stdClass Object ( [id] => 267453 [title] => Andričević pojašnjava zašto je MZOS protiv hitnosti Hajdukova paketa izmjena [alias] => andricevic-pojasnjava-zasto-je-mzos-protiv-hitnosti-hajdukova-paketa-izmjena [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Prijedlog nacrta izmjena Zakona o sportu čiji su idejni tvorci Hajduk i udruga Naš Hajduk uvršten je u hitnu saborsku proceduru, no njegovo donošenje neće baš proći glatko. Ili, moglo bi se lako dogoditi da do hitnih izmjena Zakona uopće ne dođe, ako stav Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta bude uvažen prilikom donošenja konačne odluke.

Pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta Roko Andričević jasno je kazao kako resorno ministarstvo neće poduprijeti ovakav prijedlog, odnosno hitne izmjene Zakona o sportu.

- Nema razloga da ove izmjene idu u hitnu proceduru. Mi u ministarstvu zajedno sa svim ostalim dionicima ove priče radimo na donošenju cjelovitog rješenja ukupnog Zakona o sportu čija je izrada u tijeku i nema potrebe da sada paralelno idu hitne izmjene, gotovo u istom vremenskom okviru – kazao nam je Andričević.

Što znači u istom okviru? Jer, inicijatori hitnih izmjena upravo su zbog sporosti državnog aparata pokrenuli ovaj postupak koji je sada u tijeku?

- Pa već u travnju bi se naš cjeloviti nacrt izmjena Zakona o sportu trebao naći u redovnoj proceduri i nema smisla da na paralelnom kolosijeku idu i neke hitne izmjene – kazao nam je Andričević.

Postoji vrijeme počeka

Dio medija i javnih osoba ističe i podatak, kojega drugi onda opovrgavaju, da se u slučaju jedne izmjene Zakona za novu promjenu istog treba čekati šest mjeseci. Je li to istina i je li to razlog što ne želite podržati ove hitne izmjene?

- Ne, to nije istina. Ne može se, istina, Zakon mijenjati svakih mjesec dana, postoji neko vrijeme počeka, ovisno i o postotku izmjena i o nekim drugim parametrima, ali to nije razlog zbog kojega ne podržavamo hitnu proceduru – kazao je Andričević.

Protivnici hitne procedure uglavnom ističu to da nema smisla parcijalno mijenjati Zakon, da se ovdje radi o Zakonu o jednom sportu, ili još “preciznije” Zakonu za dva kluba misleći na Hajduk i Dinamo. No, ti protivnici ne idu točku po točku prijedloga hitnih izmjena, ne otkrivaju što im to konkretno smeta. Ima li stvari koje u tim točkama smetaju Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta?

- Ima. Dio onoga što se predlaže svakako planiramo ubaciti u redovnu proceduru cjelovitih izmjena Zakona o sportu, a dio držimo da nema osnovu da uđe u Zakon – otkrio nam je Andričević.

Koje su to konkretno točke u prijedlogu izmjena Zakona koje su ušle u hitnu saborsku proceduru koje ćete izbaciti?

- Ne mogu to još otkriti. Kada to Vlada službeno objavi onda će to biti javni dokument i znat ćete sve. Do tada, radi se o priči koja se odvija unutar ministarstava koja su uključena u donošenje novog Zakona – kazao nam je Andričević.

Procedura: Vlada, Odbor, plenarna sjednica ...

Da sumiramo, prijedlog Hajduka i udruge Naš Hajduk koj je u hitnoj saborskoj proceduri dalje ide na mišljenje Vladi RH, saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport te potom na plenarnu sjednicu Saboru na glasovanje o osvajanju. A vaš će naputak, koji se može, ali i ne mora uvažiti, biti da se u hitnoj proceduri te izmjene ne uvaže, nego ćete dio onoga što je predloženo ubaciti u redovnu proceduru?

- Tako je – potvrdio je Andričević.

