StoryEditorOCM
Hajdukderbi na poljudu

HNS odredio: dvoboj Hajduka i Dinama za finale kupa sudit će iskusni Napolitanac

Piše Dražen Antolić/SN
27. ožujka 2024. - 19:18

Derbi je pred vratima, Hajduk i Dinamo u subotu (19.30) igraju jednu od najbitnijih utakmica sezone, a prvi put takav susret sudit će – stranci. Nijemac Daniel Siebert i kolege iz te zemlje. Ubrzo nakon toga isti suparnici igraju i polufinale Kupa na Poljudu 3. travnja, to će biti druga utakmica na kojoj će arbitri biti stranci. Doznali smo da se radi o - Talijanima!

Glavni djelitelj pravde bit će Fabio Maresca iz Napulja. Vrlo poznato ime iz Serie A, sudio je brojne tamošnje najveće derbije. Rođen je 12. travnja 1981. godine, u tekućoj sezoni odradio je 13 ogleda Serie A, među njima i 4. veljače Inter - Juventus 1:0. U Europi je sudio jednu utakmicu Europske lige, dvije Konferencijske i jednu kvalifikacija za Ligu prvaka. Ima iskustva kao gost-sudac, samo u ovoj sezoni odradio je posao u Grčkoj i Saudijskoj Arabiji. U Hrvatskoj je bio, ali kao četvrti sudac na utakmicama Osijek - Luzern još 2017. godine te Hrvatska - Danska 2022. godine. Simbolično u biografiji mu stoji da je vatrogasac, pa eto tko bi bio bolji za ove naše "zapaljene" prilike., pišu Sportske novosti.

Dosta se pisalo koliko suci koštaju, ali HNS ima način da prođe vrlo povoljno. Dogovoreno je da strane suce plati po tarifi Konferencijske lige, na što su oni i pristali. Tako će glavni sudac na derbiju Siebert i Maresca dobiti 3000 eura bruto, pomoćnici imaju svaki po 900 eura, VAR 1200 eura, AVAR 600, a četvrti sudac 450 eura. Sve zajedno HNS će stajati 7060 eura bruto što se tiče njihovih taksi.

No, to nije kompletan trošak jer mora im platiti put i smještaj. Međutim, u igri je i UEFA. Ona ima u svojem programu sredstva namijenjena nacionalnim savezima za hitne slučajeve. Kako se spašavanje regularnosti prvenstva može smatrati takvim, HNS ima pravo tražiti od UEFA-e da mu refundira trošak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:33