stdClass Object ( [id] => 1339421 [title] => Učio je nogomet na ‘Livajinom igralištu‘, u jesen 2020. je spašavao gol Hajduka, a sada se smrznuo u Finskoj i čeka... [alias] => ucio-je-nogomet-na-livajinom-igralistu-u-jesen-2020-je-spasavao-gol-hajduka-a-sada-se-smrznuo-u-finskoj-i-ceka [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rubrika bi se mogla nazvati ‘gdje su, što rade‘, ne bi bilo prvi put, niti smo pretjerano inovativni s tom egidom. Ali, Marin Ljubić, on je junak naše priče, 26-godišnji bivši vratar Hajduka doista (nam) je pobjegao s radara. Otišao je u siječnju u Finsku, u zemlju ‘tisuću jezera‘, u Lahti i kao da se zaledio i naš interes za momka. A Marin je splitsko dite iz Varoša koji je ne tako davno slovio kao velika golmanska nada Hajduka. Daleko nam je od očiju, pa da ne bude i daleko od srca, ispravimo i tu nepravdu.

Gužva u šesnaestercu Hajduka, između vratnica, natjerala ga je da krene tamo gdje će imati pristojnu minutažu. A za vratara je najvažnije da – brani. A ne da čuči na klupi. To misli danas i Lovre Kalinić, ali kapetan Lovre u Hajduku je u posebnoj poziciji, shvaća da prioritet trenutno ima Ivan Lučić. Pa i Lovre mirno sjeda među pričuve.

Marin, pak, znao je da u Hajduku neće biti prvi izbor, premda je branio u finišu jeseni 2020. kad je Josip Joža Posavec branio slabo, a trener privremeni bio Boro Primorac. Ajde, Marine, spašavaj.

Prije toga ostao je Ljubić upamćen po sjajnim obranama u dva derbija s Dinamom, na početku sezone 2019/20, u 1:0 pobjedi u Poljudu i 1:1 remiju u Maksimiru.

Tri sam ti zime...

Međutim, u zraku je bio povratak Lovre Kalinića i evo već tri zime ima da je Ljubić krenuo u potragu za vlastitim prosperitetom. Istanbulspor, Mura, Lahti. Neobičan trokut destinacija. Turska, Slovenija, Finska. Pa jednog dana, kad bude, možda opet zakuca i na vrata ‘bijelih‘, u Poljudu ga potraže.

S 26 na leđima postao je zreo vratar, a najbolje godine tek mu slijede. Slučajan susret na Marjanu, tamo gdje trenira i dotjeruje fizičku kondiciju, nagnao nas je da vam Ljubića iznova približimo. Odavna nismo ništa o njemu čuli, ni napisali. A domaće je dite...

- Završilo je prvenstvo u Finskoj, sad treniram i čekam. O svom poslu. I uživam doma. Ne, ne mislim se vraćati u Lahti, bilo mi je lijepo, ali godinu dana iskustva u toj zemlji bilo je sasvim dovoljno – priča nam Ljubić.

---

---

Ne biste nastavili tamo?

- Ne bih. Doduše, imam otvoren poziv da ostanem, želi me direktor Jussi Lumio, koji je sve u klubu, ali zna i za moju želju da se okušam dalje. U klubu su bili zadovoljni, ugovor mi istječe krajem godine, a prvenstvo je gotovo i sad tamo nastupa prava zima. Ona sjevernjačka. Igra se od travnja do listopada, a sad idu zimski sportovi. Treninzi baluna zamiru ili se pak sele pod balon, u dvorane. Pod balonom se pripremamo i prva kola prvenstva smo igrali, dok ne zatopli. Sad je pauza.

Niste nam rekli zašto se ne biste vratili?

- Bilo mi je zanimljivo, vidio sam polarnu svjetlost, iskusio život u ledenim uvjetima, zemlja je vrhunska što se tiče civilizacije, uredna i živio sam dobar život, standard je visok, ali ljudi su nekako hladni. Nisu pristupačni kao mi, sve je to na svom mjestu, ali malo žešći temperament bi mi više odgovarao. Malo više našeg ludila, ha, ha, ha...

