StoryEditorOCM
Hajdukkako do grupe?

Hajduk još uvijek može u kvalifikacije za Europsku ligu, evo za kakav ishod prvenstva i kupa Bijeli moraju navijati

Piše K. M.
4. travnja 2024. - 13:14

Navijali su hajdukovci ove sezone za duplu krunu na Poljudu, ali karte su se okrenule i za utjehu su prisiljeni navijati da je osvoji neko drugo. Zašto? Jer samo tako donekle mogu sanjati bolji plasman u europskim natjecanjima iduće sezone.

Naime, poznato je da osvajanje Kupa vodi u prvo pretkolo Europske lige po novom sustavu europskih natjecanja u UEFA-i, a Hajduk ima još priliku ostvariti tamo plasman iako neće braniti trofej. Osvajač duple krune otvorio bi Hajduku prostor za plasman u prvo pretkolo Europske lige, a ‘bijeli‘ bi trebali završiti na drugom mjestu u prvenstvu da to ostvare. Zato u trenutnoj situaciji kad je titula prvaka  matematički još ostvariva ipak je predaleko od realnih očekivanja, a u finalu Kupa su direktni konkurenti za naslov Rijeka i Dinamo, ‘bijelima‘ bi bilo poželjno za bolji plasman u Europi da jedan od ta dva kluba osvoji duplu krunu.

Kad bi se takav rasplet dogodio Hajduk bi krenuo u prvom pretkolu, a za protivnike bi mogao dobiti nekog iz saveza od 16. do 34. mjesta na UEFA-inoj ljestvici, osim Rusije. Na top popisu su 18 osvajača Kupova ili onih iz slične situacije Hajdukovoj iz država redom od Norveške preko Danske, Grčke, Izraela, Švedske, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Slovačke, Azerbajdžana, Kazahstana, Slovenije, Moldavije, Kosova do Lihtenštajna. Hajduk bi u toj fazi natjecanja bio nositelj i mogao bi dobiti neki lakši ždrijeb, ali već u drugom pretkolu više ne bi imao nositeljstvo. 

image

UEFA poredak saveza po ukupnom koeficijentu

Wikipedia

U drugom krugu kvalifikacija za Europsku ligu prolazi devet klubova iz prvog, a pridružuju im se šest trećeplasiranih momčadi iz saveza od 7. do 12. mjesta te jedna četvrtoplasirana momčad lige iz saveza na 6. mjestu. To su dakle klubovi iz Portugala, Belgije, Škotske, Austrije, Srbije, Turske te Nizozemske. Kad bi se zadržala trenutna stanja na tablici u tim ligama klubovi s kojima bi mogao Hajduk tu igrati su Porto, Genk, LASK, Hearts, Trabzonspor, TSC Bačka Topola te AZ Alkmaar. Sve su to momčadi koje imaju iza sebe iskustva igranja i grupnih faza europskih natjecanja. 

Kako do grupne faze?

Ako bi Hajduk bio među onih osam prolaznika u treće pretkolo iz drugog tamo bi već mogli dobiti nekog iz kvalifikacija za Ligu prvaka, a to je 12 poraženih iz drugog kruga kvalifikacija Lige prvaka za prvake te 3 poražene momčadi iz pretkola Lige prvaka za neprvake (klubovi Lige petice). Uz njih bi tu bila i tri pobjednika nacionalnih Kupova iz saveza od 13. do 15. mjesta. Playoff za grupnu fazu broji 24 momčadi, a u njemu će igrati pet pobjednika nacionalnih Kupova iz saveza od 8. do 12. mjesta u UEFA-inom poretku, šest pobjednika iz trećeg kola kvalifikacija iz puta prvaka te sedam iz puta za neprvaka kao i šest poraženih iz trećeg pretkola Lige prvaka puta prvaka. 

Kad bi se put ‘bijelih‘ završio u Europskoj ligi nakon drugog pretkola prošli bi u treće pretkolo Konferencijske lige gdje bi bili među osam momčadi koje su stigle istim putem. Uz njih bi bila jedna momčad eliminirana iz prvog pretkola Lige prvaka te sedam pobjednika iz drugog kruga kvalifikacija za prvake te 44 prolaznika drugog kruga kvalifikacija Konferencijske lige za neprvake. Već u ovom krugu mogu izvući neke od klubova iz najjačih liga Europe, a u playoffu u kojem će igrati 48 momčadi to je gotovo neizbježno ovim putem.

Tako bi put na međunarodnoj razini kroz Europsku ligu mogao biti nešto duži nego prijašnjih sezona, ali ništa lakši od onog kakav je bio primjerice posljednje dvije godine. Za ostvarenje plasmana u grupnu fazu jednog od europskih natjecanja ‘bijelima‘ će biti neizbježno savladati na posljednjoj stepenici kvalifikacija neki od klubova iz jače lige ili većeg europskog iskustva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:42