stdClass Object ( [id] => 111498 [title] => Atenom se prije nereda orilo: Ja te volim, Hajduče! (FOTO) [alias] => atenom-se-prije-nereda-orilo-ja-te-volim-hajduce-foto [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što su prije tri tjedna Hajdukovi navijači opkolili aerodrom u Resniku kako bi dočekali igrače koji su izborili plasman u Europsku ligu, torcidaši su i jučer ujutro pohodili splitsku zračnu luku. No, ovaj put nije se radilo o nekakvom dočeku, već su i oni bili putnici.

Oko 300 navijača u dva je zrakoplova otišlo u Atenu, gdje su se pridružili stotinama koji su u glavni grad Grčke u tim trenucima već stizali cestovnim putem, nakon što su već u ponoć, u noći s utorka na srijedu, krenuli na put.

Već od osam sati ujutro Hajdukovi su se navijači okupljali na aerodromu, šalovi, dresovi i majice s klupskim obilježjima mogli su se vidjeti oko i unutar same aerodromske zgrade. Neki od njih nisu odrasli uz ‘bijele’, ali čim su ih ‘upoznali’, dogodila se ljubav na prvi pogled. Nick Marian iz Australije jedan je od takvih primjera.

Nick ima hrvatske korijene, njegov djed je iz Svete Nedjelje na Hvaru otišao u Australiju. - Bio sam na Hajdukovoj utakmici prvi put prije sedam godina, bilo je nevjerojatno. Oduševio sam se, i otad pratim Hajduka kako god mogu. Kada sam u Australiji, pokušavam naći prijenos na internetu, ili barem pratim rezultat, čujem se s prijateljima i rođacima u Hrvatskoj. Doživljaj na prošlome derbiju s Dinamom bio je bolji od koncerta AC/DC-ja. Ovo mi je prvo europsko gostovanje.

Pet tjedana sam u Hrvatskoj, uskoro se vraćam kući. No, namjeravam doći tu živjeti, dogodine ću dobiti hrvatsko državljanstvo - rekao nam je Nick. Vatreni hajdukovac svojom fanatičnošću pokušava zaraziti i prijatelja Paula Corbyja, koji je Englez, ali također živi u Australiji. - Nick me pozvao da idem s njim, vjerujem da ću se dobro provesti. Bio sam i na derbiju Hajduk - Dinamo, atmosfera je bila sjajna - kaže Paul. S njima u društvu bio je i Nickov rođak Marino koji živi u Svetoj Nedjelji.

- Turistička sezona je prošla, sada imam i malo vremena za odlazak na gostovanje - objasnio je ovaj Hvaranin. Jedan od onih s pozamašnim iskustvom na europskim gostovanjima je Tonći Lučić. - Idemo na sve utakmice, Torcida je uvijek i svugdje uz Hajduka. Bila vojska tu je, petnaest godina ovo čekamo.

Snašao sam se i za platiti avion, i za slobodan dan na poslu, snađemo se uvijek za Hajduka. Bio sam na dosta europskih gostovanja, od Wisle u Krakowu, Dunaferra u Györu, Debrecena, do Fulhama u Londonu i Grasshoppera u Zürichu - kazao nam je Tonći dok je čekao na prolazak kroz policijsku kontrolu na aerodromu.

Iz noćne smjene u Atenu pa natrag na posao

Ispred njih je stajao Tome Barada. - Nije bilo lako skupiti novac, ali uspio sam. Radio sam noćnu smjenu i došao na aerodrom direktno s posla. Možda zaspem malo u avionu, ali neću bude li pjesme. Kad se vratim, opet idem direktno na posao. Nadam se pobjedi u Ateni. Bio sam u Debrecenu prije pet godina, valjda će sada rezultat biti bolji - rekao nam je Tome.

Tročlana ekipa Leo, Kuki i Mara također je skupila novac za avion, ipak je tako puno komotnije nego se dan i pol treskati u autobusu. - Našao se neki poslić, fatureta za put. Inače ne radim, pa nisam morao tražiti slobodan dan, radio sam samo da bih mogao ići u Atenu. Još sam student, iako imam i ženu i dite. Bit će još poslova za zaraditi štogod, pa možda odem i na ostala europska gostovanja.

