stdClass Object ( [id] => 146506 [title] => KVADRATURA BALUNA Pokret otpora Sharbini [alias] => kvadratura-baluna-pokret-otpora-sharbini [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Plutajuću minu europske Lige prvaka, kako je sam Ivan Kelava poslije Malmoa prozvao Dinamo, dosad su svi promašili, Real, Lyon i Ajax. Nitko nije naletio na plutajući Dinamo, tko zna hoće li i zabiti taj gol časti. Ali Kelava je svakako sebi osigurao euro-transfer.

Da u nas ima realnosti, pameti i znanja kojim bismo se koristili za prave procjene, onda bi plutajući Dinamo s takvim poslovnim ambicijama i krenuo u Ligu prvaka. Umjesto da se nada čudu nad Realom, Ajaxom i drugima, Dinamo je morao s predumišljajem iskoristiti nastupe u Ligi prvaka kako bi bolje prodao one igrače koji se mogu iskazati u toj konkurenciji u kojoj Dinamo igra podređenu ulogu plutajuće, ali promašene mine.

Jadni Kelava

Dinamo je s precizno odmjerenim komercijalnim planom morao kreirati i odgovarajuću igru, taktiku, izbor igrača u momčadi. Dakle, poslovno ispravno bilo je forsirati Kelavu da se iskaže i dobro proda. Jer ni o čemu Dinamo nije mogao sanjati u društvu Reala, Ajaxa i sličnih nego da zaradi koji euro više. Bukvalno, napadački gard je pravi izbor jer ostavlja bolji dojam, a jadni Kelava bolje je izložen napadima, tako da se može dokazati i podići osobnu cijenu u korist donekle svoju, a još više u korist Dinamovu.

Uzaludno je bilo nuditi trgovačke proizvode poput Rukavine ili Beqiraja, Sammira i Badelja. Samo se otkriva njihova nemoć, za razliku od Kelave, kojemu raste cijena kao čudotvorcu. No, nije moguće Europi tako podvaliti i Vidu ili Tomečaka. Na mjestu Slavena Bilića nikad više ne bih pozvao Tomečaka jer je katastrofa da igrač na toj poziciji ne zna (čak i nagonski bi to morao znati) kod drugog gola Ajaxa – promijeniti smjer kretanja kao i njegov protivnik, nego se okreće leđima prema svom golu i normalno da ga protivnik lomi.

Okret napadača bio je očekivan, jer inače bi završio u slijepoj ulici sasvim desno, a ovako se vratio prema golu. Taj automatizam Tomečaku fali kao da nije završio ni osnovnu školu. Ajax dobiva Dinamo s omjerom upućenih udaraca: 21 prema 14. U dječjem vrtiću se uči da akciju treba dovršiti šutom. Zašto? Zato što si barem izbjegao presječenu loptu i kontru. Razlika u kvaliteti ne mora biti prepreka tome. Pucaj bilo gdje. Možda i pogriješiš pa pogodiš rašlje.

Jurčić i Ivić

Elementarnu nogometnu kulturu naši igrači nemaju ni u glavi, a kamoli u nogama. Jer ni treneri baš nisu za uzor. A da se ne govori o onima koji ih dovode. Jer publika u Maksimiru je Kruni Jurčiću vikala “Odlazi”, premda zna da Kruno nije došao sam. Poljudskim žargonom trebalo bi vikati: “Kvragu i ti i ko te doveja.” Bilo bi, dakle, pristojno negodovati iz publike s “Odlazi Kruno, odlazi Mamiću”. Doveo ga je dva puta.

E sad, je li pogriješio? Krunu Jurčića neki komentatori vide kao trenera koji popunjava odlazak velikog Tomislava Ivića. Naravno da to ništa ne znači, jer ti komentatori podjednako se kunu i u Balakova, a sve je to teško dokazivo. Ni Dinamo ni Hajduk nemaju profiliranu igru, takvu da čovjek može biti siguran u nekim postocima što će biti kontra Ajaxa, a što u Karlovcu, gdje igrači nemaju ni za karlovačko, bio to Dinamo ili Hajduk.