Skije, ma kakvi

Gdje je nogomet u Finskoj?

- Iza hokeja i skijanja. Ali Jari Litmanen je apsolutni bog, on je iz Lahtija i igrao je za Lahti pri kraju karijere, ima i spomenik kraj stadiona.

Treba li objašnjavati da je Litmanen bio ‘desetka‘ Ajaxa protiv Hajduka devedesetih i onda još igrao i u Barceloni.

- Ne treba sigurno. I košarka postaje zanimljiva, taj Lauri Markkanen, NBA centar, u svakom restoranu njegova je slika, poster.

Markkanen, taj 213 centimetara visoki finski Kukoč, što je naše košarkaše uništio na Europskom prvenstvu u Berlinu lanjskog rujna. Nego, jeste li stali na skije, jeste li skijali?

- Aaa, nisam vam ja za to...

U Finskoj sigurno u svakom gradu postoji skakaonica za skijaške letove, ako je ima primjerice u Velenju, u Sloveniji, imat će je i Lahti. Jeste li se iskušali u skokovima?

- Ma kakvi, ima skakaonica, bude snijega do koljena, ali šta vam pada na pamet?! Nije me privlačilo ni skijanje, još manje skijaško trčanje, a ni hokej na ledu. Niti da stanem na klizaljke. Držao sam se baluna. Uostalom, cijelo ljeto smo igrali, a to nije vrijeme za zimske radosti.

Polarno svjetlo ste vidjeli?

- A to jesam, bude fascinantno.

Kako ste se hranili, ima li neko posebno jelo što ste ga zavoljeli?

- Ne, ništa posebno, većinom piletinom i veganskim burgerima, kao i kod nas. U svakom slučaju lijepe uspomene nosim. Branio sam dobro, ostali smo u ligi. Sa mnom su bili i naši Luka Šimunović što je bio u Šibeniku, te Leon Kreković, hajdukovac, i on je bio u Šibeniku. I njemu sam pomogao da dođe u Lahti, preporučio ga izravno direktoru Lumiju – priča nam Marin, a mi mu dodajemo:

Onda ste se i menadžera poigrali?

- Pa, predložio sam im Krekovića.

---

image

Marin Ljubić u dresu Hajduka

Damir Krajač/Cropix
---

Kuda ćete vi dalje i tko vas zastupa, pomaže vam naći klub?

- Tražim klub iz zemlje po mome guštu. Negdje puno bliže doma, svome Splitu. A klub mi se može i sam javiti, već znaju za mene. Internet je sveta stvar. Umijem i sam sebi pomoći, ha, ha, ha...

Slavni dani

Vidimo da ste skloni poslu agenta u budućnosti. Nego, bili ste u u Muri?

- E, Slovenija ja bila dobra stvar, da opet tamo odem, bilo bi izvrsno. Doći u Muru pomogao mi je Matko Obradović, u Sloveniji je golman, a naš je s Pelješca. I agent Darko Smoljan. Ne možeš uvijek sam, kao što je meni u Lahti uspjelo.

Kako je bilo u Istanbulusporu?

- Malo sam branio, pa na klupu preselio, promijenilo se vodstvo kluba i tako to bude. Kad odu oni koji te dovedu, onda ti je klupa sudbina. Izgurao sam to teško razdoblje u Istanbulu, premda je Turska isto obećana nogometna zemlja, a Istanbul čudo od grada. Ali, treba branit. ‘Oću se borit, dokazat, gradit svoj put.

Ne žalite za Hajdukom?

- Bio je momenat da odem, jer vraćao se Lovre. Shvatio sam da za mene neće bit minuta i da treba krenut dalje. U tri godine mislim da sam sazrio i kao vratar i kao čovjek, osoba. Iskusiš život daleko od kuće, često si sam, okrenut sebi, pa te sve to očvrsne.

Pogledajmo na Hajduk unatrag, bili ste u trenutku kapetan druge momčadi?