U Ateni očekujem bod, a možda i pobjedu ako Ibričić zabije u 89. minuti - ispričao nam je Kuki. Jedan od navijača pohvalio se kako se kladio na pobjedu Hajduka te da će Senijad Ibričić biti strijelac. - Kad je bilo Svjetsko prvenstvo, pogodio sam da će Nizozemska pobijediti Brazil uz gol Sneijdera. Zašto ne bih i sada pogodio?! - optimističan je bio navijač koji je želio ostati anoniman. Trojica pomoraca Luka, Duje i Ive iskoristila su vrijeme kod kuće za odlazak u Atenu.

- Sada smo doma, pa smo iskoristili trenutak za gostovanje s Hajdukom. Teško da ćemo ići na sljedeća europska gostovanja, jer uskoro idemo na brod. Možda dođemo u Sankt Peterburg ako brod bude tamo - rekli su nam. Navijači Hajduka od ranih su se jutarnjih sati skupljali u središtu Atene u nestrpljivom iščekivanju večernjeg ogleda s AEK-om.

Iako je glavnina Hajdukovog navijačkog korpusa stigla u poslijepodnevnim satima tijekom jutra manje su se grupice torcidaša okupljale u središtu grada, uglavnom na trgu Syntagma. Navijači Hajduka po centru su Atene gotovo u pravilu i po logičnoj preporuci vrha navijačke skupine šetali bez vidljivih navijačkih obilježja.

Ipak je grčka metropola dom ne samo žestokih fanova AEK-a, već je poznata i po čestim sukobima navijača velikih rivala Olympiacosa i Panathinaikosa, koji se osim međusobno često sukobljavaju i s drugim navijačkim skupinama. S vidljivim obilježjima svog kluba bili bi znatno malobrojniji Torcidaši laka meta.

Šesnaest godina smo ovo čekali pa kako neću doći

Pojedinci su dolazak u Atenu iskoristili da osim Olimpijskog stadiona posjete i brojne spomenike po kojima je grad nadaleko poznat. Nekolicina je tako zaposjela i turističke autobuse koji su radili ture po gradu. Međutim, velika većina, oni navijači u klasičnom smislu, je stigla samo iz jednog razloga, zbog Hajduka. Anđelko Čović potegao je zbog ‘bijelih’ čak iz njemačkog Düsseldorfa do Atene, a ostatak njegove ekipe iz Beča.

Do Grčke je stigao zrakoplovom, a presjedao je u Pragu. No nije mu bilo teško. - Šesnaest godina smo ovo čekali pa kako neću doći. Zaposlen sam u obiteljskom restoranu pa sam rekao sestri i ostalima da rade umjesto mene dok se ne vratim! Nadam se da mi na kraju večeri neće biti žao, da ćemo imati što proslaviti, a valjda ću se u tom slučaju vratiti do vikenda! - rekao je Čović, čija je obitelj porijeklom iz Tučepa.

Okupljanje torcidaša bilo je dogovoreno na stadionu Kalimarmamaro, povijesnom zdanju na kojem su prije 114 godina održane prve moderne Olimpijske igre. Arhitekt ovog monumentalnog spomenika sigurno nije ni u najluđem snu planirao da će njegovo remek djelo jednom ugostiti Torcidu iz Splita. Tamo je grčka policija odlučila sprovoditi navijače Hajduka i zatim ih organizirano odvesti na susret, a polazak je bio zakazan u 18.30 po lokalnom vremenu.

Grupe Hajdukovih navijača stizale su na Kallimarmaro, poznat i kao Panathinaikov stadion, pa tako i osmeročlana grupa koja je došla iz Drniša. U 22 sata u kombiju su prešli 1900 kilometara. - Išli smo preko Srbije pa su nam na granici malo pravili probleme, zezali nas. Međutim, rekli smo im da idemo na ljetovanje na Ohrid pa su nas pustili na miru! - ispričao nam je vođa puta Crni. Potom su već polako na stadion stizale i organizirane grupe.

