stdClass Object ( [id] => 239214 [title] => Kako je Avdija zalipija trisku HNS-u, Vatrenima i njihovome bogu ocu... [alias] => kako-je-avdija-zalipija-trisku-hns-u-vatrenima-i-njihovome-bogu-ocu [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Zgoditak Avdije Vršajevića na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a uz to i asistencija Tina Svena Sušića – i to kakav zgoditak i kakva asistencija! – valjda je najveća moguća pleska, šamar, zaušnica koju je itko ikada dao Hrvatskom nogometnom savezu, “vatrenima” i njihovome bogu ocu.
Stvoritelju i uzdržavatelju kojemu se tuzemni nogometni funkcionari, treneri i igrači – blagoslivljajući dan kada su apostolski pošli za njim – svaki put poklone kada dođu pred bankomat, taj sveti oltar njihova bitka i jedino mjesto priznatog ukazanja.

Zgoditak Avdije Vršajevića, baš kao i asistencija Tina Svena Sušića, rugalica je sudbine na kakvu čak ni bogovi – a u regiji je teško naći većeg od onoga s čijim ćemo imenom započeti sljedeći pasus – nisu imuni. Poglavito balkanski bogovi, s mitologijom pogodnom za idiotsku hollywoodsku parodiju.

Zdravko Mamić – a ovo će, obećavamo, biti jedini put da ga u ovom tekstu spominjemo – od onih je tipova koji ništa ne prepuštaju slučaju. Hrvatski je nogomet, a ne samo Savez, kao instituciju koja upravlja najpopularnijom igrom u zemlji, bez puno znoja i muke doveo pod svoje skute.

I loptu je, ma koliko god nas sportski komentatori uvjeravali da je okrugla, razobličio po svojoj mjeri, a gdje neće igrače, izbornike i njihove menadžere. Ali, eto, nije računao na Avdiju iz Tešnja.

Nije računao na to da će baš on zabiti zgoditak – i to kakav zgoditak! – na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. I da će se baš tom originalnom Bosancu, a ne nekom polovnom Hrvatu iz njegove game, cijena na nogometnoj pijaci preko noći uduplati.

Takav mundijalski rasplet, šokantan poput Pranjićeve frizure, Hajduku bi – jer Hajdukom ćemo se u nastavku najviše baviti – mogao donijeti kratkoročnu korist, no dugoročno je, trudit ćemo se biti objektivni, splitski klub ipak u banani.

Barba, ja bi u Dinamo

Istog tog dana, naime, kad je Avdija Vršajević postigao zgoditak na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, tri dječaka, tri 11-godišnja Dalmatinca iz familija rođenih hajdukovaca, vašem su reporteru sasvim nevino, ne sluteći novinareve skrivene namjere, priznali kako bi taj isti dan, samo da mogu i da ih netko, zna se i tko, uistinu pozove, sjeli na prvi vlak i uputili se u Zagreb.

Taj isti dan, uglas rekoše sva trojica, Hajdukov bi dres zamijenili Dinamovim.

Situacija je to koja se do prije desetak godina nije mogla ni zamisliti. Mali Dalmatinac, iz familije rođenih hajdukovaca, koji bi poželio igrati u Dinamu, za objed ne bi dobio samo jezikovu juhu, nego i dobre batine.

Prošao bi kao da je uhvaćen s cigaretom. Ili s lažnim Facebook profilom. I takva mu glupost više nikad ne bi pala na pamet. “Dinamo mi je nudio uvjete kakve nitko nikad nije, u najtežim trenucima karijere, kad u Šahtaru ne samo da nisam branio, nego nisam mogao dobiti ni raskid ugovora, iz Maksimira su mi nudili rješenje svih mojih problema. No da sam to učinio, da sam tada potpisao za Dinamo, otac bi me se odrekao”, kazao je svojedobno u jednom intervjuu Stipe Pletikosa.

Danas, naravno, mnogi roditelji, pa neka su Dalmatinci i rođeni hajdukovci, sami potiču djecu da se, odmalena gradeći karakter i na vrijeme određujući prioritete, vode isključivo materijalnom logikom.

Uostalom, jedan od navedenih klinaca, pionira koji se ni do branke još ne mogu pošteno dobaciti, jasno je rekao, i to bez ikakve sugestije ili potpitanja, da on od Dinama ne bi puno tražio, za početak samo plaćen stan i hranu.

