stdClass Object ( [id] => 142038 [title] => Platini u borbi sa samim sobom [alias] => platini-u-borbi-sa-samim-sobom [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Mali Napoleon, nekada najbolji igrač 80-tih godina, učas se iz dresa igrača preodjenuo u odijelo i dao u visoku politiku. No pokazao je i da se jako dobro snalazi, balansira između ulizivačkog podilaženja velikima i autoritativnog ponašanja malima, ali zna i malima dati puno kada mu je potrebna baza za projekte.

Rijedak je to talent kada ste u stanju balansirati s obje strane, jer kao nogometaš Michel Platini je zastupao jedne interese, ali poslije se lako prilagodio političkim ambicijama. I jedinstven je slučaj – odlično plovi UEFA-inim vodama.



Danas 56-godišnjak poprilično se oslanja na svoj galski šarm, kojim se rasipa naročito u Monacu u vrijeme ždrijeba skupina Lige prvaka. Njegov je projekt “razbijanja” elitizma u Ligi prvaka koji je omogućio klubovima iz manjih i siromašnijih država da kroz kvalifikacijsko sito i oni ugrabe kolač od desetak milijuna eura. Sve za glasove birača. Neka se i mali igraju, njegovo obećanje dano u predizbornom vremenu otvorilo je vrata za nekoliko klubova godišnje koji financijski iskoče prema naprijed, iako realno u ovom natjecanju nemaju baš neke šanse za uspjeh. Ali, gladni su nahranjeni, a manjak od desetak milijuna veliki neće niti osjetiti.

Osim možda Arsenea Wengera, koji javno pjeni i kada s tribina šalje SMS poruke svojim asistentima (tijekom susreta kvalifikacija za Ligu prvaka protiv Udinesea, igranog u sjevernom Londonu). No, šarmantni Platini će se izvući i kazati kako je za njega osobno nonsens da se u informatičko doba sprječavaju obični SMS-ovi, ali kako on i dalje stoji iza svake odluke Disciplinske komisije jer kao legalist poštuje napisane zakone. Bez obzira što bi kao predsjednik UEFA-e neke mogao i mijenjati, ili predložiti njihovu promjenu.

- Podupirem Disciplinsku komisiju i drago mi je što poštuje sve propise. Osobno nisam sretan s nekim pravilima, ali sve je dobro dok se poštuju – nonšalatno će Platini.

Ja sam odlučno za promjene, ali nemojte mijenjati nešto što mi donosi ugodan život i mijenjati pravila u kojima bih se mogao izgubiti. Takav je Platini, za čas preskoči na novu temu.

Kada u Hrvatsku dolazi, inzistira na primanju kod predsjednika i premijerke, odlučno će zaprijetiti huliganima na hrvatskim tribinama, ali ako huligani u Italiji prekinu susret, neće  popričati s Berlusconijem, koji je, nota bene, i vlasnik Milana i njemu puno bliži. No, Talijanima se nije uputno zamjerati, a Wenger mu je sunarodnjak kojem sada lošije ide, pa zbog toga prijeti. Ništa strašno. Licemjerno – svakako.

No, on sve to može, on je Michel Platini, nekoć je bio idol milijunima i veliki nogometaš. I to u vrijeme velikog Diega Armanda Maradone, koji s Platinijem po kvaliteti ne staje u istu rečenicu jer je “mali zeleni” nešto izvan svih kategorija. Ali, Platini se kao igrač nije kompromitirao i to je iskoristio u svojim političkim vodama. Zapravo tek sada naplaćuje – nogometni rad i staž.

  Platini se dosta rano oprostio od sportske karijere, s 32 godine, i odmah se pokajao zbog svoje ishitrene odluke.  No, preko medija, prvenstveno televizije koja mu je bila pravi most prema funkcijama. Zahvaljujući medijima dobio je mjesto izbornika Francuske, vodio ju je četiri godine i vrlo umješno, galski, balansirao između dvije super zvijezde, Jean Pierrea Papina i Erica Cantone. A poznato je da su obojica bili izuzetno teškog karaktera. No, četiri godine je bio neporažen, sve do  Eura 1992. godine u Švedskoj, kada ga je poraz od kasnijih prvaka Danaca stajao prolaza u polufinala. I on je tada “maknut” iz reprezentacije.
Profitirao na Francuskoj ‘98.

Francuska nogometna federacija (FFF) izvukla ga je iz mirovine s početkom organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva 1998. godine. Vratila ga je iz sjene, a prvenstvena je ideja bila da bi se Platini se koristio kao “lice”, maneken World Cupa, dok bi ozbiljan posao obavio Fernand Sastre, bio pravi organizator. No, Sastre se razbolio, i preminuo neposredno uoči SP-a, a Platini se uz pomoć velikog prijatelja i današnjeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, koji je upravo dobio prvi mandat na čelu svjetske nogometne federacije, prometnuo u velikog dobitnika. Mašinerija je bila uhodana, a Platini je pokupio vrhnje.