Dolazak autobusa i kombija s nekoliko stotina navijača iz Splita je kasnio, kao i polazak drugog čarter leta iz Zračne luke u Resniku, no zato je oko 14 sati po lokalnom vremenu (sat manje po hrvatskom) stigla grupa od stotinjak torcidaša s prvog (od dva) čarter leta koji je iz Splita krenuo oko deset sati. Odmah je ispred stadiona potekla pjesma ‘Ja te volim Hajdučeeee...’.

Među Torcidašima je bio i nezaobilazni Stipe ‘legenda’ Mikuličić. Policajaca je bilo na svakom koraku, osiguranje je bilo jako kao i u centru Atene, uokolo stadiona, pa tako i u atenskoj zračnoj luci, no Stipe Legenda nije imao problema. Pogotovo kada se skockan u odijelu pojavio pri polasku u zračnoj luci u Splitu.

- Svaka čast policajcima, ono još nisam doživio. Kada su me vidjeli u odijelu u redu za kontrolu prije polaska samo su mi rekli ‘Gospodine Legendo ovuda, Vi ne trebate čekati red’ - prepričao je Stipe kako su hrvatski policajci prema njemu bili ljubazni. Prisjetio se veliki navijač Hajduka i kako je u Grčkoj bio i prije 22 godine kada je tadašnja Jugoplastika igrala protiv slavnog Arisa s malim velikim košgeterom Nikosom Galisom.

Razmilili su se potom navijači Hajduka po gradu, a više nisu marili ni za obilježja. Velik broj pripadnika snaga reda prisutnih na svakom koraku učinio je svoje, pa je vrijeme uoči susreta uglavnom prolazilo mirno, uz pjesme, pivo i skandiranje voljenom klubu. Guštali su navijači u Hajdukovu povratku na veliku scenu, ali se u nervoznom iščekivanju čulo i ‘grintanje’ sa svih strana.

U kutiji 1700 ulaznica

- Kad će više ta utakmica! A onda je stigla i glavnina snaga. Negdje oko 16 sati po lokalnom vremenu na trg ispred stadiona Kallimarmaro stiglo je nekoliko stotitna torcidaša koji su u osam autobusa i dvadesetak kombija te nekoliko desetaka osobnih vozila doputovali do Atene. - Vozili smo se 37 sati! - rekao je predsjednik Torcide Žan Ojdanić.

Ukupno je blizu dvije tisuće torcidaša doputovalo u grčku metropolu, što autobusima, što osobnim vozilima, što u tri zrakoplova (dva čartera, jedan Torcidin, jedan Generalturistov, plus još jedan zrakoplov napola navijački, napola turistički koji je krenuo u srijedu). Potom je pred stadionom nastao potpuni nogometni ugođaj.

Na najvećim mukama je pak bio direktor Hajdukovog marketinga Ivan Kraljević. Iz AEK-a su inzistirali da splitski klub prodaje ulaznice vlastitim navijačima ispred Kallimarmara(!), pa je ta uloga dopala Kraljevića. A kako su svi pohrlili po dragocjeni papirić što prije, odmah po dolasku šef marketinga našao se na pola sata u potpunom okruženju. U kutiji je Kraljević imao 1700 ulaznica ukupno vrijednih oko 35.000 eura, u prodaji su mu pomagali tajnik Torcide Stipe Lekić i predsjednik Žan Ojdanić.

Pišu toni bilić i frane vulas


Sina spojio posao i gušt

Čarter letom je iz Splita u Atenu doputovala i grupa navijača Hajduka s Brača i Solina, među kojima je bio i novinar Radio Brača Siniša ‘Sina’ Vickov, jedan od rijetkih dalmatinskih radijskih reportera koji je došao na ogled AEK-a i Hajduka.

- Ovdje sam i radno, ali i iz gušta, navijački. U Ateni sam bio i 1995. godine kada je Hajduk igrao protiv Panathinaikosa bez pomoći svojih navijača jer se igralo bez publike. Sad ćemo svi zajedno bodriti našu momčad do povoljnog rezultata. I bod bi bio veliki uspjeh - rekao je Vickov koji se s prijateljima za uspomenu fotografirao ispred Kallimarmara.

