stdClass Object ( [id] => 124536 [title] => Doris Košta: Hajduk mi je susid iz ditinjstva [alias] => doris-kosta-hajduk-mi-je-susid-iz-ditinjstva [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Doris Košta
Doris,trebaš li odvjetnika?

- Zašto?

» A zbog te utaje poreza?

-- Zar i ti? A nisi jedini, javilo mi se puno prijatelja i kolega, iako, branit ću se sama. Možda bi ipak mogla malo razmislit jer u takvim prilikama uvijek je bolje imati stručni savjet sa strane. Ali, glavno je da sam sigurna da ne mogu izgubit.

» Pa u današnjem svijetu time ti samo raste ugled. I glasoviti filmski režiser Ingmar Bergman progonjen je zbog utaje poreza.

- Ne’š ti ugleda, mene prozivaju zbog 300.000 kuna, šta je to Bergmanu…

» Slažem se, više bi “uštedila”, kao što si i rekla, da si radila na crno. Pa ko je vidija danas da ti advokat ispostavi račun? Nije to kiflić.

- Ti se samo zezaš, ali ja sam još dok sam radila u Državnom odvjetništvu kao zamjenica 1983. predlagala masu promjena. Jedna je bila i to, što evo danas prolazi, da se spriječi kontakt odvjetnika i osobe koja je osumnjičena sve dok se ne podigne optužnica… A opet i tu imam primjedbi… Nego, o čemu mi pričamo?! Najgore je kukuriknit prije ostalih.

» I ja se pitam šta ti je ikad tribalo kukurikat. Ona mlada zgodna cura iz 1983. pa se ić toliko mrštit, kontra svih tih vjetrenjača! Nije dobro niti za ten.

- Slučaj Kupske ulice gdje se zbog HEP-ove gradnje urušilo masu kuća siromašnih stanovnika bio je već 2007. HEP-ov uglednik Mravak, međutim, bio je tada zaštićen od države. Moga si kukurikat koliko oćeš…

» Tražila si od Vlade da intervenira i ništa. Politika je važnija od pravde.

- Zadnje vrijeme srećom doživljavamo značajni preokret, ali opet ne valja jer se sad DORH pojavljuje kao dominanta. Znači, država griješi, a onda i sudi tko griješi?

» Pa zar nije tako i s nogometom? Država mu sve dopustila, a onda ga država i tuži! Tako su svi oni na čelu s predsjednikom Hajduka Željkom Kovačevićem završili u lisičinama 2000. A i Kovačević je bio iz HEP-a. Tada si bila u Hajduku.

- Jesam i moram ustvrditi da je ta uprava Hajduka na čelu s Kovačevićem postigla više nego ijedna druga u usklađivanju Hajdukova poslovanja i izlaženja iz krize.

» To danas svi govore neovisno o stranačkoj pripadnosti, nedavno je ovdje o tome govorio i Jakša Marasović koji je u upravi radio tada s Antom Leticom, Antom Dolićem i drugim hadezejcima.

-- Uprava se tada usredotočila na Hajduka, a zaboravljena je politika u smislu stranačkog prepiranja. Vraćeni su dugovi, Hajduk je stabiliziran.

» Sigurno si i ti dala svoj doprinos. Ali opet mi pada na pamet, ko te uvalija u sve to?

- Pa dobro, i ja već godinama intenzivno razmišljam o promjeni posla. Volim ga, ali lipo je i živit. A čak ni financijski od ovoga posla više ne možeš bogzna kako živit. Nisam se bavila velikim firmama i projektima, branila sam obične ljude, a danas se teško živi i ljudima se ne troši na pravdu, trpe, šta im drugo preostaje.

» Ko ti je kriv, ajde u javne bilježnike!

- A, ne bih, ne bih to. Više pratim kako se razvijaju stvari s ulaskom u Europsku uniju. Mada sam pesimista, ući ćemo kao zadnja sirotinja za skupljat mrvice. Prođe cijeli život, a već sam i zaboravila kako sam sanjala da ću bit liječnica. U Splitu nije bilo faksa medicine, nego pravo.

» Nisi mogla bez Splita. Još teže bez Hajduka!