S 11 sanjaš, a s 22 živiš snove

A u tome – ne, dakle, u samom Dinamu i nametnutom, divide et impera, antagonizmu između sjevera i juga – i jest kvaka. S 11 godina stan i hrana, a s 22 penthouse i vreća eura. S 11 sanjaš, a s 22 živiš snove.

Jer, upravo to je danas Dinamo, sinonim za ostvarene snove, za uspjeh, za proboj na tržištu, za odlazak na svjetsko prvenstvo i lako stečeno bogatstvo, dok je današnji Hajduk onakav kakav je bio i 1911. godine, čista, sirota emocija i ništa više.

I baš zbog toga na Poljudu danas imamo navijače, a u Maksimiru nogometaše. I dok jednima, pa makar bio i zadnji na ljestvici, Hajduk znači sve, drugima, pa makar i tisuću puta zaredom bili prvaci, Dinamo ne predstavlja ništa.

Osim dobro uhodanog mehanizma, razrađenog sustava koji plaćenicima jamči i sigurnost i budućnost i koji je, sve do zgoditka Avdije Vršajevića na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, savršeno funkcionirao.

Sustava koji je od svoje prve do posljednje karike naopak i koji, služeći isključivo interesima pojedinaca, iznutra, poput karcinoma, izjeda hrvatski nogomet. S Hajdukom kao najtežim zalogajem i, ma koliko god to nestvarno, pa čak i patetično zvučalo, najzdravijim tkivom i jedinim pokretom otpora.

Hajdukovih 6000 pretplatnika ne dolazi na stadion gledati nogomet, to je i igračima Hajduka jasno, ali kad bi oni odustali, kada bi oni digli ruke od svoga kluba, a posredno i od hrvatskoga nogometa, Hajduk bi se mirno mogao ugasiti.

Ili barem preimenovati u još jednu od Dinamovih filijala. Kao što je u jednom dijelu svoje novije povijesti – zahvaljujući domaćim izdajnicima, kako najžešći tifosi krste dio negdašnjih poljudskih funkcionara – to i bio.
Hraneći se mrvicama s Dinamova stola, u kući “bijelih” se skoro dva desetljeća održavao privid sitosti. Tu i tamo poneki trofej, prvenstvo na “tko će manje” ili kup, trebali su jamčiti dugovječnost tek pojedincima koji su bili zgodan kotačić, ukras poliklubaštva, u onom već spomenutom sistemu.

Jer, nemojmo se lagati, legitimitet općoj dinamoizaciji hrvatskoga sporta i bizarnoj nogometnoj diktaturi u zemlji članici Europske unije dali su upravo podguzi i pripuzi iz Hajdukova rodoljubnog legla.

Onog dana kad je prvi rolex iz Zagreba našao svoju ruku u Splitu priča je bila gotova. Svi su htjeli isti takav sat, a za cijenu nisu pitali. A i zašto bi kad je cijena bio Hajduk. A što oni imaju s Hajdukom...

Nastup u Ligi prvaka, izboren, a to se nikako ne smije zaboraviti, u godini kada Dinamo, ili kako li se već tada zvao, nije imao pravo nastupati u Europi zbog UEFA-ine kazne, prekretnica je nakon koje se na Poljudu zbrajaju samo minusi, dok je klupsko poslovanje sa sportskih stranica skliznulo na stranice crne kronike.

Gdje je nestao novac

Danas bogataš, s toliko novca da bi komotno deset godina zaredom mogao biti hrvatski prvak, a već idućeg jutra puka sirotinja, koja od Zagreba moli milostinju i kakav peharčić. Propast Hajdukove Lige prvaka iz sezone 1994./95., baš kao i neuspio novi pokušaj ulaska u isto natjecanje – u idućoj godini, ni to se nikako ne smije zaboraviti, kada je Dinamu, ili kako li se već tada zvao, istekla zabrana nastupanja u Europi – svakako je najveći misterij hrvatskoga nogometa.

Gdje je nestao sav taj novac i tko ga je potrošio, pitanja su na koja nikada nećemo dobiti odgovor. Baš kao što nikada nećemo saznati što se događalo u finišu prvenstva 1999. godine, kad je svima bilo jasno da Dinamo, ili kako li se već tada zvao, premda mu ni jedan rezultat nije išao u korist, jednostavno mora biti prvak. I bio je.
Uz svesrdnu pomoć stranke na vlasti, koja nije vladala samo zemljom, nego i uškopljenim Hajdukom.

