StoryEditorOCM
Domaći nogometdirektor HNS-a

Svetina otkrio koga su tužili, najavio i moguću veliku promjenu u našem nogometu: ‘Marić je tražio policijsku zaštitu‘

Piše Sport SD
3. ožujka 2024. - 21:20

U emisiji ‘Stadion‘ na drugom programu HTV-a gostovao je izvršni direktor HNS-a Tomislav Svetina. Komentirao je burne dane hrvatskog nogometa...

- Dosta intenzivan i buran tjedan. Dogodila su se neovlaštena curenja informacija iz VAR sobe. HNS je to prijavio nadležnim tijelima. U javnom prostoru imali smo hektiku oko tih snimki, sudaca i analiza. Puno toga je izrečeno, a mislim da je i pređena granica. Vrijeme je da se lopta spusti na zemlju, vrijeme je da se stvari analiziraju i donesu kvalitetne odluke, prenosi HRT.

Glavni problem nije curenje, već sadržaj snimki iz VAR sobe.

- Slažem se. Pojavila se neprimjerena komunikacija sudaca i ona je za svaku osudu. Ne braneći suce, ali kako se sad komunicira u vašoj režiji, kako je izgledala komunikacija u studiju Dore kad je nestalo signala? To su stresne situacije, no ne sporim da je bilo neprimjereno. Analizirat ćemo sve, i to kroz neovisno tijelo, tražit ćemo i angažman UEFA-e, to će biti neovisna analiza i istražit ćemo jesmo li ili nismo na dobrom putu.

image
Ronald Goršić/Cropix

Bruno Marić je na koncu podnio ostavku.

- Razlozi su osobne naravi, dobio je niz prijetnji, zatražio je i policijsku zaštitu, to je bio osnovni razlog zašto je predsjedniku Kustiću podnio ostavku, koju su on i Izvršni odbor prihvatili.

Marić je lagao, stoga je nepovjerenje prema njemu bilo opravdano.

- Brzo ćemo izaći s konkretnim zaključcima, u sljedećem tjednu svakako. S neovisnim tijelom, koje će analizirati sve ovo ponašanje i način rada VAR-a, pregledat ćemo kako VAR radi i što jest a što nije u redu.

HNS je pokrenuo postupak protiv Božidara Šikića, prvog čovjeka Lokomotive.

- Neprimjeren istup gospodina Šikića, ljudi koji vode klubove i usto obnašaju funkcije u IO-u moraju biti umjereniji, moraju shvatiti ozbiljnost situacije.

image
Damir Krajač/Cropix

Upitan je Svetina i zašto nema hrvatskih sudaca u europskim natjecanjima.

- Nažalost nema, zašto je tako, odgovor treba primarno dati sudačka organizacija. U zadnjih par godina na elitnoj listi je pet-šest potpuno novih, mladih sudaca. Ti novi suci imaju apsolutnu autonomiju da naprave sebi svoju karijeru.

Strani suci?

- Strani suci apsolutno, no pojedini klubovi su bili protiv, čak su tražili izričito da im ne sude. Mi smo spremni da sude strani suci, spremni smo da VAR komunikacija nakon svakog kola, ako postoji bilo kakva sumnjiva ili sporna situacija, bude objavljena, da cijela javnost ima uvid u to što se događa, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:00