- E, ti se zezaš, ali dio djetinjstva provela sam u Zagrebu, a ono što se ne zaboravlja to je djetinjstvo i mladost u Plinarskoj ulici. Kod dide Šime i bake Tonke. Tu ćemo se brzo i vratit…

» I onda si počela igrat za Hajduka?!

-- Ha, ha, ali nisi ni daleko. Jer smo stanovali u ovoj kući di danas Aljoša Asanović ima ovi lipi restoran na dno Plinarske, broj šest. Moji su Alujevići po muškoj strani i Štambuk po ženskoj. Iz Plinarske šest smo, pola muško, a pola žensko društvo, svi skupa ka dica išli na Stari plac priko puta, igrali se oko murve, pa čak bi bacili i na male branke tamo negdi, ali nama curama najdraže je bilo poć na Bačvice vadit prilipke. Čak i posli, kad smo išle u drugi gimnazije.

» E to si već cura i po. A onda se pojavljuje Arsen. Je li već bio novinar?

- Ma kakvi, Arsen Košta ti je bio student. Mučili smo se prilično na početku.

» Uglavnom, on je kriv šta nisi išla studirat medicinu u Zagreb i šta si morala studirat pravo, pa sto posto je onda on kriv i šta si došla u Hajduka.

- Ma nije to baš tako. Kad sam diplomirala, ušla sam u to općinsko državno odvjetništvo 1982., a to je bilo još u Jugoslaviji. U odvjetnike odlazim kao većina pravnika u Hrvatskoj nakon rata. Znači 1995. A u Hajduku sam tek 1998. Arsen je kriv indirektno, poveo me na put u Malmo gdje je igrao Hajduk i tako sam se približila “bijelima”, a prvi predmet kao odvjetnici uručit će mi Vjeročka Mikulandra, poznata tajnica Hajduka već desetljećima. Od tada 1998. bila sam Hajdukova odvjetnica sve do kraja 2003.

» A pojma nemaš o balunu? Jesu li ti igrali roditelji?

- E, pogotovo mama. Ali vidiš, očev brat Zdravko Alujević je igrao, ja mislim i u Hajduka i u Splita.

» Pa to je Gagin prijatelj?

- Je, veliki prijatelj Davora Grčića Gage. A Gaga je, bogati, bija vjenčani kum mojima, ne znam je li ocu ili mami.

» Otac ti nije igra?

-- Nije, otac Boris, pokojni, bio je arhitekt, poznati arhitekt iz onoga društva s Dinkom Kovačićem i Franom Gotovcem. Najviše su govorili o golubima i tićima. Ali otac mi je bio poznat, dugo na čelu Urbanističkog zavoda. Zato smo kratko živjeli u Zagrebu. A u Splitu u mojoj su klapi bile cure ka šta je danas poznata Nansi Ivanišević, bivša ministrica kulture, ili Sanja Barišić, pa Đurđa Bogdanović, Doris Trojanović, Ines Muljat koja će se udat za Damira Skansija, mlađeg brata Pere Skansija. Govorim ti, guštale smo poć u prilipke na Bače, a nismo patile od neke robe ili šta ja znam, drukčije se onda cijenilo život…

» I, ponovit ću, onda se pojavio Arsen! Kako vam je danas? Kad se vidite?

- Svi se vidimo kratko na brifingu oko devet na večer. A šta mo’š kad se danas radi po cili dan… Starija kćer Vana je ostvarila moj san i eno je liječnica, ima sina Antu, muž Vujanović će sad ostat bez posla, itd…

» Lipo. A pojavija se i još jedan Arsen.

- Je, on je stalno u điru, pun ga je teren nogometnim jezikom. Sad mu je već 27 godina, osim sina Arsena imamo i još jednu kćer, Deu, a ona će tek bit prava pravnica, voli to, zbilja.

» Ma dobro, voliš i ti.

- Je, je, nego vratimo se Hajduku. Prvi predmeti u Hajduka bili su u doba onog direktora Petra…

» Petra Reića.

-- E, a odvjetnik Duško Polić već se bio zamorio od toga i tražio je da ga oslobode. Ubrzo sam došla na 250 predmeta.

» Bit će si ih ti pola isprovocirala?