Nakon izbora 2000. godine u novoj stranci na vlasti nitko nije najavljivao isušivanje nogometne močvare, premda je i tada bilo jasno kako je riječ o usmrđenoj bari, ali je zato Hajduku, sukladno proklamiranim demokratskim pravilima ponašanja koje je zagovarala vladajuća partija, blokirano poslovanje.

Klub, samo njegov

Dugovi su bili toliki da se nisu mogli ignorirati. Dinamo, jer sada se opet mogao zvati Dinamo, nesmetano je, pak, nastavio poslovati. Laganini je ugasio dioničko društvo, otišao u stečaj, postao udruga građana i nikome ništa. A najmanje vjerovnicima.

Proces Dinamova preoblikovanja, nezapamćen u svijetu sporta, omogućio je klubu iz Maksimira da mimo svih pravila i zakona nastavi natjecanje u Prvoj hrvatskoj ligi.

Udruga građana, naime, nije pravni sljedbenik Športskog dioničkog društva Dinamo. Uostalom, sadašnje vodstvo Udruge žestoko se na sudu borilo dokazati svoju nepovezanost s dotadašnjim Dinamom, a zadovoljštinu su dobili na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, koji je 2009. presudio da novi Dinamo nema nikakve veze sa starim Dinamom.

U prijevodu, novoosnovana Udruga, odnosno klub, morala je s natjecanjem krenuti od najniže lige i nipošto nije smjela ostati prvom razredu hrvatskoga nogometa. Ali, eto, ostala je, bez da se itko, do pojave Udruge “Naš Hajduk”, glasnije pobunio.

U Dinamu se tih godina provodi opća čistka, veliki gazda tjera od sebe sve koji mu se ne žele pokloniti i stvara trgovačko carstvo u kojemu mu najmanje trebaju grintavi veterani i sitničavi navijači.

Klub bez navijača i bivših igrača postaje tako samo njegov klub. A sljedeći korak bilo je preuzimanje Hrvatskog nogometnog saveza. Potpuno preuzimanje, jer kontrolu je već imao.

Za to vrijeme, gubeći sudsku bitku za Starim placom, Hajduk definitivno postaje klub bez vlasništva.

Obavijesni razgovor

Kokošara uokolo Poljuda sve je manje, prosječnih igrača sve više, a broj pretplatnika povećava se do broja koji, iz zagrebačke perspektive, graniči sa zdravim razumom. Preoblikovanje u športsko dioničko društvo pri tome je donijelo tek kratkoročnu novčanu injekciju, ali i dugoročno transparentnije poslovanje, te uvid u skandalozna financijska izvješća.

Pa smo tako – da sad ne ulazimo u detalje ugovora svih igrača jer bismo kod čitatelja slabijih živaca mogli izazvati stres s dalekosežnim posljedicama – saznali da je, recimo, samo Ivo Smoje (?!) za godinu dana (ne)igranja u Hajduku inkasirao 170.000 eura.

Lajte, ‘bijeli’, na mjesec

Pokušaj suprotstavljanja Dinamu, prave revolucije koja je kulminaciju doživjela 22. veljače 2009. godine pobjedom u derbiju, neslavno je okončan. Sucu koji se u korist Hajduka drznuo svirati jedanaesterac praktički je uništena karijera, a papirićima, papelitosima, bacanima uoči utakmice s poljudskoga krova bila je posvećena čitava jedna emisija u prime timeu na Hrvatskoj televiziji.

Emisija puna sugovornika iz Dinama i HNS-a, te bez iti jednog jedinog Hajdukova predstavnika. Nota bene, Hajdukov predstavnik (predsjednik!) za to je vrijeme, kao kriminalac, bio na obavijesnom razgovoru u policiji.
Sustav, pokazalo se tada, funkcionira i u kriznim trenucima. Na koncu je Dinamo, zahvaljujući svojim trabantima, postao prvak, Hajduk je puknuo po svim šavovima i od tada više nikada nije došao ni blizu mogućnosti da se tako duboko u sezoni bori za prvo mjesto.

Dinamo preko monopoliziranog HNS-a, odnosno Izvršnog odbora HNS-a kao tijela koje odlučuje praktički o svemu što se hrvatskoga nogometa tiče, kontrolira situaciju u čitavoj državi.

Ima u svojim rukama i zakonodavnu, sudbenu i izvršnu nogometnu vlast. I radi što hoće. A onima koji se priklone toj vlasti, poput Alojzija Šuprahe, prvog čovjeka splitsko-dalmatinskog nogometa koji bez straha od sankcija može pijan udariti i ozlijediti predsjednika Hajduka, osigurana je vedra budućnost.