- I najbolji vratar druge lige, nije da se hvalim. Imali smo sjajnu momčad, često se na to vratim u mislima. Na golu moja malenkost, a onda dalje Mario Vušković, pa Domagoj Bradarić, zatim Palaversa, Nejašmić, Teklić, Stanko Jurić, Pršir, Špikić, Šego, Delić, Kreković, Prtajin... Trener Oreščanin, pomoćnici Budimir i Despotović.

Nek‘ je Hajduk na vrhu

Šampioni bi danas bili prve, a ne samo druge lige!?

- Ne znam bismo li bili prvaci, ali onako mladi u drugoj ligi smo stjecali iskustvo, a da sad zaigra ova momčad u prvoj ligi, bila bi nesumnjivo visoko plasirana. Ušla bi u Europu, to je sigurno! - poentira Marin, a mi bismo zasolili, pa nastavljamo misao:

I imala bi domaći štih, navijačima oku ugodna. Hajduku to sad nekako fali, jer puno stranaca ima?

- Glavno da sad Hajduk dobro stoji na tablici i na vrhu je! - odgovara nam britko.

Pratite sve?

- Naravno. Gledam, pratim i navijam. I nadam se da ćemo bit prvaci!

Uvijek se govorilo kako dobro baratate balunom?

- To je važno, posebno u današnjem nogometu gdje se od golmana traži da bude treći stoper ili bek. Uzor mi je Onana, on puno sudjeluje u igri. Možda sam u karijeri mogao biti stoper ili ‘šestica‘, znam igrat, ali eto, stao sam na branku. I ostao.

Odakle ta tehnika?

- S Jadrana, s baluna na skalinu na Zvončacu. K‘ i svako dite iz Varoša dolazio sam doli na more kupat se, tamo se i Livaja usavršio. A i prije, u Varošu, igralo bi se u Šenoinoj ulici, tamo je teren za na male branke, sa stablom u sredini. Tamo stekneš pravu vještinu. Igrala bi djeca po cijeli dan, a danas je teren često prazan, ne igra se, druga su valjda vremena – pričao nam je Ljubić.

I obećao se javit čim pronađe novu destinaciju. Zasad je stvorio zanimljiv trokut: Istanbul, Murska Sobota, Lahti. Nastavi niz, Marine... 

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => aurora borealis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => aurora borealis 2 0 7672 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-16 10:11:03 [created_by] => 3212 [created_by_alias] => Slaven Alfirević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-16 12:55:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-16 12:55:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Učio je nogomet na 'Livajinom igralištu', u jesen 2020. je spašavao gol Hajduka, a sada se smrznuo u Finskoj i čeka... page_title=Učio je nogomet na 'Livajinom igralištu', u jesen 2020. je spašavao gol Hajduka, a sada se smrznuo u Finskoj i čeka... [metakey] => Marin Ljubić, finska, HAJDUK, Lahti, aurora borealis, skijanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063181.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/15998654.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/11039993.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Osobni Album\/","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marin Ljubi\u0107 u Finskoj<\/p>","