Kada se glasovalo uopće o uvrštavanju izmjena u hitnu proceduru, 84 saborska zastupnika bili su za, a njih samo 26 protiv. Ako će se uvažiti mišljenje Ministarstva, čini se kako je uvrštenje u hitnu proceduru bio samo znak dobre volje, populistički potez prema najorganiziranijoj navijačkoj skupini u Hrvatskoj. I jednoj i drugoj strani sada slijede tjedni puni lobiranja.

- Apsolutno nam ovolika podrška koja ne dolazi samo od vladajućih daje nadu da će izmjene biti usvojene, ona je pokazatelj kako je potrebno uvođenje reda – rekao je Srđan Gjurković, zastupnik iz Hrvatske narodne stranke koji je gurao ove izmjene kada je prijedlog ušao u hitnu proceduru.

Ako mu je takva podrška tada ulijevala potrebnu dozu optimizma, sada se ipak treba zabrinuti, zajedno s ostalim dionicima ove inicijative.

pero smolčić
foto: vojko bašić / cropix

Pokrili sve od financiranja do nacionalne strategije

Što se događa s tim “cjelovitim izmjenama Zakona o sportu”? Imate li već naznake nekih krupnih, krucijalnih promjena?

- Zakon će pokriti sve relevantne teme sporta, od financiranja, statusa sporta i sportaša, razlike između udruga... U njemu će se naći i pitanje nacionalne strategije sporta, u Povjerenstvu obrađujemo sve teme u koje su uključeni pravni eksperti, djelatnici Ministarstva, olimpijci... Vjerujemo da smo pokrili sve i taj Zakon ide u redovnu proceduru, na javnu raspravu od travnja i onda sve po redu – kazao je Andričević.

ŠTO SE TRAŽI ...

1. Zabrana rada, a ne samo prisustva

Izjednačavaju se huligani u loži i oni na tribinama. Osoba kojoj je pravomoćno izrečena koja od zaštitnih mjera iz Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, za vrijeme trajanja te zaštitne mjere ne može sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje te pravne osobe.

Nije prihvatljivo da je određenoj osobi zabranjeno prisustvovanje sportskim natjecanjima, a da joj istovremeno bude dozvoljen rad u sportu.

Objašnjenje: U slučaju da primjerice Zdravko Mamić ponovi nekakav ispad sličan onom lanjskom poljudskom za koji ga sud kazni ne bi mogao raditi u sportu.

2. Zastupljenost po kvaliteti

Izmjene modela sastavljanja županijskih skupština saveza. Skupštinu županijskog sportskog saveza u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu natjecanja imaju profesionalni status čine: jedan predstavnik svakog člana, predstavnici sportskih klubova koji sudjeluju u nacionalnim sportskim natjecanjima na način da onaj koji sudjeluje u najnižem rangu ima pravo na jednog dodatnog predstavnika, a svaki klub koji sudjeluje u neposredno višem rangu ima pravo na dvostruko više dodatnih predstavnika od sportskog kluba koji sudjeluje u neposredno nižem rangu, te 9 predstavnika udruga stručnih djelatnika u tom sportu (suci, treneri, zdravstveni radnici).

Objašnjenje: Najuspješniji klubovi, pogotovo prvoligaši bi imali veće pravo glasa nego niželigaški klubovi, za razliku od sadašnjeg stanja kada su primjerice u većini nogometnih županijskih saveza svi klubovi imali po jednog skupštinara bez obzira na status, a što pogoduje manipulacijama. Konkretno na primjeru Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije Hajduk i Split će imati po 16 glasova, drugoligaši po 8, trećeligaši po 4...

3. Veća uloga prvoligašima u nacionalnim savezima

Izmjene modela sastavljanja nacionalnih sportskih saveza. Skupštinu nacionalnog sportskog saveza osnovanog u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu nacionalnog sportskog natjecanja imaju profesionalni status čine: jedan predstavnik svakog županijskog sportskog saveza, dva predstavnika svakog kluba koji sudjeluje u najvišem rangu natjecanja, 6 predstavnika udruge stručnih djelatnika u tom sportu (suci, treneri, zdravstveni radnici).