Hajduku ostaje tek žaliti se. Istom onom koji ga i tuži. Jer HNS, baš kao ni majka UEFA i baka FIFA, ne priznaje “civilne” sudove. Lajte, dakle, “bijeli” na mjesec i plaćajte masne kazne za grijehe s kojima nemate nikakve veze.
Jer, tako su odredili HNS i veliki gazda. Uostalom, znali ste što vas čeka: kad niste s njima, poput, recimo, Rijeke (osam praktički poklonjenih igrača Dinama u samo nekoliko mjeseci) ili Osijeka (trener na Dinamovoj plaći), to znači da ste protiv njih.

A onima koji su protiv, u skladu s pozitivnim propisima uspostavljenog sustava, treba zgnječiti glavu.

Uzalud vam trud

U tu svrhu potiho je promijenjen i Statut HNS-a. Kako nije prošlo gašenje svojeglave Udruge prvoligaša, promjenom Statuta ugašen je njezin utjecaj. Predsjednik HNL-a nekoć je automatizmom postajao dopredsjednik HNS-a, a sada je ta odredba ukinuta, baš kao i sudjelovanje predstavnika Udruge prvoligaša u radu Izvršnog odbora HNS-a.

A sam Izvršni odbor više se ne mora sastajati najmanje jednom u dva mjeseca, a izbačena je i odredba prema kojoj prilikom predlaganja i imenovanja članova Izvršnog odbora treba voditi računa o stručnosti i kvaliteti predloženih članova.

Skupština HNS-a posebna je, pak, priča. Nju čine predstavnici županijskih saveza organizirani po ključu brojnosti klubova, pa tako imamo suludu situaciju da jogunasti Split, koji daje dva prvoligaša i dva drugoligaša, ima manje predstavnika nego pokorni Osijek, dok jednako pokorni Šibenik, koji nema ni prvoligaša, ni drugoligaša, ima isti broj predstavnika kao Split.

Rekosmo već da je sustav bio savršeno posložen, sve je štimalo kao švicarska urica. Odjeli za licenciranje, suci, delegati, kontrolori, povjerenici, disciplinci, roditelji, izbornici..., svi su marljivo odrađivali svoj dio posla.
A incidenti, poput onoga kad je predsjednik Hajduka ozvučen uhvatio šefa sudaca kako prima mito, nisu ni smjeli ni mogli ugroziti dobro uhodan biznis.

Predsjednik Saveza, notorni “ima li novčića u avionu” Davor Šuker, požurio se uslikati sa Željkom Širićem i poručiti svima, a poglavito jalnim hajdukovcima, kako im je uzaludan trud i kako Hajduk, što se njih tiče, slobodno može prestati postojati.

Dok je velikog gazde i njegove love, Hajduk im, ovakav kakav je sad, siromašan, ponosan i neovisan, ne treba. A onda je Avdija Vršajević dao zgoditak – i to kakav zgoditak! – na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

I zalijepio valjda najveću moguću plesku Hrvatskom nogometnom savezu, “vatrenima” i njihovome bogu ocu, stvoritelju i uzdržavatelju.



VINKO VUKOVIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => E, na to, na taj gol Avdije iz Tešnja nije mogao utjecati on – gazda hrvatskog nogometa. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => močvara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-06-30 13:07:53 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-06-30 17:00:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-06-30 13:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 26110 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/06/30/Novosti/2014-06-25T175228Z_1370504030_TB3EA6P1DPQCP_RTRMADP_3_SOCCER-WORLD-M44-BIH-IRN.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x570" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7574213 Threads: 6 Questions: 1546423332 Slow queries: 4709993 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111086674 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/kako-je-avdija-zalipija-trisku-hns-u-vatrenima-i-njihovome-bogu-ocu-239214 [printLink] => /sport/hajduk/kako-je-avdija-zalipija-trisku-hns-u-vatrenima-i-njihovome-bogu-ocu-239214?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 221975 [name] => avdijavršajević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => avdijavrsajevic [link] => /tag/avdijavrsajevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => E, na to, na taj gol Avdije iz Tešnja nije mogao utjecati on – gazda hrvatskog nogometa. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => močvara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je Avdija zalipija trisku HNS-u, Vatrenima i njihovome bogu ocu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-23-12-27-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/06/30/Novosti/2014-06-25T175228Z_1370504030_TB3EA6P1DPQCP_RTRMADP_3_SOCCER-WORLD-M44-BIH-IRN.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/06/30/Novosti/2014-06-25T175228Z_1370504030_TB3EA6P1DPQCP_RTRMADP_3_SOCCER-WORLD-M44-BIH-IRN.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Zgoditak Avdije Vršajevića na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a uz to i asistencija Tina Svena Sušića – i to kakav zgoditak i kakva asistencija! – valjda je najveća moguća pleska, šamar, zaušnica koju je itko ikada dao Hrvatskom nogometnom savezu, “vatrenima” i njihovome bogu ocu.
Stvoritelju i uzdržavatelju kojemu se tuzemni nogometni funkcionari, treneri i igrači – blagoslivljajući dan kada su apostolski pošli za njim – svaki put poklone kada dođu pred bankomat, taj sveti oltar njihova bitka i jedino mjesto priznatog ukazanja.