To plutanje u neznanju nije samo hrvatski brend. Ima ga i po svijetu. Zaspali smo i Dražen Mužinić i ja gledajući Arsenal na televiziji, kao da igra u Karlovcu. A po ure prije toga Frfa mi govori o Arsenalu kao o rijetkom profitnom klubu. Pamtim i ja Arsenal kao Sorbonu, tamo je na prvu specijalizaciju otišao i Tomislav Ivić.

Rukavina i Messi

Međutim, zakon munjevitog protoka novca melje brže nego što stigneš odigrat dupli pas i tu će nogomet uskoro doći u nerješivu krizu zbog deficita umjetnosti. Real, Lyon i Ajax nisu ništa bolji od Dinama. Uz mrvicu sreće, Rukavina je Ajax mogao dovesti u opasnu krizu čim je dvoboj počeo. Slomio je u sprintu pola Ajaxa sve u šesnaest i, da je bio gol, ništa to drukčije ne bi izgledalo nego kao da je Rukavina onaj prvi, nekadašnji Ronaldo ili današnji Messi.

U pitanju su velike razlike u klasi, a opet – za dlaku su u Maksimiru mogli pasti i Real i Ajax. Taj Boerrigter je prije prvog presudnoga gola potrošio toliko šansi da bi ga u nas davno već promijenili, kao Jurčić dosad svoje špiceve postavljajući onda Pokrivača kao da je trener Ajaxa, a ne Dinama. I poslije Reala sam se pitao kako je moguće da se protivnik, kao u rukometu, pred Dinamovim šesnaestercem šeta s loptom preko nekoliko igrača i da ni jedan dinamovac tu nema kontakta.

Je li to razlika u klasi ili u trci i snazi da se uđe pojedinačno u protivnika, umjesto da se bespomoćno i bez trke pokriva prostor kao u rukometu zonu? Nisu Real i Ajax natprirodne sile. S odgovarajućom mjerom treninga, plana igre, nogometne kulture i najobičnije trke moglo bi im se parirati. Ali mi imamo samo odgovarajuću mjeru novca. U tome se puno uspješnije mjere s Europom naši igrači. A nisu oni krivci, cijene im postavljaju menadžeri. Oni priču pumpaju i pumpaju, pa kad se to razotkrije kao Mamiću u Zadru, onda prijete da će na bolovanje.

Ni Sammir ni Badelj nisu zasad od formata koji bi spasio Slavena Bilića, nego je menadžerima posao nekome ih utrapiti dok još na nešto sliče. Ista je stvar i s aktualnim preporodom Anasa Sharbinija, u ime kojega Hajduk grmi iz vedra neba da je propjevao i da će osvojiti titulu. Bidan Sharbini. Taman se rasteretio svega šta su mu naprtili, a sad će ga lansirat toliko visoko da će puknit ka dinja kad aterira.

Život ili Grobnik

Šteta. Jer zaboravlja se da su Sharbini došli u Hajduk nakon raskola s Mamićem u Dinamu. Slično dolasku Nike Kranjčara. Nitko ga Mamiću ne može bolje zapaprit. Svaka čast Malešu što je sjeo s Jamalom, tatom Sharbini, kako bi ušao u srce problema. Oni su kao obitelj jedan čovjek.

Ne mogu zaboraviti to lito Sharbinija 2009. U Bradarića u “Šumici” sve se sjatilo, čas sam sjedio s Kerumom, Bikićem Bimitom i ekipom, čas s Draganom Primorcem i Jakom Andabakom, onda evo Jakše Marasovića, pa Ilija Naletilić, Žderić, odvjetnik Ljubičić... novinarskog štofa za cilu godinu, kad zove iz Jutarnjeg lista Igor Alborghetti da bi li moga skočit do Grobnika za priču o hitu Sharbini.

