac Jugoslavije 52 puta (sedam kao igrač Radničkog, 45 u Hajduku), osvajač srebrne medalje na prvenstvu Europe 1968. Oženjen dva puta, prvi brak s Vlastom (sin Saša i dva unuka, kćer Ivona i troje unučadi), drugi brak s Goranom Valčić (zaposlena u domu „Juraj Bonaći“, djeca s teškoćama u razvoju).


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/legendarni-dragan-holcer-nikako-nisam-za-prodaju-kluba-241884 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=42eb2f493ceb7e61dee1b45a5550ce510ac9a9a5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Legendarni+Dragan+Holcer%3A+Nikako+nisam+za+prodaju+kluba&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Flegendarni-dragan-holcer-nikako-nisam-za-prodaju-kluba-241884 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Flegendarni-dragan-holcer-nikako-nisam-za-prodaju-kluba-241884 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AMARCORD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HajdukAMARCORD

Legendarni Dragan Holcer: Nikako nisam za prodaju kluba

Piše PSD.
28. srpnja 2014. - 23:44

Kad navijači Hajduka, ali i uopće poznavatelji nogometa, govore o igračima Hajduka, o njihovim dostignućima onda su u prvom planu tri velikana: Bernard Vukas, kao nedostižni međunarodni as, onda Vladimir Beara, kao jedan od najboljih vratar svijeta, te Frane Matošić, kao nenadmašni golgeter i lider „bijelih“.

Njima uz bok, uz dužno uvažavanje svih igrača Hajduka, svakako svoje mjesto ima Dragan Holcer, jedinstveni obrambeni igrač, stoper, libero, kapetan, uz sve te nogometne kvalitete, još i duša od čovjeka. Holcer, do svoje 22. godine Nišlija, onda Splićanin, uz sedmogodišnju „pečalbu“ u Njemačkoj, bio je i ostao jedan od simbola splitskog kluba.

- E, Splićanin sam, odavno sam prestao biti furešti, srastao sam s ovim gradom, najlipšim na svitu – tako se osje...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:04