Objašnjenje: Veća uloga prvoligaških klubova u nacionalnim savezima u kojima su nerijetko zapostavljeni, primjerice u skupštini HNS-a u kojoj su izabrani predstavnici Županijskih saveza.

4. Šest mjeseci za usklađivanje i izbore

Pola godine za nove skupštine. Županijski i nacionalni sportski savezi iz prethodnih točki dužni su u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona provesti izbore za skupštinu i sazvati skupštinu županijskih sportskih saveza i nacionalnih sportskih saveza. Ukoliko to ne naprave, protekom tog roka neće se financirati iz sredstava javnih potreba u sportu dok ne provedu usklađenje saveza sa zakonskim odredbama o sastavu skupštine.

5. Program javnih potreba

Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski sportski savez gluhih i Hrvatski akademski sportski savez prijedloge svojih programa javnih potreba i financijske planove koji se odnose na izvršenje programa javnih potreba dužni su dostaviti na suglasnost ministarstvu nadležnom za sport te oni i Hrvatski školski sportski savez svoje programe javnih potreba i financijske planove koji se odnose na izvršenje programa javnih potreba ne mogu mijenjati i/ili dopunjavati tijekom poslovne godine bez suglasnosti navedenoga ministarstva.

Ujedno se propisuje i ovlast nadležnoga ministra da odlukom utvrđuje planirani godišnji iznos financiranja programa za zadovoljavanje javnih potreba u sportu i financijske planove koji se odnose na izvršenje programa javnih potreba u sportu za spomenuta tijela. Nakon donošenja odluke sklopit će s ministarstvom ugovore kojima će biti definirana međusobna prava i obveze.

Također, propisuje se ovlast ministra nadležnog za sport da uz prethodno mišljenje Ministarstva financija donese pravilnik kojim će se detaljnije propisati metodologija i rokovi za izradu i dostavu programa javnih potreba, način izvršavanja Programa javnih potreba, način i rokove izvještavanja o provedbi Programa javnih potreba te metodologiju izrade financijskoga plana. Pravilnik se mora donijeti u roku od 60 dana.

6. Financije na uvid javnosti

Obveza podnošenja financijskih izvještaja. Pravne osobe u sustavu sporta obvezne su javno objavljivati godišnje financijske izvještaje, ako njezin godišnji proračun iznosi najmanje deset milijuna kuna. Pravne osobe koje ne objave financijske izvještaje kaznit će se novčanom kaznom od 30 do 100 tisuća kuna.

(fv)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nezadovoljstvo je iskazano na prosvjedu na splitskoj Rivi 29. studenoga prošle godine pa potom pretočeno u prijedlog zakonskih izmjena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => blokada prijedloga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-03-19 22:01:49 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-03-20 11:44:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-03-20 08:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5551 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/03/20/Sport/navijaci_prosvjed17-291114.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7872879 Threads: 7 Questions: 1579490810 Slow queries: 4819852 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111998656 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/andricevic-pojasnjava-zasto-je-mzos-protiv-hitnosti-hajdukova-paketa-izmjena-267453 [printLink] => /sport/hajduk/andricevic-pojasnjava-zasto-je-mzos-protiv-hitnosti-hajdukova-paketa-izmjena-267453?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213761 [name] => zakonosportu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zakonosportu [link] => /tag/zakonosportu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nezadovoljstvo je iskazano na prosvjedu na splitskoj Rivi 29. studenoga prošle godine pa potom pretočeno u prijedlog zakonskih izmjena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => blokada prijedloga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Andričević pojašnjava zašto je MZOS protiv hitnosti Hajdukova paketa izmjena [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-10-10-14-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/03/20/Sport/navijaci_prosvjed17-291114.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/03/20/Sport/navijaci_prosvjed17-291114.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Prijedlog nacrta izmjena Zakona o sportu čiji su idejni tvorci Hajduk i udruga Naš Hajduk uvršten je u hitnu saborsku proceduru, no njegovo donošenje neće baš proći glatko. Ili, moglo bi se lako dogoditi da do hitnih izmjena Zakona uopće ne dođe, ako stav Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta bude uvažen prilikom donošenja konačne odluke.

Pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta Roko Andričević jasno je kazao kako resorno ministarstvo neće poduprijeti ovakav prijedlog, odnosno hitne izmjene Zakona o sportu.

- Nema razloga da ove izmjene idu u hitnu proceduru. Mi u ministarstvu zajedno sa svim ostalim dionicima ove priče radimo na donošenju cjelovitog rješenja ukupnog Zakona o sportu čija je izrada u tijeku i nema potrebe da sada paralelno idu hitne izmjene, gotovo u istom vremenskom okviru – kazao nam je Andričević.

Što znači u istom okviru? Jer, inicijatori hitnih izmjena upravo su zbog sporosti državnog aparata pokrenuli ovaj postupak koji je sada u tijeku?

- Pa već u travnju bi se naš cjeloviti nacrt izmjena Zakona o sportu trebao naći u redovnoj proceduri i nema smisla da na paralelnom kolosijeku idu i neke hitne izmjene – kazao nam je Andričević.

Postoji vrijeme počeka

Dio medija i javnih osoba ističe i podatak, kojega drugi onda opovrgavaju, da se u slučaju jedne izmjene Zakona za novu promjenu istog treba čekati šest mjeseci. Je li to istina i je li to razlog što ne želite podržati ove hitne izmjene?

- Ne, to nije istina. Ne može se, istina, Zakon mijenjati svakih mjesec dana, postoji neko vrijeme počeka, ovisno i o postotku izmjena i o nekim drugim parametrima, ali to nije razlog zbog kojega ne podržavamo hitnu proceduru – kazao je Andričević.

Protivnici hitne procedure uglavnom ističu to da nema smisla parcijalno mijenjati Zakon, da se ovdje radi o Zakonu o jednom sportu, ili još “preciznije” Zakonu za dva kluba misleći na Hajduk i Dinamo. No, ti protivnici ne idu točku po točku prijedloga hitnih izmjena, ne otkrivaju što im to konkretno smeta. Ima li stvari koje u tim točkama smetaju Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta?

- Ima. Dio onoga što se predlaže svakako planiramo ubaciti u redovnu proceduru cjelovitih izmjena Zakona o sportu, a dio držimo da nema osnovu da uđe u Zakon – otkrio nam je Andričević.

Koje su to konkretno točke u prijedlogu izmjena Zakona koje su ušle u hitnu saborsku proceduru koje ćete izbaciti?

- Ne mogu to još otkriti. Kada to Vlada službeno objavi onda će to biti javni dokument i znat ćete sve. Do tada, radi se o priči koja se odvija unutar ministarstava koja su uključena u donošenje novog Zakona – kazao nam je Andričević.

Procedura: Vlada, Odbor, plenarna sjednica ...

Da sumiramo, prijedlog Hajduka i udruge Naš Hajduk koj je u hitnoj saborskoj proceduri dalje ide na mišljenje Vladi RH, saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport te potom na plenarnu sjednicu Saboru na glasovanje o osvajanju. A vaš će naputak, koji se može, ali i ne mora uvažiti, biti da se u hitnoj proceduri te izmjene ne uvaže, nego ćete dio onoga što je predloženo ubaciti u redovnu proceduru?

- Tako je – potvrdio je Andričević.

Kada se glasovalo uopće o uvrštavanju izmjena u hitnu proceduru, 84 saborska zastupnika bili su za, a njih samo 26 protiv. Ako će se uvažiti mišljenje Ministarstva, čini se kako je uvrštenje u hitnu proceduru bio samo znak dobre volje, populistički potez prema najorganiziranijoj navijačkoj skupini u Hrvatskoj. I jednoj i drugoj strani sada slijede tjedni puni lobiranja.