Zgoditak Avdije Vršajevića, baš kao i asistencija Tina Svena Sušića, rugalica je sudbine na kakvu čak ni bogovi – a u regiji je teško naći većeg od onoga s čijim ćemo imenom započeti sljedeći pasus – nisu imuni. Poglavito balkanski bogovi, s mitologijom pogodnom za idiotsku hollywoodsku parodiju.

Zdravko Mamić – a ovo će, obećavamo, biti jedini put da ga u ovom tekstu spominjemo – od onih je tipova koji ništa ne prepuštaju slučaju. Hrvatski je nogomet, a ne samo Savez, kao instituciju koja upravlja najpopularnijom igrom u zemlji, bez puno znoja i muke doveo pod svoje skute.

I loptu je, ma koliko god nas sportski komentatori uvjeravali da je okrugla, razobličio po svojoj mjeri, a gdje neće igrače, izbornike i njihove menadžere. Ali, eto, nije računao na Avdiju iz Tešnja.

Nije računao na to da će baš on zabiti zgoditak – i to kakav zgoditak! – na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. I da će se baš tom originalnom Bosancu, a ne nekom polovnom Hrvatu iz njegove game, cijena na nogometnoj pijaci preko noći uduplati.

Takav mundijalski rasplet, šokantan poput Pranjićeve frizure, Hajduku bi – jer Hajdukom ćemo se u nastavku najviše baviti – mogao donijeti kratkoročnu korist, no dugoročno je, trudit ćemo se biti objektivni, splitski klub ipak u banani.

Barba, ja bi u Dinamo

Istog tog dana, naime, kad je Avdija Vršajević postigao zgoditak na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, tri dječaka, tri 11-godišnja Dalmatinca iz familija rođenih hajdukovaca, vašem su reporteru sasvim nevino, ne sluteći novinareve skrivene namjere, priznali kako bi taj isti dan, samo da mogu i da ih netko, zna se i tko, uistinu pozove, sjeli na prvi vlak i uputili se u Zagreb.

Taj isti dan, uglas rekoše sva trojica, Hajdukov bi dres zamijenili Dinamovim.

Situacija je to koja se do prije desetak godina nije mogla ni zamisliti. Mali Dalmatinac, iz familije rođenih hajdukovaca, koji bi poželio igrati u Dinamu, za objed ne bi dobio samo jezikovu juhu, nego i dobre batine.

Prošao bi kao da je uhvaćen s cigaretom. Ili s lažnim Facebook profilom. I takva mu glupost više nikad ne bi pala na pamet. “Dinamo mi je nudio uvjete kakve nitko nikad nije, u najtežim trenucima karijere, kad u Šahtaru ne samo da nisam branio, nego nisam mogao dobiti ni raskid ugovora, iz Maksimira su mi nudili rješenje svih mojih problema. No da sam to učinio, da sam tada potpisao za Dinamo, otac bi me se odrekao”, kazao je svojedobno u jednom intervjuu Stipe Pletikosa.

Danas, naravno, mnogi roditelji, pa neka su Dalmatinci i rođeni hajdukovci, sami potiču djecu da se, odmalena gradeći karakter i na vrijeme određujući prioritete, vode isključivo materijalnom logikom.

Uostalom, jedan od navedenih klinaca, pionira koji se ni do branke još ne mogu pošteno dobaciti, jasno je rekao, i to bez ikakve sugestije ili potpitanja, da on od Dinama ne bi puno tražio, za početak samo plaćen stan i hranu.