- Ma nije, nego je stvarno Hajduk uvijek ima dosta slučajeva. Pa i Stari plac se vodio prije mene. A onda slučaj Marseille, Olympique! To sam vodila kao tužiteljica još u Jugoslaviji…

» Pa onda u Hrvatskoj kao braniteljica Hajduka? To bi bio štos.

- Ne, radi se o zastupanju optužbe kad sam u biti pokrenula istragu u slučaju suzavac. Bio je to slučaj Marseille. A ja sam radila u Općinskom državnom odvjetništvu. Pa sam tada morala imati niz kontakata s direktorom stadiona u Poljudu Gezom Šenauerom. Godinama poslije kad sam došla u Hajduk kao odvjetnica, dopao me i slučaj s malim Antom Baranom koji je pao na stadionu i ozbiljno se ozlijedio. Hoću reć, uvijek je bilo oko Hajduka dosta posla za suce i odvjetnike. A gdje su sve one situacije s transferima, igračima, Hibić, Mornar, Bokšić, Jarni…

» E tu te dočekao Tomislav Krka. Zaplijenio ti Hajdukove automobile.

- Bilo je svega, ali mi smo tada obranili Hajduka na drugoj strani tog transfera vezano za Italiju, a radilo se o milijun i nešto tisuća maraka. Onda se sjećam naganjanja oko trećeg kartona Srđana Andrića. Simpatičan i pun duha bio je tada gazda Stjepan Spajić iz Hrvatskog dragovoljca, popularni Spajke. Uzbudljivo je raditi u Hajduku, uvijek je sve u fokusu velikog dijela javnosti. Ali utoliko je i odgovorno, delikatno.

» A tebi se, vidim, to i svidjelo.

- Pa ja volim svoj posao!

» Dobro, dobro, šta odmah skačeš? A Hajduk? Moraš reć da ga voliš. Stota mu je.

- Pa vidija si di san se rodila. U Hajduka sam puno i naučila, a nisam otišla zbog Hajduka.

» Nego?

- Neke stvari mi se više nisu dopadale. Dolaskom Branka Grgića puno toga se promijenilo u odnosu na ono prethodno razdoblje kad je Hajduk izašao iz niza problema, financijskih i drugih. Bila je praksa da obavezno dolazim na sve sastanke uprave pa se svega i sjećam, sve sam znala, pratila, zajednički smo podupirali klub. A onda su se počele stvari komplicirati odlaskom Kovačevića i njegove ekipe. Tamo do 2003. se baš sve poremetilo, klub se više nije mogao pridržavati transfera, ugovora, obaveza, a i plaće su dolazile u pitanje. Istodobno sam počela i odlaziti u Haag, tako da se sve nekako poklopilo da odem.

» Znači nije bilo svađe. Nego više nije bilo novaca.

- Nije bilo novaca za igrače pa su dolazili u pitanje ugovori s Andrićem, Deranjom… Gomilali su se problemi i imala sam procjenu da Hajduka više nije moguće braniti budući da se počelo drukčije raditi, dugovati…

» Ali nisi pobjegla?

-- Ne, naprotiv, puno prije toga sam čak na jedan sastanak došla s prijedlogom da imam ulagače.

» Kakve ulagače, sigurno su te sumnjičavo odbili?

- Ma ne, jedva su dočekali, nije bilo ni kinte u klubu. A ja sam kao s prijateljicom govorila s Asanovićevom ženom Katarinom. Pitala sam ima li smisla ta ideja da stariji igrači koji su imali nekakav kapital ulože u Hajduk. I našli smo se u Parka, Asanović je doveo i Slavena Bilića. Oduševili su se s idejom. Onda su o tome obavijestili i Alena Bokšića. Svi su pristali baš sa zanosom. I nitko nije škrtario, čak su uvjeti bili i nepovoljni za njih jer uloženo su teško mogli vratiti ili na tome zaraditi. A tercet se onda pojačao i Igorom Štimcem.

» Znači, on je bio zadnji? A poslije će ispast prvi?

- Pa tako nekako. Međutim, Štimac je malo bio zatečen, podigao je kredit i priključio se, bilo mu je drago. Nisu ga htjeli zaobići.

» Ustvari bi to bio jedini prirodni put privatizacije Hajduka. Vlasnici stari igrači.

