StoryEditorOCM
Hajdukstvara se pritisak

Bivši hajdukovac oduševljen je igrom, ali nerviraju ga priče o tituli: ‘Da pitate Leku u četiri oka isto pitanje...‘

Piše Jurica Radić/SN
1. kolovoza 2023. - 07:46

Nikica Jelavić nije krio oduševljenje onim što je od Hajduka vidio u jadranskom derbiju.

- Nakon dugo vremena Bijeli imaju glavu i rep. Imaju momčad koja može pobjeđivati u kontinuitetu - ustvrdio je nekadašnji centarfor splitske momčadi.

Jednog je igrača izdvojio. Ne samo zbog igre u dvoboju s Rijekom, već i radi informacija koje je dobio svog bivšeg suigrača - pišu Sportske novosti.

- Mate Maleš je igrao sa Odjidjom-Ofoem i sve mi je precizno rekao. Fantastičan igrač. Takvu mirnoću je Hajduk dobio s njim, odavno nisu Bijeli imali takvog igrača.

Mogu reći još otkad je Leko igrao. Tehnički sjajan, ima mirnoću zadržati loptu, stvoriti višak jednim potezom. Može potvrditi onu drugu loptu kad se oduzme na sredini terena, to su karakteristike koje ga izdvajaju od ostalih.

Uz njega će i Krovinović biti bolji, rasterećeniji. Dosad je na Krovinoviću bio veliki pritisak, ali uz Odjidju će napredovati. Kao i kompletni Hajduk.

image
Joško Ponoš/Cropix

Viša brzina

U jadranskom derbiju vidio je Jelavić puno dobrih detalja u igri Hajduka.

- Prvih 20 minuta je bilo bez većih šansi, bez uzbuđenja. Hajduk je dominirao, ali bez pravih šansi, nekako jalovo. I kada se činilo da bi utakmica mogla otići u neko sivilo, da bi se mogla utopiti u nekonkretnim pokušajima bez preuzimanja rizika, Bijeli su podigli u višu brzinu. Kada su krenuli sve je pucalo, sijevalo.... Hajduk je izgledao moćno, to je onaj dojam koji navijače sigurno raduje više od samog rezultata. Splićani su kontrolirali utakmicu, postavili se kao prave gazde na terenu.

Pogodak odluke postigao je Rokas Pukštas, 18-godišnji Amerikanac litavskih korijena. Još jedan koji zaslužuje velike riječi.

- Još nismo svjesni koliko će vrijediti Pukštas. Treba ga paziti, maziti. Takav igrač koji ide “box to box” rijetko se nalazi. Ne znaš je li bolji u napadu ili u zatvaranju igre. Posebno me impresionira u povratnoj trci što je inače najproblematičnija karakteristika igrača njegova uzrasta. Radim s mlađim kategorijama, s igračima tek godinu starijim od njega i znam kakve oscilacije prolaze, ali Pukštas je maksimalno unutra. Pukštas je drukčiji, to se primjećuje u svakoj utakmici. Hajdukov grumen zlata, moram priznati.

Za kraj i pitanje koje sve nekako “svrbi”. Pitanje koje leluja zrakom, ali i pitanje o kojem je teško razmišljati. Je li aktualni Hajduk spreman za titulu?

- Stavite loptu na zemlju, što drugo reći. Prije utakmice sam na TV-u gledao uvodnu emisiju u kojoj se spominjalo kako će na proslavu titule doći ljudi i koji nisu navijači Hajduka. Ne vjerujem o čemu se priča! Neozbiljno je nakon dva kola razgovarati o tituli, pitati je li Hajduk spreman za naslov prvaka. Time se samo stvara pritisak na igrače, na klub, navijače... Da pitate Leku u četiri oka isto pitanje, mogu zamisliti što bi vam odgovorio. Lako se Split zapali, ali ne treba razmišljati o tituli. Utakmicu po utakmicu treba ići jer lako kola krenu nizbrdo. Najveći fokus treba biti na onim tzv. malim utakmicama, tu se ne smije nijedan bod izgubiti ako se želi napraviti veliki rezultat. Ali, tek se krenulo, nema smisla raditi kalkulacije.

image
Vojko Bašić/Cropix

Euforična priča

Bijelima slijedi deset dana odmora, odgođena je utakmica s Osijekom, pa je prva sljedeća europski okršaj protiv PAOK-a ili Beitara.

- Možda je i bolje da je stanka, da se malo slegnu euforične priče. Tko god da te zapadne u Europi nema ljepših utakmica za odigrati ako si ti glavom unutra. Nema pritiska jer to su utakmice za dokazivanje svim igračima, zato te ni PAOK ne može prepasti. Generalno gledajući, što se tiče Europe, zašto ne bi u budućnosti bilo normalno da Hajduk svake jeseni igra skupinu nekog europskog natjecanja. Hajduk se godinama diže, ide to ciljano, planski. Dva su Kupa u nizu, pretplate i marketing su na visokoj razini i to nije slučajno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:42