S 11 sanjaš, a s 22 živiš snove

A u tome – ne, dakle, u samom Dinamu i nametnutom, divide et impera, antagonizmu između sjevera i juga – i jest kvaka. S 11 godina stan i hrana, a s 22 penthouse i vreća eura. S 11 sanjaš, a s 22 živiš snove.

Jer, upravo to je danas Dinamo, sinonim za ostvarene snove, za uspjeh, za proboj na tržištu, za odlazak na svjetsko prvenstvo i lako stečeno bogatstvo, dok je današnji Hajduk onakav kakav je bio i 1911. godine, čista, sirota emocija i ništa više.

I baš zbog toga na Poljudu danas imamo navijače, a u Maksimiru nogometaše. I dok jednima, pa makar bio i zadnji na ljestvici, Hajduk znači sve, drugima, pa makar i tisuću puta zaredom bili prvaci, Dinamo ne predstavlja ništa.

Osim dobro uhodanog mehanizma, razrađenog sustava koji plaćenicima jamči i sigurnost i budućnost i koji je, sve do zgoditka Avdije Vršajevića na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, savršeno funkcionirao.

Sustava koji je od svoje prve do posljednje karike naopak i koji, služeći isključivo interesima pojedinaca, iznutra, poput karcinoma, izjeda hrvatski nogomet. S Hajdukom kao najtežim zalogajem i, ma koliko god to nestvarno, pa čak i patetično zvučalo, najzdravijim tkivom i jedinim pokretom otpora.

Hajdukovih 6000 pretplatnika ne dolazi na stadion gledati nogomet, to je i igračima Hajduka jasno, ali kad bi oni odustali, kada bi oni digli ruke od svoga kluba, a posredno i od hrvatskoga nogometa, Hajduk bi se mirno mogao ugasiti.

Ili barem preimenovati u još jednu od Dinamovih filijala. Kao što je u jednom dijelu svoje novije povijesti – zahvaljujući domaćim izdajnicima, kako najžešći tifosi krste dio negdašnjih poljudskih funkcionara – to i bio.
Hraneći se mrvicama s Dinamova stola, u kući “bijelih” se skoro dva desetljeća održavao privid sitosti. Tu i tamo poneki trofej, prvenstvo na “tko će manje” ili kup, trebali su jamčiti dugovječnost tek pojedincima koji su bili zgodan kotačić, ukras poliklubaštva, u onom već spomenutom sistemu.

Jer, nemojmo se lagati, legitimitet općoj dinamoizaciji hrvatskoga sporta i bizarnoj nogometnoj diktaturi u zemlji članici Europske unije dali su upravo podguzi i pripuzi iz Hajdukova rodoljubnog legla.

Onog dana kad je prvi rolex iz Zagreba našao svoju ruku u Splitu priča je bila gotova. Svi su htjeli isti takav sat, a za cijenu nisu pitali. A i zašto bi kad je cijena bio Hajduk. A što oni imaju s Hajdukom...

Nastup u Ligi prvaka, izboren, a to se nikako ne smije zaboraviti, u godini kada Dinamo, ili kako li se već tada zvao, nije imao pravo nastupati u Europi zbog UEFA-ine kazne, prekretnica je nakon koje se na Poljudu zbrajaju samo minusi, dok je klupsko poslovanje sa sportskih stranica skliznulo na stranice crne kronike.

Gdje je nestao novac

Danas bogataš, s toliko novca da bi komotno deset godina zaredom mogao biti hrvatski prvak, a već idućeg jutra puka sirotinja, koja od Zagreba moli milostinju i kakav peharčić. Propast Hajdukove Lige prvaka iz sezone 1994./95., baš kao i neuspio novi pokušaj ulaska u isto natjecanje – u idućoj godini, ni to se nikako ne smije zaboraviti, kada je Dinamu, ili kako li se već tada zvao, istekla zabrana nastupanja u Europi – svakako je najveći misterij hrvatskoga nogometa.

Gdje je nestao sav taj novac i tko ga je potrošio, pitanja su na koja nikada nećemo dobiti odgovor. Baš kao što nikada nećemo saznati što se događalo u finišu prvenstva 1999. godine, kad je svima bilo jasno da Dinamo, ili kako li se već tada zvao, premda mu ni jedan rezultat nije išao u korist, jednostavno mora biti prvak. I bio je.
Uz svesrdnu pomoć stranke na vlasti, koja nije vladala samo zemljom, nego i uškopljenim Hajdukom.