- Apsolutno nam ovolika podrška koja ne dolazi samo od vladajućih daje nadu da će izmjene biti usvojene, ona je pokazatelj kako je potrebno uvođenje reda – rekao je Srđan Gjurković, zastupnik iz Hrvatske narodne stranke koji je gurao ove izmjene kada je prijedlog ušao u hitnu proceduru.

Ako mu je takva podrška tada ulijevala potrebnu dozu optimizma, sada se ipak treba zabrinuti, zajedno s ostalim dionicima ove inicijative.

pero smolčić
foto: vojko bašić / cropix

Pokrili sve od financiranja do nacionalne strategije

Što se događa s tim “cjelovitim izmjenama Zakona o sportu”? Imate li već naznake nekih krupnih, krucijalnih promjena?

- Zakon će pokriti sve relevantne teme sporta, od financiranja, statusa sporta i sportaša, razlike između udruga... U njemu će se naći i pitanje nacionalne strategije sporta, u Povjerenstvu obrađujemo sve teme u koje su uključeni pravni eksperti, djelatnici Ministarstva, olimpijci... Vjerujemo da smo pokrili sve i taj Zakon ide u redovnu proceduru, na javnu raspravu od travnja i onda sve po redu – kazao je Andričević.

ŠTO SE TRAŽI ...

1. Zabrana rada, a ne samo prisustva

Izjednačavaju se huligani u loži i oni na tribinama. Osoba kojoj je pravomoćno izrečena koja od zaštitnih mjera iz Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, za vrijeme trajanja te zaštitne mjere ne može sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje te pravne osobe.

Nije prihvatljivo da je određenoj osobi zabranjeno prisustvovanje sportskim natjecanjima, a da joj istovremeno bude dozvoljen rad u sportu.

Objašnjenje: U slučaju da primjerice Zdravko Mamić ponovi nekakav ispad sličan onom lanjskom poljudskom za koji ga sud kazni ne bi mogao raditi u sportu.

2. Zastupljenost po kvaliteti

Izmjene modela sastavljanja županijskih skupština saveza. Skupštinu županijskog sportskog saveza u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu natjecanja imaju profesionalni status čine: jedan predstavnik svakog člana, predstavnici sportskih klubova koji sudjeluju u nacionalnim sportskim natjecanjima na način da onaj koji sudjeluje u najnižem rangu ima pravo na jednog dodatnog predstavnika, a svaki klub koji sudjeluje u neposredno višem rangu ima pravo na dvostruko više dodatnih predstavnika od sportskog kluba koji sudjeluje u neposredno nižem rangu, te 9 predstavnika udruga stručnih djelatnika u tom sportu (suci, treneri, zdravstveni radnici).

Objašnjenje: Najuspješniji klubovi, pogotovo prvoligaši bi imali veće pravo glasa nego niželigaški klubovi, za razliku od sadašnjeg stanja kada su primjerice u većini nogometnih županijskih saveza svi klubovi imali po jednog skupštinara bez obzira na status, a što pogoduje manipulacijama. Konkretno na primjeru Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije Hajduk i Split će imati po 16 glasova, drugoligaši po 8, trećeligaši po 4...

3. Veća uloga prvoligašima u nacionalnim savezima

Izmjene modela sastavljanja nacionalnih sportskih saveza. Skupštinu nacionalnog sportskog saveza osnovanog u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu nacionalnog sportskog natjecanja imaju profesionalni status čine: jedan predstavnik svakog županijskog sportskog saveza, dva predstavnika svakog kluba koji sudjeluje u najvišem rangu natjecanja, 6 predstavnika udruge stručnih djelatnika u tom sportu (suci, treneri, zdravstveni radnici).

Objašnjenje: Veća uloga prvoligaških klubova u nacionalnim savezima u kojima su nerijetko zapostavljeni, primjerice u skupštini HNS-a u kojoj su izabrani predstavnici Županijskih saveza.