Farsa oko ulaznica

Direktor marketinga Hajduka Ivan Kraljević morao je na dan susreta u Ateni uz Kallimarmaro stadion na kojem su se okupljali navijači Hajduka prodavati karte za tribinu s gostujućim navijačima koje je sa sobom donio u kutiji. Prema nalogu domaćina i UEFA-e Splićani su se morali prihvatiti tog posla pa je u kafiću uz stadion improviziran banak na jednom od stolova.

Međutim Kraljević je ulaznice vrijedne 35 tisuća eura prodavao bez obećane asistencije grčke policije, pa su mu kada su nahrpuli Torcidaši kao pravi stampedo po karte pomagali čelni ljudi Torcide predsjednik Žan Ojdanić i tajnik Stipe Lekić.
- Svaka čast Žanu i Stipi, sve je dobro završilo. Prodali smo ulaznica u vrijednosti od 15280 eura (764 karte), a na koncu je u kutiji nedostajalo tek 2,70 eura! - našalio se Kraljević kojem ipak nije bilo previše do šale dok je morao prodavati karte bez policijske pratnje.

- Stekao sam dojam da nismo nimalo dobrodošli u ovom natjecanju, tako su se postavili i Grci i UEFA. Nisam još čuo da direktor, a pogotovo na ovakav način prodaje karte. Žalili smo se UEFA-i no njihov predstavnik je samo rekao kako će biti kako domaćin AEK odluči.
Dapače policije je čak kako bi smirila navijače u jednom trenutku na trg ispred stadiona bacila i suzavac.
- Morao sam u suzama s kutijom u rukama trčati okolo.

Na koncu je kada su navijači autobusima odvezeni na stadion s novcem i ostatkom ulaznica gotovo ostao sam s petnaestak tisuća eura u kutiji.
- Našao sam šestoricu Torcidaša i rekao sam da oni ostaju sa mnom. Autobus koji nas je vozio iz hotela prema stadionu pokupio nas je i odveo na utakmicu - prepričao je Kraljević.

(FV) 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od ranog jutra  navijači Hajduka okupljali su se na ulicama grčke metropole nestrpljivo iščekujući početak ogleda svojih ljubimaca i AEK-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gotovo dvije tisuće torcidaša stiglo u grčku na utakmicu s aek-om [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-09-16 20:42:56 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-09-18 01:46:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-09-17 18:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12257 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_karte-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_karte2-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_karte1-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_atena3-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_atena2-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_atena1-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_aerodrom5-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_aerodrom4-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_aerodrom3-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_aerodrom2-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_aerodrom1-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/torcida_aerodrom-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena12-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena11-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena10-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena9-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena8-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena7-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena6-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena5-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena4-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena3-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena2-160910.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/09\/16\/sport\/ATENA\/hajduk_atena1-160910.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x472"},{"size0":"700x526"},{"size0":"700x526"},{"size0":"700x526"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x385"},{"size0":"700x344"},{"size0":"700x347"},{"size0":"700x388"},{"size0":"700x362"},{"size0":"700x379"},{"size0":"700x472"},{"size0":"700x492"},{"size0":"368x550"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x434"},{"size0":"700x472"},{"size0":"700x468"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7856966 Threads: 4 Questions: 1577580870 Slow queries: 4813854 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111946660 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/atenom-se-prije-nereda-orilo-ja-te-volim-hajduce-foto-111498 [printLink] => /sport/hajduk/atenom-se-prije-nereda-orilo-ja-te-volim-hajduce-foto-111498?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 107159 [name] => hajdukaek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajdukaek [link] => /tag/hajdukaek ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od ranog jutra  navijači Hajduka okupljali su se na ulicama grčke metropole nestrpljivo iščekujući početak ogleda svojih ljubimaca i AEK-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gotovo dvije tisuće torcidaša stiglo u grčku na utakmicu s aek-om [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Atenom se prije nereda orilo: Ja te volim, Hajduče! (FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-05-45-00-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena-160910.jpg [galleryCount] => 26 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena-160910.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_karte-160910.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_karte2-160910.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_karte1-160910.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_atena3-160910.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_atena2-160910.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_atena1-160910.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_aerodrom5-160910.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_aerodrom4-160910.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_aerodrom3-160910.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_aerodrom2-160910.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_aerodrom1-160910.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/torcida_aerodrom-160910.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena-160910.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena12-160910.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena11-160910.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena10-160910.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena9-160910.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena8-160910.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena7-160910.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena6-160910.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena5-160910.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena4-160910.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena3-160910.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena2-160910.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/09/16/sport/ATENA/hajduk_atena1-160910.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što su prije tri tjedna Hajdukovi navijači opkolili aerodrom u Resniku kako bi dočekali igrače koji su izborili plasman u Europsku ligu, torcidaši su i jučer ujutro pohodili splitsku zračnu luku. No, ovaj put nije se radilo o nekakvom dočeku, već su i oni bili putnici.