Kao nagradu dobio je mjesto savjetnika u FIFA-i jer je i Blatteru trebao ugledni nogometaš, čiste reputacije koji će ga podupirati i biti na usluzi “aparatu”. A prvi savjetnik je dobio zadatak usklađivanja kalendara natjecanja klubova i reprezentacija. Naravno, u korist FIFA-e. Tu je lako naučio, bogatih je manje, odnosno moć klubova je slabija ukoliko se dobije podrška siromašnih.

- Jedinu stvar koju sam zaista naučio u FIFA-i  jest da onaj koji ima glasove i podršku saveza ima i stvarnu moć, te može sve provesti u djelo – izjavio je Platini.

Staž u FIFA-i mu je dobro došao u konačnom koraku, prikupio je 23 glasa saveza koji su bili marginalizirani i 26. siječnja 2007. godine pobijedio je Lennarta Johanssona na mjestu predsjednika UEFA-e. Johansson je to prihvatio dosta mirno jer je izgubio od uglednog nogometaša. Platinija nije vidio kao pragmatičnog političara koji zna da se mora siromašnima i nešto dati kako bi stekao potrebnu masu i glasačku mašineriju. Tu se najbolje pokazao kao prijatelj malih, progutali su to svi, čak i Vlatko Marković.

Danas Platini ima još jednu igračku veličinu u oporbi, Karl Heinz Rummenigge vodi Europsku uniju klubova i velika mu je opozicija u svim potezima. Rummenigge ne glumi prijatelja, on je bivši igrač koji zna snagu novca i bogatih, ne pruža šanse malima umjetnim ždrijebom, nego ih pušta lavovima u arenu. Pa, ako prežive, pravi su gladijatori.
U ovom sukobu Platiniju šarm neće puno pomoći. Rummenigge traži financijski fair-play, cijenu karata, tehnologiju koja treba pomoć nogometu, kalendar koji će klubovima dati veće ovlasti ... Sve suprotno od onoga što zastupa Platini. Naravno, Patini predsjednik jer Platini osobno nema ništa protiv kamera na stadionima, manje prijateljskih utakmica, djelidbe prihoda...

  Platini igrač i osoba je u velikom sukobu s Platinijem predsjednikom. Jer, jedan Platini ima mišljenje koje je jednstveno sa svima, ali Platini predsjednik je čvrst i odlučan u ispunjavanju obećanjima malima. U zamjenu za glasove, naravno.

Jedino o čemu Platini predsjednik, ali i Platini osoba nema mišljenje i odgovor je hoće li 2015. godine krenuti u izbornu kampanju za predsjednika FIFA-e. Uvjeren je da će se Blatter povući nakon četiri mandata, ali još nije siguran ima li dovoljno glasova i koliko malih još može privući k sebi. Jer, za ove iz Europe i nije problem, napravit će se novi format, ali svijet je puno veće nogometno igralište. 

Ukoliko se odluči zasjesti na čelo FIFA-e, jasno je da će donijeti svu silu promjena. Pozicija je atraktivna, šarm ga sa 60 godina ne bi trebao napustiti. No, ima jedna mala sitnica, problemčić. Nitko baš i ne vjeruje da Platini može biti radoholičar kao Blatter, da je stalno “unutra” sedam dana u tjednu, 24 sata na dan. Ako tu stekne poštovanje glasačke mašinerije i pokaže da može i to, možda će i biti novi svjetski nogometni lider. Ali će se morati riješiti “druge osobe”. Ili će biti predsjednik s čvrstim i jasnim stavovima, ili osoba koja će slušati savjete i primijenjivati ih u radu.

Do sada su mu šarm i “dvojnost” pomagali. No, jednom kada knjigu pročitate ... Kraj znate, bez obzira na jedinstveni talent autora.



ROBERT RADICA
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-09-05 19:12:56 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-09-06 18:39:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-09-06 18:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1868 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/09/06/Sport/PLATINI00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x233" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15583920 Threads: 9 Questions: 3215159153 Slow queries: 7257900 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236257922 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/platini-u-borbi-sa-samim-sobom-142038 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/platini-u-borbi-sa-samim-sobom-142038?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223476 [name] => MichelPlatini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => michelplatini [link] => /tag/michelplatini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Platini u borbi sa samim sobom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-18-02-55-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/09/06/Sport/PLATINI00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/09/06/Sport/PLATINI00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Mali Napoleon, nekada najbolji igrač 80-tih godina, učas se iz dresa igrača preodjenuo u odijelo i dao u visoku politiku. No pokazao je i da se jako dobro snalazi, balansira između ulizivačkog podilaženja velikima i autoritativnog ponašanja malima, ali zna i malima dati puno kada mu je potrebna baza za projekte.