Sve san ostavija za tu lipu iluziju, nisan moga virovat da će Sharbini u Split i utrča san auton ka na grobničkim trkama u dvor kuće Sharbini, samo par sati nakon poziva Alborghettija. Laptop, fotoaparat, isuka san sve oružje i dobro me Jamal nije prigazija. Jer su taman isprid kuće u auto ušli otac i dva sina. Ma niti čut. Miči se s puta. Malo san se i pripa, Grobnik ili život. Ali posli me primila sestra Anasova, došla mu je i djevojka, telefonima smo složili priču jer su otac i sinovi trčali u Split na potpis.

Sharbini je za mene bio pojam. Sve što sam gledao u Rijeci, to je bio proizvod marke Sharbini. Kad do njega dođe balun, Kantrida se ruši ka Atlantida, a gost gubi glavu ako je ima. Anas je bio pokret otpora kontra velikih i to mu je nedostajalo dolaskom u Split. Sad taj motiv ponovno ima. A zašto? Zato šta je shvatio da je u međuvremenu i Hajduk postao – mali.

mario garber

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-10-21 17:43:33 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-10-25 01:07:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-10-22 21:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11896 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/10/22/spektar/HAJDUK_TISKOVNA3-080911[1].jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7800610 Threads: 3 Questions: 1637433993 Slow queries: 4865952 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111435123 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/kvadratura-baluna-pokret-otpora-sharbini-146506 [printLink] => /sport/hajduk/kvadratura-baluna-pokret-otpora-sharbini-146506?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 161474 [name] => kvadraturabaluna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kvadraturabaluna [link] => /tag/kvadraturabaluna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 164134 [name] => mariogarber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mariogarber [link] => /tag/mariogarber ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => KVADRATURA BALUNA Pokret otpora Sharbini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-14-40-47-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/22/spektar/HAJDUK_TISKOVNA3-080911[1].jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/22/spektar/HAJDUK_TISKOVNA3-080911[1].jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Plutajuću minu europske Lige prvaka, kako je sam Ivan Kelava poslije Malmoa prozvao Dinamo, dosad su svi promašili, Real, Lyon i Ajax. Nitko nije naletio na plutajući Dinamo, tko zna hoće li i zabiti taj gol časti. Ali Kelava je svakako sebi osigurao euro-transfer.

Da u nas ima realnosti, pameti i znanja kojim bismo se koristili za prave procjene, onda bi plutajući Dinamo s takvim poslovnim ambicijama i krenuo u Ligu prvaka. Umjesto da se nada čudu nad Realom, Ajaxom i drugima, Dinamo je morao s predumišljajem iskoristiti nastupe u Ligi prvaka kako bi bolje prodao one igrače koji se mogu iskazati u toj konkurenciji u kojoj Dinamo igra podređenu ulogu plutajuće, ali promašene mine.

Jadni Kelava

Dinamo je s precizno odmjerenim komercijalnim planom morao kreirati i odgovarajuću igru, taktiku, izbor igrača u momčadi. Dakle, poslovno ispravno bilo je forsirati Kelavu da se iskaže i dobro proda. Jer ni o čemu Dinamo nije mogao sanjati u društvu Reala, Ajaxa i sličnih nego da zaradi koji euro više. Bukvalno, napadački gard je pravi izbor jer ostavlja bolji dojam, a jadni Kelava bolje je izložen napadima, tako da se može dokazati i podići osobnu cijenu u korist donekle svoju, a još više u korist Dinamovu.

Uzaludno je bilo nuditi trgovačke proizvode poput Rukavine ili Beqiraja, Sammira i Badelja. Samo se otkriva njihova nemoć, za razliku od Kelave, kojemu raste cijena kao čudotvorcu. No, nije moguće Europi tako podvaliti i Vidu ili Tomečaka. Na mjestu Slavena Bilića nikad više ne bih pozvao Tomečaka jer je katastrofa da igrač na toj poziciji ne zna (čak i nagonski bi to morao znati) kod drugog gola Ajaxa – promijeniti smjer kretanja kao i njegov protivnik, nego se okreće leđima prema svom golu i normalno da ga protivnik lomi.