Nakon izbora 2000. godine u novoj stranci na vlasti nitko nije najavljivao isušivanje nogometne močvare, premda je i tada bilo jasno kako je riječ o usmrđenoj bari, ali je zato Hajduku, sukladno proklamiranim demokratskim pravilima ponašanja koje je zagovarala vladajuća partija, blokirano poslovanje.

Klub, samo njegov

Dugovi su bili toliki da se nisu mogli ignorirati. Dinamo, jer sada se opet mogao zvati Dinamo, nesmetano je, pak, nastavio poslovati. Laganini je ugasio dioničko društvo, otišao u stečaj, postao udruga građana i nikome ništa. A najmanje vjerovnicima.

Proces Dinamova preoblikovanja, nezapamćen u svijetu sporta, omogućio je klubu iz Maksimira da mimo svih pravila i zakona nastavi natjecanje u Prvoj hrvatskoj ligi.

Udruga građana, naime, nije pravni sljedbenik Športskog dioničkog društva Dinamo. Uostalom, sadašnje vodstvo Udruge žestoko se na sudu borilo dokazati svoju nepovezanost s dotadašnjim Dinamom, a zadovoljštinu su dobili na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, koji je 2009. presudio da novi Dinamo nema nikakve veze sa starim Dinamom.

U prijevodu, novoosnovana Udruga, odnosno klub, morala je s natjecanjem krenuti od najniže lige i nipošto nije smjela ostati prvom razredu hrvatskoga nogometa. Ali, eto, ostala je, bez da se itko, do pojave Udruge “Naš Hajduk”, glasnije pobunio.

U Dinamu se tih godina provodi opća čistka, veliki gazda tjera od sebe sve koji mu se ne žele pokloniti i stvara trgovačko carstvo u kojemu mu najmanje trebaju grintavi veterani i sitničavi navijači.

Klub bez navijača i bivših igrača postaje tako samo njegov klub. A sljedeći korak bilo je preuzimanje Hrvatskog nogometnog saveza. Potpuno preuzimanje, jer kontrolu je već imao.

Za to vrijeme, gubeći sudsku bitku za Starim placom, Hajduk definitivno postaje klub bez vlasništva.

Obavijesni razgovor

Kokošara uokolo Poljuda sve je manje, prosječnih igrača sve više, a broj pretplatnika povećava se do broja koji, iz zagrebačke perspektive, graniči sa zdravim razumom. Preoblikovanje u športsko dioničko društvo pri tome je donijelo tek kratkoročnu novčanu injekciju, ali i dugoročno transparentnije poslovanje, te uvid u skandalozna financijska izvješća.

Pa smo tako – da sad ne ulazimo u detalje ugovora svih igrača jer bismo kod čitatelja slabijih živaca mogli izazvati stres s dalekosežnim posljedicama – saznali da je, recimo, samo Ivo Smoje (?!) za godinu dana (ne)igranja u Hajduku inkasirao 170.000 eura.

Lajte, ‘bijeli’, na mjesec

Pokušaj suprotstavljanja Dinamu, prave revolucije koja je kulminaciju doživjela 22. veljače 2009. godine pobjedom u derbiju, neslavno je okončan. Sucu koji se u korist Hajduka drznuo svirati jedanaesterac praktički je uništena karijera, a papirićima, papelitosima, bacanima uoči utakmice s poljudskoga krova bila je posvećena čitava jedna emisija u prime timeu na Hrvatskoj televiziji.

Emisija puna sugovornika iz Dinama i HNS-a, te bez iti jednog jedinog Hajdukova predstavnika. Nota bene, Hajdukov predstavnik (predsjednik!) za to je vrijeme, kao kriminalac, bio na obavijesnom razgovoru u policiji.
Sustav, pokazalo se tada, funkcionira i u kriznim trenucima. Na koncu je Dinamo, zahvaljujući svojim trabantima, postao prvak, Hajduk je puknuo po svim šavovima i od tada više nikada nije došao ni blizu mogućnosti da se tako duboko u sezoni bori za prvo mjesto.

Dinamo preko monopoliziranog HNS-a, odnosno Izvršnog odbora HNS-a kao tijela koje odlučuje praktički o svemu što se hrvatskoga nogometa tiče, kontrolira situaciju u čitavoj državi.

Ima u svojim rukama i zakonodavnu, sudbenu i izvršnu nogometnu vlast. I radi što hoće. A onima koji se priklone toj vlasti, poput Alojzija Šuprahe, prvog čovjeka splitsko-dalmatinskog nogometa koji bez straha od sankcija može pijan udariti i ozlijediti predsjednika Hajduka, osigurana je vedra budućnost.