- Pa odatle i ideja. Zbilja sam se bila zainteresirala za sudbinu Hajduka i vjerovala sam da ulazimo u veliko razdoblje, da je sklopljen povijesni posao za Hajduk. Planiralo se okupiti i nešto kao vijeće mudraca, Tomislav Ivić, Stanko Poklepović i drugi. A još u doba Žarulje, kako su popularno zvali predsjednika Željka Kovačevića, ja sam predlagala da se kroz stečaj ozdravi Hajduka no uprava bi me utišala pozivajući se na Torcidu koja to nije mogla ni čut. Šteta, jer smo s tom temom već bili i kod predsjednika Stipe Mesića, pa kod Slavka Linića…

To su bile i moje inicijative. I danas mislim da Hajduk mora biti poduprt kao PSG u Parizu, od strane Grada, uz jaku potporu ulagača s koncesijom na 20 godina. Sadašnji dioničarski Hajduk posljedica je Sanaderova plana da se u 10. izbornoj jedinici pridobije glasove i ništa drugo. Jer zašto tako nije spašena i košarka na Gripama, ili još važnije, splitski škver. Međutim, ničemu se više ne čudim otkad sam otkrila da subvencioniramo uvoz poma.

mario garber

Predsjednica RH

» Doris Košta je svakako jedna ambiciozna žena. Kandidirala se i za predsjednicu Hrvatske kada i Jadranka Kosor, ali nije nerealna: “Naravno da nisam mogla pobijediti na izborima i da je tu potrebno puno više toga, ali baš sam htjela to vidjeti iz bliza. Zamislite šta bi bilo da se odrede za izbore svima isti fondovi od recimo 500.000 kuna pa tko koga.” A zamislite da se Doris kandidira za predsjednicu Hajduka?

Ma kakvi! – uzviknula je, ali nije imala ništa protiv izabrati najbolju momčad Hajduka: - Stavi obavezno Bearu… ili ne, Katalinića! Onda Cuzzija, on mi je barba po Štambucima, legenda je Broketa na livoga beka, a isprid njih Holcer i Peruzović. Otac mi je uvik govorija da je Luštica bija jedan famozni igrač. I sad napad, Franu Matošića ne mo’š priskočit, ne mo’š ni Vukasa, a ni Oblaka. E, bravo, Bukle, Bukle obavezno, Hlevnjak.

A Baku Sliškovića upravo branim, Hajduk mu je dužan najmanje 200.000 eura. On bi mogao bit i igrač i trener. Dobra sam s njegovom ženom Dijanom odavno, tako sam i došla do njegova slučaja. Ma Baka je fenomenalan čovik, poštenjačina, zato ga uvik i provozaju. Evo sad govori da će s tim novcem pomoć Budinčevića…


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mislim da Hajduk  mora biti poduprt kao PSG u Parizu, od strane Grada, uz jaku potporu ulagača s koncesijom na 20 godina. Sadašnji dioničarski Hajduk posljedica je Sanaderova plana da se u 10. izbornoj jedinici pridobiju glasovi ništa drugo. Jer [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odvjetnica ‘bilih’ u burnim danima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-02-14 17:25:09 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-02-15 01:43:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-02-15 14:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14308 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/02/12/spektar/doris00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7851498 Threads: 5 Questions: 1577008999 Slow queries: 4812174 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111930928 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/doris-kosta-hajduk-mi-je-susid-iz-ditinjstva-124536 [printLink] => /sport/hajduk/doris-kosta-hajduk-mi-je-susid-iz-ditinjstva-124536?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 178212 [name] => doriskošta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => doriskosta [link] => /tag/doriskosta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mislim da Hajduk  mora biti poduprt kao PSG u Parizu, od strane Grada, uz jaku potporu ulagača s koncesijom na 20 godina. Sadašnji dioničarski Hajduk posljedica je Sanaderova plana da se u 10. izbornoj jedinici pridobiju glasovi ništa drugo. Jer [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odvjetnica ‘bilih’ u burnim danima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Doris Košta: Hajduk mi je susid iz ditinjstva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-04-13-53-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/12/spektar/doris00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/12/spektar/doris00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Doris Košta
Doris,trebaš li odvjetnika?

- Zašto?

» A zbog te utaje poreza?