Oko 300 navijača u dva je zrakoplova otišlo u Atenu, gdje su se pridružili stotinama koji su u glavni grad Grčke u tim trenucima već stizali cestovnim putem, nakon što su već u ponoć, u noći s utorka na srijedu, krenuli na put.

Već od osam sati ujutro Hajdukovi su se navijači okupljali na aerodromu, šalovi, dresovi i majice s klupskim obilježjima mogli su se vidjeti oko i unutar same aerodromske zgrade. Neki od njih nisu odrasli uz ‘bijele’, ali čim su ih ‘upoznali’, dogodila se ljubav na prvi pogled. Nick Marian iz Australije jedan je od takvih primjera.

Nick ima hrvatske korijene, njegov djed je iz Svete Nedjelje na Hvaru otišao u Australiju. - Bio sam na Hajdukovoj utakmici prvi put prije sedam godina, bilo je nevjerojatno. Oduševio sam se, i otad pratim Hajduka kako god mogu. Kada sam u Australiji, pokušavam naći prijenos na internetu, ili barem pratim rezultat, čujem se s prijateljima i rođacima u Hrvatskoj. Doživljaj na prošlome derbiju s Dinamom bio je bolji od koncerta AC/DC-ja. Ovo mi je prvo europsko gostovanje.

Pet tjedana sam u Hrvatskoj, uskoro se vraćam kući. No, namjeravam doći tu živjeti, dogodine ću dobiti hrvatsko državljanstvo - rekao nam je Nick. Vatreni hajdukovac svojom fanatičnošću pokušava zaraziti i prijatelja Paula Corbyja, koji je Englez, ali također živi u Australiji. - Nick me pozvao da idem s njim, vjerujem da ću se dobro provesti. Bio sam i na derbiju Hajduk - Dinamo, atmosfera je bila sjajna - kaže Paul. S njima u društvu bio je i Nickov rođak Marino koji živi u Svetoj Nedjelji.

- Turistička sezona je prošla, sada imam i malo vremena za odlazak na gostovanje - objasnio je ovaj Hvaranin. Jedan od onih s pozamašnim iskustvom na europskim gostovanjima je Tonći Lučić. - Idemo na sve utakmice, Torcida je uvijek i svugdje uz Hajduka. Bila vojska tu je, petnaest godina ovo čekamo.

Snašao sam se i za platiti avion, i za slobodan dan na poslu, snađemo se uvijek za Hajduka. Bio sam na dosta europskih gostovanja, od Wisle u Krakowu, Dunaferra u Györu, Debrecena, do Fulhama u Londonu i Grasshoppera u Zürichu - kazao nam je Tonći dok je čekao na prolazak kroz policijsku kontrolu na aerodromu.

Iz noćne smjene u Atenu pa natrag na posao

Ispred njih je stajao Tome Barada. - Nije bilo lako skupiti novac, ali uspio sam. Radio sam noćnu smjenu i došao na aerodrom direktno s posla. Možda zaspem malo u avionu, ali neću bude li pjesme. Kad se vratim, opet idem direktno na posao. Nadam se pobjedi u Ateni. Bio sam u Debrecenu prije pet godina, valjda će sada rezultat biti bolji - rekao nam je Tome.