Okret napadača bio je očekivan, jer inače bi završio u slijepoj ulici sasvim desno, a ovako se vratio prema golu. Taj automatizam Tomečaku fali kao da nije završio ni osnovnu školu. Ajax dobiva Dinamo s omjerom upućenih udaraca: 21 prema 14. U dječjem vrtiću se uči da akciju treba dovršiti šutom. Zašto? Zato što si barem izbjegao presječenu loptu i kontru. Razlika u kvaliteti ne mora biti prepreka tome. Pucaj bilo gdje. Možda i pogriješiš pa pogodiš rašlje.

Jurčić i Ivić

Elementarnu nogometnu kulturu naši igrači nemaju ni u glavi, a kamoli u nogama. Jer ni treneri baš nisu za uzor. A da se ne govori o onima koji ih dovode. Jer publika u Maksimiru je Kruni Jurčiću vikala “Odlazi”, premda zna da Kruno nije došao sam. Poljudskim žargonom trebalo bi vikati: “Kvragu i ti i ko te doveja.” Bilo bi, dakle, pristojno negodovati iz publike s “Odlazi Kruno, odlazi Mamiću”. Doveo ga je dva puta.

E sad, je li pogriješio? Krunu Jurčića neki komentatori vide kao trenera koji popunjava odlazak velikog Tomislava Ivića. Naravno da to ništa ne znači, jer ti komentatori podjednako se kunu i u Balakova, a sve je to teško dokazivo. Ni Dinamo ni Hajduk nemaju profiliranu igru, takvu da čovjek može biti siguran u nekim postocima što će biti kontra Ajaxa, a što u Karlovcu, gdje igrači nemaju ni za karlovačko, bio to Dinamo ili Hajduk.

To plutanje u neznanju nije samo hrvatski brend. Ima ga i po svijetu. Zaspali smo i Dražen Mužinić i ja gledajući Arsenal na televiziji, kao da igra u Karlovcu. A po ure prije toga Frfa mi govori o Arsenalu kao o rijetkom profitnom klubu. Pamtim i ja Arsenal kao Sorbonu, tamo je na prvu specijalizaciju otišao i Tomislav Ivić.

Rukavina i Messi

Međutim, zakon munjevitog protoka novca melje brže nego što stigneš odigrat dupli pas i tu će nogomet uskoro doći u nerješivu krizu zbog deficita umjetnosti. Real, Lyon i Ajax nisu ništa bolji od Dinama. Uz mrvicu sreće, Rukavina je Ajax mogao dovesti u opasnu krizu čim je dvoboj počeo. Slomio je u sprintu pola Ajaxa sve u šesnaest i, da je bio gol, ništa to drukčije ne bi izgledalo nego kao da je Rukavina onaj prvi, nekadašnji Ronaldo ili današnji Messi.

U pitanju su velike razlike u klasi, a opet – za dlaku su u Maksimiru mogli pasti i Real i Ajax. Taj Boerrigter je prije prvog presudnoga gola potrošio toliko šansi da bi ga u nas davno već promijenili, kao Jurčić dosad svoje špiceve postavljajući onda Pokrivača kao da je trener Ajaxa, a ne Dinama. I poslije Reala sam se pitao kako je moguće da se protivnik, kao u rukometu, pred Dinamovim šesnaestercem šeta s loptom preko nekoliko igrača i da ni jedan dinamovac tu nema kontakta.

Je li to razlika u klasi ili u trci i snazi da se uđe pojedinačno u protivnika, umjesto da se bespomoćno i bez trke pokriva prostor kao u rukometu zonu? Nisu Real i Ajax natprirodne sile. S odgovarajućom mjerom treninga, plana igre, nogometne kulture i najobičnije trke moglo bi im se parirati. Ali mi imamo samo odgovarajuću mjeru novca. U tome se puno uspješnije mjere s Europom naši igrači. A nisu oni krivci, cijene im postavljaju menadžeri. Oni priču pumpaju i pumpaju, pa kad se to razotkrije kao Mamiću u Zadru, onda prijete da će na bolovanje.