-- Zar i ti? A nisi jedini, javilo mi se puno prijatelja i kolega, iako, branit ću se sama. Možda bi ipak mogla malo razmislit jer u takvim prilikama uvijek je bolje imati stručni savjet sa strane. Ali, glavno je da sam sigurna da ne mogu izgubit.

» Pa u današnjem svijetu time ti samo raste ugled. I glasoviti filmski režiser Ingmar Bergman progonjen je zbog utaje poreza.

- Ne’š ti ugleda, mene prozivaju zbog 300.000 kuna, šta je to Bergmanu…

» Slažem se, više bi “uštedila”, kao što si i rekla, da si radila na crno. Pa ko je vidija danas da ti advokat ispostavi račun? Nije to kiflić.

- Ti se samo zezaš, ali ja sam još dok sam radila u Državnom odvjetništvu kao zamjenica 1983. predlagala masu promjena. Jedna je bila i to, što evo danas prolazi, da se spriječi kontakt odvjetnika i osobe koja je osumnjičena sve dok se ne podigne optužnica… A opet i tu imam primjedbi… Nego, o čemu mi pričamo?! Najgore je kukuriknit prije ostalih.

» I ja se pitam šta ti je ikad tribalo kukurikat. Ona mlada zgodna cura iz 1983. pa se ić toliko mrštit, kontra svih tih vjetrenjača! Nije dobro niti za ten.

- Slučaj Kupske ulice gdje se zbog HEP-ove gradnje urušilo masu kuća siromašnih stanovnika bio je već 2007. HEP-ov uglednik Mravak, međutim, bio je tada zaštićen od države. Moga si kukurikat koliko oćeš…

» Tražila si od Vlade da intervenira i ništa. Politika je važnija od pravde.

- Zadnje vrijeme srećom doživljavamo značajni preokret, ali opet ne valja jer se sad DORH pojavljuje kao dominanta. Znači, država griješi, a onda i sudi tko griješi?

» Pa zar nije tako i s nogometom? Država mu sve dopustila, a onda ga država i tuži! Tako su svi oni na čelu s predsjednikom Hajduka Željkom Kovačevićem završili u lisičinama 2000. A i Kovačević je bio iz HEP-a. Tada si bila u Hajduku.

- Jesam i moram ustvrditi da je ta uprava Hajduka na čelu s Kovačevićem postigla više nego ijedna druga u usklađivanju Hajdukova poslovanja i izlaženja iz krize.

» To danas svi govore neovisno o stranačkoj pripadnosti, nedavno je ovdje o tome govorio i Jakša Marasović koji je u upravi radio tada s Antom Leticom, Antom Dolićem i drugim hadezejcima.

-- Uprava se tada usredotočila na Hajduka, a zaboravljena je politika u smislu stranačkog prepiranja. Vraćeni su dugovi, Hajduk je stabiliziran.

» Sigurno si i ti dala svoj doprinos. Ali opet mi pada na pamet, ko te uvalija u sve to?

- Pa dobro, i ja već godinama intenzivno razmišljam o promjeni posla. Volim ga, ali lipo je i živit. A čak ni financijski od ovoga posla više ne možeš bogzna kako živit. Nisam se bavila velikim firmama i projektima, branila sam obične ljude, a danas se teško živi i ljudima se ne troši na pravdu, trpe, šta im drugo preostaje.

» Ko ti je kriv, ajde u javne bilježnike!

- A, ne bih, ne bih to. Više pratim kako se razvijaju stvari s ulaskom u Europsku uniju. Mada sam pesimista, ući ćemo kao zadnja sirotinja za skupljat mrvice. Prođe cijeli život, a već sam i zaboravila kako sam sanjala da ću bit liječnica. U Splitu nije bilo faksa medicine, nego pravo.

» Nisi mogla bez Splita. Još teže bez Hajduka!

- E, ti se zezaš, ali dio djetinjstva provela sam u Zagrebu, a ono što se ne zaboravlja to je djetinjstvo i mladost u Plinarskoj ulici. Kod dide Šime i bake Tonke. Tu ćemo se brzo i vratit…

» I onda si počela igrat za Hajduka?!