Tročlana ekipa Leo, Kuki i Mara također je skupila novac za avion, ipak je tako puno komotnije nego se dan i pol treskati u autobusu. - Našao se neki poslić, fatureta za put. Inače ne radim, pa nisam morao tražiti slobodan dan, radio sam samo da bih mogao ići u Atenu. Još sam student, iako imam i ženu i dite. Bit će još poslova za zaraditi štogod, pa možda odem i na ostala europska gostovanja.

U Ateni očekujem bod, a možda i pobjedu ako Ibričić zabije u 89. minuti - ispričao nam je Kuki. Jedan od navijača pohvalio se kako se kladio na pobjedu Hajduka te da će Senijad Ibričić biti strijelac. - Kad je bilo Svjetsko prvenstvo, pogodio sam da će Nizozemska pobijediti Brazil uz gol Sneijdera. Zašto ne bih i sada pogodio?! - optimističan je bio navijač koji je želio ostati anoniman. Trojica pomoraca Luka, Duje i Ive iskoristila su vrijeme kod kuće za odlazak u Atenu.

- Sada smo doma, pa smo iskoristili trenutak za gostovanje s Hajdukom. Teško da ćemo ići na sljedeća europska gostovanja, jer uskoro idemo na brod. Možda dođemo u Sankt Peterburg ako brod bude tamo - rekli su nam. Navijači Hajduka od ranih su se jutarnjih sati skupljali u središtu Atene u nestrpljivom iščekivanju večernjeg ogleda s AEK-om.

Iako je glavnina Hajdukovog navijačkog korpusa stigla u poslijepodnevnim satima tijekom jutra manje su se grupice torcidaša okupljale u središtu grada, uglavnom na trgu Syntagma. Navijači Hajduka po centru su Atene gotovo u pravilu i po logičnoj preporuci vrha navijačke skupine šetali bez vidljivih navijačkih obilježja.

Ipak je grčka metropola dom ne samo žestokih fanova AEK-a, već je poznata i po čestim sukobima navijača velikih rivala Olympiacosa i Panathinaikosa, koji se osim međusobno često sukobljavaju i s drugim navijačkim skupinama. S vidljivim obilježjima svog kluba bili bi znatno malobrojniji Torcidaši laka meta.

Šesnaest godina smo ovo čekali pa kako neću doći

Pojedinci su dolazak u Atenu iskoristili da osim Olimpijskog stadiona posjete i brojne spomenike po kojima je grad nadaleko poznat. Nekolicina je tako zaposjela i turističke autobuse koji su radili ture po gradu. Međutim, velika većina, oni navijači u klasičnom smislu, je stigla samo iz jednog razloga, zbog Hajduka. Anđelko Čović potegao je zbog ‘bijelih’ čak iz njemačkog Düsseldorfa do Atene, a ostatak njegove ekipe iz Beča.

Do Grčke je stigao zrakoplovom, a presjedao je u Pragu. No nije mu bilo teško. - Šesnaest godina smo ovo čekali pa kako neću doći. Zaposlen sam u obiteljskom restoranu pa sam rekao sestri i ostalima da rade umjesto mene dok se ne vratim! Nadam se da mi na kraju večeri neće biti žao, da ćemo imati što proslaviti, a valjda ću se u tom slučaju vratiti do vikenda! - rekao je Čović, čija je obitelj porijeklom iz Tučepa.

Okupljanje torcidaša bilo je dogovoreno na stadionu Kalimarmamaro, povijesnom zdanju na kojem su prije 114 godina održane prve moderne Olimpijske igre. Arhitekt ovog monumentalnog spomenika sigurno nije ni u najluđem snu planirao da će njegovo remek djelo jednom ugostiti Torcidu iz Splita. Tamo je grčka policija odlučila sprovoditi navijače Hajduka i zatim ih organizirano odvesti na susret, a polazak je bio zakazan u 18.30 po lokalnom vremenu.

Grupe Hajdukovih navijača stizale su na Kallimarmaro, poznat i kao Panathinaikov stadion, pa tako i osmeročlana grupa koja je došla iz Drniša. U 22 sata u kombiju su prešli 1900 kilometara. - Išli smo preko Srbije pa su nam na granici malo pravili probleme, zezali nas. Međutim, rekli smo im da idemo na ljetovanje na Ohrid pa su nas pustili na miru! - ispričao nam je vođa puta Crni. Potom su već polako na stadion stizale i organizirane grupe.