Marin Ljubi\u0107 u dresu Hajduka<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["39:44","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x1600","hd_26063181_1920.jpg":"1920x1080","k_26063181_1280.jpg":"1280x1280","k_26063181_1024.jpg":"1024x1024","k_26063181_640.jpg":"640x640","k_26063181_480.jpg":"480x480","k_26063181_340.jpg":"340x340","k_26063181_220.jpg":"220x220","o_26063181_1280.jpg":"1280x1706","o_26063181_1024.jpg":"1024x1365","o_26063181_640.jpg":"640x853","o_26063181_480.jpg":"480x640","o_26063181_340.jpg":"340x453","o_26063181_220.jpg":"220x293","h_26063181_1280.jpg":"1280x854","h_26063181_1024.jpg":"1024x683","h_26063181_640.jpg":"640x427","h_26063181_480.jpg":"480x320","h_26063181_340.jpg":"340x227","h_26063181_220.jpg":"220x147","pp_26063181_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063181_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063181_640.jpg":"640x814","pp_26063181_480.jpg":"480x611","pp_26063181_340.jpg":"340x432","pp_26063181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_15998654_1920.jpg":"1920x1080","k_15998654_1280.jpg":"1280x1280","k_15998654_1024.jpg":"1024x1024","k_15998654_640.jpg":"640x640","k_15998654_480.jpg":"480x480","k_15998654_340.jpg":"340x340","k_15998654_220.jpg":"220x220","o_15998654_1280.jpg":"1280x852","o_15998654_1024.jpg":"1024x681","o_15998654_640.jpg":"640x426","o_15998654_480.jpg":"480x319","o_15998654_340.jpg":"340x226","o_15998654_220.jpg":"220x146","h_15998654_1280.jpg":"1280x854","h_15998654_1024.jpg":"1024x683","h_15998654_640.jpg":"640x427","h_15998654_480.jpg":"480x320","h_15998654_340.jpg":"340x227","h_15998654_220.jpg":"220x147","pp_15998654_1280.jpg":"1280x1628","pp_15998654_1024.jpg":"1024x1303","pp_15998654_640.jpg":"640x814","pp_15998654_480.jpg":"480x611","pp_15998654_340.jpg":"340x432","pp_15998654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_11039993_1920.jpg":"1920x1080","k_11039993_1280.jpg":"1280x1280","k_11039993_1024.jpg":"1024x1024","k_11039993_640.jpg":"640x640","k_11039993_480.jpg":"480x480","k_11039993_340.jpg":"340x340","k_11039993_220.jpg":"220x220","o_11039993_1280.jpg":"1280x856","o_11039993_1024.jpg":"1024x684","o_11039993_640.jpg":"640x428","o_11039993_480.jpg":"480x321","o_11039993_340.jpg":"340x227","o_11039993_220.jpg":"220x147","h_11039993_1280.jpg":"1280x854","h_11039993_1024.jpg":"1024x683","h_11039993_640.jpg":"640x427","h_11039993_480.jpg":"480x320","h_11039993_340.jpg":"340x227","h_11039993_220.jpg":"220x147","pp_11039993_1280.jpg":"1280x1628","pp_11039993_1024.jpg":"1024x1303","pp_11039993_640.jpg":"640x814","pp_11039993_480.jpg":"480x611","pp_11039993_340.jpg":"340x432","pp_11039993_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7810988 Threads: 1 Questions: 1638619267 Slow queries: 4869964 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111466062 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/ucio-je-nogomet-na-livajinom-igralistu-u-jesen-2020-je-spasavao-gol-hajduka-a-sada-se-smrznuo-u-finskoj-i-ceka-1339421 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/ucio-je-nogomet-na-livajinom-igralistu-u-jesen-2020-je-spasavao-gol-hajduka-a-sada-se-smrznuo-u-finskoj-i-ceka-1339421?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 380491 [name] => Marin Ljubić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-ljubic [link] => /tag/marin-ljubic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 515647 [name] => finska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => finska [link] => /tag/finska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [3] => stdClass Object ( [id] => 703005 [name] => Lahti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-16 16:59:36 [main_article_id] => 0 [alias] => lahti [link] => /tag/lahti ) [4] => stdClass Object ( [id] => 735746 [name] => aurora borealis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-05 21:31:50 [main_article_id] => 0 [alias] => aurora-borealis [link] => /tag/aurora-borealis ) [5] => stdClass Object ( [id] => 370227 [name] => skijanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skijanje [link] => /tag/skijanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => aurora borealis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Učio je nogomet na ‘Livajinom igralištu‘, u jesen 2020. je spašavao gol Hajduka, a sada se smrznuo u Finskoj i čeka... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3212 [name] => Slaven Alfirević [username] => slaven-alfirevi [email] => slaven-alfirevi@sd.hr [password] => $2y$10$e1I0YQ.B15cDqKCnlV/5p.OvQYgFFPuciQgJfsesfB24CdI2MI/qq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/slaven-alfirevic-3212 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1730 [gender] => m [description] => [image] => 1730.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1730.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063181.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Osobni Album/ [mainImageDesc] =>

Marin Ljubić u Finskoj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063181.jpg [title] =>

Marin Ljubić u Finskoj

Osobni Album/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/15998654.jpg [title] =>