Ni Sammir ni Badelj nisu zasad od formata koji bi spasio Slavena Bilića, nego je menadžerima posao nekome ih utrapiti dok još na nešto sliče. Ista je stvar i s aktualnim preporodom Anasa Sharbinija, u ime kojega Hajduk grmi iz vedra neba da je propjevao i da će osvojiti titulu. Bidan Sharbini. Taman se rasteretio svega šta su mu naprtili, a sad će ga lansirat toliko visoko da će puknit ka dinja kad aterira.

Život ili Grobnik

Šteta. Jer zaboravlja se da su Sharbini došli u Hajduk nakon raskola s Mamićem u Dinamu. Slično dolasku Nike Kranjčara. Nitko ga Mamiću ne može bolje zapaprit. Svaka čast Malešu što je sjeo s Jamalom, tatom Sharbini, kako bi ušao u srce problema. Oni su kao obitelj jedan čovjek.

Ne mogu zaboraviti to lito Sharbinija 2009. U Bradarića u “Šumici” sve se sjatilo, čas sam sjedio s Kerumom, Bikićem Bimitom i ekipom, čas s Draganom Primorcem i Jakom Andabakom, onda evo Jakše Marasovića, pa Ilija Naletilić, Žderić, odvjetnik Ljubičić... novinarskog štofa za cilu godinu, kad zove iz Jutarnjeg lista Igor Alborghetti da bi li moga skočit do Grobnika za priču o hitu Sharbini.

Sve san ostavija za tu lipu iluziju, nisan moga virovat da će Sharbini u Split i utrča san auton ka na grobničkim trkama u dvor kuće Sharbini, samo par sati nakon poziva Alborghettija. Laptop, fotoaparat, isuka san sve oružje i dobro me Jamal nije prigazija. Jer su taman isprid kuće u auto ušli otac i dva sina. Ma niti čut. Miči se s puta. Malo san se i pripa, Grobnik ili život. Ali posli me primila sestra Anasova, došla mu je i djevojka, telefonima smo složili priču jer su otac i sinovi trčali u Split na potpis.

Sharbini je za mene bio pojam. Sve što sam gledao u Rijeci, to je bio proizvod marke Sharbini. Kad do njega dođe balun, Kantrida se ruši ka Atlantida, a gost gubi glavu ako je ima. Anas je bio pokret otpora kontra velikih i to mu je nedostajalo dolaskom u Split. Sad taj motiv ponovno ima. A zašto? Zato šta je shvatio da je u međuvremenu i Hajduk postao – mali.

mario garber

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/kvadratura-baluna-pokret-otpora-sharbini-146506 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c0cd7c951df885155bc3e2662f71d5c04a0bdb14 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=KVADRATURA+BALUNA+Pokret+otpora+Sharbini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fkvadratura-baluna-pokret-otpora-sharbini-146506 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fkvadratura-baluna-pokret-otpora-sharbini-146506 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

KVADRATURA BALUNA Pokret otpora Sharbini

Piše PSD.
22. listopada 2011. - 23:14

Plutajuću minu europske Lige prvaka, kako je sam Ivan Kelava poslije Malmoa prozvao Dinamo, dosad su svi promašili, Real, Lyon i Ajax. Nitko nije naletio na plutajući Dinamo, tko zna hoće li i zabiti taj gol časti. Ali Kelava je svakako sebi osigurao euro-transfer.

Da u nas ima realnosti, pameti i znanja kojim bismo se koristili za prave procjene, onda bi plutajući Dinamo s takvim poslovnim ambicijama i krenuo u Ligu prvaka. Umjesto da se nada čudu nad Realom, Ajaxom i drugima, Dinamo je morao s predumišljajem iskoristiti nastupe u Ligi prvaka kako bi bolje prodao one igrače koji se mogu iskazati u toj konkurenciji u kojoj Dinamo igra podređenu ulogu plutajuće, ali promašene mine.

Jadni Kelava

Dinamo je s precizno odmjerenim komercijalnim planom morao kreirati i odgovarajuću ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 16:40