-- Ha, ha, ali nisi ni daleko. Jer smo stanovali u ovoj kući di danas Aljoša Asanović ima ovi lipi restoran na dno Plinarske, broj šest. Moji su Alujevići po muškoj strani i Štambuk po ženskoj. Iz Plinarske šest smo, pola muško, a pola žensko društvo, svi skupa ka dica išli na Stari plac priko puta, igrali se oko murve, pa čak bi bacili i na male branke tamo negdi, ali nama curama najdraže je bilo poć na Bačvice vadit prilipke. Čak i posli, kad smo išle u drugi gimnazije.

» E to si već cura i po. A onda se pojavljuje Arsen. Je li već bio novinar?

- Ma kakvi, Arsen Košta ti je bio student. Mučili smo se prilično na početku.

» Uglavnom, on je kriv šta nisi išla studirat medicinu u Zagreb i šta si morala studirat pravo, pa sto posto je onda on kriv i šta si došla u Hajduka.

- Ma nije to baš tako. Kad sam diplomirala, ušla sam u to općinsko državno odvjetništvo 1982., a to je bilo još u Jugoslaviji. U odvjetnike odlazim kao većina pravnika u Hrvatskoj nakon rata. Znači 1995. A u Hajduku sam tek 1998. Arsen je kriv indirektno, poveo me na put u Malmo gdje je igrao Hajduk i tako sam se približila “bijelima”, a prvi predmet kao odvjetnici uručit će mi Vjeročka Mikulandra, poznata tajnica Hajduka već desetljećima. Od tada 1998. bila sam Hajdukova odvjetnica sve do kraja 2003.

» A pojma nemaš o balunu? Jesu li ti igrali roditelji?

- E, pogotovo mama. Ali vidiš, očev brat Zdravko Alujević je igrao, ja mislim i u Hajduka i u Splita.

» Pa to je Gagin prijatelj?

- Je, veliki prijatelj Davora Grčića Gage. A Gaga je, bogati, bija vjenčani kum mojima, ne znam je li ocu ili mami.

» Otac ti nije igra?

-- Nije, otac Boris, pokojni, bio je arhitekt, poznati arhitekt iz onoga društva s Dinkom Kovačićem i Franom Gotovcem. Najviše su govorili o golubima i tićima. Ali otac mi je bio poznat, dugo na čelu Urbanističkog zavoda. Zato smo kratko živjeli u Zagrebu. A u Splitu u mojoj su klapi bile cure ka šta je danas poznata Nansi Ivanišević, bivša ministrica kulture, ili Sanja Barišić, pa Đurđa Bogdanović, Doris Trojanović, Ines Muljat koja će se udat za Damira Skansija, mlađeg brata Pere Skansija. Govorim ti, guštale smo poć u prilipke na Bače, a nismo patile od neke robe ili šta ja znam, drukčije se onda cijenilo život…

» I, ponovit ću, onda se pojavio Arsen! Kako vam je danas? Kad se vidite?

- Svi se vidimo kratko na brifingu oko devet na večer. A šta mo’š kad se danas radi po cili dan… Starija kćer Vana je ostvarila moj san i eno je liječnica, ima sina Antu, muž Vujanović će sad ostat bez posla, itd…

» Lipo. A pojavija se i još jedan Arsen.

- Je, on je stalno u điru, pun ga je teren nogometnim jezikom. Sad mu je već 27 godina, osim sina Arsena imamo i još jednu kćer, Deu, a ona će tek bit prava pravnica, voli to, zbilja.

» Ma dobro, voliš i ti.

- Je, je, nego vratimo se Hajduku. Prvi predmeti u Hajduka bili su u doba onog direktora Petra…

» Petra Reića.

-- E, a odvjetnik Duško Polić već se bio zamorio od toga i tražio je da ga oslobode. Ubrzo sam došla na 250 predmeta.

» Bit će si ih ti pola isprovocirala?

- Ma nije, nego je stvarno Hajduk uvijek ima dosta slučajeva. Pa i Stari plac se vodio prije mene. A onda slučaj Marseille, Olympique! To sam vodila kao tužiteljica još u Jugoslaviji…

» Pa onda u Hrvatskoj kao braniteljica Hajduka? To bi bio štos.