Marin Ljubić u dresu Hajduka

Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/11039993.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Rubrika bi se mogla nazvati ‘gdje su, što rade‘, ne bi bilo prvi put, niti smo pretjerano inovativni s tom egidom. Ali, Marin Ljubić, on je junak naše priče, 26-godišnji bivši vratar Hajduka doista (nam) je pobjegao s radara. Otišao je u siječnju u Finsku, u zemlju ‘tisuću jezera‘, u Lahti i kao da se zaledio i naš interes za momka. A Marin je splitsko dite iz Varoša koji je ne tako davno slovio kao velika golmanska nada Hajduka. Daleko nam je od očiju, pa da ne bude i daleko od srca, ispravimo i tu nepravdu.

Gužva u šesnaestercu Hajduka, između vratnica, natjerala ga je da krene tamo gdje će imati pristojnu minutažu. A za vratara je najvažnije da – brani. A ne da čuči na klupi. To misli danas i Lovre Kalinić, ali kapetan Lovre u Hajduku je u posebnoj poziciji, shvaća da prioritet trenutno ima Ivan Lučić. Pa i Lovre mirno sjeda među pričuve.

Marin, pak, znao je da u Hajduku neće biti prvi izbor, premda je branio u finišu jeseni 2020. kad je Josip Joža Posavec branio slabo, a trener privremeni bio Boro Primorac. Ajde, Marine, spašavaj.

Prije toga ostao je Ljubić upamćen po sjajnim obranama u dva derbija s Dinamom, na početku sezone 2019/20, u 1:0 pobjedi u Poljudu i 1:1 remiju u Maksimiru.

Tri sam ti zime...

Međutim, u zraku je bio povratak Lovre Kalinića i evo već tri zime ima da je Ljubić krenuo u potragu za vlastitim prosperitetom. Istanbulspor, Mura, Lahti. Neobičan trokut destinacija. Turska, Slovenija, Finska. Pa jednog dana, kad bude, možda opet zakuca i na vrata ‘bijelih‘, u Poljudu ga potraže.

S 26 na leđima postao je zreo vratar, a najbolje godine tek mu slijede. Slučajan susret na Marjanu, tamo gdje trenira i dotjeruje fizičku kondiciju, nagnao nas je da vam Ljubića iznova približimo. Odavna nismo ništa o njemu čuli, ni napisali. A domaće je dite...

- Završilo je prvenstvo u Finskoj, sad treniram i čekam. O svom poslu. I uživam doma. Ne, ne mislim se vraćati u Lahti, bilo mi je lijepo, ali godinu dana iskustva u toj zemlji bilo je sasvim dovoljno – priča nam Ljubić.

---

---

Ne biste nastavili tamo?

- Ne bih. Doduše, imam otvoren poziv da ostanem, želi me direktor Jussi Lumio, koji je sve u klubu, ali zna i za moju želju da se okušam dalje. U klubu su bili zadovoljni, ugovor mi istječe krajem godine, a prvenstvo je gotovo i sad tamo nastupa prava zima. Ona sjevernjačka. Igra se od travnja do listopada, a sad idu zimski sportovi. Treninzi baluna zamiru ili se pak sele pod balon, u dvorane. Pod balonom se pripremamo i prva kola prvenstva smo igrali, dok ne zatopli. Sad je pauza.

Niste nam rekli zašto se ne biste vratili?

- Bilo mi je zanimljivo, vidio sam polarnu svjetlost, iskusio život u ledenim uvjetima, zemlja je vrhunska što se tiče civilizacije, uredna i živio sam dobar život, standard je visok, ali ljudi su nekako hladni. Nisu pristupačni kao mi, sve je to na svom mjestu, ali malo žešći temperament bi mi više odgovarao. Malo više našeg ludila, ha, ha, ha...

Skije, ma kakvi

Gdje je nogomet u Finskoj?

- Iza hokeja i skijanja. Ali Jari Litmanen je apsolutni bog, on je iz Lahtija i igrao je za Lahti pri kraju karijere, ima i spomenik kraj stadiona.

Treba li objašnjavati da je Litmanen bio ‘desetka‘ Ajaxa protiv Hajduka devedesetih i onda još igrao i u Barceloni.