Hajduku ostaje tek žaliti se. Istom onom koji ga i tuži. Jer HNS, baš kao ni majka UEFA i baka FIFA, ne priznaje “civilne” sudove. Lajte, dakle, “bijeli” na mjesec i plaćajte masne kazne za grijehe s kojima nemate nikakve veze.
Jer, tako su odredili HNS i veliki gazda. Uostalom, znali ste što vas čeka: kad niste s njima, poput, recimo, Rijeke (osam praktički poklonjenih igrača Dinama u samo nekoliko mjeseci) ili Osijeka (trener na Dinamovoj plaći), to znači da ste protiv njih.

A onima koji su protiv, u skladu s pozitivnim propisima uspostavljenog sustava, treba zgnječiti glavu.

Uzalud vam trud

U tu svrhu potiho je promijenjen i Statut HNS-a. Kako nije prošlo gašenje svojeglave Udruge prvoligaša, promjenom Statuta ugašen je njezin utjecaj. Predsjednik HNL-a nekoć je automatizmom postajao dopredsjednik HNS-a, a sada je ta odredba ukinuta, baš kao i sudjelovanje predstavnika Udruge prvoligaša u radu Izvršnog odbora HNS-a.

A sam Izvršni odbor više se ne mora sastajati najmanje jednom u dva mjeseca, a izbačena je i odredba prema kojoj prilikom predlaganja i imenovanja članova Izvršnog odbora treba voditi računa o stručnosti i kvaliteti predloženih članova.

Skupština HNS-a posebna je, pak, priča. Nju čine predstavnici županijskih saveza organizirani po ključu brojnosti klubova, pa tako imamo suludu situaciju da jogunasti Split, koji daje dva prvoligaša i dva drugoligaša, ima manje predstavnika nego pokorni Osijek, dok jednako pokorni Šibenik, koji nema ni prvoligaša, ni drugoligaša, ima isti broj predstavnika kao Split.

Rekosmo već da je sustav bio savršeno posložen, sve je štimalo kao švicarska urica. Odjeli za licenciranje, suci, delegati, kontrolori, povjerenici, disciplinci, roditelji, izbornici..., svi su marljivo odrađivali svoj dio posla.
A incidenti, poput onoga kad je predsjednik Hajduka ozvučen uhvatio šefa sudaca kako prima mito, nisu ni smjeli ni mogli ugroziti dobro uhodan biznis.

Predsjednik Saveza, notorni “ima li novčića u avionu” Davor Šuker, požurio se uslikati sa Željkom Širićem i poručiti svima, a poglavito jalnim hajdukovcima, kako im je uzaludan trud i kako Hajduk, što se njih tiče, slobodno može prestati postojati.

Dok je velikog gazde i njegove love, Hajduk im, ovakav kakav je sad, siromašan, ponosan i neovisan, ne treba. A onda je Avdija Vršajević dao zgoditak – i to kakav zgoditak! – na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

I zalijepio valjda najveću moguću plesku Hrvatskom nogometnom savezu, “vatrenima” i njihovome bogu ocu, stvoritelju i uzdržavatelju.



VINKO VUKOVIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/kako-je-avdija-zalipija-trisku-hns-u-vatrenima-i-njihovome-bogu-ocu-239214 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4791c035c566700e6c0379c829df0274a9c2e105 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+Avdija+zalipija+trisku+HNS-u%2C+Vatrenima+i+njihovome+bogu+ocu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fkako-je-avdija-zalipija-trisku-hns-u-vatrenima-i-njihovome-bogu-ocu-239214 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fkako-je-avdija-zalipija-trisku-hns-u-vatrenima-i-njihovome-bogu-ocu-239214 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => E, na to, na taj gol Avdije iz Tešnja nije mogao utjecati on – gazda hrvatskog nogometa. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => močvara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukmočvara

Kako je Avdija zalipija trisku HNS-u, Vatrenima i njihovome bogu ocu...

Piše PSD.
30. lipnja 2014. - 15:07
Zgoditak Avdije Vršajevića na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a uz to i asistencija Tina Svena Sušića – i to kakav zgoditak i kakva asistencija! – valjda je najveća moguća pleska, šamar, zaušnica koju je itko ikada dao Hrvatskom nogometnom savezu, “vatrenima” i njihovome bogu ocu.




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:12