- Ne, radi se o zastupanju optužbe kad sam u biti pokrenula istragu u slučaju suzavac. Bio je to slučaj Marseille. A ja sam radila u Općinskom državnom odvjetništvu. Pa sam tada morala imati niz kontakata s direktorom stadiona u Poljudu Gezom Šenauerom. Godinama poslije kad sam došla u Hajduk kao odvjetnica, dopao me i slučaj s malim Antom Baranom koji je pao na stadionu i ozbiljno se ozlijedio. Hoću reć, uvijek je bilo oko Hajduka dosta posla za suce i odvjetnike. A gdje su sve one situacije s transferima, igračima, Hibić, Mornar, Bokšić, Jarni…

» E tu te dočekao Tomislav Krka. Zaplijenio ti Hajdukove automobile.

- Bilo je svega, ali mi smo tada obranili Hajduka na drugoj strani tog transfera vezano za Italiju, a radilo se o milijun i nešto tisuća maraka. Onda se sjećam naganjanja oko trećeg kartona Srđana Andrića. Simpatičan i pun duha bio je tada gazda Stjepan Spajić iz Hrvatskog dragovoljca, popularni Spajke. Uzbudljivo je raditi u Hajduku, uvijek je sve u fokusu velikog dijela javnosti. Ali utoliko je i odgovorno, delikatno.

» A tebi se, vidim, to i svidjelo.

- Pa ja volim svoj posao!

» Dobro, dobro, šta odmah skačeš? A Hajduk? Moraš reć da ga voliš. Stota mu je.

- Pa vidija si di san se rodila. U Hajduka sam puno i naučila, a nisam otišla zbog Hajduka.

» Nego?

- Neke stvari mi se više nisu dopadale. Dolaskom Branka Grgića puno toga se promijenilo u odnosu na ono prethodno razdoblje kad je Hajduk izašao iz niza problema, financijskih i drugih. Bila je praksa da obavezno dolazim na sve sastanke uprave pa se svega i sjećam, sve sam znala, pratila, zajednički smo podupirali klub. A onda su se počele stvari komplicirati odlaskom Kovačevića i njegove ekipe. Tamo do 2003. se baš sve poremetilo, klub se više nije mogao pridržavati transfera, ugovora, obaveza, a i plaće su dolazile u pitanje. Istodobno sam počela i odlaziti u Haag, tako da se sve nekako poklopilo da odem.

» Znači nije bilo svađe. Nego više nije bilo novaca.

- Nije bilo novaca za igrače pa su dolazili u pitanje ugovori s Andrićem, Deranjom… Gomilali su se problemi i imala sam procjenu da Hajduka više nije moguće braniti budući da se počelo drukčije raditi, dugovati…

» Ali nisi pobjegla?

-- Ne, naprotiv, puno prije toga sam čak na jedan sastanak došla s prijedlogom da imam ulagače.

» Kakve ulagače, sigurno su te sumnjičavo odbili?

- Ma ne, jedva su dočekali, nije bilo ni kinte u klubu. A ja sam kao s prijateljicom govorila s Asanovićevom ženom Katarinom. Pitala sam ima li smisla ta ideja da stariji igrači koji su imali nekakav kapital ulože u Hajduk. I našli smo se u Parka, Asanović je doveo i Slavena Bilića. Oduševili su se s idejom. Onda su o tome obavijestili i Alena Bokšića. Svi su pristali baš sa zanosom. I nitko nije škrtario, čak su uvjeti bili i nepovoljni za njih jer uloženo su teško mogli vratiti ili na tome zaraditi. A tercet se onda pojačao i Igorom Štimcem.

» Znači, on je bio zadnji? A poslije će ispast prvi?

- Pa tako nekako. Međutim, Štimac je malo bio zatečen, podigao je kredit i priključio se, bilo mu je drago. Nisu ga htjeli zaobići.

» Ustvari bi to bio jedini prirodni put privatizacije Hajduka. Vlasnici stari igrači.