- Ne treba sigurno. I košarka postaje zanimljiva, taj Lauri Markkanen, NBA centar, u svakom restoranu njegova je slika, poster.

Markkanen, taj 213 centimetara visoki finski Kukoč, što je naše košarkaše uništio na Europskom prvenstvu u Berlinu lanjskog rujna. Nego, jeste li stali na skije, jeste li skijali?

- Aaa, nisam vam ja za to...

U Finskoj sigurno u svakom gradu postoji skakaonica za skijaške letove, ako je ima primjerice u Velenju, u Sloveniji, imat će je i Lahti. Jeste li se iskušali u skokovima?

- Ma kakvi, ima skakaonica, bude snijega do koljena, ali šta vam pada na pamet?! Nije me privlačilo ni skijanje, još manje skijaško trčanje, a ni hokej na ledu. Niti da stanem na klizaljke. Držao sam se baluna. Uostalom, cijelo ljeto smo igrali, a to nije vrijeme za zimske radosti.

Polarno svjetlo ste vidjeli?

- A to jesam, bude fascinantno.

Kako ste se hranili, ima li neko posebno jelo što ste ga zavoljeli?

- Ne, ništa posebno, većinom piletinom i veganskim burgerima, kao i kod nas. U svakom slučaju lijepe uspomene nosim. Branio sam dobro, ostali smo u ligi. Sa mnom su bili i naši Luka Šimunović što je bio u Šibeniku, te Leon Kreković, hajdukovac, i on je bio u Šibeniku. I njemu sam pomogao da dođe u Lahti, preporučio ga izravno direktoru Lumiju – priča nam Marin, a mi mu dodajemo:

Onda ste se i menadžera poigrali?

- Pa, predložio sam im Krekovića.

---

image

Marin Ljubić u dresu Hajduka

Damir Krajač/Cropix
---

Kuda ćete vi dalje i tko vas zastupa, pomaže vam naći klub?

- Tražim klub iz zemlje po mome guštu. Negdje puno bliže doma, svome Splitu. A klub mi se može i sam javiti, već znaju za mene. Internet je sveta stvar. Umijem i sam sebi pomoći, ha, ha, ha...

Slavni dani

Vidimo da ste skloni poslu agenta u budućnosti. Nego, bili ste u u Muri?

- E, Slovenija ja bila dobra stvar, da opet tamo odem, bilo bi izvrsno. Doći u Muru pomogao mi je Matko Obradović, u Sloveniji je golman, a naš je s Pelješca. I agent Darko Smoljan. Ne možeš uvijek sam, kao što je meni u Lahti uspjelo.

Kako je bilo u Istanbulusporu?

- Malo sam branio, pa na klupu preselio, promijenilo se vodstvo kluba i tako to bude. Kad odu oni koji te dovedu, onda ti je klupa sudbina. Izgurao sam to teško razdoblje u Istanbulu, premda je Turska isto obećana nogometna zemlja, a Istanbul čudo od grada. Ali, treba branit. ‘Oću se borit, dokazat, gradit svoj put.

Ne žalite za Hajdukom?

- Bio je momenat da odem, jer vraćao se Lovre. Shvatio sam da za mene neće bit minuta i da treba krenut dalje. U tri godine mislim da sam sazrio i kao vratar i kao čovjek, osoba. Iskusiš život daleko od kuće, često si sam, okrenut sebi, pa te sve to očvrsne.

Pogledajmo na Hajduk unatrag, bili ste u trenutku kapetan druge momčadi?

- I najbolji vratar druge lige, nije da se hvalim. Imali smo sjajnu momčad, često se na to vratim u mislima. Na golu moja malenkost, a onda dalje Mario Vušković, pa Domagoj Bradarić, zatim Palaversa, Nejašmić, Teklić, Stanko Jurić, Pršir, Špikić, Šego, Delić, Kreković, Prtajin... Trener Oreščanin, pomoćnici Budimir i Despotović.

Nek‘ je Hajduk na vrhu

Šampioni bi danas bili prve, a ne samo druge lige!?