Dolazak autobusa i kombija s nekoliko stotina navijača iz Splita je kasnio, kao i polazak drugog čarter leta iz Zračne luke u Resniku, no zato je oko 14 sati po lokalnom vremenu (sat manje po hrvatskom) stigla grupa od stotinjak torcidaša s prvog (od dva) čarter leta koji je iz Splita krenuo oko deset sati. Odmah je ispred stadiona potekla pjesma ‘Ja te volim Hajdučeeee...’.

Među Torcidašima je bio i nezaobilazni Stipe ‘legenda’ Mikuličić. Policajaca je bilo na svakom koraku, osiguranje je bilo jako kao i u centru Atene, uokolo stadiona, pa tako i u atenskoj zračnoj luci, no Stipe Legenda nije imao problema. Pogotovo kada se skockan u odijelu pojavio pri polasku u zračnoj luci u Splitu.

- Svaka čast policajcima, ono još nisam doživio. Kada su me vidjeli u odijelu u redu za kontrolu prije polaska samo su mi rekli ‘Gospodine Legendo ovuda, Vi ne trebate čekati red’ - prepričao je Stipe kako su hrvatski policajci prema njemu bili ljubazni. Prisjetio se veliki navijač Hajduka i kako je u Grčkoj bio i prije 22 godine kada je tadašnja Jugoplastika igrala protiv slavnog Arisa s malim velikim košgeterom Nikosom Galisom.

Razmilili su se potom navijači Hajduka po gradu, a više nisu marili ni za obilježja. Velik broj pripadnika snaga reda prisutnih na svakom koraku učinio je svoje, pa je vrijeme uoči susreta uglavnom prolazilo mirno, uz pjesme, pivo i skandiranje voljenom klubu. Guštali su navijači u Hajdukovu povratku na veliku scenu, ali se u nervoznom iščekivanju čulo i ‘grintanje’ sa svih strana.

U kutiji 1700 ulaznica

- Kad će više ta utakmica! A onda je stigla i glavnina snaga. Negdje oko 16 sati po lokalnom vremenu na trg ispred stadiona Kallimarmaro stiglo je nekoliko stotitna torcidaša koji su u osam autobusa i dvadesetak kombija te nekoliko desetaka osobnih vozila doputovali do Atene. - Vozili smo se 37 sati! - rekao je predsjednik Torcide Žan Ojdanić.

Ukupno je blizu dvije tisuće torcidaša doputovalo u grčku metropolu, što autobusima, što osobnim vozilima, što u tri zrakoplova (dva čartera, jedan Torcidin, jedan Generalturistov, plus još jedan zrakoplov napola navijački, napola turistički koji je krenuo u srijedu). Potom je pred stadionom nastao potpuni nogometni ugođaj.

Na najvećim mukama je pak bio direktor Hajdukovog marketinga Ivan Kraljević. Iz AEK-a su inzistirali da splitski klub prodaje ulaznice vlastitim navijačima ispred Kallimarmara(!), pa je ta uloga dopala Kraljevića. A kako su svi pohrlili po dragocjeni papirić što prije, odmah po dolasku šef marketinga našao se na pola sata u potpunom okruženju. U kutiji je Kraljević imao 1700 ulaznica ukupno vrijednih oko 35.000 eura, u prodaji su mu pomagali tajnik Torcide Stipe Lekić i predsjednik Žan Ojdanić.

Pišu toni bilić i frane vulas


Sina spojio posao i gušt

Čarter letom je iz Splita u Atenu doputovala i grupa navijača Hajduka s Brača i Solina, među kojima je bio i novinar Radio Brača Siniša ‘Sina’ Vickov, jedan od rijetkih dalmatinskih radijskih reportera koji je došao na ogled AEK-a i Hajduka.

- Ovdje sam i radno, ali i iz gušta, navijački. U Ateni sam bio i 1995. godine kada je Hajduk igrao protiv Panathinaikosa bez pomoći svojih navijača jer se igralo bez publike. Sad ćemo svi zajedno bodriti našu momčad do povoljnog rezultata. I bod bi bio veliki uspjeh - rekao je Vickov koji se s prijateljima za uspomenu fotografirao ispred Kallimarmara.