- Pa odatle i ideja. Zbilja sam se bila zainteresirala za sudbinu Hajduka i vjerovala sam da ulazimo u veliko razdoblje, da je sklopljen povijesni posao za Hajduk. Planiralo se okupiti i nešto kao vijeće mudraca, Tomislav Ivić, Stanko Poklepović i drugi. A još u doba Žarulje, kako su popularno zvali predsjednika Željka Kovačevića, ja sam predlagala da se kroz stečaj ozdravi Hajduka no uprava bi me utišala pozivajući se na Torcidu koja to nije mogla ni čut. Šteta, jer smo s tom temom već bili i kod predsjednika Stipe Mesića, pa kod Slavka Linića…

To su bile i moje inicijative. I danas mislim da Hajduk mora biti poduprt kao PSG u Parizu, od strane Grada, uz jaku potporu ulagača s koncesijom na 20 godina. Sadašnji dioničarski Hajduk posljedica je Sanaderova plana da se u 10. izbornoj jedinici pridobije glasove i ništa drugo. Jer zašto tako nije spašena i košarka na Gripama, ili još važnije, splitski škver. Međutim, ničemu se više ne čudim otkad sam otkrila da subvencioniramo uvoz poma.

mario garber

Predsjednica RH

» Doris Košta je svakako jedna ambiciozna žena. Kandidirala se i za predsjednicu Hrvatske kada i Jadranka Kosor, ali nije nerealna: “Naravno da nisam mogla pobijediti na izborima i da je tu potrebno puno više toga, ali baš sam htjela to vidjeti iz bliza. Zamislite šta bi bilo da se odrede za izbore svima isti fondovi od recimo 500.000 kuna pa tko koga.” A zamislite da se Doris kandidira za predsjednicu Hajduka?

Ma kakvi! – uzviknula je, ali nije imala ništa protiv izabrati najbolju momčad Hajduka: - Stavi obavezno Bearu… ili ne, Katalinića! Onda Cuzzija, on mi je barba po Štambucima, legenda je Broketa na livoga beka, a isprid njih Holcer i Peruzović. Otac mi je uvik govorija da je Luštica bija jedan famozni igrač. I sad napad, Franu Matošića ne mo’š priskočit, ne mo’š ni Vukasa, a ni Oblaka. E, bravo, Bukle, Bukle obavezno, Hlevnjak.

A Baku Sliškovića upravo branim, Hajduk mu je dužan najmanje 200.000 eura. On bi mogao bit i igrač i trener. Dobra sam s njegovom ženom Dijanom odavno, tako sam i došla do njegova slučaja. Ma Baka je fenomenalan čovik, poštenjačina, zato ga uvik i provozaju. Evo sad govori da će s tim novcem pomoć Budinčevića…


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/doris-kosta-hajduk-mi-je-susid-iz-ditinjstva-124536 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ee3bbdb439e1be555cb68a8c321ef9ffc1123f2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Doris+Ko%C5%A1ta%3A+Hajduk+mi+je+susid+iz+ditinjstva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fdoris-kosta-hajduk-mi-je-susid-iz-ditinjstva-124536 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fdoris-kosta-hajduk-mi-je-susid-iz-ditinjstva-124536 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mislim da Hajduk  mora biti poduprt kao PSG u Parizu, od strane Grada, uz jaku potporu ulagača s koncesijom na 20 godina. Sadašnji dioničarski Hajduk posljedica je Sanaderova plana da se u 10. izbornoj jedinici pridobiju glasovi ništa drugo. Jer [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odvjetnica ‘bilih’ u burnim danima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukodvjetnica ‘bilih’ u burnim danima

Doris Košta: Hajduk mi je susid iz ditinjstva

Piše PSD.
15. veljače 2011. - 15:32
Doris Košta
Doris,trebaš li odvjetnika?

Predsjednica RH

» Doris Košta je svakako jedna ambiciozna žena. Kandidirala se i za predsjednicu Hrvatske kada i Jadranka Kosor, ali nije nerealna: “Naravno da nisam mogla pobijediti na izborima i da je tu potrebno puno više toga, ali baš sam htjela to vidjeti iz bliza. Zamislite šta bi bilo da se odrede za izbore svima isti fondovi od recimo 500.000 kuna pa tko koga.” A zamislite da se Doris kandidira za predsjednicu Hajduka?

Ma kakvi! – uzviknula je, ali nije imala ništa protiv izabrati najbolju momčad Hajduka: - Stavi obavezno Bearu… ili ne, Katalinića! Onda Cuzzija, on mi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:13