- Ne znam bismo li bili prvaci, ali onako mladi u drugoj ligi smo stjecali iskustvo, a da sad zaigra ova momčad u prvoj ligi, bila bi nesumnjivo visoko plasirana. Ušla bi u Europu, to je sigurno! - poentira Marin, a mi bismo zasolili, pa nastavljamo misao:

I imala bi domaći štih, navijačima oku ugodna. Hajduku to sad nekako fali, jer puno stranaca ima?

- Glavno da sad Hajduk dobro stoji na tablici i na vrhu je! - odgovara nam britko.

Pratite sve?

- Naravno. Gledam, pratim i navijam. I nadam se da ćemo bit prvaci!

Uvijek se govorilo kako dobro baratate balunom?

- To je važno, posebno u današnjem nogometu gdje se od golmana traži da bude treći stoper ili bek. Uzor mi je Onana, on puno sudjeluje u igri. Možda sam u karijeri mogao biti stoper ili ‘šestica‘, znam igrat, ali eto, stao sam na branku. I ostao.

Odakle ta tehnika?

- S Jadrana, s baluna na skalinu na Zvončacu. K‘ i svako dite iz Varoša dolazio sam doli na more kupat se, tamo se i Livaja usavršio. A i prije, u Varošu, igralo bi se u Šenoinoj ulici, tamo je teren za na male branke, sa stablom u sredini. Tamo stekneš pravu vještinu. Igrala bi djeca po cijeli dan, a danas je teren često prazan, ne igra se, druga su valjda vremena – pričao nam je Ljubić.

I obećao se javit čim pronađe novu destinaciju. Zasad je stvorio zanimljiv trokut: Istanbul, Murska Sobota, Lahti. Nastavi niz, Marine... 

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Osobni Album/ Damir Krajač/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Osobni Album/

Marin Ljubić u Finskoj

Damir Krajač/Cropix

Marin Ljubić u dresu Hajduka

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/ucio-je-nogomet-na-livajinom-igralistu-u-jesen-2020-je-spasavao-gol-hajduka-a-sada-se-smrznuo-u-finskoj-i-ceka-1339421 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5ec80a5e2c19d69d6b54b0695ada14efa0216db [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U%C4%8Dio+je+nogomet+na+%E2%80%98Livajinom+igrali%C5%A1tu%E2%80%98%2C+u+jesen+2020.+je+spa%C5%A1avao+gol+Hajduka%2C+a+sada+se+smrznuo+u+Finskoj+i+%C4%8Deka...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fucio-je-nogomet-na-livajinom-igralistu-u-jesen-2020-je-spasavao-gol-hajduka-a-sada-se-smrznuo-u-finskoj-i-ceka-1339421 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fucio-je-nogomet-na-livajinom-igralistu-u-jesen-2020-je-spasavao-gol-hajduka-a-sada-se-smrznuo-u-finskoj-i-ceka-1339421 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => aurora borealis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometaurora borealis

Učio je nogomet na ‘Livajinom igralištu‘, u jesen 2020. je spašavao gol Hajduka, a sada se smrznuo u Finskoj i čeka...

Piše Slaven Alfirević
16. studenog 2023. - 13:55

Rubrika bi se mogla nazvati ‘gdje su, što rade‘, ne bi bilo prvi put, niti smo pretjerano inovativni s tom egidom. Ali, Marin Ljubić, on je junak naše priče, 26-godišnji bivši vratar Hajduka doista (nam) je pobjegao s radara. Otišao je u siječnju u Finsku, u zemlju ‘tisuću jezera‘, u Lahti i kao da se zaledio i naš interes za momka. A Marin je splitsko dite iz Varoša koji je ne tako davno slovio kao velika golmanska nada Hajduka. Daleko nam je od očiju, pa da ne bude i daleko od srca, ispravimo i tu nepravdu.

Gužva u šesnaestercu Hajduka, između vratnica, natjerala ga je da krene tamo gdje će imati pristojnu minutažu. A za vratara je najvažnije da – brani. A ne da čuči na klupi. To misli danas i Lovre Kalinić, ali kapetan Lovre u Hajduku je u posebnoj poziciji, shvaća...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 19:33