4. Šest mjeseci za usklađivanje i izbore

Pola godine za nove skupštine. Županijski i nacionalni sportski savezi iz prethodnih točki dužni su u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona provesti izbore za skupštinu i sazvati skupštinu županijskih sportskih saveza i nacionalnih sportskih saveza. Ukoliko to ne naprave, protekom tog roka neće se financirati iz sredstava javnih potreba u sportu dok ne provedu usklađenje saveza sa zakonskim odredbama o sastavu skupštine.

5. Program javnih potreba

Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski sportski savez gluhih i Hrvatski akademski sportski savez prijedloge svojih programa javnih potreba i financijske planove koji se odnose na izvršenje programa javnih potreba dužni su dostaviti na suglasnost ministarstvu nadležnom za sport te oni i Hrvatski školski sportski savez svoje programe javnih potreba i financijske planove koji se odnose na izvršenje programa javnih potreba ne mogu mijenjati i/ili dopunjavati tijekom poslovne godine bez suglasnosti navedenoga ministarstva.

Ujedno se propisuje i ovlast nadležnoga ministra da odlukom utvrđuje planirani godišnji iznos financiranja programa za zadovoljavanje javnih potreba u sportu i financijske planove koji se odnose na izvršenje programa javnih potreba u sportu za spomenuta tijela. Nakon donošenja odluke sklopit će s ministarstvom ugovore kojima će biti definirana međusobna prava i obveze.

Također, propisuje se ovlast ministra nadležnog za sport da uz prethodno mišljenje Ministarstva financija donese pravilnik kojim će se detaljnije propisati metodologija i rokovi za izradu i dostavu programa javnih potreba, način izvršavanja Programa javnih potreba, način i rokove izvještavanja o provedbi Programa javnih potreba te metodologiju izrade financijskoga plana. Pravilnik se mora donijeti u roku od 60 dana.

6. Financije na uvid javnosti

Obveza podnošenja financijskih izvještaja. Pravne osobe u sustavu sporta obvezne su javno objavljivati godišnje financijske izvještaje, ako njezin godišnji proračun iznosi najmanje deset milijuna kuna. Pravne osobe koje ne objave financijske izvještaje kaznit će se novčanom kaznom od 30 do 100 tisuća kuna.

(fv)
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/andricevic-pojasnjava-zasto-je-mzos-protiv-hitnosti-hajdukova-paketa-izmjena-267453 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9b99761fe36232c4be53e72ee6e6f21d89c498b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Andri%C4%8Devi%C4%87+poja%C5%A1njava+za%C5%A1to+je+MZOS+protiv+hitnosti+Hajdukova+paketa+izmjena&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fandricevic-pojasnjava-zasto-je-mzos-protiv-hitnosti-hajdukova-paketa-izmjena-267453 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fandricevic-pojasnjava-zasto-je-mzos-protiv-hitnosti-hajdukova-paketa-izmjena-267453 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nezadovoljstvo je iskazano na prosvjedu na splitskoj Rivi 29. studenoga prošle godine pa potom pretočeno u prijedlog zakonskih izmjena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => blokada prijedloga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukblokada prijedloga

Andričević pojašnjava zašto je MZOS protiv hitnosti Hajdukova paketa izmjena

Piše PSD.
20. ožujka 2015. - 09:00
Prijedlog nacrta izmjena Zakona o sportu čiji su idejni tvorci Hajduk i udruga Naš Hajduk uvršten je u hitnu saborsku proceduru, no njegovo donošenje neće baš proći glatko. Ili, moglo bi se lako dogoditi da do hitnih izmjena Zakona uopće ne dođe, ako stav Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta bude uvažen prilikom donošenja konačne odluke.

Pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta Roko Andričević jasno je kazao kako resorno ministarstvo neće poduprijeti ovakav prijedlog, odnosno hitne izmjene Zakona o sportu.

- Nema razloga da ove izmjene idu u hitnu proceduru. Mi u ministarstvu zajedno sa svim ostalim dionicima ove priče radimo na donošenju cjelovitog rješenja ukupnog Zakona o sportu čija je izrada u tijeku i nema potrebe da sada paralelno idu hitne izmjene, go...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:10