Farsa oko ulaznica

Direktor marketinga Hajduka Ivan Kraljević morao je na dan susreta u Ateni uz Kallimarmaro stadion na kojem su se okupljali navijači Hajduka prodavati karte za tribinu s gostujućim navijačima koje je sa sobom donio u kutiji. Prema nalogu domaćina i UEFA-e Splićani su se morali prihvatiti tog posla pa je u kafiću uz stadion improviziran banak na jednom od stolova.

Međutim Kraljević je ulaznice vrijedne 35 tisuća eura prodavao bez obećane asistencije grčke policije, pa su mu kada su nahrpuli Torcidaši kao pravi stampedo po karte pomagali čelni ljudi Torcide predsjednik Žan Ojdanić i tajnik Stipe Lekić.
- Svaka čast Žanu i Stipi, sve je dobro završilo. Prodali smo ulaznica u vrijednosti od 15280 eura (764 karte), a na koncu je u kutiji nedostajalo tek 2,70 eura! - našalio se Kraljević kojem ipak nije bilo previše do šale dok je morao prodavati karte bez policijske pratnje.

- Stekao sam dojam da nismo nimalo dobrodošli u ovom natjecanju, tako su se postavili i Grci i UEFA. Nisam još čuo da direktor, a pogotovo na ovakav način prodaje karte. Žalili smo se UEFA-i no njihov predstavnik je samo rekao kako će biti kako domaćin AEK odluči.
Dapače policije je čak kako bi smirila navijače u jednom trenutku na trg ispred stadiona bacila i suzavac.
- Morao sam u suzama s kutijom u rukama trčati okolo.

Na koncu je kada su navijači autobusima odvezeni na stadion s novcem i ostatkom ulaznica gotovo ostao sam s petnaestak tisuća eura u kutiji.
- Našao sam šestoricu Torcidaša i rekao sam da oni ostaju sa mnom. Autobus koji nas je vozio iz hotela prema stadionu pokupio nas je i odveo na utakmicu - prepričao je Kraljević.

(FV) 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/atenom-se-prije-nereda-orilo-ja-te-volim-hajduce-foto-111498 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cbbd98a03f7a402b4e91cc4926bee4924a0c42f8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Atenom+se+prije+nereda+orilo%3A+Ja+te+volim%2C+Hajdu%C4%8De%21+%28FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fatenom-se-prije-nereda-orilo-ja-te-volim-hajduce-foto-111498 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fatenom-se-prije-nereda-orilo-ja-te-volim-hajduce-foto-111498 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Od ranog jutra  navijači Hajduka okupljali su se na ulicama grčke metropole nestrpljivo iščekujući početak ogleda svojih ljubimaca i AEK-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gotovo dvije tisuće torcidaša stiglo u grčku na utakmicu s aek-om [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukgotovo dvije tisuće torcidaša stiglo u grčku na utakmicu s aek-om

Atenom se prije nereda orilo: Ja te volim, Hajduče! (FOTO)

Piše PSD.
17. rujna 2010. - 20:02

Nakon što su prije tri tjedna Hajdukovi navijači opkolili aerodrom u Resniku kako bi dočekali igrače koji su izborili plasman u Europsku ligu, torcidaši su i jučer ujutro pohodili splitsku zračnu luku. No, ovaj put nije se radilo o nekakvom dočeku, već su i oni bili putnici.

Oko 300 navijača u dva je zrakoplova otišlo u Atenu, gdje su se pridružili stotinama koji su u glavni grad Grčke u tim trenucima već stizali cestovnim putem, nakon što su već u ponoć, u noći s utorka na srijedu, krenuli na put.

Već od osam sati ujutro Hajdukovi su se navijači okupljali na aerodromu, šalovi, dresovi i majice s klupskim obilježjima mogli su se vidjeti oko i unutar same aerodromske zgrade. Neki od njih nisu odrasli uz ‘bijele’, ali čim su ih ‘upoznali’, dogodila se ljubav na prvi pogl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 07:45