Rijedak je to talent kada ste u stanju balansirati s obje strane, jer kao nogometaš Michel Platini je zastupao jedne interese, ali poslije se lako prilagodio političkim ambicijama. I jedinstven je slučaj – odlično plovi UEFA-inim vodama.



Danas 56-godišnjak poprilično se oslanja na svoj galski šarm, kojim se rasipa naročito u Monacu u vrijeme ždrijeba skupina Lige prvaka. Njegov je projekt “razbijanja” elitizma u Ligi prvaka koji je omogućio klubovima iz manjih i siromašnijih država da kroz kvalifikacijsko sito i oni ugrabe kolač od desetak milijuna eura. Sve za glasove birača. Neka se i mali igraju, njegovo obećanje dano u predizbornom vremenu otvorilo je vrata za nekoliko klubova godišnje koji financijski iskoče prema naprijed, iako realno u ovom natjecanju nemaju baš neke šanse za uspjeh. Ali, gladni su nahranjeni, a manjak od desetak milijuna veliki neće niti osjetiti.

Osim možda Arsenea Wengera, koji javno pjeni i kada s tribina šalje SMS poruke svojim asistentima (tijekom susreta kvalifikacija za Ligu prvaka protiv Udinesea, igranog u sjevernom Londonu). No, šarmantni Platini će se izvući i kazati kako je za njega osobno nonsens da se u informatičko doba sprječavaju obični SMS-ovi, ali kako on i dalje stoji iza svake odluke Disciplinske komisije jer kao legalist poštuje napisane zakone. Bez obzira što bi kao predsjednik UEFA-e neke mogao i mijenjati, ili predložiti njihovu promjenu.

- Podupirem Disciplinsku komisiju i drago mi je što poštuje sve propise. Osobno nisam sretan s nekim pravilima, ali sve je dobro dok se poštuju – nonšalatno će Platini.

Ja sam odlučno za promjene, ali nemojte mijenjati nešto što mi donosi ugodan život i mijenjati pravila u kojima bih se mogao izgubiti. Takav je Platini, za čas preskoči na novu temu.

Kada u Hrvatsku dolazi, inzistira na primanju kod predsjednika i premijerke, odlučno će zaprijetiti huliganima na hrvatskim tribinama, ali ako huligani u Italiji prekinu susret, neće  popričati s Berlusconijem, koji je, nota bene, i vlasnik Milana i njemu puno bliži. No, Talijanima se nije uputno zamjerati, a Wenger mu je sunarodnjak kojem sada lošije ide, pa zbog toga prijeti. Ništa strašno. Licemjerno – svakako.

No, on sve to može, on je Michel Platini, nekoć je bio idol milijunima i veliki nogometaš. I to u vrijeme velikog Diega Armanda Maradone, koji s Platinijem po kvaliteti ne staje u istu rečenicu jer je “mali zeleni” nešto izvan svih kategorija. Ali, Platini se kao igrač nije kompromitirao i to je iskoristio u svojim političkim vodama. Zapravo tek sada naplaćuje – nogometni rad i staž.

  Platini se dosta rano oprostio od sportske karijere, s 32 godine, i odmah se pokajao zbog svoje ishitrene odluke.  No, preko medija, prvenstveno televizije koja mu je bila pravi most prema funkcijama. Zahvaljujući medijima dobio je mjesto izbornika Francuske, vodio ju je četiri godine i vrlo umješno, galski, balansirao između dvije super zvijezde, Jean Pierrea Papina i Erica Cantone. A poznato je da su obojica bili izuzetno teškog karaktera. No, četiri godine je bio neporažen, sve do  Eura 1992. godine u Švedskoj, kada ga je poraz od kasnijih prvaka Danaca stajao prolaza u polufinala. I on je tada “maknut” iz reprezentacije.
Profitirao na Francuskoj ‘98.

Francuska nogometna federacija (FFF) izvukla ga je iz mirovine s početkom organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva 1998. godine. Vratila ga je iz sjene, a prvenstvena je ideja bila da bi se Platini se koristio kao “lice”, maneken World Cupa, dok bi ozbiljan posao obavio Fernand Sastre, bio pravi organizator. No, Sastre se razbolio, i preminuo neposredno uoči SP-a, a Platini se uz pomoć velikog prijatelja i današnjeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, koji je upravo dobio prvi mandat na čelu svjetske nogometne federacije, prometnuo u velikog dobitnika. Mašinerija je bila uhodana, a Platini je pokupio vrhnje.

Kao nagradu dobio je mjesto savjetnika u FIFA-i jer je i Blatteru trebao ugledni nogometaš, čiste reputacije koji će ga podupirati i biti na usluzi “aparatu”. A prvi savjetnik je dobio zadatak usklađivanja kalendara natjecanja klubova i reprezentacija. Naravno, u korist FIFA-e. Tu je lako naučio, bogatih je manje, odnosno moć klubova je slabija ukoliko se dobije podrška siromašnih.

- Jedinu stvar koju sam zaista naučio u FIFA-i  jest da onaj koji ima glasove i podršku saveza ima i stvarnu moć, te može sve provesti u djelo – izjavio je Platini.

Staž u FIFA-i mu je dobro došao u konačnom koraku, prikupio je 23 glasa saveza koji su bili marginalizirani i 26. siječnja 2007. godine pobijedio je Lennarta Johanssona na mjestu predsjednika UEFA-e. Johansson je to prihvatio dosta mirno jer je izgubio od uglednog nogometaša. Platinija nije vidio kao pragmatičnog političara koji zna da se mora siromašnima i nešto dati kako bi stekao potrebnu masu i glasačku mašineriju. Tu se najbolje pokazao kao prijatelj malih, progutali su to svi, čak i Vlatko Marković.

Danas Platini ima još jednu igračku veličinu u oporbi, Karl Heinz Rummenigge vodi Europsku uniju klubova i velika mu je opozicija u svim potezima. Rummenigge ne glumi prijatelja, on je bivši igrač koji zna snagu novca i bogatih, ne pruža šanse malima umjetnim ždrijebom, nego ih pušta lavovima u arenu. Pa, ako prežive, pravi su gladijatori.
U ovom sukobu Platiniju šarm neće puno pomoći. Rummenigge traži financijski fair-play, cijenu karata, tehnologiju koja treba pomoć nogometu, kalendar koji će klubovima dati veće ovlasti ... Sve suprotno od onoga što zastupa Platini. Naravno, Patini predsjednik jer Platini osobno nema ništa protiv kamera na stadionima, manje prijateljskih utakmica, djelidbe prihoda...

  Platini igrač i osoba je u velikom sukobu s Platinijem predsjednikom. Jer, jedan Platini ima mišljenje koje je jednstveno sa svima, ali Platini predsjednik je čvrst i odlučan u ispunjavanju obećanjima malima. U zamjenu za glasove, naravno.

Jedino o čemu Platini predsjednik, ali i Platini osoba nema mišljenje i odgovor je hoće li 2015. godine krenuti u izbornu kampanju za predsjednika FIFA-e. Uvjeren je da će se Blatter povući nakon četiri mandata, ali još nije siguran ima li dovoljno glasova i koliko malih još može privući k sebi. Jer, za ove iz Europe i nije problem, napravit će se novi format, ali svijet je puno veće nogometno igralište. 

Ukoliko se odluči zasjesti na čelo FIFA-e, jasno je da će donijeti svu silu promjena. Pozicija je atraktivna, šarm ga sa 60 godina ne bi trebao napustiti. No, ima jedna mala sitnica, problemčić. Nitko baš i ne vjeruje da Platini može biti radoholičar kao Blatter, da je stalno “unutra” sedam dana u tjednu, 24 sata na dan. Ako tu stekne poštovanje glasačke mašinerije i pokaže da može i to, možda će i biti novi svjetski nogometni lider. Ali će se morati riješiti “druge osobe”. Ili će biti predsjednik s čvrstim i jasnim stavovima, ili osoba koja će slušati savjete i primijenjivati ih u radu.

Do sada su mu šarm i “dvojnost” pomagali. No, jednom kada knjigu pročitate ... Kraj znate, bez obzira na jedinstveni talent autora.



ROBERT RADICA
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/platini-u-borbi-sa-samim-sobom-142038 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=15ba88f712dce9282c96d8bbb5643424fe9c50fd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Platini+u+borbi+sa+samim+sobom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fplatini-u-borbi-sa-samim-sobom-142038 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fplatini-u-borbi-sa-samim-sobom-142038 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Platini u borbi sa samim sobom

Piše PSD.
6. rujna 2011. - 20:38
Mali Napoleon, nekada najbolji igrač 80-tih godina, učas se iz dresaigrača preodjenuo u odijelo i dao u visoku politiku. No pokazao je i dase jako dobro snalazi, balansira između ulizivačkog podilaženjavelikima i autoritativnog ponašanja malima, ali zna i malima dati punokada mu je potrebna baza za projekte.

Rijedak je to talent kada ste u stanju balansirati s obje strane,jer kao nogometaš Michel Platini je zastupao jedne interese, aliposlije se lako prilagodio političkim ambicijama. I jedinstven jeslučaj – odlično plovi UEFA-inim vodama.



Danas 56-godišnjak poprilično se oslanja na svoj galski šarm, kojimse rasipa naročito u Monacu u vrijeme ždrijeba skupina Lige prvaka.Njegov je projekt “razbijanja” elitizma u Ligi prvaka koji je omogućioklubovima iz manjih i siromašnijih dr...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:02